2022-06-17 50 views
越北落雨濕濕, 喺商場食飯避雨最好。揀左喺荃灣西如心廣場度食, 食完又可以行Donki Aeon,開心仔🥳呢間越南野之前都想試, 見佢d set 幾抵, 又連小食同飲品。我地叫左兩個set 再加多個小食。生牛肉牛腩片湯濛🍜湯底清甜,飲到有蘿蔔甜味。生牛肉同腩片肉質嫩滑重牛味,唔會靭。蝦頭膏酸辣海鮮湯檬🦐湯底酸辣過癮,食食吓都幾辣,配料有青口、墨魚仔、蜆肉同蝦丸。蝦丸爽滑彈牙,蝦味濃。蓮藕蝦餅有蝦肉、蓮藕、韭黃剁製而成,足料飽滿。酸辣無骨鳳爪超開胃,辣辣地又有蒜蓉味,最正係無骨啖啖肉。香茅雞翼大大隻,味道醃製得相當唔錯。
越北
2022-06-07 74 views
🚩越北牛肉粉今日同朋友放工嚟咗近公司嘅如心廣場食飯,依間餐廳周圍都見到有分店,但真係好少坐入去食,今日又冇咩人等位就黎試下啦~入座後,店員已經準備左口罩袋同消毒紙巾比你,超級細心😆🫶🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈燒春雞配咖喱汁及米飯 $62燒春雞份量都有半隻,雞皮燒得好脆身,但肉質都保持嫩滑~咖喱汁好香椰汁味,辣度唔高,唔食得辣嘅人都可以食!不過白飯就略嫌煮得太軟身,黐埋咗一舊,落返少啲水就好啦🌈生牛肉牛腩片河粉套餐 $90相信大家對依個越南菜式都唔陌生,熱辣辣嘅牛肉湯加上生牛肉片,可以keep到牛肉岩岩熟嘅狀態,所以唔會靭~牛肉同埋牛腩片都好重肉味,岩曬我心水🤤除咗河粉之外套餐仲有泰式無骨鳳爪,不過依一款嘅調味就比較辣啦,酸酸辣辣咁,食完都要飲啲野~野飲就簡左薄荷青檸梳打,清清涼涼又酸酸甜甜,係咁焗嘅天氣飲就岩曬!🌈香茅雞翼 $48雞翼面頭炸得好乾身,但入面都有肉汁!入口就係甜甜地嘅,但就唔太食得出有香茅嘅味道~
🚩越北牛肉粉
🌈燒春雞配咖喱汁及米飯 $62

🌈生牛肉牛腩片河粉套餐 $90

🌈香茅雞翼 $48
2022-06-07
$100 (Dinner)
今日落勁大雨,又肚仔餓…啲學生又放學好彩如心2期呢到有食街!食物香茅豬扒撈檬一定一定要叫香茅豬扒超級好食!超大塊!我明明個腦想叫湯檬,點知個口講左撈檬🤣不過撈檬都好食呀!啲檬粉好爽口撈埋仲食到好清新嘅薄荷味綜合生牛肉湯粉真係生牛肉用滾湯淥熟啲牛,浸一陣就岩岩好,夠熟又唔鞋啲牛肉丸又好夠牛味!又彈牙!個湯底係我試過咁多分店最濃湯嘅一間!超掛住呢到嘅湯飲晒都唔過份峴港炸蝦餅呢個又係必嗌!勁多人嗌呢個!好有蝦味!又好彈牙桔仔雞翼呢個酸酸甜甜嘅雞翼,係冷盤黎!超有驚喜個青瓜好青新,成碟都好夏天⛱陽光與海灘feel🤣🤣🤣椰汁三色冰未試過3色冰🤣🤣🤣上次飲過椰汁冰好正,所以叫杯三色冰,點知一黎到就俾我老公騎劫😑因為佢鐘意豆,有紅豆🫘綠豆同斑斕啫喱呢個又係勁多人叫🙈🙈水晶芒果沙冰愛芒果人士必叫!夏天飲正到爆👏🏻服務店面啲哥哥姐姐都好有禮貌呀!上一輪就小學生同家長多,啲小朋友要碗仔要水都好快俾。差唔多下午茶就長者多,好多都睇唔清楚menu ,佢哋都好耐性講有咩食!環境有BB高椅,多卡位,地方大!有小朋友都可以黎食!隔離就係樂園🙈多人排可以玩住等🤣
今日落勁大雨,又肚仔餓…啲學生又放學
好彩如心2期呢到有食街!

食物

香茅豬扒撈檬
一定一定要叫香茅豬扒
超級好食!超大塊!
我明明個腦想叫湯檬,點知個口講左撈檬🤣
不過撈檬都好食呀!啲檬粉好爽口
撈埋仲食到好清新嘅薄荷味

綜合生牛肉湯粉
真係生牛肉用滾湯淥熟啲牛,浸一陣就岩岩好,夠熟又唔鞋

啲牛肉丸又好夠牛味!又彈牙!
個湯底係我試過咁多分店最濃湯嘅一間!超掛住呢到嘅湯
飲晒都唔過份

峴港炸蝦餅
呢個又係必嗌!
勁多人嗌呢個!好有蝦味!又好彈牙

桔仔雞翼
呢個酸酸甜甜嘅雞翼,係冷盤黎!超有驚喜
個青瓜好青新,成碟都好夏天⛱陽光與海灘feel🤣🤣🤣

椰汁三色冰

呢個又係勁多人叫🙈🙈

椰汁三色冰

水晶芒果沙冰
愛芒果人士必叫!夏天飲正到爆👏🏻
水晶芒果沙冰

2022-06-06
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 香茅豬扒
  • 炸蝦餅
2022-05-16 90 views
放工在荃灣如心附近,見到餐廳下午茶menu都幾抵食,加上餐廳裏有不少人,不嬲都係搵啲多人既餐廳就無死🤪,果然無失望💯,點了兩個餐非常推薦豬頸肉飯,$58,豬頸肉外脆內軟,有陣陣炭燒味,加上一般豬頸肉都會很油膩,但這個不會,配上特配的甜酸汁,好味👍🏼👍🏼👍🏼,加上份量大,不是迷你的下午菜餐,晚餐都不用吃老公點了海南雞飯,$66,海南雞都算滑,油飯很香,不會很油膩另選了香茅雞翼這款小食,亦是值得一試之選。雞翼香口,不會有雪味個人非常推薦豬頸肉飯👍🏼
個人非常推薦豬頸肉飯👍🏼
2022-05-11
Tea
( ͡° ͜ʖ ͡°) 越 北 牛 肉 粉 - 越南菜❝ 舒適恬靜下午茶時段 多分店性價比高又有多款選擇 ❞✿ 街頭香茅豬扒撈檬 $52香茅豬扒超大塊又厚肉香茅醃得好入味好惹味撈檬撈埋甜酸汁好清新開胃麵嘅粉量都好多 share食都食唔哂✿ 綜合牛肉湯粉 $60呢碗啱晒樣樣都想試嘅我有齊生牛肉,牛腩片,牛肉丸牛丸好有肉汁同彈牙 有驚喜!牛腩片半肥好腍有肉味 生牛肉夠嫩湯底清甜仲有蘿蔔,大量洋蔥同蔥鍾意食pho就啱哂啦~✿ 追加小食 酸辣鳳爪 +$28係我必叫最愛嘅小食之一 做前菜一流天氣熱食返啲凍嘅酸辣嘢好開胃個酸辣醬汁調配得好好夠晒惹味但又唔會太過辣鳳爪入味爽脆彈牙 正呀!✿ 追加小食 越式烤豬頸肉 +$28豬頸肉烤得啱啱好 唔會太乾柴爽脆肉質 厚薄適中配埋撈檬食 加多個餸正呀~✿ 凍越南椰子咖啡 特飲+$8太掛住越南椰子咖啡啦估唔到呢度飲到咖啡超香濃 少少偏酸 但可以接受 椰子味唔算好突出~✿ 青檸梳打 特飲+$8朋友點嘅 清新得黎又酸酸地天氣熱飲佢都幾爽~╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/  ‘𖤘◦″ 𖤣 越北牛肉粉 (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓216號舖✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗
( ͡° ͜ʖ ͡°) 越 北 牛 肉 粉 - 越南菜

撈檬撈埋甜酸汁好清新開胃
麵嘅粉量都好多 share食都食唔哂

✿ 綜合牛肉湯粉 $60
呢碗啱晒樣樣都想試嘅我
有齊生牛肉,牛腩片,牛肉丸
牛丸好有肉汁同彈牙 有驚喜!
牛腩片半肥好腍有肉味 生牛肉夠嫩
湯底清甜仲有蘿蔔,大量洋蔥同蔥
鍾意食pho就啱哂啦~

✿ 追加小食 酸辣鳳爪 +$28
係我必叫最愛嘅小食之一 做前菜一流
天氣熱食返啲凍嘅酸辣嘢好開胃
個酸辣醬汁調配得好好
夠晒惹味但又唔會太過辣
鳳爪入味爽脆彈牙 正呀!

✿ 追加小食 越式烤豬頸肉 +$28
豬頸肉烤得啱啱好 唔會太乾柴
爽脆肉質 厚薄適中
配埋撈檬食 加多個餸正呀~

✿ 凍越南椰子咖啡 特飲+$8
太掛住越南椰子咖啡啦
估唔到呢度飲到
咖啡超香濃 少少偏酸 但可以接受
椰子味唔算好突出~

✿ 青檸梳打 特飲+$8
朋友點嘅 清新得黎又酸酸地
天氣熱飲佢都幾爽~

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 越北牛肉粉 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓216號舖

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿

#荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣外賣 #荃灣越南菜
#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先
#whenshebiteshk
#tsuenwanfoodie #tsuenwanfood #tsuenwanpho
#hkfood #hkdinning #hkfoodie #theloserfam
#hongkongfood #hongkongfoodies #theloserfam
#instafood #goodfoodgoodmood #nomnom #getinmybelly #eatinhk #foodwanderer
2022-05-05 91 views
越南嘢連鎖店多,但想有穩定同好食保證,暫時只有越北做到。 無論沙田/荃灣分店,佢哋d 生牛肉湯河真係無得頂。 越北還會比一張獨立包裝的抹手濕紙巾同裝口罩的紙袋比你。服務超貼心。牛丸湯檬粉 $58手打牛肉丸非常之陣彈牙,啲湯好濃牛肉味,檬粉煮到剛剛熟透,唔會太硬、亦唔會太淋,好好味。酸辣海鮮湯檬粉 $75酸辣度啱一般人食,唔會過辣。 有八爪魚、兩隻青口同海鮮丸跟埋。 檬粉吸收晒酸辣湯嘅味道,還帶住陣陣海鮮湯味,非常惹味。炸蝦餅(細) $30蝦餅非常彈牙,炸到金黃色識起上嚟外脆內軟口感非常正。每食一啖都有濃濃嘅蝦味,完全冇偷工減料。超好味!鳳爪(細) $28酸酸甜甜嘅鳳爪,再配少少辣椒嘅辣味非常入味,會想一食再食。鳳爪非常之爽口鮮味。再加埋蘿蔔絲同紅蘿蔔絲,食完鳳爪之後冇咁膩。再後來一杯熱咸吉水 (跟午餐送),幫忙消濟解渴。

牛丸湯檬粉 $58

酸辣海鮮湯檬粉 $75

炸蝦餅(細) $30

鳳爪(細) $28

再後來一杯熱咸吉水 (跟午餐送),幫忙消濟解渴。

2022-05-04
Lunch
2022-01-09 123 views
禁堂前最後一餐,唔知大家食左咩做晚餐,我就同謙謙近近地係如心廣場食越北食完去 Donki 買d野就返屋企了。⚛ 越式三寶撈檬 ~ 香茅豬扒, 香茅雞翼和扎肉,一座低明明係謙謙叫呢個來到仲即刻倒魚露的,點知比我個海南雞飯吸引左😛,焗住要同我交換食, 好彩我都好鍾意食加左魚露酸酸甜甜的撈檬,豬扒雞翼好惹味。⚛ 無骨海南雞配油飯 ~ 無骨又滑溜的海南雞, 沾一沾黑醬油,放一點點辣和薑蓉,一野放入口滋味無窮,再食返一口油飯好滿足。⚛ 越式豬頸肉 ~ 薄切但大大件夠爽口。⚛ 會安蓮藕蝦餅 ~ 幾特別兩片厚的蓮藕中間夾住蝦餅再炸,多重口感由脆到爽口再到中間的彈牙,我幾鍾意呢個小食。🍹 鮮椰青 ~ 夠冰凍青甜,幫我解油膩。🍹 椰汁三色冰 ~ 謙謙之選

⚛ 越式豬頸肉 ~ 薄切但大大件夠爽口。

🍹 鮮椰青 ~ 夠冰凍青甜,幫我解油膩。

🍹 椰汁三色冰 ~ 謙謙之選
2021-12-28 110 views
呢間全日唔使加一,仲要公眾假期都有Tea Menu,每人唔使$100但覺得超多嘢食,感覺冇因為係下午茶餐而份量少咗,值得一讚!! 🔘香茅雞扒金邊粉 $50 🔘炸蝦餅 +28🔘滴漏咖啡 +12雞扒好大塊而且肉質幾滑,雞皮燒得幾脆,個湯都幾好味清甜有好多蔥!! 蝦餅彈牙,食到有魚肉同蝦肉喺入面!!見滴漏咖啡幾特別試吓,杯底係煉奶,咖啡味道濃厚偏苦冇酸味,對我來講有少少太甜,但咖啡味都唔錯!! 🔘三寶撈檬 $60🔘蝦頭膏通菜 +$22🔘椰青 +$22呢個餐有好多餸,有香茅豬扒、雞翼同埋扎肉,撈檬配料有青瓜絲、蘿蔔絲、生菜絲、花生碎等等,口感好豐富,扎肉幾特別食到有軟骨喺裏面!!估唔到通菜份量咁多,係比平時切短左嘅通菜,方便放入口,通菜爽口但有少少油!! 椰青好大個清甜,亦可以食到好多椰子肉,如果佢用粗飲管可能會更好!! Tea真係幾抵食,都坐得舒服,服務都唔錯,絕對會再幫襯!!

🔘香茅雞扒金邊粉 $50
🔘炸蝦餅 +28
🔘滴漏咖啡 +12
蝦餅彈牙,食到有魚肉同蝦肉喺入面!!

🔘三寶撈檬 $60
🔘蝦頭膏通菜 +$22
🔘椰青 +$22

Tea真係幾抵食,都坐得舒服,服務都唔錯,絕對會再幫襯!!

2021-12-08 96 views
今日難得放假,同老婆試下如心廣埸開既越南菜式😊😊估唔到越北下午茶係感抵食👍👍👍我同老婆都唔想食湯粉或飯,於是叫左兩碗撈檬。。分別叫左三寶撈檬同雞扒撈檬!!一上菜,嘩😋😋好大份呀。。完全無偷工減料,唔會話下午茶會少d, 完全無既😋😋而且佢d肉食落鬆軟可口,完全無d肉醒味,食得出佢地每樣肉都有醃過,唔係就感炸就算,值得一讚👍👍而撈汁可任加唔嬲,加到你滿意為止😜另外,在肺炎疫情期間,店員每張枱抹後都用酒精再抹,而且落單後,店員遞上透明袋放口罩,仲有酒精消毒紙巾,非常貼心👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

2021-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
幸運地被安排到看到園景的窗口卡位🪟😆😆😆 這樣的景色令到我這天的下午茶變得特別chill~🍃 這家店的燈光十分明亮,給人一種舒適的氣氛。其他座位沒有園景的,不過都一樣會坐得很舒服~河內香茅烤雞扒湯金邊粉 Lemongrass Chicken Steak with Pho $50烤雞扒烤得很漂亮,顏色呈深褐色,雞扒邊還炸得酥脆的,帶點金黃色!🧡🥰 麵條可以選河粉、檬粉和金邊粉,我選了金邊粉,份量不算太多,對大食的我來說不太夠飽!建議大食的朋友們要點加配小食,才能吃得夠飽!越式烤豬頸肉 Vietnamese Grilled Pork Neck $28豬頸肉烤得剛剛好,看樣子就知道很好吃!!!表皮烤得脆脆的,肉質鎖住了油分,又爽彈又惹味!伴碟還有一些酸蘿蔔絲,十分開胃!鮮椰青 Young Coconut $22Dia超喜歡椰青!😍😍😍 身為椰青控,一邊舀出滿滿的椰青肉,一邊為鮮甜的椰青水而心心眼,感覺大滿足!🥳🥳🥳≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※越北牛肉粉 (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓216號舖≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡

鮮椰青 Young Coconut $22

越北牛肉粉 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓216號舖

河內香茅烤雞扒湯金邊粉
河內香茅烤雞扒湯金邊粉
雖然久唔久都會嚟呢度lunch,但近排見佢越嚟越多人等位,唔通好食咗?今日lunch就同同事落嚟食吓到底係咪真係好食咗先😆其中一個好鍾意嚟呢度嘅原因➡️就係佢哋全日都係免收加一服務費🤓而且食物種類都好多選擇🌟我哋今日嗌咗➡️🥢河內咖喱雞配米飯 $58除咗咖喱汁之外,入面真係全部都係雞扒肉來嫁😳一舊薯仔都冇❗️仲要真係即叫即整,雞扒心仲係熱辣辣嘅☺️而且雞扒撈埋咖喱汁之前有煎過,所以食落除咗有咖喱味之外都幾香口👏🏻咖喱汁味道亦調唔錯,唔會太咸~所以整體來講,呢個咖喱雞係好味嘅🌟分量亦夠多👍🏻🥢越北三寶撈檬 $68呢越北三寶分別係:香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉❗️樣樣都係即整嘅,啲油都未完全收返晒入肉😆所以食落全部都熱辣辣嘅🌟雞翼➕豬扒表層都好香脆,而且有輕微醃製過,唔會入面冇味😎至於撈檬份量都幾多下🤨可能因為我點三寶,有成三個餸咁多😆所以真係食唔晒🙈亦可能因為我哋兩個女仔仲追加咗兩款小食❗️😆😆🥢峴港炸蝦餅(跟午餐加$28)其實心水清,就係一件蝦餅切開一片片😂不過$28 就絕對可以一食,當加下餸都唔錯ga☺️少少彈牙兼啖啖肉,都係果句啦啱啱炸起夠熱唔會唔好食😜🥢越式烤豬頸肉(跟午餐加$28)呢個真心係超抵
雖然久唔久都會嚟呢度lunch,
但近排見佢越嚟越多人等位,
唔通好食咗?

河內咖喱雞配米飯 $58

除咗咖喱汁之外,
入面真係全部都係雞扒肉來嫁😳
一舊薯仔都冇❗️
仲要真係即叫即整,雞扒心仲係熱辣辣嘅☺️
而且雞扒撈埋咖喱汁之前有煎過,
所以食落除咗有咖喱味之外都幾香口👏🏻
咖喱汁味道亦調唔錯,
唔會太咸~
所以整體來講,呢個咖喱雞係好味嘅🌟
分量亦夠多👍🏻
越北三寶撈檬 $68

呢越北三寶分別係:香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉❗️
樣樣都係即整嘅,
啲油都未完全收返晒入肉😆
所以食落全部都熱辣辣嘅🌟
雞翼➕豬扒表層都好香脆,
而且有輕微醃製過,唔會入面冇味😎
至於撈檬份量都幾多下🤨
可能因為我點三寶,有成三個餸咁多😆
所以真係食唔晒🙈
亦可能因為我哋兩個女仔仲追加咗兩款小食❗️😆😆
🥢
峴港炸蝦餅(跟午餐加$28)

其實心水清,就係一件蝦餅切開一片片😂
不過$28 就絕對可以一食,
當加下餸都唔錯ga☺️
少少彈牙兼啖啖肉,
都係果句啦啱啱炸起夠熱唔會唔好食😜
🥢
越式烤豬頸肉(跟午餐加$28)

呢個真心係超抵食❗️
我同事最滿意呢個😆
我平時喺超市買現成都唔止呢個價錢🙈
仲要切得厚薄適中,
食起上嚟有少少肉汁,
同時又唔會好滯或者覺得油膩,
幾滿意🌟
🥢
黑糖薑棗茶 (熱)(跟午餐加$8)

加咗幾蚊係唔同啲😆
杯熱飲明顯係好足料❗️
入面有杞子、紅棗、薑片、兩粒玫瑰花🌟
配埋黑糖非常之暖胃暖宮,
啱晒呢幾日轉冷嘅天氣🤓
🥢
菠蘿熱情果特飲(凍)(跟午餐加$8)

同事總係鍾意飲凍野🙃
成杯飲品以熱情果甜味為主~
平時飲開少甜飲品嘅同事仔都話唔會太甜,
幾好飲咁👏🏻
入面仲有啲菠蘿肉➕熱情果籽,
所以飲起嚟會有啲口感😏
🥢
以呢個價錢食個咁豐富、質素唔差嘅lunch,
絕對抵食啦❗️

Lunch
  • 越式烤豬頸肉
  • 越北三寶撈檬
2021-11-22 112 views
今日放工早,係荃灣行商場,突然想食東南亞菜,剛好行到如心廣場,於是試下越北河粉。鋪頭好窩心,一入就比左一包消毒濕紙巾,呢個細節位真係💯。鋪頭裝修都幾靚,位置都算闊落,一埋位就直奔主題,我地揀佐兩set套餐,加佐兩杯野飲凍檸茶同椰汁三色冰。三色冰都快上檯,椰子味濃郁,斑斕絲同紅豆加上玉米,形成的三色底,影相都好睇。海防番茄蟹檬,濃濃的蝦膏味,鍾意蝦膏的會好鐘意呢陣味,湯面有蟹膏,蝦丸彈牙有蝦味,扎肉就正常發揮。同圖片相符有一隻蟹腳同一塊蟹肉。而招牌綜合牛肉湯粉裡面啲牛肉都好足料,牛筋好有嚼勁又大塊,牛肉新鮮軟爛,牛肉丸彈牙有味,湯底清甜,鹹淡適中,值得一試。另外單叫佐一碟豬頸肉,似用香茅 等香料醃漬,煎完切薄片,入口非常可口。總得來說喜歡越南菜的話值得一試,菜品有一定水準,盲選不容易出錯。
2021-11-17 93 views
越北有個清新套餐好抵食,有3樣食物/飲品,包括撈檬/湯粉/飯+小食+飲品/甜品,價錢都唔過$100,而且無加一服務費 ,款式都好多🍜順化湯檬 $88辣味湯底好好味,有牛腩、扎蹄、扎肉、牛肉丸,四種不同款式集於一碗,唔錯嘅選擇 🥠越北炸春卷香脆春卷外皮,入面有豬肉及蔬菜,好有特色🍸薄荷青檸梳打🐷街頭香茅豬扒飯 $82豬扒軟而香,外層有香茅風味 ,仲有塊蝦片🍪會安蓮藕蝦餅煙韌蝦餅,充滿美味蓮藕蓉😋 🍰椰汁班蘭糕

🍜順化湯檬 $88

🥠越北炸春卷
香脆春卷外皮,入面有豬肉及蔬菜,好有特色

🍸薄荷青檸梳打

🐷街頭香茅豬扒飯 $82
豬扒軟而香,外層有香茅風味 ,仲有塊蝦片

🍪會安蓮藕蝦餅
煙韌蝦餅,充滿美味蓮藕蓉😋

🍰椰汁班蘭糕

2021-11-15 138 views
今日老公係荃灣西做野,唔洗湊住2個細🙈就去同老公食個飯…食物海防蕃茄蟹檬我個人黎講,不嬲都唔好蕃茄野😒除咗茄汁🤣介紹返,呢個係我老公叫嘅…佢就好喜歡食海鮮😒點知我個河上到,佢話食我個河,係牛骨湯底(?)我對食真係冇乜研究🤣講返個檬先,我咁大個女係第一次食檬,so far個蕃茄湯都幾好飲喎原來檬粉係咁好食架!呢碗粉有3大塊紮肉、2粒蝦丸、有蟹鉗…食完都好飽🤣個蝦丸超彈牙!街頭香茅豬扒河粉河粉勁滑!個湯勁好飲!一定唔係味精湯!個豬扒外面脆卜卜,入面又唔鞋。仲有個青檸汁唔膩果然係推介之選炸春卷我一路以為係蝦春卷🤣原來入面係有粉絲、木耳絲、冬菇咁,口感勁多層次烤豬頸肉原本唔諗住叫呢個架啦,點知見到隔離枱個豬頸肉好正咁🤣就嗌半份黎食。真係一定要嗌!唔食後悔😝唔油膩!又脆口!兼唔柴皮飲嘢 - 香茅蘆薈、洛神荔枝梳打我就係飲洛神荔枝梳打💕唔知洛神咩味嘛有荔枝係到,一定唔會死!真係好飲我老公就話好少地方有香茅蘆薈,所以試呢個…都好飲嘅,小清新~~有粒粒蘆薈…我老公話瞓得少喉嚨有啲唔舒服,聽講香茅同蘆薈可以消炎🙈服務冇諗到一入去就有口罩袋同消毒紙巾俾我哋同埋舉手叫野食都好快有人黎落單上菜都好快,食完就送
今日老公係荃灣西做野,唔洗湊住2個細🙈就去同老公食個飯…

食物

海防蕃茄蟹檬
我個人黎講,不嬲都唔好蕃茄野😒除咗茄汁🤣
原來檬粉係咁好食架!

街頭香茅豬扒河粉
唔膩
果然係推介之選

街頭香茅豬扒河

炸春卷
越北炸春卷

烤豬頸肉

越式烤豬頸肉

飲嘢 - 香茅蘆薈、洛神荔枝梳打
我就係飲洛神荔枝梳打💕唔知洛神咩味嘛
有荔枝係到,一定唔會死!真係好飲

我老公話瞓得少喉嚨有啲唔舒服,聽講香茅同蘆薈可以消炎🙈
洛神荔枝梳打、香茅蘆薈梳打

冇諗到一入去就有口罩袋同消毒紙巾俾我哋
同埋舉手叫野食都好快有人黎落單
上菜都好快,食完就送老公返工

好光猛!坐位控表示坐得好開心
啲卡位好闊落(本人2公婆都有返咁上下大隻😝)
2021-11-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$97 (Lunch)
街頭香茅豬扒河
越北炸春卷
洛神荔枝梳打、香茅蘆薈梳打
  • 街頭香茅豬扒
  • 洛神荔枝梳打
  • 烤豬頸肉
2021-10-05 221 views
今日提早收工,正值下午茶時間,見有時間又餓餓地去越北食個下午茶嘆一嘆。呢個鐘數去食野真係舒服,人唔多,侍應見我一個人都安排左個比較舒服既位置比我,落單後亦會覆番一次,態度相當好,抵讚👍🏻👍🏻平時正價時段食就貴dd,今日下午茶生牛肉湯河粉都係48蚊,加杯凍飲都係51蚊,唔收加一認真抵食雖然價錢相宜但份量同味道一啲都唔媽夫,香料,青檸,辣椒都比足湯底味道十足,蘿白夠稔又索湯同無渣,牛肉都唔鞋口,性價比十足‼️
生牛肉湯河粉
2021-10-05
$51 (Tea)
生牛肉湯河粉