Restaurant: Nakitora Ramen
Terms & Details:
2023-07-17 16 views
鳴虎是一家以拉麵為主打的餐廳,現在還有套餐,提供了各種美味的拉麵和小吃,一款拉麵配一款小食,還有飲品,讓顧客可以盡情享受到豐富的美食。鳴海老拉麵 $128鳴虎的招牌菜之一,麵條的口感非常好,湯頭濃郁鮮美,配上鮮嫩多汁的海老濃湯更是讓整道菜品更加豐富。每碗都配有三片豬肉,嫩滑多汁,還有恰糖心蛋,非常豐富。芝士魚餅也是非常值得一試的菜品。芝士魚餅的口感非常酥脆,魚肉的鮮甜和芝士的香濃完美融合,讓人一口接一口地吃下去。這道菜品是絕對不能錯過的。鳴虎拉麵 $128拉麵的湯頭非常濃郁,麵條的口感也非常好,非常濃的豬骨湯,豬肉嫩滑多汁,還有恰到好處的糖心蛋,增加口感和營養,配上鮮嫩多汁的肉餃子更是讓整道菜品更加美味。肉餃子的餡料非常豐富,口感滑嫩,吃起來非常過癮。

鳴海老拉麵 $128

鳴虎拉麵 $128
心思思想食拉麵🍜拉埋男朋友陪我落樓下食鳴虎其實成日都經過,今日終於有機會試吓👏🏻我叫咗一碗拉麵,男朋友就叫咗一個套餐每碗拉麵份量都好大碗,有兩大塊叉燒,一隻糖心蛋,連男朋友食完都話好飽!值得一讚,湯底好熱,糖心蛋就帶少少冰涼,撈埋湯咬落去半生熟,好好食!🔸鳴海老 🦐蝦味噌豬骨湯拉麵 $88湯好濃郁,佢唔係一般蒸蝦湯嘅味道,因為加咗味噌,所以令到個味更加燶,但係食落都唔覺得好油🔸鳴虎拉麵套餐 $128套餐包括拉麵,小食,飲品🔹赤虎 🌶️特濃辛口拉麵我都偷偷地試咗一啖,覺得佢都算幾辣,相信愛辣人士應該覺得好過癮,男朋友就食得好開心!🔹🥟肉餃子食拉麵唔叫小食會覺得好dry,就叫咗個必點嘅肉餃子,不過不失!鳴虎 (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心三期1樓161-162, 169, 171-172, 173&174號舖
心思思想食拉麵🍜
拉埋男朋友陪我落樓下食鳴虎
其實成日都經過,今日終於有機會試吓👏🏻

我叫咗一碗拉麵,男朋友就叫咗一個套餐

🔸鳴海老 🦐蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

🔸鳴虎拉麵套餐 $128
套餐包括拉麵,小食,飲品

🔹赤虎 🌶️特濃辛口拉麵

🔹🥟肉餃子

鳴虎 (將軍澳)
2023-07-15 26 views
今日難得黎到寶琳探親戚,咁緊係行下大商場😳見到呢間拉麵幾抵食咁,就比佢既餐牌,吸引咗入去😜🔸黑嗚虎拉麵🍜湯底好濃洧鮮味,好香黑蒜油味片肉又好嫰,入口即溶既感覺🤪拉麵可以揀自己喜歡嘅硬度🔸花茶一打開蓋好香玫瑰花香味💕微甜,幾清香🥰🔸龍蝦沙律用紫菜包住沙律嚟食,唔會好漏🤗🔸芝士魚餅😚 芝士係流心,而且魚餅都好彈牙😋📍嗚虎📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期1樓161-162號舖
今日難得黎到寶琳探親戚,咁緊係行下大商場😳
見到呢間拉麵幾抵食咁,就比佢既餐牌,吸引咗入去😜

🔸黑嗚虎拉麵🍜
湯底好濃洧鮮味,好香黑蒜油味
片肉又好嫰,入口即溶既感覺🤪
拉麵可以揀自己喜歡嘅硬度

🔸花茶
一打開蓋好香玫瑰花香味💕
微甜,幾清香🥰

🔸龍蝦沙律
用紫菜包住沙律嚟食,唔會好漏🤗

🔸芝士魚餅😚
芝士係流心,而且魚餅都好彈牙😋

📍嗚虎
📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期1樓161-162號舖
將軍澳區近年發展蓬勃、跨灣大橋開通之後更加人來人往、康城寶琳區餐廳亦愈開愈多,正宗日式拉麵店於將軍澳不多,是日與友人來到寶琳新都城商場竟然有意外驚喜😋😋呢間名為「鳴虎拉麵」座落係新都城三期,裝飾非常日本風,而且拉麵款式俾一般拉麵店多,當中要特別提提「鳴海老拉麵」,坊間少有以海老混合味噌同豬骨湯做湯頭,蝦味濃郁🦐🦐🦐1. 鳴海老拉麵🍜濃郁蝦湯混合豬骨湯頭,湯頭極掛湯,叉燒以高溫灸燒入口甘香,特別要讚半熟溏心蛋質素非常高,拉麵麵條亦非常彈牙,絕對值得推薦👍👍👍2. 鳴虎餃子鳴虎依家推出套餐系列,當中必選「鳴虎煎餃子」,入口香脆,份量亦相當多。🥟3. 札幌香蔥豚肉丼(迷你版)日本傳統上班一族除左點選拉麵外,一般都會額外叫多一份丼飯較為飽肚,鳴虎拉麵做到呢個傳統,豚肉灸燒切成細粒配以蔥段,混合秘制醬汁配以米飯非常經典🥰🥰埋單每人一日多,走前店員仲提提我地鳴虎每週推出不同款式「特價外賣日式丼配飲品」$38就有,下次決定外賣試試

1. 鳴海老拉麵🍜

2. 鳴虎餃子

3. 札幌香蔥豚肉丼(迷你版)

2023-07-11 558 views
朋友來到新都城找我聊天,本想下廚給他,但實在太忙,只好外食。新都城食肆雲集,他今晚就揀了一間拉麵店。我自己之前也來過,環境沒有任何改變,同樣環境光猛,整齊企理,大部分座位都是二至四人枱,枱與枱之間有一定距離,坐得舒適。環境沒有改變,但菜式就有少少不同。主打拉麵外,亦有日式丼飯、小食、追加配菜和飲品,還有期間限定的拉麵,但最重要是今次來到有拉麵套餐供應,相應抵食!************************拉麵套餐($128)包一款拉麵、一款小食和一款飲品。我們選了期間限定拉麵,重點是可首次免費添替玉,超值! 今晚期間限定只有黑胡椒豬軟骨拉麵 Black Pepper Pork Cartilage Soft Bone Ramen,麵料約有兩大件豬軟骨、原隻溏心蛋、紫菜、爽口的木耳和青香的蔥花。湯底非常濃郁,充滿的黑胡椒香,鹹香帶辛辣,還越食越火辣,正! 麵條屬幼身,口感適中,不會太硬又不會過腍,掛上濃湯,配搭美味。溏心蛋流心狀佳, 黏滑兼富蛋香,烹調入味,味道吸引。豬軟骨烹調入味,肉質腍嫩兼黏口,連帶着微爽的軟骨和少許滑嘟嘟的肥膏,好吃得很。*********************
芝士魚餅
六款小食中選了芝士魚餅,外表金黃,見到半溶的芝士很誘人。熱辣辣,香脆可口兼彈牙,中間夾着鹹香軟滑的芝士,兩者配起來好好味,推介!
迷你豚肉丼
還可追加一款小食,每款$18。點了一碗迷你豚肉丼(+$18),估不到都挺有份量和足料,讚! 豚肉嫩口入味,肥膏不多,很適合我倆。米飯粒粒圓潤飽滿,淋上醬油和加了蔥花,味道鹹香,不錯!
玖瑰花茶
飲品就要了一杯玖瑰花茶,一打開壺蓋便湧出玖瑰花的香氣,很香!玖瑰花乾份量十足,一點也不吝嗇,難怪清香味道久久留在口中,清香順喉,每喝一口都很舒服!
肉餃子
另外單點一客五件的肉餃子Pork Dumpling ($38),煎得金黃,脹卜卜,很飽滿。稍稍香脆,內饀包着滿滿的肉饀和菜絲,味道不錯,吃時再蘸些餃子汁, 更佳!
單單一碗拉麵約$88-$108,但套餐有齊拉麵、小食和飲品都只是$128,還可免費添一碗替玉和以$18追加一款小食,絶對是抵食之選!
2023-07-10
$101 (Dinner)
2023-07-09 37 views
博多拉麵以幼麵同濃郁豚骨湯為重點,鳴虎係我認為係香港最抵食既博多拉麵店之一,其中香蔥油拉麵係我最愛,今日去左坑口分店,鳴虎分店係一田超市入面,堂食座位唔多。- 綠虎(四國香葱油拉麵)豬骨濃湯入面白大量香蔥,湯底味道濃厚之餘散發陣陣香蔥清香。麵底幾掛到湯,配料幾豐富,包括香蔥、木耳絲、紫菜同叉燒,另外仲有原隻流心蛋😍- 黑鳴虎(博多黑蒜蓉拉麵)豬骨湯香濃惹味,味道唔會太鹹,不過黑蒜味唔算好突出。配料同綠虎一模一樣,叉燒肥瘦適中。- 肉餃子一共有五隻餃子,外皮非常香脆,肉汁都好豐富。餐廳仲會送一杯熱茶,非常貼心。

綠虎

- 綠虎(四國香葱油拉麵)

黑鳴虎

- 黑鳴虎(博多黑蒜蓉拉麵)

- 肉餃子
一共有五隻餃子,外皮非常香脆,肉汁都好豐富。

餐廳仲會送一杯熱茶,非常貼心。
2023-07-02
$100 (Lunch)
綠虎
黑鳴虎
肉餃子
香港探店|將軍澳|拉麵|鳴虎想不到這間連鎖拉麵店,也能夠有如此高水準的質素!今天來到將軍澳新都城的鳴虎午後還提供各款激安的下午茶套餐。這次點了他們家的鳴海老拉麵🍜 $88實在太贊了💕湯頭都是濃厚的蝦味,奏響了一首海鮮交響樂!肯定不會是味精,因為吃過后不怎麼口渴。麵條彈牙有嘴勁,要讚一讚的是他們家的叉燒真的好香!叉燒的五花腩,油脂和肌肉分明,經過火炙之後,油花特別的香。是糖心蛋,吃落有留心的感覺,不錯。而且還有我最愛吃的竹筍,真的太讚了。——————為食分界線——————📍鳴虎將軍澳貿業路8號新都城中心三期1樓161-162, 169, 171-172, 173&174號舖人均消費: $100#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港
香港探店|將軍澳|拉麵|鳴虎

想不到這間連鎖拉麵店,也能夠有如此高水準的質素!

今天來到將軍澳新都城的鳴虎
午後還提供各款激安的下午茶套餐。

這次點了他們家的

鳴海老拉麵🍜 $88

實在太贊了💕

麵條彈牙有嘴勁,要讚一讚的是他們家的叉燒真的好香!
叉燒的五花腩,油脂和肌肉分明,經過火炙之後,油花特別的香。

是糖心蛋,吃落有留心的感覺,不錯。

而且還有我最愛吃的竹筍,真的太讚了。

——————為食分界線——————
📍鳴虎

人均消費: $100
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-07-07 33 views
⭐️ 在新都城千色店購物順便搵食,上Openrice見到「鳴虎」拉麵店多好評,專登行過嚟三期食碗拉麵。======= ======= ======= =======🍜博多黑蒜油拉麵$88一上枱已經聞到濃濃嘅黑蒜油香味,麵質幼身彈牙,浸泡濃湯入口香濃,層次很豐富,日式叉燒好像煙薰過,入口軟腍好惹味,🥩肥瘦適中,糖心蛋🍳煮得剛剛好,蛋黃是流心超正😋仲有木耳絲、白蔥、大片紫菜作伴菜非常豐富。⭐️整體來說,拉麵好有水準,價錢算好抵食,另外我睇中左餐牌飯類,打算下次再嚟幫襯試吓order飯🍱

🍜博多黑蒜油拉麵$88

2023-07-03 37 views
今日踩完單車肚餓,一於入去新都城抖抖充下電☺️☺️拉麵控犯癮,一於試試依間~我地試了黑蒜油黑虎拉麵和鳴海老拉麵,首先係黑蒜油拉麵,湯底有非常香濃嘅黑蒜油香,麵條口感彈牙,跟湯底非常搭配~接下來係鳴海老拉麵,湯底帶有濃郁嘅海鮮味,麵條同樣有著非常好嘅口感,搭配上鮮甜嘅湯底開胃,喜歡海鮮類嘅拉麵絕對唔好錯過!整體而言,我對「鳴虎」嘅印象深刻。拉麵湯底濃郁,配料豐富,食到最後湯都飲哂~好味✌🏻✌🏻😍

2023-07-03 99 views
放工總系想食碗熱湯麵 暖下肚得黎 又有啲澱粉質 幾有滿足感 見到新都城三期商場開左間新拉麵店🍜鳴虎就決定黎試下🦐蝦味噌豬骨湯拉麵 $88當拉麵上枱個陣 熱辣辣出曬煙 仲即刻聞到好香既櫻花蝦味👃🏼湯底顏色帶有微微既紅色 上面仲鋪滿左切碎左既葱花 木耳 五味粉 豚肉 唐心蛋 紫菜食拉麵一定系飲左湯先 湯底豬骨味濃郁 幾膠身 蝦味噌味道突出而吾會太搶麵質口感非常好 有嚼勁而且吾會太林 🧄博多黑蒜油拉麵 $88黑蒜味都好濃郁 聞落幾香 開曬胃除左湯底吾同左之外 其他材料都一樣叉燒有兩大塊 火炙過好香口 肥瘦適中👍🏻唐心蛋有成隻 的確吾錯 好多鋪頭都系得半隻 吾夠喉🤪火喉控制得好好 超流心💭麵底同材料既份量好足 食得好飽 湯底又非常好飲 價錢都合理 系值得一試既拉麵店🏅

🦐蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

博多黑蒜油拉麵

💭

博多黑蒜油拉麵
2023-07-01 24 views
今日去咗新都城三期嘅鳴虎食晚飯。食店以半開放式設計,配以日系木枱凳,光潔明亮,地方雖小,亦不會令人有壓迫的感覺,坐得舒服。食物種類不算太多,嚟得鳴虎一定係食拉麵啦,咁我哋order咗拉麵套餐及日式咖哩豬扒飯。套餐$ 128,有拉麵+小食+飲品,幾抵食。肉餃子,啖啖肉,非常juice。拉麵湯底可以選擇濃,普通,淡,麵質亦可選擇軟,普通,硬,可跟據個人口味選擇,非常細心我哋選擇咗鳴虎拉麵配普通湯底+硬麵。乳白色的豬骨湯底味道濃郁,麵質爽口彈牙,配上半肥瘦的日式叉燒,爽口木耳,溫泉蛋及勁多香蔥,一個字正日式咖喱豬扒飯咖喱汁同豬扒飯是分開上的,很好的安排,珍珠米配上飯素,令到白飯不單調,就算唔加咖喱汁,一樣食得滋味,吉列豬扒外脆內軟
今日去咗新都城三期嘅鳴虎食晚飯。

套餐$ 128,有拉麵+小食+飲品,幾抵食。
肉餃子,啖啖肉,非常juice。

我哋選擇咗鳴虎拉麵配普通湯底+硬麵。

日式咖喱豬扒飯

2023-06-30
Type of Meal
Dinner
  • 肉餃子
  • 鳴虎拉麵
2023-06-28 24 views
近排想食拉麵🍜,就去屋企附近個間日本🇯🇵餐廳食拉麵,有好多款拉麵選擇,仲可以平💰啲價錢追加配料、飲品,我就追加了汽水🥤😝⭐️鳴海老-蝦味噌豬骨湯拉麵🍜好鮮甜好香蝦🦐香味,混合了濃厚豬骨湯,成個湯底好濃郁,好正😋。仲有肥瘦差不多嘅叉燒、半熟蛋🥚⭐️大阪風咖哩豬扒丼豬扒炸得好惹味好鬆化唔油膩同加了飯素嘅飯、咖哩汁一齊食,唔錯👍🏻⭐️波子汽水(原味)⭐️芬達有驚喜🙀芬達汽水係玻璃樽

⭐️鳴海老-蝦味噌豬骨湯拉麵🍜

鳴海老-蝦味噌豬骨湯拉麵

⭐️大阪風咖哩豬扒丼

大阪風咖哩豬扒丼

⭐️波子汽水(原味)
⭐️芬達
有驚喜🙀芬達汽水係玻璃樽

2023-06-28 17 views
行完一田出嚟,餓餓地食返碗拉麵。以吧枱型式咁食,幾方便。叫咗黑鳴虎。有塊大紫菜,木耳絲同蔥花青新爽口。兩片日式叉燒,厚度可以,不過炙燒得唔夠,但都食到豬肉嘅肉香味。溏心蛋做到溏心,連湯汁食更好味。而湯頭用上博多黑蒜油,黑蒜味特出,好濃郁又有層次。拉麵係幼幼果種,份量都適中。食完拉麵,想食返少少菜,所以叫多個菠菜。菠菜撈咗胡麻醬,味道冇得輸。冰凍鮮爽,一解暑熱。估唔到行完超級市場咁累可以即刻食野填肚,好方便又好味😋
行完一田出嚟,餓餓地食返碗拉麵。

以吧枱型式咁食,幾方便。

叫咗黑鳴虎。有塊大紫菜,木耳絲同蔥花青新爽口。
溏心蛋做到溏心,連湯汁食更好味。
而湯頭用上博多黑蒜油,黑蒜味特出,好濃郁又有層次。
拉麵係幼幼果種,份量都適中。

食完拉麵,想食返少少菜,所以叫多個菠菜。
菠菜撈咗胡麻醬,味道冇得輸。冰凍鮮爽,一解暑熱。
估唔到行完超級市場咁累可以即刻食野填肚,好方便又好味😋

2023-06-28 28 views
而家香港食拉麵真係好多選擇,今次食呢間仲要有幾間分店。除咗基本5款拉麵,亦有期間限定拉麵。拉麵名都有”虎”字,是屬虎的拉麵。拉麵的麵質同湯都有得揀,仲可以追加麵,幾多元化。拉麵麵質有口感,掛湯不錯。配上叉燒,流心蛋,紫菜同黑木耳,好豐富。叉燒肥瘦均勻,而且有炙燒過,口感更佳。日本魚乾豬骨湯拉麵,香豬骨湯再加柴魚,濃而不膩。四國香蔥油拉麵,平時鐘意食蔥油撈飯,應該都會喜歡。濃郁蔥油香味,油膩感會再強一點。
而家香港食拉麵真係好多選擇,今次食呢間仲要有幾間分店。

拉麵的麵質同湯都有得揀,仲可以追加麵,幾多元化。

拉麵麵質有口感,掛湯不錯。

日本魚乾豬骨湯拉麵,香豬骨湯再加柴魚,濃而不膩。

2023-06-21
Type of Meal
Dinner
2023-06-26 44 views
今日放工去將軍澳食飯,見到呢間拉麵店好多人食,而且鳴虎都好出名,喺香港有好多分店,所以決定同朋友試試! 特濃幸口拉麵 $98鍾意食辣嘅朋友一定要試呢款,因為佢嘅湯底好濃郁,佢有辣椒味嘅感覺,而且真係會越食越辣好刺激,配埋爽口彈牙嘅拉麵好惹味。份量亦都好多,包保食完會大滿足!😋 蝦味噌豬骨湯拉麵 $88第一啖就係試個湯底,個湯底非常濃郁,好重蝦嘅味道,食到忍唔住飲晒啲湯!叉燒肥厚而且好嫩。我推薦唔啱食辣嘅朋友食呢款拉麵,真係性價比超高,同埋勁飽肚~店員服務態度亦好有禮貌,一定會再嚟幫襯呢間拉麵店!

特濃幸口拉麵 $98
特濃幸口拉麵