2024-09-14 261 views
今天同同事嚟到元朗區工作,收工後大家都想食啲嘢,行吓行吓就俾我哋搵到呢一間越北菜,非常抵食。✨越北火車頭檬粉 $68火車頭包含了生牛肉、牛展同牛肉丸,鍾意食牛的我見到好開心😁。生牛肉數量非常多,呈象粉紅色,足料且吸引。牛肉彈牙爽口,牛展腍身,搭配大量的芽菜,非常清爽😍。很喜歡他們的湯底,不會太濃太膩,也不會清淡如水,恰到好處,飲完也不會口渴,確實不錯。✨越北四寶配米飯 $72越得四寶包含了香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉及蛋餅,款式多元化。鍾意每樣淺嚐的朋友,就最啱了。四寶中的蛋餅令我最難忘,內裏加入很多不同配料,如粉絲、木耳絲等,食落非常特別。✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)叫餐有多款小食可供選擇,我哋最鍾意食粉包,見到忍唔住兩眼發光😍粉包皮薄,包裹着調味的肉粒,甘筍絲等,非常好味。✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)餐牌上寫著半份,但份量多到同全份無分別😂。豬頸肉大塊彈牙,切邊的做法,令口感更為突出,必須一讚👍🏻✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)估唔到飲特色飲品都唔需要加錢,近期喉嚨唔舒服,就叫咗杯越南鹹桔水。見到好多鹹桔料,非常夠味。同事叫了青檸梳打,大杯清涼,最適合炎熱的天氣。餐廳環境

✨越北火車頭檬粉 $68

✨越北四寶配米飯 $72

✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)

✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)

✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)

餐廳環境舒適,好快就座滿,想食嘅朋友記得趁早。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗

• 越北火車頭檬粉
  • 越北四寶配米飯
  • 越式烤豬頸肉
2024-12-19 0 views
用平台叫外賣!呢間野真係好差!間餐廳態度惡劣!入到去個職員當你透明,企正係門口都唔理你!問個職員,睇到唔睇就話未冇,又唔幫我跟單!等多陣,我真係想取消!同平台投訴,平台職員立刻打電話比餐廳,我聽到佢地對話,平台都係電話話餐廳職員態度差!最後準時到要等多8分鐘先有得拎!河粉一pat 野咁,一夾就爛,入面係唔熱,唔知放左幾耐!粒青檸都係,唔知乾哂定比人用過!我終於明白上次點解有人係餐廳啫,個職員仲要講粗口鬧個客!呢間野真係好差!
用平台叫外賣!

湯河
配料
2024-12-16 32 views
[✨元朗越北牛肉粉 ]🔸西貢咖哩牛腩 配 米飯 $75咖哩幾濃郁,辣度比較溫和,容易入口;牛腩入味得嚟亦好嫩滑,分量都好多,好豐富😊💞🔸清沅蒸粉包(2件) 跟餐 +$25粉皮皮薄煙韌,餡料飽滿,口感唔錯😍🔸一人帽子火鍋順化辣湯 $68 + $22 加配扎肉 湯底除左順化辣湯外,仲可以選擇清湯同河內酸鍋。雖然係一人份量,不過分量都幾多下‧配料主要有牛肉片、豚肉片、越南粉同金茹菜等等,種類好豐富,味道都唔錯,幾抵食🤩🔸熱老薑蜜 +$9 跟餐🔸凍檸檬茶 +$3 跟餐————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結水準穩定嘅連鎖越南菜餐廳,食物選擇多,份量同味道都好合理,而且價錢又親民,係一間唔錯嘅越式日常食堂👍💯📍越北牛肉粉🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
[✨元朗越北牛肉粉 ]

🔸西貢咖哩牛腩 配 米飯 $75

🔸清沅蒸粉包(2件) 跟餐 +$25
粉皮皮薄煙韌,餡料飽滿,口感唔錯😍

🔸一人帽子火鍋順化辣湯 $68 + $22 加配扎肉
湯底除左順化辣湯外,仲可以選擇清湯同河內酸鍋。

🔸熱老薑蜜 +$9 跟餐

🔸凍檸檬茶 +$3 跟餐

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍越北牛肉粉
🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
2024-12-15 38 views
以前屋企附近雞地都有越北,之後搬咗,今次去開大橋街市朗屏果邊,就順便食埋晚餐。🐮越南生牛肉湯粉🍜$68上枱就將生牛肉放入熱湯浸熟,牛肉切得好薄,所以浸一陣就熟熟地,再飲啖牛骨湯,湯頭清甜不油膩,越南粉滑溜有彈性。🥖招牌傳統法包🥖$58法包焗得香脆,內餡好豐富,包內搽咗鴨肝醬、扎肉、雜蹄肉、酸菜🥕絲、芫荽、🌶️辣椒粒,味道不錯。🥬馬拉盞灼生菜🥬 $30生菜灼後加微辣馬拉盞醬,增添馬來風味。🦐蜆港炸蝦餅🦐半份跟餐+$28炸蝦餅是必點小吃,蝦肉鮮甜彈牙。🥭水晶芒果沙冰🥤跟餐+$8芒果沙冰香甜清爽,水晶珠珠有咬口。🍋凍檸茶🥤跟餐+$9凍檸茶正常水準。晚市都幾多街方幫襯,店員服務親切,會介紹邊樣最好食。

🐮越南生牛肉湯粉🍜$68

🥖招牌傳統法包🥖$58

🥬馬拉盞灼生菜🥬 $30
生菜灼後加微辣馬拉盞醬,增添馬來風味。

🦐蜆港炸蝦餅🦐半份跟餐+$28
炸蝦餅是必點小吃,蝦肉鮮甜彈牙。

🥭水晶芒果沙冰🥤跟餐+$8
芒果沙冰香甜清爽,水晶珠珠有咬口。

🍋凍檸茶🥤跟餐+$9
凍檸茶正常水準。

晚市都幾多街方幫襯,店員服務親切,會介紹邊樣最好食。
  • 越南生牛肉湯粉
  • 招牌傳統法包
2024-12-04 54 views
越北牛肉粉專門店今日要介紹喺元朗順福糧倉地下有一間越南菜餐廳叫「越北牛肉粉專門店」,呢間越南菜餐廳門口係有一級,但係有一個方法係唔使帶斜板都可以入到餐廳入面,就係驚左邊「馬六」餐廳門口有斜路,再經過餐廳後面嘅廚房打橫碌過去就會到「越北牛肉粉專門店」餐廳,兩間餐廳店員都好細心帶領我行過去,我自己都係第一次由隔離間餐廳碌去想食嘅餐廳,兩間餐廳通道雖然比較窄少少,但係食客都願意離開張凳一陣讓我碌過去,呢次體驗都好特別,唔錯!1.越北火車頭(生牛肉、牛展、牛肉丸)$68+蜆港炸蝦餅(半份)$28+三色鹹檸七$8(9/10)呢碗越北火車頭河粉配料都幾多,入面有大約3大片生牛肉、3片好淋身嘅牛展同3粒好彈牙嘅牛肉丸,仲加咗半份蜆港炸蝦餅,蝦餅外面微脆,大約有6片蝦餅左右,下午茶套餐加$8就可以叫一杯三色鹹檸七,鹹檸七係跟一罐7UP汽水,唔錯!2.越北四寶 配:米飯(香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉、蛋餅)$72+越式酸辣鳳爪$28+薄荷青檸梳打$8(9.5/10)呢碟越北四寶飯份量都超多,配料有大約切開6舊嘅香茅豬扒、2隻香茅雞翼、2片扎肉同1舊蛋餅,仲加咗越式酸辣鳳爪,大約有6舊酸酸辣辣嘅鳳爪,下午茶套
越北牛肉粉專門店

呢碟越北四寶飯份量都超多,配料有大約切開6舊嘅香茅豬扒、2隻香茅雞翼、2片扎肉同1舊蛋餅,仲加咗越式酸辣鳳爪,大約有6舊酸酸辣辣嘅鳳爪,下午茶套餐加$8就可以叫一杯薄荷青檸梳打,呢杯薄荷青檸梳打入面有薄荷葉,青檸都唔算好酸,成杯青檸梳打都好好飲!

2人總共價錢$212

個人口味總評分:9.25/10

@northvietpho.ig

地址:元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

#越北牛肉粉專門店 #越南菜 #元朗好去處 #元朗 #元朗美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-12-04 35 views
會安雞絲扎肉河🍲午市套餐包括一碗湯粉及飲品一杯份量唔少,湯底鮮甜,湯粉很滑,扎肉特別,食落有口感,雞絲吸收湯底嘅精華,十分可口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5⭐️)炸煆餅套餐追加細蝦餅一份,必食熱辣辣蝦餅,入口脆脆彈牙,有啖啖蝦肉,美味👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5⭐️)
會安雞絲扎肉河🍲
午市套餐包括一碗湯粉及飲品一杯
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5⭐️)

炸煆餅
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5⭐️)
2024-12-04
Lunch
2024-11-11 104 views
話說上知入黎踩線~好傻仔,有輕鐵轉乘優惠,我就唔洗咁樣行入去屏山站😂今次再試一次,結果好慳腳骨力!行返岀去元朗廣場都好快…猛然發現🙂原來越北咁近😂😂太正!食物雞翼超愛雞翼!🤩好脆皮😋好入味因為越北三寶雞翼唔夠喉,所以要追加🔥越北四寶太耐冇食過,原來加多1寶😆佢嘅雞翼同豬扒真係無敵好食🤤男朋友話好耐冇飯食🤫所以要湊米氣唔知係咪太耐冇食飯,啲飯真係好香牛丸牛肉湯粉我其實真係冇試過佢🤫但呢排缺鐵,同埋嗌咗咁多肉,食少啲肉啦🤪我最掛住係湯河呀🤩好滑嘅河粉!真係食到米香味~~佢嘅肉丸好彈牙🫶🏻個湯真係可以淥熟啲牛肉架豬頸肉我對越北嘅烤肉真係情有獨鍾😂芒果沙冰我真係唔明,都11月啦~點解元朗可以咁熱?我係岀面行左一陣,已經好似曬熟咗~唔飲凍野唔得😭超鐘意佢啲粒粒水晶😋

食物

雞翼
超愛雞翼!🤩好脆皮😋好入味
因為越北三寶雞翼唔夠喉,所以要追加🔥

越北四寶
太耐冇食過,原來加多1寶😆
佢嘅雞翼同豬扒真係無敵好食🤤
男朋友話好耐冇飯食🤫所以要湊米氣
唔知係咪太耐冇食飯,啲飯真係好香

牛丸牛肉湯粉
我最掛住係湯河呀🤩好滑嘅河粉!真係食到米香味~~

佢嘅肉丸好彈牙🫶🏻

• 豬扒
  • 豬頸肉
  • 芒果沙冰
  • 牛骨湯粉
晚餐再次來到元朗的順福糧倉,今次試下越南菜《越北牛肉粉》。點了兩個抵食自選套餐,Alex選的是充滿了越南風味的「越北山牛肉湯檬粉」,湯頭清香,牛肉嫩滑。而我便選了「順化香茅牛肉撈檬」,牛肉份量很多,味道濃郁,與香茅味也好夾。除了主菜,我們還特別追加了兩個小食。「越式烤豬頸肉」,那香氣撲鼻,外皮脆邊,內裡嫩滑。蝦頭膏炒通菜,通菜嫩口,味道濃郁。跟餐飲品,不錯的「越南老薑蜜」,薑味濃厚,非常暖胃。來杯清爽的「水晶芒果冰沙」,也是餐後的完美搭配。這一餐,真是讓人心滿意足。下次還會再來探索更多美食!
晚餐再次來到元朗的順福糧倉,今次試下越南菜《越北牛肉粉》。

除了主菜,我們還特別追加了兩個小食。

跟餐飲品,不錯的「越南老薑蜜」,薑味濃厚,非常暖胃。

來杯清爽的「水晶芒果冰沙」,也是餐後的完美搭配。

這一餐,真是讓人心滿意足。下次還會再來探索更多美食!
2024-10-28 91 views
今日同朋友想食越式晚餐,就近近地搵左附近呢間來食😃 我地叫左一碗生牛肉河粉,首牝個湯底有濃濃牛肉味,牛肉新鮮,粉質幼滑,加埋小小辣椒,真係好正🙌🏼另外我地叫左牛肉法包,法包內的餡真係好好食,有啲蔬菜好fresh ,包係即刻焗,外脆內軟,岀面好難食到咁好食既法包🥖😊另外我地叫左個通菜,好惹味,超開胃🤤 又大碟,抵食呀👍🏼👍🏼👍🏼推介大家過黎試下,性價比非常高! 餐廳環境舒服,服務良好😃
今日同朋友想食越式晚餐,就近近地搵左附近呢間來食😃

推介大家過黎試下,性價比非常高! 餐廳環境舒服,服務良好😃
2024-08-25 247 views
It was a hot afternoon and we decided to have an afternoon lunch in yuen long. Saw the restaurant nicely decorated and decided to give it a try since it is a franchise outlet so and service and quality should have a minimum standard. The moment we walked in, the short hair lady at the counter shouted how many , have ticket ? Go out take ticket and waited to be called. Ok we took the ticket but it was so hot outside then we took a walk in the mall itself. Got back the resturant 10 min later, hey
Got back the resturant 10 min later, hey how many person, have ticket ? Before we can responded, she shouted take ticket and wait outside.
We showed her the ticket , she shouted your ticket already passed , called you already.
Anyway in short , good for patron who like to be shouted
2024-08-25
$80 (Tea)
2024-08-09 259 views
越北 元朗又一越式選擇越北牛肉粉專門店係元朗進駐元朗,元朗人又有多個選擇喇越南菜!今晚約左朋友去食番個佢地招牌湯粉越北牛肉湯粉使用新鮮的牛腱肉、牛丸和生牛肉做配料,大量熬煮成濃郁鮮美的湯頭,熱辣滾燙熱湯一口Q彈的檬粉,滋味無比套餐可以選兩款小食,朋友最愛泰式鳳爪,炎炎夏日泰式鳳爪口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊味蕾 !另外簡咗蝦醬與新鮮的通菜,保留了蔬菜的脆嫩,又融合了蝦醬的鮮香📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
越北 元朗又一越式選擇

越北牛肉湯粉

📍越北牛肉粉專門店
元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

2024-07-03 313 views
越南牛肉湯放工經過順福糧倉見到越北又心思思想食佢哋嘅牛肉湯粉一上枱見到熱辣辣pho即係成個心都暖哂,以牛骨熬製而成的清湯,湯頭濃郁香醇;煮好的越南牛肉湯粉,湯汁清澈透亮,帶有牛肉的鮮甜和香料的清香,粉條Q彈有勁,搭配青菜和牛肉牛三寶滿滿一碗鋪在粉條上,用上牛腱肉,慢煮至軟嫩可口,非常軟淋,生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感牛筋丸牛肉里加進嫩筋,彈性更強,口感爽脆、柔嫩,且丸中帶湯,口嚼美汁四濺,越北嘅王牌果然不同凡響嚟得當然要食埋佢哋嘅豬頸肉,焦香撲鼻啖啖肉,用左酸酸甜甜嘅醬汁去醃非常惹味!📍越北牛肉粉專門店元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖

越南牛肉湯
放工經過順福糧倉見到越北又心思思想食佢哋嘅牛肉湯粉

📍越北牛肉粉專門店
元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
2024-06-18 235 views
元朗區都幾多唔同既野食呢一間係越菜店, 店舖都幾乾淨同企理今日揀既係食二人餐感覺上都幾抵咖哩牛腩, 大頭蝦膏通菜, 蒜蓉牛油雞翼 白飯2個同野飲2杯呢個咖哩汁非常的不錯, 唔辣但係好香既椰汁味, 撈飯食一流牛腩都幾香口, 而且二人份量係煲上, 比起一人份量為多大頭蝦膏通菜平時都係食開馬拉盞, 今次食既係大頭蝦膏炒, 比起馬拉盞更香咸香咸香的, 值得一試蒜蓉牛油雞翼呢個必食!! 蒜蓉勁重手, 香口非常. 岩哂我呢d鐘意食蒜蓉的, 雞翼個炸粉夠薄, 香脆香脆!!
元朗區都幾多唔同既野食
呢一間係越菜店, 店舖都幾乾淨同企理

今日揀既係食二人餐
感覺上都幾抵

呢個咖哩汁非常的不錯, 唔辣但係好香既椰汁味, 撈飯食一流
牛腩都幾香口, 而且二人份量係煲上, 比起一人份量為多

大頭蝦膏通菜
咸香咸香的, 值得一試

蒜蓉牛油雞翼
2024-06-09
Dinner
2024-05-16 211 views
今日食既呢間係位於元朗既越菜, 因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手咖哩牛腩飯呢度既咖哩真係無得輸, 勁香口而不辣的, 牛腩同牛根既比例係7:3, 非常的滿足, 因為出面的餐廳都做不到呢個比例, 甚至乎會有過多的薯仔, 而肉就很少, 但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流馬拉盞通菜馬拉盞勁香口, 而通菜亦都係揀過的, 食落都係嫩既部份, 而咸咸的馬拉盞又不會過份濃味, 兩者配合很不錯, 跟餐嗌都幾抵!!芝心蝦多士作為小吃來說呢個係天花板, 香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
今日食既呢間係位於元朗既越菜,
因為係新商場的關係, 環境極乾淨, 而且店員都很快手

咖哩牛腩飯

但呢度就岩岩好相反, 呢度的薯仔都非常入味, 撈飯食一流

馬拉盞通菜

芝心蝦多士

作為小吃來說呢個係天花板,
香脆的蝦多士配上芝士, 又香口又香脆, 味道一流!!
2024-05-12
Dinner
2024-05-03 162 views
叫外賣送漏咗兩個湯 ,直接叫我退款,仲話下次過嚟堂食送優惠! 問題係而家食唔到 ,毫無悔意 !垃圾仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
毫無悔意 !垃圾
仲要cut線 ,已經唔係第一次,之前都送漏嘢
俾咗錢買餐具都唔俾餐具!!!!
Delivery