2025-03-27 947 views
新城市廣場的Nana Thai,心儀已久,終於一嘗所願,到此一遊 😂😂😂環境不錯,整齊優美;藤蔓的座椅,增添了不少泰式風情。是夜滿桌的豐富晚餐 🥰🥰🥰🥰大蝦柚子沙拉🥗 $118,柚子香甜冇酸味,大蝦爽口,加上香甜的沙律汁,好食!海鮮冬蔭功湯 $198,湯底味道濃郁,巨型大蝦鮮味十足,蝦膏跟湯汁融為一體,極致美味。黃咖喱軟殼蟹 $198,軟殼蟹份量多,遠超預期,咖喱汁味道香濃,令人一口接一口的吃過不停。燒豬頸肉 $88,外層烤得微香,香氣四溢,肉質彈牙是豬頸肉的特質。伴有木瓜沙律,性價比相當高 👍泰式炒金邊粉 $128,蛋網包著的金邊粉,賣相靚仔。河粉軟糯,加上一系列配料,好食冇難度。芒果糯米飯 $88,芒果🥭甜熟、糯米軟糯,加上帶點咸味的椰漿,很喜歡的泰式甜品。椰子🥥沙冰 $55,是傳統珍多冰打碎,熟悉的味道,新穎的口感👍青檸🍋‍🟩梳打 $38,沒有糖分,卻汽水感滿滿的,瘦身恩物。

環境不錯,整齊優美;藤蔓的座椅,增添了不少泰式風情。

是夜滿桌的豐富晚餐 🥰🥰🥰🥰

伴有木瓜沙律,性價比相當高 👍

2025-05-25 0 views
餐廳裝修看上去幾好,坐落舒服,有梳化咕臣墊腰,但味道真係麻麻地,唔好食,最好食既係一坐低就要收錢既小食蝦片,椰奶雞湯幾好飲,呢個真係可以既,然後無骨爪非常少,大部份都係菜、泰式通菜沒毛病,正常野、泰色生蝦係用蒜片苦瓜搭配,正常水平,蝦米紙卷粉太少,生菜很多,另外又叫左黃咖喱蟹肉配蒜包,蒜包除左牛油外落左極重混合香料,咖哩除咗死鹹無咖喱味唔好食,同蒜蓉包一齊食極難食,蝦餅魚餅唔得,魚餅係一大堆香料混合,蝦餅唔膠,三色甜品味道麻麻
,唔好食
2025-05-25
$350 (Dinner)
2025-05-25 0 views
呢間泰國菜都非常出名,餐廳嘅曼谷總店仲係米芝蓮食府嚟㗎 。呢晚行過沙田嘅呢個商場就入咗去食晚飯,平日夜晚嚟到都座無虛席啊😎大蝦柚子沙律呢個沙律主要用上泰國嘅金柚,唔係用蔬菜🍊加埋面頭甜甜地嘅花生粒醬汁,撈埋一齊幾開胃,仲有三隻彈牙嘅大蝦🍤海鮮冬蔭功冬陰功係泰國菜嘅精髓,酸酸辣辣,非常惹味,入面嘅海鮮有虎蝦、帶子、青口同埋魷魚🦑 用個蠟燭㷫住,就唔驚咁快凍咗。泰式滑蛋黃咖喱軟殼蟹有四件炸得酥脆嘅軟殼蟹,軟殼蟹點黃咖喱真係好正,黃咖喱入面有埋滑蛋,所以質地較稠杰,用嚟送飯同埋配蒜蓉包都係一流,不過今次我哋嗌咗太多款菜式,食唔晒咁多款食物,所以冇嗌到🫢燒豬頸肉配青木瓜沙律燒豬頸肉嘅份量好多,每片都係大大件,真係見到都覺得好正。而且燒得夠晒香口,食落口唔會太肥膩🐷 側邊仲有份酸酸地嘅青木瓜沙律,更加開胃解膩。泰式牛肉船麵呢個係餐廳推介嘅菜式之一,泰國上面嘅湯底幾濃郁,帶點辣味,真係好似喺泰國食船麵咁🥰 配料方面有牛肉片、牛丸、牛肋條同埋牛筋,勁鍾意佢個牛筋,因為真係炆得好腍🤤芒果糯米飯伴椰奶一份有半個芒果,而且每件芒果都好Juicy,配埋軟糯又熱辣辣嘅糯米飯,真係充滿泰國特色😆飲品♦️鮮椰子沙冰

大蝦柚子沙律

芒果糯米飯伴椰奶
芒果糯米飯伴椰奶

飲品
♦️鮮椰子沙冰
椰子嘅味道好香,入面仲有啲彩色嘅珍多🥥
♦️鮮芒果甘露沙冰
呢個芒果沙冰入面有啲柚子,增加口感都幾特別🥭

呢晚都食得幾開心,有濃濃嘅泰式風味🇹🇭如果鍾意食泰國菜嘅朋友可以試吓啊☺️
Dinner
大蝦柚子沙律 ($108)大蝦柚子沙律清新開胃,柚子肉份量好多,酸甜多汁好醒胃,大蝦爽彈鮮甜,撈埋泰式醬汁一齊食,酸辣甜咸層次分明椰子雞湯 ($128)湯底用椰奶熬得濃郁順滑,同時帶椰香同香茅嘅清新,雞肉量多,入口嫩滑,可以揀辣或者唔辣,啱晒食唔到辣嘅朋友黃咖喱軟殼蟹 ($198)軟殼蟹炸得金黃香脆,外層薄脆,內裡軟嫩多汁,黃咖喱濃郁微辣,蘸上喱汁嘅蟹肉脆口得黎更加惹味燒豬頸肉配青木瓜沙律 ($128)豬頸肉烤得外焦內嫩,肉質彈牙,份量幾多,幾個朋友share都好滿足,配埋酸酸辣辣嘅醬汁好開胃,加上青木瓜沙律爽脆,辣度適中,正好平衡豬肉嘅油脂,食落完全唔膩泰式炒金邊粉 ($128)金邊粉用黃金蛋皮網格包裹住,炒得乾爽彈牙,味道酸酸甜甜,粉中嘅蝦肉好彈牙,仲有芽菜同花生碎增添爽脆口感,旁邊有少少辣椒、炸蒜粒同砂糖,同金邊粉撈埋一齊食幾惹味芒果糯米飯伴椰奶(全份)($78)芒果非常新鮮,清甜多汁,切得厚身,糯米飯軟糯香滑,熱辣辣,將椰奶淋喺熱糯米上面,冷熱交融,口感好豐富青檸梳打 ($38)青檸梳打清爽解渴,入口冰涼透心涼,甜度調得啱啱好,飲落好清新荔枝薄荷梳打 ($38)荔枝薄荷梳打入口

大蝦柚子沙律 ($108)

椰子雞湯 ($128)

黃咖喱軟殼蟹 ($198)

燒豬頸肉配青木瓜沙律 ($128)

泰式炒金邊粉 ($128)

芒果糯米飯伴椰奶(全份)($78)

青檸梳打 ($38)

荔枝薄荷梳打 ($38)
荔枝薄荷梳打入口冰涼,薄荷清新,平衡到荔枝嘅甜味,唔會太甜膩
2025-05-20 0 views
沙田新城市廣場哩間泰國菜,一直都好火爆,今日睇到有位,即刻試試。餐廳裝修得好好,好似返到泰國咁。泰式奶茶(熱),茶底夠曬濃郁,完全冇苦澀味,飲到尾都仲 keep 到香濃,同埋可以少甜,唔錯。鮮椰子沙冰,好靚嘅一杯飲品,椰奶味道好香濃,沙冰好smooth。裡面還有泰式啫喱,口感好豐富。泰式生蝦,蝦肉新鮮,爽甜彈牙完全冇腥味。醬汁用辣椒,青檸同魚露吊出鮮味,食落鮮甜香辣好惹味。海鮮冬陰功,配料好豐富,有虎蝦、青口、魷魚等,湯底用足香料煲制,飲落酸辣鮮甜伴有淡淡香茅香味。海鮮全部都好新鮮,特別是魚片嗦曬湯汁,啖啖都係精華。紅咖喱牛肋肉,牛肋肉燉到軟嫩入口即化,喱汁濃稠惹味,椰奶同香料balance得啱啱好,撈飯食簡直一流!燒豬頸肉配青木瓜沙律,豬頸肉邊位微微焦香,中間保持嫩滑,肉質彈牙唔油膩,蘸埋個酸辣醬,食到停唔到口!青木瓜絲爽脆清甜,魚露嘅鮮味好突出,花生同蝦米又豐富咗口感。泰式炒金邊粉,配料夠曬足豐富,有大蝦、豆腐乾、蛋絲同芽菜等。金邊粉炒到幹身唔油膩,每條都掛滿甜酸醬汁,好有鑊氣。芒果糯米飯伴椰奶,芒果肉厚切多汁,食落清甜唔會酸口。糯米煮得啱啱好,煙韌得嚟唔黐牙,椰漿甜度適中,又伴有

芒果糯米飯伴椰奶,芒果肉厚切多汁,食落清甜唔會酸口。糯米煮得啱啱好,煙韌得嚟唔黐牙,椰漿甜度適中,又伴有少少鹹味,同糯米飯好夾

2025-05-19
$510 (Dinner)
  • 泰式生蝦
  • 海鮮冬陰功
  • 燒豬頸肉配青木瓜沙律
呢間去新城市開咗多年,今次係第二次幫襯,依然能夠保持水準。座位闊落,環境舒適,好啱三五知己一家大細。泰式生蝦生蝦大大隻,而且厚肉新鮮,配埋個泰式醬,酸酸辣辣好開胃。大蝦冬陰功湯大蝦冬陰功湯入面有兩隻大蝦,真係大大隻,而且十分鮮味,肉質彈牙。湯內仲有大量菇,少少辣,好惹味。黃咖喱軟殼蟹軟殼蟹炸至金黃香脆,外脆內軟,配黃咖喱完全唔辣,黃咖喱中亦加入左雞蛋醬,軟殼蟹點埋黃咖喱入口,蟹肉厚實及有鮮味,啖啖肉。如果配白飯或者薄餅更加一流。燒豬頸肉配青木瓜沙律豬頸肉好入味,完全唔會好油膩,燒到香口又惹味,肉質爽口彈牙。配埋青木沙律,酸酸甜甜中和返。泰式牛肉船麵船麵湯底十分濃郁,船麵有很多配料,包括:牛展、牛筋、牛肉、牛柏葉、牛丸等。麵底吸曬湯底精華,十分正宗。芒果糯米飯糯米飯Q彈有黏性,口感軟糯,同椰奶一起齊入口,咀嚼後濃郁嘅椰奶香氣不斷擴散。芒果多汁,酸酸甜甜恰到好處。飲品:班蘭龍眼蜜、泰式凍檸檬茶最後梗係要配埋泰式飲品,班蘭龍眼蜜甜度啱啱好,配有多粒龍眼肉。泰式凍檸檬茶充滿檸檬香,解渴一流。

泰式生蝦
生蝦大大隻,而且厚肉新鮮,配埋個泰式醬,酸酸辣辣好開胃。

芒果糯米飯

飲品:班蘭龍眼蜜、泰式凍檸檬茶
  • 芒果糯米飯伴椰奶
今日終於去試左呢間泰國過江龍,果然名不虛傳‼️位於新城市泰國餐廳黎講,水準服務都很好很不錯‼️雖然本人無提早訂位,等了半小時左右,服務員都很盡力地安排位置給我們,野食方面價錢亦不算太貴,能夠接受!想講下服務,餐廳內明顯唔夠人手,眼見只有兩名待應出餐,明白到假日期間餐廳都會很繁忙,但女士服務員都很有禮貌亦用心地回應我們提出的問題!期間亦看到他們很頻密地執枱和加水!用餐時間90分鐘,上菜時間速度都很快,所以90分鐘前離場,尚可接受的!食物方面,想講下椰子雞湯,是酸甜的,喝起上來很奇怪,可能每人的口味都不同,個人比較推薦冬蔭公,比較正常,菠蘿炒飯很好吃!大蝦金邊粉很香口,串燒每碟有六串,若能改成可以混合3串雞 3串豬就好了!今餐吃得滿意🎊至緊要家人吃得開心
今日終於去試左呢間泰國過江龍,果然名不虛傳‼️

今餐吃得滿意🎊至緊要家人吃得開心
2025-05-10
$500 (Dinner)
  • 泰式椰子雞湯
  • 泰式牛肉船麵
  • 芒果糯米飯伴椰奶
為慶祝母親節今晚同媽媽嚟食泰菜見Op有85折就即刻訂‼️亦系🇹🇭泰國總店為曼谷米芝蓮推薦食府🔥由泰國東北廚師煮理,「正宗」好適合港人口味,餐廳寬敞坐得舒服,泰式度假風,確實chill正🇹🇭大蝦柚子沙拉$118清爽~柚子酸甜爆汁,蝦肉彈嫩鮮甜甜椰絲碎添,夏日必食~🇹🇭海鮮冬蔭功湯$198料足到爆!魚肉嫩、大蝦鮮、魷魚彈,草菇吸飽湯汁,較甜口辣微微,2-3人份超滿足🦀黃咖喱軟殼蟹$198軟殼蟹炸得酥脆香口配濃郁黃咖喱溫潤帶甜口,撈飯或蘸薄餅超邪惡🐷燒豬頸肉配青瓜沙律$88完美配搭,肉份量不少野~豬頸肉烤得軟嫩惹味,秘製汁夠哂獨特包娃娃菜另一種嘗試配微辣青瓜沙律爽口能解肉膩,開胃🥢炒金邊粉$128賣相讚~包住個蛋網夠薄+粉餡料足,大大隻鮮🍤蝦好幾隻、豆腐乾和芽菜,做法傳統入味,唧啲🍋‍🟩檸汁💦撈埋Source甜、酸、辣口感更有層次🥭芒果糯米飯$88 (芒果控必點)原隻芒果肉厚鮮甜,糯米飯煙韌裹滿椰香,冷熱交集超治癒,記住趁要熱食喔!🥥椰青$48|桂圓紅棗茶$45除咗特色泰飲,仲有其它打卡特飲如海鹽焦糖或烤杏仁泰式奶茶🥤
為慶祝母親節今晚同媽媽嚟食泰菜
見Op有85折就即刻訂‼️
亦系🇹🇭泰國總店為曼谷米芝蓮推薦食府

🇹🇭大蝦柚子沙拉$118
清爽~柚子酸甜爆汁,蝦肉彈嫩鮮甜
甜椰絲碎添,夏日必食~

🇹🇭海鮮冬蔭功湯$198

🦀黃咖喱軟殼蟹$198
軟殼蟹炸得酥脆香口配濃郁黃咖喱
溫潤帶甜口,撈飯或蘸薄餅超邪惡

🐷燒豬頸肉配青瓜沙律$88
完美配搭,肉份量不少野~
豬頸肉烤得軟嫩惹味,秘製汁夠哂獨特
包娃娃菜另一種嘗試配微辣青瓜沙律爽口能解肉膩,開胃

🥢炒金邊粉$128

🥭芒果糯米飯$88 (芒果控必點)

🥥椰青$48|桂圓紅棗茶$45
除咗特色泰飲,仲有其它打卡特飲
如海鹽焦糖或烤杏仁泰式奶茶🥤

2025-05-05
Celebration
Mother's Day
  • 泰式炒金邊粉
  • 香脆蝦餅
食物質素十分惡劣,唯一優點是食物是熟的,超級難食,最好食居然是收費$15的蝦片。上了幾個主菜,多次追問也沒有餐具,等了好一會,侍應才終於給我們送來了餐具。菠蘿海鮮炒飯,只有面頭一隻炸大蝦和急凍青口,沒有任何其他海鮮和肉鬆,手機下單沒有走青豆和洋蔥的選項,多次揮手呼叫,終於跟侍應說了我的請求,可是炒飯還是有不少洋蔥,只能自己逐一挑出來。家人多次請求添水,終於一位男服務員過來幫我們添水,可是只添了兩杯就走了。只能再叫另一位女服務員添其他已經吉的水杯,女服務員十分急燥,水倒到我手臂都是,我家人放在桌上的電話都濕了。最後是家人自己走去了下單機拿水瓶添水。不清楚手機下單要按叫上甜品,等了好一會兒,期間多次詢問侍應,但女侍應只是站在中間的下單機大叫過來,她就站在哪裏,並沒有走過來。她大叫了幾次,我只能大聲回應聽不到她說什麼,她則大聲叫回來說幫我取消了,只能麻煩我家人走過去找她。由於家人叫了很多小食,桌子堆滿了空碟,叫了兩位不同的侍應先收一部份的碟子,因為還有兩個甜品還沒上,桌面上已經沒有地方放。兩位侍應都裝作聽不到,只能麻煩家人們把碗碟都疊起,桌子中間放甜品,就好像在垃圾堆裏吃東西。

2025-05-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2025-05-04 0 views
約咗朋友係沙田新城市食飯,朋友話想食泰菜,我哋就揀咗Nara Thai,確實保持到水準,同以前既味道一樣👍🏻同埋多咗好多食物選擇,好滿足😌🍽️ FOOD LIST: 1️⃣ 生蝦刺身 - 蝦肉爽甜彈牙!泰式辣汁勁開胃,配埋蒜片一齊食,會更好味2️⃣ 椰子雞湯 - 椰香超濃郁,雞肉嫩滑到不得了,飲完成個人暖笠笠,仲有陣陣香茅味3️⃣ 黃咖喱軟殼蟹 - 咖喱香滑到不得了,味道甜甜哋,軟殼蟹炸得金黃酥脆,點咖哩一齊食,好match。必食👍🏻4️⃣ 燒豬頸肉 - 炭燒味好香,肉質爽嫩juicy,點埋秘製醬汁,味道層次即刻昇華5️⃣ 牛肉船麵 - 湯底濃郁,全部都係唔同既餸,牛肉牛筋嫩滑入味,河粉吸晒湯汁精華6️⃣ 魚芥炒芥蘭 - 芥蘭炒得好野味,好爽脆🍧 甜品飲品: 7️⃣ 芒果糯米飯 - 芒果甜到漏,糯米飯軟糯煙韌,淋上椰奶後簡直係絕配8️⃣ 鮮椰子沙冰- 冰涼透心,椰子味香濃,飲完成個人refresh晒9️⃣海鹽焦糖泰奶 - 甜度完美平衡,焦糖香同泰茶味完美融合,有驚喜

🍽️ FOOD LIST:

6️⃣ 魚芥炒芥蘭 - 芥蘭炒得好野味,好爽脆

🍧 甜品飲品:

• 芒果糯米飯
  • 生蝦
  • 泰式牛肉船麵
Nara Thai Cuisine係香港有兩家分店,分別係沙田同尖沙咀,當晚平日晚市時段去咗沙田分店食飯,都幾多人食人氣幾高,點咗勁多款泰菜,道道都好惹味!🇹🇭大蝦柚子沙律 $118蝦肉同柚子配搭泰式沙律汁,酸辣味道醒胃惹味,作為前菜最適合不過🇹🇭海鮮冬陰功 $198食泰國菜必點冬陰功,湯頭酸酸辣辣帶點微辣惹味開胃,散發濃郁泰式香料味,海鮮款式好多,有虎蝦、青口、魷魚、帶子、鱸魚柳,非常足料🇹🇭黃咖喱軟殼蟹 $198軟殼蟹份量超級多,切件炸得酥脆又大件,食落充滿口感!黃咖喱醬唔辣帶淡淡甜味,軟殼蟹沾上醬汁充滿香氣🇹🇭燒豬頸肉配青木瓜沙律 $128豬頸肉燒至微微帶焦香,口感外脆內嫩,配有泰式醬汁,酸辣開胃,青木瓜沙律清新爽脆,份量好多🇹🇭泰式牛肉船麵 $138湯底以豬骨、牛骨、雞腳等熬製而成,味道濃郁,肥牛、滷水牛腱、泰國手打牛丸、牛筋、牛柏葉 、炸豬皮等,足料豐富!🇹🇭芒果糯米飯伴椰奶 $88椰漿糯米飯軟糯綿密,夾雜住脆米令層次更豐富,芒果大件又香甜還有多款泰式飲料,點咗芒果沙冰同椰子沙冰,冰涼解膩又解辣!

🇹🇭大蝦柚子沙律 $118

🇹🇭海鮮冬陰功 $198

🇹🇭黃咖喱軟殼蟹 $198

🇹🇭燒豬頸肉配青木瓜沙律 $128

🇹🇭泰式牛肉船麵 $138

🇹🇭芒果糯米飯伴椰奶 $88
椰漿糯米飯軟糯綿密,夾雜住脆米令層次更豐富,芒果大件又香甜

還有多款泰式飲料,點咗芒果沙冰同椰子沙冰,冰涼解膩又解辣!
餐廳係泰國過江龍,有米芝蓮推介認證,食過Nara Thai尖沙咀店幾次,睇咗某Youtuber介紹佢地嘅沙田分店,今晚同屋企人去沙田新城市廣場shopping後去咗食。地方都幾大,晚上7點去到近乎滿座。嘢食款式選擇多,一家人嚟食飯最開心,另外想讚上菜夠快!每枱都有免費炸蝦片🌴芒果沙冰 🌴椰子沙冰一個字:爽~~🌴大蝦柚子沙律勁多柚子,鋪滿烤椰絲、炸乾蔥、炸蒜,配甜棕糖汁,大蝦爽口彈牙,開胃醒神!🌴椰子雞湯椰子味濃,有好多雞肉同草菇所以好夠味,有個底座細火暖住非常好。🌴黃咖喱軟殼蟹鍾意食蟹又唔想吮骨,軟殼蟹就最啱,而且都幾大隻,酥脆唔油,浸喺咖喱入面仲可以保留到口感。黃咖喱無落filter真係金黃色,睇到好多蛋花,質地偏杰身濃郁。我阿媽好like!🌴燒豬頸肉配青木瓜沙律燒豬頸肉肥美有炭香,厚切亦都嫩同彈牙,燒得啱啱好。不得不讚個泰式汁,少少辣少少酸幾好味。🌴泰式炒金邊粉調味正宗,微微酸味好開胃,炒到入味彈牙,配菜同大蝦都足。🌴泰式糕點拼盤有椰汁大菜糕,斑蘭糕,椰汁西米糕,每款三件,充滿熱帶風情🥥大菜糕入面有椰肉,有口感👍🏻今晚阿哥請食飯😄
地方都幾大,晚上7點去到近乎滿座。
嘢食款式選擇多,一家人嚟食飯最開心,另外想讚上菜夠快!

每枱都有免費炸蝦片

🌴椰子雞湯

🌴黃咖喱軟殼蟹

🌴燒豬頸肉配青木瓜沙律

🌴泰式炒金邊粉
調味正宗,微微酸味好開胃,炒到入味彈牙,配菜同大蝦都足。

🌴泰式糕點拼盤

今晚阿哥請食飯😄

同老公成日去沙田,所以都經常幫襯!新城市三期隱世泰國餐廳~地點就腳,經常順便係新城市行下街就可以直接去,哩間餐廳一坐低就會送籃脆卜卜蝦片,等上菜時唔使齋睇手機~ 同埋唔使餓住等菜到,同埋風味都好夾!✨我地因為得兩個人,平時會食:1️⃣ 生蝦刺身 $148 蝦肉彈牙得來帶甜味,辣汁唔會嗆喉,最正係跟埋炸蒜片同苦瓜片,口感層次多過平時食開嘅泰國餐廳。 同埋最緊要係新鮮~哩個好重要2️⃣ 黃咖喱軟殼蟹 $198 真心味道濃郁!軟殼蟹炸得鬆化唔油,咖喱汁椰香濃得嚟帶少少甜,同埋好多蟹膏~我老公仲攞蝦片蘸住食3️⃣ 燒豬頸肉 $128炭燒香夠惹味,哩個真係好食,細脆架啲肉說老實,平時好怕豬頸肉因為望咗好多網上流傳恐怖照片,但係哩個ok,而且食落去唔會覺得好熱氣用肥膩4️⃣ 芒果糯米飯 $88好細心個椰漿可以係熱住上,所以係暖既甜品。而且芒果算甜,唔當造都有甜芒果,算唔錯5️⃣椰子雞湯 $128哩個我最愛~湯底好得意,帶有椰子味,但係base係冬陰功既style同辣,啲肉量都好多!我食完覺得蛋白質好夠我飲咗3碗🌟加分位: - 卡位夠闊落,我哋兩個人坐四人枱都唔逼 - 椰子冰沙真材實料飲到椰肉碎 (我老公

✨我地因為得兩個人,平時會食:
1️⃣ 生蝦刺身 $148

2️⃣ 黃咖喱軟殼蟹 $198

3️⃣ 燒豬頸肉 $128
炭燒香夠惹味,哩個真係好食,細脆架啲肉

4️⃣ 芒果糯米飯 $88

5️⃣椰子雞湯 $128
我飲咗3碗

🌟加分位:
- 卡位夠闊落,我哋兩個人坐四人枱都唔逼
- 椰子冰沙真材實料飲到椰肉碎 (我老公嗌既)

小插曲:當日見到隔離枱一家大細叫咗個魚,聞到超香!但係我地兩公婆已經食唔到咁多,下次一定會再試~ 埋單仲有時間行下附近超市消化下!不過我地埋單之後就開始多人了,可能因為開始入晚市
2025-04-13
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式椰子雞湯
  • 芒果糯米飯
2025-04-28 0 views
沙田有間餐廳泰國菜挺多人,幾乎全場爆場,坐無虛席。幸好我來的早先拿位。一入座就會有蝦片。不愧是泰國餐廳,我朋友喜生蝦,所以先點作前菜蝦肉很爽身,新鮮,好味。另叫了燒豬頸肉,分量不少且很惹味,香濃,還有沙律,酸酸甜甜開胃。冬蔭公湯,酸度剛好,有夠很香濃,裡邊蝦肉很新鮮,下班喝夠暖肚。咖啡軟殼蟹香脆鬆軟,也是很香口。咖喱配著吃很開胃,配飯一流。另外金邊粉也味道香濃。芒果糯米飯熱熱香軟,好味。配上飲品一流,開心一餐。

芒果糯米飯熱熱香軟,好味。

配上飲品一流,開心一餐。

2025-04-25 0 views
生蝦刺身生蝦刺身配有椰菜絲,蒜片,苦瓜,辣椒,薄荷葉和泰式酸辣醬,點埋酸辣醬生蝦酸酸甜甜好醒胃。海鮮冬陰功湯海鮮冬陰功湯配料豐富有大海蝦,魚肉,魷魚青口,香茅,香葉和辣椒,湯底酸酸地微辣又鮮甜,越飲越開胃。黃咖哩軟殼蟹有芹菜,洋蔥,紅椒和香蔥作排碟,黃咖哩不辣有香咖哩味,廚師將軟殼蟹炸到連殼都可以食,再點埋黃咖喱更美味。燒豬頸肉燒豬頸肉配有蔬菜,香蔥,花生碎,泰式沙律和泰式醬汁,豬頸肉入口嫩滑帶有炭香味,點埋泰式醬汁更惹味。炒金邊粉擺盤精美,金邊粉配有韭菜,銀芽,芫茜,花生碎,泰式辣椒粉,砂糖,雞蛋,鮮蝦,金邊粉微鹹微甜有鑊氣,食落好香口。芒果糯米飯甜品芒果糯米飯配有椰醬,糯米飯上桌熱騰騰,椰醬微甜,芒果酸酸甜甜好醒胃,飲品有鮮芒果沙冰和青檸梳打。Nara Tha Cuisine(新城市廣場一期)餐廳位於新界沙田沙田正街18號新城市廣場一期5樓,餐廳裝修簡約時尚,環境舒適,座位寬敞,餐廳主打泰國菜,服務員招呼有禮。
生蝦刺身

海鮮冬陰功湯

黃咖哩軟殼蟹

燒豬頸肉

炒金邊粉

芒果糯米飯

Nara Tha Cuisine(新城市廣場一期)