2022-07-28 285 views
荃灣果然係美食天堂,想食乜嘢都有。去開海之戀商場, 見呢間廿一堂好多分店,但係從來未食過,咁就試吓佢啦!🍱廿一厚切牛舌丼 ($68)一見到個牛舌,就已經心心眼😍,因為真係好厚!燒牛舌嘅精髓就係要夠喉,咁先可以保持滿滿肉汁嫩滑嘅口感,加上少少燒汁,好想食多幾塊🥰不過飯嘅質地我就略嫌淋左啲喺海之戀商場食飯,有一個開心位,就係絕大部份嘅餐廳都有海景位🌅,平平嘅價錢,就有咁舒適嘅relax time,係爽嘅🥰

🍱廿一厚切牛舌丼 ($68)
不過飯嘅質地我就略嫌淋左啲

• 廿一口厚燒牛舌丼
2022-07-27 216 views
我食呢份吉列豬扒 咖哩烏冬加咗個抹茶同埋薯餅 個餐仲送埋個大褔($85), 間餐廳望住個海景睇到啲人大汗淋漓感跑步, 自己飲住一杯冰涼嘅抹茶個心特別透心涼。 個大福非常港式, 因為係用椰絲做,個餡係用忌廉cream,食落去幾特別,個cream幾嫩口味道好夾。吉列豬扒同大快活差唔多, 脆香多汁。咖哩烏冬好有家嘅味道, 我特別諗阿媽嗰啲咖哩磚烏冬, 味道皆可口。炸番薯餅好好食, 壽司郎差唔多但係佢比壽司郎好因為佢多咗個沙律醬, 薯餅同沙律醬嘅味道都好夾下。服務 係自助嘅所以只會畀一星因為享受唔到。
吉列豬扒同大快活差唔多, 脆香多汁。
服務 係自助嘅所以只會畀一星因為享受唔到。
2022-07-27
$85 (Lunch)
  • 咖哩吉列豬扒烏冬
2022-07-26 227 views
中午12時,36度既天氣行經海之戀商場,就去了一間日式餐廳,廿一堂。首先要係門口購票先,之後就選定位置。剛剛好有張窗口旁邊既卡位,天氣之熱隔住玻璃都感覺到,我點了一份廿一燒鳥丼,坐下三分鐘就到我攞餐。燒雞鋪滿了整個碗再加上一半檸檬汁,味道突出而且有碳燒既味道,飯就用上正宗日本米加上洋蔥同汁,海景加美食簡直是大滿足。飲品我點了一杯可樂但我將用剩一半既檸檬放入可樂,笑了。另外甜品有個大福,外層是椰絲加上軟軟的糯米團入面有甜度剛剛好既忌廉,值得再去。
2022-07-24 149 views
過嚟呢邊做野,做到好攰😴一出地鐵站口就見到呢間⛩️直接唔理三七廿一坐入去☄️呢到以日系淺木色裝修🛖我揀咗窗邊位坐坐低見到碼頭🚢同埋跑步徑🏃🏻‍♀️仲有海景🏞 心情即刻放鬆返。呢到好似快餐店咁,要去收銀落單再拎野食出到去叫咗個灸燒豚肉飯,餐包一粒糯米糍同埋飲品或者麵豉湯,今次揀咗麵豉湯🥣飯嘅份量唔算多對一個普通人應該夠飽當然我係唔夠嘅🤣不過係未飽,但夠嘅感覺!加埋湯同甜品,其實都啱啱好嫁😆最後行埋don donki,仲可以直接搭車返家添,認真方便!
過嚟呢邊做野,做到好攰😴
一出地鐵站口
就見到呢間⛩️
直接唔理三七廿一坐入去☄️

呢到以日系淺木色裝修🛖
我揀咗窗邊位坐
坐低見到碼頭🚢同埋跑步徑🏃🏻‍♀️
仲有海景🏞 心情即刻放鬆返。

呢到好似快餐店咁,要去收銀落單再拎野食
出到去叫咗個灸燒豚肉飯,餐包一粒糯米糍
同埋飲品或者麵豉湯,今次揀咗麵豉湯🥣

飯嘅份量唔算多
對一個普通人應該夠飽
當然我係唔夠嘅🤣
不過係未飽,但夠嘅感覺!
加埋湯同甜品,其實都啱啱好嫁😆

2022-05-28
Type of Meal
Tea
我係2022年7月22日晚上8時26分在廿一堂荃灣海之戀分店晚餐外賣自取,回到家後始發現該店售賣變壞的咖哩汁,味道是酸澀的,明顯食物已有問題。另外,該店員工也包裝錯誤食物給我,由咖哩豬扒飯變成了咖哩炸雞飯,同時未有蓋好麵豉湯的蓋,以至整杯湯傾倒一袋。當晚9:45,我致電此分店,該店員反問我應如何處理,沒有任何回應或安排。當晚我在等取餐時,已留意整間店的員工除了收銀員全部都在聊天,互相拍打,極不留心工作,以致出錯。我對該店如此惡劣的食品及服務質素,感到非常憤怒,永不幫襯。

我對該店如此惡劣的食品及服務質素,感到非常憤怒,永不幫襯。

TakeAway
2022-07-06 353 views
#廿一堂經過呢間廿一堂,發覺佢係一間日式即點即燒專門店😚, 主打日式燒丼😍。餐廳有好多唔同既選擇,小K最後都係想試下佢個厚切牛舌😋,除左牛舌之外,仲會有一個飲品同一個甜品😊比較少餐廳午餐會送埋甜品XD。從相片可以見到,佢既牛舌真係超級厚切,而且有五大塊,這個價位在外面比較難見到時😝。白飯方面係以日本精米製成🇯🇵,口感有少少似珍珠米,確實唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
#廿一堂

2022-07-05
2022-07-02 225 views
有要事 出九龍一趟一早出門口 又想不到吃什麼走著走著 就走到廿一堂每個早餐都很吸引很少早上吃雞翼就試試七羽雞翼早餐喜歡清新的沙律喜歡份量少的通粉更喜歡 七羽雞翼煎炸得來不太油膩當然要飲一杯我喜歡的 檸檬茶不太苦 又有茶香就這樣 簡單又一餐了
有要事 出九龍一趟

當然要飲一杯我喜歡的 檸檬茶
不太苦 又有茶香

就這樣 簡單又一餐了
2022-06-25 309 views
食過2次了,一次食鯖魚餐,一次食咖喱唐揚雞丼和燒豚肉丼,味道還算不錯。第1次食時鯖魚像蒸多過煎,口感平平。再去食是因為第一次去時收到有優惠券,加上想再去食多轉而去的。第二次食的是咖喱唐揚雞和燒豚肉丼,用優惠券送了薯餅和野菜煮。咖喱唐揚雞丼:雞好大,有5粒,但大關係有不少油留在裡面,當食左3-4粒時會覺得有D滯。燒豚肉丼:同樣有5片,雖然邊位燒得有些焦,但整體唔錯。薯 條:如果愛食薯仔的可以不時點上一個食下。但見意先做會員,再用分換較着數。野菜煮:湯太清,普普通通一個菜湯,不知為何原價要$28。每份餐會有個大福小甜品送。見意先食。因為送上來時是不太凍的狀態,如果後食,大福完全變暖,口感會收變差。

第1次食時鯖魚像蒸多過煎,口感平平。
燒豚肉丼:同樣有5片,雖然邊位燒得有些焦,但整體唔錯。
野菜煮:湯太清,普普通通一個菜湯,不知為何原價要$28。

炸薯餅
咖喱唐揚雞丼($69),野菜煮($28),薯餅($14),大福
2022-06-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2022-06-21 238 views
話說小編要去荃灣整d野~跟手緊係行下街~幾個大型商場慢慢行~又可以去逛下海之戀Donki😜咁一於係海之戀搵食🤩仲有間Casetify睇下機殼😎好啦講返去食咩啦😂鐵板角切和牛配燒魂飯配麵豉湯+炸薯餅+雞軟骨串依個價錢食到依種牛小編要讚👍👍牛味重配埋蒜片不得了🤤個温泉蛋紫菜飯撈埋好夾個味~唯一唔好係個飯唔算熱~可能天氣涼🥶薯餅食落好淋口~薄薄炸粉食落唔會一口油👍雞軟骨串係個款一粒粒丸咁~將軟骨加入肉丸~味道唔算特別😊—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:雖然海之戀仲有唔小餐廳~但廿一堂確係唔錯~坐位同環境都舒服~食物仲要唔差架👍下次黎海之戀不妨去試一試~荃灣有咩好食記得留言話俾小編聽😉

鐵板角切和牛配燒魂飯配麵豉湯+炸薯餅+雞軟骨串

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-05-28 463 views
以前喺中環返工時,已經當廿一堂喺飯堂。 佢嘅刺身飯非常新鮮。另外,無論燒豚肉或牛肉都非常惹味,米飯亦採用來自日本山形縣嘅精米,非常香有飯味,粒粒分明,好飽肚。完全係升級版嘅吉野家。可能因為好食嘅關係,而家喺好多地區都見到廿一堂分店。 今晚就近近哋去荃灣分店回味下。今次晚餐叫了燒豚肉飯,跟餐附送麵豉湯同埋大福,再加$8 升級凍宇治抹茶鮮奶。燒豚肉非常惹味,吸收晒燒汁嘅味到。 豚肉脂肪比例平均,肉一層脂肪一層,超香。豬油浸落飯上,令整碗飯做到極致👍🏻 麵豉湯有昆布,麵鼓味唔會太淡。 大福嘅糯米軟綿綿,口感好煙韌 mochi mochi,入面喺新鮮忌廉。 糯米皮唔硬證明每日新鮮製作。 凍宇治抹茶鮮奶好濃烈嘅宇治抹茶味,鮮奶唔夠奶香。 宇治抹茶味比較出,不過不失。 但加$8 飲到宇治抹茶鮮奶,算抵了。

凍宇治抹茶鮮奶
2022-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$77 (Dinner)
  • 廿一燒豚丼
  • 大福
<廿一堂🇯🇵>裝修同環境走日系簡約風🎐 有D似松屋、SUKIYA嗰種STYLE~ 海之戀店座位都幾多🪑有d位仲可以望住個海景添架🌊(+分☺️) 整體感覺都幾乾淨同舒服😌 背景播住日本歌🎶 望住個海食牛丼🤤 爽YY😎1️⃣ 廿一燒牛丼 💰$60 (Lunch)
(燒牛丼+玄米茶+大福)呢度有部自助點餐機➰ 不過其實人手點餐都好快手👅今次黎try try燒牛丼🥩🍚 燒牛🥩聞落幾香👃🏻食落幾有肉汁嘅🤤 仲有DDDD燶邊🤏🏻 真係好岩送飯🤝🏻 不過都會有DD肥XDD 醃蘿蔔酸酸地幾開胃🤤 加埋dd七味粉勁香同充滿味蕾刺激👍🏻
成個飯會偏油少少🤏🏻 應該都係燒牛精華油黎😆 飲埋杯玄米茶🍵解膩就岩岩好😌 大福入面竟然係CREAM黎嘅😲 真係估你唔到XDD
不過以呢個價錢黎講➰質數環境都算不錯了✔️另外, 食飽之後記住幫手將餐盤放去收盤處呀~

背景播住日本歌🎶 望住個海食牛丼🤤 爽YY😎
廿一燒牛丼

1️⃣ 廿一燒牛丼 💰$60 (Lunch)
(燒牛丼+玄米茶+大福)

呢度有部自助點餐機➰ 不過其實人手點餐都好快手👅

醃蘿蔔酸酸地幾開胃🤤 加埋dd七味粉勁香同充滿味蕾刺激👍🏻

大福

大福入面竟然係CREAM黎嘅😲 真係估你唔到XDD
大福

不過以呢個價錢黎講➰質數環境都算不錯了✔️

另外, 食飽之後記住幫手將餐盤放去收盤處呀~
$60 (Tea)
  • 廿一燒牛丼
2022-05-11 275 views
wanna try new things other than Fairwood in the same malli wish i could hv a better coffee but they do not serve coffee today in morningnot much people here at weekday rainy morninglike fairwood you serve yourselfeven no cashier at morninga bit seaview in the shopa bit expensive but not worth iti regret the breakfast heremaybe lunch set would be better

even no cashier at morning
a bit seaview in the shop

i regret the breakfast here
2022-05-10 190 views
Oo親民海景日式專門店oO早上☀️人不多,清靜地在海景🪟窗旁享受早餐😍😍😍😍😍😍😍正所謂早起的鳥兒有早餐吃😂😂😂日式早餐,室內木色為主好日式連鎖店感。OooooOooooOooooOooooOooooO早晨B set $41芝麻手羽☺️厚切多士🍞清新田園沙律🥗日式芝麻醬汁!牛乳炒滑蛋配迷你番茄🍅螺絲粉仲有飲品!份量非常🈵️足😍😍
Oo親民海景日式專門店oO

早上☀️人不多,清靜地在海景🪟窗旁享受早餐😍😍😍😍😍😍😍
正所謂早起的鳥兒有早餐吃😂😂😂
日式早餐,室內木色為主好日式連鎖店感。

OooooOooooOooooOooooOooooO
早晨B set $41
2022-05-02 206 views
酱汁味道是調較得很好,但豬太肥。有點失望。自助型式也很好,坐位也算闊落,大多是4人枱,不受疫情形響,人流量快,也不會有太多人在輪候。我們加雞翼,味道出有驚喜,平靚正之選
  • 廿一燒豚丼
2022-04-17 311 views
最後日子在荃灣,在外忙完到西鐵站,有點時間,來個早餐好了。廿一堂,海之戀開了咁耐都無乜食過,好幾間餐廳都有海景,幾好。主店都可以自助形式,自己點餐取餐收碗,但又唔係話好平嘅。出品都算係咁,豬扒個位都靚,調味可以唔鞋,炒蛋正常發揮。所謂肉碎,買之前問有無另上佢話無,我以為點咪又係一匙的多放係面。茄湯底係ok嘅,面就普通,可能跟通粉好啲。整體而言,貴又唔係貴,硬係差啲,你慳咁多人手都係落唔到個客度,食吓景食吓裝修,唔洗俾咩。
最後日子在荃灣,在外忙完到西鐵站,有點時間,來個早餐好了。
主店都可以自助形式,自己點餐取餐收碗,但又唔係話好平嘅。
出品都算係咁,豬扒個位都靚,調味可以唔鞋,炒蛋正常發揮。