2023-02-06
作為Burger同芝士愛好者,偶爾就想食邪惡美式快餐。本來為了拉絲芝士治而來,但令我驚喜嘅竟然係奶昔!難怪店名叫no milkshake no life。石塘咀店較細,大概坐到3-4台,店外有位但不多,食飯時間可能要等下位。\\\ 點餐 \\\►焙茶奶昔 $69花生醬、加煙肉碎嘅奶昔響其他店飲過,所以毫不猶豫地揀咗呢個少見嘅焙茶味奶昔。個人其實唔算特別鐘意奶昔,但飲呢杯第一啖已經覺得正!佢嘅濃稠度調得剛剛好,打得好均勻,飲起嚟好順滑,唔會有碎冰感,最重要唔會太甜太膩,入口有濃濃的奶味及烘焙茶香。►抹茶綠茶奶昔 $59友人點了綠茶奶昔,一樣好飲,綠茶味甘香而不苦,相對焙茶味會清一點。►滋味芝牛治 $88三文治嘅包炸脆咗,偏硬身,夾住微辣牛肉碎餡,加上熱熔芝士拉絲,口感似芝士肉醬意粉走意粉。►和牛芝士漢堡配芝士薯條 $139 +$10 原餐配香辣薯條,需加錢改為芝士薯條+$10 加太陽蛋麵包烘到微脆內軟,有生菜、蕃茄,而漢堡重點嘅嗰塊牛肉,雖然望落唔係好厚,但濕潤度牛味都控制得適中,唔會煎到乾柴冇肉汁。太陽蛋是另加的,如果有熟蛋揀更好不怕蛋汁溢出。芝士薯條嘅芝士淋滿薯條上面,但因為放涼後芝
\\\ 點餐 \\\
►焙茶奶昔 $69
►抹茶綠茶奶昔 $59
►滋味芝牛治 $88
►和牛芝士漢堡配芝士薯條 $139
+$10 原餐配香辣薯條,需加錢改為芝士薯條
+$10 加太陽蛋
麵包烘到微脆內軟,有生菜、蕃茄,而漢堡重點嘅嗰塊牛肉,雖然望落唔係好厚,但濕潤度牛味都控制得適中,唔會煎到乾柴冇肉汁。太陽蛋是另加的,如果有熟蛋揀更好不怕蛋汁溢出。芝士薯條嘅芝士淋滿薯條上面,但因為放涼後芝士凝固變硬,薯條痴住一舊舊,變咗軟淋狀態,影響了口感。
\\\ 整體評價 \\\
★想encore指數 - 8 / 10 ★
呢間嘅奶昔係飲過入面暫時印象較深,想再試下其他味,加上食物質素不錯,值得再光顧!