觀塘工廠區個邊好鬼多黃店同好西食🥳,哩間係其中之一,不過都頗耐之前食過。位置唔難搵,亦好近市區好方便📍。係觀塘APM天橋向牛頭角方向行前多少少有另一條天橋,過天橋向前行已經係駿業街,再向前行多個街口就係。(詳情請睇Google Map)———————————————————— 舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10) 抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(8/10)————————————————————蒲燒鰻魚飯($89)望落好大碟❗️實際上都真係好多,正常女仔食量應該會好飽食唔曬,飯係炒飯底,正正常常都ok,鰻魚好大條,軟淋冇骨,整體來講幾好食,略嫌啲汁有啲唔太夠,多啲會更好。黑松露帆立貝雜菌燴意大利飯($89)賣相好靚好吸引,望落唔算大碟,但同樣份量都多會食到好飽。黑松露味幾出幾香,意大利飯唔會好硬,🐖覺得啱啱好,帆立貝大大粒煎得好香好好食。😙👍 套餐仲跟湯同一杯飲品,湯以🐖個🐠腦已經唔記得係咩湯,但飲落係ok正常唔難飲,嘢飲好大一杯,🐖飲凍檸茶🍋☕一樣正常發揮,總結來講唔洗$100有餐湯有主食仲連埋飲品係非常之抵食,性價比極高。環境幾靚💕,以海洋🏝為主題,藍白色格調,有啲救生圈丶帆船做裝
————————————————————

舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10)
抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(8/10)
————————————————————
蒲燒鰻魚飯($89)

黑松露帆立貝雜菌燴意大利飯($89)

環境幾靚💕,以海洋🏝為主題,藍白色格調,有啲救生圈丶帆船做裝飾,望落好舒服,座位之間距離都算ok,唔會好迫。服務態度唔錯,有漏嘢丶有錯會即刻跟。
放工同男朋友去左觀塘工廈覓食,見到呢一間樓上cafe都幾多人食過話抵食就去試試佢入去前店員會幫客人量體溫,而且每枱會有紙袋比客人放口罩用,都幾貼心有紙袋比客人放口罩呢間cafe環境都幾好,主要係由藍白色組成,感覺有d似希臘小島Santorini而且cafe空間好大,每張枱之間都有最少1.5米距離。cafe環境每張枱之間都有最少1.5米距離我同男朋友一人叫左一個My Boat 套餐,一個長通粉同一個牛扒。我地兩個都揀左沙律,本來以為係田園沙律,但原來係薯仔沙律。個醬都幾好食,而且以跟餐沙律黎講都幾大碟架跟餐薯仔沙律個長通粉聞落幾香,望落d長通粉條條都有芝士汁包住,而且蜆肉都幾多食落都幾香,不過我覺得芝士味可以再重d秘制芝士汁蘑菇蜆肉長通粉男朋友叫左個香煎厚切肉眼扒跟飯,黎到真係眼都凸埋,因為真係好大塊扒!一切開入面仲係粉紅色,大約五成熟食落一d都唔韌之餘,仲有好重牛味,$139真係抵到爛!香煎厚切肉眼扒跟飯粉嫩肉眼扒跟餐飲品 - 蜜桃桂花烏龍茶跟餐甜品 - 奶凍

有紙袋比客人放口罩

而且cafe空間好大,每張枱之間都有最少1.5米距離。
cafe環境
每張枱之間都有最少1.5米距離

個醬都幾好食,而且以跟餐沙律黎講都幾大碟架

跟餐沙律 - 薯仔沙律
跟餐薯仔沙律

食落都幾香,不過我覺得芝士味可以再重d

秘制芝士汁蘑菇蜆肉長通粉

一切開入面仲係粉紅色,大約五成熟

食落一d都唔韌之餘,仲有好重牛味,$139真係抵到爛!

粉嫩肉眼扒

跟餐甜品 - 奶凍
Other Info. : 店員長期留意住客人嘅需要,而且反應好快,服務好好。
2020-05-20
$100 (Dinner)
跟餐沙律 - 薯仔沙律
2020-06-02 475 views
同fd 行到三點幾見餓餓地,咁岩見到呢間餐廳既menu 就決定上黎幫襯。餐廳裝修以藍白為主題,好有渡假同海洋風情。門口貼滿哂文宣同提供memo 紙,餐廳正中既臺面都放滿連豬,佈置得相當有心思!我叫左杯凍奶茶同炸薯格,薯格份量真係超多,岩岩炸起又熱又脆,好好食! 而且位置闊落,坐得舒服,岩同fd 一齊吹水同放鬆下!

而且位置闊落,坐得舒服,岩同fd 一齊吹水同放鬆下!
2020-05-24 482 views
今天跟朋友來這裡吃晚餐,一看餐牌,我們點了煙三文魚蘑菇意粉、雞排腸意粉、肉眼扒等。套餐配西蘭花湯,不喝忌廉湯的我也覺得很好喝,裡面加了薯仔,非常有口感,奶味不重。蘑菇三文魚天使麵不過不失,可以多一些鹽和黑椒。雞排腸選配了芥末醬,芥末醬非常惹味,雞扒有兩大塊,大大件。肉眼扒叫了五成熟,肉質鮮嫩,這個價錢真的不錯。加二十元可以多一份蒜香西蘭花,想不到炒得很惹味,有牛油香。加十元原來的甜品可以升級成芝士蛋糕,正啊!
蘑菇三文魚天使麵不過不失,可以多一些鹽和黑椒。
雞排腸選配了芥末醬,芥末醬非常惹味,雞扒有兩大塊,大大件。
肉眼扒叫了五成熟,肉質鮮嫩,這個價錢真的不錯。
加二十元可以多一份蒜香西蘭花,想不到炒得很惹味,有牛油香。
加十元原來的甜品可以升級成芝士蛋糕,正啊!
同朋友食個生日飯每人嗌一個意粉 加埋d小食意粉就一般般啦 好記得個天使麵係無咩味 好似白烚咁…小食就還好 嗌完個main 可以加少少錢換小食 都叫抵食既~呢類型cafe 我以為上到去會有d boardgame玩下 點知無haha 所以有少少失望 可能我期望太高啦!
同朋友食個生日飯每人嗌一個意粉 加埋d小食
意粉就一般般啦 好記得個天使麵係無咩味 好似白烚咁…
2020-03-05
2020-03-11 1669 views
西餐晚市黎講 呢間真係好抵食dinner set嗌個意粉 仲要有湯有野飲有甜品都唔使100蚊🤤今次嗌左蕃茄汁大蝦露荀意粉 都幾大碟😮大蝦連埋蝦頭煎 未食已經聞到好香😻食落口又鮮甜又爽口 好好食而且意粉入面都幾多露荀 夠足料下次黎一定會encore呢個🙋另外再嗌左個牛扒 要七成熟牛扒無overcooked 真係仲有少少紅色保留到肉汁 筋位同肥脂又唔多😻大大塊牛扒再有得跟飯 好飽🤣同埋而家武漢肺炎 出街食飯都唔想同其他食客坐得太近呢間勝在環境夠大 感覺安心d👍
西餐晚市黎講 呢間真係好抵食

大大塊牛扒再有得跟飯 好飽🤣
同埋而家武漢肺炎 出街食飯都唔想同其他食客坐得太近
呢間勝在環境夠大 感覺安心d👍
2020-03-04 3951 views
My Boat 嘅裝修以海洋為主題,整間店以藍白色為主,放置咗好多相關嘅擺設同相片,連枱上面嘅鹽樽同胡椒粉樽都係燈塔造型,十分討好。呢度嘅套餐選擇非常多,由 A 數到 U,除咗主菜外,仲包括餐湯或沙律,餐飲同甜品,加錢仲可以配小食。我哋分別叫咗黑松露帆立貝雜菌燴意大利飯同埋香蒜煙鴨胸雜菌意粉,前者有三粒超大粒煎得香口嘅帆立貝,雖然 Risotto 煮法唔算好正宗,但係個忌廉汁就幾 creamy 幾好食;後者煙鴨胸又係煎得好香口,啖啖肉,好好食,雖然個意粉冇乜汁較為乾身,但係配埋味道較濃嘅煙鴨胸一齊食就剛剛好。食完主菜,意猶未盡,加多十蚊叫多三條蜜糖黑椒腸,製作看似簡單,但由於落咗好多蜜糖,加上外皮烤得微脆,又香又甜,好味👍。最後不得不提佢哋個甜品,原來係菠蘿味啫喱😮,我已經唔記得有幾耐冇食過啫喱,童年回憶當堂返哂嚟😆。幫襯當晚係除夕夜,兩個人食到肚滿腸肥,埋單竟然只需百零蚊,真係超級抵食🥰。等𨋢期間,見到門外貼咗張 “送你好時光餐” menu,原來呢度 weekday 晏晝免費請學生手足食嘢,並註明 “歡迎年輕人合法集結”,又係一間超級有良心嘅黃店♥️。

2020-03-04 1055 views
天氣麻麻,大家想近近地快啲食完,呢度仲有一間黃店。門口睇得出啦,去到疫情早期,仍然都係爆場,好彩近同早,所以都有位。店內有卡位,亦有啲普通位,地方算係大嘅。可能想做到係船度(?),所以門口打左螢光。午飯59至89,算係咩類型都有,總有人啱。原條鰻魚飯,79元,同事話ok,味道幾好。我就食鮮蝦扎肉喇沙米線,69元,要湯。湯就正常,係好味嘅。呢個有驚喜,蝦係入味嘅。湯頭唔錯,唔會過辣,成碗都入味嘅。要等一陣先有餸,出菜有小小慢,可以接受。
天氣麻麻,大家想近近地快啲食完,呢度仲有一間黃店。

午飯59至89,算係咩類型都有,總有人啱。

原條鰻魚飯,79元,同事話ok,味道幾好。

我就食鮮蝦扎肉喇沙米線,69元,要湯。湯就正常,係好味嘅。

呢個有驚喜,蝦係入味嘅。湯頭唔錯,唔會過辣,成碗都入味嘅。

要等一陣先有餸,出菜有小小慢,可以接受。
2020-02-16 1056 views
選擇困難者慎入!個menu會令你樣樣都想試😋😋平時啲餐廳多過E餐已經有排諗,無記錯的話,呢度係到U餐😅😅而且都好似好吸引,睇嚟要去好多次先可以試勻曬想食嘅餐!我哋order咗4個餐,個樣同味道都很不錯!煙三文魚變咗玫瑰花 ,睇見都令人胃口大開!大大粒嘅帆立貝,煎到好香口,食落好有滿足感😋牛肝菌汁炒嘅蘆筍牛肉意粉,好足料!唯一缺點係意粉乾咗少少,但整體都幾好味嘅!最後隆重介紹個牛扒,大大份!抵食得嚟又好食!係好值得試👍🏾每個餐都跟餐飲,湯或沙律,仲有啫喱或奶凍做甜品,真係豐富又滿足😋😋

大大粒嘅帆立貝,煎到好香口,食落好有滿足感😋

最後隆重介紹個牛扒,大大份!抵食得嚟又好食!係好值得試👍🏾

2020-01-11 1388 views
非常抵食的午餐。環境:非常寬敞,可以坐在這裏靜靜的看書,尚算舒服。食物:叫了一個白汁蘑菇吞拿魚長通粉。原以為只有餐飲跟餐,但原來還有湯及甜品。羅宋湯味道可以接受,不太酸不太鹹。長通粉味道不錯,吞拿魚不會太乾,整體又不太漏。熱咖啡都不錯,雖不是精品咖啡的質素,但都未至於是普通茶餐廳的咖啡。不太酸,有一點點澀,感覺可以。最後意想不到地有甜品跟。最正係埋單好抵,只需$59。一間有良心,質素可以接受,又抵食的店不多,大家多多支持!
非常抵食的午餐。
環境:非常寬敞,可以坐在這裏靜靜的看書,尚算舒服。
一間有良心,質素可以接受,又抵食的店不多,大家多多支持!
2020-01-11
$60 (Breakfast)
2020-01-04 952 views
家庭式運作的cafe,老闆及店員態度親切,会跟客人閒談,充滿昔日香港小店情懷。店內裝修雅緻,有"墾丁鵝鑾鼻灯塔"壁畫及佈置,令人感到很舒服,而且座位寬敞,非常適合朋友及家庭聚会。雖然它們沒有指定茶餐,但仍提供不同小食及飲品,例如蒜味炒香腸,价錢也合理食物質素錯:份量十足,也很美味有機会,也再去这裡"開餐",支持小店!!

食物質素錯:份量十足,也很美味

有機会,也再去这裡"開餐",支持小店!!
2020-01-04
2019-12-23 964 views
今次已經係二訪 七點幾黎到 已經滿座 不過等一陣就有位坐適逢聖誕佳節 店舖多咗棵好靚嘅聖誕樹🎄係我見過最靚嘅聖誕樹💛入面有各款套餐 包餐湯/前菜 主菜 飲品同甜品 我哋兩個人各自叫咗 A 卡邦尼吞拿魚蘑菇長通粉 ($59)I 白汁煙三文魚蘑菇天使麵 ($ 69)另加左客薯格 ($30) 呢個價錢真係好值🤣吞拿魚蘑菇長通粉 (圖後方)吞拿魚份量夠又唔會過咸 而且已經事先撈匀好 好貼心長通粉軟硬適中 份量足夠煙三文魚永遠係我最愛 擺成花型放中間好吸精天使麵份量好多 一開始以為會好乾原來啲白汁放咗係底相比吞拿魚就清淡啲薯格就正正常常即炸 份量好多兩個人食有啲吃力🤣我哋安排嘅坐位可以望到廚房望到好乾淨 更加放心食第一次黎無咁多客人 店員會再三問用餐有無咩問題感覺係真係享受同客人溝通
今次已經係二訪 七點幾黎到
已經滿座 不過等一陣就有位坐

適逢聖誕佳節 店舖多咗棵好靚嘅聖誕樹🎄
係我見過最靚嘅聖誕樹💛

入面有各款套餐 包餐湯/前菜 主菜 飲品同甜品
我哋兩個人各自叫咗
A 卡邦尼吞拿魚蘑菇長通粉 ($59)
I 白汁煙三文魚蘑菇天使麵 ($ 69)
另加左客薯格 ($30)
呢個價錢真係好值🤣

吞拿魚蘑菇長通粉 (圖後方)
吞拿魚份量夠又唔會過咸

第一次黎無咁多客人
店員會再三問用餐有無咩問題
感覺係真係享受同客人溝通
2019-12-21 732 views
今日國難救援發起支援離港同學行動活動見到觀塘都有餐廳加入一定要去支持!lunch去到果然已經好多人,好彩間店都算大唔係等好耐,店舖入邊嘅裝飾同埋餐具都係以海洋為主題好有心思。之前完全唔知有呢間店,望望餐牌價錢中價唔算好貴,有湯或沙律,啫喱甜品,重要包野飲。食物質素唔錯,同事叫咗個卡邦尼吞拿魚蘑菇天使麵,我就叫咗個秘製芝士汁蜆肉長通粉,見到可以加$10加小食我地就叫咗瑞士雞翼(兩隻)&蜜糖黑椒腸(3條)兩款都整得好好食!整體食物質素都唔錯,以後lunch又多間選擇!
今日國難救援發起支援離港同學行動活動
見到觀塘都有餐廳加入一定要去支持!
2019-12-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$71.5 (Lunch)
  • 瑞士雞翼
2019-12-19 688 views
由apm行五分鐘左右就到,三點半上到去,冇咩人,正!成間野裝修藍白色為主調,以航海為裝修主題。空間都闊落,成間鋪都有十幾二十張四人枱,有少量沙發卡位。天花板有雲,好cute😂我嗌左個蒲燒鰻魚飯 $89同熱咖啡 ,跟湯同甜品冇拉花,但我覺得幾好飲😂是日餐湯係周打規湯,都ok,份量唔多主角鰻魚飯,係炒飯底架! I like it真係原條鰻魚🤩條鰻魚還好,我反而鐘意個炒飯,是蛋炒飯來的😂😍粒粒分明,撈埋d蒲燒汁好味最後甜品有啫喱同奶凍揀,我揀左奶凍,都ok,幾有奶味!有聖誕特別版Menu最後讚下個員工,一位中年姐姐,好好態度,同好有禮貌!🥰

天花板有雲,好cute😂

我嗌左個蒲燒鰻魚飯 $89同熱咖啡 ,跟湯同甜品

冇拉花,但我覺得幾好飲😂

是日餐湯係周打規湯,都ok,份量唔多

主角鰻魚飯,係炒飯底架! I like it

最後甜品有啫喱同奶凍揀,我揀左奶凍,都ok,幾有奶味!

有聖誕特別版Menu

最後讚下個員工,一位中年姐姐,好好態度,同好有禮貌!🥰
2019-12-19
$89 (Lunch)
  • 蒲燒鰻魚炒飯
2019-12-18 372 views
食物食物本身沒有太多值得斟酌的地方。賣相,味道,與許多餐廳都差不多,中規中矩。唯一比較特別的是可以免費加大,我點的是意粉,加大大概多了半份麵。(不過原本的分量其實已經不少,食量小的人小心吃不完哦)環境以大廈的樓上店鋪來說,空間算大,目測大概有20至30張4人桌。採用海洋的主題,可見所有裝潢都是藍白色調,碗碟也都是魚的形狀。比較特別的是門口有連儂牆,還不間斷播著 願榮光歸香港。服務最讓我欣賞的是服務。我們是當晚的第一桌客人,侍應態度讓我們感覺非常親切,任何問題都很樂意和耐心回答我們。價錢最平$59一個套餐包括:1)可選湯或沙律2)主食3)熱飲4)小甜品沒有加一,價錢公道。
食物

比較特別的是門口有連儂牆,還不間斷播著 願榮光歸香港。

最讓我欣賞的是服務。

價錢

最平$59一個套餐包括:
1)可選湯或沙律
2)主食
3)熱飲
4)小甜品

沒有加一,價錢公道。
2019-12-16
$64 (Dinner)