2019-01-01 395 views
轆過見到舖名咁得意嘅⋯幾乎個個都買奶茶喎⋯咦?!奶茶係我杯茶喎⋯又買嚟試吓先...今次要凍嘅...嗯~茶味過濃,奶唔夠,飲落鞋口之餘仲好澀口...。。喺門口直接同店員落order啦,因為有一級呀。買走飲呀今次。。店內仲有其他港式嘢食㗎,例如三文治果d...鴛鴦奶茶咖啡都有...#四個轆Look #轆在港島吃吃喝喝 #灣仔#春園街 #港式奶茶 #我杯茶 #相機飲先 #輪椅 #無障礙 #hkfoodblogger #吃喝玩樂
轆過見到舖名咁得意嘅⋯

幾乎個個都買奶茶喎⋯
咦?!奶茶係我杯茶喎⋯
又買嚟試吓先...
今次要凍嘅...
嗯~茶味過濃,奶唔夠,飲落鞋口之餘仲好澀口...

喺門口直接同店員落order啦,因為有一級呀。買走飲呀今次

2018-12-30 391 views
悠閒嘅假日原本諗住歎個下午茶,食個多士, 可惜去到嘅時候多少已經賣曬嚕, 於是就揀左下面呢一個沙爹牛肉蛋菠蘿包加芝士嗰菠蘿包個皮係脆卜卜嘅好好食,而菠蘿包既表皮甜甜地又鬆化,中間嘅餡料都好滿而且 鹹鹹地好惹味,加埋一齊食都好過癮, 厚厚嘅蛋夾住沙爹牛肉,大滿足雖然間舖仔細細,得幾個位,但食物質素都非常之好。PS:牆上面貼住一張Poster, 只要Download個apps然後掃佢個QR Code就可以以三蚊買杯港式奶茶,杯奶茶茶味濃而唔太甜。
沙嗲牛肉蛋(+芝士)菠蘿包

沙爹牛肉蛋菠蘿包加芝士

雖然間舖仔細細,得幾個位,但食物質素都非常之好。

2018-12-24 930 views
今朝行過"我杯茶",男朋友話呢間嘅奶茶好出名,攪到平時唔太好奶茶嘅我都心郁郁想試下。最後我們點了一杯奶茶和一份鮮牛蛋治happy share!奶茶好好飲!好好飲!好好飲!重要的事情要講三次。入口奶味好香濃,之後慢慢淡入茶的澀味,甜度亦剛剛好。如果我住係附近,真係每天都會買一杯,因為完全係我杯茶!鮮牛肉蛋治平時碎牛蛋治就食得多,鮮牛蛋治就真係第一次食啦!一塊塊牛肉夾係蛋之中,蛋炒得嫩滑且蛋味重,牛肉就比較遜色,肉質唔算嫰又冇乜牛肉味。

好好飲!好好飲!好好飲!重要的事情要講三次
。入口奶味好香濃,之後慢慢淡入茶的澀味
,甜度亦剛剛好。如果我住係附近,真係每天都會買一杯
,因為完全係我杯茶!

鮮牛肉蛋治
平時碎牛蛋治就食得多,鮮牛蛋治就真係第一次食啦
2018-12-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$22.5 (Breakfast)
2018-12-20 366 views
路經見到呢間傳說中既奶茶王,諗都唔諗衝入去試下啦!除左奶茶仲有咖啡檸茶,三文治!今次我只係試佢杯茶。叫左杯凍奶茶少甜,明明我前面得2個女人,都要等左好好好一陣先沖到出黎,真係用心泡制喇!入口,勁甜!明明叫少甜,但得到係勁甜🤢咁如果叫正常仲得掂既....咩都比啲甜味蓋哂。其他咩濃郁茶味,香滑奶香咩都感覺唔到lu。仲要勁多冰添!飲左成半個幾鐘嫁喇,都仲好多冰囉....16蚊杯,又多冰又勁甜,飲完無下次。

仲要勁多冰添!
飲左成半個幾鐘嫁喇,都仲好多冰囉....
16蚊杯,又多冰又勁甜,飲完無下次。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$16 (Tea)
沙嗲牛肉蛋菠蘿包$28 + 芝士(+$3)加$3由三文治轉左菠蘿包 即叫即整果然係最正 夠新鮮熱辣😎菠蘿包脆皮甜甜地 兩面都烘得好香脆 炒蛋嫩滑唔會過生或過熟 充滿蛋汁🤤牛肉幾淋 稍嫌沙嗲味不足 另外加左芝士 係片裝車打芝士黎🧀成個包甜甜鹹鹹酥酥脆脆真係好好味😍評分:9/10.熱經典奶茶 $3你無睇錯 我都無打錯!呢杯奶茶只係$3🤯只要用klook使用指定優惠代碼 就可以$3買到一杯奶茶 唔記得睇優惠做到幾時🙈詳情可以喺店鋪查詢返😛茶底用上斯里蘭卡紅茶葉 茶香四溢 撞上幼滑既黑白淡奶 入口厚滑 甜而不膩 帶微澀但唔會鞋口 係我杯茶☺️評分:9/10
沙嗲牛肉蛋菠蘿包$28 + 芝士(+$3)
評分:9/10
熱經典奶茶 $3
評分:9/10
  • 沙嗲牛肉蛋菠蘿包
  • 經典奶茶
2018-12-15 331 views
中午灣仔食飯越嚟越多人, 搞到都唔敢rush hour落去食😰下午茶時段先落街搵嘢食。就走入去"我杯茶"叫咗個得獎奶茶嘆下, 奶茶有分大細size ,細嗰杯茶同其他茶餐廳(8安士裝 )比較好似細杯啲,但茶味真係香, 雞蛋菠蘿包 都做得好,最鍾意食菠蘿包裏面烘咗底脆卜卜。但如果講到座位,就只得吧檯位, 店舖因為唔係太大。 位置都上算方便喺灣仔a出口,行入 春園街第六七個舖位就係。而佢哋個外賣盒都幾得意,設計到好似啲漢堡包盒咁樣。
而佢哋個外賣盒都幾得意,設計到好似啲漢堡包盒咁樣。

2018-11-12
Type of Meal
Tea
2018-12-12 314 views
之前食過幾次,味道係唔差既,前一日已經諗住想食沙嗲牛治,但係已經試過兩三次早餐買外賣,如果買幾份三文治就一定會出事.....之前試過買鮮牛蛋治,就同我走蛋.......今次買沙嗲牛治,就同我走沙嗲.....果幾蚊唔係話想追究啲乜,但係可唔可以入袋之前,check下啲餐係咪同張單一樣先啊?咁樣真係好影響到人囉....令我次次買親早餐外賣,都要提心吊膽,落單,我已經講得好清楚,張單亦都無出錯,但就係出餐入袋果度出問題,我真係無晒信心。
之前食過幾次,味道係唔差既,
前一日已經諗住想食沙嗲牛治,
但係已經試過兩三次早餐買外賣,
如果買幾份三文治就一定會出事.....
之前試過買鮮牛蛋治,就同我走蛋.......

今次買沙嗲牛治,就同我走沙嗲.....

果幾蚊唔係話想追究啲乜,
但係可唔可以入袋之前,
check下啲餐係咪同張單一樣先啊?
咁樣真係好影響到人囉....

令我次次買親早餐外賣,都要提心吊膽,
落單,我已經講得好清楚,
張單亦都無出錯,
但就係出餐入袋果度出問題,
我真係無晒信心。
沙嗲牛治,走沙嗲🙄
TakeAway
今朝返工前想食個快靚正早餐叉下電先!點少得一杯奶茶咖啡呀 ☕️怱然興起諗起灣仔有間「金茶王」,等我試下係咪真係我杯茶先!🤩一入到間鋪已經聞到陣陣茶香,仲有好香嘅炒蛋味!間鋪頭真係好細,一眼望晒,我諗得10個位左右,不過就for快食only因為剩係得吧枱位,唔係咁好坐。我叫左個蛋冶炒生啲、熱奶茶走甜(本身杯奶茶佢會放糖),原來所有三文治都係即叫即製!係open kitchen嘅環境可以睇住師傅整三文冶,啲嘢食同野飲都超快整好。個蛋冶一睇就知係正野!勁厚又香滑!配埋鬆軟嘅麵包真係好正!不過牛油真係落得好重手!每食一啖都覺得好邪惡!🙈而杯奶茶一睇個色我就後悔冇叫少奶!對我來講太多奶啦!😩不過都真係好香滑,如果鍾意奶味香濃嘅朋友會比較適合。食完好滿足!但係脂肪就超曬標啦!🙊
不過牛油真係落得好重手!每食一啖都覺得好邪惡!🙈
食完好滿足!但係脂肪就超曬標啦!🙊
2018-10-19 842 views
週一嘅午餐無乜胃口,淨係想食少少野。諗起成日經過我杯茶,好想試下佢個炒蛋菠蘿包!即叫即整嘅炒蛋菠蘿包,一睇見就流口水。師傅細心地將佢一分為二,好方便share 或者我地呢啲小咀女仔食。第一啖甜嘅,佢嘅菠蘿包皮甜甜地。菠蘿包有少少烤過,所以個底有少少脆。不過個面就唔夠脆,如果脆啲就好啲。第二啖係咸,炒蛋夾咗喺中間,份量幾夠架。炒蛋好滑,亦唔會因只着重滑而忽略蛋味。甜甜嘅菠蘿包加熱辣辣咸嘅炒蛋,雙影成趣,令人想繼續食落去。除咗炒蛋菠蘿包之外,我仲叫咗杯凍奶茶。佢凍得好勻循架,唔係加冰而溝稀咗,亦都唔係坐冰而流於表面。凍得黎亦留住奶茶嘅茶香奶味。呢杯茶有濃茶底,茶底係比較苦澀啲。有咁好食嘅午餐,讓我有力踢走blue monday!

有咁好食嘅午餐,讓我有力踢走blue monday!
2018-10-15
$40 (Lunch)
2018-10-17 635 views
放假陪爸爸大人歎下午茶,為左杯奶茶專登出灣仔奶茶王確係幾好飲播,夠香滑唔會澀or鞋不過奶茶唔係幾夠熱,再熱少少就更好啦。同埋品質控制方面爭少少,叫左兩杯熱奶茶,一杯就正常,奶滑茶香,另一杯就明顯落多左啲奶,茶味爭啲鮮牛蛋治鮮牛唔韌,好香牛油味,厚厚的炒蛋份量十足,再生少少嫩滑啲就正lu黑松露炒蛋多士炒蛋非常嫩滑,黑松露好香,勁正啊👍鮮牛蛋治&黑松露炒蛋多士都幾好食但又冇話好食到會專登出灣仔食不過為左杯奶茶都值得再黎嘅下次冇咁涼試埋個樽仔奶茶先
放假陪爸爸大人歎下午茶,
為左杯奶茶專登出灣仔

奶茶王確係幾好飲播,
夠香滑唔會澀or鞋

不過奶茶唔係幾夠熱,
再熱少少就更好啦。
同埋品質控制方面爭少少,
叫左兩杯熱奶茶,
一杯就正常,奶滑茶香,
另一杯就明顯落多左啲奶,
茶味爭啲

鮮牛蛋治

鮮牛唔韌,
好香牛油味,
厚厚的炒蛋份量十足,
再生少少嫩滑啲就正lu

但又冇話好食到會專登出灣仔食
不過為左杯奶茶都值得再黎嘅
下次冇咁涼試埋個樽仔奶茶先
2018-10-17
$40 (Tea)
  • 熱奶茶
2018-09-14 692 views
平時經過有時會買下凍奶茶,$20杯來講算ok喇。今日諗住試一試凍鴛鴦,點知就中伏!又無茶味,飲完個口得苦澀味,好似飲緊一杯放左成個鐘頭,d冰溶晒嘅奶水咁囉!呢杯凍鴛鴦賣$20就真係呃錢囉,好心試岩個比例先出來學人開舖喇,仲差過茶餐廳呀大佬!
平時經過有時會買下凍奶茶,
$20杯來講算ok喇。

今日諗住試一試凍鴛鴦,點知就中伏!
又無茶味,飲完個口得苦澀味,
好似飲緊一杯放左成個鐘頭,
d冰溶晒嘅奶水咁囉!

呢杯凍鴛鴦賣$20就真係呃錢囉,

好心試岩個比例先出來學人開舖喇,
仲差過茶餐廳呀大佬!

TakeAway
友人介紹奶茶,係真係又香又滑,但係我覺得太細杯,第一次飲酙唔滿既奶茶,得5分4杯,所以都係覺得唔係太夠喉。而個三文治真係無得頂👍🏼👍🏼滑旦夠滑,沙嗲牛香濃多汁!建議大家最好堂食,啲汁就唔會浸淋塊包同焗到扁曬😊先可以食得出方包既鬆軟同香香既方包味!

2018-09-12 943 views
有人鍾意飲咖啡,亦有人鍾意飲奶茶,我間中也會到coffee shop嘆杯咖啡,奶茶多數只在茶餐廳先會叫番杯,老公今日帶我去一間專賣港式奶茶,舖頭店叫,唔嚟過真係唔知道,好大鄉里添😅除咗經典奶茶、鴛鴦,仲有有鮮牛肉蛋治,菠蘿油也很出名,我哋點了三樣🥁經典奶茶,舖裡巳有一股茶香味道,茶味香濃順喉🔖鮮牛蛋治非常出色,蛋與牛肉質感很滑溜,麵包軟熟,十分好吃!!菠蘿油皮脆香口,啖啖牛油食得相當滋味 飲杯奶茶食件包,認真誇啦啦
有人鍾意飲咖啡,亦有人鍾意飲奶茶,我間中也會到coffee shop嘆杯咖啡,奶茶多數只在茶餐廳先會叫番杯,老公今日帶我去一間專賣港式奶茶,舖頭店叫[我杯茶],唔嚟過真係唔知道,好大鄉里添😅

🥁經典奶茶,舖裡巳有一股茶香味道,茶味香濃順喉
經典奶茶

菠蘿油

菠蘿油皮脆香口,啖啖牛油食得相當滋味
飲杯奶茶食件包,認真誇啦啦
經典奶茶
2018-09-09 347 views
環境店面不算大,但也有些坐位比人享用食物和奶茶。店舖也乾淨衛生。飲品1)凍奶茶 ($20) 評分:8/10朋友推介這間奶茶,說是很有名的,師傅曾經奪得港式奶茶國際冠軍,大有來頭,所以我們就前來一試。但我們點完才醒起忘記了叫少甜或走甜,所以最後這杯奶茶真的比較甜。個人認為奶味比茶味重,朋友則認為奶奶和茶的比例剛剛好。雖然唔記得少甜,但這杯奶茶仍然很出色,除了幼滑如絲,亦令人齒頰留香,實在值得一試。但如果你們都怕甜,就記得要走甜或少甜喇! 服務奶茶很快就搞掂有得拎。店員的態度普通,但我們也不是留低享用,所以也無傷大雅。

飲品
1)凍奶茶 ($20) 評分:8/10
但如果你們都怕甜,就記得要走甜或少甜喇!

凍奶茶

2018-09-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
凍奶茶
  • 經典奶茶
2018-08-28 313 views
Weekend去咗試間新嘢,鋪面好似平平無奇,冇咩特別,食物亦都只係standard嘢,但原來係間相當出色的餐廳,個三文治啲炒蛋好滑,好有蛋味,但完全唔油,比北海道茶餐廰個炒蛋更好食,至於嘢飲,亦好出色,叫咗奶茶,同埋鴛鴦,兩樣都好有水準,奶茶d味道真係拍得住奶茶王d味道,至於鴛鴦,咖啡同茶嘅比例好好,味道配搭得啱啱好,非常唔錯,而且職員好有heart, 好有禮貌,亦會主動問食客的意見,我覺得值得再幫襯