2018-06-01
2092 views
難得今日放假,同老婆去尖沙咀行街,老婆突然話有間餐廳一直好想試,但無勇氣自己去試,既然老婆叫到,咁就梗係要陪佢去試吓啦。去到金巴利道嘅其中一個大廈路口,見到個牌寫住蒙古BBQ,大感好奇,因為我都幾鍾意試新嘢。原來餐廳入口喺轉角位,難怪老婆話唔敢自己入去食入到去,見到餐廳細細,但幾裝修好有蒙古風味,而且坐位都算寛敞。兩公婆一齊出去攞嘢食,我攞冷盤,佢攞熱食。見到Buffet 枱有老婆最愛嘅薯仔沙律,當然第一時間攞返碟俾老婆食啦。另一邊有自助材料,啱哂老婆,因為佢最鍾意食菜同食肉,但最唔鍾意食粉麵飯,呢度真係開正佢嗰范,睇到佢手起夾落,一大碗菜,一大碗肉,一個配冬陰功汁,一個配紅咖哩,睇到佢咁開心,我都開心到食幾轉。返埋位等嘅時候,老婆竟然話想飲啖青島生啤,見係生啤,咁就算啦,叫一杯兩份啦。有嘢食啦,熱辣辣,香噴噴,而且仲好好火喉,十分難得,真係值回票價。試諗吓喺尖沙咀區,去茶餐廳食個午餐,分分鐘六七十元落樓,難食又坐得辛苦,仲要食到趕頭趕命,我宜家,一個人食兩個餐嘅價錢,既好味之餘,又可以食得舒舒服服,我寧願揀呢度啦。
原來餐廳入口喺轉角位,難怪老婆話唔敢自己入去食