2017-08-12 740 views
經朋友介紹這家西式日式餐廳,早幾天已訂位。星期六晚上八時半來到,餐廳客人不多,Walk-in其實也有位。食物餐牌是一塊硬卡紙,前後頁也印上了食物的種類,另有一兩個套餐餐牌和飲品餐牌。雖然只有一張硬卡紙,但款式卻不少,主要分為小食類、沙律、湯品、蛋包飯、意粉類、Pizza等等。點餐後不久便上菜,速度好比快餐店第一道上的食品是鰻魚蛋包飯。蛋沒有煎得過熟,蛋也不算薄,吃下去啖啖蛋香味,鰻魚也算厚身,配合木魚絲吃,很有日式的味道,蛋包內的飯,每粒飯也被醬料包圍,很好味然後,很快便上了第二道食品:酥炸魷魚。這個強烈不推薦,外觀不錯,但魷魚卻完全不行,咬下去完全沒有魷魚的靭勁,感覺有點像吃軟身的墨魚丸之後,又是快速的上菜了:Parma Ham Pizza,是薄批來的,批底很脆而且易於切開,不怕餡料因難切的關係被扯走。芝士味較濃,Parma Ham味道不太重,但整體還是好吃的!龍蝦汁海鮮意粉:醬汁不少,使每條意粉也能掛汁,但味道不算特別。最後一道食物是卡邦尼意粉,較外面西餐廳特別的地方是這個溫泉蛋是由客人自己拌勻蛋黃的。這家餐廳的意粉配的醬汁也挺多,吃下去也很Creamy。飲品方面,我點了的士多啤梨

點餐後不久便上菜,速度好比快餐店

鰻魚蛋包飯

酥炸魷魚

Parma  Ham  Pizza

龍蝦汁海鮮意粉

卡邦尼意粉

飲品方面,我點了的士多啤梨奶昔也很不錯,奶類被打成杰身,所以不容易用飲管喝到,但奶味也因此很重,感覺很足料!
士多啤梨奶昔
2017-08-12
$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
鰻魚蛋包飯
Parma  Ham  Pizza
士多啤梨奶昔
2017年8月7日 (星期一) 12:00pm 日本陶瓷名牌 Noritake 開設的西餐廳,食物以健康新鮮為前題。餐廳設計獨特,與陶瓷餐具 專門店連繫一起,一邊是餐飲,一邊是售賣碗碟茶杯等高級餐具。『一舖二用』的概念,充分發揮日本人的生意頭腦。 環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。 餐具杯碟都經過高溫消毒,我用手觸摸仍感到微熱,提高對餐廳的衛生信心。 為慶祝本人的生日,特地選擇此餐廳用膳。 侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚! 不用等位 人數:2 人 HK$237 日式咖哩香煎龍脷柳珍珠飯 - 咖哩味道香濃,既辣且甜,是本人喜愛的。龍脷柳三大塊,肉質偏軟腍,廚師亦煎得不熱氣,只是味道鹹了一點點。珍珠米飯黏腍,混合黑芝麻一起吃,頗具咬口。 日式叉燒豚肉白湯拉麵 - 豚肉新鮮軟綿,半隻雞蛋似滷水蛋,感覺滑溜,而粟米粒具咬口。湯底方面,鹹度濃香適中,令整體味道提升。【推介之選】❤❤❤ 火腿蓉粟米湯 - 味道一流,忌廉味滑溜,粟米湯濃郁;加上材料充足,每羹都吃到火腿和粟米粒,感覺非常滿足!【推介之選】❤❤❤ 餐包 - 一個是迷你豬仔包,一個是黑芝麻麥包,質感很硬身。 紐約芝士

2017年8月7日 (星期一) 12:00pm

環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。

為慶祝本人的生日,特地選擇此餐廳用膳。

侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚!

不用等位

人數:2 人 HK$237

火腿蓉粟米湯 + 餐包

餐包 - 一個是迷你豬仔包,一個是黑芝麻麥包,質感很硬身。

紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕 - 芝士味香,如果再濃厚一些會更好,口感算結實,甜而不膩。

熱奶茶

熱奶茶 - 散發花香,獨特清新,叫人一飲難忘。以玻璃瓶裝紅茶,富藝術感,斟酌時,舉止自然優雅起來。此外,可以命侍應加添熱水,慢慢繼續享用。【推介之選】❤❤❤

《 影 片 》:

另加 HK$24 可轉橙汁 / 西柚汁

另加 HK$25 可自選蛋糕

另收加一服務費
2017-08-07
$119 (Lunch)
Celebration
Birthday
2017-07-22 874 views
2017年7月20日 (星期四) 1:00pm 日本陶瓷名牌 Noritake 開設的西餐廳,食物以健康新鮮為前題。餐廳設計獨特,與陶瓷餐具 專門店連繫一起,一邊是餐飲,一邊是售賣碗碟茶杯等高級餐具。『一舖二用』的概念,充分發揮日本人的生意頭腦。 環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。 餐具杯碟都經過高溫消毒,我用手觸摸仍感到微熱,提高對餐廳的衛生信心。 為慶祝本人的報告合格,特地選擇此餐廳用膳。( 本人第一次光顧 ) 侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚! 不用等位 人數:2 人 HK$260 什錦刺身飯 - 三文魚肉質軟滑,味道甜美,幾乎入口即溶。吞拿魚粉嫩,新鮮可口。置於藍色陶瓷碗 / 鐵碗中央的大蝦味道亦鮮甜,旁邊的三片青瓜清涼爽口,酸薑更卷成玫瑰花形狀,令刺身飯賣相高貴。整體來說,每片魚生刺身都是厚切,極富質感,味道佳。碗內的珍珠米十分軟綿,滲出淡淡的日本醋香。【推介之選】❤❤❤ 忌廉餐湯 - 忌廉味道香濃,但不會太杰,配合洋蔥粒、紅蘿蔔粒和數片魚肉之後,層次感立即提升,而且兼具咬口。 全麥餐包 - 營養豐富健康,可惜比較乾硬。 蔬菜沙律 - 新鮮爽口,配合酸酸的

2017年7月20日 (星期四) 1:00pm

環境光亮整潔,裝潢時尚高雅,餐具乾淨。

侍應奉餐和收拾碗碟的速度快,服務殷勤,值得一讚!

不用等位

人數:2 人 HK$260

什錦刺身飯

什錦刺身 - 三文魚肉質軟滑,味道甜美,幾乎入口即溶。吞拿魚粉嫩,新鮮可口。置於藍色陶瓷碗 / 鐵碗中央的大蝦味道亦鮮甜,旁邊的三片青瓜清涼爽口,酸薑更卷成玫瑰花形狀,令刺身飯賣相高貴。整體來說,每片魚生刺身都是厚切,極富質感,味道佳。碗內的珍珠米十分軟綿,滲出淡淡的日本醋香。【推介之選】❤❤❤

餐湯 + 餐包

全麥餐包 - 營養豐富健康,可惜比較乾硬。

蔬菜沙律

蔬菜沙律 - 新鮮爽口,配合酸酸的沙律汁後,可以先來開開胃口。

《 餐 牌 》:

另加 HK$24 可轉橙汁 / 西柚汁

另加 HK$25 可自選蛋糕

另收加一服務費
2017-07-20
$130 (Lunch)
餐湯 + 餐包
2017-05-27 971 views
喺海港城返工嘅我,基本上成個商場加埋對面街嘅嘢都食過啦,因為尖沙咀地方所以食個午餐一般來講都要六七十蚊,仲要未必好食!成日中午都見到呢間餐廳好多人食,咁就搵日出咗糧過嚟試吓先,因為一睇都知都唔平架啦!我自己係叫咗個蛋包飯嘅,真係好味喎,真係一分錢一分貨,雖然要百幾蚊,但係食得開心嘅,好味嘅舒服嘅!因為之前有個湯或者沙律,其實沙律都要4-50蚊啦,所以其實百幾蚊又唔算好貴呀!加上真係好食嘅!所以一個月都可以來返一兩次食午餐啊!
2017-04-16
$150 (Lunch)
2017-05-26 961 views
絕對抵食的特惠餐排唔到cheesecake factory 走到好近既niji食以前都食過覺得都幾好味 特別要讚既係服務 我流鼻水 包了粒雲吞職員立即拿了杯暖水俾我 好貼心(當時唔少客人的)做緊一個特價餐 好似係到5月尾有份七款醬料的沙津醬料只係gimmick不過菜同三文魚份量係多既 抵啦之後係麪䜴湯 我唔好的 男朋友話ok~ 主菜 黑松露意大利飯 有咬口好夠味 好香 好多菇隻蝦一般 煎帶子就肥美鮮甜 Carbonara 係以前食過 都已經好好食 今日再食都仍然好好味 好creamy不過其實好難唔好食嘅 甜品一般 係cheesecake 生果吸引我多點 最值得提嘅係杯咖啡個職員同我講最出名係咖啡 成日有人讚 飲完之後真係覺得 杯咖啡真係好香咖啡豆味 無呃我 超香濃超滑 好回味 值得返去再飲Regular coffee 係即磨 唔使加錢 抵!Decaf 既都唔使 凍飲都好味244+48 ~$300/2人!
絕對抵食的特惠餐

排唔到cheesecake factory
走到好近既niji食
以前都食過覺得都幾好味

特別要讚既係服務 我流鼻水 包了粒雲吞
職員立即拿了杯暖水俾我 好貼心

(當時唔少客人的)

做緊一個特價餐 好似係到5月尾

有份七款醬料的沙津
醬料只係gimmick

不過菜同三文魚份量係多既 抵啦

之後係麪䜴湯 我唔好的 男朋友話ok~

主菜 黑松露意大利飯 有咬口

Regular  coffee

個職員同我講最出名係咖啡 成日有人讚
飲完之後真係覺得 杯咖啡真係好香咖啡豆味
無呃我 超香濃超滑 好回味 值得返去再飲
Regular coffee 係即磨 唔使加錢 抵!
Decaf 既都唔使 凍飲都好味

244+48 ~$300/2人!
Regular  coffee
  • carbonara
  • Coffee!
2017-05-14 708 views
本人好鐘意食蛋類的食物,所以順帶就鐘意埋食蛋包飯 咁岀名嘅多人推薦嘅餐廳來來去去都果幾間,今日就黎食 checklist 上嘅呢間 niji bistro!餐廳係海港城港威商場果邊,因為店面招牌不明顯,所以差啲就行過左。我們入座時安排左坐 Open Seating Area,有少少開揚毫無疑問就是點左個蛋包飯,呢個係鰻魚蛋包飯,外觀100分!係好飽滿漲卜卜的!超級可愛(帶子係另外加錢嘅)外表靚,味道同樣好吃!啲飯有鰻魚汁,所以唔會好清淡無味。價錢少貴,不過係港威商場的地方食都預左咁上下 😂

本人好鐘意食蛋類的食物,所以順帶就鐘意埋食蛋包飯

(帶子係另外加錢嘅)

2017-04-17 1076 views
我和家人再光臨Niji,侍應見我們選好牛肉漢堡飽後就沒有其他心頭好,便推介我們點墨西哥辣雞肉薄餅(現時餐廳推廣墨西哥食品),並補充有6款醬料配合食法。果然其賣相及味道不錯,未放入口已經聞到其香味,而辣味配合醬料包括牛油果醬、芝士醬、肉醬及忌廉醬等及配菜,易入口及味道好好,加上再點特飲,即玫瑰西柚及士多啤梨(現時仍是半價優惠),而且漢堡飽内的牛肉漢堡香口及新鮮,這真是一頓美味晚餐😋而下次我們會預留肚内「空間」再品嚐這裡的甜品。

而下次我們會預留肚内「空間」再品嚐這裡的甜品
2017-03-01 1495 views
呢間餐廳係日式fusion 菜咁岩係尖沙咀買完菜,肚餓見人少少就入左去男友點左蛋包飯,我試過就好難食,認真一般好彩,我點左set dinner , 整體唔錯,400$ 一份,有主菜,頭盤,coffee,甜品
呢間餐廳係日式fusion 菜
咁岩係尖沙咀買完菜,肚餓見人少少就入左去
男友點左蛋包飯,我試過就好難食,認真一般
2017-02-06 1591 views
20:00到餐廳尚有空枱,但有用餐時限,其中一位朋友未到達,餐廳好貼心先幫忙hold枱,最後的朋友到後立即入座。其中一位朋友係素食者,餐廳有一個全素的餐牌可以提供,選擇都多,前菜及每樣主菜都有素的選擇,對於同行有葷食及素食組合的聚會簡直係一個福音。而且素食一點都不馬虎蒟蒻魷魚圈簡直係水準之作。個人最怕傳統素食,但這個如果不講明葷食者絕大機會分不出是素菜。最出名的蛋包飯亦有素食,食落一d都唔覺得係素。明太子蛋包飯都有試,味道ok, 但期望太大反而沒有特別感想,蛋係滑的沒有過熟,飯亦有炒/燴過。在香港沒有試過太多蛋包飯,但與日本的比都不會太差,絕對有質素。待應有特別提醒,後期沒有加上如圖片中的裝飾所以會有不同,相信很少餐廳會這樣提醒pizza也有試,不會太乾,剛剛好空間舒適,不會太逼,待應很有禮貌,唯一美中不足就係用餐時間太短,會再去

最出名的蛋包飯亦有素食,食落一d都唔覺得係素。

pizza也有試,不會太乾,剛剛好

$200 (Dinner)
  • 蒟蒻魷魚圈
  • 蛋包飯
2017-01-15 1391 views
想吃蛋包飯,又想食素的,呢間餐廳可滿足呢兩個願望。蛋炒得軟滑,份量十足,價錢約100元。素食味道像真的一樣,值得推薦。而假日的午餐時段至2:45,又有all-day-breadfast,可滿足想瞓晏d嘅你呢!
  • 蛋包飯
2017-01-14 1335 views
今日難得同舊同事lunch ,黎到海港城周圍都好多人。眼見呢間好似好似好評,我就入咗去食。呢間餐廳好似出名蛋包飯,所以我地諗住其中一個人都會去試。佢哋服務幾好,環境都幾令,坐得幾舒服,雖然lunch time時間周圍都好嘈。我哋兩個每個叫咗個set lunch。當中有沙律同野飲加主菜。蛋包飯味道吾錯,上面有d魚籽,match埋好好食,d 汁咸淡適中。墨魚汁令個飯味道更加特別,超級喜歡。朋友叫個個個醬好濃,我黎遠都嗅到好香,但我試左之後覺得濃味左少少。都系蛋包飯比較適合我。

位於尖沙咀的Niji,是一間我一直很想吃的蛋包飯餐廳。今天,終於終於來到啦。在很久以前,在openrice看過NiJi的大名,一早便加入我的最愛,終於我來吃啦。今日和新認識的朋友來到,齊齊吃蛋包飯午餐,實在很開心哦。午餐包沙律/餐湯,主食,餐茶餐湯為羅宋湯,伴以微暖軟熟餐包。餐湯不辣,配料甚多。面包鬆軟,內有蘿蔔粒,黑醋有點過油。雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯$138主角超快登埸,我餐包也未吃完呢大大份的蛋包飯有我手脾的長度哦,蛋包飯上撒上鮮紅蕃茄醬汁,簡單吸引用叉子微微按下,那鬆軟滑嫩的感覺,堪稱一絕蛋包做得岀色,入囗帶湯汁且濕潤,非常完美弄開蛋包後,蕃茄色的米飯,酸甜氣足米飯煙靭,配上炒洋蔥,氣味更香。但蕃茄味略可更重一點,雞肉可更多一點哦原來今天更是他生日,剛認識不久就不要怪我啦,下次我帶你吃更好的。
位於尖沙咀的Niji,是一間我一直很想吃的蛋包飯餐廳。

今天,終於終於來到啦。
在很久以前,在openrice看過NiJi的大名,
一早便加入我的最愛
,終於我來吃啦。

今日和新認識的朋友來到,齊齊吃蛋包飯午餐,實在很開心哦。
午餐包沙律/餐湯,主食,餐茶

餐湯為羅宋湯,伴以微暖軟熟餐包。
餐湯不辣,配料甚多。面包鬆軟,內有蘿蔔粒,黑醋有點過油。
雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯$138

主角超快登埸,我餐包也未吃完呢

用叉子微微按下,那鬆軟滑嫩的感覺,堪稱一絕

蛋包做得岀色,入囗帶湯汁且濕潤,非常完美
弄開蛋包後,蕃茄色的米飯,酸甜氣足

2016-12-19
2016-12-13 1095 views
印象中好耐之前食過佢既蛋包飯既,,印像中好似唔差既,今次見到佢又無咩人,唔洗排隊,又唔想再行揾餐廳就入左黎食蛋包飯,點不知,真係好難食,食唔落啦,張相睇落就好好味咁,但黎到打左個特,啲汁浠到爆,份漢堡扒乾到爆,不會有下次。
2016-12-13
$160 (Dinner)
2016-12-02 1026 views
這裡的早餐只有在一至五供應,不用加一,雖然都算係海港城裡面中高檔次的日式餐廳,但服務質素比茶餐廳更低。格局:開放式,一早因爲商場無開空調,好焗;有個應該係做左好耐既老待應,一黎就用指揮既tone叫我坐邊張檯,好似軍訓咁。其他阿姐好少少。食物:呢度出名蛋包飯,omelette款仲要貴d, 難得早餐有聞名既omelette (早餐款:西班牙omelette 連沙律、茄汁豆$48),當然不用再諗。嘩,一上檯,比個份量嚇一嚇,根本係午餐既量。omelette 用傳統日式方法製作,外蛋皮剛熟咁包住裡面滑蛋同料。而裡面燈籠椒、洋蔥、蕃茄幾夠多,有少許煙肉。蛋係堅滑,切開有蛋汁,但食到尾會好溜同單調。另外沙律既油就落太多。咖啡:$18個款可以任飲,第一杯就即磨,第二杯就係老麥式煮定既黑啡,d奶仲要係人工咖啡奶精,其實,加$18都唔比鮮奶,有點兒那個。有時間,又接受到比茶餐廳更甚既服務,可以堂食個omelette, 野飲就去返有質素既coffee shop先飲。

另外沙律既油就落太多。

2016-11-27 877 views
今天來了這裡開會,點了一個普通不過的set lunch。貴是定律了,商場鋪租也要啦。跟餐可選湯或沙拉,我選了湯。湯不太馬夫,有料,不過略微有點太膩了,可能奶油有點多了。這個壽司飯,實在不能合格。呑拿魚屬低價貨色,飯也不是用日本米,醋亦不夠。這種質素要付個88大元,實在過分。
今天來了這裡開會,點了一個普通不過的set lunch。
貴是定律了,商場鋪租也要啦。
跟餐可選湯或沙拉,我選了湯。
湯不太馬夫,有料,不過略微有點太膩了,可能奶油有點多了。
這個壽司飯,實在不能合格。
呑拿魚屬低價貨色,飯也不是用日本米,醋亦不夠。

這種質素要付個88大元,實在過分。