2024-05-16 211 views
今日食既呢間係位於元朗既越菜, 因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手咖哩牛腩飯呢度既咖哩真係無得輸, 勁香口而不辣的, 牛腩同牛根既比例係7:3, 非常的滿足, 因為出面的餐廳都做不到呢個比例, 甚至乎會有過多的薯仔, 而肉就很少, 但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流馬拉盞通菜馬拉盞勁香口, 而通菜亦都係揀過的, 食落都係嫩既部份, 而咸咸的馬拉盞又不會過份濃味, 兩者配合很不錯, 跟餐嗌都幾抵!!芝心蝦多士作為小吃來說呢個係天花板, 香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
今日食既呢間係位於元朗既越菜,
因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手

咖哩牛腩飯

但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流

馬拉盞通菜

芝心蝦多士

作為小吃來說呢個係天花板,
香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
2024-05-12
Type of Meal
Dinner
2024-05-03 162 views
叫外賣送漏咗兩個湯 ,直接叫我退款,仲話下次過嚟堂食送優惠! 問題係而家食唔到 ,毫無悔意 !垃圾仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
毫無悔意 !垃圾
仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢
俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
Delivery
2024-04-28 199 views
越北係我最鍾意同埋最抵食嘅越南餐廳,價錢唔貴而且大大分,超鍾意佢哋嘅豬扒,真係屈機地好食街頭香茅豬扒飯,豬扒炸得酥脆,無咩落粉😀😀😀咬落去好香仲有少少脂肪,勁香勁好食!加少少越南魚露,香香甜甜。配馬拉盞生菜🥬好抵食,香料不會太多太咸。越北綜合牛肉湯粉(生牛肉,牛腩片,牛肉丸)湯底勁濃,牛味重而且甜甜地,牛肉嫩上枱係粉紅色,好嫩口。仲有配上牛腩、牛丸,大大片又厚。越式烤豬頸肉😁嗰啲邊邊位置燒得好靚,超好食,整體感覺性價比高!

配馬拉盞生菜🥬好抵食,香料不會太多太咸。

越北綜合牛肉湯粉
(生牛肉,牛腩片,牛肉丸)
  • 豬扒飯
2024-03-06 303 views
朗屏性價比越北菜元朗好順福改裝後好多餐廳進駐,今晚去試左越北牛肉粉。新裝修充滿越南風情,坐位之間隱私度高生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感越北牛肉湯粉$58配料有生牛肉、牛丸,肉質緊緻細膩,入口時鮮甜肉汁更大爆發!峴港炸蝦餅$30越北嘅蜆港炸蝦餅夠晒彈牙 經過油炸之後 ,令整塊炸蝦餅變得外脆內彈加埋甜酸醬一齊食,非常之開胃 !越式烤豬頸肉$30炭香四溢的正宗泰式燒豬頸肉!再配上自家製泰式酸辣蘸汁,風味絕佳📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
朗屏性價比越北菜
2003 views

生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感

越北牛肉湯粉$58
配料有生牛肉、牛丸,肉質緊緻細膩,入口時鮮甜肉汁更大爆發!

峴港炸蝦餅$30

越式烤豬頸肉$30

📍越北牛肉粉專門店
元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
鋪仔細細 坐低服務態度勁差 仲講風扇係假嘅 吹唔度??(*´ー`*)咩都話等陣 咁入嚟食嘢叫餐都要等十世個餐上枱更耐囉但成間得果三枱客咋!未試過叫完餐被遏收餐牌,幾本咪係枱囉,一定唔會再去!( ̄∇ ̄)午餐比出面食下午茶更少 細食嘅都唔飽啲食物比較油膩餐飲都幾靚 但太甜想要杯水 最後都係自己去斟沖一沖提一提 呢間嘢仲收成10%服務費!
鋪仔細細 坐低服務態度勁差
仲講風扇係假嘅 吹唔度??(*´ー`*)
咩都話等陣
咁入嚟食嘢叫餐都要等十世
個餐上枱更耐囉
但成間得果三枱客咋!
未試過叫完餐被遏收餐牌,
幾本咪係枱囉,
一定唔會再去!( ̄∇ ̄)

午餐比
出面食下午茶更少 細食嘅都唔飽
啲食物比較油膩
餐飲都幾靚 但太甜
想要杯水 最後都係自己去斟
沖一沖
提一提 呢間嘢仲收成10%服務費!
2024-02-11 152 views
呢日嚟到越北,發現出咗豬手飯😍好似好正咁,一定要叫嚟試吓😍豬手飯$66豬手肉好腍身,味道好正,煮得剛剛好,豬皮好正,滿滿嘅骨膠原!飯粒軟糯有嚼勁,好好味。仲有啲蘿蔔絲,好夾峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬$78湯底鮮美,味道鮮美。湯裡面有好多海鮮章魚仔青口豬肉丸😋熱咸吉水$9味道清新,有微微鹹味。飲落好解渴,好舒服。薄荷青檸梳打$13味道清爽,青檸味道鮮明,加埋啲薄荷葉,令味道更加清新。唔會太甜👍🏽👍🏽
呢日嚟到越北,發現出咗豬手飯😍好似好正咁,一定要叫嚟試吓😍

豬手飯$66
飯粒軟糯有嚼勁,好好味。仲有啲蘿蔔絲,好夾

峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬$78
湯底鮮美,味道鮮美。
湯裡面有好多海鮮

章魚仔
青口

豬肉丸😋

熱咸吉水$9
味道清新,有微微鹹味。飲落好解渴,好舒服。

薄荷青檸梳打$13
2024-01-04 196 views
綜合牛肉湯河粉($63) + 蕃茄牛腩河粉($58) + 河內炸春卷($20跟餐價) + 大頭蝦膏通菜($23跟餐價) + 椰汁紅豆冰($8跟餐價) + 椰汁仙沙冰($8跟餐價) (下午茶/包熱飲) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​第二次嚟呢間連鎖餐廳食越南嘢,地方企理,坐得舒服;叫咗碗綜合牛肉粉,有齊生牛肉、牛腩片、牛丸,湯底清甜,香料味突出,飲完唔口渴,唔似係味精嘢😏生牛肉半熟粉嫩,幾滑;牛腩片炆得夠軟身,牛味濃;細細粒牛丸爽彈;朋友碗蕃茄湯粉都唔錯;小食叫咗炸春卷,炸到濃咗💣通菜翠綠,落大頭蝦膏鹹香實惹味嘅;椰汁冰同仙沙冰唔係大路嘅椰奶加冰,係以椰汁打成沙冰,似食緊沙冰🍧

綜合牛肉湯河粉
蕃茄牛腩河粉
Type of Meal
Tea
綜合牛肉湯河粉
蕃茄牛腩河粉
2023-12-04 200 views
今日五點幾去咗元朗順福糧倉地下呢間越北食飯😳六點前可以叫下午茶餐😆😆兩個人夾埋食咗170幾蚊😽幾抵食😉❤️香茅雞翼撈檬雞翼炸得好酥脆🥰❤️生牛肉湯金邊粉牛肉嫩滑😘湯底牛味濃郁😙😙❤️炸蝦餅炸蝦餅炸到啱啱好 熱辣辣 好味道😌套餐加錢可以加$32小食蝦餅😚❤️魚露灼通菜通菜新鮮 仲要大大碟好抵食☺️❤️蜂蜜玫瑰柚子茶柚子茶味道清甜 配埋玫瑰香味 非常之暖胃🥰🥰🥰❤️百香果青檸紅茶百香果味道唔會過甜 配埋青檸酸酸甜甜👍🏻👍🏻

❤️香茅雞翼撈檬

柚子茶味道清甜 配埋玫瑰香味 非常之暖胃🥰🥰🥰

❤️百香果青檸紅茶
百香果味道唔會過甜 配埋青檸酸酸甜甜👍🏻👍🏻
2023-12-02 107 views
到元朗閒逛,經過越北就進去了。越北有很多分店,通常想不到吃什麼,就會選擇越北。味道不會太差,也不是十分有驚喜的那種,不過不失,就是平常吃到的越南粉style~很久沒吃生牛河了,所以點了生牛河🐮🥩,牛的份量好像少了些。另外,朋友也點了炸蝦餅🍤🍤~麵的份量也十分足,因為我們食量不大,所以都吃不完。

很久沒吃生牛河了,所以點了生牛河🐮🥩,牛的份量好像少了些。
另外,朋友也點了炸蝦餅🍤🍤~

麵的份量也十分足,因為我們食量不大,所以都吃不完。
一人份帽子火鍋$98 配河內酸鍋湯底 配特製酸甜醬呢款係新野黎!真心不錯,雖然寫係一人份量,但兩個人share食都好每款餸都有4塊… 🫶🏻有8款 餸:牛肉片、牛腩片、牛丸👍🏻、越南扎肉、蓮藕片、蘿蔔、生菜、越南粉牛肉片新鮮, 牛腩片牛味香濃,牛丸好香!咬落有牛肉汁 溢出.. .. 湯底入味最後製作咗牛肉湯出黎,清甜!下午茶餐:烤豬頸肉飯$62 配小食蝦餅$32烤豬頸肉飯係一個吸引嘅選擇,豬頸肉烤得外面微脆,肉質嫩滑,而且加$32就可以陪炸蝦餅👍🏻蝦肉新鮮,口感鮮美、點埋醬汁一齊食,更惹味。我5點去食,火鍋5:00開始先有,而下午茶就去到六點,兩個人食,人均99蚊既晚飯、有飯、有小食、有火鍋!一次過滿足晒三個願望,好豐富,又抵食👍🏻 套餐免費有熱飲,凍飲加$3,特飲加$8🫶🏻 越北牛肉粉專門店 (元朗)📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

配特製酸甜醬

下午茶餐:烤豬頸肉飯$62
下午茶餐: 小食蝦餅$32

越北牛肉粉專門店 (元朗)
📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
下午茶餐:烤豬頸肉飯$62
下午茶餐: 小食蝦餅$32
2023-11-15 74 views
第一次寫食評,就係要攻擊呢一間餐廳第一座位狹窄 一定要搭枱第二服務態度超級差,聽到隔籬枱叫完餐問佢個餐牌放去邊好,係咪放旁邊?個職員係粗聲粗氣話你比我得嫁啦,我地吾喺咁樣夾個餐牌。🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️我想知你點樣放個餐牌啦第三 湯麵份量少價錢貴,重點難食本身冇諗住寫食評,所以冇影到碗粉上面係$68 下邊冇記錯係$75一條春卷,切開兩舊加$1魚餅切開四舊再加一碗粉 佢收我70幾蚊都唔緊要 明白明買明賣但係好難食😀平時食開重口味嘅,我都覺得好鹹同場加映一隻流緊血嘅雞翼冇影到個場,但就係坐得好唔舒服,目的要你食完就走。
第一次寫食評,就係要攻擊呢一間餐廳
第一座位狹窄 一定要搭枱
第三 湯麵份量少價錢貴,重點難食
本身冇諗住寫食評,所以冇影到碗粉
上面係$68 下邊冇記錯係$75
一條春卷,切開兩舊加$1魚餅切開四舊
再加一碗粉 佢收我70幾蚊
都唔緊要 明白明買明賣
但係好難食😀平時食開重口味嘅,我都覺得好鹹
同場加映一隻流緊血嘅雞翼

冇影到個場,但就係坐得好唔舒服,目的要你食完就走。
2023-10-20 74 views
又去元朗搵食,係朗屏站落去有個商場翻新左之後就多左好多食肆,今次去食越南野。本身諗住普通食個河粉就算,大多數都係70蚊到~跟住見佢新出左個一一人帽子火鍋 $98,見又幾平,就叫左個食。·可揀湯:會安清湯,河內酸鍋同順化辣湯我就叫左個辣湯。·火鍋既材料好整齊咁放左係鍋邊,有牛肉鍋片,牛腩片,招牌牛丸,札肉,蓮藕片,蘿蔔,生菜,最後唔少得個越南粉。·咁樣食真係幾開心,佢地最有sense 既係將蘿蔔放係湯到一齊黎,咁等個蘿蔔煮到軟又吸哂啲味食,正呀。·另外佢地既材料都唔Hea, 生牛肉片都有5塊,牛腩片都有幾塊,個粉仲有兩個,男仔自己食都會飽既程度。·係越南舖到打邊爐真係幾新鮮,天氣開始凍,黎打個小邊爐再叫小食食都真係幾開心。·跟餐仲送熱飲,我叫左個-熱咸甘吉水,唔錯,料多。·環境都好靚,睇得出花左心思去裝修,影相都幾靚。座位都坐得舒服。·

本身諗住普通食個河粉就算,
大多數都係70蚊到~
跟住見佢新出左個一一人帽子火鍋 $98,
見又幾平,就叫左個食。

可揀湯:會安清湯,河內酸鍋同順化辣湯
我就叫左個辣湯。

跟餐仲送熱飲,我叫左個-熱咸甘吉水,唔錯,料多。

2023-09-19 93 views
夜晚去試下新店點知一試就瀨晒嘢叫左個豬扒湯河 湯底係超咸咸到苦 仲要未熟透咁d豬扒有1兩舊和舊店真係兩回事叫凍檸茶冇叫走甜 但完全冇味既 失望招呼就一般啦試過一次下次不了
夜晚去試下新店
叫凍檸茶冇叫走甜 但完全冇味既 失望
招呼就一般啦

試過一次下次不了
2023-09-18 63 views
海防蕃茄蟹檬 ($69)🔎配料有蟹、蝦丸、扎肉、肉碎球🦀🦐✅原價$79,下午茶平$10💸✅賣相好靚仔,見到都好有食慾📸✅蕃茄湯濃郁,仲配左原個蕃茄🍅✅蝦丸札肉彈牙好食🦐✅哩個價錢有原隻蟹算幾抵食🤑👌🏻不過蟹肉就無乜,相信主要都係用黎打卡🙈📝 8/10馬拉盞通菜 (+$23)🔎馬拉盞可以轉蝦膏或魚露🦐🐟✅通菜爽脆,唔會過老👼🏻✅馬拉盞鹹配通菜經典配搭🙌🏻✅$23食到馬拉盞炒通菜都冇得投訴🫡📝 7/10⭐️總括而言…跟一杯熱飲,收加一服務費。💰蕃茄肉碎湯檬嘅配搭本身都冇得輸🏆,啲配料都幾好食,如果平時單叫一碗麵都唔平🤔,但係下午茶減$10再加小食除返開一個set都唔算貴👏🏻。如果唔係好講究要食越式蟹膏同正宗越式風味,但求就腳唔差,都幾推薦👍🏻。
海防蕃茄蟹檬
海防蕃茄蟹檬 ($69)
🔎配料有蟹、蝦丸、扎肉、肉碎球🦀🦐
✅原價$79,下午茶平$10💸
✅賣相好靚仔,見到都好有食慾📸
✅蕃茄湯濃郁,仲配左原個蕃茄🍅
✅蝦丸札肉彈牙好食🦐
✅哩個價錢有原隻蟹算幾抵食🤑
👌🏻不過蟹肉就無乜,相信主要都係用黎打卡🙈
📝 8/10

馬拉盞通菜 (+$23)
🔎馬拉盞可以轉蝦膏或魚露🦐🐟
✅通菜爽脆,唔會過老👼🏻
✅馬拉盞鹹配通菜經典配搭🙌🏻
✅$23食到馬拉盞炒通菜都冇得投訴🫡
📝 7/10

⭐️總括而言…
跟一杯熱飲,收加一服務費。💰
2023-09-14
$100 (Tea)
海防蕃茄蟹檬
2023-09-13 67 views
今日天氣又突然變返又熱又潮濕,通常哩啲時候都會想食撈檬。以前住九龍都成日同朋友食越北,搬返元朗估唔到佢都係元朗開左分店,就去左食個lunch。哩到有lunch menu,叫左個烤豬頸肉撈檬($68),跟餐有熱飲或者可以加錢做特飯,我哩啲奶茶控就當然叫返熱奶茶,另外再加$22要多兩隻香茅雞翼。奶茶就茶味重過奶,唔係我鐘意飲開既配撘,聽到隔離枱叫咖啡時店員解釋佢地哩到唔係普通茶記咖啡,分左好幾種,感覺咖啡先係佢地重點,下次可以試下。撈檬份量大大份,配料都足,而個豬頸肉真係好好食,又香口又冧又厚切,無叫錯!雞翼都入味同juicy,都好食。

雞翼都入味同juicy,都好食。

• 烤豬頸肉撈檬