2024-06-04 675 views
自己帶杯可以減$5 揀oat/ soy milk 就加$5—環境好好,始終係置地遮打個lobby 無得挑剔—menu 有earl grey mocha ,店員話係earl grey syrup 加mocha,對syrup 麻麻地,通常好假甜—於是買左杯iced mocha 外賣$58好甜⋯ 有點化學味既甜⋯問店員係用邊款朱古力,佢話係用買返黎既支裝chocolate glaze—可能我下次揀返啲用valrhona chocolate整mocha既cafe/ coffee shop,好飲啲架!(你地覺唔覺得?)店員嗌number 攞咖啡時太細聲,唔係好聽到⋯行到櫃枱問多次店員,都聽唔到佢講嘢(◎_◎;)要自己對返張單個number 以免攞錯人地杯咖啡
自己帶杯可以減$5
揀oat/ soy milk 就加$5

環境好好,始終係置地遮打個lobby
無得挑剔

menu 有earl grey mocha ,
店員話係earl grey syrup 加mocha,
對syrup 麻麻地,通常好假甜

於是買左杯iced mocha 外賣
好甜⋯ 有點化學味既甜⋯

問店員係用邊款朱古力,
佢話係用買返黎既支裝chocolate glaze

(你地覺唔覺得?)

店員嗌number 攞咖啡時太細聲,
唔係好聽到⋯
行到櫃枱問多次店員,
都聽唔到佢講嘢(◎_◎;)

要自己對返張單個number 以免攞錯人地杯咖啡

TakeAway
2024-05-21 764 views
近年發展迅速的 nodi,中環新店為置地廣場附近的上班一族,提供高質素的咖啡因。店內亦有提供多款奶茶選擇,例如印度奶茶及焙茶拿鐵。即使今天沒有品嚐咖啡的興致,仍能讓自己在忙碌的一天放鬆一下身心。Discover the perfect spot for coffee lovers at Nodi, the renowned cafe in Central. Satisfy your caffeine cravings with a wide selection of high-quality brews and tea lattes like chai latte and hojicha tea latte.
印度奶茶 & 焙茶拿鐵
印度奶茶 & 焙茶拿鐵
2024-04-17 1378 views
渣打同遮打傻傻分不清之去極都仲有新店未去嘅Nodi我呢年到底寫咗幾多編Nodi真係唔係好記得「去咗咁多間都仲去?」🤔(老師都暗暗問自己)去呀~ 呢間個Menu 唔同、有驚喜呢~過去嘅Nodi 都係走Grab & Go 路線嘢食最多都係簡單Pastry 、Bagels、曲奇咁🍪不過置地遮打呢間多咗幾款店舖限定🍽️有Smoothie 、Breakfast Cup 仲有Toasts 呢🔖 Breakfast Cup - Fresh Fruit Yogurt Parfait話佢係Parfait 真係無講錯🍓真係可以當佢甜品咁食🫐佢入面好多新鮮水果唔在講🍌Yogurt 味道亦比一般嘅甜味突出、喜歡💕(另外仲有款Mango Chia Seed Pudding🥭不過呢日賣哂)🔖Lump Crab Toast 🦀今日老師教生物🧑‍🏫Lump 呢個字平時解做「一堆堆」但Lump 其實亦都係蟹肉嘅一個細分種類名蟹肉大致可以分為:Jumbo Lump > Lump > Backfin > Special > Claw (貴至平)Jumbo Lump 係連接兩邊Swimming
渣打同遮打傻傻分不清之
去極都仲有新店未去嘅Nodi

我呢年到底寫咗幾多編Nodi
真係唔係好記得
「去咗咁多間都仲去?」🤔
(老師都暗暗問自己)
去呀~ 呢間個Menu 唔同、有驚喜呢~

過去嘅Nodi 都係走Grab & Go 路線
嘢食最多都係簡單Pastry 、Bagels、曲奇咁🍪
不過置地遮打呢間多咗幾款店舖限定🍽️

🔖 Breakfast Cup -
Fresh Fruit Yogurt Parfait
話佢係Parfait 真係無講錯🍓
真係可以當佢甜品咁食🫐
佢入面好多新鮮水果唔在講🍌
Yogurt 味道亦比一般嘅甜味突出、喜歡💕

🔖Lump Crab Toast 🦀
今日老師教生物🧑‍🏫
Lump 呢個字平時解做「一堆堆」
但Lump 其實亦都係蟹肉嘅一個細分種類名
蟹肉大致可以分為:
Jumbo Lump 係連接兩邊Swimming Legs (最下面嗰對腳)嘅肌肉
佢好矜貴、一隻蟹得兩嚿
Jumbo Lump大嚿得嚟完整、最鮮甜
而Lump 係蟹身嘅肉、中間夾雜咗啲碎咗嘅Jumbo Lump
Lump平時比較常用於Crab Cake 或沙律🥗

好喇、講返個多士🍞
Sour Dough 軟熟好易切開
上面唔止有蟹肉原來仲有一層白汁碎蛋呢🥚
青瓜同車厘茄外佢仲灑咗啲Paprika喺頂頂🌶️
顏色、味道、口感都好豐富🥒
雖然得一片但餡料份量好足
重點係賣$6x 喺中環呢個地段嚟講真係算佛心👏🏻
對住大馬路、樓上就係蘇富比喔u know ….

❣️遮打店有定休日
1943 views
Type of Meal
Breakfast
1K
❀ nodi #中環 ❀❗近期火速開多間分店 飲品食物簡單有驚喜❗——————————————————nodi絕對係近期越做越大嘅Cafe,喺香港已經有11間分店,甚至喺機場有pop up store🤩已經好難專誠幫襯Cafe,不過呢間食物有驚喜😍今次嚟到開設於中環新開張嘅分店,喺遮打大廈嘅lobby位置,有少量堂食位置,幾啱上班一族返工前放lunch買番杯☕️.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lump Crab Toast $68 (4/5)☞ Raspberry and granola toast $68 (4.1/5)兩款多士都幾出色🥰Toast應用上法包/sourdough,口感煙靭。蟹肉份量非常慷慨,底下有香滑碎蛋沙律、車厘子粒,整體味道清新美味👍🏻另一款則是紅桑子加火龍果粒粒,再配上香濃稠杰嘅花生醬及少許穀物,非常出色😋喜歡花生醬嘅我簡直瘋狂了,入口酸酸甜甜鹹鹹非常豐富。.☞ Fresh fruit yogurt parfait $45 (4/5)不得不說佢哋嘅乳酪班戟都好好味😚乳酪香滑,表面加咗香甜嘅蜜糖,仲有唔少新鮮水果,聽落去同平時屋企食嘅差不多,但用料高質,入口真係特別好味😆.☞ E
❀ nodi #中環 ❀
❗近期火速開多間分店 飲品食物簡單有驚喜❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Lump Crab Toast $68 (4/5)
兩款多士都幾出色🥰
Toast應用上法包/sourdough,口感煙靭。

不得不說佢哋嘅乳酪班戟都好好味😚

☞ Espresso tonic $55 (4/5)
最近天氣越嚟越熱,飲番杯清涼酸酸哋嘅espresso tonic就Perfect。
☞ Earl grey mocha $47 (4.1/5)
好鍾意呢杯,集齊晒茶、咖啡、朱古力一身😋味道平衡得唔錯。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
餐廳飲品食物選擇唔多,但味道有驚喜,難怪短期之內開到咁多間,愛啡人要試吓!

2024-03-18 407 views
因為@alfred嘅一個post, 我就走咗嚟啦所以社交平台嘅影響力有幾大呢?希望呢個post都幫到呢間餐廳再推廣開去,雖則已經好多人幫襯今日我坐咗喺度個幾兩個鐘,人流不絕。仲比我發現原來響Landmark 返工真係唔使做架!Anytime都有人排隊買咖啡 好羨慕呀其實呢間分店喺黃埔都有見過,不過係過門而不入。今次係因為Alfred post左一樣知道吸引到我嘅野(lump carb toast) 不論係蟹餅,蟹肉多士,蟹肉意粉 總之唔使自己拆肉嘅,我都鍾意食㗎😅😂不過響另一間Cafe食過蟹肉多士配牛油果,又唔係我想像中咁好味喎。今次呢個係蛋沙律加蟹肉,仲有啲新鮮蕃茄仔同埋青瓜粒 $68 其實係OK嘅,不過早餐食呢個又好似有點兒那過,我見所有人都都係淨係嗌杯嘢飲㗎咋,頂多食件pastry ! 我咁樣好似有啲過分,應該brunch先嚟食😂第一啖食佢嘅蛋沙律,真係有啲日本feel,不過又維持唔到落尾喎其實我今朝未夠9:30已經去到,呢個crab toast 要9:30後先有得食🤪唯有飲住杯咖啡先啦,結果因為太多人等到成10點先至有機會再出去買,杯咖啡已經凍晒啦(好彩都未至於唔好飲)我叫咗杯
因為@alfred嘅一個post, 我就走咗嚟啦
所以社交平台嘅影響力有幾大呢?

我叫咗杯flat white !

又未至於我覺得可以再嚟食多次😗

座位都唔係太舒服,可能for 啲打工仔買外賣返上寫字樓飲!

Lump  Crab  Toast
Flat  White
2024-03-05 378 views
小店裝潢設計簡約爽利,黑白色系𥚃,帶點大地色調。適合慢下來品嚐輕食和咖啡的一間小店。lump crab toast ($68)有蟹肉、碎蛋沙律、青瓜和車厘茄,整體感覺清新的一款吐司,沙律口感細滑濕潤與青瓜粒和車厘茄味道匹布,而蟹肉舖滿在兩款食材之間,清新之餘又帶有蟹肉特有的咸香。raspberry and granola toast ($68)紅桑子配上火龍果、麥片和花生醬,酸甜程度清新開胃,配合花生醬和麥片,為味道和口感帶來更豐富的層次。chai latte (small, $40)香料味道相當突出,口感奶滑柔順,茶和奶的味道比例是6:4。咖啡以外的一個好選擇。
小店裝潢設計簡約爽利,
黑白色系𥚃,帶點大地色調。
適合慢下來品嚐輕食和咖啡的一間小店。

lump crab toast

lump crab toast ($68)
有蟹肉、碎蛋沙律、青瓜和車厘茄,
整體感覺清新的一款吐司,
沙律口感細滑濕潤
與青瓜粒和車厘茄味道匹布,
而蟹肉舖滿在兩款食材之間,
清新之餘又帶有蟹肉特有的咸香。

raspberry and granola toast

紅桑子配上火龍果、麥片和花生醬,
酸甜程度清新開胃,配合花生醬和麥片,
為味道和口感帶來更豐富的層次。

chai latte (small, $40)
香料味道相當突出,口感奶滑柔順,
茶和奶的味道比例是6:4。
咖啡以外的一個好選擇。

raspberry and granola toast
-🦄 ɴᴏᴅɪ ᴄᴏғғᴇᴇ @nodicoffee ・☔️ 涙で滲んじゃ道は見えないんだ・⚡️ 巧合是我們都在看天空上的朝陽 🍁 羈絆是我們在夢中哼唱的搖籃曲 🎼・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🤝🏻 【 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓒𝓸𝓷𝓷𝓮𝓬𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓟𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮… 】・二訪再度重逢的一瞬間 重拾初時那啡の愧動・🦀 ʟᴜᴍᴘ ᴄʀᴀʙ ᴛᴏᴀsᴛ ʜᴋᴅ68🪐 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑是比較罕見的健康配搭 如欲點輕盈能選這款厚酸種吐司外脆內軟綿 麥香飄逸且帶點酸香酸味雖然比想像中薄弱 卻有種洽到好處之感餡料是蛋沙律配鮮蟹肉 兩者味道成鮮明對比蛋沙律如忌廉般的柔和 沒市面常見的感油膩蟹肉就是絲縷般的質感 絕對是真材實料的蟹最後以青瓜車厘茄點綴 把清新感層次再昇華個人很喜歡這吐司配搭 是味蕾五感的享受啊・🍓 ғʀᴇsʜ ғʀᴜɪᴛ ʏᴏɢᴜʀᴛ ᴘᴀʀғᴀɪᴛ ʜᴋᴅ45🪐 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑平常我不多在外吃乳酪 感覺外面的都是糖水但這裡的乳酪杯很簡單 甜味主要來自於蜜糖整體而言的甜度是洽好 反而能提升乳酪層次不知道乳酪是否高蛋白 如是的話簡直是完美表面更配有些新鮮水果 看到水果心情就變
🦄 ɴᴏᴅɪ ᴄᴏғғᴇᴇ @nodicoffee

澀韻若隱若現卻沒苦意 甘香跟清涼作為結尾
味道不苦卻是回甘幽香 清醇是我最感深刻的

一直都很喜歡此店理念 也很喜歡他們的咖啡

現在還提供輕食好選擇 想必定能俘虜人心吧

ᴘ.s.① 默默地許願你們會來屯門開店 (´▽`)
ᴘ.s.❷ 讓咖啡の魂連繫我們的心吧 !!

📍 ɴᴏᴅɪ ᴄᴏғғᴇᴇ @nodicoffee
👉🏻 中環干諾道中8號遮打大廈地下
2024-02-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
ʜᴏᴛ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ
Nodi近年嘅發展非常之快.原來位於中環第一間店最近已經遷移到地下一層.環境比以前寬敞.更設有座位.嘆啡之餘仲可以食埋佢哋嘅輕食Toast🍞同Breakfast Cups 同seasonal drink 🍹位於寫字樓大廈環境都比較寧靜.休閒.店舖設計都帶有圓滑線條.坐位及擺設都帶有心思.創辦人將自己既收藏品展示係店舖.搬鋪後除咗有幾啡仲有自動手沖機啡☕️😲咖啡機會因應唔同嘅手沖方法去調整注水方法 💦➿ ʟᴜᴍᴘ ᴄʀᴀʙ ᴛᴏᴀsᴛ搬舖後除左Scone同小蛋糕既食物都提供健康輕食.偏愛蟹肉多士.配有蛋沙律同青瓜係清新之選.➿ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ᴀɴᴅ ɢʀᴀɴᴏʟᴀ ᴛᴏᴀsᴛ另一款紅莓配穀麥Granola 多士.配有鮮艷嘅火龍果肉.加入自調紅莓花生醬🥜🍞都幾特別.➿ ᴍᴀɴɢᴏ ᴄʜɪᴀ sᴇᴇᴅ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ仲有兩款Breakfast Cup - Chai Seed pudding 或水果乳酪杯一樣健康無負擔.芒果酸酸甜甜夾返Coconut milk奶香食食下成杯就清哂🥹..➿ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀsᴛ➿ ʟᴜᴍᴘ ᴄʀᴀʙ ᴛᴏᴀsᴛ➿ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ᴀɴᴅ ɢʀᴀɴᴏ

➿ ʟᴜᴍᴘ ᴄʀᴀʙ ᴛᴏᴀsᴛ
➿ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ᴀɴᴅ ɢʀᴀɴᴏʟᴀ ᴛᴏᴀsᴛ