2023-09-09 36 views
黑雨後,經過商場不怕風雨就去到將軍澳天晉匯的廿一堂。落完一場大雨,天氣涼左d,全家都揀左最愛的火鍋。三款火鍋分別係豚肉壽喜湯、美國牛小排壽喜湯和雞肉壽喜湯。每一款火鍋仲可以揀湯底,有壽喜湯或者番茄湯,各有其獨特的風味,包你食到好滋味。豚肉壽喜湯的豚肉鮮嫩多汁,搭配上壽喜燒的甜醬汁,口感豐富,甜中帶點鹹,讓人回味無窮。美國牛小排壽喜湯則是肉質細膩,牛肉的香味與壽喜燒的醬汁完美結合,讓人食指大動。至於雞肉壽喜湯,配上番茄湯底,雞肉大大件肉質鮮嫩,加上濃郁的芝麻醬汁的和日本蛋汁,味道更提昇。火鍋配料非常豐富,有娃娃菜、粟米、金菇、冬菇、蟹棒、芝士竹輪、年糕福袋等等,每一樣都非常美味。特別是芝士竹輪,一咬就爆晒濃郁的芝士出黎!年糕福袋則是甜中帶點咸,口感煙韌,讓人回味無窮。套餐包日本山形米飯,玄米茶、麵豉湯或汽水。飲品可以 +$10升級凍宇治抹茶鮮奶或柚子梳打冰。米飯加$8升級日本讚岐烏冬。抹茶的甘苦與鮮奶的甜膩完美結合,讓人一試難忘。至於日本讚岐烏冬,則是口感煙韌,與火鍋一起享用,更是美味無比。黎緊入秋啦,想食一人火鍋,廿一堂都係一個不錯的選擇!
黑雨後,經過商場不怕風雨就去到將軍澳天晉匯的廿一堂。

落完一場大雨,天氣涼左d,全家都揀左最愛的火鍋

黎緊入秋啦,想食一人火鍋,廿一堂都係一個不錯的選擇!
2023-08-24 51 views
我個人覺得牛丼有少少辣辣地都幾野味,可能唔食辣嘅人就食唔到,而我個人覺得豚肉丼比較好食,佢嘅肉汁比較多,而牛肉丼就比較有口感,不過我個人就麻麻,服務都唔錯,環境都好舒適🥰
晚市套餐跟玄米茶/麵豉湯******************************🥢美國牛小排壽喜湯Shabu Shabu $88揀左蕃茄濃湯 十分正😍真係食到蕃茄味唔係敷衍嘅溝水湯底🤤食到最後將米飯倒入湯搖身一變成為蕃茄湯飯不得了🤣牛肉質素一般但係都算有牛味而且其他配料又多又好味!啲配料多到一開始我要將部分夾出黎如果唔係湯滾嘅時候一定會瀉出黎😂最驚喜係有芝士竹輪😍其他配料有蛋,蟹柳,年糕福袋,粟米,金針菇,大量菜$88食到咁滿足嘅一人火鍋真心冇得輸!***🥢吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬 $80咖哩湯又係另一個驚喜美食🤤唔係超市咖哩磚味道🥳真正煮到湯嘅口感坊間好多咖哩湯都好杰唔似湯所以廿一堂呢碗真係令我十分驚喜🥳美中不足係吉列豬扒本身淋左醬汁如果可以醬汁另上 比人自己淋咖哩湯/點醬就更perfect了
晚市套餐跟玄米茶/麵豉湯
🥢美國牛小排壽喜湯Shabu Shabu $88
揀左蕃茄濃湯 十分正😍
真係食到蕃茄味
唔係敷衍嘅溝水湯底🤤
食到最後將米飯倒入湯
搖身一變成為蕃茄湯飯不得了🤣
牛肉質素一般但係都算有牛味
而且其他配料又多又好味!
啲配料多到一開始我要將部分夾出黎
如果唔係湯滾嘅時候一定會瀉出黎😂
最驚喜係有芝士竹輪😍
其他配料有蛋,蟹柳,年糕福袋,粟米,金針菇,大量菜
$88食到咁滿足嘅一人火鍋真心冇得輸!
🥢吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬 $80
比人自己淋咖哩湯/點醬就更perfect了
吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬
吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬
2023-06-27 137 views
呢間廿一堂喺天晉匯,係一間日式燒丼嘅餐廳。我同屋企人去咗食晚餐!❤️我哋叫咗幾個菜,包括廿一燒豚丼、豚肉溫泉玉子讚岐烏冬、九州豚湯野菜煮同北海道炸薯餅。其實都嚟過幾次,食物質素保持到水準,依然都幾好食!廿一燒豚丼有燒得啱啱好嘅豬肉片,肉質鮮嫩多汁,配上醬汁同飯,真係令人食到好滿足。豚肉溫泉玉子讚岐烏冬湯底鮮味十足,配上彈牙嘅烏冬面,小朋友都中意食。九州豚湯野菜煮嘅豚肉湯底好鮮甜好入味,仲有新鮮嘅野菜同香菇,令湯更加美味。北海道炸薯餅係我哋嘅小食,外脆內軟,好好味!最後食埋日式糯米糍-大福,真係好滿足!😋❤️‼️廿一堂嘅燒丼真係好好食,份量啱啱好,每一樣都好美味。😋❤️

廿一堂嘅燒丼真係好好食,份量啱啱好,每一樣都好美味。😋❤️
2023-06-23
Dinner
2023-06-20 108 views
無論係午餐定下午茶,份量都係偏少,如果細食都還可以,如果男仔我都覺得份量唔夠,而至於味道係ok嘅,啲飯面质量都好過吉x家個個好多,食完無口乾嘅感覺,所以應該無味精,小朋友食都值得推薦,但係媽媽們就要幫一個小朋友落一個餐咯😂😅🥹
海洋焗飯
2023-05-06 176 views
好少去將軍澳覓食,咁岩行開見廿一味門面幾清新,座位闊落,而且款式夠多,決定試下佢!Order左18號餐鰹魚湯讚岐烏冬配關東煮,烏冬爽滑彈牙吾淋,湯底清甜,配上我心心念念嘅關東煮,特別係完全喚醒我系日本食宵夜每次都點關東煮嘅回憶性價比高!可以encore!

性價比高!可以encore!

2023-04-22 157 views
套餐殞配玄米茶/汽水/麵豉湯******************************🥢岩鹽燒鯖魚配銷魂丼 $70🥢玄米茶味道:⭐️⭐️⭐️⭐️/5竟然配紫菜飯開心😍個人唔好生蛋唔係好識食隻蛋好唔好食而紫菜加燒汁飯好正👍🏻燒鯖魚頗大條少少鹽味+少酸嘅蘿蔔泥一齊食好夾美中不足係有少少overcooked所以條尾有少少焦味😗不過整體而言覺得不錯***🥢廿一燒豚飯 $59🥢百事可樂味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5偷食左朋友兩塊燒豚肉呢個真係不得了!!豚肉邊緣焦脆口感滿分!而且燒肉汁調味好香口就咁食或者配飯都一流果然冠店名嘅菜式都係特別好食🤤***🥢吉列豬扒配鰹魚湯讚岐烏冬 $70🥢麵豉湯味道:朋友點的冇試就唔評⭐️了😙我自己就冇試兩位朋友就覺得吉列豬扒好食但係麵豉湯好鹹😂建議加配其他飲品好啲😗
套餐殞配玄米茶/汽水/麵豉湯
🥢廿一燒豚飯 $59
🥢百事可樂
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
偷食左朋友兩塊燒豚肉
呢個真係不得了!!
豚肉邊緣焦脆口感滿分!
而且燒肉汁調味好香口
2023-04-20
Lunch
岩鹽燒鯖魚配燒魂丼
廿一燒豚丼
連鎖式快餐店,賣點是用山形米,偏向想做到正宗日本的味道,但還有很大改善空間。 廿一燒豚丼- 燒得很香口,只是肉質有少少乾、日本米煮成的飯不錯,但醬汁有點多有點鹹。吉列豬扒配日式咖哩讃岐烏冬- 豬扒不行、烏冬不錯。吉列豬扒夠脆,肉質夠冧...問題就是太冧,完全沒有口感又沒肉味,我忍不住看了幾次是不是薯蓉可樂餅。另外醬汁是預先落好,有點鹹。如果同樣百元吉列豬扒定食,銅鑼灣curry bee跟廿一堂是一個天一個地。咖哩烏冬是兩個世界,烏冬算是彈牙,咖哩湯夠味又不太濃,配菜秋葵健康。凍咖啡- 餐飲加$3,味道夠香夠味不苦不酸。自動售賣機可以選冰、奶、糖的份量,今次走甜也好味。甜品大褔- ok啦。

吉列豬扒配日式咖哩讃岐烏冬

凍咖啡
甜品大褔- ok啦。
2023-03-24
2023-03-23 92 views
由於在將軍澳開了廿一堂,因此心思思想去,食個快餐,食碗飯,竟然一試難忘,因此現在變成了我的飯堂!🤣🤣🤣他的燒豚丼,真是十分美味,由於他都是即點即燒,因此豚肉燒得熱辣辣,而且油分足夠,形成很香的燒豚肉,加上它有秘製醬汁,食完真是冇辦法返轉頭!👍🏻👍🏻👍🏻一個餐平均大概$60-$70,但是質素有保證,而且快餐來說真是質素很高,值得推介!✅✅由於快餐,因此環境都是簡單快餐店的裝橫,但是環境都是舒適、乾淨,因此有時候一個人來消磨一個下午都冇問題😀👍🏻

呢間連鎖日式燒丼第一次食,性價比勁高,唔洗$100就食到高質嘅燒肉丼,下次要試埋佢其他丼飯,仲有火鍋。👅廿一厚切牛舌丼 $73牛舌真係同個名一樣超厚切,而且食落一啲都唔靭,牛舌嘅油脂分布好好食落好嫩,牛嘅油脂香味都好重。🥩鐵板角切和牛配燒魂丼 $91必食推介,一塊炸蒜片加一粒和牛粒,一啖過咁食勁香,燒魂丼就係紫菜溫泉蛋飯,紫菜份量好夠,撈勻完成個匙羹都黐住啲紫菜。跟餐可以揀大根醬油漬或者大福玄米茶汽水唔洗加錢,檸檬柚子蜜加$4胡麻椰菜沙律(加$18)

👅廿一厚切牛舌丼 $73
廿一厚切牛舌丼

🥩鐵板角切和牛配燒魂丼 $91
鐵板角切和牛配燒魂丼

跟餐可以揀大根醬油漬或者大福
玄米茶汽水唔洗加錢,檸檬柚子蜜加$4
胡麻椰菜沙律(加$18)
廿一厚切牛舌丼
鐵板角切和牛配燒魂丼
#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhktseungkwano📌同類餐廳#foodchaserhkrestaurant📌同款美食#foodchaserhkjapanese✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍將軍澳 廿一堂 🥳🥳🥳今次已經係3刷廿一堂‼️‼️同其他兩間嘅分別係,將軍澳分店有自助水吧,乾淨企理🤪另外仲有‼️將軍澳分店係朝早8點開,設有早餐時段😍😍✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 唐揚雞配日式咖喱湯讚岐烏冬 $72忍唔住都係嗌番唐揚雞讚岐烏冬😋😋😋不過同中環分店唔同嘅係,將軍澳分店嘅日式咖喱湯底湯身比較稀,味道冇咁濃,但係唐揚雞一樣咁香脆😋😋😍✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 廿一堂 (將軍澳)店舖地址:將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號營業時間:星期一至日 0800-2200查詢/預約電話:27879982服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨#將軍澳美食 #將軍澳日式 #將軍澳好去處#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處 #hkf
#foodchaser_hk

🍽 唐揚雞配日式咖喱湯讚岐烏冬 $72

食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 廿一堂 (將軍澳)
店舖地址:將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號
營業時間:星期一至日 0800-2200
查詢/預約電話:27879982
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀

#將軍澳美食 #將軍澳日式 #將軍澳好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2022-10-21
Lunch
  • 唐揚雞配日式咖喱湯讚岐烏冬
2023-02-03 119 views
N年無去將軍澳,原來依家將軍澳多咗好多野食同新樓新商場😂喺天晉匯地下成排都喺餐廳,好多選擇!🔸 吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬 $70哩個lunch set 份量都幾大!吉列豬扒外脆內軟,可惜冇肉汁同埋偏薄;而咖喱湯底濃稠,但偏重味,食完會口渴;烏冬夠煙靭,唔會太淋一pat野咁,我自己幾鍾意💛整體嚟講食物質素尚可👌🏾下次可以試試丼飯!期待啊📍 廿一堂 (將軍澳)將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號

🔸 吉列豬扒配日式咖喱讚岐烏冬 $70

整體嚟講食物質素尚可👌🏾下次可以試試丼飯!期待啊

📍 廿一堂 (將軍澳)
將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號
✨廿一堂 (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <唐揚炸雞配日式咖喱讚岐烏冬(轉蕃茄濃湯)>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝟽/𝟷𝟶 ⁡炸雞份量滿意共有六件即炸又熱又脆👍🐓⁡烏冬揀咗蕃茄濃湯湯底算清無好油加左少少海帶蕃茄烏冬正常 不過唔係煙靭嗰種⁡套餐飲品叫咗麵豉湯味道預期之內作為日式快餐店整體水準都唔錯⁡見新春限定餐牌有和牛鰻魚飯有機會再試⁡整體評分:😋味道: 7/10 💰價錢: 人均約$70⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*1️⃣💖廿一堂 (將軍澳)📍將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號📞2787 9982⁡2️⃣💖 廿一堂 (中環)📍中環士丹利街33號地舖📞2881 5222⁡3️⃣ 廿一堂 (荃灣)📍荃灣大河道100號海之戀商場地下G02號舖 📞2812 7113⁡4️⃣ 廿一堂 (樂富)📍樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1161-1162號舖📞2311 8685⁡
✨廿一堂 (ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <唐揚炸雞配日式咖喱讚岐烏冬

整體評分:
😋味道: 7/10
💰價錢: 人均約$70

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
1️⃣💖廿一堂 (將軍澳)
📍將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號
📞2787 9982

2️⃣💖 廿一堂 (中環)
📍中環士丹利街33號地舖
📞2881 5222

3️⃣ 廿一堂 (荃灣)
📍荃灣大河道100號海之戀商場地下G02號舖
📞2812 7113

4️⃣ 廿一堂 (樂富)
📍樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1161-1162號舖
📞2311 8685
廿一堂 Nijuuichi DonJapanese Donburi Restaurant In Hong KongJapanese Food Treat At 廿一堂 Nijuuichi Don last weekend. Taking a break from the typical Hong Kong food, my daughter Clarrisha brought me to the local favourite Japanese Donburi restaurant to try out their Lunch Set Meal at 廿一堂 Nijuuichi Don located in PopWalk II at Tseung Kwan O.廿一堂 Nijuuichi DonShop G08, G/FPopWalk Phase II19 Tong Yin StreetTseung Kwan ONew TerritoriesHong KongTel: 27879982Open Daily8am To 10pmDirection:3-min walk from Exi
廿一堂 Nijuuichi Don

Hong Kong
Tel: 27879982
Open Daily8am To 10pm
Direction:
3-min walk from Exit A2, Tseung Kwan O MTR Station
The restaurant, whose menu is dominated by rice bowls and noodles, is an efficient spot for lunch or dinner, with straightforward food and service.
Good Tasty & Affordable Japanese food, these Donburi rice bowls are the quintessential Japanese comfort meal. Prices start from HK$58 for chicken, pork, beef or fish served with various sides to choose from Miso/Tomato/Katsuo soup, Tea or Soft Drinks.
Set Lunch Menu

Their Set Lunch with 17 different Donburi options gives ample room for diners to mix things up, from usual suspects such as grilled pork and chicken bowls for HK$58 to an Eel Rice Bowl for HK$92.
HK$58

HK$58

We chose two classics and went for the Pork Rice Bowl and the Chicken Rice Bowl, which, at HK$58, is the most affordable or cheapest item on the rice menu.
Thinly Sliced Pork With A Nice Sweet Soy Marinade
Chicken Thigh With A Nice Barbecue Flavour

Both rice bowls were straightforward and tasty renditions of Japanese classics. The thinly sliced pork had a nice sweet soy marinade that complemented the pickled ginger and onion while the bite-size pieces of the chicken thigh had a nice barbecue flavour that goes well with the warm Japanese rice.
Breakfast Menu

#將軍澳 #荃灣 #樂富
#ricebowl #Donburi
2022-11-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Yakiniku Pork Rice Bowl + Miso Soup HK$58
  • Yakiniku Chicken Rice Bowl In Barbeque Sauce + Genmaicha Tea HK$58
2022-11-02 168 views
一向都幾鍾情依間日式連鎖快餐店,唔係成日食到唔會食厭,價錢又相宜👍🏻今次食tea~叫左厚切餐肉、牛乳炒滑蛋配番茄濃湯廿一肉醬公仔麵+豚肉野菜脆餃子(5隻)配凍奶茶佢依個番茄濃湯廿一肉醬公仔麵真係勁香濃唔係好稀好水o個d✨個脆餃子都炸得好香,而個午餐肉都係煎得好香脆🤤如果唔想咁熱氣,浸返落番茄濃湯風味更佳🤣大滿足✨而且連餐飲,加配小食都有優惠價👍🏻所以好抵食🤤依個價錢,食到依個質素,CP值好高❤️

今次食tea~叫左厚切餐肉、牛乳炒滑蛋配
番茄濃湯廿一肉醬公仔麵+豚肉野菜脆餃子(5隻)配凍奶茶

而且連餐飲,加配小食都有優惠價👍🏻所以好抵食🤤
依個價錢,食到依個質素,CP值好高❤️
厚切餐肉、牛乳炒滑蛋配 番茄濃湯廿一肉醬公仔麵 +豚肉野菜脆餃子(5隻) 凍奶茶
TakeAway