2018-12-14 339 views
每次見到呢間餐廳都座無虛席,難得老細比我地早放LUNCH,當然第一時間去排呢間主打泰式野既餐廳。當日12:30去到都係排咗一陣就有得入座。望望個MENU,都幾多款式簡,最後決定食泰式燒豬頸肉配油飯 (HKD 48),再加配我最愛既凍奶茶。係個飯味黎之前,佢係有得自助refill 湯,睇圖都知真材實料,對於冇湯水既我係好幸福既事,而且仲要冇味精同唔會死咸!!!一大隻雞腳。我心愛既奶茶都係冇得輸既,好泰味呀,好似番左泰國咁~主角到左啦,泰式燒豬頸肉配油飯 (HKD 48) : D豬頸肉好香好Q,咬落去唔會太DRY而已有汁TIM! 我好欣賞佢仲有加條菜心,青瓜同蕃茄比我,唔會話人多就賣相唔得!重點係油飯用雞油去焗,雞味唔太重,不過咁先好,唔會太膩!而食厭左油飯味仲可以點一點洋蔥醤油!總結: 味道唔錯,LUNCH 黎講 50多元已經算合理!
當日12:30去到都係排咗一陣就有得入座。
一大隻雞腳。

我心愛既奶茶都係冇得輸既,好泰味呀,好似番左泰國咁~

主角到左啦,泰式燒豬頸肉配油飯 (HKD 48) :
同蕃茄比我,唔會話人多就賣相唔得!
重點係油飯用雞油去焗,雞味唔太重,不過咁先好,唔會太膩!

而食厭左油飯味仲可以點一點洋蔥醤油!

總結: 味道唔錯,LUNCH 黎講 50多元已經算合理!
2018-12-13
$50 (Lunch)
  • 泰式燒豬頸肉配油飯
2018-12-12 263 views
原來呢度有間泰國菜!唔行落去真係唔知!有得選擇坐係露天或者室內一行7人,好快就安排左我地入坐啦😁一坐低大家都好多嘢想食,同埋超肚餓所以一嚟就叫左碟生蝦!個汁幾好味!唔會太辣!但太肚餓所以唔記得影相😳😳😳沙嗲串燒,叫左牛同雞!雞都好嫩!同埋比想像中大串🤣幾抵食!😋冬陰功湯,超足料呀!又蝦又蜆!好好味!我唔係好食得辣都飲左2碗😳必叫呀都係🤤豬頸肉沙律,都好好味,係炭燒豬頸肉之外嘅另外一個選擇!加左啲香葉好香好惹味!再嚟就係併盤,有炸皮蛋、炸蝦餅、魚餅同春卷!皮蛋用啲蝦包住,好好味,炸蝦餅都好好味!🤤🤤🤤仲有生菜包同炒通菜無影大圖,生菜包都推介👍🏼👍🏼👍🏼燒魷魚都好正,但就咸左少少,好淋唔會好難咬!軟殼蟹咖哩!!!!!!好好味!都係好足料!!!!有好多軟殼蟹!🤤🤤🤤又係好足料嘅蒜蓉包!但唔好嘅地方係蒜蓉包同薄餅好早到,凍曬之後啲咖哩先出
原來呢度有間泰國菜!
唔行落去真係唔知!
有得選擇坐係露天或者室內
一行7人,好快就安排左我地入坐啦😁

一坐低大家都好多嘢想食,同埋超肚餓

冬陰功湯

豬頸肉沙律

併盤

仲有生菜包同炒通菜無影大圖,生菜包都推介👍🏼👍🏼👍🏼

燒魷魚都好正,但就咸左少少,好淋唔會好難咬!

軟殼蟹咖哩

又係好足料嘅蒜蓉包!

但唔好嘅地方係蒜蓉包同薄餅好早到,凍曬之後啲咖哩先出

2018-11-12 189 views
繼星期五rest day同女朋友食完午飯後,星期六要番工。女朋友又咁啱下午出街,見我無帶飯就同我一齊食。葵涌多東南亞餐廳,睇咗幾間之後,最後決定食呢間。入到去唔多人,座位闊光線足。坐低揀午餐有飯有湯有撈。在海南雞同湯粉中選了湯粉。而另外一碟就揀咗炒金邊。湯粉轉咗冬蔭公湯底(女朋友鍾意),食落都唔錯,係欠缺海鮮(蝦)味。而個炒金邊亦算合格,無咩驚喜。午餐包飲品(冷熱同價),叫咗凍奶奶,清一清喉都唔錯。
入到去唔多人,座位闊光線足。

而個炒金邊亦算合格,無咩驚喜。
午餐包飲品(冷熱同價),叫咗凍奶奶,清一清喉都唔錯。
2018-11-10
$48 (Lunch)
2018-08-18 241 views
午餐經過 見呢間餐廳座無虛席~於是就排咗陣隊試試泰式豬頸肉炒飯配飲品青木瓜沙律(幾辣),湯 自助refill(湯具體名唔知,材料有粉絲 肉碎 紹菜?! 香芹)炒飯份量十足 豬頸肉都容易食到個飯如果炒耐d更香就好略嫌未夠火侯同行友人嗌咗 香葉肉碎飯配荷包蛋蛋黃仲係流心ga另外冇入鏡嘅 泰式炒金邊粉 都表示唔錯—————————————————新泰國廚房 Maungthai Food葵涌打磚坪街1-25號寶星中心
午餐經過 見呢間餐廳座無虛席~
於是就排咗陣隊試試

泰式豬頸肉炒飯配飲品
青木瓜沙律(幾辣), 自助refill
(湯具體名唔知,材料有粉絲 肉碎 紹菜?! 香芹)

炒飯份量十足 豬頸肉都容易食到

新泰國廚房 Maungthai Food
葵涌打磚坪街1-25號寶星中心
2016-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-06-16 387 views
住咗呢區好耐,都唔知有間隱世小店嘅泰國菜,姐夫介紹帶我去第一次食。食泰國嘢一定要食泰式酸辣鳳爪~好足夠嘅泰國味道夠辣👍,菠蘿炒飯~份量足夠又多海鮮👍,馬拉盞炒椰菜苗~唔辣夠味👍, 海南雞~夠嫩滑骨中無血 =夠熟👍,炸蝦餅~夠彈牙👍,必要試嘅係椰汁冰&芒果冰, 新鮮即打👍,下次要試埋菠蘿冰,價錢合理,可以唔洗搭車落荃灣食😁
泰式酸辣鳳爪

椰汁冰

芒果冰
2018-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 椰汁冰
  • 泰式鳳爪