Restaurant: Nepal Nepalese Restaurant
Terms & Details:
2021-05-10 169 views
今個星期日與法國友人一齊來到SOHO區食個晏!因為我認識大多黎香港工作既外國人都鐘意試唔同美食,所以今次同佢黎食呢間尼泊爾餐廳!可能假日關係所以lunchtime 1230餐廳都只係得我地一枱客!我地叫左3個set lunch 開心share ,每個set lunch 都可以揀一樣前菜+主菜+飯/烘麵包+飲品!小食我地揀左香草燒茄子&小辣雜菜咖喱角&羊肉湯,主菜:BBQ羊肉&BBQ雞肉&咖喱蔬菜再配上一個白飯同洋蔥naan同牛油naan!飲品熱奶茶同熱咖啡!三個餐加埋一服務費都係$390,每人只係$130,算係抵食!首先店員給了三種辣醬給我們配餐包,三種辣醬各有特色與惹味!燒茄子同咖喱角味道好好!羊肉湯有新鮮羊肉味而且有幾舊羊肉係湯入面!主菜既羊肉同雞肉都會由店員會主動地分配給客人,可能因為鐵板上菜怕客人整親!而因為熱辣辣再加上香料的配搭完全是無得彈!咖喱蔬菜就正常,沒有什麼特別。至於盛裝白飯的器皿很精緻,而且飯是又長和散開一粒粒!不愛吃飯的我也要來試一下!洋蔥naan同牛油naan 配上辣醬和咖喱汁夾到不得了!而因為之前訂枱用OpenRice有甜品送,今次係芒果乳酪作為一個完滿的結束
飲品熱奶茶同熱咖啡!
而因為之前訂枱用OpenRice有甜品送,今次係芒果乳酪作為一個完滿的結束!
  疫情之下😷冇得出國,去唔到旅行點算好?其實可以試下唔同嘅菜系,帶味蕾👅去下旅行先~ 今次要分享嘅係位於中環嘅尼泊爾餐廳,原來佢已經屹立香港超過25年,專門提供傳統皇室美食。 音樂、燈飾同檯布都好有民族風情。食物味道都唔錯☺️。推薦比想試下特色異國風情餐廳嘅人💕.◇餐前薄餅◇一入座就會送一份薄餅當餐前小食。薄薄地,烤得超脆,上面有少少蘿蔔粒。同時會上埋三種顏色嘅醬,得紅色嘅🥫唔辣。我比較鍾意綠色嗰個,係中辣🌶嘅薄荷醬🌱.◇香草薯仔薄餅◇$76🥔一份有四粒,係炸物。比起港式薯餅乾同硬身,食起上嚟幾過癮😆有種食緊零食嘅感覺,可以按口味點啲醬。.◇烤雞◇$142上檯嘅時候個鐵板仲係啫啫聲,冒緊煙💨啱啱烤起嘅烤雞真係冇得輸,超級好食👍🏻👍🏻🐓外表烤得香脆,鎖得住入面嘅肉汁。食之前擠啲檸檬汁🍋,更加開胃🤤.◇尼泊爾啤酒◇$48見到烤雞即刻好想餸酒,就嗌咗兩樽尼泊爾啤洒🍻。苦澀味唔明顯,回甘仲幾好㖭☺️☺️◇青豆腐蘑菇田園咖喱◇$115有菠菜🥬,蘑菇,薯仔,番茄🍅喺入面成個味道調得好好,發揮到各種食材嘅美味👍🏻唔算濃味,少少酸甜,有種鄉村料理嘅感

◇餐前薄餅◇
一入座就會送一份薄餅當餐前小食。
薄薄地,烤得超脆,上面有少少蘿蔔粒。
同時會上埋三種顏色嘅醬,得紅色嘅🥫唔辣。
我比較鍾意綠色嗰個,係中辣🌶嘅薄荷醬🌱

◇香草薯仔薄餅◇$76
🥔一份有四粒,係炸物。
比起港式薯餅乾同硬身,食起上嚟幾過癮😆
有種食緊零食嘅感覺,可以按口味點啲醬。

◇烤雞◇$142
上檯嘅時候個鐵板仲係啫啫聲,冒緊煙💨
啱啱烤起嘅烤雞真係冇得輸,超級好食👍🏻👍🏻
🐓外表烤得香脆,鎖得住入面嘅肉汁。
食之前擠啲檸檬汁🍋,更加開胃🤤

◇尼泊爾啤酒◇$48

◇青豆腐蘑菇田園咖喱◇$115
有菠菜🥬,蘑菇,薯仔,番茄🍅喺入面
成個味道調得好好,發揮到各種食材嘅美味👍🏻
唔算濃味,少少酸甜,有種鄉村料理嘅感覺😚
青豆腐蘑菇田園咖喱

◇香草飯◇$78
望落個𝑠𝑖𝑧𝑒好似唔大,但應該都有2~3碗飯🍚
🌿香料味好香,口感粒粒分明,幾特別💛

◇咖喱羊肉 ◇$155
超級推薦,味道正宗😋😋
🐑羊肉好稔,而且份量都比得好大方💕
用嚟配𝑁𝑎𝑎𝑛食超級正💯
咖喱羊肉

◇洋蔥尼泊爾包◇$55
包控表示好鍾意佢呢個𝑁𝑎𝑎𝑛😊
整體口感偏軟熟略帶煙韌,而表面酥脆。
有陣陣嘅🧅洋蔥嘅香氣但又唔會喧賓奪主✨
配咖喱一流☺️所以我同友人清咗成兜咖喱🙌🏻

◇鮮奶布甸◇$72
佢嘅賣相同我地所認識嘅鮮奶布甸有啲唔同。
味道同口感都係🤣但係係一種未食過嘅美味💖
布丁口感似可麗露,上面有啲開心果碎。
佢仲落左少量糖漿浸住個布丁,甜到入心🥰
仲要有得揀熱嘅♨️,超級特別,值得一試~✨
鮮奶布甸

今次平日去食晚餐,人流較少,可以慢慢食☺️
經OpenRice訂位仲有8️⃣折。如果想試下尼泊爾嘢,呢間都唔錯㗎😋

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍
⭐ 推薦程度: 8/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 7.5/10
⇨性價比: 7/10
$300 (Dinner)
青豆腐蘑菇田園咖喱
咖喱羊肉
2021-05-05 239 views
唔知幾時先有得去旅行🎒,唯有周圍食唔同國家嘅美食,食左當去左,安慰一下自己。小編今日同朋友去左一間尼泊爾餐廳,嘗試幻想自己飛左一轉✈️,感受一下尼泊爾🇳🇵風情。香港食尼泊爾菜嘅餐廳唔多,上網睇返原來依間位於中環Soho嘅地道尼泊爾🇳🇵餐廳已經有25年歷史,相信無咁上下好食應該都唔可以屹立咁多年。尼泊爾菜味道比印度菜略微清淡,尼泊爾人好多時都係雜菜香料當一餐,大時大節先會有肉吃。依間餐廳主打提供尼泊爾皇室菜餚美食,小編唔怕無肉食。餐前免費薄餅Papadam香脆可口,上面有青瓜、紅蘿蔔、洋蔥粒,仲附上三款醬料,綠、橙、紅三色,小編較喜歡綠色醬,帶少少薄荷香又有少少辣🌶️,幾醒胃。❣️南瓜香菜湯(Pharsi-ko rash $62),南瓜味濃,好creamy有好輕微嘅辣。❣️烤羊肉(Khasi-ko sekuwa $155) 唔太乾身少少靭,喜歡羶味剛剛好。❣️鮮茄自制芝士伴忌廉蜜糖(Paneer lali gurash $115),小編最鍾意用依個醬沾薄餅,全部都係由鮮茄、忌廉、蜜糖煮成,沒有加添茄膏及茄汁,充滿濃郁新鮮蕃茄味道又唔酸。❣️香草飯🍚(Saffron rice $78) 飯粒粒分明,口

❣️香草飯🍚(Saffron rice $78) 飯粒粒分明,口感有點像食緊碎米粉,跟平時屋企食嘅飯好唔同。
❣️杏香肉汁煮雞(Royal kukhura $148) ,初初還以為係咖哩雞,食落完全唔辣,雞肉都幾嫩滑(好似好押韻)。
❣️甜椒乳酪🍨(Shiarni $68),表面有些開心果碎,唔辣有少少酸,飯後甜品可以消消滯。

現在逢星期一指定主菜買一送一,經Openrice訂位全單仲有8️⃣折! 飛唔到又想體驗尼泊爾🇳🇵風情,不妨試試。🥰
2021-05-03
$400 (Dinner)
一望就見到裝潢好異國風情😍 連餐布都超有民族feel~~所以超期待的🙆🏼‍♀️餐廳主要提供尼泊爾皇室菜餚為主 咖哩都有分勁多種類 (蔬菜🥬魚類🐟雞鴨羊都有~) 仲有沙律 烤品(有鐵板上好似好正😍) etc.餐前同樣會有薄脆 但今次多佐青瓜粒 紅蘿蔔 洋葱粒 即刻覺得健康咗😂 食落口感更加清脆 仲會有三個醬汁配埋 款款都有啲辣 感覺中間果款最辣 紅色果款有啲似帶點辣既茄汁 綠色係芫茜醬 但辣味出啲~~.▫ salad durbaria $82超大盆沙律🥗 伴喜瑪拉亞醬 最特別應該係有一條條茅屋起司🧀️ .▫ Kwati Ko Rash $62尼泊爾節日雜豆湯 多數係慶祝節日先會飲 有勁多款豆 飲落有啲似羅宋湯咁仲可以點naan食~~.▫ Momocha $92想試好耐既尼泊爾餃子🥟 特別地簡佐用炸的咬落啖啖雞肉 幾香口der🙆🏼‍♀️我地仲再點埋薄脆果三個醬黎食 又有另一番風味~.▫Royal Khasi $155▫Kukhura Lali Gurash $148▫mixed vegetables pulao $115我地試佐兩款咖哩 雞果款配茄汁 食落酸酸甜甜咁 羊肉果款食落好重香草味 但兩

薄脆

▫ Kwati Ko Rash $62
Kwati Ko Rash

尼泊爾節日雜豆湯 多數係慶祝節日先會飲
有勁多款豆 飲落有啲似羅宋湯咁
仲可以點naan食~~
▫ Momocha $92
Momocha

想試好耐既尼泊爾餃子🥟 特別地簡佐用炸的
咬落啖啖雞肉 幾香口der🙆🏼‍♀️
我地仲再點埋薄脆果三個醬黎食 又有另一番風味~

▫Royal Khasi $155
▫Kukhura Lali Gurash $148
▫mixed vegetables pulao $115
Royal Khasi

我地試佐兩款咖哩 雞果款配茄汁 食落酸酸甜甜咁 羊肉果款食落好重香草味 但兩者食落都唔係好辣 啖啖肉之餘仲好嫩~~
Kukhura Lali Gurash

仲嗌佐個炒飯用黎撈飯🙆🏼‍♀️ 拎佐個好宮廷feel既碗黎裝 即刻打一打卡先🙈 仲可以keep到保溫 質感有啲似米粉同乾爽 粒粒分明幾鐘意的🥰
Kukhura Lali Gurash

▫naan $55
naan

今次試佐奶酪🧀️口味 店家仲落佐香草同蕃茄粒調味~~ 本身就咁食已經好邪惡😍
外酥內軟咁 夠煙靭🤤🤤 配埋個咖哩食 個口感更加濃郁惹味🙆🏼‍♀️
▫mango dango $55
芒果溝橙汁咁 都幾清新
▫mount gauri shankar $72
mount gauri shankar

好特別既一款甜品👀 開心果加蔗糖冰 中間仲會食到少少開心果碎 再加佐cream係外層 食落好清新
總結,
依間真係好正宗既尼泊爾菜 差唔多每個菜式都未試過 所以充滿新奇感👀
發現好多食材都加佐香草🌿作調味 食落香料味都偏重 如果想呃自己去佐小旅行 真係可以黎試下🙆🏼‍♀️ 因為環境都頗有情調 可以比你ff一頓🙊
薄脆
naan
mount gauri shankar
因為一啲原因cancel左原本嘅生日飯booking臨急臨忙要搵過第2間餐廳搵到呢間尼泊爾菜嘅餐廳心諗未食過尼泊爾菜 一於試一試佢🤓睇menu先知原來尼泊爾因為近住印度同中國所以食物都多元化同多香料最啱鐘意食重香料料理嘅朋友😆🌟前菜(Free)嗰樣同印度脆餅差唔多 不過面頭多左蔬菜粒有3種醬點 綠色係有辣味嘅香草醬 橙紅色就好辣 橙色就酸酸地本身唔係好食得辣 覺得塊脆餅唔點醬都辣到噴火🔥🌟蒸雞肉廚師雲吞($92)係小籠包樣嘅大餃子🤣肉餡比較特別 加左香草一齊煮味道好fresh🌟什錦菜咖喱角($72)估唔到餡料除左有薯仔同青豆 仲有腰果食落去更加香口而且嗰餡係薯粒而唔係薯蓉冇印度咖喱角咁膩同食到成口粉🌟山區精選洋蔥蕃茄嫩煎羊肉伴香草($155)羊肉非常腍 不過冇想像中咁重香草味🤣份量大方 3個人share每人都食到2舊羊蔬菜吸收晒啲充滿羊肉精華嘅汁餸飯一流🌟香炒少女手指($115)少女手指即係秋葵 用左蕃茄洋蔥等蔬菜煮所以嗰汁小小辣又甜甜地 撈飯一流而且煮完冇左秋葵啲潺平日怕食秋葵嘅都可以試吓🌟香草飯($78)用一個好精緻嘅容器裝住望落好似好細但其實份量好多我地差啲食唔晒啲飯😂印度米幼長
因為一啲原因cancel左原本嘅生日飯booking
臨急臨忙要搵過第2間餐廳
搵到呢間尼泊爾菜嘅餐廳
心諗未食過尼泊爾菜 一於試一試佢🤓
睇menu先知原來尼泊爾因為近住印度同中國
所以食物都多元化同多香料
最啱鐘意食重香料料理嘅朋友😆

🌟前菜(Free)
嗰樣同印度脆餅差唔多 不過面頭多左蔬菜粒
本身唔係好食得辣 覺得塊脆餅唔點醬都辣到噴火🔥

🌟蒸雞肉廚師雲吞($92)
係小籠包樣嘅大餃子🤣
肉餡比較特別 加左香草一齊煮味道好fresh

🌟什錦菜咖喱角($72)
估唔到餡料除左有薯仔同青豆 仲有腰果
食落去更加香口
而且嗰餡係薯粒而唔係薯蓉
冇印度咖喱角咁膩同食到成口粉

🌟山區精選洋蔥蕃茄嫩煎羊肉伴香草($155)
羊肉非常腍 不過冇想像中咁重香草味🤣
份量大方 3個人share每人都食到2舊羊
蔬菜吸收晒啲充滿羊肉精華嘅汁餸飯一流

🌟香炒少女手指($115)
少女手指即係秋葵 用左蕃茄洋蔥等蔬菜煮
所以嗰汁小小辣又甜甜地 撈飯一流
而且煮完冇左秋葵啲潺
平日怕食秋葵嘅都可以試吓

🌟香草飯($78)
用一個好精緻嘅容器裝住
望落好似好細但其實份量好多
我地差啲食唔晒啲飯😂
印度米幼長又爽身 食落粒粒分明
帶微辣嘅香草飯又香又惹味

🌟甜椒乳酪($68)
甜椒味唔係好出 反而香料味比較重
個人唔係太鐘意肉豆蔻味所以我覺得麻麻地

🌟芒果奶昔($55)
唔會太甜 飲得出芒果甜酸味
餐生日飯真係超級滿足😇
Celebration
Birthday
2021-04-29 92 views
Nepal and Mountain🇳🇵🎈Nepal Nepalese Restaurant/Trekking is the first thing that comes to my mind. Would love to go in the future!/第一次尼泊爾菜初體驗 好似去咗另一個地方咁呢間餐廳原來已經開左超過25年 可謂歷史悠久 主要烹調皇室宮廷菜 發夢做住尼泊爾皇室成員先😂薄脆餅 Papadum (Free)每一台都會送上一份作為Papadum 作welcoming dish 可以按照口味點上唔同辣度嘅醬汁👅廚師雲吞 Momocha ($92)Fresh Homemade Steamed Dumpling with the choice of Vegetables inside想試Momo 好耐啦 今次試左veggies flavor😌Momo 第一啖咬落去有啲似咖喱角😂第二啖咬落去食到好多雜豆有少少似咖喱雜豆小籠包走肉嘅感覺 點下佢地紅色甜甜地嘅tamarind醬汁 好特別🥟雞卡巴 Jhir Kabab ($138)Chicken with Chief’s spec
Nepal and Mountain🇳🇵

🎈Nepal Nepalese Restaurant

第一次尼泊爾菜初體驗 好似去咗另一個地方咁
呢間餐廳原來已經開左超過25年 可謂歷史悠久
主要烹調皇室宮廷菜 發夢做住尼泊爾皇室成員先😂

薄脆餅 Papadum (Free)
每一台都會送上一份作為Papadum 作
welcoming dish
可以按照口味點上唔同辣度嘅醬汁👅

廚師雲吞 Momocha ($92)
Momo 第一啖咬落去有啲似咖喱角😂
第二啖咬落去食到好多雜豆
有少少似咖喱雜豆小籠包走肉嘅感覺
點下佢地紅色甜甜地嘅tamarind醬汁 好特別🥟

雞卡巴 Jhir Kabab ($138)
Chicken with Chief’s special mixture of Herbs & fresh Spices barbecued on a skewer
卡巴以雞肉 蔬菜同香料 卷成好似香腸嘅形狀🌭
再用鐵板嘅形式呈上 熱辣辣香噴噴好吸引♨️

什菜炒飯 Mixed Vegetables Pulao ($115)
Saffron flavored Rice delicacy, mild & easy to digest, cooked together with Mixed Veggies
長條型飯粒 炒到粒粒分明 香而乾身
用左呢個銅製容器裝住 比尼泊爾更尼泊爾🤣
每一啖飯都食到滿滿嘅蔬菜🥬

Royal Kukhura 杏香肉汁煮雞 ($148)
Chicken cooked in Almond base Gravy
見到黃色醬以為係咖喱雞啲朋友 但仔細品嘗之後發現佢唔辣 而且帶有一陣杏香味
有少少似平時飲杏仁茶嘅味道
香甜柔和既感覺 雞肉同杏香汁混合之後
好嫩滑同入味🥰

Aaloo Saag 青豆蘑菇田園咖喱 ($115)
Fresh Spinach with Potato sautéed in village style
極度懷疑個中文菜名係錯嘅😂
因為見唔到青豆同蘑菇 菠菜煮到腍晒
配合番茄🍅同薯仔🥔
平時好少見嘅煮法 又幾好味喎

Shikarni 甜椒乳酪 ($68)
Sweeten Chilled Yogurt with aromatic spices garnished with Pistachios & Saffron
十分好奇呢個甜椒乳酪嘅味道😜
表面係士多啤梨同忌廉 而底部係乳酪
再喺表面灑上開心果仁同藏紅花
乳酸嘅酸同忌廉嘅甜中和 食完之後有refresh嘅感覺🌱

今日跟朋友過左海~黎到中環試下哩間係香港已經超過25年~富有民族特色既尼泊爾皇室美食order完~店員就為我地送上免費小食▶️papadamPapadam香脆可口~面上仲有大量洋蔥碎~紅蘿蔔碎等等~食時可點埋附送個3款醬汁3款醬汁分別有茄汁~中間既紅色辣汁同埋綠色辣汁我最鍾意中間個款紅色辣汁😋😋相比起綠色既冇咁辣同埋多左d香料既味道而綠色個款食落我覺得有d似泰國用黎點海鮮既綠色辣汁▶️Bhenta Tareko香草炸茄子($92)茄子炸成金黃危~賣相已經唔錯~食落外表酥脆~內裡軟滑~唔會炸到乾哂~食落仲好juicy~正!!👍▶️Luiche Rana Pariwar烤雞胸($148)睇返menu先知原來哩個雞胸係配合埋腰果醬~藏紅花同埋一d尼泊爾香料一齊烤成~唔怪之得一上枱已經覺得香氣勁吸引啦雞胸肉食落都唔算韌😋😋▶️Royal Khasi($155)皇室羊肉羊肉冇骨~而且只有羊既香味~完全沒有羊騷味~🤤🤤另外咖哩十分溫和順口~可以話係完全唔辣~而且係咖哩內食左少少杏仁既香味~雖然哩個咖哩唔辣~不過咖哩內既香味真係令我一試難忘~🥰🥰▶️Ramtoria香炒少女手指($115)哩道菜既中文名好特別
今日跟朋友過左海~黎到中環
試下哩間係香港已經超過25年~
富有民族特色既尼泊爾皇室美食
order完~店員就為我地送上免費小食▶️papadam
Papadam香脆可口~
面上仲有大量洋蔥碎~紅蘿蔔碎等等~
食時可點埋附送個3款醬汁
3款醬汁分別有茄汁~中間既紅色辣汁同埋綠色辣汁
我最鍾意中間個款紅色辣汁😋😋
相比起綠色既冇咁辣同埋多左d香料既味道
而綠色個款食落我覺得有d似泰國用黎點海鮮既綠色辣汁
▶️Bhenta Tareko香草炸茄子($92)
茄子炸成金黃危~賣相已經唔錯~食落外表酥脆~
內裡軟滑~唔會炸到乾哂~食落仲好juicy~正!!👍
睇返menu先知原來哩個雞胸係配合埋腰果醬~
藏紅花同埋一d尼泊爾香料一齊烤成~
唔怪之得一上枱已經覺得香氣勁吸引啦
雞胸肉食落都唔算韌😋😋
▶️Royal Khasi($155)皇室羊肉
羊肉冇骨~而且只有羊既香味~完全沒有羊騷味~🤤🤤
另外咖哩十分溫和順口~可以話係完全唔辣~
而且係咖哩內食左少少杏仁既香味~
雖然哩個咖哩唔辣~
不過咖哩內既香味真係令我一試難忘~🥰🥰
▶️Ramtoria香炒少女手指($115)
哩道菜既中文名好特別~
少女手指~指既原來係秋葵
加入左洋蔥碎~蕃茄等等既香料令到味道更加豐富
第一次咁樣食秋葵~又唔錯wow~😋😋
▶️Saffron Rice香草飯($78)
加入藏紅花及尼泊爾香料等等做成既香草飯一黎已經聞到陣陣既香味~
飯粒細細長長咁~粒粒分明~口感不錯~
我覺得撈埋D咖哩羊肉黎食真係一流~👍👍👍
▶️Lalmon($72)
甜品方面~試左哩度既特式甜品~
蛋糕比較黏身同埋濕潤~
味道唔算太差~不過係甜左D~
um~我唸真係當地既特式食物~
唔係大部份香港人鍾意既口味~😅😅
就好似旅行去左另一個國家咁~
當地既特色菜式雖然未必岩自己口味
但係又覺得值得一試~
哩餐飯~食完既感覺真係好似去左一趟旅行咁~
2021-04-26
$380 (Dinner)
  • saffron rice
  • royal khasi
第一次食尼泊爾菜,估唔到又幾有驚喜喎,啲嘢食可以唔辣,但又好惹味,得閒食吓都幾有新鮮感👍🏻 呢間仲位於中環 Soho, 無論食飯定 Happy Hour,設計都好有feel,老闆都好熱情呀 🤗 喺度食嘢好有氣氛呀Tarkari Rana Khandani 📍$115皇室雜菜呢個醬汁唔辣,而且好香,入面有各種嘅蔬菜,仲有濃濃嘅芝士香,好容易送飯,特別是係個香草飯,好有風味,簡直係絕配Kukhura Sekuwa Masala 📍$148香辣咖喱烤雞,同印度嘅chicken tikka masala好似,亦都因為我哋唔係好食得辣嘅關係,老闆整咗個小辣俾我哋,好貼心,雞都係柔嫩同細滑嘅Jangali Sekuwa 📍$145尼泊爾香草燒烤雞肉伴香料菠菜汁,雞肉嫩滑,啲汁滲哂落去下面啲蔬菜到,連個洋蔥都醃得好入味 Naan 📍$55我第一次食Naan 係有生果係上面架 😝 原來加咗又幾夾喎,仲多咗份清新口感 👍🏻Aalooko Achar 📍$72薯仔乳酪沙律真係超多薯仔,食完已經有少少飽 😂 不過唔知係咪加咗乳酪,同出面嘅薯仔沙律好唔同,越食越上癮Lalmon 📍$72尼泊爾嘅鮮奶布甸,打得

Tarkari Rana Khandani 📍$115

Kukhura Sekuwa Masala 📍$148

Jangali Sekuwa 📍$145

Naan 📍$55

Aalooko Achar 📍$72

Lalmon 📍$72
尼泊爾嘅鮮奶布甸,打得好厚身嘅鮮奶,有少少似cream,再加啲糖漿落去,凍凍地咁幾得意

Mustang Premium 330mL 📍$48
金黃色嘅啤酒,好易入口,好清醇,酒精濃度又較低,好啱用黎送辣野,仲要呢個價錢係soho,真係算幾抵
Naan
Aalooko Achar
Mustang  Beer
Naan
Aalooko Achar
2021-04-02 119 views
呢間尼泊爾餐廳位於Soho區,開業已經超過二十年🤩 如果想間唔中試吓啲特別嘅菜式,可以試吓呢間👍 餐廳裝修極具異國特色,連餐紙都充滿民族風🇳🇵尼泊爾烤雞伴茄汁($148)咖哩味道偏甜,烤雞好入味,食落都算嫰滑,配埋烤餅食就fit la🤩西柚伴尼泊爾汁($72)西柚酸酸甜甜,超對係唔錯嘅開胃前菜🥰香草飯 ($78)飯粒粒分明,口感比平時嘅飯更加鬆身,配埋咖喱食落一流😋👍洋蔥尼泊爾包($55)呢到嘅naan雖然唔係平時食開好煙韌嗰種,但食落都幾香,配埋面頭大量嘅洋蔥🧅令味道更有層次!尼泊爾香草烤雞胸伴腰果醬、芝士($148)烤雞份量好足😍調味啱啱好,表面嘅芝士超邪惡😈雞胸一般都係比較鞋口,如果介意嘅話叫之前就要注意啦~香炒少女手指($115)呢道菜個名好搞笑🤣其實係秋葵🥳 餐廳仲加入左洋蔥碎、蕃茄同埋啲香料,令味道更豐富!Lalmon ($72)餐廳最後推介左呢份甜品比我地,蛋糕口感比較黏身,口感幾特別,但小編覺得太甜啦😛Mustang Premium Lager Beer ($48)尼泊爾啤酒🍻充滿花香,麥味超濃!

尼泊爾烤雞伴茄汁($148)

西柚伴尼泊爾汁($72)
西柚酸酸甜甜,超對係唔錯嘅開胃前菜🥰

香草飯 ($78)
飯粒粒分明,口感比平時嘅飯更加鬆身,配埋咖喱食落一流😋👍

洋蔥尼泊爾包($55)

尼泊爾香草烤雞胸伴腰果醬、芝士($148)

香炒少女手指($115)

Lalmon ($72)

尼泊爾啤酒🍻充滿花香,麥味超濃!
2021-03-24 130 views
呢間餐廳喺Soho開業超過25年,主要提供尼泊爾皇室菜餚。🍴Papadam絕大多數尼泊爾/印度餐廳都有免費小食papadam。呢度嘅papadam表面有大量青瓜、紅蘿蔔、洋蔥粒。Papadam香脆可口,可以佐以三款醬汁:coriander(芫茜)🌶🌶, tomato🌶, tamarind(羅望子)。🍴Singada Nepal 雜菜咖喱角 $36/each尼泊爾/印度餐廳常見嘅samosa。香脆嘅外皮包住薯仔、青豆。咖喱味道唔重。🍴Aloo Chop 香草薯仔薄餅 $38/each薯片剁成絲再加入香草製成薯餅。外層香脆可口,裏面口感粉身重薯味。🍴Royal Kukhura 杏香肉汁煮雞 $148杏仁味唔重但溫和香甜,而且質感香滑,好適合配飯/naan。雞肉雖然大塊但肉質好嫩滑。🍴Jhir Kabab 雞卡巴 $138免治雞肉加入香料、蔬菜再製成卷狀以鐵板上菜。雞肉有彈性而多汁,亦有濃郁嘅香料味道。🍴Kauli Chyau 香辣西蘭花炒磨菇 $115煮得軟腍嘅西蘭花同磨菇吸收晒醬汁。辣度低,反而有好清新嘅番茄酸甜味。🍴Onion Naan 洋蔥尼泊爾包 $55洋蔥味道好香但完全唔辣。整體
呢間餐廳喺Soho開業超過25年,主要提供尼泊爾皇室菜餚。

🍴Papadam

🍴Singada Nepal 雜菜咖喱角 $36/each

🍴Aloo Chop 香草薯仔薄餅 $38/each

🍴Royal Kukhura 杏香肉汁煮雞 $148

🍴Jhir Kabab 雞卡巴 $138

🍴Kauli Chyau 香辣西蘭花炒磨菇 $115

🍴Onion Naan 洋蔥尼泊爾包 $55
洋蔥味道好香但完全唔辣。整體麥香十足。

🍴Saffron Rice 香草飯 $78
長米加入番紅花水、牛油、孜然籽等香料炒成。粒粒分明而且味道溫和。

🍴Lalmon 鮮奶布甸 $72
Lalmon亦即係常見嘅印度甜品炸奶球gulab jamun。浸喺糖漿以及蕃紅花水,再加上忌廉以及新鮮水果。Lalmon牛奶味好重。但呢度特別加上蕃紅花水,整體多咗份清香。呢度菜式可以served cold/ hot。熱食嘅Lalmon好過癮,似足熱食嘅牛奶糖。雖然已經食得好飽,但新鮮清甜嘅生果依然吸引。

🍺Mustang Premium Lager 330ml $48
易入口又有濃郁麥香。

2021-03-24 560 views
🇳🇵 Nepal Nepalese Restaurant 🇳🇵🍺Mustang Premium Lager Beer第一次喝尼泊爾啤酒,味道偏苦,有花香🌷.🍕餐前薄餅很香脆,附上三款醬料,個人最愛綠色的,因為它最辣🌶.🥟Momocha Chicken這是尼泊爾的特色餃子,外型像小籠包,只是裡面沒有湯汁💦餡料是雞肉,加了很重的香料調味,非常惹味😋🍆Bhenta Tareko 炸茄子😍 炸成金黃色,又不會太乾😋 酥脆可口,簡簡單單就很好吃😋🥦Tarkari Rana Khandani咖喱皇室什菜🥘 蔬菜有西蘭花、椰菜花、蘑菇和青豆,新鮮爽甜,仲有邪惡芝士🧀咖哩辣度不高,偏甜,配烤餅食正好🤤🍗Khasi-ko Sekuwa 烤羊肉有少許靭,不過羶味剛剛好,而且很香😛🍦Shikarni 尼泊爾特色甜品😳 看起來是軟雪糕,實際上是甜乳酪。面層口感像淡忌廉,裡面有開心果,還加入了藏紅花等香料,非常特別👍🏻

🍺Mustang Premium Lager Beer
第一次喝尼泊爾啤酒,味道偏苦,有花香🌷

🥟Momocha Chicken
這是尼泊爾的特色餃子,外型像小籠包,只是裡面沒有湯汁💦
餡料是雞肉,加了很重的香料調味,非常惹味😋

🍆Bhenta Tareko

🥦Tarkari Rana Khandani

🍗Khasi-ko Sekuwa
烤羊肉有少許靭,不過羶味剛剛好,而且很香😛

🍦Shikarni
2021-03-16
2021-03-16 423 views
今日放工後約咗朋友嚟中環食晚餐,想揀特別啲嘅菜式,於是選了位於蘇豪區的這一間尼泊爾菜餐廳。🔳Starter🔳🍊BHOGATE SADEKO (Grapefruit seasoned with Himalayan Dressing)非常清新的西柚,色澤鮮艷,味道甜甜酸酸,好開胃。🔳Main Course🔳LUICHE RANA PARIWAR (Barbecued Chicken Breast marinated with Cashew Nuts Paste, Saffron and light Nepali Spices)非常惹味的一款烤雞胸,配上腰果醬、番紅花香料,味道微辣,很好吃🐑ROYAL KHASI (Boneless Lamb slices cooked in Almond based Gravy - A Royal Favourite)去骨的羊肉配上杏仁肉汁,配飯吃一流,是尼泊爾皇家的口味。🥔CHANA ALOO (Chickpeas & Potato cooked in light spices seasoned with freshly squeezed Lemon J

🔳Starter🔳
非常清新的西柚,色澤鮮艷,味道甜甜酸酸,好開胃。

🔳Main Course🔳

去骨的羊肉配上杏仁肉汁,配飯吃一流,是尼泊爾皇家的口味。

🥔CHANA ALOO (Chickpeas & Potato cooked in light spices seasoned with freshly squeezed Lemon Juice)
呢一碗係鷹嘴豆同薯仔,微辣的醬汁以檸檬汁調味,又別有一番風味。

🍚SAFFRON RICE (Saffron Flavoured Rice Delicacy, mild & easy to digest)

🔳Dessert🔳
Tea / Coffee

餐廳環境充滿異國風情,菜式口味正宗,令今餐成為與別不同、極為難忘的一餐!
2021-03-08
Dinner
去咗中環Soho區依間尼泊爾餐廳食Dinner,原來係老字號,開業逾25年,當年仲係Soho區第一間餐廳!咁犀利一定要試吓🥳餐廳裝潢好優雅又有異國風情~夜晚嚟到🙂點起燭光都幾有情調💗睇嚟依度好受外國人歡迎,見到同場好多外國人~🔸香草炸茄子服務生一端上來,超級香噴噴!🤤 一片片茄子用咗尼泊爾香草醃製~然後煎烤至微微金黃,非常香口入味又不油膩👍🏼🔸MOMOCHA尼泊爾餃子是當地經典美食,可以選蒸或炸💗而餡料可選羊肉丶雞肉或蔬菜,我就試咗雞肉蒸餃,一咬下去啖啖肉~🔸廚師精選香煎羊肉鐵板上的香煎羊肉,入口有股焦香,肉質嫩滑軟腍又入味!🤤羊羶味恰到好處,配菜有洋蔥雜菜,吸收了羊肉汁的精華~好正!😙🔸皇室什菜 醬汁濃稠香氣濃郁💗滿有果仁香,內有各種蔬菜和自家製芝士,配以尼泊爾包來吃,超級棒👍🏼一大盤很快給我們吃光了🔸香草飯淡黃色的香草藏紅花米飯,淡淡嘅孜然香!用咗銅製器皿盛載著,感覺好有風味!🥳 而且有很好的保溫效果,放了一陣子入口依然熱辣辣👍🏼米飯屬幼身長型,口感粒粒分明。🔸SHIKARNI 甜椒乳酪非常清新嘅乳酪甜品,入口滑溜,濃稠剛好,不會太甜👍🏼 上面灑上了少許開心果和番紅花,豐富了味道和

香草炸茄子

🔸皇室什菜

🔸香草飯

甜椒乳酪

🔸SHIKARNI 甜椒乳酪
非常清新嘅乳酪甜品,入口滑溜,濃稠剛好,不會太甜👍🏼 上面灑上了少許開心果和番紅花,豐富了味道和質感。飯後解膩super good!

🎉餐廳平日有set lunch ($108-138)/ set dinner ($248),有前菜+主菜+飲品,非常值得一試!

*另加一服務費
香草炸茄子
MOMOCHA
廚師精選香煎羊肉
皇室什菜
甜椒乳酪
2021-03-04 216 views
中/日/韓/泰食到悶悶地 搞搞新意思尼泊爾菜都係一個好選擇🌮香草薯仔薄餅其貌不揚 但一配上三色醬汁即刻華麗轉身深紅: 甜中帶酸 略似中式甜醬橙紅: 辣! 勁辣! 是拉差醬嘅辛辣 辣度X3深綠: 鮮磨芫茜醬🌮西柚伴尼泊爾汁完美前菜 超醒胃dressing略帶甜醋味以日式沙律醬汁更出色 更減罪惡感獨特必試!🌮去骨火焰烤雞伴葫蘆巴子沙律炭烤雞胸伴雜菜肉質唔鞋口 且外皮帶炭火烤邊🌮尼泊爾包..............................$44好想再encore!!煙煙韌韌配以下2款主菜都一流.🌮小辣煮雞豆薯仔配鮮榨檸檬汁....$115微辣且軟淋嘅鷹咀豆感覺似莎莎醬味道 但更添口感.🌮皇室羊肉..............................$155香甜偏重椰香嘅黃咖哩🌮香草飯..............................$78孜然炒飯 口感好鬆香同珍珠米/ 絲曲米完全唔同完全顛覆對日常白飯嘅觀感
中/日/韓/泰食到悶悶地 搞搞新意思

去骨火焰烤雞伴葫蘆巴子沙律

🌮去骨火焰烤雞伴葫蘆巴子沙律
炭烤雞胸伴雜菜
肉質唔鞋口 且外皮帶炭火烤邊

好想再encore!!
煙煙韌韌配以下2款主菜都一流

完全顛覆對日常白飯嘅觀感
西柚伴尼泊爾汁
去骨火焰烤雞伴葫蘆巴子沙律
香草飯
Nepal Nepalese Restaurant- 位於soho區,一日偶爾食完飯經過見到一間標榜食正宗尼泊爾菜嘅餐廳,並且話係‘First Restaurant in Soho since 1995’咁堅😳 於是搵日決定一試..由於菜系偏冷門,又正值疫情底下,餐廳唔算多人,睇到裝修都感覺充滿歷史,唔係話陳舊但有陣old school味,餐紙都充滿民族風嘅設計。前菜會先送上圖左嘅一大塊薄脆,附上三款醬(左起 芫茜醬應該係,辣醬,唔知咩醬都係辣辣地),幾特別但可能擺得耐嘅關係唔算脆。餐湯叫左($62)呢個幾推介,完全唔會有羊膻味,羊肉亦都煲到好腍,配埋naan($44)黎食不錯😀.入到尼泊爾餐廳,唔可以唔叫返杯尼泊爾啤酒($48)以表尊重🙇🏻 聲稱以喜馬拉雅山脈雪水釀造,飲落幾清新,爽滑🍺 另外再叫左尼泊爾餃子,佢地叫momo($92)選左羊肉蒸,皮幾薄,google左先知原來尼泊爾都興食餃子的🥟.主菜叫左($78)飯以傳統嘅尼泊爾銅製器皿,飯粒粒分明,亦都好有香草味,幾特別但就未必啱所有人口味我覺得🤣(戴返頭盔)..最後叫左鐵板上熱辣辣,亦都有煙熏味不過不失。.如果食厭左 日本野(雖
餐湯叫左[尼泊爾特色香草烤羊湯]($62)呢個幾推介,完全唔會有羊膻味,羊肉亦都煲到好腍,配埋naan($44)黎食不錯😀

主菜叫左[香草飯]($78)飯以傳統嘅尼泊爾銅製器皿,飯粒粒分明,亦都好有香草味,幾特別但就未必啱所有人口味我覺得🤣(戴返頭盔).
最後叫左[烤什綿盤(羊肉,雞,魚]鐵板上熱辣辣,亦都有煙熏味不過不失。
如果食厭左 日本野(雖然好難食厭)西野,中野, 間唔中想試下特色野,呢間都可以值得一試👍🏻 當然試完未必個個鍾意,但你唔試過又點知啱唔啱呢,yolo🤟🏻