2016-05-06 240 views
Happy Friday同姊妹黎左一間充滿紐約街頭氣質既西餐廳共聚晚餐😋 8點幾黎到等左15分鐘有位入得 等緊果時影左幾張餐廳環境😁藍色貨櫃牆最岩影today's outfit 😆正門擺左部大型點唱機有懷舊風味👀餐廳內涂鴉風同牆身掛住一部車充滿年輕自由的氣氛👍🏻二人set $288 加錢轉rainbow shot 前菜揀左水牛城辣雞翼 但其實冇辣味 但個source 都幾好 😬 欖油蒜片鮮蝦炒扁意粉 😌太干冇咩味同雪蝦 個西冷排都幾硬幾難咬😂 最滿意既係飲品 顏色好靚 由淡到甜順序飲 款款各有特色 🌈 總結食物質素有改善空間 但店員服務態度親切 👍🏻
藍色貨櫃牆最岩影today's outfit 😆
正門擺左部大型點唱機有懷舊風味👀
餐廳內涂鴉風同牆身掛住一部車充滿年輕自由的氣氛👍🏻

總結食物質素有改善空間 但店員服務態度親切 👍🏻
2016-04-29
2016-05-06 256 views
今次見到佢地有岀左新menu..行經不妨一試。帶子油醋沙律可以選擇Caesar醬或者油醋,佢的陳醋好特別,吾算太酸,菜都好新鮮。而面頭可選配帶子/煙三文魚同雞扒。我今次食的帶子有少少吾新鮮😔,不過個到的人好好咁幫我換過新的😌,服務態度好好喔。啤酒雞腌左一日的啤酒雞好入味,雞表皮有少少啤酒的苦味,雞腿位好嫩好滑。底下表放左青椒同薯仔,雞的肉汁都入哂味,瀝瀝辣辣,食落幾得意。其他意粉同飲料就正正常常啦,最好係佢地的服務態度,面對客人對食物的意見會仔細聆聽👍🏻👍🏻依點好值得加許。
今次見到佢地有岀左新menu..行經不妨一試。
帶子油醋沙律

啤酒雞

2016-05-04 345 views
Woo.....全隻春雞坐定定喺個啤酒樽上面,好架勢 春雞size比我相像中大,又唔會奀芝芝無肉。雞肉好juicy 食到輕輕的啤酒香味,但唔會有苦澀味。伴碟配有薯角/薯條,仲有炒得好香口的雜菜,整體係幾好味!鵝肝的油香配搭起牛肉真係無得輸 鵝肝烤至表面燶燶地,睇安格斯牛肉的色水就知火喉剛好 而且burger仲係夾住沙律菜,感覺邪惡得嚟又fresh啲健康啲,可以選擇跟薯角/薯條/墨西哥脆片。魷魚圈都炸得幾酥脆,脆漿亦唔算厚。薯角就一般普通水準。尼杯自由女神係玫瑰綠茶梳打,飲落感覺澀咗少少,不過顏色賣相都唔差。
美國招牌啤酒烤雞
Woo.....全隻春雞坐定定喺個啤酒樽上面,好架勢
烤鵝肝安格斯8安士牛肉漢堡
鵝肝的油香配搭起牛肉真係無得輸
鵝肝烤至表面燶燶地,睇安格斯牛肉的色水就知火喉剛好
黃金魷魚圈配薯角
魷魚圈都炸得幾酥脆,脆漿亦唔算厚。薯角就一般普通水準。
自由女神梳打
2016-04-29
$250 (Dinner)
美國招牌啤酒烤雞
黃金魷魚圈配薯角
2016-05-01 336 views
經過荃新天地,見到哩間美式裝修比較吸引,就決定入去一試!下午茶時間人流比較小,不用等位!好大架紅色車吊係牆上,多數客人坐係車下,同食物一齊影合照!可以話係必影位!天花板有掉轉左既城市,眼利既朋友見到話我知,我先發現到!飲品方面我簡左香甜既水果茶!另外簡左兩個主菜,先黎既係波士頓龍蝦漢堡 (hk$188) 龍蝦肉質彈牙,如果份量多啲就更為滿足,漢堡裡有沙律菜、蕃茄!若果加返啲醬汁就無咁dry!再配上墨西哥脆脆,真係食唔停!另外可簡薯條或薯角~另一個主菜係美國招牌啤酒烤雞(HK$173)因為功序比較多既關系同份量大需時,大約等左半個中,不過原隻雞上檯夠曬霸氣!起初以為雞下既酒樽有酒飲,或者係醬汁倒係雞上,但原來入面裝既係水!員工幫我地切開成4份,雞肉份量十足!好厚肉,肉質非常嫩滑有肉汁!唯一覺得啤酒烤雞但無啤酒味,小小失望,不過性價比高,個人覺得比龍蝦漢堡更為抵食!
經過荃新天地,
見到哩間美式裝修比較吸引,
就決定入去一試!
下午茶時間人流比較小,
不用等位!
好大架紅色車吊係牆上,
多數客人坐係車下,
同食物一齊影合照!
可以話係必影位!
天花板有掉轉左既城市,
眼利既朋友見到話我知,
我先發現到!
飲品方面我簡左香甜既水果茶!
另外簡左兩個主菜,
先黎既係波士頓龍蝦漢堡 (hk$188)
龍蝦肉質彈牙,如果份量多啲就更為滿足,
漢堡裡有沙律菜、蕃茄!若果加返啲醬汁就無咁dry!
再配上墨西哥脆脆,真係食唔停!
另外可簡薯條或薯角~
另一個主菜係美國招牌啤酒烤雞(HK$173)
因為功序比較多既關系同份量大需時,
大約等左半個中,
不過原隻雞上檯夠曬霸氣!
起初以為雞下既酒樽有酒飲,
或者係醬汁倒係雞上,
但原來入面裝既係水!
員工幫我地切開成4份,
雞肉份量十足!好厚肉,
肉質非常嫩滑有肉汁!
唯一覺得啤酒烤雞但無啤酒味,小小失望,
不過性價比高,個人覺得比龍蝦漢堡更為抵食!
2016-04-28 466 views
經過荃新天地發現一家美國風裝修的店, 很吸引~和朋友一行六人肚子很餓,美國菜份量多就最好了哈哈大大字寫著NYC, 可是他們家闈1new york diner不是new york city啦~哈哈天花板有倒轉的大樓, 還是變色的燈光~牆上面有架汽車掛著, 型呀~喜歡他們鮮紅色沙發~就像是美國舊年代賭場般~細心留意下其實他們家的燈飾全都是不一樣的呢門口已放好餐牌, 可以先看看才進去~很貼心有套餐可以選擇~門口可以取票~旁邊有這部點唱機~復古又有玩味~旁邊對著的是BAR~可以看到他們弄飲品~整個開放式設計很開揚啦~不過晚飯時間人很多~要早點拿位了這是詳細一點的餐牌~先說說他們的飲品吧~全部都很吸引反斗可樂$48倒轉的可樂就是吸睛度十足~配上打好的檸檬和碎冰~就是一杯有口感的檸樂~Rainbow shots $88完全沒有酒精成分的~可以放心喝順序數~藍色是藍柑桔,接著是玫瑰~這個很香的玫瑰味!薄荷->芒果->草莓->青瓜綠茶~超級FRESH的這個 從另一方再拍~你們可以看清楚哈哈~這杯是apple mojito~ $48比較清新又不會過酸~想開胃的最適合另一個開胃選擇
經過荃新天地發現一家美國風裝修的店, 很吸引~
和朋友一行六人肚子很餓,美國菜份量多就最好了哈哈
天花板有倒轉的大樓, 還是變色的燈光~
牆上面有架汽車掛著, 型呀~
喜歡他們鮮紅色沙發~就像是美國舊年代賭場般~
細心留意下其實他們家的燈飾全都是不一樣的呢
門口已放好餐牌, 可以先看看才進去~很貼心
有套餐可以選擇~
門口可以取票~旁邊有這部點唱機~
復古又有玩味~
旁邊對著的是BAR~可以看到他們弄飲品~
整個開放式設計很開揚啦~
不過晚飯時間人很多~要早點拿位了
這是詳細一點的餐牌~
先說說他們的飲品吧~全部都很吸引
反斗可樂$48
倒轉的可樂就是吸睛度十足~
配上打好的檸檬和碎冰~就是一杯有口感的檸樂~
Rainbow shots $88
完全沒有酒精成分的~可以放心喝
順序數~藍色是藍柑桔,接著是玫瑰~這個很香的玫瑰味!
薄荷->芒果->草莓->青瓜綠茶~超級FRESH的這個
從另一方再拍~你們可以看清楚哈哈~
這杯是apple mojito~ $48
比較清新又不會過酸~想開胃的最適合
另一個開胃選擇是森巴情懷~也是$48
不過這個是芒果加青檸~相對這個會比上款甜一點~
自由女神梳打$38~玫瑰+綠茶味道原來很配!
灑了玫瑰花瓣女生應該很愛吧~
再來的是主菜~這是店家新出的啤酒雞$173
要預先一日預訂才有呢~限量的
原隻雞上桌夠晒注目 還要是香噴噴的呢
雞肶位仲很滑添 旁邊還有麵包 可以和雞一起吃
溫馨提示 隻雞吸收了酒 而下面的酒樽入面裝的是水來的 哈哈要酒就要另外點啦
咸豬手$248
超級大隻的~可以叫店員幫你分開~
皮脆肉嫩又不會過油~加上咸度剛好~
順帶一提 旁邊的小蕃茄我也很喜歡啦
不要忘了吃它們XD
可口可樂鐵板豬扒 $133
肉質好~不會一絲絲痴牙~也算入味~
份量很多~女孩子的話幾個人分享會比較適合
rosemary 羊架$178
羊架帶香草飄香~可以叫店家煮生一點因為它偏熟~
份量也要是足夠的~薯條滿心薯~軟綿綿的
羊架不算羶~因為我本人可以吃羶一點的
芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦炒飯$193
波士頓龍蝦半邊鋪滿芝士~芝香十足
旁邊的炒飯友人覺得可以炒得再干身少許~
而我自己本來對濕潤的飯不抗拒~所以覺得沒問題
2016-04-25 1429 views
好耐無去過荃灣,咁啱今日放假落荃灣買野,經過荃新天地,泰巷對面開左間新餐廳叫New York Dinner。全店裝修以開放式為主,一目了然,而且行類似80年代的懷舊搖滾風格,設計頗有玩味。見餐牌上的價錢也不貴,選擇都多樣,所以提議阿媽細佬不如今晚黎試下。佢地話無所謂,咁當然去啦。星期日晚上8點,人唔算多,即刻有位入。餐廳不大,約有40個位左右。侍應安排我們坐近墻位置。我見二人餐都好多野食,所以揀左$398個set,再加2杯野飲。頭盤係芝士焗波士頓龍蝦,一開二,都幾大隻,芝士灑係上面,賣相幾誘人。接住來個黑松露薄西冷扒飯,上枱熱辣辣,份量都幾大,有成3大塊西冷扒,松露味道不算十分突出,但西冷烤得尚算嫩滑。最後來埋個牛柳大蝦。樣子都十分吸引,大蝦燒得頗好,牛柳份量都唔細,但質感有點太淋,沒什麼韌性,不是我喜歡的質感。我鍾意佢嘅薯角,炸得唔油,點茄汁好好食。另外,佢野飲都幾好,叫左杯海洋梳打同熱朱古力,梳打成杯藍色好吸引,好靚。"陽光下生長的朱古力"個名十分有趣,而且造型都好可愛,我鍾意。總體黎講,呢度食物選擇唔算多,但質素都OK,,而且樣樣都大份量,我地三人叫二人餐都好足夠。埋單大約$50

總體黎講,呢度食物選擇唔算多,但質素都OK,,而且樣樣都大份量,我地三人叫二人餐都好足夠。埋單大約$500蚊,我覺得可以接受。人少少,唔想等,不妨黎呢度試下。
2016-04-24
$160 (Dinner)
約左朋友去荃灣行街,。係荃新天地行左陣,經過new york diner 比特別既裝潢吸左睛見未食野就坐低試下食小小野再掃街。 塗鴉,國旗,幾有style既感覺我地叫左個雙層芝士牛扒漢堡配薯角share食,因為唔可以食太飽,一場黎到荃灣 ,當然要留肚掃街 熱啦啦burger! 美式餐廳必點牛扒好足料 好厚,同朋友一人一層一啖都食唔哂,牛扒味就診熱食濃而不膩。食食下 , waiter 埋黎推介自家拉花cappuccino。盛意拳拳,唔好意思拒絕下點左一杯 哈哈,竟然係勞蘇
見未食野就坐低試下食小小野再掃街。
塗鴉,國旗,幾有style既感覺

熱啦啦burger! 美式餐廳必點

牛扒好足料 好厚,同朋友一人一層一啖都食唔哂
哈哈,竟然係勞蘇
好耐無係荃新天地食晚飯了,這天因為睇戲又黎到這裡搵食,經過上海婆婆附近,發覺隔離那間超級平價味道又不錯的西餐廳結業了,換來係充滿著美國風的New York Diner餐廳。.餐廳一入去就知道走美國風,裝潢色彩繽紛的,很醒神。.最後方的牆上還掛了一架紅色古董車,讓人印象深刻又特別。.還有這個位置以紐約的一幢幢大廈作吊燈,還有自由女神的屏風,這設計滿時尚呢,完全充滿著美國風!.除了餐廳的環境貼了不少像美國風的漫畫人物外,連餐牌都有。餐牌約有三頁紙,由頭盤、漢堡、薄餅、意粉、飯類、扒類龍蝦和甜品也應有盡有,叫任何一款食物可加$25升級做套餐呢,套餐包括是日餐湯/沙律 + 飲品。.另外也有晚市套餐A/B,分別係$288/$398。.海洋梳打及自由女神 跟套餐各$28兩杯既賣相都好靚,海洋梳打整杯都係藍色的,真的充滿著海洋的氣息,飲落就好似波子汽水既味道,酸酸甜甜的很解渴。.自由女神面頭放了些玫瑰花瓣,賣相很美很夢幻,飲落係綠茶加玫瑰,味道清清地幾好飲。.原隻龍蝦兩食 (炒飯 + 芝士焗) $193賣相好得既原隻龍蝦兩食,用黎芝士焗同炒飯,仲可揀配闊薯條或墨西哥脆片。.半開邊龍蝦,用芝士焗至金黃
餐廳一入去就知道走美國風,裝潢色彩繽紛的,很醒神。
最後方的牆上還掛了一架紅色古董車,讓人印象深刻又特別。
另外也有晚市套餐A/B,分別係$288/$398。
海洋梳打
海洋梳打及自由女神 跟套餐各$28
自由女神
原隻龍蝦兩食 (炒飯 + 芝士焗)
原隻龍蝦兩食 (炒飯 + 芝士焗) $193
半開邊龍蝦,用芝士焗至金黃色,不過就龍蝦肉就唔算多,所謂少食多滋味啦。炒飯入面好足料,入面有不少龍蝦肉同雞蛋,每啖既口感都很豐富,如果可以再炒得乾身d就更正
雙層牛肉黑炭三文治
雙層牛肉黑炭三文治 $98
兩片黑炭方包夾住芝士、生菜、蕃茄和薄牛肉片,合共兩層,光係半份的份量已頗大,所以叫一份兩個人分享也不錯。三文治上還插上可愛的美國國旗來固定位置。
這個三文治份量就夠大,不過味道與預期中有點落差,黑炭方包感覺頗乾,整個三文治基本上一點溫度都沒有,牛肉片和芝士食落也沒什麼味道,整體較一般!

$190 (Dinner)
原隻龍蝦兩食 (炒飯 + 芝士焗)
海洋梳打
2016-03-24 991 views
下雨天濕答答,在街頭上想快走幾步也不行。為免弄濕,來到荃灣一帶是最好不過,天橋可謂答通天地線,來來回回也有瓦遮頭,最終來到荃新天地。荃新天地食肆雲集,經過這間位於地下的西式餐廳,被時尚的裝潢有所吸引,不用多想就拉著友人進去。餐廳以開放式設計,利用美國街頭的塗鴉玩味,配以色彩繽紛設計,最吸精的莫過於牆上的紅色汽車吧,而天花也倒吊著一座座高樓大廈作點綴,一貫凸顯美式風格。SET A、SET B的套餐是一人份量,都包括前菜、小食、意粉、主菜再加飲品,SET B主菜主要是海鮮、牛扒等,較豐富一點,故價錢稍高百元。最終選了SET A再額外另加食物。SET A的套餐/$288包括是日餐湯及沙律。沙律新鮮爽口,混合少量番茄及栗米,沙律醬亦剛剛好。是日餐湯為忌廉磨菇湯,先混合表面的忌廉,舀一下匙,可見忌廉湯都挺身Creamy,入口帶有少量香草味,惟獨磨菇份量不算多,不過味道濃,仍十分可口。主菜選了欖油蒜片鮮蝦炒扁意粉,以黑色煎PAN仔奉上,可保持溫度呢。意粉質感彈牙,入口已感覺到濃濃的蒜味,而小妹一向甚喜歡吃蒜,這碟正好合我心意呢。主角的鮮蝦只有一隻,不過大大隻奉上,原隻的蝦已被界開,令肉質更入蒜味。
SET A的套餐/$288包括是日餐湯及沙律
沙律新鮮爽口,混合少量番茄及栗米,沙律醬亦剛剛好。
水牛城辣雞翼為套餐小食,雞翼外層炸得稍脆,內裡肉質尚算嫩,味道以偏酸的酸辣為主,非常惹味,辣的程度不會暄賓奪主蓋過原有的雞翼味,吃得津津有味呢。
雙層燒汁牛肉黑炭三文治
除了套餐外,另額外點了這個烏黑黑的雙層燒汁牛肉黑炭三文治/$98試試。其實坊間黑色三文治很少有,可能是顏色的關係,單看三文治賣相不太討好,不過勝在夠獨特。而一旁可配薯角、闊薯條或墨西哥脆片。
雙層燒汁牛肉黑炭三文治
雙層燒汁牛肉黑炭三文治真的非常足料,厚度望落有3~4寸,大大份,頓時吸引周邊的客人的目光。想將三文治單單放入口? 其實也有難度,至少小妹的口沒有那麼大,為有拆開吃。其實內裡夾著燒汁牛肉、生菜、番茄等,其中牛肉厚切大大份,惟三文治太厚,吸不到肉的汁,所以比較乾身。不過裡內的牛肉就非常美味,可謂啖啖肉,雖然在吃的過程比較上麻煩,但也無悔。
這杯香濃奶茶茶香飄飄,沖調得不錯,質感滑一滑,而且奶味足。
什果派對新地
最後還吃了杯什果派對新地/$48,特別用上Mövenpick雲呢拿雪糕,上面放著Oreo曲奇,所謂什果派對真的多元化,用上火龍果、提子、奇異果、黑提、青蘋果、士多啤梨等粒粒水果,是份不錯的飯後甜品

這裡不單只是單憑「玩味」的裝潢,每樣食物都精緻美味,不過座與座之間就窄一點了,不過仍算坐得舒適。離開時店外的客人已排得滿滿,證明好的東西深得食客歡心呢,如不想等位,最好早點來。
2016-02-18
$240 (Dinner)
什果派對新地
2016-03-22 719 views
是日慶祝友人生日去左荃灣呢間試新野環境佈置幾好,空間位置不大可容納十多張枱款式選擇不算多set dinner與散叫的款式大多相同而且set計落較貴所以選了散叫大蝦龍蝦汁麵八安士肉眼扒扒大塊但薄身大約只有五成熟,但欠缺肉味伴碟有闊薯條,係凍既🙁不夠脆口還是喜歡吃幼身薯條熱溶芝士闊薯條全枱滿心歡喜好期待奈何都係凍既🙁芝士沒有拉絲效果只因欠缺温度 雙層牛肉漢堡伴粟米脆片份量大既,牛肉厚度不錯但肉味欠奉,整體較乾沒有juicy感覺包底較濕.....粟米脆片最好吃 豬肋骨全份配薯角好大的一份😁肋骨數目多而大,味道夠但沒有一咬離骨,與平時吃的不同薯角超多很可惜也是凍的😑而且偏鹹 未有品嚐,但聽友人說沒有味道若食物有温度會好更好
是日慶祝友人生日

去左荃灣呢間試新野

環境佈置幾好,空間位置不大

可容納十多張枱

款式選擇不算多

set dinner與散叫的款式大多相同

而且set計落較貴所以選了散叫
大蝦龍蝦汁麵
八安士肉眼扒

扒大塊但薄身

大約只有五成熟,但欠缺肉味

伴碟有闊薯條,係凍既🙁不夠脆口

還是喜歡吃幼身薯條
熱溶芝士闊薯條

全枱滿心歡喜好期待

奈何都係凍既🙁芝士沒有拉絲效果

只因欠缺温度

雙層牛肉漢堡伴粟米脆片

份量大既,牛肉厚度不錯

但肉味欠奉,整體較乾沒有juicy感覺

包底較濕.....

粟米脆片最好吃
豬肋骨全份配薯角

好大的一份😁

肋骨數目多而大,味道夠

但沒有一咬離骨,與平時吃的不同

薯角超多很可惜也是凍的😑

而且偏鹹
未有品嚐,但聽友人說沒有味道

若食物有温度會好更好
Celebration
Birthday
2016-03-18 564 views
之前去荃新天地,見到一個充滿紐約風味的餐廳,見價錢又不太貴就入去試下。點了一個套餐方塊咖啡,咖啡味很重,底部有咖啡果凍,但感覺甜了一點。熱溶芝士闊薯條,口感不夠脆口,而且芝士應可再多一點吧!美國安格斯肉眼扒,裡面的薯條比闊薯條更好食肉眼扒肉味濃郁,唔加醬汁都一樣好食
之前去荃新天地,見到一個充滿紐約風味的餐廳,
見價錢又不太貴就入去試下。
點了一個套餐

方塊咖啡,咖啡味很重,底部有咖啡果凍,但感覺甜了一點。
熱溶芝士闊薯條,口感不夠脆口,而且芝士應可再多一點吧!
美國安格斯肉眼扒,裡面的薯條比闊薯條更好食
肉眼扒肉味濃郁,唔加醬汁都一樣好食

2016-03-06
$198 (Dinner)
2016-03-13 776 views
之前常常到荃新天地的Riso食晚飯,不過餐廳已經結業,同一位置新開了一間美式餐廳,叫「The American Diner」,裝潢挺retro的,看過餐牌又幾多款食物選擇,等位二十分鐘就可以入座。 門口位置的舊式點唱機 以New York city的大廈、graffiti、舊式光管和汽車為主裝飾 餐牌 熱溶芝士闊薯條:很有罪疚感的一份小吃(超肥的,哈哈),呈粗身的薯條口感外脆內綿,淋上熱溶的芝士,令味道更加濃郁。 清晨草莓奶昔:平日不會喝奶昔,但見到奶昔的賣相,特別是草莓奶昔真的好吸引,所以跟家姐share。這裡的奶昔奶香非常之濃郁,應該是用日本牛奶吧,入口非常綿密,而且放得久也沒有出水。 總統雙層芝士牛肉漢堡:身為牛精點了兩款主菜均是牛肉的,這份double deck burger份量當然誇張,漢堡肉質夠嫩,輕輕切開已經嗅到陣陣的牛香,而家啖啖肉汁,不錯。 美國安格斯西冷牛扒:至於牛扒,這裡是用美國安格斯牛的,點了五成熟,切開時內裡仍有微微的粉紅,不過牛扒的牛香比較淡,亦有少許韌,所以有點扣份。

門口位置的舊式點唱機

餐牌

早年在荃灣工作時,荃新天地基本上是每日中午必到的熱點,離開公司後,BeautySearch 已甚少前來這一帶食LUNCH,不過,今天舊同事生日,於是便相約她再到荃新天地慶祝。等她放 LUNCH期間,我先到荃新天地逛逛,就在那時,被《New York Diner》的裝潢所吸引,於是決定在這裡與她慶生。店子是半昇開放式的設計,因此,在外也能窺探店內的裝潢,最吸引的,要數牆壁上那部紅色老爺車,實在太震撼! 走進店來,仰望天花時,紐約的縮影竟然盡在眼簾。店子雖然不算大,卻設有不少大沙發及長枱,甚為適合大伙兒聚會;當然,也有為我倆的好友小聚而設的小方桌,很不錯喔!真的是名符其實《New York Diner》,店子充滿美國氛圍,內內外外都充滿美國特色。 是日廳湯是「忌廉磨菇湯」,用熱飲的杯子上,一不留神,還以為是飲品呢!雖然湯裡未有大量的磨菇,不過濃度適中,忌廉與磨菇的味度搭配得恰到好處。不知是否因為焗製的關係,這「焗卡邦尼海鮮長通粉」與平常BeautySearch 愛吃的卡邦尼意粉截然不同,雖然,一般卡邦尼意粉都會加入煙肉,但這次的煙肉味未免太重,竟然連我最愛的香濃芝味也給蓋過。餡料方面,的確
走進店來,仰望天花時,紐約的縮影竟然盡在眼簾。
餡料方面,的確較為豐富,除了煙肉,還有魷魚、青口、蜆、蝦、帶子等,不害愧為「焗卡邦尼海鮮長通粉」,的確滿載了形形式式的海鮮,可惜的是,我最愛的帶子只有一粒,實在有點失望!
上桌時,很有氣勢,加上以鐵板盛載,上桌時還保留了一定溫度。牛柳厚身,大概有六成熟,是我喜歡的生熟程度,咬落肉食軟腍,充滿肉汁,非常鮮味!雖然用上黑椒烹調,不過不算太辣,而且還伴有肉汁,蘸一點,可減減辣,而且,更令牛柳更為鮮味。
珍珠奶茶飲得多,「嘻哈紅豆奶茶」還是第一次。奶茶的茶味較奶味重,相信是不想加入紅豆後令飲品過甜,如此搭配,恰到好處。
小匙一揮,杯內真的藏了不少紅豆,紅豆煮得軟腍,口感不錯。
這款甜品上桌時,即時令BeautySearch
憶起兒時,每逢佳節,雙親都會帶我們吃西餐,每每甜品時間,都是附有什果的雪糕。不同的是,這兒用的是新鮮甜美的鮮什果,包括有火龍果、奇異果、藍莓等,
切成小和上海粒,置於杯的最底層,中層是香滑的雪糕,而上層,則有忌廉、士多啤梨及一片Oreo 餅乾,層次豐富,外形亦相當吸引。

Type of Meal
Lunch
昨天因為要到愉景新城血拼因為我最愛的品牌在做FINAL SALE了所以即使不多去荃灣也還是去了一場~~和友人拿着滿滿的戰利品手也就是麻到不得了也是時候吃晚飯所以就四處看看, 走着走着就來到荃新天地尋食了~ 荃新天地食店真的很多!幾乎說得出的各路美食都有與友商量一下后, 大家今天都血拼夠了也想吃西餐來填滿肚子來補充體力所以也到了這間叫" New York Diner"的西餐廳來~ New York Diner的裝潢很美全部用上紐約的特色東西來佈置例如很能代表街頭文化的電單車也在牆上放滿路牌很能吸引大家的眼球! 由於只有女生二人所以就點了這個N.Y. DIN-NER SET B價錢約HKD 398但就有齊前菜, 小食, 意粉PIZZA類, 主菜和餐飲看來都頗抵吃~ 忌廉磨菇湯 - 超讚的湯! 口感又綿又細滑, 磨菇味很濃, 而且又不會太咸, 忌廉令到湯身更加滑, 吃後不會滯肚子, 反而開胃極了! 很好味!芝士焗波士頓龍蝦 - 賣相精美, 二隻新鮮的波士頓龍蝦放在小平鍋上桌, 大量新鮮的蔬菜如蕃茄和薯仔放底, 帶來清新口感波士頓龍蝦份量十足, 肉類又爽又彈牙!!! 比我想像中還要新鮮, 上面
昨天因為要到愉景新城血拼

因為我最愛的品牌在做FINAL SALE了

所以即使不多去荃灣

也還是去了一場~~

和友人拿着滿滿的戰利品

手也就是麻到不得了

也是時候吃晚飯

所以就四處看看, 走着走着就來到荃新天地尋食了~
荃新天地食店真的很多!

幾乎說得出的各路美食都有

與友商量一下后, 大家今天都血拼夠了

也想吃西餐來填滿肚子來補充體力

New York Diner的裝潢很美

全部用上紐約的特色東西來佈置

例如很能代表街頭文化的電單車

也在牆上放滿路牌

很能吸引大家的眼球!
由於只有女生二人

所以就點了這個N.Y. DIN-NER SET B

價錢約HKD 398

但就有齊前菜, 小食, 意粉PIZZA類, 主菜和餐飲

看來都頗抵吃~

波士頓龍蝦份量十足, 肉類又爽又彈牙!!! 比我想像中還要新鮮, 上面的芝士汁很香口很惹味

每口都有滿滿的幸福感覺!
紐約頂級牛柳大蝦配薯角 - 牛柳很大塊, 不過肉質比較硬~個人不太喜歡~

二隻大蝦燒得很香, 肉質都夠爽很彈, 算是中規中矩的一道菜~
黑松露烤美國薄西冷扒飯 - 這塊西冷扒就好吃得多~首先它是淋身一點, 咬下去無渣, 再伴以香到不得了的黑松露汁來弄, 鮮香的松露汁滲透着整塊牛扒, 美味!
至於伴旁的飯就失色多了><" 米粒沒有任何味道, 甚至比白飯還要淡口, 令到整體感覺不好, 失了一點分~
凍蜂蜜檸檬水 - 開胃消滯, 口感很清新的一杯飲品, 不會太甜太酸, 不錯~

2016-03-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-03-03 698 views
--------------芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯 $198大半隻既龍蝦肉夠爽口,蝦肉鮮甜,但芝士味吾太濃😩📠旁邊炒飯混入龍蝦肉,啖啖肉之餘都幾清架水牛城雞翼 $48/5隻雞翼夠嫩滑🍖醬汁帶酸,但辣度不足,調味亦有點過濃芝士蛋糕 $48芝士濃度不錯👍🏻吾會太膩😈質感偏軟,挻不錯👍🏻留意跟餐$38喔陽光下的生長的朱古力 $36既係熱朱古力,上面灑上oreo碎,飲落有D似以前沖粉既朱古力奶,奶味較重,吾會太甜
--------------
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯 $198

水牛城雞翼 $48/5隻
雞翼夠嫩滑🍖醬汁帶酸,但辣度不足,調味亦有點過濃
芝士蛋糕 $48
陽光下的生長的朱古力 $36