今日帶Mina去中央圖書館借完書,見到附近有間泰式及東南亞菜的外賣店~南洋家,咁岩今日星期日,姐姐放假🏖️無人煮飯,我就順便買d返屋企做今晚嘅晚餐😆價格非常實惠,所有嘅餸菜同甜品,任配任搭$100有三盒,岩晒我呢類無飯煮婦或小資一族🥰👍 ✨今次選咗以下食品✨🌟泰式無骨滷水豬手豬手肉質嫩滑,滷汁入味,去骨設計方便食用🌟泰式無骨鳳爪鮮嫩多汁的鳳爪,入口即化,醬汁的酸甜鹹調得岩岩好,酸酸甜甜好開胃 ,無骨設計,方便食用。🌟泰式燒豬頸肉豬頸燒得外表焦脆,肉質爽滑不乾澀,配醬汁的一齊食,非常開胃。🌟越南鮮蝦米子卷皮薄餡足,蝦肉鮮甜,晶瑩剔透的米子皮,包著鮮蝦生菜、蘿蔔、青瓜絲等配料,口感清新、層次豐富。 🌟新鮮砂鍋手撕雞手撕雞雞肉鮮嫩多汁,用上獨特的砂鍋烹調,令雞肉更加入味🌟滷水牛展牛展滷得夠腍好入味,同時保留左牛展的原汁原味,嚼勁十足,值得一試🌟海南雞雞肉整得嫩滑鮮味、雞味香濃,回味無窮🌟芒果糯米飯糯米飯煙煙韌韌有咬感,配上爽甜的芒果,甜而不膩,凍食更加滋味🌟斑斕千層糕千層糕層次分明,口感煙靭,軟糯綿密,椰奶香味濃郁,唔會太甜,Mina姐食到唔停口😋

✨今次選咗以下食品✨
🌟泰式無骨滷水豬手
豬手肉質嫩滑,滷汁入味,去骨設計方便食用

🌟泰式無骨鳳爪

🌟泰式燒豬頸肉

🌟越南鮮蝦米子卷

🌟新鮮砂鍋手撕雞
手撕雞雞肉鮮嫩多汁,用上獨特的砂鍋烹調,令雞肉更加入味

🌟滷水牛展

🌟海南雞
雞肉整得嫩滑鮮味、雞味香濃,回味無窮

🌟芒果糯米飯

🌟斑斕千層糕
2024-05-23
$100 (Dinner)
  • 海南雞
2024-11-10 95 views
成日都見到哩間印尼外賣嘅舖頭,擺滿東南亞食品,款式都好多,好吸引。甜品、餸菜 任搭任配,啱晒今日冇煮飯😜$70 兩盒,最抵就係$100 三盒,最後忍唔住都加多一盒😜🐮牛展一打開包裝已經聞到 牛香味,整熱之後,濃郁嘅牛肉香味更突出,見到 d 牛展根位 已經心心眼,份量都好多 牛腱都幾厚身,入口唔係淋晒果種,係有 dd 咬口。另外,鹵水炆得好入味,牛𦟌啖啖肉 好味。🐮香濃咖喱牛腩牛腩炆得夠淋,薯仔炆到入晒味,而咖喱係香辣(但唔算好辣),味道唔係港式果種,咖喱味嘅層次感豐富,十分惹味,送飯一流。🐮印尼巴東牛肉印尼巴東醬 睇到已經好正,聞到十分之香,惹味得嚟又唔辣,牛肉口感唔會乾柴,又唔會韌。

甜品、餸菜 任搭任配,啱晒今日冇煮飯😜

🐮牛展

🐮香濃咖喱牛腩

🐮印尼巴東牛肉

Dinner
📍南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖好誇張!東南亞特色餸菜包。見到咁多餸揀,包括滷水、印尼、泰式料理,而三盒都只係$100,喺屋企加餸一流!😍裏面連港式嘅燒賣魚蛋同點心都有得賣,湯水、糖水都有沙冰、中式、東南亞款,真係令人選擇困難🥹🔻1. 泰式無骨滷水豬手(唔辣)✨同港式滷水汁唔同,佢帶少少酸,幾得意 😎🔻2. 海南雞(微辣)✨醬汁酸酸甜非常開胃,雞件都算滑🔻3. 泰式香菜肉碎飯✨啲香菜勁香!肉碎肥瘦適中而且都好多,配合佢嘅調味之下,叮完之後都熱辣辣香噴噴!推薦!呢度啲野真係抵食,但只係得外賣,店員會先問我加唔加熱,如果唔整熱嘅話,佢會完整一包餸俾我外賣拎走,返去再整飯盒用😎
📍南洋家 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

好誇張!東南亞特色餸菜包。

1. 泰式無骨滷水豬手(唔辣)✨

同港式滷水汁唔同,佢帶少少酸,幾得意 😎

2. 海南雞(微辣)✨
醬汁酸酸甜非常開胃,雞件都算滑

3. 泰式香菜肉碎飯✨

2024-10-05 159 views
這間餐廳的食物質素令人失望,所有菜餚皆為預製品,食物質素低劣,員工培訓不足,完全依賴預製菜品。每道菜既缺乏新鮮食材的香氣,也沒有任何創意可言。口感單調,讓人感覺像在吃速食產品,毫無烹飪的細膩和心思。因為其中的人工味道過於明顯。服務人員雖然熱情友好,但在食物方面的缺陷卻是他們無法彌補的遺憾。餐廳的環境雖然舒適,但料理本身的表現讓人難以信服。對於期待美食的人來說,這裡的體驗無法滿足味蕾的需求,不值得專程一試。總結來說,這間餐廳的表現與其聲譽不符,建議考慮其他選擇。缺乏新鮮感和獨特風味。每道菜的口感單調,無法展現出任何創意或心思。服務雖然友好,但無法彌補食物欠佳的缺憾。整體而言,這裡的用餐體驗不值得推薦。
2024-10-05
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Dinner
2024-09-02 234 views
係外賣嘅舖頭 東南亞美食款式都好多先叫咗兩個熟食可以拎返屋企加餸款式種類都幾多$70兩盒 最抵就係$100三盒牛展 一打開蓋已經聞到濃郁嘅牛肉味道 份量都好多 牛腱都幾厚㗎但落後呢就就好鬆化味道幾好醉豬手粒 係凍食既 啲汁帶有酒味同埋係甜甜地甜豬手浸到好腍 大大嚿好入仲嗌咗兩個甜品斑斕蛋糕好軟熟 每一啖都有香濃既斑斕味道係早餐嘅時候選擇而且份量都好大,兩個人食都夠芒果糯米飯🍚賣相好靚 仲有大大舊既芒果 糯米飯好軟綿 加埋啲椰汁更加香
係外賣嘅舖頭 東南亞美食款式都好多

豬手浸到好腍 大大嚿好入

仲嗌咗兩個甜品
斑斕蛋糕好軟熟 每一啖都有香濃既斑斕味道
係早餐嘅時候選擇
而且份量都好大,兩個人食都夠

芒果糯米飯🍚賣相好靚 仲有大大舊既芒果
糯米飯好軟綿 加埋啲椰汁更加香
2024-08-30 201 views
今日嚟到銅鑼灣附近,行過一間泰國外賣店,經過見到$100 3盒,好抵食。 佢都有好多款唔同小食揀,我最後揀咗酸辣鳳爪,椒鹽燒牛脷,同埋豬頸肉。 今日天氣特別熱,攞多咗個嘢飲,桃膠燉鮮奶。店家特別推介蝦片,買咗一包細嘅嚟食。 酸辣鳳爪,個醬汁好重蒜味,少少酸少少辣,裏面好多芫荽,夏天食就好清爽。 燒牛脷,裏面有三串, 總共有8 件,性價比極高。 調味唔會好鹹,好易入口。豬頸肉,裏面都有7, 8 塊, 個汁我形容唔到係咩味,但係點完之後好好食。 總括嚟講, $100.3盒餸真係加餸好幫手。下次經過,又諗唔到食咩, 可以買。個桃膠鮮奶,都好大樽,裏面都有唔少桃膠,個奶好濃郁。 個蝦片都好好食,炸得好脆,好有味,一啲都唔油膩,食完隻手冇油。

總括嚟講, $100.3盒餸真係加餸好幫手。
下次經過,又諗唔到食咩, 可以買。
個桃膠鮮奶,都好大樽,裏面都有唔少桃膠,個奶好濃郁。

成日經過中央圖書館都留意到依間南洋家因為門口掛住一袋袋印尼蝦片加上東南亞特色嘅小食椰汁糕呀 芒果糯米飯呀 感覺係十分正宗嘅鋪頭今次終於有機會一試呢間餐廳嘅食物小店只做外賣,冇堂食 絕大部份食物都係預先製作好嘅如果想食熱食啲自行返去加返熱印尼炒飯飯粒分明,醬料調配得恰到好處,不會過於油膩。最喜歡是他的辣度適中印尼式香辣鹹魷魚魷魚Q彈有勁,表面微微焦脆我鐘意特製嘅酸辣醬汁 夏天食非常開胃牛油果沙冰清涼爽口 有十分濃郁嘅牛油果香越南鮮蝦米子卷薄薄的米皮包裹著新鮮肥美的蝦仁脆爽蔬菜 入面仲包左香葉 同一般食到嘅泰式米子卷有少少唔同感覺好有特色做咩咁?我覺得南洋街嘅食物雖然都係一般東南亞餐廳食到嘅款式但係東涌嘅調味同細緻會令你感受到正宗同獨特嘅風味值得一試
成日經過中央圖書館都留意到依間南洋家
因為門口掛住一袋袋印尼蝦片
加上東南亞特色嘅小食
椰汁糕呀 芒果糯米飯呀 感覺係十分正宗嘅鋪頭

今次終於有機會一試呢間餐廳嘅食物

小店只做外賣,冇堂食
絕大部份食物都係預先製作好嘅
如果想食熱食啲自行返去加返熱

印尼炒飯

印尼式香辣鹹魷魚魷魚
Q彈有勁,表面微微焦脆
我鐘意特製嘅酸辣醬汁 夏天食非常開胃

雖然都係一般東南亞餐廳食到嘅款式
但係東涌嘅調味同細緻會令你感受到正宗同獨特嘅風味
值得一試

2024-07-25 199 views
暑假到了,今日帶小朋友去中央圖書館睇下書,一睇就到旁晚,比我發現有呢間南洋家,岩晒,買返屋企吾洗煮飯。呢間係中央圖書館旁邊,好方便,仲好抵,100元就有三盒餸,海南雞,燒黃立䱽,咖哩牛舌,無骨鳳爪,呢d都是我買了的,雞份量多,抵啊,燒黃立䱽都好新鮮,燒很岩岩好,咖哩牛舌辣辣地很惹味,無骨鳳爪凍凍辣新很開胃。另外仲要了份雞絲冷面,才30元,大大盒,天氣咁熱就想食了,有很多麻醬,吾錯,很清新。仲有小食野飲啊,西米糕一份6舊都只你25元,竹蔗茅根馬蹄水,都只係20元,真材實料,清甜好飲,好岩大人細路夏天飲。整體都好滿意,下次再來中央圖書館一定再來。

整體都好滿意,下次再來中央圖書館一定再來。
TakeAway
🔹雜錦千層糕雜錦千層糕包咗三隻味 包括有芒果黑芝麻 同埋經典嘅斑斕味三隻味嘅味道都好突出 芒果口味食到甜甜嘅芒果 雖然冇食到粒粒嘅芝麻粉但係食得出好重嘅芝麻味 到最後經典嘅斑斕千層糕最出色整體千層糕食落 口感軟腍q彈 香味清淡流長.🔹椰汁西米糕唔知道以為自己食緊西米露!好重嘅椰汁香味 而且面糖食到粒粒嘅西米粒 西米糕Q彈爽口 超級有口感.🔹芒果糯米糍糯米糍軟腍Q彈 入邊仲食到原粒嘅芒果粒 清甜可口 做小食就啱啱好啦.🔹印尼蝦片食得出係經典嘅印尼蝦片味 因為佢係偏硬身 而且唔辣 食落好酥脆 大大塊咁樣食真係好過癮.🔹泰國蝦片泰國蝦片比印尼蝦片較辣 食得出有少少胡椒味道 係可接受到嘅程度 細細塊咁樣食 又係另一種風味.🔹斑斕雪芳蛋糕今次買咗切件嘅雪芳蛋糕 質感幾柔軟 富有彈性 打開個盒香氣亦都好突出 食到好重嘅斑斕味道~.🥤竹蔗茅根馬蹄水超足料嘅涼茶 !進入便好明顯見到一絲絲嘅竹蔗茅根同埋馬蹄 飲落去清甜爽口啱晒熱辣辣嘅夏天飲.🥤香茅檸檬薏米水同竹蔗茅根一樣 都係材料十足 落咗超多薏米再加埋陣陣嘅檸檬香味 清甜開胃.📍南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
🔹雜錦千層糕
🔹泰國蝦片
🔹斑斕雪芳蛋糕
🥤竹蔗茅根馬蹄水
🥤香茅檸檬薏米水
📍南洋家 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
TakeAway
$100@3盒任揀幾抵,試試先稍微翻熱就可以開飯,方便😙😙 🍴加一服務費:✖ ✿ 印式燒黃立䱽 印式是指帶甜的調味;魚肉質感可以,不會乾✿ 印尼巴東牛肉✿ 泰式無骨鹵水豬手肉塊尺寸都都挺大的,但也入味惹味,拌飯不錯!✿ 新鮮沙薑手撕雞✿ 鹵水牛展有咬口而不會韌,帶微微辣😯✿ 越南鮮蝦米子卷 餡料主要是生菜,個人較喜歡多蘿蔔青瓜絲的要盡快吃,米紙濕了就會黏在一起 當然不少得來幾份甜品😋 ✿ 芒果糯米飯 $40✿ 桃膠豆腐花 $25✿ 綠豆糕 $25 店主(?) 推薦桃膠豆腐花,果然最正🤣 豆腐花其實比較像布甸,豆奶味突出,個人口味來說,不用額外加黑糖已經好吃!
$100@3盒任揀幾抵,試試先
稍微翻熱就可以開飯,方便😙😙

🍴加一服務費:✖

✿ 印式燒黃立䱽
印式是指帶甜的調味;魚肉質感可以,不會乾

✿ 印尼巴東牛肉

✿ 泰式無骨鹵水豬手

肉塊尺寸都都挺大的,但也入味惹味,拌飯不錯!
✿ 新鮮沙薑手撕雞
✿ 鹵水牛展

有咬口而不會韌,帶微微辣😯
✿ 越南鮮蝦米子卷

餡料主要是生菜,個人較喜歡多蘿蔔青瓜絲的
要盡快吃,米紙濕了就會黏在一起

當然不少得來幾份甜品😋

✿ 芒果糯米飯 $40
✿ 桃膠豆腐花 $25
✿ 綠豆糕 $25

店主(?) 推薦桃膠豆腐花,果然最正🤣

2024-07-20 112 views
價格非常實惠,甜品餸菜任搭任配都係$100有三盒,啱晒冇飯主婦✨越南鮮蝦米子卷~皮薄餡足夠,晶瑩剔透的米紙皮包住鮮甜的蝦肉和大量生菜絲青瓜絲蘿蔔絲等配料,層次豐富,口感非常清新👍✨新鮮砂鍋手撕雞~配料有新鮮芫荽和洋蔥粒,雞肉非常鮮嫩😋✨泰式無骨滷水豬手~充滿骨膠原,份量足夠,滷水味香濃,非常惹味😊✨斑斕千層糕~口感煙靭,層次分明,椰奶香味濃郁👍✨黃金糕~回家蒸熱後,已經椰香撲鼻,一絲一絲的魚翅狀,口感煙靭,味道不會過甜😍

✨新鮮砂鍋手撕雞~配料有新鮮芫荽和洋蔥粒,雞肉非常鮮嫩😋
✨斑斕千層糕~口感煙靭,層次分明,椰奶香味濃郁👍
2024-07-20
Lunch
2024-07-15 97 views
中央圖書館旁邊有一間外賣東南亞菜餐廳,工作關係成日經過,見到$100任揀三盒外賣咁抵,就約埋朋友一齊去揀嚟開party喇~喺個櫃度已經可以見到實物,睇住嚟揀,我哋四個人就揀咗成9盒,埋單$300~揀完之後同店員講,店員就會行入去拎俾我地~話咁快就幫我地袋好一大袋,可以返去開餐喇,好有效率!泰式香葉肉碎大大份肉碎,入面充滿香葉,加熱之後調味好香,配有3片生菜可以當生菜包,又可以煮個白飯送飯食~泰式無骨鳳爪泰國菜必食冷盤,夏天食夠晒爽,墊底配菜夠晒多,好似食沙律咁正~印尼式香辣鹹魷魚細細隻魷魚,但飽含晒香、辣、鹹味道,好惹味呀~印尼巴東牛肉巴東牛肉要做得好都唔容易,但呢度既巴東牛肉件件都好大件,而且好腍好滑,唔會好似乾晒既柴皮咁,正!越南鮮蝦米子卷、豬頸肉米子卷見到兩款米子卷大大件,忍唔住叫晒兩款來試,米子卷外皮好薄,入面塞滿晒清新配料,加埋個醬汁,喺咁熱天氣下食完都覺得好消暑呀~海南雞海南雞雞肉好嫩滑,又大大件,朋友話個醬好好味~新鮮砂鍋手撕雞怕骨既朋友唔駛擔心,呢度仲有手撕雞揀,一樣係好嫩滑又唔乾身既雞肉,啖啖肉,正!芒果糯米飯最後當然要食個甜品為呢餐劃上完美句號啦!除咗蛋糕類之外,仲

泰式香葉肉碎

泰式無骨鳳爪

印尼式香辣鹹魷魚
細細隻魷魚,但飽含晒香、辣、鹹味道,好惹味呀~
印尼巴東牛肉

越南鮮蝦米子卷、豬頸肉米子卷
海南雞
海南雞雞肉好嫩滑,又大大件,朋友話個醬好好味~

新鮮砂鍋手撕雞

芒果糯米飯
最後當然要食個甜品為呢餐劃上完美句號啦!除咗蛋糕類之外,仲有泰國必食既芒果糯米飯~
朋友食完之後已經猛咁讚好,話平時買嚟自選三個菜做晚餐都抵!
2024-07-04 104 views
今晚去左帶小朋友去中央圖書館睇書,走時經過呢間南洋家,見價錢都好吸引,回家食又吾洗煮,所以就買左d回家。(圖是我自己影的)佢一碟碟餸,一百元有三盒,都好多選擇,魚,肉,咖哩乜都有,揀左幾款,分別係海南雞,咖哩牛腩,鹵水牛,泰式鳳爪,燒黃立䱽,勁正啊,一碟碟乾淨衞生。海南雞水準高,大碟又有雞味,肉質嫩滑,不錯。咖哩牛腩都好惹味,咖哩很入味,辣辣地,牛腩又好淋,送飯一流。鹵水牛,好耐冇食了,同樣鹵水很入味,牛𦟌啖啖肉好味。泰式鳳爪,呢個估吾到很正宗,份量都多,味道都幾辣,凍食送啤酒,好爽。燒黃立䱽,大大條,性價比高,燒到外皮香脆,肉鮮,一百元三盒好抵食。除左餸,仲有甜品小食,價錢仲平,揀左兩盒千層糕,同班蘭蛋糕,每盒先25元,千層糕用料足,很香,班蘭蛋糕鬆軟,班蘭味濃,好食。另外竟然有鹵水豬小腸食,吾係成日食到,都好爽口美味,整體覺得好食性價比又高,又方便,買完上車岩岩好。
(圖是我自己影的)

海南雞水準高,大碟又有雞味,肉質嫩滑,不錯。

鹵水牛,好耐冇食了,同樣鹵水很入味,牛𦟌啖啖肉好味。

2024-07-01 105 views
「南洋家」位置中央圖書館附近,帶小朋友係圖書館📚放完電,唔想番去再搞一餐煮餸,見到「南洋家」$100可以有3款餸菜包,而且選擇十分多,咖哩、海南雞、即係滷水系列都有唔少選擇,返到屋企就咁煮飯已經可以食啦🤭🤭除咗餸菜之外,仲有唔少印尼糕點、糖水同港式小食腸粉燒賣等😆😆🐟印式燒黃立䱽原條黃立䱽都有手掌咁大🖐🏻魚肉滑嫩,䱽魚亦夠新鮮完全唔會腥,加上加入辣椒嘅秘製甜醬油,甜辣度適中,可以一試🐮印尼巴東牛肉牛肉切成一口size ,用上印尼巴東醬煮成,醬汁惹味得嚟又唔辣🐔海南雞一盒應該有1/4隻雞,份量嚟講CP值完勝,雞髀🍗、雞翼、雞胸肉都有齊,啖啖肉好滋味🐔新鮮砂薑手撕雞手撕雞用咗麻油同新鮮砂薑烹製而成,無骨手撕雞連埋少少帶點油脂嘅雞皮一齊食更滋味😋😋🐷滷水豬耳滷水汁夠入味,豬耳大大條有5條,相當抵食🐮香濃咖喱牛腩紅咖喱牛腩炆得夠稔,紅咖喱唔算辣但夠惹味送飯一流🍌🥥千層糕/黃金糕/香蕉糕/椰糖木薯糕班蘭千層糕就成日見啦,哩到仲有黑芝麻同芒果味添😆黃金糕嘅魚翅紋好靚,食落椰奶味仲好濃添🤗店長仲推薦我地試下香蕉🍌糕同木薯糕添,每一件都用蕉葉包住,前者有香蕉着酸甜味,後者煙煙韌韌椰香滿滿,全部都好好食

🐟印式燒黃立䱽

🐮印尼巴東牛肉

🐔海南雞

🐔新鮮砂薑手撕雞

🐷滷水豬耳
滷水汁夠入味,豬耳大大條有5條,相當抵食

🐮香濃咖喱牛腩
紅咖喱牛腩炆得夠稔,紅咖喱唔算辣但夠惹味送飯一流

🍌🥥千層糕/黃金糕/香蕉糕/椰糖木薯糕
班蘭千層糕就成日見啦,哩到仲有黑芝麻同芒果味添😆黃金糕嘅魚翅紋好靚,食落椰奶味仲好濃添🤗店長仲推薦我地試下香蕉🍌糕同木薯糕添,每一件都用蕉葉包住,前者有香蕉着酸甜味,後者煙煙韌韌椰香滿滿,全部都好好食😋
TakeAway
印式燒黃立鱠:印式燒黃立鱠是一道印度風味的燒魚菜式。魚肉鮮嫩多汁及濃郁香料。非常滋味花雕豬手粒:花雕豬手粒用花雕酒進行調味和燉煮,豬手肉質軟嫩多汁,陣陣花雕酒的香氣。花雕雞中翼及雞:雞肉質嫩滑。幽幽的酒香浸住嫩滑的雞肉! 經過花雕酒醃製後,非常入味! 新鮮砂礓手撕雞:每一啖也是肉, 無骨的! 搭配特製的砂礓醬進行調味,豐富的口感~孜然粉厚切燒牛舌:燒牛舌厚切, 牛舌肉質鮮嫩爽口,並帶有孜然的香辣味道。非常惹味越南鮮蝦米子卷:越南鮮蝦米子卷是一道以鮮蝦和蔬菜為主要成分的卷物菜式。加醬料作調味, 很清新感覺泰式無骨鳳爪:泰式無骨鳳爪用泰式香料和調味料進行烹調,帶有酸酸辣辣味道。好好的開胃菜!滷水牛展:牛展切到好厚, 吸收濃郁的滷水汁,肉質鮮嫩, 咬下去亦有彈性! 搭配米飯,更美味。
印式燒黃立鱠:

花雕豬手粒: