2016-06-25 431 views
夏天熱辣辣,間中都沒有胃口吃正餐,但甜品卻是無任歡迎。今天skip了午餐,以甜品取替,說好的減肥還是下次再算吧。選擇困難症出現時,總會參考左右桌點什麼,看看甜品的實物。見到這款Test Tube頗特別,又可以一次過試3款不同的味道,一於試試。Test Tube最大的賣點是支Oasis,由左至右分別是椰子奶凍配菠蘿慕斯、伯爵紅茶奶凍及特濃朱古力慕絲。吃的時候,最好就是由左至右、由淡至深去品嚐。椰子奶凍配菠蘿慕斯的椰味香甜,配上酸甜的菠蘿慕斯,味道出奇地夾;伯爵紅茶奶凍的茶味香濃,一試難忘;而特濃朱古力慕絲的朱古力濃而不甜,帶點點甘苦,不錯。還是頭一次試熱情果味的梳乎里。清新的熱情果味很香,梳乎里質感軟綿綿,可將伴隨的熱情果醬倒在梳乎里上,味道會更突出。而野莓乳酪雪糕有不少果肉,增加口感。一啖梳乎里,一啖雪糕,一冷一熱,好味道!
Test Tube 2.0
熱情果梳乎里配野莓乳酪雪糕

2016-06-05
2016-06-21 218 views
晚餐過後同朋友四處尋覓新甜品,見身邊好多文青都有黎呢到打打卡,所以今日就黎試試有幾好味芒果班㦸-長條形狀令D Cream分佈平均,加上小許朱古力脆脆,口感上較特別野莓雪糕-微酸,但開胃解膩,不錯酒心心太軟-有四款酒可以揀,我揀左百利甜酒,可以自由加入個心太軟到,焗得岩岩好,外脆內軟,絕無坊間用有鹽牛油去焗而出現嘅喊味所以值得一試曲奇雪糕-平平,曲奇味無特別
芒果班㦸配野莓雪糕

野莓雪糕-微酸,但開胃解膩,不錯
酒心心太軟配曲奇雪糕
所以值得一試

曲奇雪糕-平平,曲奇味無特別
芒果班㦸配野莓雪糕
酒心心太軟配曲奇雪糕
  • 朱古力心太軟配曲奇雪糕
  • 芒果班戟
2016-06-21 2437 views
由於我已經完成『做姐妹』呢項重大使命,所以當下可以積極進行增肥活動,飯後甜品又點少得呢?一向以精緻甜品出名的Next Station Dessert就成為了我出關後的第一個增肥站。男朋友愛芒果,我愛綠茶,大家一人點一個不用爭。肥仔男友的芒果班戟配野莓乳酪雪糕$58,有別於一般班戟會有一大舊cream生怕你未夠肥,Next Station Dessert的芒果班戟就輕盈得多了,班戟內的芒果多過忌廉,感覺唔似食緊一大夠肥膏。而作為伴碟的野莓雪糕甜度大大降低,令乳酪味道更為出眾。綠茶泡沫$55大大一杯內裡有著不同層次,先是面頭的綠茶泡沫,口感輕盈帶有少量茶澀味,中間似是糖蔥餅內的糖蔥,而底層則是一向跟綠茶為天作之合的紅豆味奶凍。第一口食的時候都不知這個是糖蔥,但食第二第三口時就有種細個食糖蔥餅既感覺,脆而不膩。底層紅豆奶凍製作出色,奶味出眾又不會搶了紅豆的風頭,細緻幼滑。食物本應著重口感與層次,像我點的綠茶泡沫,一道甜品有著不同層次,但每樣都跟主體綠茶十分配襯,這才叫合理創意,而非像個大雜燴般甚麼都加進去就叫好。
男朋友愛芒果,我愛綠茶,大家一人點一個不用爭。
芒果班戟
綠茶泡沫
,而非像個大雜燴般甚麼都加進去就叫好。

2016-06-19
芒果班戟
綠茶泡沫
2016-06-21 193 views
Next Station Dessert甜品總是有一定的吸引力,除了飯後食甜品之外,也可以把心情轉好,便決定入內坐坐,吃個甜品,令心情好起來。Next Station Dessert的甜品賣相好特別,味道好好,環境也非常舒服,坐在餐廳之內聽著播放的音樂也是一個放鬆心情的環境,甜品價錢也很合理。芒果班戟配芒果乳酪雪糕先要讚讚芒果呀,第一次食呢個甜品了,芒果是甜帶少少酸味,叫人吃不停口的。被薄薄的班戟皮包裹著的也是超甜芒果啦,配合起極甜的芒果醬汁在班戟皮上面,除了新鮮清甜,還是新鮮清甜,愛芒人士必食啦!!朱古力心太軟切開心太軟的重要儀式,,嘩!! 中身的朱古力漿源源不絶的流出, 份量令人相當滿足。一凍一熱, 一面食香濃的朱古力, 配雪糕, 連一向愛朱古力既我都大讚好食, 這個絶對是100%推薦甜品。
Next Station Dessert

芒果班戟配芒果乳酪雪糕

朱古力心太軟
2016-06-19
Type of Meal
Dinner
2016-06-17 275 views
之前心太軟有優惠,我呢啲精明太太當然會來試試。先試綠茶心太軟,軟心效果一效,切開即聞到淡淡茶香,再加上金莎雪糕,配搭一流。再試草梅杯裝甜點,粉紅色好cute cute, 士多卑梨味濃,最啱女仔食。
2016-06-15 388 views
今日去花墟買完花,行下行下,見餓餓地,突然想食個甜品下午茶,見到呢間好似有好多特色甜品wo就揀左呢間甜品店試下一入到去已經聞到成間店充滿好香蛋糕味!因為餓餓地,我叫個紫薯窩夫黎到個賣相唔錯喎!窩夫配左朱古力醬&糖醬2款汁選擇個窩夫烤得好脆入面夾住紫薯餡又唔會太甜喎!我自己鐘意連埋雪糕,再點朱古力醬食朋友揀左另一個特色甜品,佛手柑草莓雪葩個佛手柑moouse酸酸地,好重柑味好特別而個草莓雪葩入面真係有d士多啤梨蓉,甜甜地,好香士多啤梨味而且口感係入口即溶,好清新感覺到呢間甜品店好有心機去做每一個甜品,每一款都好有特色下次要再黎試下其他款式!
就揀左呢間甜品店試下
一入到去已經聞到成間店充滿好香蛋糕味!

因為餓餓地,我叫個紫薯窩夫

黎到個賣相唔錯喎!窩夫配左朱古力醬&糖醬2款汁選擇
紫薯窩夫
個窩夫烤得好脆
入面夾住紫薯餡
又唔會太甜喎!
我自己鐘意連埋雪糕,再點朱古力醬食
朋友揀左另一個特色甜品,佛手柑草莓雪葩

個佛手柑moouse酸酸地,好重柑味
好特別

而個草莓雪葩入面真係有d士多啤梨蓉,甜甜地,好香士多啤梨味
而且口感係入口即溶,好清新
佛手柑草莓雪葩
感覺到呢間甜品店好有心機去做每一個甜品,每一款都好有特色
下次要再黎試下其他款式!
2016-06-12
$60 (Tea)
紫薯窩夫
佛手柑草莓雪葩
2016-06-14 241 views
The matcha ice cream was quite icy and the foam was almost flavourless🌝說好的抹茶呢?The red bean panna cotta underneath was good tho, smooth and milky但係除咗奶凍之外整體都係唔合格尤其係抹茶仲要係主角添
說好的抹茶呢?

但係除咗奶凍之外
整體都係唔合格
尤其係抹茶仲要係主角添
2016-06-13 237 views
呢間我成日捉朋友來陪我食,甜品都很精緻又唔太甜,而且重係酒店級甜品水準, 心太軟果日係係半價,味道依舊好正, 心太軟令我有少少感動,下午茶時間做緊飲品半價,坐下食下hea下一流。
$60 (Tea)
  • 綠茶心太軟
2016-06-12 217 views
Next Station Dessert為慶祝在旺角開業兩週年,推出了所有心太軟半價的優惠,三十元已吃到有質素的甜品,我當然不能錯過啦!幸運地等位的人不多,在門外坐了數分鐘便可入座。雖則冷氣有滴水問題,但店員不停去抹,亦會馬上提供紙巾給被滴中的我們。我們點了兩個心太軟。首先登場的是朱古力心太軟配曲奇雪糕($29),把酒心唧進心太軟內,再切開,嘩,朱古力漿洶湧流出,流心效果的確不會令人失望,味道上亦佳,朱古力味十分香濃,蛋糕鬆軟,值得推介。之後再吃了焙茶心太軟($31),賣相美美的。我是第一次吃焙茶味的心太軟,感覺很新鮮,頗特別,焙茶味重,不會太甜,正!雖則優惠已經結束,但Next Station Dessert的心太軟就算不是半價亦要試試呀!

朱古力心太軟配曲奇雪糕
流心效果強!
焙茶心太軟

2016-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
朱古力心太軟配曲奇雪糕
流心效果強!
焙茶心太軟
2016-06-09 188 views
栗香紫薯山:一黎見到佢勁長既栗子蓉,已經好吸引,配上紫薯,雪糕同脆蛋白餅,口感層次好正,紫薯蓉跟栗子蓉出奇咁夾,甜而不膩,值得再試。芒果拿破崙:拿破崙上面有蛋白糖粒和芒果粒,賣相好吸引,而酥皮又香脆鬆化,中間有吉士醬同芒果粒,好夾好好味,芒果肉好甜,配上滑滑既吉士醬,又另一種口感。綠茶心太軟配綠茶雪糕:一切開心太軟滿滿既綠茶漿係咁流出黎,好吸引,綠茶味好濃郁,配上綠茶味雪糕好似有D晒,因為2者都好有綠茶味,不過一齊食就食唔出,不過一冷一熱既感覺好正。整體黎講每件甜品賣相都好靚好吸引人
整體黎講每件甜品賣相都好靚好吸引人
2016-06-06 195 views
聞名不如見面吧以往經過好幾次都因為滿座而選擇了其他餐廳 今天專程下午茶時間來品嚐 果然人流沒晚上那麼多我和朋友二人點了:上桌時覺得這道甜點外貌平平無奇 但吃下去頗有驚奇餡料一點都不馬夫 可以吃到很多果肉 而且加了脆米在裡面 層次更為豐富奶油比例調配均衡 吃完不會有那種噁心感冰淇淋的味道則不過不失吧相反 這個就讓我失望了雖然賣相非常精緻 但味道不是我喜歡的 佛手柑混入了吉士後味道過酸 幾乎只吃到酸味底部的不知道是不是消化餅底 但硬到入不了口唯獨那根巧克力正常吧以上。
聞名不如見面吧
底部的不知道是不是消化餅底 但硬到入不了口
唯獨那根巧克力正常吧

以上。
2016-05-21
$57 (Tea)
芒果班戟配野莓乳酪雪糕
2016-06-06 177 views
呢間甜品成日都好多人食,我又去試下,又真係幾多人,6點一放工已經坐滿人,誇張見啲樣幾靚,叫左呢個紫薯waffle,萬二分期待,不過食落就有啲失望,啲waffle好粉,唔夠鬆化,個雪糕又好人工,I don't like it唯一抵讚係紫薯waffle入面真係有waffle, 符合商品説明條例,哈哈

1K
2016-06-06 3355 views
我年幼的時候是住在旺角白布街, 天天都會行經黑布街上學, 那裡的店舖多是修理汽車, 士多及土產批發商. 離開了香港移居加拿大後, 很少機会再行旺角區了. 現在回流到香港, 朋友說要帶我重遊舊地, 更要在黑布街吃甜品, 我立即開心答應.踏入黑布街, 看見很多店舖都已改為餐廳及甜品店, 面目全新.朋友推介去 Next Station Dessert, 她吃甜品經驗豐富. 我一定跟她.Next Station Dessert  門外有彩色 Poster, 甜品照片已極吸引.見店內有很多食客, 各人 enjoy 的甜品 款款不同, 店員好好禮貌, 找到兩個水吧位給我們, 我們急急坐下, 否則冇位了. 這個高座位不錯, 可以看到厨房部份甜品的製作. 店員送來餐牌, 並給我一個五金星, 當時有点莫明奇妙, 看真的原來是掛手袋用的, 真貼心.我們選了:栗香紫薯山看餐牌時己被那 栗香紫薯山 賣相先吸引住了, 正心急的期待.…. 店員送來了, 這個甜品做得別緻漂亮,有藝術氣質, 顏色配搭得宜. 長長的白色碟, 一邊放有蛋黄色的雲尼拿雪糕球, 下面有軟紫薯球, 底層有蛋白餅成了紫薯山, 頂面用栗子蓉拉成了

我們選了:
栗香紫薯山

顏色配搭得宜. 長長的白色碟, 一邊放有蛋黄色的雲尼拿雪糕球, 下面有軟紫薯球, 底層有蛋白餅成了紫薯山, 頂面用栗子蓉拉成了一條有紋長長錦帶做点綴, 薯山上再有一塊淺紅色的玻璃流紗片,鑄了些洞, 看來更立体. 長長錦帶旁邊加了 4 粒紫薯配襯. 美極了.
栗子蓉, 香滑不太甜, 重栗子味. 雲尼拿雪糕, 夠可口. 紫薯入口清香軟綿, 超濃紫薯味
玻璃流紗片是用脆糖制成, 甜甜地又有薄脆感. 這個甜品很有心思.....帶出 4重滋味.

紫薯窩夫配雲尼拿雪糕

大大個長方形白色盛器, 右邊放有朱古力醬 / 糖漿伴食
窩夫一客兩件, 焗得非常鬆脆, 又夠熱, 外脆內軟。切開窩夫見到裡面有紫薯夾心, 面層再灑上紫薯粉, 紫薯唔會太甜, 入口很香.  又不含太重牛油味好健康.
伴著一大球雲尼拿雪糕,  形成了强烈冷熱的對比.  口感更爽
Next Station Dessert 的甜品 做得很出色, 甜品的賣相和味道都有質素, 我們下次再來要吃 Test Tube!
  旺角其实交通好方便.

$64 (Tea)
  • 栗香紫薯山
2016-06-05 210 views
食完飯 相約朋友去旺角食個甜品我地就去左黑布街到搵食係咁多間小店中 我就比next station 門外poster 上既試管甜品吸引住 咁我就簡左呢間我同朋友除左試管甜品再叫多左多樣甜品share...紫薯窩夫配雲呢拿雪糕窩夫一上台已經有視覺上既享受切開會見到入面有紫薯餡紫薯唔會太甜窩夫外脆內軟另外有朱古力醬同蜜糖醬仲有雲呢拿雪糕我覺得雪糕伴窩夫係最match!我係比試管吸引既咁當然我一定會叫黎試下Test Tube 2.0三款試管有唔同味道再右至左 味道都由淡到濃第一枝係OASIS -椰子奶凍菠蘿慕絲呢款直頭好似pina colada 咁樣 第二枝係伯爵紅茶奶凍食第一啖覺得有點苦 可能甜味沈哂低 但再食落去幾好woo.. 好濃烈既伯爵茶味道第三枝係特濃朱古力慕絲朱古力味超濃 鍾意朱古力既朋友一定大愛一個甜品 三個唔同味覺感受必試
食完飯 相約朋友去旺角食個甜品
我地就去左黑布街到搵食

我同朋友除左試管甜品再叫多左多樣甜品share...

紫薯窩夫配雲呢拿雪糕

窩夫一上台已經有視覺上既享受
切開會見到入面有紫薯餡
紫薯唔會太甜
窩夫外脆內軟

另外有朱古力醬同蜜糖醬
仲有雲呢拿雪糕
我覺得雪糕伴窩夫係最match!
我係比試管吸引既

朱古力味超濃 鍾意朱古力既朋友一定大愛

一個甜品 三個唔同味覺感受
必試
2016-06-02
$60 (Other)
新式既甜品越開越多,但係有樣有內涵既真係唔係好多間做得到。今日係黑布街附近食完野,見到呢間野已經要排隊等位。雖然已經開左一段時間,但係一直都未有機會試,既然今日都一場黎到,緊係要試新野LA~~~ 雖然我本人對 "排隊" 真係麻麻,但係係友人既堅持下,同埋想食好野既決心,咁就一齊排下隊。其實一齊等位,真係傾下傾下,D時間都過得好快,轉眼就已經到我地。舖頭入面既位置都唔少,除左水吧前有位,原來水吧後面都坐到人。今次被安排坐左係吧枱,其實坐得有D辛苦,因為可能我細粒,個袋放係大腿會成日想跌想跌,見到有D吧枱既人會將個袋放係地下,但係如果好似我咁唔想放,就要成晚都hold住唔俾佢低,有D辛苦,少少美中不足。但係如果坐枱既話,就應該會舒服D。Menu入面既每一款甜品都好精緻,真係好想每一款都食哂。芒果班戟配野苺乳酪雪糕    $56出面如果食班戟,多數都係班戟皮+芒果再加一大舊cream。但係呢到既芒果班戟做法有少少唔同。少量既cream+一條好似芒果冰既野,配埋當造既芒果,而個班戟皮亦都整得好香,食起黎香而不膩綠茶窩夫配野苺乳酪雪糕   $58另外,綠茶控既我仲叫左呢個綠茶窩夫。綠茶同紅豆既配
新式既甜品越開越多,但係有樣有內涵既真係唔係好多間做得到。

Menu入面既每一款甜品都好精緻,真係好想每一款都食哂。

芒果班戟配野苺乳酪雪糕    $56

綠茶窩夫配野苺乳酪雪糕   $58
另外,綠茶控既我仲叫左呢個綠茶窩夫。綠茶同紅豆既配搭真係prefect match。呢個甜品會配2個醬,一款係朱古力,而另一款係酸酸地,唔知係咩醬,可能係野苺之類既醬。
綠茶窩夫外脆內軟,黎到既時候仲係熱辣辣,好香既窩夫味。配埋個酸酸甜甜既野苺雪糕一齊食,爽丫~~
2016-05-27
Type of Meal