2023-09-12 9 views
#角切魚生飯 份量非常足夠,真的是「吳留手」。魚生的新鮮度非常高,質感爽脆,味道鮮美。魚生上的切角技巧非常嫻熟,每一片魚生都切得非常均勻飯粒的口感也非常好,粒粒分明,軟硬適中。菜品上還配有一些小菜,這些小菜的酸甜味道與魚生和飯的味道非常相配。有上下層,門口在巷裡📍銅鑼灣邊寧頓街5號地舖🔎 #cass_japanese🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣 🔎 #eatwccinhk

#角切魚生飯

飯粒的口感也非常好,粒粒分明,軟硬適中。

有上下層,門口在巷裡

📍銅鑼灣邊寧頓街5號地舖

🔎 #cass_japanese
🔎 #cass_日本菜
🔎 #cass_cwb
🔎 #cass_銅鑼灣
🔎 #eatwccinhk

2023-09-12 15 views
經過銅鑼灣見到個名咁攪笑,就入去試吓佢哋點樣”唔”留手。舖頭細細都有日式吧枱、夜晚都係食下串燒、魚生,飲下酒咁。午市就做日式定食,有生又有熟。壽司定食都$128,見佢主打串燒就試吓佢個厚燒牛舌芯定食,都係$128蚊食份上枱份量都唔少,碟牛舌都鋪兩行俾我,仲有兩款前菜。一款係鰹魚汁茄子,一款係漬蒜頭,佢哋話成日會轉。仲有個味噌湯添。牛舌可以沾山藥泥一齊食,為牛舌粗獷嘅質地帶多咗一份滑捋捋嘅感覺,配埋熱飯食啱啱好。
經過銅鑼灣見到個名咁攪笑,就入去試吓佢哋點樣”唔”留手。

Lunch
2023-09-11 8 views
呢間銅鑼灣居酒屋喺銅鑼灣嘅地鐵站F出口,地點非常方便,最吸引我嘅地方係食菜來自日本空運,仲要坐得好舒服,餐廳有兩層以日式簡約裝修為主,店員又夠friendly , 介紹唔同種類日本刺身自家製免治雞肉丸,免治雞肉串入口微甜的燒汁,脆脆的雞軟骨,軟軟的雞肉加上濃郁的生蛋黄做醬汁,讓雞肉串變得口感豐富而且多一層蛋香!自己製作也可以咁出色,正!燒雞心串,一串雞燒到好濕潤唔乾身,有醬油調味好咸香,食落唔腥,香甜彈牙,有少少煙韌口感,嗒真肉質有甜味,好好食!燒牛舌,一食落口牛舌真係好厚身,好爽滑彈牙,好厚好多肉汁,勁JUICY!燒飯團,燒得非常好,四周焦脆度恰到好處,裏面綿綿飽滿飯粒,鹹鹹地,包上紫菜沒有需要添加任何餡料已經可以好好味,入口外脆內軟的口感讓人吃了還想再吃!鮮魚刺身,魚肉切到薄薄的,細膩的肉質、肉質結實帶高油份,口感爽口而彈牙,味道清甜,清甜的口感,沾上醬油好好味,十分新鮮,超級正!

• 自家製免治雞肉丸
假期岀去銅鑼灣行街,遠望見到「吳留手」居酒屋,個名好特別,所以行去望下,見到有午市定食好抵,所以入去試吓。🕰️ 午市11:45-14:45 🥢壽司定食 跟湯烏冬 $128~ 有六款壽司,包括:鮭魚、鷹羽鯛魚、火炙左口魚邊、油甘魚、處女蠔、甲紋魷魚。~ 壽司好新鮮,湯底味道唔錯,烏冬份量多,一定夠飽。🥢柚子胡椒雞扒定食 $68 跟前菜、咸菜、麵豉湯~前菜有豆腐,咸菜有醃蒜頭,雞扒煎到外脆內軟。加 $10有汽水/烏龍茶

🕰️ 午市11:45-14:45

🥢壽司定食 跟湯烏冬 $128
壽司好新鮮,湯底味道唔錯,烏冬份量多,一定夠飽。

🥢柚子胡椒雞扒定食 $68
跟前菜、咸菜、麵豉湯
~前菜有豆腐,咸菜有醃蒜頭,雞扒煎到外脆內軟。

加 $10有汽水/烏龍茶

2023-09-09
Lunch
2023-09-06 11 views
今日放工約左朋友食飯 因為都好耐冇見朋友所以都想搵個冇時間限制嘅餐廳 可以慢慢食吓野傾吓偈海鮮拼盤呢個係季節限定嘅冷盤菜式 拼盤有幾款唔同嘅海鮮 包括:蝦、螺肉、蜆肉等等我自己就最鍾意螺肉 真係好fresh好鮮甜汁燒魷魚筒魷魚筒份量十足 肉質爽口多汁 穩陣之選厚燒牛仔骨牛仔骨已經切好一塊一塊咁上檯 好方便 岩曬我呢啲懶人牛仔骨肉質粉色鮮嫩 牛味好重 不過我就覺得脂肪就相對有啲多如果牛仔骨肉同脂肪分佈再平均返少少就會更好

海鮮拼盤
我自己就最鍾意螺肉 真係好fresh好鮮甜

汁燒魷魚筒
魷魚筒份量十足 肉質爽口多汁 穩陣之選

厚燒牛仔骨
牛仔骨已經切好一塊一塊咁上檯 好方便 岩曬我呢啲懶人
牛仔骨肉質粉色鮮嫩 牛味好重 不過我就覺得脂肪就相對有啲多
如果牛仔骨肉同脂肪分佈再平均返少少就會更好
之前已經留意到有唔少人食呢間居酒屋,今次終於到我嚟試!一開始到嘅時候發現店比我想像中細,入到去先知原來佢仲有上面果層,環境雖然唔算大但個裝修都好有日式居酒屋感覺。———————————————.🌟藍子魚刺身 $428未食之前就已經想讚讚個刀工,唔單止係魚片好薄身,仲要雕刻成天鵝同蝴蝶嘅配料,真係非常之靚😍魚片味道都非常鮮甜,成條魚連骨上,食到尾真係差啲連魚骨啲肉都唔放過🤭.🌟炸雞膝軟骨 $48呢個性價比好高,份量都算幾多,皮唔會厚而且每啖咬落熱辣辣又香脆。.🌟自家製免治雞肉丸 $48日本串燒呢個真係我最愛,最鍾意就係沾滿曬蛋汁果種味道🤤雞肉丸入面仲有啲軟骨位,咬落都好脆。.🌟紫蘇雞肉丸 $42紫蘇菜嘅比例掌握得非常好,完全唔會搶味,反而陣陣嘅香味令到成個雞肉丸味道更佳!.🌟汁燒墨魚咀 $38墨魚咀一共有4粒,而且都幾大粒,入口有非常之香嘅墨魚味,咬落亦都好爽口。.🌟山葵豆腐 $36山葵其實主要係一種醬料,食落有少少似帶有芥末嘅沙律醬,豆腐上面都有其他配料,外身經油炸非常香口,咬落去外脆內軟。.🌟前菜 $32呢個價錢已經包咗3份前菜,第一份係茄子好腍身又香口,第二份係秋葵同淮山,我個人係

———————————————
🌟藍子魚刺身 $428
🌟炸雞膝軟骨 $48
🌟自家製免治雞肉丸 $48
🌟紫蘇雞肉丸 $42
🌟汁燒墨魚咀 $38
🌟山葵豆腐 $36
🌟前菜 $32
呢個價錢已經包咗3份前菜,第一份係茄子好腍身又香口,第二份係秋葵同淮山,我個人係好鍾意呢個,佢調味後有少少麻香味,而且每一舊都非常爽口。第三份就係蕎頭,醃製過後甜甜地非常開胃。
🌟三得利啤酒(白啤) $88
呢杯真係性價比滿分,大杯到嚇左一跳😂
🔸整體評價🔸
氣氛唔錯而且整體性價比其實居酒屋黎講都算高,如果一班人附近食完野都可以考慮上嚟叫杯啤酒再加啲串燒慢慢Chill😎
  • 自家製免治雞肉丸
  • 藍子魚刺身
2023-09-03 38 views
假日和朋友來銅鑼灣購物,順便一起吃頓午餐。友人想食日本菜,選了這間位於邊寧頓街嘅「吳留手居酒屋」。餐廳佔地兩層,設計走日式簡約路線,黑色玻璃門面,配以一室明亮嘅木系裝潢,環境清雅舒適,令人心情愉快。餐廳主打串燒同刺身,午市有定食供應,價錢非常經濟,最平 $58 已有交易。我哋點咗三文魚丼 同 溫泉蛋和風牛肉丼。三文魚丼 ($68)  三文魚非常新鮮,肉嫩肥美,上桌時已經切咗粒。米飯顆粒分明,入口軟熟富米香,撈埋中間隻鵪鶉蛋黃同油脂豐厚嘅三文魚籽一齊食,鮮味滿瀉。另外呢客溫泉蛋和風牛肉丼 ($88)  賣相亦非常吸引,牛肉份量頗多,鋪滿晒成個飯面,食落肉質好嫩滑,軟腍入味,洋蔥都好甜,撈埋隻日式溫泉蛋,超級 juicy 惹味,瞬間清碗。兩客定食都配有前菜、咸菜同麵豉湯,兩碗麵豉湯都超足料,內有蘿蔔、紅蘿蔔、海帶和豆腐等,入口濃香又不死咸。
餐廳:吳留手居酒屋地點:銅鑼灣邊寧頓街菜式:日式居酒屋餐牌:刺身,壽司,一品料理,佐酒小食,燒物類,多款串燒類,食事,冷盤,漬物,甜品,日本清酒,其他酒類,飲品前菜 $32 另加一前菜三點擺盤不俗,分別有牛舌沙律,辣昆布泡菜同白蘿蔔。牛舌沙律係牛舌切絲加上青瓜絲,加上白芝麻粒,撈左豐富既胡麻醬。辣昆布泡菜都幾辣。白蘿蔔好清新。生蠔,刺身同海鮮冷盤一齊冰鎮上枱。處女蠔 $58 一隻 另加一叫左是日精選刺身處女蠔兩隻,連殼上枱。蠔好新鮮,完全唔腥,肉質實在,唔會太鹹。伴有檸檬。蟹膏帶子刺身 $78 另加一蟹膏帶子刺身一客兩件,新鮮甜美帶子墊有一片青瓜,面頭加上火炙蟹膏,蟹膏都好鮮甜。呢款刺身口感特別,味道鮮味。海鮮冷盤 $88 另加一海鮮冷盤有四隻彈牙螺,四隻蜆同四隻連殼海蝦。配有海鮮醬。蝦頭有膏,螺肉都唔錯。鹽燒活鰻 $68 另加一鹽燒活鰻一串兩件,好大件,燒得皮脆肉嫰好多汁又香,唔會過鹹。串燒厚牛舌芯 $68 另加一串燒厚牛舌芯一串三件大中細,真係非常厚切,啖啖肉又彈牙,伴有少少沙律菜同檸檬。西班牙黑毛豬鞍 $148 另加一西班牙黑毛豬鞍擺盤好精美,一共十塊黑毛豬鞍肉切好,伴有一支骨。
餐廳:吳留手居酒屋
地點:銅鑼灣邊寧頓街
菜式:日式居酒屋
餐牌:刺身壽司,一品料理,佐酒小食,燒物類,多款串燒類,食事,冷盤,漬物,甜品,日本清酒,其他酒類,飲品

前菜 $32 另加一
前菜

前菜三點擺盤不俗,分別有牛舌沙律,辣昆布泡菜同白蘿蔔。
辣昆布泡菜都幾辣。
白蘿蔔好清新。
生蠔,刺身,海鮮冷盤

生蠔,刺身同海鮮冷盤一齊冰鎮上枱。
處女蠔

串燒厚牛舌芯 $68 另加一
西班牙黑毛豬鞍

西班牙黑毛豬鞍 $148 另加一
西班牙黑毛豬鞍

西班牙黑毛豬鞍擺盤好精美,一共十塊黑毛豬鞍肉切好,伴有一支骨。脂肪圍邊,外脆內瘦,碟邊有原粒芥末,伴有紫心蘿蔔片同沙律菜可解膩。
溫泉蛋湯烏冬

溫泉蛋湯烏冬 $58 另加一
溫泉蛋湯烏冬份量唔會太多,大概兩住烏冬,配有溫泉蛋一隻同蔥花。烏冬好滑,口感偏淋。隻蛋好滑又香,撈烏冬正呀!
日式炒野菜

日式炒野菜 $88 另加一
日式炒野菜好大碟,有椰菜,芽菜,紅蘿蔔絲,冬菇,青椒條,洋蔥,加上木魚花同白芝麻粒,味道唔會太濃,頗清淡。材料豐富,好少出街食到大大碟菜。

樓上有位坐,裝修精緻,天花掛滿燈籠,好有日式居酒屋感覺。
2023-08-29
$409 (Dinner)
處女蠔
蟹膏帶子刺身
2023-08-29 11 views
今日經過就決定試一下bookmark 左既餐廳,吳留手。Yakitori 焼き鳥:🍖🍖雞尾:肉質鮮嫩,入口即化,帶有一種淡淡嘅雞肉香味。雞腎, 雞心: 燒得恰到好處,腎臟肉質細緻,心肉有嚼勁,非常美味。🤩🤩日本五花腩: 都燒得剛剛好,外脆內嫩,肥瘦適中,每一口都帶來豐富的豬肉風味。😋明太子玉子燒蛋軟綿綿,口感滑順,每一口都有明太子嘅鮮味爆發。呢個組合好適合作為小食或者配菜。日式刺身:今日嘅特選監子魚刺身,鮮度好高,刺身片厚度啱啱好,帶出魚肉嘅鮮甜味道,伴隨住微微嘅海味。每一片刺身都係個鮮美嘅享受。🐟🐟燒飯團燒飯團外層煎得金黃酥脆,內裡的飯粒鬆軟,帶有一絲炭燒香氣。每一口咬落去,飯粒嘅口感豐富,令人回味無窮。🍙🍙
今日經過就決定試一下bookmark 左既餐廳,吳留手。

Yakitori 焼き鳥:🍖🍖

雞尾:肉質鮮嫩,入口即化,帶有一種淡淡嘅雞肉香味。

明太子玉子燒

燒飯團

2023-08-28 17 views
朋友帶我到銅鑼灣嘅居酒屋食晚飯,去到以為得超細間地鋪,點知原來樓上有位,別有洞天~ 裝修都幾精緻,服務同食物水準都幾好🥢精選刺身+ 八爪魚伊佐木(淡白) 薄切,望落肉質明顯白裡透紅就已經流口水口感爽口而不油膩又夠鮮甜,店員介紹,輕輕加少量檸檬汁,令味道大大提升。而八爪魚片都好鮮好彈牙,沒有丁點雪味,非常好🍣牡丹蝦壽司 / 魷魚壽司大大隻蝦身入口甘甜無比~ 非常滿足~ 而魷魚都夠彈牙🥢炸墨魚咀炸物熱辣辣出晒煙咀放上枱,外面夠脆,同時入面墨魚咀超爽超彈牙。平時都鍾意食,呢個算幾好🍢厚牛舌 /雞腎 意料之外的大件又厚切牛舌,可以話係平時8片牛舌合體🤣 入口彈牙又滿足,好想食多幾件。🍘燒飯團入口陣陣吞拿魚味,飯嘅口感唔太硬,有驚喜🍶新玉「出羽燦燦」純米大吟釀朋友選擇得唔錯~ 凍飲入口味道淡麗而清爽,米醬香夠集中,同時雜味少。配上刺身和串燒都一流

🥢精選刺身+ 八爪魚

🍣牡丹蝦壽司 / 魷魚壽司
大大隻蝦身入口甘甜無比~ 非常滿足~ 而魷魚都夠彈牙

🥢炸墨魚咀

🍢厚牛舌 /雞腎

🍘燒飯團
入口陣陣吞拿魚味,飯嘅口感唔太硬,有驚喜

🍶新玉「出羽燦燦」純米大吟釀

2023-08-22
Dinner
  • 厚牛舌
吳留手居酒屋銅鑼灣邊寧頓街5號地舖前菜:青瓜荀/ 麻醬秋葵 /芽菜 螢光魷魚沖潰 – 細細條 入口好爽口仲有D墨汁咁刺身拼盤(生蠔🦪蝦 翡翠螺 蜆)成盤都好新鮮呀!!! 生蠔好cream唔腥而翡翠螺好甜好好食串燒鹽燒雞翼 薄牛舌芯雞腎 雞心 雞肝 雞胸軟骨串燒好出色 無一樣係燒過左火薄牛舌芯一D都唔薄 仲好有肉汁而雞胸軟骨同平時一粒粒既形狀唔同架明太子玉子燒呢個比平時玉子燒更滑 以為好甜但加左明太子岩岩好中和 咸咸甜甜 溫泉蛋湯烏冬 – 日本溫泉蛋 清清地湯烏冬好暖胃
吳留手居酒屋
銅鑼灣邊寧頓街5號地舖

前菜:青瓜荀/ 麻醬秋葵 /芽菜

螢光魷魚沖潰 – 細細條 入口好爽口仲有D墨汁咁

刺身拼盤(生蠔🦪蝦 翡翠螺 蜆)
成盤都好新鮮呀!!! 生蠔好cream唔腥

岩岩好中和 咸咸甜甜

溫泉蛋湯烏冬 – 日本溫泉蛋 清清地湯烏冬好暖胃

Dinner
2023-08-24 26 views
今日同同事早左開完會,就決定去附近搵間未食過嘅新餐廳食日本嘢。最後我哋揀咗邊寧頓街嘅日本餐廳叫做吳留手。因為比佢個名吸引到。原來餐廳有2層,我地係坐樓上嘅。我哋兩個都叫咗午市定食,一個係三文魚丼,另一個係柚子胡椒雞扒定食。個三文魚丼飯會撈埋蟹籽,令成碗飯感覺豐富好多。三文魚新鮮,而且數量不少。雞扒有驚喜,外脆內軟,出面餐廳很少做到這個脆皮。所有午市套餐都會有前菜小食,以及麵豉湯。麵豉湯唔咸都唔錯。以呢個價錢環境舒服都不失為一個選擇。加$10仲會可以有飲品。下次應該會再去試吓d串燒。

下次應該會再去試吓d串燒。
三文魚丼
2023-08-23
$70 (Lunch)
三文魚丼
2023-08-24 6 views
今日去了銅鑼灣的吳留手居酒屋吃午餐,午市定食$68起,幾抵食💰炸雞咖喱飯 🍛 ($68)炸雞咖喱飯,新鮮熱辣辣的炸雞塊搭配濃郁的咖喱醬汁,味道豐富。炸鷄圍繞碟子放置,造型別致的呈現方式。🍗🍛日式豚肉溫泉蛋飯 🍚($68)日式豚肉溫泉蛋飯有肥美豬肉片和溫泉蛋,還有大量洋葱。攪拌均匀后鷄蛋黃為飯帶來香氣,更加好吃。🐷🍳🍚餐前的味增湯有豆腐海帶,味道香濃,也有一碟爽口小芽菜,也不錯呢!🍲🍴

炸雞咖喱飯 🍛 ($68)

日式豚肉溫泉蛋飯 🍚($68)

2023-08-23 17 views
中午熱辣辣,唔知食乜嘢好;同事講,吳留手居酒屋,環境乾淨,很有日本feel, 吳留手居酒屋位於銅鑼灣邊寧頓街5號地舖,餐廳分地鋪和閣樓。午市套餐全部都有前菜、麵豉湯(加$10 汽水/烏龍茶)我哋叫了兩個定食,分別是三文魚丼$68, 及西京銀鱈魚$148, 餐廳食材新鮮, 麵豉湯足料, 前菜有蓮藕, 潤肺養顏又爽口, 牛蒡清熱解毒, 好適宜夏天食用, 三文魚肉質肥美, 銀鱈魚鮮甜幼滑,如此鮮美食物,令我哋胃口大增,約定,遲啲還要試吓佢哋的晚餐。

午市套餐全部都有前菜、麵豉湯(加$10 汽水/烏龍茶)
2023-08-16
$103 (Lunch)
2023-08-22 14 views
旅行去過台灣吳留手總店,對於佢地野食超有信心,今次就一於試下香港店。比較特別嘅係香港有午市,午市餐牌有十幾款定食選擇,價錢有便有貴,最貴都係$148,以銅鑼灣地段加上週末黎講好抵食。🏮三文魚丼飯 $68★★★★☆三文魚切左粒夠油脂,同魚子一樣夠新鮮唔會腥,壽司飯醋味剛好,唔洗額外加豉油都夠味道!仲有生鵪鶉蛋,所有配料撈埋食一流!定食除左主食仲配有麵豉湯,醃物(醃生蒜)、芽菜,整體食落幾豐盛。呢個價錢黎講幾抵食。🏮厚燒牛舌芯定食 $128 ★★★★☆望住廚房成條燒完再切,熟度剛好,厚度大少啱啱一啖SIZE,柔稔唔韌,食落牛味幾濃郁有肉汁,加埋燒完啲油脂出哂黎,好惹味,餸飯一流。而且用左牛舌芯,絕對係成條牛舌最好食嘅部位,又要無筋位,正!份量仲要幾多,絕對夠哂餸哂成碗飯!如果有少少膩就可以加少少Wasabi,馬上Refresh哂!🌟總括:價錢抵食,味道、份量都中上,絕對會Encore!夜晚食下串燒飲兩杯,絕對係同朋友傾計嘅好地方
🏮三文魚丼飯 $68
★★★★☆
🏮厚燒牛舌芯定食 $128
★★★★☆

$100 (Lunch)