2023-09-21 53 views
今日去左中央圖書館睇書,接近5點行過一間轉系買泰國嘢食嘅外賣店,即時買咗幾款外賣返屋企食🤓南洋家主要做外賣為主,所以好方便,買完仲可以過對面馬路坐巴士走😊而且店員都非常之有善👍🏻👍🏻👍🏻會不停推介最好食嘅嘢俾我👍🏻店舖有一個最新優惠,就係100蚊3盒,我哋簡任何三盒🥰不過都好難揀,因為樣樣都想食😆😆店舖有各式各樣嘅食物,齋睇已經流口水,另外佢哋仲有即場整串燒🤣串燒($50@3串)店員會即場會整串燒,我今次點左雞牛豬,配埋咖哩醬汁👍🏻好味 同去泰國旅行一樣都係原汁原味,肉都好大份 真係夠哂抵食😋泰式涼拌鳳爪夏天熱辣辣有個小菜啱晒,好開胃,2人份量👍🏻海南雞雞好滑,對得上呢個價錢👍🏻份量多巴東牛肉呢個好好食,配埋飯真係正😆😆牛肉好入味

串燒($50@3串)

泰式涼拌鳳爪
夏天熱辣辣有個小菜啱晒,好開胃,2人份量👍🏻

海南雞
雞好滑,對得上呢個價錢👍🏻份量多

巴東牛肉
呢個好好食,配埋飯真係正😆😆牛肉好入味

2023-09-18 55 views
呢間餐廳主打東南亞風味食品,植物款式好多樣!而且性價比幾高,同埋坐得幾舒服!✨巴東牛肉: 嫩滑香辣,辣得來好過癮,食完一舊又一舊!✨海南雞: 滑嫩多汁的雞肉,帶著濃郁嘅雞味,令人食指大動。✨醉雞翼: 香辣入味的雞翼,每一口都能品味到醉人的美味。✨泰式酸辣雞腳: 辣味十足,口感嫩滑,讓你嘴巴一直感受到酸辣的刺激。感覺滿滿嘅骨膠原得到補充。✨麻辣豬手: 辣椒和香料的結合,讓豬手肉質鮮嫩,辣味滿溢✨芒果糯米飯: 糯米飯搭配新鮮芒果,口感Q彈,芒果好新鮮!❤️✨三色千層糕: 班蘭、黑芝麻和南瓜三種口味的千層糕,綿密香滑,層次分明。✨山楂蘋果茶、竹庶芧根馬蹄水: 清涼解渴的山楂蘋果茶和清爽的竹庶芧根馬蹄水,感覺非常清新🫶🏻

✨巴東牛肉: 嫩滑香辣,辣得來好過癮,食完一舊又一舊!

✨海南雞: 滑嫩多汁的雞肉,帶著濃郁嘅雞味,令人食指大動。

✨醉雞翼: 香辣入味的雞翼,每一口都能品味到醉人的美味。

✨麻辣豬手: 辣椒和香料的結合,讓豬手肉質鮮嫩,辣味滿溢

✨山楂蘋果茶、竹庶芧根馬蹄水:

2023-09-05 84 views
銅鑼灣南洋家,店面不大,但有齊印尼、泰國、新加坡美食提供。海南雞:雞皮爽薄,帶啫喱膏,雞脾肉份外嫩滑,配自家製薑蓉及辣椒醬,更添美味。泰式滷水豬耳:爽脆入味,豐富骨膠原。豬頸肉炒飯:豬頸肉肥瘦平均,炒飯粒粒金黃色,香氣十足。黑面神炒麵:食材豐富,有豬頸肉、雞蛋、冬菇及芽菜,加左馬拉出品既黑醬油炒,香濃帶甜辣味,炒麵質感比烏冬更彈牙。桃膠雪耳糖水:除左雪耳、桃膠,仲有桂圓肉、紅棗,養顏滋潤,又不會過甜。芒果椰青果凍:香甜既芒果配濃郁既椰奶,口感潤滑,消暑又美味。椰香班蘭黃金糕:綠悠悠既顏色,椰香撲鼻。黃金糕:色澤金黄,口感鬆軟柔韌。總結,小店食物美味,位置方便,外賣包裝精緻,番到屋企叮番熱,就可品嚐到東南亞美食。
銅鑼灣南洋家,店面不大,但有齊印尼、泰國、新加坡美食提供。

泰式滷水豬耳:爽脆入味,豐富骨膠原。

豬頸肉炒飯:豬頸肉肥瘦平均,炒飯粒粒金黃色,香氣十足。

椰香班蘭黃金糕:綠悠悠既顏色,椰香撲鼻。

黃金糕:色澤金黄,口感鬆軟柔韌。

Type of Meal
  • 桃膠雪耳糖水
  • 黑面神炒麵
  • 海南雞
2023-08-31 54 views
打風前夕,下午五點幾,街市嘅數已經賣晒咁滯,所以見到外賣店就嚟咗買啲可以返屋企叮熱食嘅嘢,為滯留喺屋企做好準備!嚟到嘅時候,店員都話我嚟遲咗一步,好多嘢都俾人買晒見到呢度有好多嘢都係可以$100選三樣,咁我就揀咗:1. 海南雞2.泰式豬頸肉3.芒果糯米飯再加咗$50要咗個豬頸肉炒飯海南雞好嫩滑,食落雞味都幾濃。豬頸肉超級入味,加埋個汁有少少辣,真係有種好似去咗泰國嘅感覺!豬頸肉炒飯豬頸肉炒飯嘅味道偏濃,好惹味。啱啱食嘅豬頸肉有種泰國嘅感覺,而呢個炒飯有少少印尼嘅感覺😂 一間餐廳令我好似去咗幾個唔同國家咁芒果糯米飯,個芒果係店員一叫完即刻響我面前切嘅,佢真係似晒成個芒果俾我,所以我都夠膽講真係好足料!呢間外賣店簡直就係聚集左唔同東南亞國家嘅菜式🤣

嚟到嘅時候,店員都話我嚟遲咗一步,好多嘢都俾人買晒

見到呢度有好多嘢都係可以$100選三樣,咁我就揀咗:

1. 海南雞
2.泰式豬頸肉
3.芒果糯米飯
再加咗$50要咗個豬頸肉炒飯

海南雞好嫩滑,食落雞味都幾濃。

豬頸肉炒飯

豬頸肉炒飯嘅味道偏濃,好惹味。

呢間外賣店簡直就係聚集左唔同東南亞國家嘅菜式🤣

2023-08-14 71 views
天氣真係太熱啦,都唔知食咩好,行過中央圖書館附近見到南洋家呢間舖頭$100任選3盒,超多選擇,另外仲有好多串燒和甜品,真係抵食又高質😍沙薑雞絲~好大盒,超香滑鮮嫩👍泰式滷牛腱~好大塊又厚肉的金錢腱,滷汁味道非常香濃,牛腱Q彈入味,啖啖肉好滿足,用嚟送飯-流👍泰式無骨鳳爪~酸辣滋味又爽口,好有泰國風味😋班蘭芒果糯米飯~勁多甜品,花多眼亂,最後揀咗班蘭芒果糯米飯,芒果好甜,配埋煙韌糯米飯,一流👍

沙薑雞絲~好大盒,超香滑鮮嫩👍

泰式無骨鳳爪~酸辣滋味又爽口,好有泰國風味😋

2023-08-12
Type of Meal
Dinner
2023-08-07 64 views
上完堂打算即刻打道回府才買外賣, 走到中央圖書館旁邊小街, 隱隱一陣咖哩味傳來, 原來剛有人在旁邊的南洋家買外賣帶來的氣味, 不自覺有點唾延香脆的炸蝦片很吸引原來有各種不同的外賣正準備好, 還有不少是甜品類別時間不足, 下次再來才試試串燒點了巴東牛肉與咖哩雞, 每盒都有很足夠的醬汁, 十分好巴東牛肉雖有辣味但不算重, 椰汁味更濃香, 家中老人家最喜歡; 而且肉質嫩諗, 吃不完的牛肉醬汁還可以留下來拌飯咖哩雞用雞胸肉, 比巴東牛辣少少, 還有不能缺少的薯仔拌上咖哩汁也是十分好吃地道的芒果糯米飯甜品
香脆的炸蝦片很吸引
原來有各種不同的外賣正準備好, 還有不少是甜品類別
時間不足, 下次再來才試試串燒
點了巴東牛肉與咖哩雞, 每盒都有很足夠的醬汁, 十分好
地道的芒果糯米飯甜品
  • 巴東牛肉
2023-08-06 62 views
巴東牛肉印尼菜必叫items! 搭配特製的醬料和香料,口感豐富且風味獨特。口感嫩滑多汁,肉質鮮嫩且不會過於柴硬。醬料的搭配則使得這道美食更加香辣可口。 送飯一流咖喱雞印尼咖喱雞濃郁的咖喱味道和香氣, 應該加入椰奶同不同巴蔬菜 風味十足 當中既薯仔都係精華所在😍 份量好多 有起碼6舊雞肉 如果用無骨雞髀肉就更正了滷水豬大腸 及 滷水牛腱滷水豬大腸口感彈牙,風味豐富。 牛腱都好林😍 好香牛味! 加餸一流滷汁底係似港式味道 有好香既花椒八角,月桂葉味❤️ 芒果糯米飯呢間舖頭有超多甜品選擇 ! 超多特色糕點同糖水 就連芒果糯米飯都有兩個風味! 一個係印尼式 一個係泰國風味🤣 我買左貴啲既泰國版🤣 因為佢有三隻唔同顏色嘅糯米飯😍 賞心悅目! 由於佢啲嘢飲真係太足料! 枝枝都起碼有一半材料喺度 我都忍唔住買返支低糖香茅檸檬薏米水🤣 超正! 抵飲$100 三盒真係 超級抵食 仲要間鋪細細間,但係超多唔同種類嘅嘢食 仲有即燒串燒😍
巴東牛肉

咖喱雞

滷水豬大腸 及 滷水牛腱

芒果糯米飯

2023-08-01 75 views
是日推介 任揀3盒 $100❣ 泰式滷水牛腱牛味濃~ 肉質好林, 無根架!❣ 印尼識炒鹹魷魚魷魚爽口~ 香辣好滋味❣ 海南雞雞好滑好鮮嫩,皮薄~ 肉質唔鞋口~ 好林! ❣ 豬頸肉炒飯 送飲品 $50豬頸肉好爽口~ 炒飯炒得好乾身~ 味道適中。❣泰式酸辣鳳爪 $38鳳爪無骨架~ 啖啖肉! 酸酸辣辣~ 好開胃❣沙薑手撕雞 $38手撕雞肉質都係好滑好鮮嫩~ 配埋芝麻 麻油等, 好惹味❣ 芒果糯米飯 $38芒果好甜 ~ 椰味超香滑同濃旭~ 配埋煙韌糯米飯, 一流! ❣椰汁西米糕 $38西米糕食落去爽口彈牙, 唔太甜
是日推介 任揀3盒 $100

❣ 泰式滷水牛腱
牛味濃~ 肉質好林, 無根架!

❣ 印尼識炒鹹魷魚
魷魚爽口~ 香辣好滋味

❣ 海南雞
雞好滑好鮮嫩,皮薄~ 肉質唔鞋口~ 好林!

❣ 豬頸肉炒飯 送飲品 $50
豬頸肉好爽口~ 炒飯炒得好乾身~ 味道適中。

❣泰式酸辣鳳爪 $38
鳳爪無骨架~ 啖啖肉! 酸酸辣辣~ 好開胃

❣沙薑手撕雞 $38
手撕雞肉質都係好滑好鮮嫩~ 配埋芝麻 麻油等, 好惹味

❣ 芒果糯米飯 $38
芒果好甜 ~ 椰味超香滑同濃旭~ 配埋煙韌糯米飯, 一流!

❣椰汁西米糕 $38
西米糕食落去爽口彈牙, 唔太甜
2023-07-15 76 views
之前呢間岩岩開既時候已經有試過佢地既食物🥘不過之前就無依家咁多選擇,而且依家仲開埋堂食分店😍不過今日都係試佢地既外賣🥡因為見到佢有唔同combination,只係用$100就可以自選三款外賣盒仔餸,真係好抵食又高質。🐒巴東牛肉💰$50🐒炭燒豬頸肉💰$40🐒沙薑雞絲💰$40今次試左3款鹹食,我最中意既係巴東牛肉,因為佢既牛肉軟熟得黎又唔肥,而且都好重牛味🐮如果果配埋白飯真係無得頂🍚而沙薑雞絲既沙薑味估唔到咁重,而係食緊雞肉期間都會食到沙薑粒粒,中意食沙薑既真係唔好錯過🫚都好感激店員推介呢款小菜俾我。🐒班蘭千層糕💰$25🐒班蘭蛋糕💰$25呢到仲會滿足埋我既甜品慾望,而值得一贊既係班蘭千層糕真係好煙韌,而且2款甜品班蘭味都好出🌿岩哂我口味

🐒巴東牛肉💰$50
🐒炭燒豬頸肉💰$40
🐒沙薑雞絲💰$40

中意食沙薑既真係唔好錯過🫚都好感激店員推介呢款小菜俾我

🐒班蘭千層糕💰$25
🐒班蘭蛋糕💰$25

2023-07-14 145 views
南洋家📍銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖今日去銅鑼灣朋友屋企,諗住買D外賣上去一齊食,行過見到呢間店有多國菜,有印尼、新加坡、馬來西亞、泰國等等……所以我地決定買唔同食物黎食下😋豬頸肉炒飯$50 任選三餸$100- 海南雞- 泰式香葉肉碎- 泰式鳳爪+$10可買白飯一個豬頸肉炒飯好香好入味,食到好多豬頸肉粒同蛋粒👍三個餸份量絕對足夠兩個人食,海南雞肉嫩,雞肉肥美🐔,香葉肉碎辣辣地,好適合用黎送飯食🍚,泰式鳳爪啖啖肉,酸酸辣辣好惹味,又爽口👍👍甜品👇新加坡班蘭蛋糕$25千層糕$25黃金糕$25班蘭蛋糕一打開蓋就聞到好香,食落又唔會太甜,好鬆軟👍,千層糕就有三種口味( 斑蘭味、黑芝麻味同南瓜味),口感軟糯Q彈,好香椰汁味,喜歡椰汁的人一定會中意🥰黃金糕口感都好好,又唔會好甜,值得一試🥰飲品👇香茅檸檬薏米水$20淡淡的香茅味,加埋檸檬同薏米,好Fresh又可以清熱去濕😃竹蔗茅根馬蹄水$20清清甜甜,好解渴😆夏天消暑必備😁最後見到有蝦片賣,25蚊大大包,塊塊都好完整唔會碎曬,好脆好好食,一邊睇電視一邊食,食唔停口添呀~🥰下次再去開銅鑼灣一定會再買❤️
南洋家
千層糕$25
黃金糕$25
飲品👇
香茅檸檬薏米水$20
淡淡的香茅味,加埋檸檬同薏米,好Fresh又可以清熱去濕😃
竹蔗茅根馬蹄水$20
清清甜甜,好解渴😆夏天消暑必備😁
下次再去開銅鑼灣一定會再買❤️

• 蝦片
  • 班蘭蛋糕
2023-07-10 57 views
銅鑼灣依間外賣泰菜小店,好多菜式選擇之餘,價錢都好平,好經濟,地點都好方便,好近維園,可以行完維園過嚟買外賣返屋企食都得我哋見到個價錢牌寫住$100可以揀三個菜式,立刻雙眼發光,CP值真係好高✨炭燒豬頸肉豬頸肉燒到兩邊金黃色,再切開一塊塊,方便容易入口,豬頸肉肉汁豐富,肥瘦度適中,油脂感突出,但又唔會過分肥膩,食泰國菜最正就係每一款菜式,都有一個秘製醬汁,呢款醬汁甜甜地,辣辣地,好惹味✨馬拉咖喱牛舌做得好出色,牛舌非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無,咖喱汁好適合香港人嘅口味,唔算太辣,但好惹味✨泰式鳳爪個鳳爪吸收晒泰式醬料嘅香味,有淡淡的香茅味,鳳爪好爽口,配上羅馬生菜🥬口感好清新另外串燒都係$50三串,我哋分別嗌咗司華力腸,羊肉串,牛肉串,羊肉串一啲都唔羶,燒得焦香,油份平均,牛肉串好多肉汁,而且牛味濃,仲會配上沙嗲汁,汁裏面有少少花生粒,令到全部串燒味道昇華

✨炭燒豬頸肉

✨馬拉咖喱牛舌

✨泰式鳳爪

2023-07-02 51 views
南洋家 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖Shop 6, G/F, Bay View Mansion, 13-33 Moreton Terrace, Causeway Bay銅鑼灣近中央圖書館是個寧靜的區域, 有時去溫習找資料, 或是帶埋notebook 到銅鑼灣/天后的coffee , 趕project 或是寫programme, 那裡的時間就是比其他地區相對悠閒。好動的也有泳池及運動場在維多利亞公園, 是繁忙香港的一個清泉綠洲。女朋友好鐘意小食/甜品就一餐, 行過在馬路口見到南洋家, 有好多糕點同星馬小食, 就買回去做晚餐吧!$100 有3盒, 有成十幾款, 真係來多幾次都試唔曬豬腳仔都是酒浸, 買來睇波時食,啜得開心,男人浪漫酒浸雞翼,唔錯有酒香,方便在凍食都好味蒜香雞翼尖 ,屋頂有啤酒, 晚上睇波邊啜邊飲啤酒, 男人的浪漫, 蒜味極濃, 個汁可以用來撈麵 (我有時餓, 會煮個烏冬/麵撈埋汁一起吃)海南雞雞肉滑嫩有雞味,皮薄爽滑,而且雞皮與雞肉中間有層jelly, 是精華之處, 凍食一流。女朋友留起了1/2 作為明天LUNCH 帶飯, 經濟抵食女友要食, 買了盒雜錦千層糕
南洋家

銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

$100 有3盒, 有成十幾款, 真係來多幾次都試唔曬

豬腳仔都是酒浸, 買來睇波時食,啜得開心,男人浪漫

酒浸雞翼,唔錯有酒香,方便在凍食都好味

女友要食, 買了盒雜錦千層糕 $25芝麻味+斑蘭,唔太甜軟軟糯糯, 隔天都仲好好食。 $25 斑蘭蛋糕,費了點,都略為乾身,都係千層糕有水準
2023-07-02 45 views
今日去左銅鑼灣中央圖書館,走嘅時候見到附近有間賣東南亞食品嘅小店,就買左外賣返屋企😄小店做緊優惠,$100可以自選三款餸菜,好抵食😍揀左海南雞、巴東牛肉、炭燒豬頸肉😛海南雞皮薄肉嫰,雞肉肥美,食落幾有雞味。巴東牛肉有香濃椰汁嘅香味,牛肉食落都夠軟腍,送飯真係一流🤤豬頸肉經炭火燒烤過後惹味焦香,蘸埋秘製醬汁更香辣惹味😋😋串燒都一樣做緊優惠,50蚊有3串,要左兩串司華力腸同牛肉沙嗲,司華力腸皮脆好味,加左沙嗲汁更有泰式風味😆見呢到仲會賣糕點甜品,買左芒果糯米飯比屋企人,$38一盒唔算貴。班蘭千層糕、班蘭蛋糕就自肥嘅🥰千層糕煙煙韌韌,班蘭味好香濃🫰🏻另外,黃金糕、黃金雞蛋餅、芝麻千層糕都一樣好吸引😍泰式奶茶唔會太甜都ok

泰式奶茶唔會太甜都ok
2023-05-31 47 views
南洋家 Nam Yeung Goodies銅鑼灣摩頓台灣景樓地下 6號鋪東南亞的糕點, 如斑蘭椰汁千層糕,糯米口感QQ彈彈勁好食,同埋好多人對食物過敏, 對奶同麵粉中gluten過敏又想食甜點小糕點, 用糯米同椰奶做的可安心食用。成間舖主力做外賣, 食物預先整好及包裝入盒, 買時好快便可以成袋拎走, 慳時又方便, 食時用微波爐加熱即可。有即叫即做的麵同飯串燒飲品等等, $100 3盒小食, ORDER 了豬頸肉,雞翼尖,馬來西亞咖喱雞。雞翼尖好重蒜香又惹味,豬頸肉建議加熱先食,肉質彈牙,個咖哩雞富椰奶香,可以$10要埋白飯,連上海$25 肉鬆滋飯都有,好多肉鬆,好食$25 3件椰汁千層糕, 大大件少甜更健康, 混合味有斑蘭同黑芝麻。唔好睇門口細細間, 超多野食, 衛生又整齊, 等外賣時都好多人行過再一兩盒蛋糕小食走
南洋家 Nam Yeung Goodies
銅鑼灣摩頓台灣景樓地下 6號鋪

有即叫即做的麵同飯串燒飲品等等,

連上海$25 肉鬆滋飯都有,好多肉鬆,好食

2023-05-24 40 views
今天又要買晚飯外賣。位於銅鑼灣的南洋家。我點了: 馬拉咖喱牛舌、泰式滷水牛𦟌、森巴醬辣雞腎、牛肉沙嗲串燒、燒牛脷沙嗲串燒和司華力腸串燒。南洋家有特價優惠,$100 3盒 和 另一特價$50 3串串燒 ,非常划算。而且,串燒是即場燒,保證食品的新鮮和口感。如果您需要即食外賣,南洋家也非常細心地幫您返熱,讓您在任何地方也能享受到美味的食品。馬拉咖喱牛舌非常美味,牛舌肉質鮮嫩,配上馬拉咖喱的味道非常搭配。泰式滷水牛𦟌也非常好吃,肉質鮮嫩,滷汁的味道非常香濃。森巴醬辣雞腎的辣度適中,非常開胃,而且雞腎的口感也非常好。串燒類,牛肉沙嗲串燒和燒牛脷沙嗲串燒都非常美味,肉質鮮嫩,沙嗲的味道非常搭配。司華力腸串燒也非常好吃,口感彈牙,味道鮮美,可謂上等美腸。
今天又要買晚飯外賣。
位於銅鑼灣的南洋家。
我點了: 馬拉咖喱牛舌、泰式滷水牛𦟌、森巴醬辣雞腎、
牛肉沙嗲串燒、燒牛脷沙嗲串燒和司華力腸串燒。

泰式滷水牛𦟌也非常好吃,肉質鮮嫩,滷汁的味道非常香濃。
森巴醬辣雞腎的辣度適中,非常開胃,而且雞腎的口感也非常好。
司華力腸串燒也非常好吃,口感彈牙,味道鮮美,可謂上等美腸。

2023-05-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
  • 馬拉咖喱牛舌
  • 森巴像辣雞腎