2013-04-13 1332 views
誤打誤撞之下,來到「泰國」的《南星》!!!看看menu上的地址…曼谷唐人街!!!!魚翅撈飯、燕窩「浪(漱)」口…(最後決定點個三百多元的二人套餐…)侍應雖不是泰國人,可是用以「落單」的紙仔為泰文…(可惜書寫的是中文!!!)馬拉盞炒通菜,頗大碟的說…在泰國吃魚翅必備的芽菜及芫茜…清湯魚翅,所謂的清湯,其實是「胡椒湯」,有點鹹;紅燒魚翅,內有冬菇及蟹肉等,似乎還混入了蠔油,比清湯更鹹…海南雞半隻,嘩…好大隻呀!!!睡得挺安詳啊…泰式菠蘿炒飯,份量亦不少…吃飽飽,還送來兩客桂圓燕窩…內裡桂圓的數目最少超過十顆、燕窩的密度頗濃,比坊間的糖水店更足料,讚呀…(只是略嫌燕窩「揀得」不夠乾淨、還黏附了少許燕子毛)店內的環境嘛,其實跟一般茶餐廳無異…整體來說三百多元有雞有魚翅又有燕窩,份量還要不少,吃得很很很很很很飽,質素亦不俗,他說「痴線!!!明明夠三個人食就唔好寫係二人套餐啦!!(表面上是抱怨,實際上是驚嘆竟會如此『抵食』!!!)」
誤打誤撞之下,來到「泰國」的《南星》!!!
看看menu上的地址…曼谷唐人街!!!!
魚翅撈飯、燕窩「浪(漱)」口…

(最後決定點個三百多元的二人套餐…)
馬拉盞炒通菜,頗大碟的說…
在泰國吃魚翅必備的芽菜及芫茜…
海南雞半隻,嘩…好大隻呀!!!
睡得挺安詳啊…
泰式菠蘿炒飯,份量亦不少…
店內的環境嘛,其實跟一般茶餐廳無異…

2012-09-13 322 views
單單睇個店鋪名都唔知係食野,初時都以為係海味店.唔係友人帶路真係唔會入來食飯.2個人叫左海鮮炒麵, 海南雞飯及蠔餅, 其實此店既份量都算偏大, 基本上當晚都有點浪費食物.至於味道都只屬一般, 特別喜愛海南雞飯既我, 此店既海南雞真係麻麻, 雞肉唔算嫩滑配上既油飯亦無咩雞油味道似白飯多D, 成個海南雞飯都係靠旁邊既3款醬汁先叫有味道.至於蠔餅算整晚最好, 最低要求係唔會太油此店完全做到, 不過蠔仔略縑偏少.至於個炒麵係我最唔識欣賞, 海鮮用料又唔新鮮, 個炒麵偏油又無味道.相信下次都唔會再來幫襯.
單單睇個店鋪名都唔知係食野,初時都以為係海味店.

唔係友人帶路真係唔會入來食飯.

相信下次都唔會再來幫襯.
2012-09-05
$100 (Dinner)
原全唔似以前間旺角通菜街間南星!我以前係旺角通菜街南星常客,平均兩三個月食一次,由一九九四年食到二00八年尾結束營業,一般人食嘅紅燒魚翅湯加必製緣色醬汁再加芽菜芫茜,依加食唔番(醬汁味道變差左仲好難食),仲有咖哩炒蠏(少左好多配料,味道同份量跟以前差九皮),好好味嘅海鮮炒飯不見了,夠胆的話再試下通菜街南星無嘅東音公,包你飲過之後唔會再返轉頭,總之老板變了,伙記換了,連食物品質都變差了,goodbye 南星!
原全唔似以前間旺角通菜街間南星!

2011-08-15
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2011-05-20 125 views
蘿蔔糊可能有消滯作用,當晚放學後竟比平時更肚餓,那一刻好想吃碗飯! 陣陣油香海南雞飯的念頭又來了!! 那就去朗豪酒店出口對面的南星吧,近月次次經過也客人不多,可以吃得輕鬆不吵耳嘛。晚上十時半的櫥窗還掛著2隻雞,應該還未打烊的!沿著較窄入口望望, 阿姐笑笑的問幾位,證明還未收工嚕! 特意選擇滿櫃燕窩前的桌子,看著那麼多燕盞我沒有大興趣, 我喜歡那個像舊式士多的玻璃罌而已。阿姐送上印有店名的碗筷和熱茶一杯,幾乎用來洗筷子的熱茶原來不是普通茶,入口有點甘甜的像羅漢果茶但又不太像,後來問過阿姐,真的不是羅漢果茶,而是店方從泰國帶回來的特別東西所泡的,難怪有食客要求添茶了,喝罷喉嚨蠻舒服,微甜的味道真的不錯,再熱一點應更好飲,真的慶幸沒有用來洗筷子。海南雞飯($40)大大一份連盤送上,視覺上相當滿足,今個晚餐一定滿足極了。蠔油菜心燙得綠油油,每條菜爽脆不過淋,微微的有點菜香,很久沒遇過那麼對味的油菜了,不沾偏鹹的蠔油也很美味。自己那份是雞腿+雞胸,去骨後雞肉本身甚沒味道, 無論雞味及鹹味也是淡淡,主要靠三款醬汁提味,不是用上鮮雞所以雞味輕淡, 雞肉煮得還算夠滑,尤以雞腿部份更滑,不過近骨部份稍有
要買一些嗎?
大寶號餐具
全貌
推介
滑但沒味去骨雞
自己那份是雞腿+雞胸,去骨後雞肉本身甚沒味道, 無論雞味及鹹味也是淡淡,主要靠三款醬汁提味,不是用上鮮雞所以雞味輕淡, 雞肉煮得還算夠滑,尤以雞腿部份更滑,不過近骨部份稍有點點血紅,在我而言問題不大; 雞皮薄薄沒多肥膏,雞皮軟軟的不太好吃,棄之不可惜。
味道來源
三款醬汁中並沒有我喜歡的濃甜黑醬油,畢竟泰式不同坡式,有幾粒辣椒的豉油鹹甜味皆重但意外不辣,不過帶有丁點辣椒氣息的醬汁的確蠻惹味的;橙色那款如平時泰式雞飯的蒜蓉汁般,在又愛又恨情況下沾了一些, 原來不是那種蒜汁是有點鮮果酸甜,初期還以為是柑橘醬之類,問過阿姐原來名為海南醬,又是店家自家製的,這種有果香的酸甜味蠻特別又夠清爽,減輕雞肉肉感相當不錯; 薑蔥真的多薑,所用的薑夠香又夠嫩,無渣之外連油也有薑味,在生薑昂貴的日子來說,有這份量的薑茸已經少見。
有湯有飯
微黃顏色的油飯沒有椰香反有雞油香,粒粒表面都油潤有光澤,偏軟飯粒又未至於爛飯般軟爛,黏黏的像飯糰般,份量不太多但很飽肚;冬瓜湯湯色奶白,有丁點芫茜及冬菜在內,臨近打烊煮了多時的湯底相當夠濃郁,啖來有點雞味,兩件大冬瓜煲至軟爛,又多款菜蔬可吃,最後還發現有點胡椒微粒在底,相信是用作提味了。

幾位阿姐收工前開飯, 好像在吃生菜肉碎和泰式炒飯, 似乎比海南雞飯更為吸引, 都是隔離飯香心態啦;至於餐廳主打的魚翅燕窩,自己就興趣不大,就算再來也不是為了她們嚕。
$40 (Dinner)
大寶號餐具
要買一些嗎?
全貌
味道來源
推介
  • 蠔油菜心
2011-03-19 70 views
第一次來幫襯,友人話呢處幾好,即管試下,D飯真的超大碟喎。#食物,‧魚香茄子炆伊麵:算幾入味,可惜係茄子太貴,全碟得兩三條仔茄子,幾好味都假。‧星洲炒米:炒得幾有鑊氣,聞到都好香,少少辣但味道一般。‧菠蘿雞粒炒飯:唉,正如梅姐話齋,菠蘿有菠蘿味,飯亦有飯味,雞粒都算有雞味,但只係三樣食物放在碟上,成為「菠蘿雞粒濕拌飯」,係呀,個炒飯濕氣好重呀。奶茶不好飲,非常澀。#服務方面,姐姐好熱誠,又快手。總之,短期內不考慮再去啦!
第一次來幫襯,友人話呢處幾好,即管試下,D飯真的超大碟喎。

#食物,

‧星洲炒米:炒得幾有鑊氣,聞到都好香,少少辣但味道一般。

奶茶不好飲,非常澀。

#服務方面,姐姐好熱誠,又快手。

總之,短期內不考慮再去啦!
2011-03-08
$33 (Lunch)
2010-05-31 15 views
下午4點幾去食之前食過兩次,食過海南雞飯水準也可以值得一試但今次去食的是午餐set泰式葉碎肉炒河等了好一會,一路聽著廚房起大火炒心想: 都應該幾好鑊氣等到碟炒極端河出來時泰式葉都幾香口幾好食不過佢地的下午tea雖然只賣$18都幾平但選擇頗少幾款湯麵唔太吸引最好有多點泰式特式食品同埋有部電視送飯就更好
下午4點幾去食
之前食過兩次,
食過海南雞飯水準也可以
值得一試

但今次去食的是午餐set
泰式葉碎肉炒河
等了好一會,一路聽著廚房起大火炒
心想: 都應該幾好鑊氣

但選擇頗少
幾款湯麵唔太吸引
最好有多點泰式特式食品

同埋有部電視送飯就更好
(Non-member)
2009-11-28 22 views
以前係先達同國美條街馬健記書店旁邊咁多年都未有幫趁過呢兩日收工行過呢間新店去食tea試下先一入去無咩人一個麵加杯野飲都係$18都算幾平(雖然無二樓熟食市場咁平,但都合理)個泰式麵幾好味,但味精太重,食完有點口渴杯涷奶茶夠大杯,但係超勁甜,要改善一下但我十分喜歡這店有杯參茶奉客雖不是太濃 但幾有心加上調味料夠多我幾喜歡再望番其他正餐都唔貴,希望這店會多點人來
以前係先達同國美條街
馬健記書店旁邊
咁多年都未有幫趁過

呢兩日收工
行過呢間新店
去食tea試下先
一入去無咩人
一個麵加杯野飲都係$18
都算幾平(雖然無二樓熟食市場咁平,但都合理)
個泰式麵幾好味,但味精太重,食完有點口渴
杯涷奶茶夠大杯,但係超勁甜,要改善一下

但我十分喜歡這店有杯參茶奉客
雖不是太濃 但幾有心
加上調味料夠多
我幾喜歡
再望番其他正餐都唔貴,
希望這店會多點人來
$20 (Tea)
2009-11-24 81 views
$128,有翅食同燕窩.....好正呀!另外,海南雞飯!$38,好抵食!海南雞飯真係同泰國食既好似值得一讚,每位食客都會有一杯熱喇喇既蔘茶,真係好貼心
2009-11-15
$100 (Dinner)
魚翅撈飯
魚翅撈飯
海南雞飯
好正既蔘茶
近朗豪酒店、小巴站旁
  • 燕窩