不經不覺 , 諾亞半熟蛋糕專門店由初初 3 間 ,已經增加到 7 間啦 , 仲要不時有新產品推出 ,真係食完一次又一次 .今次揀左流心乳卷系列 , 連個盒都細細地幾得意丫 .“ 草莓王流心鮮乳卷 “ (HK$98) ~ 乳卷好厚身 , 賣相好吸引 !切開後 , 中間充滿 CREAM 同士多啤梨肉粒 , 份量都唔少 .食落蛋糕都幾鬆軟 , 而 CREAM 既質感軟滑 ,配合埋蛋糕一齊食 , 口感不錯 , 仲有士多啤梨肉添 ,但份量就少左 D , 用來做 3 點3 下午茶又唔錯喎 ,食完又唔太飽 , 仲可頂到返屋食晚餐添 .
不經不覺 , 諾亞半熟蛋糕專門店由初初 3 間 ,
已經增加到 7 間啦 , 仲要不時有新產品推出 ,
真係食完一次又一次 .
今次揀左流心乳卷系列 , 連個盒都細細地幾得意丫 .
食落蛋糕都幾鬆軟 , 而 CREAM 既質感軟滑 ,
配合埋蛋糕一齊食 , 口感不錯 , 仲有士多啤梨肉添 ,
但份量就少左 D , 用來做 3 點3 下午茶又唔錯喎 ,
食完又唔太飽 , 仲可頂到返屋食晚餐添 .
2015-08-05
2015-08-16 625 views
諾亞半熟蛋糕專門店生日、大節日、結婚紀念日、畢業日,小妹家總會買一個蛋糕慶祝慶祝,但今天甚麼節日也不是,姐姐捧了個蛋糕回家。原來姐姐早早聽聞過這名氣大的半熟蛋糕店,近日除了半熟蛋糕外,還有溶心蛋糕新產品。香芒芝士溶心蛋糕$138芒果果肉佔滿蛋糕面,再加上啫喱狀的芒果果凍,中層則是芝士蛋糕,底層是蛋糕層。小妹先切了六份一的大小,啫喱層沒有跟芝士蛋糕分開。小妹先嘗一口芒果肉,果甜味略嫌不夠重,芒果是季節所以沒有酸溜溜的味道已經很好。溶心芝士蛋糕效果也慢慢出現了,放在室溫大概10-15分鐘,入口芝士蛋糕細滑香濃,芝士蛋糕有點膩口的味道。蛋糕層則較為濕潤,味道相對較甜,三層不同口感成為溶心蛋糕也頗特別,若要一試也可以。ALL:7/10
諾亞半熟蛋糕專門店

ALL:7/10
2015-08-16 532 views
在屯門華懋看完電影, 看到有諾亞半熟蛋糕分店, 就過去看看, 結果又有新產品推出, 就帶了個焦糖雲尼拿布丁蛋糕回家.金灿灿的盒子上, 貼著新產品的吃法, 挺細心的。 一打開盒子, 金黃色的海棉蛋糕跟其他的半熟蛋糕外表差不多。一反轉蛋糕, 原來內有乾坤,. 焦黃色的焦糖湧出, 滿溢在整個蛋糕的表面上, 濃濃的焦糖味直撲鼻子, 不用吃下去已感覺甜絲絲的印在心頭。切開, 只見滑溜溜的布丁呈現在眼前, 再配上一層軟棉棉的海棉蛋糕。 吃下去時, 布丁很嫩滑, 淡味的布丁配以濃厚的焦糖味, 可以作一個中和的作用, 使焦糖不太甜, 布丁也有甜味。 比起之前吃的芝士溶心蛋糕, 這海棉蛋糕感覺有少少硬身, 不夠鬆軟, 而且味道也比較淡 口感比起芝士溶心的, 我比較喜歡那個的口感, 相信如果焦糖流進海棉蛋糕, 口感和味道會更為突出。但整體來說, 可能我喜歡吃焦糖味, 味道感覺也是不錯的。
TakeAway
$108 (Lunch)
18蚊朱古力泡芙 個唧嘴蓋一按甩咗出嚟 搞到唧唔到要倒入去 啲cream又凍冰冰又冇味 個泡芙又係淋嘅又冇奶油味 好難食半熟蜂蜜蛋糕 又係非常普通 嘉頓紙包蛋糕咁嘅味道 仲要係凍嘅雖然店員講到明所有野係凍食 但係真係好難食 諗諗下蛋糕唔係應該食新鮮出爐暖笠笠嘅先好味咩 兩樣野加埋買咗9x

TakeAway
食過番尋味,上次食了卷蛋,今次男友再帶了個驚喜俾我,一打開,原來是諾亞草莓溶心芝士蛋糕♡一大開個盒見到厚厚的草莓層,鋪滿了整個餅面的紅當當草莓,被草莓味的啫喱重重包圍着,看起來確是非常吸引呢!店家還細心地提供了用餐工具套裝,包括一把專用刀,六隻紙碟,六隻膠叉,想隨時食也不怕毫無準備,非常方便!打開包裝紙,可以清楚見到有三層,除了草莓層,還有溶心芝士層,最底就是一層薄薄的蛋糕質地的餅底。切開時明顯感覺切蛋糕的質地非常軟,用專用刀也能輕鬆切開。食起來頂那層有甜甜酸酸非常醒胃的草莓果肉加啫喱,中間粉紅那層就是溶心芝士層,故名思義即是芝士味濃的一層不過是溶溶地嘅狀態啦!感覺都幾特別又得意,芝士味ok未去到話好香濃不過我鍾意咁,太芝士反而好“漏“。草莓味從芝士味的夾縫中隱隱透出,不過太搶戲份,也有一定存在感~

切開時明顯感覺切蛋糕的質地非常軟,用專用刀也能輕鬆切開。

2015-08-10
$158 (Other)
  • 草莓溶心芝士蛋糕
2015-08-11 317 views
陪媽媽到日本城購買家用品,發然巴倫紐商場開了諾亞半熟蛋糕店,記得以前曾於市區買過朱古力溶心蛋糕回家,媽媽覺得幾美味,價錢亦合理,所以這次經過也要再買來試!香芒溶心芝士蛋糕 $138愛嘗新的我當然要試試別的口味,見到香芒溶心蛋糕已被它吸引住了. 大大粒鮮黃色的芒果肉,看著也令人心花怒放.由於步程較近,店員沒有給予乾冰,回家後快快把蛋糕放進雪櫃內~預備吃前10mins從蛋糕從雪櫃拿出來,由於餐具放置在蛋糕底,把餐具拿取來時,蛋糕裂了,幸好雖然外觀受影響,但味道是不變的.由於蛋糕是溶心的,所以較難切成漂亮的整塊; 芒果香甜多汁,芝士味淡淡的但不失香滑,底部是一層薄薄的朱古力海綿蛋糕,整體也是不錯的.如果愛吃芒果芝士蛋糕,不妨一試呢!屯門屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下56號舗2656 0178
香芒溶心芝士蛋糕 $138

如果愛吃芒果芝士蛋糕,不妨一試呢!

2656 0178

2015-08-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
自從上次食過比利時朱古力半熟芝士蛋糕,我對佢地既芝士味道念念不忘。上次係放學經過荃灣分店被吸引左,今次就返屋企經過屯門既分店,被佢地既poster吸引住^_^香芒溶心芝士蛋糕其實門面都同其他分店一樣,都係用招牌既橙黃色做主要色調。果然係熱賣貨品,去到既時間大概7:00 剩下一個香芒溶心芝士蛋糕。師奶心態既我,當然要即刻包起拉!好喜歡佢地既蛋糕盒喔~是貓貓耳朵的手挽呢,見到都好開心!打開盒子,已經聞到甜甜既芒果味道^_^ 口水都就流出嚟一如既往,蛋糕盒子既底層都有蛋糕餐具。最啱我呢啲懶人,食完蛋糕又唔洗洗碗碟!可能我一返到屋企就即食,未見有溶既現象,所以我就擺多半個鐘先食。見到芝士蛋糕半溶化既狀態真係好想食,好興奮(☆_☆)整體上,我覺得幾好味^_^芝士味道沒有比利時朱古力芝士蛋糕個款甘濃,如果唔中意食太甜既朋友可以試下!不過蛋糕的餅令我幾失望,濕濕的有點奇怪。如果改用消化餅餅底會好好多^_^好期待下次試下士多啤梨芝士半熟蛋糕!

上次係放學經過荃灣分店被吸引左,
今次就返屋企經過屯門既分店,
被佢地既poster吸引住^_^
香芒溶心芝士蛋糕

其實門面都同其他分店一樣,
都係用招牌既橙黃色做主要色調。

師奶心態既我,當然要即刻包起拉!

好喜歡佢地既蛋糕盒喔~是貓貓耳朵的手挽呢,見到都好開心!

打開盒子,已經聞到甜甜既芒果味道^_^ 口水都就流出嚟

見到芝士蛋糕半溶化既狀態真係好想食,好興奮(☆_☆)

整體上,我覺得幾好味^_^
2015-08-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$138 (Dinner)
2015-08-09 254 views
成日聽人講諾亞半熟蛋糕好好味!就趁朋友生日就買個試下 通常食完飯先切蛋糕 都唔想買大個因為得四個人實會好飽...半熟蛋糕個size就剛剛好啦 應該可以六個人食都ok! 由於有選擇困難症。。。唔知揀咩好之際...店員出手相助 話檸檬同芒果半熟蛋糕都受歡迎 最後揀左檸檬半熟蛋糕。但其實我覺得京都綠茶乳卷都好吸引,可惜已經賣哂下次可以試下!好開心朋友好驚喜 因為佢都未食過半熟蛋糕 冇揀錯!清新!清新!真係好清新呀~~第一啖食落去食到有蜜糖味道 之後帶出清新嘅檸檬味 為炎熱嘅夏天帶點清新感覺!好fresh ! 芝士味非常適中  令個蛋糕一d都唔漏即使食左晚飯都飽飽地 搞到我地不停繼續食落去 平時食檸檬芝士蛋糕 蛋糕個質地會比較硬 個呢個半熟蛋糕比較軟身 好易入口 可惜我地放嘅時間唔咁夠 中間未有好流出 下次可以擺耐d先食 我諗30分鐘應該好d!! 整體都ok, 個紙袋又靚!最欣賞佢地連紙碟义都附送埋 唔洗煩 哈 食完就丟 方便!

下次可以試下!

好開心朋友好驚喜 因為佢都未食過半熟蛋糕 冇揀錯!

清新!清新!真係好清新呀~~

2015-08-05
Type of Meal
Last Night Supper
  • 檸檬芝士半熟蛋糕
由細至大都十分喜歡食卷蛋蛋糕的我,多數早餐是它,有時甚至三餐都食它,食極都不生厭♡知道諾亞半熟蛋糕有卷蛋糕賣,而且據聞忌廉幼滑非常,男友立即帶了一個給我食,so sweet!卷蛋有三種口味,分別是原味蜂蜜、草莓和綠茶味,本來想選擇草莓味,可是太好賣了,售罄,就要了蜂蜜味。跟平時食到的size差不多,外表非常樸素的模樣,就是淡黃色的蛋糕包着中間那滿滿的彷如白雪一樣的忌廉~食時會感覺到淡淡的蛋香,微微的蜜糖味,忌廉也沒有很甜,也是淡淡的甜度,整件事就是淡淡的,可以細意的品嚐到非常滑的質感,滿足♡

TakeAway
$85 (Other)
之前吃過乳捲, 跟住又吃過半熟蛋糕, 但個人都是較喜歡乳捲的質感, 而且聽說店轉了配方, 不知有什麼不同呢, 所以今天又買回家吃了~~~可惜今次沒有我想吃的綠茶味, 原來已經賣光了, 噢~唯有下次吧, 但也不能空手回家, 所以買了原味!!原味蜂蜜鮮乳捲 ($79)~~~香濃的乳捲味, 轉了淡黃色的外表, 加上看到的中間濃濃大範圍的CREAM~~~看到也想吃啊, 中間還有少少流心的蜂蜜呢!! 繼續好有質感, 用北海道牛乳作的比較有奶香, 口感也不錯, 而CREAM也很滑及SOFT的, 蜂蜜味也幾出, 連我那個咀尖的爸爸也蠻喜歡這款, 因為佢唔鍾意綠茶, 但我就比較喜歡綠茶味那款較多, 不過這個原味也是不錯的嚐試~~~
原味蜂蜜鮮乳捲
2015-07-31
TakeAway
$79 (Last Night Supper)
原味蜂蜜鮮乳捲
2015-07-30 310 views
半熟蛋糕,我真是第一次試的。最近諾亞半熟蛋糕專門店在屯門開了分店,咁岩阿妹生日,就試試它的蛋糕。這間是來自台灣嘅網購蛋糕店,蛋糕底是用蜂蜜整的,所以一打開包裝,就已經嗅到濃濃的蜂蜜香味。店員仲同我講,為左確保產品品質,香港店鋪需經過台灣總店的檢測,可見他們的認真之處。購買後,店員就詢問我大約何時回到家,可以把雪糕放入雪櫃,估計是他會根據你回到家的時間而安排乾冰~~然後他更提醒我,要將蛋糕放入凍格,進食前放到室溫三,四個字才食用(因為過幾個字之後,蛋糕的流心就開始溶,這個狀態下進食就最棒了)打開後就看到附送餐具及紙碟,非常方便!蛋糕是凹的,它是利用冷縮熱漲原理,把蛋糕烘烤至半熟然後出爐,因遇上冷空氣而往內向下陷。待蛋糕回暖後,流心狀態就開始出現了!我揀的是朱古力蛋糕,朱古力味少少甜,不會太苦,亦沒有苦澀味;蛋糕非常鬆軟,而且流心位置是濃郁朱古力漿,感覺都頗好~~如果朱古力味可以更加香就好了,或者加入朱古力碎粒就更加特別了!整個蛋糕都是不會太膩,吃半個都不覺有罪惡感
半熟蛋糕,我真是第一次試的。
打開後就看到附送餐具及紙碟,非常方便!
待蛋糕回暖後,流心狀態就開始出現了!
蛋糕非常鬆軟,而且流心位置是濃郁朱古力漿,感覺都頗好~~
整個蛋糕都是不會太膩,吃半個都不覺有罪惡感

2015-07-27
2015-07-29 322 views
今次係第2 次買諾亞蛋糕!終於終於可嫁買到士多啤梨味的芝士蛋糕$168 士多啤梨味蛋糕大個原味半熟蛋糕三份一。店員好好服務甘問我要回家幾耐,我話大約一個鐘佢就比左d乾冰我回家,還溫馨提示我要回家倒左d冰放雪櫃。表面有滿滿我士多啤梨加上新鮮士多啤梨jelly 整成。 士蛋啤梨蛋糕都幾厚.一切開就見到有4層,不同口感,最底層是朱古力蛋糕,濃郁的朱古力味,軟軟的口感。第2 層是軟滑的士多啤梨味芝士有少少流心。中間是濃郁的芝士蛋糕,表面是滿滿新鮮的士多啤梨加新鮮的士多啤梨jelly 整成。酸酸甜甜好開胃食大大件,好滿足,連媽媽都讚好味。

• 士多啤梨芝士蛋糕
2015-07-28 385 views
今天到巴倫紐看電影後,順道在附近閒逛一下,沒想到來自台灣的諾亞半熟蛋糕專門店已經開到來屯門呢!蛋糕、卷蛋都做得美美的,禁不住買了個《草莓王流心觧乳卷》($98)門外看其實很光觧,很好認的,位置就在KFC附近。卷蛋美美的,連盒子也好精美旁邊還有最佳進食方法的教學,好貼心啊!記謹要放進雪櫃裡,剛拿出來時就是最好吃的時候而且店員亦提醒,必須要在1-2天內吃完啊,最好就是跟朋友和家人分享啦~終於回到家可以看一下廬山真面目非常多Cream,而且是厚身大大卷,物超所值啊!Cream中還有不少的草莓果粒,吃下去時非常觧甜,與觧乳Cream微酸的味道非常配作為飯後甜品也不錯。這樣拿在手中就更顯它的真材實料,而且Cream多得吃時會擠出來,所以要小心哦!
門外看其實很光觧,很好認的,位置就在KFC附近。
卷蛋美美的,連盒子也好精美
終於回到家可以看一下廬山真面目
非常多Cream,而且是厚身大大卷,物超所值啊!
作為飯後甜品也不錯。
2015-07-15
TakeAway
$98 (Tea)
2015-07-27 424 views
之前都聽聞呢個半熟Cake幾美味吸引,但之前經過幾次都係好多人係到買緊,但本人從未試過半熟蛋糕,信心又吾太,但見到價錢又吾貴,所以買黎Try Try,又真係幾吾差幾好味。店員向我地推介原味,而且第一次試新野買原味係放心好多。其實選擇的味道都有好多蜂蜜抹茶士多啤梨朱古力等等。店員叮囑記得要把蛋糕放冰櫃,然後吃次前15分鐘再拎出來解凍,太約10分鐘左右開始有流心的出現。蛋糕盒都有教學架!而且個盒都幾靚⋯⋯包蛋糕既時候店員都會問一問回家需都幾耐, 按照吾同既時間時放多少乾冰保冷!而且盒內附上了紙碟,非常之好。一切開蛋糕就流出來蜜糖,每一啖都有好濃嘅蜜糖味,口感好特別,蛋糕頂層煙韌,中間食落有少少濕濕地,而且好鬆軟。

蜂蜜
抹茶
士多啤梨
朱古力等等。
2015-06-23
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2015-07-23 345 views
之前經過一次, 望左兩望唔肯定係唔係出名既半熟蛋糕 (因為非大型商場)今次再經過, 原來係台灣諾亞蛋糕平時食怕左連鎖店既蛋糕, 試下溶心蛋糕, 不至於好好食但幾特別! 我買左個芒果芝士溶心蛋糕 ($138)員工會問我返屋企要幾耐, 如果超過半小時就會比個冰包我另外, 包裝盒內有餐具! (同我講左, 但掉盒先記得XD)另外因為不加防腐劑, 2日內要食晒!盒外有教最佳食法!雖然蛋糕不算大, 但3個大人都食唔晒, 分左2日食!芒果只係面個層, 真係好甜!!!!! 芝士溶心蛋糕, 圓圈分配大概係內面溶心佔3/4, 芝士蛋糕佔1/4整體不算很甜, 溶心口感好滑、挺身似吉士醬 (店舖亦有吉士泡芺出售$18)溶心情況不是一切就流晒醬出黎! (比較漿, 我比較喜歡似流心 )另外, 1/4的芝士蛋糕(似紐約芝士!?但比較鬆口) 就帶出"芝士"味不過略嫌不夠芝士味同硬身, 如果芝士蛋糕比重佔多少少, 膩DD會更好味! (個人口味 )

今次再經過, 原來係台灣諾亞蛋糕

我買左個芒果芝士溶心蛋糕 ($138)

員工會問我返屋企要幾耐, 如果超過半小時就會比個冰包我

另外, 包裝盒內有餐具! (同我講左, 但掉盒先記得XD)

另外因為不加防腐劑, 2日內要食晒!
盒外有教最佳食法!
雖然蛋糕不算大, 但3個大人都食唔晒, 分左2日食!

芒果只係面個層, 真係好甜!!!!!

2015-07-19