2022-06-21 81 views
上網 Search 到呢間「淼屋」好多特色日本菜式🇯🇵所以就去咗嗌幾樣試下😝.淼屋火焰雪山甲羅燒🦀淼屋嘅甲羅燒有別於一般的味噌甲羅燒😱先將大量蟹肉和蟹膏混合🥢然後表面打發好嘅蛋白🍳最後淋上冧酒點火,形成火焰嘅外觀🔥蟹肉同蟹膏份量多且鮮甜😋配上梳打餅食😗口感層次豐富.清酒煮蜆🐚蜆肉大大隻,充滿鮮味🤤帶頗重清酒嘅回甘🍶.酥脆炸白蝦🦐蝦肉酥脆😙簡單用鹽去調味,已經唔錯😌.磯燒味醂魚乾🐠鱈魚用味醂醃製後磯燒🧑🏻‍🍳唔會燒到太乾☺️肉質較實,濃郁魚味👍🏻蘸點沙律醬食,另一番味道😬.日式蕃茄沙律🥗有完整一個蕃茄🍅底下有沙律菜同洋蔥🧅加上日式柚子汁🍊非常清爽💦.燒鱈魚香魚棒🐟魚棒燒過後非常香脆😆帶魚香味突出😉沾上沙律醬更佳
清酒煮蜆🐚蜆肉大大隻,充滿鮮味🤤帶頗重清酒嘅回甘🍶
酥脆炸白蝦🦐蝦肉酥脆😙簡單用鹽去調味,已經唔錯😌
TakeAway
1K
2022-06-21 83 views
#上環 👯‍♀️又同閨蜜撐枱腳🍅日式蕃茄沙律 $68 ~ 蕃茄爽甜, 底下舖滿新鮮沙律菜, 沙律汁不會過酸, 好清新開胃! 🍆日式胡麻茄子 $48 ~ 初時誤以為冷盤, 點知原來係熱食! 先將茄子炸過, 再配上濃厚胡麻醬! 🐟日式池魚仔 $58 ~ 明顯是佐酒小食, 基於 Happy Hour 買一送一, 當然要點些佐酒小食配合一下! 魚仔其實唔算好細條, 肉都幾厚, 炸得好香脆, 重點係唔腥! 🐚日式汁煮花螺 $98 ~ 花螺好大粒, 肉質厚實, 醬汁是甜甜的日式醬油味道! 🦀淼屋火焰雪山甲羅燒 $168 ~ 用上松葉蟹膏及蟹肉, 放置蛋白再火炙, 令口感更豐富, 上枱時淋上冧酒, 火焰令部份酒精揮發, 仍保留超濃的冧酒味道, 好酒的人之選! 🌱明太子炒蘆筍 $98 ~ 第一次食熟明太子, 原來有點像咸蛋黃的口感!
#上環
👯‍♀️又同閨蜜撐枱腳

Type of Meal
Dinner
2022-06-21 66 views
呢度嘅環境舒適、座位闊落、有露天有室內、喜歡大自然的可以坐露台,喜歡涼冷氣的可以坐室內、任君喜歡你的選擇😇————————-午市套餐:配沙律🥗:沙律清新前菜:合桃肉配鹹魚仔,開胃醒神吸物:麵豉湯濃郁足料,味道適中白飯:香滑軟熟飲品:熱柚子茶、凍柚子茶————————-豚肉生薑定食:又香滑又嫩口肉質,味道夠,洋蔥爽甜,配搭茶樹菇,清香美味,————————-一口和牛粒定食:嫩滑又有肉汁的一口牛,蒜香🧄味道更帶有黑椒,軟熟又滑溜,實在夠惹味👍———————環境靚食物正·食個午餐心情靚😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-

午市套餐:
配沙律🥗:沙律清新
前菜:合桃肉配鹹魚仔,開胃醒神
吸物:麵豉湯濃郁足料,味道適中
白飯:香滑軟熟
飲品:熱柚子茶、凍柚子茶

豚肉生薑定食:
又香滑又嫩口肉質,味道夠,洋蔥爽甜,配搭茶樹菇,清香美味,

一口和牛粒定食:

———————
環境靚食物正·食個午餐心情靚😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-06-19 48 views
淼屋 前兩晚放工後想HH加輕食,同事就book 左上環這家日式居酒屋🏮 這家店位於 AKVO Hotel , 一@開門就有個日式小酒吧、而裝潢都好有日本feel, 這裡還有outdoor 飲酒區,好好chill ☺️☺️🍺之後再點了好多小食👍🏼👍🏼🔹手工啤酒,講明HH一定先order 啤酒嘆下先,幾款味道都不會太辛,微甜,幾適合女生👧🏻👧🏻🔹淼屋火焰雪山甲羅燒 $168 甲羅燒大家都不會陌生,這家就非常特別煮理方法,會用打好蛋白蓋上蟹,之後再以酒和火向蛋白倒下,形成火焰雪山個樣,好正!餡料中的蟹肉勁多,絕對不能錯過👍🏼👍🏼🔹酥脆炸白蝦 $98 白蝦刺身我就試過,而酥炸都係第一次,炸白蝦勁好味,蝦殻唔硬,入口好脆仲夠味😍😍😍🔹清酒煮蜆 $98 蜆肉都大隻,好夠清酒味☺️☺️☺️🔹日式炸芋片 $48 非常脆薄,又夠咸香味,佐酒小吃一流😉😉🔹日式蕃茄沙律 $68 日本蕃茄係鮮甜好多,賣相都好靚😀😀淼屋 (上環)地址:上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓

🔹清酒煮蜆 $98 蜆肉都大隻,好夠清酒味☺️☺️☺️

🔹日式蕃茄沙律 $68 日本蕃茄係鮮甜好多,賣相都好靚😀😀

淼屋 (上環)
地址:上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
2022-06-18 49 views
《再嚐晚市居酒屋🏮》———————————————-#淼屋 🏠-喺上環 Akvo 酒店上面,有間和風精緻裝潢、環境舒適嘅居洒屋係我最愛,今次專登放工帶同事嚟飲野happy hour,過個happy friday 😎-🥗 海葡萄海草沙律味道清新,海葡萄口感好似蟹子咁爽脆,有種好似去咗日本沖繩嘅感覺🗾🍆 日式胡麻茄子軟硬適中,配搭經典嘅胡麻醬好開胃😝🐟 日式池魚仔可以連埋啲細骨咁食埋佢,炸得夠哂香口,好啱用嚟做下酒菜🍶🐚 日式汁煮花螺略帶酒香,花螺都幾大隻,份量十足,非常鮮甜☺️-🎋 明太子炒蘆筍明太子口感十分綿密,充滿鹹香,配落炒得爽脆嘅蘆筍,入口濃郁惹味,食極唔停口😍-🔥 淼屋火焰雪山甲羅燒最後壓軸嘅就係呢款招牌菜,甲羅燒上面放上口感綿綿嘅蛋白泡,店員再喺上面點心,十分吸睛搶眼,夠哂氣勢洶洶,一上枱隔離嘅人都望哂過嚟😚燒過之後再將蛋白同蟹膏撈埋一齊,食落鮮味十足,蟹膏香濃,仲帶有淡淡酒香😙-⭐ 參考價錢︰(另收加一)海葡萄海草沙律:$68日式胡麻茄子:$48日式池魚仔:$58日式汁煮花螺:$98淼屋火焰雪山甲羅燒:$168明太子炒蘆筍:$98🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費︰$
《再嚐晚市居酒屋🏮》
———————————————-
#淼屋 🏠
🍆 日式胡麻茄子軟硬適中,配搭經典嘅胡麻醬好開胃😝
🎋 明太子炒蘆筍
🔥 淼屋火焰雪山甲羅燒
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
海葡萄海草沙律:$68
明太子炒蘆筍:$98
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費︰$300
2022-06-16
$300 (Dinner)
被新鮮雪場蟹吸引!一向鍾意和食Set 特色主食加小食沙律湯等等超滿足 呢到Lunch Set有10款!🍜Snow Crab Udon in Soup Set💰HKD198 (Rating:7.7/10)抱著半信半疑心態order (好怕係蟹柳😂)好彩 超多新鮮蟹肉 一望已經佔咗3-4成 都幾厚 下面仲有😆入口鮮甜 另外油揚/冬菇/海帶/獅子狗 都食得出新鮮整 冇冷藏感覺 喚起日本關東煮回憶🥹烏冬扁身偏幼 有光澤 都高質 份量好多!湯偏清淡冇味精味 舒心嘅味道🐮Mouthful Wagyu Cube Set💰HKD228 (Rating:N.A.)朋友嘅一口和牛粒套餐 我冇食不過牛都幾多 切得比較細 然後個石碟其實好巨🤣影出嚟冇實物望落咁juicy飽滿 配埋日本米好開胃 切大粒啲或切片會更打卡able👀前菜核桃有薄糖漿包住 似琥珀合桃 好好食!亦欣賞餐廳冇用即沖麵豉湯🫢係重菇味舞茸湯✨感覺呢度將好多地方會hea整罐頭菜式 用上乘材料整🥴環境新空間感十足 出入開呢區 食lunch想舒服傾吓計 可一試!

一口和牛粒定食

Overview
2022-06-14 48 views
間唔中都會湊完囡囡放學後,出街食個lunch🍽️🍴 尤其係冇乜功課嘅時候😬😬💕今日就去咗位於上環一間酒店入面嘅日本餐廳✨✨淼屋❤️😋😋午市套餐餐牌有10款,選擇多,每個set包沙律,前菜,白飯,味噌湯同飲品🥤🥘野菜牛肉鍋 $148囡囡最鍾意食壽喜燒,湯底甜甜地。牛肉片軟滑肥美,好好食😍😍鍋入面有好多蔬菜,健康均衡飲食👏👏🐃一口和牛粒定食$228和牛粒煎得啱啱好😋😋保留肉汁,調味都唔會太重手💯份量幾多✨

💕今日就去咗位於上環一間酒店入面嘅日本餐廳✨✨淼屋❤️

🥘野菜牛肉鍋 $148

🐃一口和牛粒定食$228

和牛粒煎得啱啱好😋😋保留肉汁,調味都唔會太重手💯份量幾多✨

2022-06-14
2022-06-14 46 views
位於上環蘇杭街Akvo酒店一樓,有間樓上日式居酒屋「淼屋」🇯🇵平時行過見到露台有人喺度飲酒食飯,咁chill嘅環境下都想試一試😍.店內以日式簡約裝潢設計,座位都相當闊落,可惜去嘅時候落雨冇得坐露台🥲唯有喺入邊食啦😅.🍱午市套餐包沙律、前菜、吸物、白飯、飲品.🍴一口和牛定食💰$228用一個非常精緻嘅石盤呈上,和牛粒燒得啱啱好,口感軟腍,入口肉汁豐富😚脆卜卜嘅炸蒜因為牛肉粒增添香氣,更為惹味😋底下嘅洋蔥沙律菜吸收哂和牛嘅油香😍一啖飯一啖肉好快就食晒🤪.🍴吉列黑豚定食💰148黑豚肉炸成金黃色,外脆內嫩,肉香濃郁😆蘸上豬扒醬後,大大提升肉香而且減低油膩感👍🏻.可惜係晏晝嚟,如果夜晚的話一路飲啤酒一路食日式小菜都真係幾chill😝

🍱午市套餐
包沙律、前菜、吸物、白飯、飲品

🍴一口和牛定食
💰$228

🍴吉列黑豚定食
💰148

吉列黑豚定食
呢間位於上環Akvo酒店嘅居酒屋,店內有好多日式掛畫同擺設,環境簡潔舒適🎏而且有個小小嘅露台可以喺室外用餐,收工嚟呢到食晚飯幾chill架☀️午市套餐包括🥗沙律、🥠前菜、🥣味噌湯、同🍹飲品,前菜係🍯楓糖合桃,甜甜脆脆幾好味😋而柚子茶跟餐係免費嘅🆓🐂一口和牛粒定食 ($228)呢款和牛定食以大理石碗盛載住沙律菜、和牛同蒜片✨好有日系風格🤍食落有驚喜🤩和牛粒咬落去非常有咬口,但唔會太過韌,仲好有和牛油脂香🥰份量唔少,而且大小切得剛剛好,再加上超級多香脆蒜片,配和牛食好香好惹味😍和牛粒底下鋪滿沙律菜🥗中和油脂,食到尾都唔會覺得好滯好油膩🤣👍🏻🍱滑蛋鰻魚飯 ($188)呢個鰻魚飯好有誠意💗放咗喺傳統日本定食盒裏面,好有喺日本食饅魚飯嘅感覺🥰一開蓋就見到兩大條鰻魚🤩大份到遮蓋哂啲飯!鰻魚厚肉軟滑、無細骨😋每一啖都食到滿滿嘅鰻魚同滑蛋,配埋照燒鰻魚汁,食哂成盒好幸福🥰總結:午市套餐有水準👍🏻除此之外,呢到仲有好多款式嘅酒同佐酒小食,happy hour仲有生啤買一送一,下次夜晚想小酌一杯可以一試!

🐂一口和牛粒定食 ($228)
一口和牛粒定食

🍱滑蛋鰻魚飯 ($188)

Type of Meal
Lunch
2022-06-12 29 views
上環居酒屋 HH買一送一🍻星期五Happy Friday 就梗係要去HH啦🍻🍻🍻 今次朋友介紹上環Akvo酒店呢間日式居酒屋,依家HH買一送一,所以叫再叫咗啲小食試試~ 📍HH買一送一佢地有呢隻貓頭鷹日本手工啤,另外再推薦呢隻甜蕃薯啤勁得意,買一送一真係好抵~📍東風螺 $98用清酒浸住每隻啖啖肉肉質清爽彈牙送酒一流!📍日式池魚仔 $58炸漿薄身,魚冇骨,味道唔錯,又夠香口,用嚟送酒真係冇得彈📍海葡萄海草沙律 $68先點個開胃沙律,海葡萄同海草嘅爽脆口感,喺炎炎夏日食就最適合不過📍日式胡麻茄子 $48茄子唔會整得太淋太硬👍🏻配上胡麻醬,好好味😋📍明太子炒蘆筍 $98細細粒嘅明太子,口感非常綿密,加上爽脆嘅蘆筍,入口濃郁惹味叫完啲小食,我哋專登仲加咗呢個鎮店之寶—淼屋火焰雪甲羅燒📍淼屋火焰雪甲羅燒 $168呢個不得了,其實我會話佢唔係一個甲羅燒,我會形容佢係蟹肉甲羅盛!!入面啲蟹肉多到嚇死我 😵‍💫😵‍💫黎到之後,店員將酒倒入蛋白再點火之後撈勻擺去塊餅到食~~ #大口在上環#上環美食#打卡餐廳#打卡美食#上環居酒屋#上環happyhour#日本手工啤#手工啤#topcitybiteshk#
上環居酒屋 HH買一送一🍻

📍HH買一送一

📍東風螺 $98
用清酒浸住每隻啖啖肉肉質清爽彈牙送酒一流!

📍日式池魚仔 $58
炸漿薄身,魚冇骨,味道唔錯,又夠香口,用嚟送酒真係冇得彈

📍海葡萄海草沙律 $68

📍日式胡麻茄子 $48
茄子唔會整得太淋太硬👍🏻配上胡麻醬,好好味😋

📍明太子炒蘆筍 $98
細細粒嘅明太子,口感非常綿密,加上爽脆嘅蘆筍,入口濃郁惹味

叫完啲小食,我哋專登仲加咗呢個鎮店之寶—淼屋火焰雪甲羅燒

📍淼屋火焰雪甲羅燒 $168
之後撈勻擺去塊餅到食~~

#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
餐廳:淼屋 (上環)地址:上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓上環Akvo酒店1樓呢間淼屋喺舊年8月中開業,將日本居酒屋文化呈現出嚟🏮,佢哋主打日式料理,亦設有唔同嘅手工啤🍺、佐酒菜同特色日本酒,喺到吹吓水飲吓酒都幾紓壓忘憂🥰啱啱坐低,店員就推介咗今日新鮮時令嘅海膽拖羅小食,價錢喺按時價而定,亦唔喺成日有。用咗北海道馬糞海膽配上嚟自築地魚市場嘅拖羅蓉,放上梳打餅,一啖放入口嗰種雙重鮮香滋味真喺沒法擋🤤夜晚6-8點happy hour時段,所有日本Draft Beer都有買一送一優惠😍,我就嗌咗個細嘅Suntory Premium Draft Beer($68),即喺平均三十幾蚊就有一杯,抵到爛🤣,配埋下面嘅佐酒小食真喺一流,Cheers🍻✝️淼屋三色漬物 $58三色漬物有紅蔥頭、淮山漬同鰹魚肉醃製嘅生蒜頭🧄,我覺得食日本菜一定要食返啲漬物開吓胃,加上精緻嘅賣相,我準備好食之後嘅食物喇😋✝️日式炸芋片 $48芋片炸到鹹香薄脆,食到中間有陣陣芋頭同平時食嘅薯片香,唔會好油膩,食到停唔到口😆✝️酥脆炸白蝦 $98手指尾大小嘅白蝦🦐,加咗鹽之後拎去酥炸,一啲蝦腥味都無,因為比普通蝦米更大隻,所以食落更有
餐廳:淼屋 (上環)
地址:上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓

✝️淼屋三色漬物 $58

✝️日式炸芋片 $48

✝️酥脆炸白蝦 $98
手指尾大小嘅白蝦🦐,加咗鹽之後拎去酥炸,一啲蝦腥味都無,因為比普通蝦米更大隻,所以食落更有口感👍

✝️磯燒味醂魚乾 $88
將鱈魚用味醂醃製後烘乾磯燒☀️,香脆可口,充滿濃郁鱈魚香🐟,蘸埋沙律醬食就無咁dry,仲豐富咗味道層次

✝️日式汁煮花螺 $98
花螺以日式汁煮方法去烹調,
用長竹籤拮住螺頭拉出,整走綠黑色嘅污糟嘢再食,除咗螺肉比較大隻之外,味道鮮甜而且肉質爽彈,最後緊喺要飲埋螺殼入面嘅湯汁精華啦💦

✝️淼屋火焰雪山甲羅燒 $168
平時食開嘅甲羅燒都喺用蟹膏蟹肉同鵪鶉蛋燒熟撈勻就食,淼屋精心炮製嘅甲羅燒就加咗蛋白喺蟹膏蟹肉上面,上枱後淋上點咗火嘅Rum酒🔥,除咗有視覺效果之餘仲去除咗本身嘅蟹腥味,一般蟹膏嘅味道都會好濃,
連埋蛋白同梳打餅一齊食就能夠中和返成個甲羅燒嘅味道🦀

2022-06-11
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
上環返工成日都經過Avko 酒店,望上去見到1樓有戶外位置, 勁chill 😍!想去好耐呢間淼屋㗎喇~終於果日放工去食!🇯🇵呢間餐廳老闆以前有喺日本做過好多年餐飲, 所以好多風味都好正宗👍!佢仲好好客,言談間feel 佢好有對日本菜嘅熱誠💕🥗海葡萄海草沙律 $68海葡萄係普通嘅餐廳好似比較少見, 口質清脆!就咁食佢就冇咩味,但撈勻之後好重麻油香😍!🧄淼屋三色漬物 $58 分別有牛蒡、蒜頭、梅干, 酸酸地幾開胃!前菜必食! 佢擺得都好精緻㗎😊🍶關西風味噌清酒煮蜆 $98嘩!呢個又係比5⭐️!清酒味超重!🙀大大隻蜆,新鮮入味🤤! 用火燒石鍋上菜,keep 住放成晚都唔怕變凍🥰!🦀淼屋火焰雪山甲羅燒 $168前排食完甲羅燒後簡直上癮了!嚟到呢度見到就即刻點佢!嘩!嚇死人!佢真係用火係你面前燒㗎!超IGable 😍! 外層係蛋白泡沫, 燒到好香!收火後就可以將蟹膏+蟹肉+蛋白拌勻😊蟹肉超多超鮮甜😭!將佢係放係梳打餅上夾住食口感層次豐富, 同時用餅+蛋白嚟調和味道,令你食完會覺得太膩😍所以我真係可以食多個🤣🍆日式胡麻茄子 $48呢個好驚喜!平時嘅我其實唔會食茄子,但朋友好想食起叫個試試!外皮燒得香

🥗海葡萄海草沙律 $68

🧄淼屋三色漬物 $58

🍶關西風味噌清酒煮蜆 $98

🦀淼屋火焰雪山甲羅燒 $168

🍆日式胡麻茄子 $48
呢個好驚喜!平時嘅我其實唔會食茄子,但朋友好想食起叫個試試!外皮燒得香脆,內裡軟淋淋!加上我最愛嘅香口胡麻醬,仲有甜燒汁好出色!你是不會抗拒的👍同埋佢都幾飽肚🤣

🐟燒喜知次一夜干 $138
外乾內濕,燒得香脆嘢味!我最愛就係檸汁🍋,fresh 得黎又可以提味🥰!

🥩蒜香一口和牛 $138
呢個蒜香味真係濃!😌重口味人士必愛!不過部份牛肉粒有啲過熟😅

同個酒鬼去食飯啦點少得飲返兩杯丫🍺!餐廳特別推介佢哋最新引入嘅 特色日本啤酒!係hk 好少有的!🌟有柑橘味、草莓香果味、咖啡黑啤等!我揀左雪松味,因為佢比較易入口!甜中帶苦!Nice!🍻
2022-06-09 549 views
友人最近榮升老闆,決定食番餐好慶祝下。上網 Search 到呢間「淼屋」,餐廳位於蘇杭街 Akvo 酒店 1 樓,店內裝潢簡約,傳統和風擺設,配以一室梳化座椅,格局別緻。另外餐廳亦設有小露台及 VIP 房,並提供包場服務。先點罐 Premium Malt's Beer 賀一賀佢,如果係 Happy Hour 到訪,更會有買一送一優惠,超抵飲。另外餐廳亦有唔少手工啤供應,用料大膽且款式夠多,捧住啤酒,Chill 住談心,一樂也!餐廳走日式居酒屋路線,午市以供應套餐為主,包沙律、前菜、吸物及白飯,分量十足。我哋每人點咗個 Lunch Set。鱈場蟹肉湯烏冬 ($198)第一眼真係有「嘩」一聲嘅感覺,食材好豐富,烏冬面頭鋪滿了蟹肉、油揚、蒲鉾、鮮菇和昆布,勁足料。蟹肉彈牙又多汁,富清香蟹味。烏冬滑嘟嘟,帶淡淡小麥香,配埋鮮甜嘅蟹肉一齊食,令味蕾為之一振。一口和牛粒定食 ($228)和牛燒得啱啱好,肉質微脆,入口鮮香豐腴,美味入魂。夾喺中間嘅蒜片,味道亦非常討好,炸至金黃色,鬆脆又乾身,食落亦唔會過焦或過苦,配埋和牛粒同珍珠米飯吃,甘香又飽肚,好滿足。
友人最近榮升老闆,決定食番餐好慶祝下。
鱈場蟹肉湯烏冬 ($198)
一口和牛粒定食 ($228)
2022-06-09 26 views
上環有好多野食,今日有地膽推介我去一間酒店嘅餐廳,如果唔係有人帶嚟真係唔會特登過黎食係一樓,玻璃窗望出去都幾有feel日式蕃茄沙律清甜好fresh!日式炸芋片唔好睇食材簡單,可能係我今晚最鐘意既菜式,芋片厚度適中,咬落去有口感,香脆可口,將重要係香芋味新鮮濃郁,送酒相信一流酥脆炸白蝦好少見呢款送酒菜式,白蝦好似半個手指咁細隻,炸得好香脆惹味磯燒味醂魚乾燒得岩岩好,唔會好乾,煙煙韌韌,食到魚肉嘅口感,配埋沙律醬好開胃清酒煮蜆淼屋火焰雪山甲羅燒最特別係呢款甲羅燒,同平時食開既唔太同,一黎用火槍燒左蛋白香好多,二黎落左清酒調味,令蟹香更加突出同鮮甜

係一樓,玻璃窗望出去都幾有feel

日式蕃茄沙律

清甜好fresh!
日式炸芋片

酥脆炸白蝦

好少見呢款送酒菜式,白蝦好似半個手指咁細隻,炸得好香脆惹味

清酒煮蜆

淼屋火焰雪山甲羅燒

位於上環蘇杭街有幢Akvo酒店, 有間日本料理竟然有出lunch set, 仲要有多達10款揀, 包括沙律, 前菜, 湯, 飯, 飲品夠哂豐富.🍱沿餐廳專屬樓梯拾級而上到1樓, 餐廳環境非常之寧靜, 設高枱(bar)同正常餐枱, 好適合同朋友黎飲野sake🍶食野傾計, 藏身酒店入面多一份隱世feel添, 原來balcony都有幾張高枱🍻🍾.🍱一口和牛粒定食兩個人嗌2個set開心share: li個一口牛好驚喜, 每粒都煎到閃令令, 配上大塊蒜片, 夾起已經感覺到佢嘅腍身, 一口就係, 入口都唔使點咬, 充滿住和牛本身嘅油香,完全唔使牙力好好味. 淨係放食物個靚靚碟已經令人食指大動啦📸.🍱日式鰻魚飯Ohhhh條鰻魚可以覆蓋到個傳統日式鰻魚飯嘅盒ga, 唔止大塊, 仲好厚肉, 燒得恰到好處, 所以每一口都軟熟, 鰻魚汁勁好味(真正高汁🤭), 配珍珠米perfect. 🫖主食以外嘅前菜, 沙律, 湯都係用心之作👍餐飲柚子蜜好飲😋🍻Li度嘅Draft Beer係來自日本🇯🇵SUNTORY PREMIUM勁高質, 識飲一定知li隻由日本坐飛機黎嘅Draft Beer特別高質, HAPPY HOU

🫖

主食以外嘅前菜, 沙律, 湯都係用心之作👍餐飲柚子蜜好飲😋
🍻
Li度嘅Draft Beer係來自日本🇯🇵SUNTORY PREMIUM勁高質, 識飲一定知li隻由日本坐飛機黎嘅Draft Beer特別高質, HAPPY HOUR買一送一呀📣📣📣.
🍺

見到menu好幾款啤酒好特別, 唔同方法釀造各有特色各有口感, 如果夜晚黎HAPPY HOUR或者晚餐除左SAKE之外仲有咁多款特別嘅啤酒揀架🤩. 我推介”赤米”既有SAKE同麥芽清香, 仲帶有點士多啤梨嘅果香啱哂女仔飲❤️, 飲左酒記得唔好揸車啊🚗.
2022-06-08
$200 (Lunch)
  • Suntory  Premium