2023-05-10 52 views
好耐無食越南菜🇻🇳 於是晚餐同屋企人試下呢間新開嘅餐廳~ 呢度有室外室內座位,光猛企理👍🏻越北綜合牛肉湯粉 $63有生牛肉、牛腩片、牛肉丸,牛味香濃,口感鮮嫩多汁;河粉份量足又好咬。整體好味又飽肚👍🏻越北三寶撈檬 $68大大碗好豐富🙌🏻 有香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉,夠晒啖啖肉,尤其豬扒同雞翼好正;檬粉彈牙爽口~椰汁斑蘭糕 (2件) $18玫瑰🌹嘅造型幾靚,口感軟糯,味道香口。滴漏咖啡 +$12可以揀凍或者熱。上層嘅咖啡會慢慢滴落嚟,而底層係煉乳,攪勻嚟飲味道就比較甜,略有回甘。鮮椰青 +$28味道清甜爽口,大大隻幾抵飲。職員態度唔錯,食物又高質,有下次💯

越北綜合牛肉湯粉 $63

越北三寶撈檬 $68

椰汁斑蘭糕 (2件) $18
玫瑰🌹嘅造型幾靚,口感軟糯,味道香口。

滴漏咖啡 +$12

鮮椰青 +$28
味道清甜爽口,大大隻幾抵飲。

職員態度唔錯,食物又高質,有下次💯
2023-04-14 78 views
酸辣海鮮湯檬粉:呢個湯嘅味道真係好正,又酸又辣,仲有啲海鮮嘅鮮味,好開胃!有好多蜆肉、兩隻青口、肉丸兩粒,仲有啲洋蔥,加埋檬粉,味道更加清新,真係一道好好味嘅菜。海蜇沙律:呢個沙律好清爽,脆脆嘅海蜇加埋啲蔬菜,好健康。味道又酸又甜,仲有啲辣,好適合夏天食。生牛肉生腩片河粉:生牛肉加河粉絕配,生牛肉浸落啲湯岩岩好灼熟牛肉,唔會過韌,脂肪分布適中,口感爽滑兼散發油香味,湯底清清地但味道濃,一啖湯一啖粉,正呀味道好正,一口接一口,食完都仲想再黎一碗。炸春卷:呢個小食好香脆好好味,皮炸得好酥,內餡都好豐富😋😋三色咸檸七:鹹檸檬加七喜好夾😛😋薄荷青檸梳打:呢杯飲料好清爽,飲落去好涼爽,有薄荷同埋青檸嘅味道,好好飲。氣泡感都好好,飲完都覺得好舒服。

酸辣海鮮湯檬粉:

海蜇沙律:

生牛肉生腩片河粉:

炸春卷:
呢個小食好香脆好好味,皮炸得好酥,內餡都好豐富😋😋

三色咸檸七:
鹹檸檬加七喜好夾😛😋
薄荷青檸梳打:
2023-04-13 78 views
尋日無食lunch 就同呀仔睇Mario, 睇完諗住早D 去食晚餐,呀仔就話好想食芝心蝦多士,就帶左佢黎食越北,順便行陣遊戲機鋪先返屋企啦。我仔必嗌~河內芝士蝦多士(4件)$55我有幸佢俾左啖我食,麵包香脆,有流心芝士同蝦滑包住,係好食既。軟殼蟹米紙卷 $60米子嘅口感好好,非常軟滑煙靭,加埋蔬菜同炸軟殼蟹,唔錯。海防蕃茄蟹檬(下午茶) $66想像唔到呢個價錢,碗粉仲有2舊蟹你食,不過最好食竟然係蝦丸同扎肉,好彈牙,仲要我本身鐘意飲茄湯,成碗粉俾我清哂。越式烤豬頸肉(下午茶加配)$28食左塊係幾好食,不過有d 飽,我最後打包左。荔枝洛神梳打 $15 加配價酸酸甜甜夠開胃薄荷青檸梳打 $8 跟餐價我仔嗌既,佢話好飲。順福糧倉即係以為既好順福,我耐唔耐就會去下呢度睇遊戲機碟順便食飯,下午茶咁抵我會常來。

我仔必嗌~河內芝士蝦多士(4件)$55

軟殼蟹米紙卷 $60
米子嘅口感好好,非常軟滑煙靭,加埋蔬菜同炸軟殼蟹,唔錯。

海防蕃茄蟹檬(下午茶) $66

越式烤豬頸肉(下午茶加配)$28
食左塊係幾好食,不過有d 飽,我最後打包左。

荔枝洛神梳打 $15 加配價
酸酸甜甜夠開胃

薄荷青檸梳打 $8 跟餐價
我仔嗌既,佢話好飲。

河內芝士蝦多士
軟殼蟹米紙卷
下午茶加配烤豬頸肉
2023-04-12
河內芝士蝦多士
軟殼蟹米紙卷
下午茶加配烤豬頸肉
2023-04-04 41 views
經常光顧餐廳之一2人套餐。一人一個主食燒豬頸肉飯燒牛肉飯仲有個菜再加2個小食 同埋2杯特飲人均100左右晚市黎講 算抵食越南菜 黎講 都算好味 值得推介 🤤🤤 今晚食完 聽晚又再想食
經常光顧餐廳之一

越南菜 黎講 都算好味

值得推介 🤤🤤

今晚食完 聽晚又再想食
TakeAway
我成日都搵一間好食嘅檬粉 終於比我試到一間好食架啦!平時成日出去食撈檬,唔係檬粉太硬就有雪櫃味,一係個醋淡茂茂唔好食,一係齋甜唔酸,一係齋酸唔甜,呢兩年來無食過一間滿意,估唔到呢間連鎖店竟然比到驚喜我!叫左個晚餐set,$88 雞肉串撈檬+海蜇+三色咸檸七。個撈檬質地好軟身,唔會硬骨骨成抽野咁痴埋哂,好分明,彈牙爽脆;個醋甜酸度都好足!好好味!仲有乾蔥碎花生等等材料加埋一齊好好食!!!真係好好食!好滿意❤️小食海蜇好大碟,全部大塊又粒粒通透,好好食!超正!咸檸七有三種唔同檸檬,好味!朋友叫左海鮮湯檬,試左好鬼辣,無乜味道,辣到好難入口,個湯底又無乜味咁,麻麻地唔會再試。小食係蓮藕餅,細塊又唔好食,唔會再試。整體覺得撈檬做得好好,湯檬個湯無乜味道。衞生方面張凳好多油漬,同佢反映都好快好積積清潔,算係咁👌🏻
我成日都搵一間好食嘅檬粉 終於比我試到一間好食架啦!

叫左個晚餐set,$88 雞肉串撈檬+海蜇+三色咸檸七。

小食海蜇好大碟,全部大塊又粒粒通透,好好食!超正!

咸檸七有三種唔同檸檬,好味!

小食係蓮藕餅,細塊又唔好食,唔會再試。

整體覺得撈檬做得好好,湯檬個湯無乜味道。

衞生方面張凳好多油漬,同佢反映都好快好積積清潔,算係咁👌🏻
2023-03-12 56 views
經過見到原來呢邊都開咗分店✨之前食過下午茶抵食份量都幾多,食完連晚餐都唔使食😂叫咗越北綜合牛肉湯粉湯頭充滿牛香配料生牛肉、牛丸、牛腩片啱晒我呢個牛魔王嘅口味越北三寶 可以配飯或者湯粉天氣開始熱叫咗撈檬個香茅豬扒同雞翼特別出色新鮮熱辣好入味扎肉好有咬口爽爽的 檬粉入邊都有好多蘿蔔絲青瓜絲,好清爽仲叫咗(餐)蒸粉包(2件)以為係細細粒嘅兩件,點知好足料!同炸蝦餅 煙韌有咬口🫶🏻好抵食加錢配熱滴漏咖啡蜂蜜玫瑰柚子茶好滿足又抵食嘅下午茶
經過見到
原來呢邊都開咗分店✨

之前食過下午茶抵食

份量都幾多,食完連晚餐都唔使食😂
叫咗越北綜合牛肉湯粉

湯頭充滿牛香
配料生牛肉、牛丸、牛腩片
啱晒我呢個牛魔王嘅口味
越北三寶 可以配飯或者湯粉
天氣開始熱叫咗撈檬
個香茅豬扒同雞翼特別出色

新鮮熱辣好入味
扎肉好有咬口爽爽的
檬粉入邊都有好多蘿蔔絲青瓜絲,好清爽

仲叫咗(餐)蒸粉包(2件)

以為係細細粒嘅兩件,點知好足料!
同炸蝦餅 煙韌有咬口🫶🏻

好抵食
加錢配
熱滴漏咖啡

蜂蜜玫瑰柚子茶
好滿足又抵食嘅下午茶
2023-03-08
$100 (Tea)
2023-03-09 60 views
元朗好順福改裝後好多餐廳進駐,今晚去試左越北牛肉粉。新裝修充滿越南風情,坐位之間隱私度高。今晚叫咗晚市2人餐,有小食主菜幾吸引~軟殼蟹米紙卷(2件)炸軟殼蟹香脆可口,米紙煙煙韌韌,口感好特別海防肝醬小法包🥖(2件)肝醬味道比較特別馬拉盞通菜,通菜吸收了馬拉盞的味道,整碟馬拉盞炒通菜份量充足!好惹味順化香茅牛肉撈檬牛肉份量好多,最近天氣熱熱地食個撈濛都好清爽越式烤豬頸肉湯粉,香茅豬頸肉彈牙爽口蜂蜜玫瑰柚子茶唔會太甜,飲落有陣陣玫瑰香氣,幾適合女仔飲越南椰汁冰咖啡椰香十足,充滿越南風味

今晚叫咗晚市2人餐,有小食主菜幾吸引~

海防肝醬小法包🥖(2件)肝醬味道比較特別

順化香茅牛肉撈檬
牛肉份量好多,最近天氣熱熱地食個撈濛都好清爽

越式烤豬頸肉湯粉,香茅豬頸肉彈牙爽口

蜂蜜玫瑰柚子茶
唔會太甜,飲落有陣陣玫瑰香氣,幾適合女仔飲

越南椰汁冰咖啡
椰香十足,充滿越南風味

晚市超划算的Combo Set ,小吃+主菜+凍飲,最便宜$86就有! 到單點便宜很多呢!環境設計也有花心思喔,配合整座新型建築物設計。餐牌選擇很多,假如晚市前來,吃Combo set優惠很多。 (A+B+C combo)越北生牛肉牛腩片湯河 $90Combo 配了酸辣無骨鳳爪及越南奶咖啡。餐廳上菜速度十分快,很欣賞這點!生牛肉牛腩片份量不少,牛肉做到仍帶粉嫩,薄而不易爛,質感不錯,我轉了金邊粉,湯底鹹度足,配上青檸辣椒能平衡。無骨鳳爪正常發揮,不會太辣。配一杯越南奶咖啡,晚市這個價格很划算喔! (A+B+C combo) 路邊烤雞肉串撈檬 $88 同為Combo ,配了會安藕餅蝦餅(2件)及薄荷青檸梳打。有3串烤雞肉串,火喉剛好,雞肉面燒至微焦脆口,醃得入味,倒上酸辣汁配湯檬,很大碗!推薦會安藕餅蝦餅,很Q彈有口感,每一口都咬得到配料。

設計也有花心思喔,配合整座新型建築物設計。

餐牌

選擇很多,假如晚市前來,吃Combo set優惠很多。

(A+B+C combo)越北生牛肉牛腩片湯河 $90

薄荷青檸梳打

路邊烤雞肉串撈檬
會安藕餅蝦餅
2023-03-01 29 views
越北綜合牛肉湯粉熱氣騰騰嘅湯粉一上枱已經聞到香味,湯底濃郁,鮮紅色嘅生牛肉,一陣間就喺湯嘅熱力下變熟,而且熟得啱啱好唔會太老,食落滑得嚟又爽。仲有牛腩片同牛肉丸,一樣咁爽口彈牙。爽滑嘅河粉浸住喺湯底裡面好入味。海防蕃茄蟹檬天氣開始越來越熱,食啲酸酸哋嘅嘢會比較開胃,誘人嘅紅色蕃茄湯底睇上去就非常吸引。呢個蕃茄湯底唔係太酸,味道偏甜,加上蟹嘅鮮味,好fresh。蝦丸爽口鮮甜,扎肉裡面有啲軟骨粒,食落咯咯脆非常有口感。仲有啲檬粉,配搭酸味係最夾嘅。河內芝心蝦多士外面滿滿一層芝麻,裡面嘅芝士就流晒出嚟,賣相已經相當吸引。食落有芝麻嘅香味,多士香脆,蝦嘅鮮甜,同埋濃郁香滑嘅芝士,口感味道都好有層次。水晶芒果沙冰芒果味好濃,夠凍夠fresh,仲有沙冰脆脆嘅口感,解膩一流。
越北綜合牛肉湯粉

河內芝心蝦多士

水晶芒果沙冰

2023-02-10 37 views
元朗進駐元朗,元朗人又有多個選擇喇越南菜一諗就係撈檬粉,咁就黎配香茅豬扒撈檬粉喇 加個小食 炭燒豬頸肉 包飲品 🐷全部都係🐷豬扒夠香脆厚身炭燒豬頸肉 豬頸肉真係有炭燒過嘅味道😋口感彈牙有咬口,仲要無咩肥肉呢到先好啊嘛,減少罪惡感,香口不油膩。岩岩開張已經人山人海坐滿人客🫣好誇張,要食既朋友仔需要耐心等待⌛️ 燈光環境光猛舒適,美中不足係枱與枱之間太窄,同埋餐具🍴等用具都唔夠 需要同隔離枱互借😝交流下
元朗進駐元朗,元朗人又有多個選擇喇

2023-01-31
$60 (Lunch)
2023-02-03 83 views
元朗順福糧倉,係元朗可算是揾食的新地標,一連四間食店臨立,今晚就和同事食其中一間“越北牛肉粉專門店”由於時間早的關係唔洗等位,這間店舖環境雖小不過坐得舒服,而服務都很貼心。是日餐牌有套餐A+B+C 酸辣海鮮湯檬粉🍜+藕餅蝦餅+薄荷青檸梳打🍹- 酸辣海鮮湯檬粉,酸辣適中,有小八爪魚🐙,青口,豬肉丸,九層塔,熱辣辣好好味藕餅蝦餅煎得香口,有粒粒蓮藕薄荷青檸梳打 用新鮮薄荷葉沖味道很清新香茅雞翼🐔湯檬粉湯頭清新加上九層塔熱辣辣,香茅雞翼大大隻炸得香脆值得推介-咖哩軟殼蟹🦀,咖哩香味直冲味蕾,係近期覺得好味咖哩,軟殼蟹炸到脆卜卜,今人回味
“越北牛肉粉專門店”

是日餐牌有套餐
A+B+C
酸辣海鮮湯檬粉🍜+藕餅蝦餅+薄荷青檸梳打🍹

藕餅蝦餅煎得香口,有粒粒蓮藕

薄荷青檸梳打
用新鮮薄荷葉沖味道很清新

香茅雞翼🐔湯檬粉
湯頭清新加上九層塔熱辣辣,香茅雞翼大大隻炸得香脆

2023-02-02
  • 咖哩軟殼蟹
喺朗屏站附近,肚仔餓要搵嘢食,但係又唔熟悉呢區喎,喺附近行吓,見到呢間餐廳,好似去過佢其他分店,有啲好印象,咁就決定喺呢度開餐😆呢度有多款午餐可以揀, 揀咗 $65 嘅「西貢咖哩牛腩河粉!Curry Beef Brisket with Pho」,再揀咗 $23 嘅小食「大頭蝦膏通菜」😆「蝦頭膏通菜」先上,真係非常大碟,份量勁多,可能有成斤🤩,通菜簡單得嚟灼得幾好食😋「西貢咖哩牛腩湯粉」又係大大碗,大約有五、六件 bite size 牛腩,煮得幾腍😋;咖喱湯底幾好味😆午餐仲包熱飲,要咗杯「熱奶茶☕️」

午餐仲包熱飲,要咗杯「熱奶茶☕️」
$88 (Lunch)
行過朗屏,發現有個新的商場,樓下有一系列嘅食肆,裝修新淨,企理乾淨,有點像置身於東南亞的地方。在解除新冠隔離令之後,若想遠離人群用膳,除咗可選室內用餐,這裏也兩張不錯的4人枱在戶外地方🉑️供選擇。生牛肉湯檬粉$58端上有兩大片生牛肉,湯夠熱,把生牛肉浸入湯內不久便熟了。肉質也不錯,又唔靭。-大件蘿白,不苦,檬粉也夠爽,湯底好鮮甜,還有數片香蒜片,提升湯嘅香味。還跟上青檸和辣椒粒,可按個人口味加入。黑糖薑棗茶(加$8 )有玫瑰,紅棗,杞子,生薑絲和原粒黑糖。隨着黑糖慢慢溶化。入口潤喉,薑味唔會過辣。駕車來的朋友,可以把車泊在路旁,坐在戶外用餐,馬路唔算好多車,喺陽光普照下,在戶外進食,感覺都好瞯悠和舒服。

生牛肉湯檬粉$58
還跟上青檸和辣椒粒,可按個人口味加入。

黑糖薑棗茶(加$8 )

有玫瑰,紅棗,杞子,生薑絲和原粒黑糖。
隨着黑糖慢慢溶化。入口潤喉,薑味唔會過辣。

• 生牛肉湯檬粉
  • 黑糖薑棗茶
2023-01-26 27 views
元朗大坑渠近壽富街新開嘅順福糧倉地下開左一列食店,放假有時間黎呢間有露天雅座嘅越式餐廳試吓😊 ❣️下午茶時段,連室外也滿座,好彩等一陣可以入座,入面設計寬敞,坐得舒適😊 ❣️選擇也非常多,下午茶主食連飲品$48起,仲可追加小食,款式多任君選擇👍😋主食:❣️生牛肉湯檬粉~份量大,湯底鮮味❣️ 西貢咖喱牛腩飯~咖喱汁椰香味濃,送飯一流😊  追加😋❣️峴港炸蝦餅~外脆內軟❣️越式烤豬頸肉~ 燒得香口美味❣️三色鹹檸七~鹹檸、檸檬、青檸加七喜,清爽下火😊❣️椰香凍咖啡
越北牛肉粉專門店地址 : 元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖Tel : 25110988

主食:
❣️生牛肉湯檬粉~份量大,湯底鮮味
❣️ 西貢咖喱牛腩飯~咖喱汁椰香味濃,送飯一流😊

追加😋
❣️峴港炸蝦餅~外脆內軟
❣️越式烤豬頸肉~ 燒得香口美味

❣️三色鹹檸七~鹹檸、檸檬、青檸加七喜,清爽下火😊
❣️椰香凍咖啡

越北牛肉粉專門店
地址 : 元朗壽富街60號順福糧倉地下G25號舖
Tel : 25110988
2023-01-26
Type of Meal
Tea
呢間嘅食物質素都好高呀!值得好評今日個仔放假啦🧧就帶佢岀去行下花市…遊下車河,今日都好多人食,但等得唔算耐,10分鐘左右就有枱食物咖哩牛腩飯牛腩少腩,但肉好冧,3歲小朋友都好易食到!值得一提嘅係個汁🙂個咖哩汁撈飯超正!唔算好辣,但咖哩味勁濃!個汁夠稠雞扒湯河雞扒皮烤得好脆!呢間嘅牛骨湯底都好濃👍🏻好香,重點係個湯勁熱,河粉勁長!超like香茅豬扒飯呢個豬扒好正香茅味望落以為會好乾,但其實鎖到肉汁,咬落好冧!炸蝦餅好彈牙。好有蝦味!凍檸茶、熱奶茶值得講一講嘅👍🏻熱奶茶我飲到嘅係港式奶茶,茶膽好濃,飲到茶嘅澀,又有奶嘅滑。我冇落糖飲,鍾意飲奶茶嘅會覺得呢杯好好飲椰汁三色冰其他
呢間嘅食物質素都好高呀!值得好評

食物

咖哩牛腩飯
牛腩少腩,但肉好冧,3歲小朋友都好易食到!

雞扒湯河

香茅豬扒飯
呢個豬扒好正香茅味
望落以為會好乾,但其實鎖到肉汁,咬落好冧!

炸蝦餅
好彈牙。好有蝦味!

凍檸茶、熱奶茶
值得講一講嘅👍🏻熱奶茶
我飲到嘅係港式奶茶,茶膽好濃,飲到茶嘅澀,又有奶嘅滑。
我冇落糖飲,鍾意飲奶茶嘅會覺得呢杯好好飲

椰汁三色冰

其他

2023-01-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch