Restaurant: Nepal Nepalese Restaurant
Terms & Details:
2019-07-17 75 views
蘇豪區有好多唔同菜式嘅餐廳,又有chill下飲下酒。發現今晚食嘅呢間可以一次過滿足哂呢兩個願望,尼泊爾菜同飲酒同時進行House wine紅酒呢度有兩款選擇($58/杯),我同男朋友每人試左一種。兩款都易入口 ,酸度適中。$58呢個價其實幾抵前菜係脆片,上面有生洋蔥、香草同紅蘿蔔,可以點側邊啲醬,食落發現幾辣。waiter好好咁拎左唔辣嘅俾我地點,甜甜地好似蜜餞味果醬Singada Nepal $72好似我地平時食開嘅咖哩角😂 但係個皮就厚啲同鬆化啲。入面嘅餡切左粒,口感豐富Khasi kathmandu $155 咖哩羊肉Saffron rice $78咖哩睇顏色以為又係好辣,但點知食落又唔係,仲帶少少甜味。羊肉香而不騷,亦煮得唔鞋口個飯用左傳統尼泊爾器皿裝住,個長長嘅勺好有睇頭米飯好似印度米咁,係長條型嘅,送咖哩一流Naan $55送咖哩嘅點可以冇烘麵包!芝士超厚層,熱辣辣拉絲Kukhura-ko sekuwa $142 bbq雞肉上菜嗰陣「炸炸聲」,出哂煙,好香!通常咁樣整都好易鞋,但呢個又唔會,烹調得宜餐廳環境幾有情調,店員態度亦幾好

Singada Nepal $72

Khasi kathmandu $155 咖哩羊肉
Saffron rice $78
個飯用左傳統尼泊爾器皿裝住,個長長嘅勺好有睇頭
米飯好似印度米咁,係長條型嘅,送咖哩一流

Naan $55
送咖哩嘅點可以冇烘麵包!芝士超厚層,熱辣辣拉絲

Kukhura-ko sekuwa $142 bbq雞肉

餐廳環境幾有情調,店員態度亦幾好
2019-07-15 108 views
尼泊爾未去過又未食過,今次突登出動去揾有新鮮感既餐廳,食平時小接觸到既菜式,比我揾到係soho呢間尼泊爾菜。一入到去店員就好親切地為我同朋有放上餐巾。環境比較復古有好多唔同尼泊爾特色裝飾。店員之後為我地送上免費既餐前小食。呢個簿餅上面有D一配菜再沾一點特色尼泊爾就辣既醬汁,非常開胃。之後就送上我香濃南瓜湯飲落去超滑,將南瓜打成蓉再煲到香滑。裏面仲加入左尼泊爾既香料。而我就叫左香噴噴既蕃茄湯,好似飲緊成個蕃茄既精華咁,飲到裹面加入左芝士。呢個咖哩雞同泰式咖哩完全唔同,肉外面係再燒烤過,而且雞肉大大件用雞脾,所以好滑。我地仲額外叫左山羊芝士薄餅去沾d咖哩汁一齊食,味道超配合。鐵板烤魚2個人真係食唔曬,多d人食就好好分了。上到枱有4大舊烤魚,估唔到份量有咁多。又幾底食。鮮芒果汁加入香料打成,感覺好新鮮飲完都唔會覺得膩。店員及廚師都係尼泊爾人,無論送餐做事都好快手,係一間幾有特色既餐廳。

2019-07-14 246 views
是日中午同朋友黎左呢間位於中環Soho區的Nepal Nepalese Restaurant食Lunch,係一間已經喺香港24年嘅老字號尼泊爾餐廳。餐廳面積雖然不算大,但環境格局有情調又浪漫,感覺舒適菜單上嘅選擇都幾多種類,價錢係蘇豪區來講唔算貴蒸廚師雲吞其實即係尼泊爾餃子,有六大粒,外表好似中式小籠包,餃子皮嘅味道都好似小籠包皮,有麵粉香。內裏係滿滿的雞肉餡,調味適中,雞肉味濃郁,充滿尼泊爾風味烤石斑魚用熱鐵板呈上,店員仲會貼心地為我地分菜~石斑魚有四大舊,外皮烤得頗香脆,沾滿左尼泊爾風味嘅調味,充滿香料嘅香氣。而裡面則好鮮嫩又滑溜,充滿魚肉香,幾好食啊皇室雜菜呢個其實即係尼泊爾咖喱雜菜,蔬菜種類好豐富,有青豆、西蘭花、椰菜花、蘿蔔、蘑菇、素芝士等等,蔬菜都好新鮮爽脆!咖喱底選左微微辣,近乎吃不到辣味,反而係有忌廉奶油香,適合搭配薄餅或香草飯一同食用香草飯香草飯以特強鎖汁能力尼泊爾傳統銅製的器皿烹制,係用左8種香料烹制而成的傳統尼泊爾主食~ 飯的口感跟日本或中國米飯不同,少左一份實在感,口感比較輕盈,好特別,無中國米飯咁飽滯,仲充滿香草香料等等嘅香氣泡沫咖啡估唔到尼泊爾餐廳嘅咖啡又幾

菜單上嘅選擇都幾多種類,價錢係蘇豪區來講唔算貴

廚師雲吞

烤石斑魚

皇室雜菜

香草飯

泡沫咖啡

估唔到尼泊爾餐廳嘅咖啡又幾好飲喎,咖啡同牛奶嘅比例剛好,奶泡輕盈細滑,咖啡味濃厚,幾高質啊

總括而言,想體驗正宗尼泊爾菜餐廳絕對要黎呢度試一試,消費滿$1000仲會送尼泊爾寶劍RUM酒的哦
$200 (Lunch)
2019-07-08 76 views
今晚放工想食好啲,就同老公去左中環Soho區食晚飯。由地鐵站行上Soho區約10分鐘,揾左呢間尼泊爾餐廳。一入到餐廳,就有尼泊爾嘅店員招呼我地,餐廳嘅環境都好有情調。頭盤:尼泊爾特色小食,炸脆片,上面有啲洋蔥碎紅蘿白碎,點埋兩個醬汁,一紅一綠,更加好味,綠色嘅比較辣。前菜:炸茄子,感覺似天婦羅,熱辣辣幾好味,感覺唔會太油,剛剛好。主菜:1. 烤餅Naan:烤餅夠脆,本身就咁食都好夠味,配埋尼泊爾咖哩汁更加夾。2. 尼泊爾咖哩慢煮羊肉:羊肉整得夠腍,因為係慢煮10小時整成,啲咖哩汁我地揀左mild,唔會太辣,可以蓋左啲羊膻味。本身怕膻嘅我,都覺得可以接受。老公覺得好好食。2. 鐵板BBQ燒雞:鐵板一黎到,店員就好細心咁分埋比你食,烤雞係用洋蔥芝士整食,仲有香草,幾好味。3. Saffron Rice 炒飯:香草藏紅花米飯,原來係用鎖汁能力好勁嘅尼泊爾傳統銅器皿煮,用8種香料烹制而成的傳統尼泊爾主食。炒得好乾身,米粒長啲,食落幾特別,唔錯。呢間餐廳有情調又浪漫,係正宗尼泊爾餐廳,感覺好似去左尼泊爾旅行。店員話食夠$1000 送尼泊爾RUM酒,下次有機會再同多啲朋友去試下。

主菜:

Nepal Nepalese Restaurant (中環)中環蘇豪士丹頓街14號地下-有一次約朋友係SOHO區食完飯 路過見到呢間餐廳裝修雅緻有格調 感覺好吸引 上網research完之後發現 原來呢間餐廳係香港已經有24年歷史 仲要係食香港少見嘅尼泊爾菜 令B仔好想試 終於前兩日就按捺不住拉左朋友仔黎左呢度一齊試下新野~-◆香草炸茄子🍆Bheta Tareko($92)一共有六塊 每塊都半個手掌咁大 好少見咁大塊茄子 茄子外皮香脆 內裡香軟 表面帶有少少微辣嘅紅色粉末 有少少似燒烤用嘅孜然粉味 但又唔完全相同 整體好似覺得自己食緊茄子串燒嘅感覺😄-◆BBQ烤雞 Luiche Rana Pariwar($148)雞件全部都係用雞胸位 唔算極度嫩滑 但都絕對唔會嚡口 感覺健康 調味醬料亦用得到位 唔會太濃味造成口渴 雞肉下面擺放左好多蔬菜 有青椒 紅蘿蔔 洋蔥同雜菜絲等等 吸曬d油份 令人食落唔會感覺油膩~😊-◆尼泊爾咖哩羊 Khasi Kathmandu ($155)辣度可以隨意選擇 而B仔就試咗最溫和嘅辣度 食落確係一啲都唔辣 只有辣香 怕辣嘅人都完全Handle到 咖喱味超級香濃
中環蘇豪士丹頓街14號地下

◆尼泊爾咖哩羊 Khasi Kathmandu ($155)辣度可以隨意選擇 而B仔就試咗最溫和嘅辣度 食落確係一啲都唔辣 只有辣香 怕辣嘅人都完全Handle到 咖喱味超級香濃 無論撈飯撈咖喱都正到不得了 羊肉亦煮得非常軟腍入味 整體非常高質 ~🥰

◆香草藏紅花米 Saffron Rice ($78)係尼泊爾嘅傳統主食 米粒用8種香料以尼泊爾傳統銅製的器皿黎烹制而成 粒粒都好細長好乾爽 好食得黎 外型好特別 分量亦好多 足夠兩個人食😋

◆自選尼泊爾薄餅 Naan ($55)最簡單嘅蒜蓉味同咖喱最夾 但山羊芝士味亦幾特別 芝士濃而不膩 香港唔多地方有得食 唔怕少少羊臊味的話 可以點一客試下😛

◆尼泊爾啤酒🍺Mustang Premium Lager 330ml ($48)聲稱係用珠穆朗瑪峰海拔超過5500米嘅山泉水提煉而成 而B仔試完都覺得味道確實好清新 冇咩苦澀味 飲落非常順喉 好爽甜 係好飲嘅啤酒~🤤

-----
👶🏻B仔整體評價:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
(網上訂位有折 午市較其他時間抵)
👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻
(咁耐歷史 但環境依然幾靚幾舒服)
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
(特別得黎好食)
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻
-----
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
今日同女朋友想試吓新菜式,特登嚟到中環SOHO嘅尼泊爾餐廳一嚐尼泊爾菜😋一入到餐廳就感覺非常之良好!精緻嘅裝飾同埋擺設令到我覺得置身係一個充滿異國風情嘅地方。牆上既裝飾亦都非常之特別,未開始食都胃口大開👏🏻店員會首先送上一客免費嘅尼泊爾薄餅。尼泊爾薄餅嘅特色通常都係偏鹹,再配上特製嘅醬汁。而呢一個薄餅就唔太啱我口味啦,因為都真係相當重口味,但醬汁係幾開胃既。頭盤嗌左呢一個蒸雞肉餃子。佢係類似免治雞肉咁樣嘅質感,再加上一種香草調味,食落去同平時嘅餃子都有好大分別,但係味道都非常唔錯。然後就到重點嘅主菜啦!我哋兩個嗌左一個烤物拼盤同埋廚師秘製小洋蔥煮嫩鴨肉。先講烤物拼盤,入面有烤魚烤羊及烤雞,當中我覺得烤魚係最好食嘅!佢有少少似煎鮫魚嘅味道,但係保持嫩滑有汁,仲有一份香草嘅味道,好好食。其次好味既係烤羊,滿滿羊味但唔羶😋另一個主菜用上蕃茄、洋蔥、杏仁同香料去煮嫩鴨肉,食落其實係鴨胸黎既。鴨胸肉好厚,但煮完一啲都唔韌,非常腍而且入味!醬汁有類似咖哩既感覺,甜甜地,不過比較清新。見個醬汁咁惹味,即刻嗌個特色藏紅米飯撈汁食!好正呀有醬汁配有香草味既飯,全新體驗😋(都好大兜,兩個人都夠食)最後再嗌

尼泊爾薄餅

Steamed Momocha  (chicken)

Nepal  Basket

Haas-Ko  Takari

Saffron  Rice

(都好大兜,兩個人都夠食)

最後再嗌埋個甜品,就Perfect池啦😊
Lalmon

Mustang  Beer

尼泊爾菜都幾有特式!係一種特別既飲食體驗~😊 怕辣既朋友仔都唔洗驚,唔算係好辣,女朋友唔太食得辣都食到~值得一試👍🏻(但係前菜尼泊爾薄餅個醬汁就真係好辣啦)

2019-07-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$380 (Dinner)
Steamed Momocha  (chicken)
Nepal  Basket
Haas-Ko  Takari
Saffron  Rice
Lalmon
Mustang  Beer
今⽇老⾖豆中放假,所以就帶佢去試下我地都未試過既尼泊爾菜!餐廳位於中環蘇豪區既小巷入⾯,搭地鐵去到香港站再行⼤概10分鐘就到啦!環境 餐廳既老闆同侍應⽣都係尼泊爾人,裡⾯仲播住尼泊爾既⾳樂,真係好異國風情 啊!Nepal Mustang Beer ($48) 老豆話想飲啤酒,老闆就推薦佢點呢枝正宗Nepal造既⼿⼯啤。老⾖話酒味濃,亦都易入⼝。鐘意入啤酒既值得⼀試!MOHI LASSI ($55)我自⼰呢就唔飲酒,所以本來諗住要杯⽔算,但老闆就 強烈推薦我飲呢杯即打芒果乳酪。呢杯乳酪帶少少咸 味,但⼜幾得意幾好飲喎。 另外仲有奇異果同⼠多啤梨味可以揀。 MOMOCHA 廚師雲吞 ($78) 可選蒸或者炸、羊⾁或者雞⾁。我地就揀左⽺⾁口味, ⼀半蒸一半炸。羊肉餡好多好⾜足料,⽽且⾁味香濃⼜又唔太羶。我個⼈就比較鐘意炸既多啲。RASH 湯 我地點左各一碗蕃茄湯同蘑 菇湯。兩款湯既奶味都比較重,口味比較creamy。味道方⾯,蕃茄湯既茄味濃烈, 相對地蘑菇湯就較淡味。另外仲會跟⼀份薄餅,可以一 路飲湯一路食,兩種享受。 唔錯唔錯。MACHA RAJA JANAKPURI 秘製咖喱汁煮魚 (

Nepal Mustang Beer ($48)

MOHI LASSI ($55)

MOMOCHA 廚師雲吞 ($78)

RASH 湯

MACHA RAJA JANAKPURI 秘製咖喱汁煮魚 ($148)

呢個咖哩汁既味道係我從未試過,有別於香港⼈食開既 咖哩。因為佢既蕃茄味比較 突出,唔辣,但就好開胃。 最驚喜既竟然係個⽶飯,呢 款米比平時食開既泰國⽶長身,食落⼝感幼滑滑,⼗分得 意。
KUKHURA LALI GURASH 尼 泊爾烤雞 ($128)

可以揀雞胸或者雞脾⾁。老⾖鐘意食滑身d既肉質,所以揀左雞脾。烤雞用鐵板上, 去哂骨,旁邊有洋蔥、紅 椒、⻘做配菜。即叫即 整,所以熱辣辣上台。雞既外層烤得好香,但入⾯依然 幼滑滑多汁。個⼈認為好適合 香港人既⼝味。
總結

餐廳環境舒適,適合情侶黎撐台腳。食物味道亦唔錯。係openrice訂位仲有7折!如果食嫌左 中⽇韓台,想搞搞新意思既,絕對推薦黎黎⼀試!
2019-06-27 78 views
以前對尼泊爾菜既印象係豆同豆同豆仲有咖哩。今日黎到soho 區,去到有24年歷史既Nepal Nepalese Restaurant初嘗尼泊爾菜,先至發覺尼泊爾菜既菜式好豐富,味道仲要相當吾錯。前菜有西柚伴尼泊爾汁同去骨羊肉火焰烤羊肉伴蘆巴子沙律。我本身好怕食西柚,又酸又澀。不過當加埋尼泊爾汁就相當吾錯,酸酸甜甜,又吾會蓋過西柚既清新香味。羊肉沙律裹面既羊肉好有咬口,可能尼泊爾特色啦😂😂😂不過味道係吾錯,襯啤酒一流!我會推薦尼泊爾包配茄汁烤雞俾吾食辣既朋友。尼泊爾包好似印度薄餅,,而且依間既尼泊爾包有我最鐘意既芝士。茄汁烤雞既雞肉做得嫩滑。全晚最驚喜反係甜品鮮果果雪糕! 鮮果雪芭加上餐廳自制雪糕,雪糕比較似忌廉,充滿空氣感,甜品不會過分甜,竟然十分解膩,並且賣相不錯。餐廳整體黎講地段、環境同食物質數都吾錯,大家值得一試!不過大家要留意反 上菜速度比教慢,如果趕時間就吾建議食依間~

2019-06-27 218 views
朋友係openrice見到soho呢間尼泊爾菜有半價優惠!咁抵食就叫埋我去。尼泊爾菜本身唔係好辣,所以應該都適合我嘅口味。行到扶手電梯頂,見到呢間大大個橫額寫住係Soho第一間餐廳。入嚟已經聽到輕快嘅尼泊爾歌曲。<南瓜香菜湯> ($62)呢個湯真係一絕,係新鮮嘅南瓜打出黎,無落奶類製品一樣咁滑,呈現出最自然嘅南瓜味,仲好濃郁添。<什錦菜咖喱角> ($72)呢個餡料超豐富,有綠豆、薯仔、腰果。話就話少辣,對我平時食開BB辣黎講都唔算辣啊。仲跟好多款汁可以落,分別有甜既芒果、酸既酸豆、夠清爽既薄荷乳酪、少少辣既番茄紅椒、麻辣既青椒芫荽。咁多款,味蕾夠曬滿足。<咖哩杏汁石斑魚> ($165)、<香草飯> ($78)、<尼泊爾包> ($55)石斑魚超滑,配上呢個用杏仁同尼泊爾香料調製既奶滑咖哩汁,真係飯都食多兩碗。尼泊爾既飯比較幼細,入面仲有一粒粒藏紅花,用尼泊爾傳統銅器裝住,咁得意,問下侍應,原來呢種飯用左八種香料調製,比我地平時食既飯更容易消化,而且個銅器係比正常煲有更高既鎖汁能力。同時亦叫埋尼泊爾包黎配呢個美

<南瓜香菜湯> ($62)

<什錦菜咖喱角> ($72)

石斑魚超滑,配上呢個用杏仁同尼泊爾香料調製既奶滑咖哩汁,真係飯都食多兩碗。尼泊爾既飯比較幼細,入面仲有一粒粒藏紅花,用尼泊爾傳統銅器裝住,咁得意,問下侍應,原來呢種飯用左八種香料調製,比我地平時食既飯更容易消化,而且個銅器係比正常煲有更高既鎖汁能力。同時亦叫埋尼泊爾包黎配呢個美味咖哩,個包同印度包一樣,有韌性,好有咬口,真係風味非凡。

<尼泊爾啤酒> ($48)
美味豐富既一餐點少得尼泊爾啤酒,呢支啤酒犀利啦,原來係海拔5500米嘅珠穆朗瑪峰嘅山泉特製而成,口味清新,少少甜再帶有少少麥味,唔算太多氣,幾啱我口味。

食左咁多野,仲有得半價,超正!原來呢度食夠$1000仲有得送Rum酒!下次真係要叫齊成班同事上黎食番餐勁既。
2019-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 香草南瓜湯
  • 尼泊爾包
  • 咖哩杏汁石斑魚
  • 香草飯
  • 什錦菜咖喱角
2019-06-15 114 views
為左慶祝父親節,同父親提早選左一間係中環既尼泊爾餐廳用餐。間餐廳位於中環既SOHO區,真係有好多外籍人士黎享用。餐廳既裝潢OK 幾突出到尼泊爾既特色。我地四人入席,坐係比較近BAR枱既位置。啤酒啤酒真係非常非常好飲同易入口,連我平時唔飲啤酒既人都吹左2枝,我夠膽講香港無一個啤酒品牌好飲得過佢!尼泊爾藉既老闆話係因為釀啤酒既水係無添加無污染來自喜馬拉雅山海拔5700米以上無人無動物居住山區嘅山泉水,所以啤酒既味道特別Fresh。 頭盤尼泊爾既特色小食 炸脆片~ 個脆片不錯一上碟就要即食,如果唔係涼左就會變淋。脆片仲有配2個醬汁。一紅一綠, 紅的比較辣,綠的無咁辣青檸味重。小食炸茄子~炸茄子雖然係炸品,識煮菜既人應該都知道茄子係特別索油,但係依道菜唔會有種炸完油膩既感覺,外脆內軟,非常不錯。仲有多幾款秘製醬汁。有薄荷乳酪醬,芒果醬,酸甜餃子醬。 我個人推介茄子配芒果醬最答!尼泊爾雞肉餃子尼泊爾雞肉餃子賣相好似上海既小籠包。但不同的是尼泊爾入面包既係雞肉,小籠包既係豬肉。比起上海既小籠包不同之處就係小籠包既湯汁比較多。尼泊爾雞肉餃子既口感比較扎實,雞肉餃子既孜然味好香濃惹味。湯Order左三
為左慶祝父親節,同父親提早選左一間係中環既尼泊爾餐廳用餐。
我地四人入席,坐係比較近BAR枱既位置。

啤酒

頭盤
尼泊爾既特色小食 炸脆片~

小食
炸茄子~

尼泊爾雞肉餃子

Order左三款湯
1) 橙色既南瓜湯
橙色既南瓜湯完全係我既至愛,香甜綿滑,又creamy非常好飲 南瓜完全融入湯到好綿好滑 無渣~極力推介

2) 紅色既豆湯
 紅色既豆湯都唔錯,豆味香濃,有D似中式赤小豆加眉豆煲出黎既湯,但又有羅宋湯既味道。餐廳老闆話係用左十幾種既豆混埋一齊熬制而成,無添加肉類煮,岩哂茹素既食客。

3) 白色既磨茹湯
白色既磨茹湯就比較淡,調味略嫌不足,但蘑茹味都夠香。
烤餅
尼泊爾既烤餅,新鮮出爐既餅熱辣辣食,非常好食脆口。浸湯一流。

主棻
鐵板烤魚
鐵板烤魚,老闆介紹左一大輪,可惜本人對魚既品種既英文無咩研究,所以唔知係咩魚。魚係烤既,真係無骨同啖啖肉,連本人不太鐘意食魚同挑骨既人,都食左2大舊。

仲有其他主菜
1)蕃茄咖哩雞
蕃茄味好香濃,雞都好滑,唔會鞋。反而唔係幾食得出個咖哩味,只有濃濃既蕃茄汁味。

2)咖哩羊肉
咖哩既味道好似無其他印度既咖哩香料味咁重。但個人覺得羊既味道比較重,但係我爸爸就比較喜歡依種羊羶味!

3)蕃茄涼拌菠棻
涼拌菠棻不錯,幾開胃。食左咖哩濃味既食物,食番D涼拌野中和番都係不錯的選擇!

4)黃薑尼泊爾米飯
尼泊爾既米同我地普通既泰國米飯不同,尼泊爾米比較偏乾身同長身,還可以。但我就比較食慣泰國既香米。

山羊芝士薄餅
個山羊芝士薄餅真係較特別,薄餅上鋪滿哂芝士,身為芝士腔既我真係流哂口水點會放過,點埋咖哩汁食真係一流

甜品

由於主菜食得太飽,本身諗住唔要甜品。但係老闆既熱情推介極力邀請我地試一試佢地招牌既甜品,盛情難卻,唯有叫老闆只上一杯來一試。甜品係甜椒乳酪,幾特別,酸酸的乳酪配甜甜的忌廉果然不錯。好快就比我清哂!

到了稍晚時間,店內既客人走得七七八八。餐廳老闆同我地傾下計,又激請我地去廚房參觀,仲即埸請大廚為我地示範搓餅。

埋單後,仲送左枝外形獨特似彎刀既尼泊爾特色Rum酒做禮物,等我唔洗愁送咩禮物比父親做禮物。
(果然夠特別)

老闆話係父親節期間消費滿一千蚊老闆會送出價值500蚊既Rum酒做禮物(名額有限,送完即止)

總結: 餐廳既食物質素處係中上水平,而尼泊爾既啤酒絕對值得番轉頭飲。
餐廳既老闆非常熱情,令到今餐父親節既晚餐添上難忘既一頁。
$250 (Dinner)
Celebration
Father's Day
Wounderful Food with decent Environment. Love the Momos and Haas ko Choila with spicy nepalese pickle, Bbq chicken was perfectly taste with a mouth watering flavor and matched well with Nepali beer. It is an authentic nepalese food but not for those who likes indian chutneys and rich colored curries.They use natural and simple ingredients but in a delicious way.I really love the food and place. Must need to visit if you are in Hong Kong.The recent technology made people easy to choose different

The recent technology made people easy to choose different options for food and in competitive price as like Eatigo does nowadays but truely speaking no body should judge these kind of restaurant to write reviews for pricing and quality of food for one visit. As i remember i visit this restaurant before 22 yrs ago with my parents and until now they have maintained their food quality as same like before. I can’t stop writing reviews for these kind of restaurant which are in hong kong for more than 24 yrs and is one of the older and best nepalese restaurant with delicious taste and great service in whole Hongkong.
2019-05-20
$150 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Momos
  • Haas  Ko  Choila
  • Samosa
  • Bbq  Chicken
  • Pulau  Rice  and  Naan
2019-05-08 192 views
We visited Nepal Restaurant this past Saturday for dinner. I'm still wondering if the prices were Mid Levels prices or Eatigo prices to be able to offer a discount.I was able to snag of 50% discount off Eatigo, and even then found the place a bit too pricey for the look and feel.About a HKD 92 or roughly USD 12, these have to be the most expensive momos I have eaten till date. I did see the price before ordering but I was thinking they might a whole platter for that price. I stood corrected.So w

About a HKD 92 or roughly USD 12, these have to be the most expensive momos I have eaten till date. I did see the price before ordering but I was thinking they might a whole platter for that price. I stood corrected.So while they stood out on the price, they'd not and out on the taste.

Add to the hilarity of the situation that my son went on about how I ordered smelly food and reserve stinky place. It was the cauliflower in the momos the cauliflower in the momo that he was talking about.Let's just say carrots, corn, cauliflower and Nepalese spices didn't taste as good, served as momos.

Their green and red chutneys though could be the best I've eaten in Hong Kong. Fresh and feisty. They were served alongside masala papad, on the house.They skimped on the quantity of mangoes put in the mango lassi. At roughly USD 7 for a glass size that I would call small, the least you can do is be generous with the fruit portion when we order the beverage? It hardly looked yellow.

How else do you justify the high prices? SOHO, Mid Levels, again?

The samosas didn't come with a tamarind chutney but they were good. And four in number - decent sized ones. I'd come here craving samosas and happy to say that craving was satisfied, though tamarind chutney along would've been cherry on the cake.

The mixed vegetables with paneer were absolutely disappointing. Too sweet. Tasted of sweet, undercooked tomato sauce. And broccoli doesn't do well with the South Asian subcontinent style of cooking. I don't know why they don't get it? Do you?

The tandoori naan tasted a bit raw and dry.

I may come here for the samosas again (and probably sneak in my own homemade tamarind chutney), but not sure about the other things. Their menu did look pretty elaborate.
2019-02-28 319 views
香草薯仔薄餅 💲72烤什錦盤(羊肉、雞肉及魚) 💲188青豆蘑菇田園咖哩 💲105自選尼泊爾包(芝士) 💲52鮮奶布甸 💲72🤩指定時段用eatxxx apps訂座可享高達50% off💁🏻‍♀️✅ 芝士尼泊爾包望落似pizza🍕 實際上口感鬆軟 特別推薦😋❔ 所謂嘅鮮奶布丁其實係浸稔左嘅蛋糕🧁 配合埋蜜糖感覺太甜🍯 但同時生果亦變得唔酸🍓🥝❌ 烤肉好鞋🥴 除左雞肉比較好少少之外 羊同魚都係難以接受😫❌ 咖哩汁偏少 基本上成碗都係菜🥙❌ 翻譯唔準確🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️(·薯仔薄餅佢英文寫potato pancake最後只係普通薯餅😐·咖哩就跟返佢既英文有spinach同potato 但中文既青豆同蘑菇係無既🤣·鮮奶布甸英文係deep fried milk pastry balls都知唔係布甸🍮 一上枱見到成個生果盤幾唔對路🤔 問店員確認左係同一款甜品先開始食 原來中間有一粒大牛奶波⚪️lol)👅Taste:3/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♂️Service:4/5👁‍🗨Stylishness:3/5
香草薯仔薄餅 💲72

🙋🏻‍♂️Service:4/5
👁‍🗨Stylishness:3/5
2019-02-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2018-08-20 717 views
午飯時間,約了朋友在soho區飯聚,由於遷就朋友由escalator上來,就選了這店吃尼泊爾式咖喱。午市套餐有前菜、咖喱,配白飯或烤餅,以及飲品。前菜我們分別選了samosa 和香煎茄子。每人兩件,加上紅紅綠綠的醬汁,風味十足。我點了咖喱蔬菜,主要有豆、薯仔、西蘭花,味道比平時吃到的咖啡喱較為清淡,而且是baby 級的辣。朋友點的咖喱雞的雞肉也很滑。始終覺得白飯是咖喱汁的好朋友,我們二人都點了白飯,飯,是長種米。最後有咖啡和茶,百多元一位,是中區午飯不錯的選擇。
午市套餐有前菜、咖喱,配白飯或烤餅,以及飲品。

最後有咖啡和茶,百多元一位,是中區午飯不錯的選擇。
2018-08-15
Type of Meal
Lunch
2018-07-11 519 views
First time to this place with an Eatigo reservation for two. My friend came in late and they marked “no show” which is pretty ridiculous. Food was fine, but service overall is bad. I would not recommend it if you are looking for a pleasant dining experience.