2024-09-14 74 views
今天同同事嚟到元朗區工作,收工後大家都想食啲嘢,行吓行吓就俾我哋搵到呢一間越北菜,非常抵食。✨越北火車頭檬粉 $68火車頭包含了生牛肉、牛展同牛肉丸,鍾意食牛的我見到好開心😁。生牛肉數量非常多,呈象粉紅色,足料且吸引。牛肉彈牙爽口,牛展腍身,搭配大量的芽菜,非常清爽😍。很喜歡他們的湯底,不會太濃太膩,也不會清淡如水,恰到好處,飲完也不會口渴,確實不錯。✨越北四寶配米飯 $72越得四寶包含了香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉及蛋餅,款式多元化。鍾意每樣淺嚐的朋友,就最啱了。四寶中的蛋餅令我最難忘,內裏加入很多不同配料,如粉絲、木耳絲等,食落非常特別。✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)叫餐有多款小食可供選擇,我哋最鍾意食粉包,見到忍唔住兩眼發光😍粉包皮薄,包裹着調味的肉粒,甘筍絲等,非常好味。✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)餐牌上寫著半份,但份量多到同全份無分別😂。豬頸肉大塊彈牙,切邊的做法,令口感更為突出,必須一讚👍🏻✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)估唔到飲特色飲品都唔需要加錢,近期喉嚨唔舒服,就叫咗杯越南鹹桔水。見到好多鹹桔料,非常夠味。同事叫了青檸梳打,大杯清涼,最適合炎熱的天氣。餐廳環境

✨越北火車頭檬粉 $68

✨越北四寶配米飯 $72

✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)

✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)

✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)

餐廳環境舒適,好快就座滿,想食嘅朋友記得趁早。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗

• 越北火車頭檬粉
  • 越北四寶配米飯
  • 越式烤豬頸肉
2024-08-25 93 views
It was a hot afternoon and we decided to have an afternoon lunch in yuen long. Saw the restaurant nicely decorated and decided to give it a try since it is a franchise outlet so and service and quality should have a minimum standard. The moment we walked in, the short hair lady at the counter shouted how many , have ticket ? Go out take ticket and waited to be called. Ok we took the ticket but it was so hot outside then we took a walk in the mall itself. Got back the resturant 10 min later, hey
Got back the resturant 10 min later, hey how many person, have ticket ? Before we can responded, she shouted take ticket and wait outside.
We showed her the ticket , she shouted your ticket already passed , called you already.
Anyway in short , good for patron who like to be shouted
2024-08-25
$80 (Tea)
2024-08-09 139 views
越北 元朗又一越式選擇越北牛肉粉專門店係元朗進駐元朗,元朗人又有多個選擇喇越南菜!今晚約左朋友去食番個佢地招牌湯粉越北牛肉湯粉使用新鮮的牛腱肉、牛丸和生牛肉做配料,大量熬煮成濃郁鮮美的湯頭,熱辣滾燙熱湯一口Q彈的檬粉,滋味無比套餐可以選兩款小食,朋友最愛泰式鳳爪,炎炎夏日泰式鳳爪口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊味蕾 !另外簡咗蝦醬與新鮮的通菜,保留了蔬菜的脆嫩,又融合了蝦醬的鮮香📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
越北 元朗又一越式選擇

越北牛肉湯粉

2024-07-03 173 views
越南牛肉湯放工經過順福糧倉見到越北又心思思想食佢哋嘅牛肉湯粉一上枱見到熱辣辣pho即係成個心都暖哂,以牛骨熬製而成的清湯,湯頭濃郁香醇;煮好的越南牛肉湯粉,湯汁清澈透亮,帶有牛肉的鮮甜和香料的清香,粉條Q彈有勁,搭配青菜和牛肉牛三寶滿滿一碗鋪在粉條上,用上牛腱肉,慢煮至軟嫩可口,非常軟淋,生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感牛筋丸牛肉里加進嫩筋,彈性更強,口感爽脆、柔嫩,且丸中帶湯,口嚼美汁四濺,越北嘅王牌果然不同凡響嚟得當然要食埋佢哋嘅豬頸肉,焦香撲鼻啖啖肉,用左酸酸甜甜嘅醬汁去醃非常惹味!📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

越南牛肉湯
放工經過順福糧倉見到越北又心思思想食佢哋嘅牛肉湯粉

2024-06-18 170 views
元朗區都幾多唔同既野食呢一間係越菜店, 店舖都幾乾淨同企理今日揀既係食二人餐感覺上都幾抵咖哩牛腩, 大頭蝦膏通菜, 蒜蓉牛油雞翼 白飯2個同野飲2杯呢個咖哩汁非常的不錯, 唔辣但係好香既椰汁味, 撈飯食一流牛腩都幾香口, 而且二人份量係煲上, 比起一人份量為多大頭蝦膏通菜平時都係食開馬拉盞, 今次食既係大頭蝦膏炒, 比起馬拉盞更香咸香咸香的, 值得一試蒜蓉牛油雞翼呢個必食!! 蒜蓉勁重手, 香口非常. 岩哂我呢d鐘意食蒜蓉的, 雞翼個炸粉夠薄, 香脆香脆!!
元朗區都幾多唔同既野食
呢一間係越菜店, 店舖都幾乾淨同企理

今日揀既係食二人餐
感覺上都幾抵

呢個咖哩汁非常的不錯, 唔辣但係好香既椰汁味, 撈飯食一流
牛腩都幾香口, 而且二人份量係煲上, 比起一人份量為多

大頭蝦膏通菜
咸香咸香的, 值得一試

蒜蓉牛油雞翼
2024-06-09
Dinner
2024-05-16 178 views
今日食既呢間係位於元朗既越菜, 因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手咖哩牛腩飯呢度既咖哩真係無得輸, 勁香口而不辣的, 牛腩同牛根既比例係7:3, 非常的滿足, 因為出面的餐廳都做不到呢個比例, 甚至乎會有過多的薯仔, 而肉就很少, 但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流馬拉盞通菜馬拉盞勁香口, 而通菜亦都係揀過的, 食落都係嫩既部份, 而咸咸的馬拉盞又不會過份濃味, 兩者配合很不錯, 跟餐嗌都幾抵!!芝心蝦多士作為小吃來說呢個係天花板, 香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
今日食既呢間係位於元朗既越菜,
因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手

咖哩牛腩飯

但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流

馬拉盞通菜

芝心蝦多士

作為小吃來說呢個係天花板,
香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
2024-05-12
Dinner
2024-05-03 114 views
叫外賣送漏咗兩個湯 ,直接叫我退款,仲話下次過嚟堂食送優惠! 問題係而家食唔到 ,毫無悔意 !垃圾仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
毫無悔意 !垃圾
仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢
俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
Delivery
2024-04-28 166 views
越北係我最鍾意同埋最抵食嘅越南餐廳,價錢唔貴而且大大分,超鍾意佢哋嘅豬扒,真係屈機地好食街頭香茅豬扒飯,豬扒炸得酥脆,無咩落粉😀😀😀咬落去好香仲有少少脂肪,勁香勁好食!加少少越南魚露,香香甜甜。配馬拉盞生菜🥬好抵食,香料不會太多太咸。越北綜合牛肉湯粉(生牛肉,牛腩片,牛肉丸)湯底勁濃,牛味重而且甜甜地,牛肉嫩上枱係粉紅色,好嫩口。仲有配上牛腩、牛丸,大大片又厚。越式烤豬頸肉😁嗰啲邊邊位置燒得好靚,超好食,整體感覺性價比高!

配馬拉盞生菜🥬好抵食,香料不會太多太咸。

越北綜合牛肉湯粉
(生牛肉,牛腩片,牛肉丸)
  • 豬扒飯
2024-03-06 250 views
朗屏性價比越北菜元朗好順福改裝後好多餐廳進駐,今晚去試左越北牛肉粉。新裝修充滿越南風情,坐位之間隱私度高生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感越北牛肉湯粉$58配料有生牛肉、牛丸,肉質緊緻細膩,入口時鮮甜肉汁更大爆發!峴港炸蝦餅$30越北嘅蜆港炸蝦餅夠晒彈牙 經過油炸之後 ,令整塊炸蝦餅變得外脆內彈加埋甜酸醬一齊食,非常之開胃 !越式烤豬頸肉$30炭香四溢的正宗泰式燒豬頸肉!再配上自家製泰式酸辣蘸汁,風味絕佳📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
朗屏性價比越北菜

生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感

越北牛肉湯粉$58
配料有生牛肉、牛丸,肉質緊緻細膩,入口時鮮甜肉汁更大爆發!

峴港炸蝦餅$30

越式烤豬頸肉$30

元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
鋪仔細細 坐低服務態度勁差 仲講風扇係假嘅 吹唔度??(*´ー`*)咩都話等陣 咁入嚟食嘢叫餐都要等十世個餐上枱更耐囉但成間得果三枱客咋!未試過叫完餐被遏收餐牌,幾本咪係枱囉,一定唔會再去!( ̄∇ ̄)午餐比出面食下午茶更少 細食嘅都唔飽啲食物比較油膩餐飲都幾靚 但太甜想要杯水 最後都係自己去斟沖一沖提一提 呢間嘢仲收成10%服務費!
鋪仔細細 坐低服務態度勁差
仲講風扇係假嘅 吹唔度??(*´ー`*)
咩都話等陣
咁入嚟食嘢叫餐都要等十世
個餐上枱更耐囉
但成間得果三枱客咋!
未試過叫完餐被遏收餐牌,
幾本咪係枱囉,
一定唔會再去!( ̄∇ ̄)

午餐比
出面食下午茶更少 細食嘅都唔飽
啲食物比較油膩
餐飲都幾靚 但太甜
想要杯水 最後都係自己去斟
沖一沖
提一提 呢間嘢仲收成10%服務費!
2024-02-11 126 views
呢日嚟到越北,發現出咗豬手飯😍好似好正咁,一定要叫嚟試吓😍豬手飯$66豬手肉好腍身,味道好正,煮得剛剛好,豬皮好正,滿滿嘅骨膠原!飯粒軟糯有嚼勁,好好味。仲有啲蘿蔔絲,好夾峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬$78湯底鮮美,味道鮮美。湯裡面有好多海鮮章魚仔青口豬肉丸😋熱咸吉水$9味道清新,有微微鹹味。飲落好解渴,好舒服。薄荷青檸梳打$13味道清爽,青檸味道鮮明,加埋啲薄荷葉,令味道更加清新。唔會太甜👍🏽👍🏽
呢日嚟到越北,發現出咗豬手飯😍好似好正咁,一定要叫嚟試吓😍

豬手飯$66
飯粒軟糯有嚼勁,好好味。仲有啲蘿蔔絲,好夾

峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬$78
湯底鮮美,味道鮮美。
湯裡面有好多海鮮

章魚仔
青口

豬肉丸😋

熱咸吉水$9
味道清新,有微微鹹味。飲落好解渴,好舒服。

薄荷青檸梳打$13
2024-01-04 180 views
綜合牛肉湯河粉($63) + 蕃茄牛腩河粉($58) + 河內炸春卷($20跟餐價) + 大頭蝦膏通菜($23跟餐價) + 椰汁紅豆冰($8跟餐價) + 椰汁仙沙冰($8跟餐價) (下午茶/包熱飲) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​第二次嚟呢間連鎖餐廳食越南嘢,地方企理,坐得舒服;叫咗碗綜合牛肉粉,有齊生牛肉、牛腩片、牛丸,湯底清甜,香料味突出,飲完唔口渴,唔似係味精嘢😏生牛肉半熟粉嫩,幾滑;牛腩片炆得夠軟身,牛味濃;細細粒牛丸爽彈;朋友碗蕃茄湯粉都唔錯;小食叫咗炸春卷,炸到濃咗💣通菜翠綠,落大頭蝦膏鹹香實惹味嘅;椰汁冰同仙沙冰唔係大路嘅椰奶加冰,係以椰汁打成沙冰,似食緊沙冰🍧

綜合牛肉湯河粉
蕃茄牛腩河粉
Tea
綜合牛肉湯河粉
蕃茄牛腩河粉
2023-12-04 173 views
今日五點幾去咗元朗順福糧倉地下呢間越北食飯😳六點前可以叫下午茶餐😆😆兩個人夾埋食咗170幾蚊😽幾抵食😉❤️香茅雞翼撈檬雞翼炸得好酥脆🥰❤️生牛肉湯金邊粉牛肉嫩滑😘湯底牛味濃郁😙😙❤️炸蝦餅炸蝦餅炸到啱啱好 熱辣辣 好味道😌套餐加錢可以加$32小食蝦餅😚❤️魚露灼通菜通菜新鮮 仲要大大碟好抵食☺️❤️蜂蜜玫瑰柚子茶柚子茶味道清甜 配埋玫瑰香味 非常之暖胃🥰🥰🥰❤️百香果青檸紅茶百香果味道唔會過甜 配埋青檸酸酸甜甜👍🏻👍🏻

❤️香茅雞翼撈檬

柚子茶味道清甜 配埋玫瑰香味 非常之暖胃🥰🥰🥰

❤️百香果青檸紅茶
百香果味道唔會過甜 配埋青檸酸酸甜甜👍🏻👍🏻
2023-12-02 89 views
到元朗閒逛,經過越北就進去了。越北有很多分店,通常想不到吃什麼,就會選擇越北。味道不會太差,也不是十分有驚喜的那種,不過不失,就是平常吃到的越南粉style~很久沒吃生牛河了,所以點了生牛河🐮🥩,牛的份量好像少了些。另外,朋友也點了炸蝦餅🍤🍤~麵的份量也十分足,因為我們食量不大,所以都吃不完。

很久沒吃生牛河了,所以點了生牛河🐮🥩,牛的份量好像少了些。
另外,朋友也點了炸蝦餅🍤🍤~

麵的份量也十分足,因為我們食量不大,所以都吃不完。
一人份帽子火鍋$98 配河內酸鍋湯底 配特製酸甜醬呢款係新野黎!真心不錯,雖然寫係一人份量,但兩個人share食都好每款餸都有4塊… 🫶🏻有8款 餸:牛肉片、牛腩片、牛丸👍🏻、越南扎肉、蓮藕片、蘿蔔、生菜、越南粉牛肉片新鮮, 牛腩片牛味香濃,牛丸好香!咬落有牛肉汁 溢出.. .. 湯底入味最後製作咗牛肉湯出黎,清甜!下午茶餐:烤豬頸肉飯$62 配小食蝦餅$32烤豬頸肉飯係一個吸引嘅選擇,豬頸肉烤得外面微脆,肉質嫩滑,而且加$32就可以陪炸蝦餅👍🏻蝦肉新鮮,口感鮮美、點埋醬汁一齊食,更惹味。我5點去食,火鍋5:00開始先有,而下午茶就去到六點,兩個人食,人均99蚊既晚飯、有飯、有小食、有火鍋!一次過滿足晒三個願望,好豐富,又抵食👍🏻 套餐免費有熱飲,凍飲加$3,特飲加$8🫶🏻 越北牛肉粉專門店 (元朗)📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

配特製酸甜醬

下午茶餐:烤豬頸肉飯$62
下午茶餐: 小食蝦餅$32

越北牛肉粉專門店 (元朗)
📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
下午茶餐:烤豬頸肉飯$62