2016-05-06 1402 views
媽媽生日係要食好d嘅。黎左呢間好有歷但經重新裝修嘅蟠龍半島餐廳度試下。6個人,各人一個set dinner。前菜,餐湯,主菜,餐茶。 額外加左個法式焗田螺。前菜有兩個選擇,一個係純雞絲沙律,一個係有兩隻大蝦跟盤。個沙律味道有些少怪,但個檻欖就好好食,無苦澀味。食完頭盤黎左個田螺,呢個真係爆爆爆好食。每隻田螺都算有肉地,牛油香草汁好香濃,焗完d油陪住薯蓉食。正!到個湯,大家都飲魚嘅紅湯。魚方面食得出用大量lemon juice去僻腥,但魚塊依然好腥。不過湯底係幾好飲,少少辣,好開胃。主菜我地叫左牛仔肉同鵝肝紅菜頭飯。牛仔肉好焾好香,肉汁亦好夠。至於鵝肝,真係煎得好香,外面金黃,入面鬆軟。配住意大利飯食真係太味味喇。雖然餐茶無咩特花茶offer,但分數亦都夠高。返食指數:4粒半星(最高5粒)。

主菜我地叫左牛仔肉同鵝肝紅菜頭飯。

2016-05-03 746 views
常住美國的姑姐上個禮拜回港,因長時間沒有回來,媽便讓我帶姑姐周圍去行下,影多啲相片。約18:00準備食晚飯時,姑姐話想試試香港的西餐。於是我立刻上網search,得知附近的蟠龍半島有間西餐廳,我們馬上驅車前往。地方都算易搵,環境非常好,很安靜,服務員很禮貌的招呼我們入座。我姑姐order了她喜歡的菜式。先係鴨胸西柚沙律,我好少試有西柚的沙律,口感幾好,唔會膩。而且西柚含多種維生素,啱曬姑姐再來係野菌蘆筍意飯,我很喜歡吃菇類菌類的食品,口味出奇的好,飯的軟硬程度亦剛剛好。可惜我比較大食,覺得分量少左啲。。我姑姐喜歡食牛,點了一份炭燒牛脷伴牛肝麺,賣相唔錯! (忘記影低 )網上有提及本店的牛脷絕對係值得一試!藉著調味酒香與炭燒過的牛脷散發出的鮮香味道,讓人有停唔到口的感覺。烤豬鞍配芥末汁我覺得麻麻哋,個汁本身幾好,肉質都幾嫩,但就唔夠入味。最後係燒羊架,我平時就比較少食羊,因為怕會酥。當上這碟菜時係非常香,聞唔到酥味。一開始我先試少少,很爽口,幾乎唔酥,非常好味,食埋呢碟剛好飽曬。姑姐對於這間西餐廳評價幾好,仲話下次帶埋姑丈一齊黎。Ps: 有啲菜名比較長,唔係好記得,所以我影低了餐牌,給
常住美國的姑姐上個禮拜回港,因長時間沒有回來,
媽便讓我帶姑姐周圍去行下,影多啲相片。
約18:00準備食晚飯時,姑姐話想試試香港的西餐。

我姑姐order了她喜歡的菜式。

可惜我比較大食,覺得分量少左啲。。

姑姐對於這間西餐廳評價幾好,仲話下次帶埋姑丈一齊黎。
Ps: 有啲菜名比較長,唔係好記得,所以我影低了餐牌,給大家參考一下!
  • 野菌蘆筍意飯
2016-04-20 759 views
上禮拜日晚我帶著太太去食生日大餐,因有提前訂位,也有說明是太太生日,儘管當時客人很多,但是餐廳人員毫不怠慢,很貼心的幫我們安排了觀景很好的窗邊座位,值得一讚!正當我們翻閱餐牌時,餐廳人員前來推薦招牌的菜式,我太太表明平時飲食比較健康,好中意吃蔬菜同生果,所以餐廳人員推薦佐蟹肉牛油果番茄沙律同鮮茄忌廉湯。牛油果既可以降膽固醇,纖維含量仲好高,番茄酸酸甜甜勁開胃。相對於太太平日飲開的羅宋湯,鮮茄忌廉湯顯得有點與別不同,濃得黎忌廉味重,酸度適宜所以唔會讓人感覺很滯。至於燒雞胸肉釀酥盒令人很驚喜,因我比較鐘意酥皮類,這道餸新鮮感十足。燒豬排骨配自製醬汁,火喉掌握得幾好,排骨香脆而唔焦。油油嫩嫩的排骨嚼勁很好,也很入味,自製醬汁幾有特式,回味無窮。炭燒肉眼扒配燒肉汁,肉汁和味唔會肥,外脆內嫩,好多肉汁,加埋佢個燒肉汁,正!最後在餐廳人員的安排下,讓我老婆獲得很大的驚喜,因為他們在甜點餐盤上點上小蠟燭,寫著祝福她生日快樂。在這麼一個給人舒適感覺,景觀又一流,服務仲很細心的義大利餐廳和太太度過愉快而平凡的一個生日,我和太太都很滿意。

鮮茄忌廉湯
牛油果既可以降膽固醇,纖維含量仲好高,番茄酸酸甜甜勁開胃。

2016-04-17
鮮茄忌廉湯
  • 燒雞胸肉釀酥盒
昨晚和好友系屯門濕平,突然間想食義大利菜!之前有聽講黃金海岸附近有間唔錯既義大利餐廳,就直接過左去.環境唔錯,幾清靜,啱情侶拍拖撐抬腳,或者三五知己傾下計。我哋見視窗位風景好,店員便馬上安排,很周到。我們點左幾款受歡迎的招牌菜式。鮮帶子莎莎賣相非常好:帶子又大又新鮮,非常彈牙, 好好味,食完仲想點多次。來緊係我最favorite既豬仔骨,將外微焦切開,內裡又唔會乾,very juice配辣醬,搭配得幾好,比起其他餐廳搭配蒜蓉汁口味更新穎及有創意。炭燒T骨牛扒肉質很嫩滑, 黑椒汁味道很正宗, 最緊要係分量好足,抵食鹽燒海鱸魚睇落沒乜特別就似普通煎魚咁,皮好脆,有啲海鹽味,鹹鹹哋幾鮮。整體幾滿意,性價比高,就價錢有啲偏貴。
昨晚和好友系屯門濕平,突然間想食義大利菜!

之前有聽講黃金海岸附近有間唔錯既義大利餐廳,就直接過左去.

整體幾滿意,性價比高,就價錢有啲偏貴。

Other Info. : 適合各種聚會
2016-04-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 鮮帶子莎莎
  • 豬仔骨
2016-03-31 513 views
昨日,我被朋友邀請去盤龍半島吃晚飯。餐廳設計極具時尚風格,特大落地玻璃,景觀一流。特別是服務員非常貼心,幫我哋安排window seat,舒適座位及細心服務,在這裡享用晚餐,真是享受。前菜是意式魷魚沙律,開胃兼口味十分清新,適合生氣勃勃的春天。芝士焗帆立貝,很新鮮很有嚼勁,齒頰留香,值得再試!當日主菜比較豐盛,有:燒澳洲西冷,西班牙黑毛豬鞍和法式香煎鮮三文魚。味道很好,精緻不失水準,擺盤也很有心思。最後推薦西蘭花忌廉湯,很有特色,唔會膩又健康。六道菜,看起來每樣分量不多,但我和朋友已經很飽。用完餐之後我們還稍作停留, 在此美景下,還可品嘗到地道的義大利美食,實在是讓人心情愉悅。
昨日,我被朋友邀請去盤龍半島吃晚飯。
沙律
芝士焗帆立貝,很新鮮很有嚼勁,齒頰留香,值得再試!
芝士帆立貝
味道很好,精緻不失水準,擺盤也很有心思。
香煎三文魚
最後推薦西蘭花忌廉湯,很有特色,唔會膩又健康。
西蘭花忌廉湯
六道菜,看起來每樣分量不多,但我和朋友已經很飽。

2016-03-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
芝士帆立貝
香煎三文魚
西蘭花忌廉湯
  • 意式魷魚沙律,
  • 法式香煎鮮三文魚
2016-03-14 594 views
今日係老公生日,我中午就已經開始唸晚餐要去邊度食=.=每逢過時過節最煩既就係要買啲咩禮物,同去邊度食飯慶祝今次禮物已經準備好了,又要開始搵餐廳。於是乎就去睇睇Openrice有什麼好推薦^.^咁重要既日子,最好就係搵間環境和氣氛都好既餐廳,咁先浪漫Search到屯門既蟠龍半島有間叫Nova Cafe既義大利餐廳,睇啲相和評論都幾OK,就book佐果度打算試下。餐廳位置有啲隔涉,不過環境真係幾好幾清靜。入到黎服務員好熱情咁招呼我哋坐低同介紹了幾款菜式。好啦~去片先我唔系好鐘意食沙律,所以無嗌到頭盆係 : 芝士焗海鮮牛油果。好多人都覺得牛油果唔好食,但因其營養價值高,所以近年很受歡迎。師傅將牛油果焗得好軟身,配上海鮮味道好夾,這個配搭幾清新。跟住係錫紙燒魚柳,魚柳用錫紙包住燒,好香、肉質很滑很爽口白酒蜆意粉,一啲都唔會「漏」,意粉硬度適中,好入味。我好鐘意飲湯,本來唸住嗌忌廉湯,見服務員推薦龍蝦湯就打算試試。真係好好飲!果然無介紹錯~ 不過分量就少佐啲 鵝肝比一般餐廳的確唔同,滑好多,食完仲有回香。這間意大利菜出品幾好,我和老公都食得很開心
今日係老公生日,我中午就已經開始唸晚餐要去邊度食=.=
每逢過時過節最煩既就係要買啲咩禮物,同去邊度食飯慶祝

咁重要既日子,最好就係搵間環境和氣氛都好既餐廳,咁先浪漫

好啦~去片先

我唔系好鐘意食沙律,所以無嗌到

跟住係錫紙燒魚柳,魚柳用錫紙包住燒,好香、肉質很滑很爽口

白酒蜆意粉,一啲都唔會「漏」,意粉硬度適中,好入味。

鵝肝比一般餐廳的確唔同,滑好多,食完仲有回香。

這間意大利菜出品幾好,我和老公都食得很開心
2016-03-13
  • 白酒蜆意粉
2016-01-13 733 views
上禮拜四,我們一班友仔相約屯門的Nova Café,這是我們2016年首聚。因年底大家都好忙,已經有長時間無一齊食飯喇,所以心情大靚,嗌左很多野食!服務員推薦我們這款Set Lunch我最滿意的就係炭燒加拿大豬鞍配照燒汁,豬鞍的肉質鮮嫩可口,照燒汁味道馥郁香濃,極具風味。小朋友就最鐘意食香口的吉列鰈魚柳,師傅炸的時間啱啱好,外層金黃色沒有半點焦,外層松脆,內裡的魚肉還可以保持得很滑。鮮蘑菇煙肉雞柳焗飯好開胃,大人細路都喜歡食。和牛肉醬意粉都幾ok,司華力腸煎得幾好。總體的水準都唔錯。當晚還有Live Music Show欣賞,非常開心又滿足的一次聚會,值得再來!
服務員推薦我們這款Set Lunch
鮮蘑菇煙肉雞柳焗飯好開胃,大人細路都喜歡食。
和牛肉醬意粉都幾ok,司華力腸煎得幾好。總體的水準都唔錯。
Other Info. : 環境非常好,地址都幾易搵。
2016-01-07
  • 吉列鰈魚柳配他他汁
2015-11-09 769 views
每日忙碌的工作令人真是非常疲累,香港人真的需要停落黎好好享受下生活,這裡環境非常清靜,空氣很好,很舒服,可以同朋友一路食一路暢談….今次點了份 Set Lunch南瓜湯是我最愛的湯,除左含有豐富蛋白質之外,清甜南瓜加上香濃忌廉與香草之間的碰撞,噴發出濃濃天然味主菜是香煎美國小牛扒,窄身厚切,份量十足,口感豐富,鬆化味美,帶有香濃牛味,香煎最惹味,由於使用穀物飼養,所以肉質特別香嫩,再加上大廚的特調醬汁,令味道更上一層。Mango cheesecake,濃濃芒果香加上芝士蛋糕的綿滑,入口即溶,內層更加有粒粒芒果肉,令口感更佳.最後來多壺熱情果茶 Earl Grey Tea,開開胃醒醒神, 一啖蛋糕,飲一啖熱情果茶,令整個lunch更加清爽而富有情調.有靚景、有湯、有牛扒、仲有甜品…埋單先HKD 193
今次點了份 Set Lunch

有靚景、有湯、有牛扒、仲有甜品…埋單先HKD 193
2015-10-12 850 views
Daddy Mummy出門旅遊,昨晚我和家姐出去食飯。之前聽朋友提過,蟠龍半島那邊有間很不錯的意大利餐廳,就過去試下。 因是節假日,都幾多人,好彩去得早,不用等位。坐低后,店員很nice咁招呼我們,介紹了幾款招牌菜給我們。我們點了薯仔沙律,分量唔多,但口感豐富,沙律醬很正!一D都唔乾.(好想知道沙律醬係用咩材料整既~)家姐食炭烤豬扒,新嘗試配蘋果汁~幾特別下,易入口,唔會太甜,食落好開胃.因為我唔敢食太生,西冷牛扒要佐8成熟.,口感剛剛好,一D都唔韌.不過黑椒汁味道唔系太濃郁,可能係我口味比較重掛 *.*我同家姐仲share一份肉醬意粉,味道很正!芝士幾濃下~分量仲幾多,有D飽飽哋,兩個女仔食唔曬~.要給個like這間餐廳,出品總體唔錯,環境好舒服,下次黎試埋其他菜式.

2015-08-24 775 views
朋友一早就在此訂了位因為佢之前食過一次非常回味可惜原來餐廳已經轉手都值得入左試試第一眼望入餐廳感覺簡潔由一位資深WAITER 介紹主打食物及蠔可是我不吃蠔, 同行朋友就我不叫我們叫了1個DINNER SET , 另加洋蔥湯及 資深介紹餐廳主打龍蝦先來頭盤沙律, 個汁朋友麻麻地, 嫌太太太青草FEEL , 我覺是可以但又未至於一食再食餐湯是蠔湯<--沒有試洋蔥湯最考廚房功夫,簡單材料但唔係個個可以整得好飲....老實說是失望...淡了洋蔥鮮甜味沒有由於介紹龍蝦時, WAITER 說基本是必食, 心中非常非常期望首先不是我想象中大隻, 肉唔算多, 味道可以但唔特別, 反而墊底薯容有驚喜, 但就咸了一點牛扒就真的麻麻地, 可能叫得太熟....8成相反之前我食過一間真的會介紹客人食多成熟,我仍回味中(講遠了)飲料一如其他西餐, 沒有特別因同行朋友開車, 不便叫酒飲
朋友一早就在此訂了位
因為佢之前食過一次非常回味
可惜原來餐廳已經轉手
都值得入左試試

第一眼望入餐廳感覺簡潔
由一位資深WAITER 介紹主打食物及蠔
可是我不吃蠔, 同行朋友就我不叫

餐湯是蠔湯<--沒有試
洋蔥湯最考廚房功夫,簡單材料但唔係個個可以整得好飲....
老實說是失望...淡了洋蔥鮮甜味沒有
龍蝦

牛扒就真的麻麻地, 可能叫得太熟....8成

飲料一如其他西餐, 沒有特別

因同行朋友開車, 不便叫酒飲
2015-07-30
2015-08-11 836 views
男友中學同學兼好友大婚,男友更要做伴郎,連我亦有幸收到邀請出席,晚上就在黃金海岸設宴。由於男友全日都要幫忙準備,我就跟朋友在黃金海岸附近行下,找個地方吃午餐,這裡環境非常清淨, 發現這間餐廳距離黃金海岸只是10分鐘路程,這間餐廳在會所里,環境相當清淨,所以選擇了這裡吃午餐。 我們各點了份set Lunch煙肉芝士蛋汁拌意粉,意大利粉滲透滑滑的蛋漿,減了煙肉的肥膩感,帶來更豐富的口感,吃起來清新軟滑香煎美國穀飼小牛扒配黑椒汁,表面酥脆,內裡嫩滑,牛肉味濃,配上獨特的黑椒汁,食慾大增甜品相當吸引,都好好味,為保新鮮每日限量供應。可以打包些甜品給男友及朋友們品嘗。
我們各點了份set Lunch
甜品相當吸引,都好好味,為保新鮮每日限量供應。
可以打包些甜品給男友及朋友們品嘗。

Other Info. : 另外,我覺得這間餐廳都好適合舉行小型宴會,餐具及環境乾淨簡潔,好舒服!
2015-08-09
$200 (Lunch)
2015-07-29 800 views
第一次來蟠龍半島,原來就在黃金海岸隔離,這一帶係D 低密度高尚住宅區,呢間意大利餐廳級數應該有番咁上下先來份蘇格蘭三文魚沙律,三文魚白色脂肪層均勻,魚油豐盈入口即化的感覺,肉質更鮮美沙律、麵包、蔬菜、三文魚,融合為一,入口香純濃郁,相當滋味。黑椒豬手,胡椒香味非常香,豬手系脆皮而肉質夠稔,黑椒汁夠香。燒挪威三文魚配日本芥末酱,口味特别,檸檬汁味道微酸可口,增進食慾最後來份布丁,以牛奶、蛋為主要材料,細膩柔滑,獨特甜蜜氣息布丁的細膩柔滑口感,焦餹的獨特甜蜜氣息,構成了焦餹布丁令人著迷的味道。樓上有露天座位,環境幽靜,可以抽煙,而地面更有20 多個免費停車位
呢間意大利餐廳級數應該有番咁上下
樓上有露天座位,環境幽靜,可以抽煙,
而地面更有20 多個免費停車位
2015-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2015-07-24 764 views
時間過得真快,不經不覺家姐的心肝寶貝Tiger 已經一歲了. 她訂了黃金海岸酒店幫小寶貝慶生之餘, 一家人也輕輕鬆鬆的吃一頓自助午餐。家人聚餐後,去遊艇會玩樂…不久再看看時間已經是旁晚了,於是在附近走走看看有什麼特色餐廳,附近餐廳真的不多,我們發現這間餐廳座落青龍路與瑜翠街之間的蟠龍半島,沿路綠樹成蔭,人不多,環境清靜。然後我們點了幾道菜同甜品。煙三文魚,口感肥美豐滿,脂肪條紋清楚利落,魚肉有彈性,肉質非常鮮美,三文魚的魚背肉,肉厚且脂肪少,更美味!日式帶子配番茄醬意粉,意粉軟硬適中,醬汁味道也不錯,帶子尺寸大而肥,鮮甜惹味、煙韌彈牙。意式燒春雞,香濃惹味外皮香脆之餘的肉汁令人難以抗拒,由於體型小,骨架軟,且肉質細嫩鮮美,不知是否在烤焗時牛油滲入雞皮,令其變得香脆美味。朱古力慕絲,上加了些忌廉,配上燈籠果和超大粒士多啤梨,賣相相當吸引,舌頭嚐到的先是甜,到喉嚨又轉為可可的甘香。椰香慕絲,揉入淡淡的椰香,加上雪白巧克力,奶油綿細滑順的椰子層,非常正的搭配。
2015-07-19
2015-07-16 806 views
朋友住喺蟠龍半島,咁啱BB出世,我同老婆去探BB,SO..QT.旁晚我地就去了附近的這件餐廳食飯。餐廳入門落地玻璃,歺桌舖了純潔白桌布,用上沒有花巧的餐具,簡約得嚟又舒適。當日選擇了,魚、意大利飯、沙律、海鮮意粉、生蠔、湯、龍蝦意粉質感煙韌,而且份量絶不欺場,有蝦、三文魚、青口粒、蛤、蟹肉碎等,味道更加清新,不油不膩。配上鮮味十足的材料,個龍蝦好大新鮮爽口有蝦味,依點要讚,事關好多餐廳嘅大蝦都會唔新鮮。因為太好味,我太太竟然可以KO晒成碟意大利飯的飯粒圓碌碌脹卜卜, 有少許粗硬的口感,帶有濃郁的牛油香味,鴨胸很嫩滑。白酒配上生蠔,生蠔在白酒之下,將新鮮及海水味道留中口腔之中。兩者的配搭,絕對為最佳的選擇。我同太太甚少食意大利菜,多謝朋友這一餐,才有機會嘗試。餐廳服務也貼心,招待我們的是一位操英語年輕的男仕,有特別要求也必應。結賬後更企在門口歡送,窩心的款待。
旁晚我地就去了附近的這件餐廳食飯。

當日選擇了,魚、意大利飯、沙律、海鮮意粉、生蠔、湯、龍蝦

2015-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 是日空運生蠔
2015-07-15 585 views
屯門的龍珠島開業不到兩個月的歐陸菜,起初我也不知道龍珠島應該怎樣去,原來在旺角朗豪坊附近的小巴站,有車直接去屯門龍珠島,車程不用三十分鐘。Nova Café,距離黃金海岸約十分鐘的步程,就能遠離城市的繁囂,享受一下休閑。今天天氣非常熱,先來每人一支西班牙巴塞隆拿出產的啤酒解暑,此西班牙啤酒品牌原來有超過一百年歷史,是店主首次引入,有金星及黑色兩款,一濃一淡,叫之前可以向店員問清礎。我覺得濃味的那款麥味很出,而且在大熱天時來一支,透心涼。頭盤生蠔有法國 Gillardeau 及 Fleur Des Eaux,每天返的新鮮貨。我喜愛產自法國南部的 Fleur Des Eaux,它一向被稱為「法國的水中花」,口感是爽口清新一類,不會過度 creamy,鹹甜味道平衡,吃下先是一段鹹味,甜味才慢慢滲出,餘韻不錯。「法式焗田螺」香草和牛油舖得滿滿,薯蓉沾上香草汁都被點石成金,我平時不大吃薯蓉的,怕胃痛,也忍不住吃得蠻多。「牛油扒開邊龍蝦」下了蒜蓉及牛油煎,又是香氣贏哂,蒜蓉不算下得重手,聰明的做法,可以保留龍蝦原有的甜度。「香草芝麻芥末羊扒」大廚自己創的菜式,我自問是「羊粉」,羊肉的確挺 juic
我覺得濃味的那款麥味很出,而且在大熱天時來一支,透心涼。

「法式焗田螺」

「牛油扒開邊龍蝦」

「香草芝麻芥末羊扒」
大廚自己創的菜式,我自問是「羊粉」,羊肉的確挺 juicy,配芝麻醬算是一次特別的組合。

其實作為打工仔,日忙夜忙都是想放假好好休息一下,現在去到邊都逼到暈,有時吃完飯又要急急腳交枱,想靜靜地傾偈都未必得。此餐廳是可以享受一下寧靜,和朋友把酒談歡,這樣才叫放假嘛 :-)
2015-07-03
  • 牛油扒開邊龍蝦