2018-10-19 393 views
咁多間米線集團黎講,我一向都比較鍾意食南記粉麵。而家越開越多分店,比以前更容易食得到✌🏾✌🏾,而且價錢一啲都唔貴,可以話係平靚正👍🏾👍🏾👍🏾。選擇亦都比以前多,而家亦都多咗全日超值套餐。今日,我買咗個外賣返屋企食,叫咗個魚皮餃春卷小窩米線🍜。春南記既春卷一向都係我最愛,而且呢款春卷係南記獨有既。雙拼佢會有兩條春卷和四粒魚皮餃。而小窩米線,佢係多咗一啲酸菜芽菜等等嘅配料,湯底酸酸地,食落非常開胃👍🏾👍🏾👍🏾。
魚皮餃春卷小窩米線

魚皮餃春卷小窩米線
2018-09-03 304 views
為了顧客口味,南記由最初食物,現在發展多了很多款式粉麵。首先南記坐位永遠都爆,因為價錢平宜,基本排到出門口買食物。招牌湯河 春卷2條,魚片2塊,牛丸2粒。 以前好像不是魚片是魚蛋……是我記錯嗎?河粉是我個人最喜歡,因為很滑溜。 現在沒有冬菜,我以前很喜歡的,魚肉春卷味道不同,咸了一些,香味亦無以前水準。感覺有點可惜,出了很多新款,麻辣,酸辣,蕃茄口味,還有火鍋個人就喜歡原味東西,現在招牌河粉沒以前好吃。魚露味道偏淡,豆醬很健康因為不太甜。灣仔來說這裡是很平消費,糧尾推介。
為了顧客口味,南記由最初食物,現在發展多了很多款式粉麵。
首先南記坐位永遠都爆,因為價錢平宜,基本排到出門口買食物。

招牌湯河

春卷2條,魚片2塊,牛丸2粒。
以前好像不是魚片是魚蛋……是我記錯嗎?
河粉是我個人最喜歡,因為很滑溜。

感覺有點可惜,出了很多新款,麻辣,酸辣,蕃茄口味,還有火鍋

個人就喜歡原味東西,現在招牌河粉沒以前好吃。
魚露味道偏淡,豆醬很健康因為不太甜。
灣仔來說這裡是很平消費,糧尾推介。
2018-06-24 466 views
今晚約左家人返屋企食飯,去完銅鑼灣shopping,有D肚餓,經過南記,見人不多,便入去醫下個肚,揀左個下午茶~招牌米線,$26好抵食,仲可以揀汽水或豆漿。招牌米線包括有招牌炸魚肉春卷:魚肉彈牙,炸得又脆。牛丸:細細粒,有2粒,冇乜牛味,味道普通,個樣有D似擦膠。魚片:因為無魚蛋,所以呢期用左炸魚片代替,炸魚片厚切,彈牙,魚味不濃。湯:偏淡,要自己調味,飲完唔覺口渴。一分錢一分貨,呢個價錢,絕對收貨啦
牛丸:細細粒,有2粒,冇乜牛味,味道普通,個樣有D似擦膠
一分錢一分貨,呢個價錢,絕對收貨啦
招牌米線
2018-06-17
$26 (Tea)
招牌米線
2018-04-09 464 views
環境3分:人多時座位就比較迫,但都可以接受,因為快食快走,所以有三分。 衛生3分:整體嚟講都算乾淨,都可以卑三分。服務3分:自己排隊買飛,自己排隊攞嘢食,自己搵位。正常快餐店即冇服務,所以有三分。 味道3分:牛丸最好食,彈牙有牛味。魚蛋都算彈牙但就冇乜味。條春卷比較特別,軟軟地都幾好味,合共有三分。 抵食3分:27蚊嚟講有碗麵食都算ok,但食完之後真係有少少口渴,所以只有三分。
環境3分:

衛生3分:
整體嚟講都算乾淨,都可以卑三分。

服務3分:
味道3分:
招牌米
抵食3分:
2018-04-03
$27 (Dinner)
2017-11-13 985 views
因工作需要坐了差不多半個多小時的巴士,從九龍滾到銅鑼灣,吃完春卷牛腩米線,又滾回尖沙咀開工...來回差不多個半小時,只為了工作和一碗米線😞香港地米線店多如恆河沙數,打趣說,香港的米線店發源地其實是香港島也一點不為過🤔 寫這篇文章之前,想來想去,都記不起怎麼會知道有南記這一家米線小店🧐  簡單的一家小店。裝修得像快餐店一樣。蕃茄湯底小鍋米線加牛腩加春卷,份量少到男仕一定吃不飽😫 湯一看就知道又濃又好喝!但飲落完全相反🤬牛腩得兩件...一件有50%係肥膏...一件仲要硬到呢...而且完全無牛味😵食完都唔知食咗乜🤯🤯🤯

2017-11-11
$42 (Dinner)
2017-09-08 840 views
南記一向係我心目中佔有較高既地位~ 好耐之前只係港島區名物🤔而家開始九龍區都有分店, 實在天大既喜訊! 😍希望不久既將來可以新界區都食到!因為連日天雨既關係, 又好想食南記, 就唯有用Ubereats訂外賣啦!😌送到既時候仲係熱的~ 湯同米線/餸係分開裝~ 外賣碗雖然用紙造, 但幾實淨! 仲好大碗~!叫左至愛既辣豬肉同冬菇! 勁足料呀! 成碗都係餸! 淨係食餸都勁滿足!辣豬肉唔肥但唔會乾硬~ QQ的~ 又入味! 好正!冬菇有4塊, 大大件!! 勁厚肉~~ 冇得輸呀!!而家睇到D相又想再食添~~

送到既時候仲係熱的~ 湯同米線/餸係分開裝~
外賣碗雖然用紙造, 但幾實淨! 仲好大碗~!

辣豬肉唔肥但唔會乾硬~ QQ的~ 又入味! 好正!
冬菇有4塊, 大大件!! 勁厚肉~~ 冇得輸呀!!

而家睇到D相又想再食添~~
2017-08-17 595 views
放工又未到晚飯時間,肚子有些空虛所以看看附近有什麽可吃,見到南記就二話不說入去。今次我選擇了:「辣豬肉酸辣米線」$37豬肉細片呈深色煮得入味,酸辣湯底無懈可擊,不太酸也不太辣比例剛好,配上酸菜、芽菜、菲菜,味道和用料都不錯。連鎖食店的特點是不論什麼地方的分店都會提供同樣食物、環境和服務,所以,若光顧後有不錯印象的話,基本上當你在不同地方見到他們的分店時,都會減低考慮程度,優先選擇光顧。南記便是屬於這類別的食店呢。

今次我選擇了:
「辣豬肉酸辣米線」$37

辣豬肉酸辣米線

辣豬肉酸辣米線
2017-08-10 342 views
不爱吃粉面星人表示这是我吃过的最好吃的面!!没有之一!!来香港半年了,一直看同事吃南记,不爱吃面的我一直没有尝试,今天真心是在找其他餐厅的路上实在懒得走了。类似其他车仔面,可以自己选择配料。我实在有选择恐惧症,就选了已经配好的招牌春卷牛腩米线,口味选了酸辣,我本身是不吃辣的,但是听说来南记一定要食辣,纠结了一下麻辣。最后表示真心选对了!因为完全不辣!酸味是西红柿的酸!不是醋的酸!赞春卷没有想象好吃,但是也还不错。最重要的是是服务一定要点赞!一家连锁面店,我对服务完全没要求,但是服务员真心素质高(也许是体制好),前面叫好一直用粤语,到我秒变普通话!点赞!下次要尝试麻辣的!
不爱吃粉面星人表示这是我吃过的最好吃的面!!没有之一!!
春卷没有想象好吃,但是也还不错。
下次要尝试麻辣的!
2017-07-08 408 views
米線對我黎講係食唔厭嘅,一個人唔知食乜好嘅時候米線一定係最佳之選。香港仔南記嘅口味好啱我,所以一諗唔到食乜多數都去南記食佢嘅「香辣腩肉米線加春卷」😋😋😋。小小辣,腩肉又唔會好肥,薄切好入味,米線煙韌,食極都唔厭,仲有要加推介嘅春卷,係幾特別嘅,出面好少食到呢種春卷。 想食清啲的話其實「四寶河」都好好味,河粉好滑,四寶丸都彈牙。不過我多數都係會選擇腩肉米線,始終辣辣地較吸引我。想抵食啲可以食佢啲餐,都好多選擇,不過腩肉就冇餐喇。

小小辣,腩肉又唔會好肥,薄切好入味,米線煙韌,食極都唔厭
,仲有要加推介嘅春卷,係幾特別嘅,出面好少食到呢種春卷。

不過我多數都係會選擇腩肉米線,始終辣辣地較吸引我

想抵食啲可以食佢啲餐,都好多選擇,不過腩肉就冇餐喇。

2017-05-07 408 views
今日的午飯人實在太多,可能我們都遲了,落到去所有餐廳都排晒長龍,我向同事商量後還是決定》買外賣!我們選了親民又好味的南記,南記咁抵食,所以人龍也不短,我們用了25分鐘才完全整個買賣!今日叫了春卷雙丸河粉,南記的春卷真是上品,這個不是炸春卷,是用魚肉打的魚肉卷,魚肉十分彈牙,外皮亦炸得脆脆的。雙丸我叫了墨魚丸和牛丸,每樣都有兩粒,不錯吧?牛丸普通,不太彈牙,如果有黑椒牛丸選擇應該OK,墨魚丸比較好,但是可能因為是外賣,等了好耐,所以墨魚丸有點發漲了,變得味道一般,湯是清湯,不能要求什麼味道了,單看配料,每款都有兩件,埋單那麼便宜,已經是值回票價吧!

2017-02-15 578 views
灣仔lunch hour 食乜最經濟?相信除左m 記低迷餐之外就係南記!好采我公放12點三放飯...每次1點左右南記已經大排長龍lee 區多office 嘛!如果打算叫外賣溫馨提示: 記得打定電話order 定先排少好多嫁無他, 貪佢經濟又好味囉今日ge 心情係春卷面4條春卷夠哂滿足一如以往yummm加埋些少辣醬 同 醋, 開哂胃呀!加左20蚊貨仔但已經有八件ge 魚片頭熱辣辣炸起配上香口ge 椒鹽正呀!要飲多二杯水熱氣熱氣
灣仔lunch hour 食乜最經濟?
相信除左m 記低迷餐之外就係南記!

好采我公放12點三放飯...
每次1點左右南記已經大排長龍

lee 區多office 嘛!

如果打算叫外賣
溫馨提示: 記得打定電話order 定先

排少好多嫁

無他, 貪佢經濟又好味囉
今日ge 心情係春卷面

4條春卷夠哂滿足
一如以往yummm

加埋些少辣醬 同 醋, 開哂胃呀!

加左20蚊貨仔但已經有八件ge 魚片頭

熱辣辣炸起配上香口ge 椒鹽
正呀!

要飲多二杯水

熱氣熱氣
2017-01-21 512 views
在銅鑼灣區早上730am ,唔想食茶歺廳,想食碗真正魚蛋粉, (小時孩在香港仔長大)南記會係個好選擇。最開心係,咁早巳提供全個menu! 包括麻辣小鍋米缐。我好貪食,叫咗個有齊魚蛋,牛丸,墨丸,魚餃,春卷珍寶大辣小窩。我可以食幾辣,(大概係譚仔雲南米線的中辣級) 可以這個麻辣不算太辣,都幾香。 非常滿意!有種小時候的回憶。
珍寶麻辣小窩米線
2017-01-21
$58 (Breakfast)
珍寶麻辣小窩米線
  • 紫菜四寶河
細個既時侯,每次入去香港仔都一定會去食南記。為既,就係個條好重味精的春卷。讀書年代,食麵就會去食譚仔食米線,但係心底懷念的,都係南記個條春卷。今日番工,扣起條癮想食南記,就去左離公司10分鐘距離去食碗南記。麻辣腩肉春卷米線,我係南記咁耐都係第一次食。腩肉鹵得夠入味,雖然唔係肥肉位置,但係腩肉唔會乾身硬身,反而都幾嫩身,味道幾好。春卷都係一如既往的味道,少少味精味,加上結實的咬口,其實百食不厭。最後,再買左一袋春卷走,打算今晚番屋企煎黎慢慢食

麻辣腩肉春卷米線
麻辣腩肉春卷米線,我係南記咁耐都係第一次食。

最後,再買左一袋春卷走,打算今晚番屋企煎黎慢慢食
2017-01-09
$48 (Lunch)
麻辣腩肉春卷米線
2016-12-09 301 views
確實第一次幫襯,時間關係行過怱怱買個外賣試下湯同米線分開放是常識吧👍🏻米線有韌度,口感恰到好處餸份量好多。最喜歡個牛筋夠淋、好入味好大條、份量多、好。唔似某D粉麵舖又硬又得兩隻手指公份量!菜肉餃皮唔厚冇一舊舊,菜同肉比例均衡,好味!墨丸口感彈唔膠,企理!春卷有兩條,好香,味道亦唔錯湯底中麻辣確實幾辣下,有麻嘅feel,夠香夠辣,湯仲有唔少肉碎,肉碎唔肥,啖啖米線夾雜著肉碎食,好正以$55食一碗足料足份量又好食嘅米線絶對值得!滿足亦感受到製作同材料用心
確實第一次幫襯,時間關係行過怱怱買個外賣試下
麻辣(中辣)米線配春卷、牛筋加墨丸、菜肉餃
湯同米線分開放是常識吧👍🏻
米線有韌度,口感恰到好處
餸份量好多。
最喜歡個牛筋夠淋、好入味
好大條、份量多、好
。唔似某D粉麵舖又硬又得兩隻手指公份量!
菜肉餃皮唔厚冇一舊舊,菜同肉比例均衡,好味
!墨丸口感彈唔膠,企理!春卷有兩條,好香,味道亦唔錯

2016-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
麻辣(中辣)米線配春卷、牛筋加墨丸、菜肉餃
  • 麻辣米線
  • 牛筋
  • 菜肉餃
2016-11-16 273 views
我因為要星期六返學,所以経常路過這裡,我覺得這裡的招牌河是最低食的,只是$24,就有春卷、魚旦、牛丸。我最愛就是春卷,雖然唔係脆皮,而係淋淋地,好好味,至於魚蛋就爽口,牛丸就彈牙,我覺得以這個價錢算超值。