2019-02-18 1318 views
今日又同老公來開餐!老公勁愛呢度食! 豬,牛,任加無限量供應! 宜家重多了雞肉 '🌱菜'丸類'火煱配料'飲料多選擇!我最愛佢嘅乳酪雪糕! 四種口味任選!多款 雪糕配料任選
今日又同老公來開餐!
🌱菜'丸類'火煱配料'飲料多選擇!
我最愛佢嘅乳酪雪糕! 四種口味任選!多款 雪糕配料任選

火鍋

火鍋
2019-02-13 1411 views
今晚八時半到這間屯門分店,排隊登記時那職員問了一句:「是否會員?」並沒有再講有任何分別,我太太那時並不知道我是,所以答不是。後來我們食完九十分鐘付款時,我在我手機的Apps發現,在平日晩上會員是有八五折,當我問那收銀的是否有折扣,她説因我開始沒有説明是會員,已經不能夠改單,要收全費又說門口已經張貼了「只有會員才有八五折」。我後來再門口看了所有的宣傳單張或海報,都沒有字句説明這「八五折優惠」,我叫她親自出來門口給我指出何處,她然後説:「你是會員就會知這優惠啦!」雖然食物都ok,但我會有些被騙的感覺他們的不主動同食客講會員/非會員的分別,是做生意不太老實。

雖然食物都ok,但我會有些被騙的感覺
他們的不主動同食客講會員/非會員的分別,是做生意不太老實。
2019-01-13 1586 views
因為係星期日,驚好多人黎食,所以夜晚六點鐘未夠就嚟咗排隊,等左一陣就入到去。要咗168蚊果個set,壽喜燒湯。個壽喜燒湯底味道好濃,但有d過甜,食耐左會覺得好重口味。初頭比既牛肉都係高質嘅,入落口好軟,仲有都好多菜可以揀,收起燒加娃娃菜係絕配。但係後尾再加既肥牛唔知點解同第一次比既唔同,一睇就知係差d、肥d,不過食落都ok既。食到最尾一定要食個雪糕再加無限配料哈哈。假日加十蚊,埋單加埋一around 200蚊,整體滿意,會再黎食!
2019-01-03 1633 views
食過牛一或者經過牛一依間餐廳都知道,每逢晚市時間必定排長龍,我試過等幾十個號碼,等左差不多兩小時先入到。難得睇完戲,撞正午市時間經過牛一,見到吾洗點排隊,當然要入去食返餐。有幾個價錢,根據食不同既牛肉分類,最貴係日本和牛,我選左平少少既澳洲和牛。每位二百幾,限時90分鐘。入到去環境尚算乾淨,入到去都差不多坐滿人,最特別係見到拖住行李既內地人都黎依度,證明依間餐廳都吸引到一些慕名而來既顧客。我選左壽喜燒火鍋湯底,附送每人一隻日本雞蛋。店員一黎就上左四盤切得又薄,色澤鮮艷同埋脂肪分佈均勻,一睇就知係靚野。每片只需煮幾秒鐘就可以上碟,不過煮熟時間要睇返厚度。因為上第二轉時,發現最上面那盤更薄切,所需既時間更短。基本上睇牛肉變色程度就可以判斷。我同家人共食左12盤和牛,1盤豬肉,真係好飽同埋好抵食。飲品方面有好多選擇,雪櫃入面既紙包飲品同啤酒,柑桔綠茶,汽水機既芬達,雪碧或者可樂,任君選擇。最後,提提大家,牛肉配柚子醋特別好味,臨走前記得食杯乳酪雪糕先走啊…]

我同家人共食左12盤和牛,1盤豬肉,真係好飽同埋好抵食。

]
  • 澳洲和牛
  • 乳酪雪糕
2018-11-11 2261 views
屯門牛一門口永遠都係人山人海,所以每次想食都會用app拎定飛,不過因為個個都會咁做,所以基本上都好難預時間。老實講,佢嘅價錢唔算太貴,食物質素好,所以多人都合理嘅!我收工收得早,每次就會喺晚市6:00嘅時候去食,咁樣就唔會排咁耐隊,大家如果收得早,都可以試下早d去食,或者未出門口就拎定飛,如果唔係,排到特價時段都入唔到呀

係openrice 依到見到有100$ coupon, 咁我地就趁宵夜時間去食啦無book位 6個人都有大卡位坐~ 幾好野食種類都幾多下~ 其中拉麵好好食~ 非常彈牙另外啲菜都幾新鮮!!野飲方面都有好多選擇, 啤酒呀汽水呀都會有牛一最特別既就係有yogurt食~ 仲有得自己落配料添!!有coupon 真係好抵食!!!
無book位 6個人都有大卡位坐~ 幾好
野食種類都幾多下~ 其中拉麵好好食~ 非常彈牙
另外啲菜都幾新鮮!!
野飲方面都有好多選擇, 啤酒呀汽水呀都會有
牛一最特別既就係有yogurt食~ 仲有得自己落配料添!!
有coupon 真係好抵食!!!
“友人”經常話和牛比普通肥牛好食好多,今日終於搵到機會去試下食日式和牛火鍋。我地揀左90分鐘任食特級日本和牛小排+豚肉(另可免費點選澳洲和牛同極上美國牛肉),成人$248/位。一坐底,侍應就先拎左5碟特級日本和牛同1碟豚肉俾我地。未熟既特級日本和牛,脂肪分佈平均,望落已經流哂口水。至於湯底就揀左季節限定既韓式牛尾湯。薄切既特級日本和牛,一放落湯滾3秒就熟,簡直係完美。一放入口就有淡淡既牛肉味滲出泥,和牛好腍又嫩滑,口感真係好正,入口即溶,同普通肥牛有好大分別,好少有機會食到咁靚既牛。滾一滾就即刻食係最好食,試過滾得太耐會鞋口。另外當然叫埋免費點選既澳洲和牛小排啦。熟左既澳洲和牛小排同特級日本和牛賣相差不多,係澳洲和牛小排牛味較重;特級日本和牛口感韌d 。特級日本和牛上:澳洲;下:日本左:日本; 中:澳洲;右:豚最後食左8碟特級日本和牛、2碟澳洲和牛小排同1碟豚肉。牛尾湯底真係無味,純粹係用個湯底來整熟d牛。湯底未滾之前食左少少咖哩飯,唔錯。火鍋配料無乜特別,正常質素;蔬菜幾新鮮,幾有光澤。只係想講鯪魚肉魚蛋唔好食。約5點半就食完既時候見到有新配料:蟹籽丸、芝士丸、龍蝦丸同芝士腸。個人覺
豚肉

上:澳洲;下:日本
特級日本和牛;澳洲和牛小排
左:日本; 中:澳洲;右:豚

湯底未滾之前食左少少咖哩飯,唔錯。
咖哩飯
火鍋配料無乜特別,正常質素;蔬菜幾新鮮,幾有光澤。只係想講鯪魚肉魚蛋唔好食。約5點半就食完既時候見到有新配料:蟹籽丸、芝士丸、龍蝦丸同芝士腸。個人覺得5點半後既丸類吸引d。聽到侍應話5點半轉款,唔知係咪每日都係同一時間轉相同既款呢。
如果醬油配料有炸蒜會更開心。
獨立包裝飲品選擇唔太多,另外仲有汽水機、柑桔綠茶、烏龍茶同煎茶茶包供應。
甜品係乳酪雪糕,蘋果芒果(開胃)、士多啤梨(麻麻)同原味三款味道都試哂,但雪糕溶得好快。
(個人口味: 4+4.2/10)

日本和牛係好食既,始終一分錢一分貨。同晚市相比,午市係抵食好多,一樣都係90分鐘任食,晚市貴$60/位。值得一讚既係牛肉質素唔會因爲加單而下降。坐位舒適,服務態度都幾好。
1911 views
Other Info. : 開頭睇左錯午市係$188/位,去到先知原來個個係小童價,成人係$248/位。雖然抵食過晚市,但始終都唔平,非常偶爾食下就可以,平時都係食返最平既牛就夠。食完今餐,發覺牛一既火鍋配料同飲品選擇比同商場既另一間日式火鍋多。
2018-10-20
$273 (Lunch)
  • 特級日本和牛
2018-10-20 1223 views
價錢便宜,即使晚市都只係$178+1/位,而肉質亦已經好好,肉同飲品亦都係無限添加,係性價比一流既sabusabu。中意食壽喜燒既朋友一定要試壽喜燒湯底,免費有生蛋一人一份點牛肉又係十分出色火鍋配料無限添加,比其他火鍋餐廳特別既係有黑蒜醬油,用黎點牛肉十分入味,再配合埋辣蘿蔔容真係無得頂! 飲品種類亦都十分多選擇,大小都啱飲到甜品,每期既甜品都唔同,多數係水果味同原味乳酪雪糕,我最深印象係蜜桃味既雪糕好好味!
2018-10-17 1102 views
屯門市廣場嘅牛一有90分鐘火鍋放題, 平時佢可以遙距攞飛嘅,不過宵夜時段即九點半後就只係可以喺門口排隊,今日我哋九點鐘鬆啲嚟到,排隊等左半個鐘就有得入座喇!呢度經常都會有限定嘅火鍋湯底,最近就有韓式牛尾鍋,因為聽到韓式呢個字就即刻擔心會係好辣嘅,所以即刻問店員,好彩係一啲都唔辣嘅🤣🤣不過呢個湯底就冇咩特別喇!我哋揀咗價值$178嘅牛肉同豚肉,而呢度嘅火鍋配料都有好多選擇,例如龍蝦丸,牛丸,豆卜,芝士腸,腸仔,冬菇,木耳,年糕等等,仲有非常健康嘅羽衣甘藍。另外呢度有自助飲品,汽水茶類不在話下,仲有檸檬茶,菊花茶,椰子汁,酒類,都算多選擇!呢度仲有自助嘅乳酪雪糕,成日都有唔同嘅口味,今次就有原味乳酪,芒果乳酪,士多啤梨味雪糕,可惜因為太晏,芒果乳酪已經清左機喇!特別一提士多啤梨味雪糕真係好伏,好難食🤨🤨同埋乳酪配料去到最尾嘅時候已經得返好少。

韓式牛尾鍋

火鍋配料
  • 蔬菜
  • 牛肉
2018-10-17 760 views
假日11:30到達,好多人呢段時間到達,都一心想食60分鐘套餐,點知... 貼出告示,改左規則:星期六、日及公眾假期60分鐘套餐,由原先11:30-16:45 改為 15:00-16:45 !個個企係門口商量完後,人都到左,照食啦!食多30分鐘,價錢貴一倍,佢呢招公關策略都幾絕!講返食物:質素係唔錯嘅,雪櫃內嘅飲品大部分我都唔識,選擇比以前少左好多!當日的雪糕及乳酪雪糕🍦溶得好快!依家冇飲管供應,響應環保為名,慳錢為實,牛一又賺多咗喇!可以貼出告示通知,公告天下不供應飲管,因為在場好多人不停搵飲管!
依家冇飲管供應,響應環保為名,慳錢為實,牛一又賺多咗喇!
2018-10-01 678 views
已經同friend 食過many times la!呢次係第一次想打番個食評哈哈。佢一到晚上就超多人排隊,試下等左成兩個鐘先入到。不過佢d牛同豬都好好食。雪糕又多種類。所以先encore左咁多次。Good taste!
2018-09-28 773 views
屯門嘅牛一日式火鍋長期都要等位,或者係因為屯門只得呢一間日式火鍋店,所以呢一日我地特地早啲到,大概6點黎到就唔洗等位,今次我地選擇左$158套餐,有美國牛肉及豚肉嘅放題,限時90分鐘,牛肉肉質真係唔錯,雖然唔係最貴嘅套餐,但牛肉一啲都唔肥,豚肉就正正常常,無咩特別驚喜,配料方面亦有好多選擇,仲有咖哩飯同白汁飯,咖哩同白汁做得唔錯架,一啲都唔hea最後仲有15分鐘,侍應就提醒我地埋單同埋食雪糕,呢到嘅雪糕係乳酪雪糕黎,可以自己拉想要嘅份量,亦可以加自己喜歡嘅配料,原味乳酪雪糕正啊讚
屯門嘅牛一日式火鍋長期都要等位,
或者係因為屯門只得呢一間日式火鍋店,
所以呢一日我地特地早啲到,
大概6點黎到就唔洗等位,
今次我地選擇左$158套餐,
有美國牛肉及豚肉嘅放題,限時90分鐘,
牛肉肉質真係唔錯,雖然唔係最貴嘅套餐,
但牛肉一啲都唔肥,
豚肉就正正常常,無咩特別驚喜,
配料方面亦有好多選擇,
仲有咖哩飯同白汁飯,咖哩同白汁做得唔錯架,
一啲都唔hea

最後仲有15分鐘,侍應就提醒我地埋單同埋食雪糕,
呢到嘅雪糕係乳酪雪糕黎,可以自己拉想要嘅份量,
亦可以加自己喜歡嘅配料,原味乳酪雪糕正啊

2018-09-05
$173.8 (Dinner)
2018-09-19 599 views
牛一出名多野揀 豬牛又任加唔嬲 所以我成日同朋友尼 佢既curry rice好惹味 仲有好多唔同配料可以mix and match 最欣賞佢夠多野飲仲有yogurt食 不過dinner比較多人
2018-09-16 746 views
今日同同事食晚飯,同事想烚下烚下,6點幾牛一唔洗等位,就決定食牛一。我地叫了$158(加一)美國牛肉+豚肉,湯底叫了季節限定的韓式牛尾湯。豚肉和牛肉都可以任叫任食,薄薄一片,可以食多幾片。韓式牛尾湯湯底比較清淡,自助吧的配料尚算豐富,比較多菜類及丸類,菜新鮮,丸類我最喜歡就是那粒黑色的丸,應該是豬肉丸,彈牙有肉汁,好味。最後當然要食乳酪雪糕,我每次最少都會吃三杯,夠凍而且乳酪味夠濃,當日還有桃味的乳酪雪糕,味道不錯,但始終最愛吃原味。

豚肉和牛肉都可以任叫任食,薄薄一片,可以食多幾片。

因為做野夜收工,就打算去平時排隊排到死嘅牛一打邊爐。果然,平日夜晚9.30可以直接walk-in。因為即興,冇留意openrice原來做緊優惠,有優惠卷拎(食完先知),洩咗!我地喺reception 拎位時都已經有問職員呢段時間會唔會有咩優惠,職員話冇,所以就冇理到,簡完湯底同套餐就入咗去。嗌咗15x果個餐,2個人,最後2人埋300幾蚊,任食,其實真係抵。特別推介個炸魚皮,以為放左成日,抱著試下心態,點知仲好脆,浸一浸落d湯底到,正! 平時經過食飯時候都多人到死,今次夜d嚟,仲差3分1枱就坐滿,唔會多人到又嘈又逼,夜啲嚟食下野都幾舒服。

2018-09-10
$165 (Dinner)
  • 炸魚皮