這晚為朋友慶生,想選特別一點的餐廳,所以選擇了Nomads蒙古式餐廳共晉晚餐🇲🇳餐廳裝修風格特別,除每張椅子都鋪上了羊毛椅套外,牆壁上用上褐色亦掛了不少獸皮和動物頭骨,予人一種野性彷如置身蒙古大漠的獨特風情由於我們入座時已差不多是八點半,可能因此自助餐的食物種類和數量都從缺— 冷盆方面有凍蝦和青口兩種海鮮,表現正常沒有雪味;另外還有各式沙律菜、炸物方面有炸魚手指、炸薯條、豬仔骨等,雖不至冷掉但熱度略為不足朋友和我都很好奇,所謂「蒙古」自助餐,到底「蒙古」了在哪裏呢?我們走遍全場,都找不到心目中的蒙古式傳統菜式如蒙古式烤羊肉、酸奶酪、馬奶酒等🤷🏻‍♀️相反餐廳提供了西式的自選材料即焗Pizza和獲氣滿滿的即炒麵食,料理桌上提供多款不同的肉類和海鮮餡料、醬汁、配菜,食客可以發揮創意自由組合,我們還發現了其中一款醬汁叫「蒙古汁」,二話不說馬上澆上pizza之上等了約十幾分鐘,新鮮即焗的Pizza多數不會叫人失望,我選擇了多款蔬菜如蕃茄、翠肉瓜、紅蘿蔔做餡料,加上羊肉和鮮蝦,熱辣辣的上桌,餡料之多令口感異常豐盛,蒙古汁則為pizza帶來了一陣煙燻香料味,惹味香濃甜點方面選擇不多,全為西式甜品,其

甜點方面選擇不多,全為西式甜品,其中以冬甩較為出色,口感煙煙韌韌不太甜

這晚最後以peachy lemon mocktail作結。其實餐廳各種菜式表現正常,都是尋常西式自助餐中會遇見的食物種類,亦有較特別的自製pizza,較令人失望的是竟然沒有蒙古菜式,只能說是「食」蒙古裝修的餐廳罷了🤣
2019-04-19 1054 views
放在想去攔一段日節,今日咁啱路過,即管試試,12點到,已有兩台客人,侍應見我第一次到訪,就講一次流程及注意事項。見沙律吧都多款式,菜都有三,四款,藜麥,紅腰豆,菠蘿,車厘茄,南瓜,鏍絲粉,雞沙律好食,亦有湯同冬乜,薯格,甜品有三款。主食方面pizza係好驚喜,薄脆,又加上自己的味道,熱辣辣,好好食!炒飯麵都係即炒,所以夠鑊氣。配料,醬料選項多,肉類都大大塊的。所以真心喜出望外。唯一不足的是不包飲品。最後埋單重送杯雪糕。真心推介。
2019-04-19
$163 (Lunch)
2019-02-20 1475 views
本人上個月偕同家人去尖東,行过一間大字標題蒙古菜的餐廳,入内進餐看看有什麼特別,原來自助餐形式,但種類很少,粟米湯,幾款沙律,燒鸡搥,炆牛尾,凍蝦藍靑口,還有一些自配材料的pizza,自配材料的炒粉麵飯,感覺只像西餐廳,冇乜特別,環境氣氛尚算O K,侍應生都算有禮,不过不失
2019-02-19 1346 views
朋友話帶我地去食蒙古嘢,我心諗,會唔會係一人一隻羊脾,同飲馬奶呢一嚟到呢度,原來我諗多左🤣🤣🤣嚟到啲櫈會有塊毛毛皮,個感覺都幾蒙古同埋牆上面掛住左啲動物皮同牛頭骨開估啦!係食自助餐架!冷盤有沙律,螺肉,蝦呀,同餐湯重點嚟啦!係食啲咩拎啲咩🤣再交俾廚師煮🤣菜嘅選擇都有好多雞呀羊呀豬呀牛呀,海鮮都有另外仲有得自訂pizza 😍😍😍鐘意走洋蔥就走洋蔥,多肉批就多肉批!正呀🤤我就整左個超多蜆肉pizza🤤

一嚟到呢度,原來我諗多左🤣🤣🤣

嚟到啲櫈會有塊毛毛皮,個感覺都幾蒙古

同埋牆上面掛住左啲動物皮同牛頭骨

開估啦!係食自助餐架!冷盤有沙律,螺肉,蝦呀,同餐湯

重點嚟啦!係食啲咩拎啲咩🤣再交俾廚師煮🤣

菜嘅選擇都有好多

雞呀羊呀豬呀牛呀,海鮮都有

我就整左個超多蜆肉pizza🤤
2019-02-19 1022 views
上兩個月與同事聚餐,一直也在研究,究竟要吃什麼好,有人就提議到這家蒙古菜試試。蒙古菜?聽名字就很陌生,也不知道餐點會是怎樣,好即管一試!滿懷好奇的我一直在猜想餐廳會是怎麼樣,一去到,原來就是一間很有特色的小店,主打蒙古概念裝潢,設有自助餐吧,多款小食沙拉配料及醬汁提供予客人選擇。另外主打即燒pizza,超過二十種材料可自由配搭,我不小心地吃了三個不同口味的,甘點也吃不下其他東西了🤣。其他的熱炒也很有特色,蒙古醬料很特別,很有驚喜的一次用餐經驗,下次還會再去。

2019-02-08 1063 views
朋友招乎黎到呢間特別既小店,主打蒙古concept 既裝修,自助式既吧枱揀自已鐘意既食才同汁料比廚房即場炒煮,得意好玩! 今次帶左幾個朋友黎試下,順便同餐廳訂左隻烤春雞同1Kg 既美國tomahawk ....真係不得了呀!餐廳話原來可以搞包場玩private party, 訂牛扒燒羊腿同酒都冇問題喎,呢種喺香港既特色小店越黎越少啦,值得支持!

2019-02-08
Dinner
平時行過金巴利街都留意到哩間透明廚窗既kitchen🍕🍕🍕一直都好想試下。。。原來係食蒙古菜,而且仲係自助形式即係有個小兜仔俾你,然後你就可以自己按排食材,可以handmake 🍕 炒飯炒麵或者奄列🍳餐廳仲有細細既沙律吧同埋熱食區🍢🍗不過就唔包嘢飲,要另外自己再嗌既🍸🍸🍸🍸我同朋友分別整左兩round試哂裏面嘅嘢食個Pizza新鮮焗出嚟,滿滿嘅芝士又幾好味喎至於炒麵加咗蒙古汁,又幾野味喎,至於個青咖喱奄烈好大份,要兩個人食先食得晒
係食蒙古菜,而且仲係自助形式
試哂裏面嘅嘢食
個Pizza新鮮焗出嚟,滿滿嘅芝士又幾好味喎

2018-12-26 1127 views
今晚行街行到尖沙咀附近,夜晚唔知食乜好,於是就上網睇吓有咩好介紹。咁啱呢家餐廳有做半價優惠,仲要係自助餐任食,主要食嘅係蒙古菜,於是就試一試。入到去發現大部份食物都同普通自助餐無乜分別,比較特別嘅有呢個燒雞腿同燒排骨,排骨既肉唔硬,雞腿有咖喱味,食得出應該煮左好耐先有呢個味道。如果素食嘅人士可以試吓呢個素春卷,裏面有好多種唔同嘅蔬菜,味道好豐富。另外仲可以自家製薄餅同埋有炒粉麵飯,可以自己加唔同嘅配料同醬汁落去,最特別嘅就係有成吉思汗醬汁,即係蒙古式醬汁,感覺有少少辣,首次嘗試感覺不錯。

2018-12-20
$150 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2018-12-21 1078 views
20/12/2018 @ Mongolian今日行開尖沙咀,經過天文台道見有這間蒙古餐廳,在外面可以透過玻璃見到廚師即炒美食,寫住 "All you can eat” 見幾得意就諗住入去試下蒙古式的自助餐。入到去餐廳裝修好特別,每張椅子上面都有一塊類似羊皮嘅毛毯,牆上面掛著一著動物嘅毛皮。 枱上面每人都會有一個牌仔寫住自己嘅編號,餐廳的侍應會教你用牌仔拎食物。其實食物主要分4類,第一類係前菜,位於一入門口左面的一個角落位, 有沙律吧,餐湯同埋一些小食例如春卷,雞搥,炸雲吞和燒豬肋骨。第二類是即炒粉麵, 客人需要拎住自己個牌仔去到出面自己夾一些鍾意的配料,麵和醬汁,然後連埋牌仔送畀裏面的侍應,廚師就會逐碟逐碟幫你炒,炒好之後就會有專人送到你的枱上, 配菜種類都好多,而且都非常新鮮大件,一啲都唔吝嗇。第三類是pizza,客人需要拎住自己嘅牌仔,揀選一個餅底和醬汁,再到配料區夾自己喜歡的配料,砌好自己的pizza,一樣送畀入面的侍應就會有專人幫你焗和送上,芝士粉和芝士會由廚師幫你落,非常惹味。 配料吧上面仲有各色的配搭種類供客人參考最後一類是甜品和生果, 餐廳入面仲有四至五款甜品 和生果供選
20/12/2018 @ Mongolian

第二類是即炒粉麵, 客人需要拎住自己個牌仔去到出面自己夾一些鍾意的配料,麵和醬汁,然後連埋牌仔送畀裏面的侍應廚師就會逐碟逐碟幫你炒,炒好之後就會有專人送到你的枱上, 配菜種類都好多,而且都非常新鮮大件,一啲都唔吝嗇。

最後一類是甜品和生果, 餐廳入面仲有四至五款甜品 和生果供選擇, 味道也不錯。

自助套餐原價不連飲品要298一個人, 雖然我不細食,但是其實我只係要一個pizza和一碟炒米粉,加一些前菜已經夠飽了。 不過總括來說, 沒有太感受到蒙古菜的真意,因為感覺像平常吃西餐和中餐差不多,只是所有配菜和醬汁也可以由自己選擇, 醬汁有一些特別的如蒙古汁和遊牧汁等。
另外餐廳十分國際化 ,餐廳內的客人大部分都是外國人, 侍應也多是說英語的。
兩公婆襯放假想去尖沙咀拍拖,血併完緊係想搵間舒服好食既餐廳同老公撐枱腳,見食評都唔錯就試下。D人好Nice好友善,主動提意幫我地合照,d service都幾好。環境亦都好有異國風情,座位好闊落好舒服。客人以外藉人士居多。野食唔錯,可發揮creative自選配料俾廚房整pizza/pasta,我揀左牛肉章魚蜆肉粟米菠蘿蕃茄配招牌蒙古汁,自己鐘意食乜就加乜係pizza底到。揀好左傳入廚房就有人幫你整,佢地會幫你加芝士去焗,然後送回你既坐位。真心覺得好味,餅底好脆,食得哂但唔會好滯。老公就乜都想試下,整炒飯炒麵同pizza,都話好味。不過自助餐用餐時間只得1.5小時,覺得有些趕。

不過自助餐用餐時間只得1.5小時,覺得有些趕。
2018-11-29
$200 (Dinner)
2018-10-20 1684 views
用app book左食呢間餐廳,book左1830,遲了10分鐘左右。餐廳當時食客不多,只有食客數枱,越晚人越多。食飯當天餐廳whatsapp提醒我book左枱添。侍應較經理有禮貌,經理帶我去位後水都冇杯。餐桌上的牌子又沒跟我說明是怎麼用。自己出去拿食物見到侍應哥哥,我就問佢如何做pizza,佢就話我知要拎個餅底然後自己舖材料,連埋枱面上牌子交俾廚師,廚師就會拎去焗,焗好侍應就會依號碼送上食客桌上(此刻才知桌上號碼的用途)。我就順便問哥仔水是要自己倒還是他們供應,佢就幫我送上兩杯水。真好人呀!呢件係第一件自己配料pizza,有蝦菠蘿魷魚粟米煙肉同雞肉,都唔錯,讚一讚自己先呢個意粉餸多個扁意粉,是相公的傑作。咁厚既pizza都係相公傑作。好飽好飽。材料很多,飽到勉強只能吃得下一件。甜品有芒果布甸,木槺綠茶慕絲等。雖然餐廳話係蒙古餐廳,但食物不見帶點蒙古特色。八時離開時的周五也幾近滿座。

自己出去拿食物見到侍應哥哥,我就問佢如何做pizza,佢就話我知要拎個餅底然後自己舖材料,連埋枱面上牌子交俾廚師廚師就會拎去焗,焗好侍應就會依號碼送上食客桌上(此刻才知桌上號碼的用途)。我就順便問哥仔水是要自己倒還是他們供應,佢就幫我送上兩杯水。真好人呀!

呢個意粉餸多個扁意粉,是相公的傑作。

甜品有芒果布甸,木槺綠茶慕絲等。

2018-10-19
2018-09-04 1924 views
到餐廳的時候 感覺都幾舒服 食物嚟講都ok! 主要有pizza 意粉 同沙律吧 自己覺得幾特別嘅一間餐廳 因為可以自己揀配料 醬汁 所以同朋友一齊食大家都覺得好特別 我覺得都可以一試嘅餐廳
2018-09-04
$120 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
自助晚餐用餐時間為90分鐘⏳呢個餐只係包食同清水,其他飲料要另嗌🙋湯、沙律、頭盤、小食、甜品同平時自助餐一樣自己夾就可以🙂至於主菜,我地自己執材料,連同屬於自己既號碼牌放係廚房窗口位,廚師就會炒餸料/炒麵飯/焗pizza,成品會由侍應送到你個位度,保證有熱辣辣主菜🤗整體黎講,大致上味道都幾好,但係選擇唔係好多🤔提醒大家醬汁唔好落得過多,因為都比較鹹😂綿羊唯獨覺得甜品有好大進步空間😅
2018-07-31
Dinner
天氣熱🌡🌡🌡,放工又夜 🕣🌙,又唔想喺超級市場🛒買返到屋企,成袋膠袋全部都係塑膠產品包裝品🛍😤。.。.。.有啲真係嬲嬲豬自己😡😡😡。之前同事畀咗一張買三送一 Coupon💲咪去試下囉 ,都幾好呀, 自己揀食乜嘢又唔使我諗🤔,唔會話我煮得唔好食😑🙄🤨,你揀咩你自己食番😏。 你鍾意整蝦仁炒蛋 又ok,豉油王炒麵又得, 總之發揮你嘅想像諗到咩就整咩😉我就最鍾意食pizza🍕🍕🍕出到街成日都食淨打包返屋企😓呢度都幾好呀pizza大概手掌咁大一個人都食得曬😋😋😋BTW 最後其實我都係兩公婆嚟都冇用到張coupon,我留返下一次約埋朋友再嚟過, 同啲姊妹💃💃💃 happy hour🍺🥂🍻🥂🍷🍸🍹🍾🍷🍸🍹下都好。 畀多次機會自己唔煮飯嘅藉口😬😬環境又舒適都幾正幾啱傾偈我諗我哋成班女仔都啱。 邊個唔食乜唔食乜,自己搞掂,自己顧自己😉
諗到咩就整咩😉

畀多次機會自己唔煮飯嘅藉口😬😬

2018-06-26 1966 views
近呢幾個月嘅Day Day OT😩😩🤯, 晚晚😑食m記🤮 肚腩大咗幾吋, 今日終於收早少少, 同事介紹去咗呢間食,有幾好喎,好多蔬菜選擇。我食咗一碟炒嘅雜菜,有芽菜呀,甘筍呀, 西芹,鮮冬菇,豆卜呀。。。幾好食喎跟住轉頭整咗一個 迷你pizza, 覺得自己幾有創意喎😂最後再炒多個大集匯😋😋😋雖然食咗好多嘢但係一啲罪疚感都冇😎😎😎,因為食咗好多菜,係補償返我之前食太多太多嘅麥當當下星期個仔生日,再同佢一齊嚟,應該都會覺得好開心🤓🤓🤓臨走嗰陣時仲送咗一張買三送一嘅優惠券畀我🤑🤑🤑
最後再炒多個大集匯😋😋😋
下星期個仔生日,再同佢一齊嚟,應該都會覺得好開心🤓🤓🤓
臨走嗰陣時仲送咗一張買三送一嘅優惠券畀我🤑🤑🤑
2018-06-25