2018-08-08 1862 views
近月週二晚喺老蘭多咗個舞場,不過九點就開波,XO仔一OT親晚飯即變得好趕,好似今個禮拜咁就只有半個幾鐘頭剩,所以就應舞友推介,喺附近一家串燒屋「Nunu燒」度食簡單啲,務求快速搞掂。小店一眼望哂,右方為廚房及吧位。左邊則為要搭枱式o既散座,全配上圓櫈仔。桌上擺有餐牌及自助餐具。小肥一枝公黎食,不用費神即諗好食兩款串燒加一客炸蠔。雖然未有點得太多食物,但樓面位哥哥仍極之客氣友善,個人覺得相當難得!廣島吉列蠔($40/兩隻):炸至金黃o既廣島吉列蠔皮層鬆化香脆,蠔隻不單熱辣辣,咬落更加係肥美嫩滑,鮮甜美味,而且仲爆哂汁添,!安格斯牛($110/兩本):半生熟o既串燒安格斯牛鬆軟多汁,惹味非常。軟骨雞棒($80/兩本):最精彩必選壓軸上場碟軟骨雞肉棒。隨兩串棒棒有一小碟碎蔥七味粉生雞蛋秘醬。細佬最愛攪野,當然係邊攪蛋黃鮮黃o既醬汁邊拍照留念啦!食軟骨雞肉棒前先黏上蛋黃秘醬。嘩,混入軟骨製成o既雞肉棒幼嫩得黎卜卜脆,外層被蛋黃秘醬包圍即倍添香滑,冇得頂呀!感激舞友好介紹,令XO仔可以舞前於老蘭「Nunu燒」快速輕食日式串燒小食作晚餐,善用時間又有好野食,仲要免收加一喎,掂呀!
小店一眼望哂,右方為廚房及吧位。
左邊則為要搭枱式o既散座,全配上圓櫈仔。
桌上擺有餐牌及自助餐具。
小肥一枝公黎食,不用費神即諗好食兩款串燒加一客炸蠔
安格斯牛
軟骨雞棒($80/兩本):最精彩必選壓軸上場碟軟骨雞肉棒
隨兩串棒棒有一小碟碎蔥七味粉生雞蛋秘醬
碎蔥七味粉生雞蛋秘醬
細佬最愛攪野,當然係邊攪蛋黃鮮黃o既醬汁邊拍照留念啦
軟骨雞肉棒前先黏上蛋黃秘醬
,掂呀!
2018-08-07
$230 (Dinner)
安格斯牛
軟骨雞棒
和安里除了有美味的grill串燒外,多逛數步還有平日人龍不絕的人氣日式小店nunu燒。在中環日本菜來說,nunu燒的價錢不貴,而且甚有質素,作為打工仔飯堂熟不錯之選。周末在下午茶時間光顧輕鬆得多,不用排隊,又可以慢慢吃。Nunu燒值得一讚的是,柚子茶,玄米茶,生薑茶都是免費供應的,客人想喝的話隨意去斟茶就可以,節省了飲品費用。個人喜歡柚子茶,清甜滋潤,十分解渴。在這悶熱的夏天,泡菜作為開胃的前菜最好不過。泡菜有著濃濃的酸酸辣辣風味,品嚐時還可以吃到大白菜原始的脆感,多汁濃郁的滋味,拿來配飯一起吃一絕。炸得金黃,我們咬開超酥脆外皮的同時,內餡蟹肉忌廉從薯餅大量溢出,細滑無比,「哇」的讚嘆聲也同時在腦中響起。這蟹肉忌廉薯餅實在太好吃了,沒吃的話一定會後悔呢。蒲燒鰻魚飯(半條)甚具水準,飯粒軟硬適中,有好的米飯已經贏了一半。鰻魚照燒汁不俗,醬汁完全滲透飯中,甜中帶鹹頗滋味。鰻魚的厚度不得了,肥美飽滿,亦沒有骨刺,脆嫩可口,多麼回味無窮。黑松露溫泉蛋豚肉蔥飯剛上桌時已覺得色,香,味俱備,豚肉上放了相當多的黑松露醬與蔥花,香氣不絕。我不客氣將所有配料攪拌一番,黑松露,蔥花,溫泉蛋完美的融合飯中。

黑松露溫泉蛋豚肉蔥飯,泡菜

柚子茶

泡菜

蟹肉忌廉薯餅

蒲燒鰻魚飯(半條)

黑松露溫泉蛋豚肉蔥飯

豚肉口感爽彈,黑松露,蔥花清香鮮美,整碗飯沒用調味料提味,全憑食材的鮮度帶出其味美,所以也很健康的,難怪女生都愛吃黑松露溫泉蛋豚肉蔥飯。
黑松露溫泉蛋豚肉蔥飯,泡菜
柚子茶
泡菜
蟹肉忌廉薯餅
蒲燒鰻魚飯(半條)
2018-08-04 106 views
超滿足的鰻魚飯!估唔到蘭桂坊都有咁多隱世好食嘅餐廳!Nunu燒係一間日式居酒屋嘅格局,餐廳內位置唔多,估計多數都係做外賣,但坐底食感覺別具風味~而且我地去嘅時間唔係繁忙時段,所以決定坐底慢慢食~原條蒲燒鰻魚飯 $210呢個真係有驚喜!估唔到條鰻魚咁大咁厚肉!未食已經流曬口水⋯⋯鰻魚汁份量足而且唔過咸,鰻魚超肥美嫩滑,熱辣辣燒起,皮仲係脆加煙韌嘅口感,每啖都好唔捨得咁食,係我暫時食過最正嘅鰻魚飯!白鱔 $180/2本雖然感覺有啲貴,但上枱嗰下就知道係物有所值!未見過咁厚肉嘅燒白鱔~!鹽燒口味,外脆內滑嘅口感簡直一絕!鱔皮燒到脆卜卜,勁似炸魚皮!但keep到內裡有juicy口感,脂香依然十足,比蒲燒做法更能突出鮮甜味!愛食鰻魚嘅朋友絕對值得一試!
超滿足的鰻魚飯!
估唔到蘭桂坊都有咁多隱世好食嘅餐廳!

原條蒲燒鰻魚飯 $210

白鱔 $180/2本
愛食鰻魚嘅朋友絕對值得一試!
2018-08-03 126 views
早兩個月留意到蔡瀾在中環開店賣越南粉,不明他何以到了享清福之年(上網一查始知蔡先生已七十有六!)才讓人打正旗號用他的名字作招徠,見網上評語兩極,一心前往嚐嚐,可是周六中午時份人龍頗長,還是留待熱潮淡卻後才光顧。 轉而走到上面的和安里,吸引我們的是巷弄盡頭一間門面極不起眼的日式小店。一推開門就見排得密密麻麻的座位十數個,右手邊是半開放式的廚房,牆上兩部分體式冷氣下貼滿日本雜誌,雖然坐不太舒適,但卻有一種說不出的親切感。 溫泉蛋豚肉蔥飯 $70午市套餐十多款,主要是不同醬汁配搭;豚肉帶點肥,蔥量極多,和溫泉蛋、燒汁混在一起吃挺下飯。 雙重芝士火山咖哩牛肉飯 $75芝士澎湃佈滿整個飯面,日式咖哩味道溫和甘口,飯量多吃起來不會膩。 蟹肉忌廉薯餅 $40薯餅上桌時已瀝乾油份,熱辣辣剛炸起,皮脆內軟,薯蓉奶滑。 隨餐附上生薑茶/柚子茶/玄米茶,味道濃郁好好喝。整體有點自家煮的感覺,沒太突出的地方令人想回頭,不過見旁人的燒鰻魚飯好像頗為吸引,大家有機會可以試試。

溫泉蛋豚肉蔥飯 $70

雙重芝士火山咖哩牛肉飯 $75

蟹肉忌廉薯餅 $40
薯餅上桌時已瀝乾油份,熱辣辣剛炸起,皮脆內軟,薯蓉奶滑。

2018-07-28
$85 (Lunch)
香港蘭桂芳揚威海外, 好多飲食男女去玩前都會醫飽個肚仔先。争分奪秒的香港人, 醫肚可以考慮一下離 蘭桂芳不遠的 , 一條只須行二、三分鐘的街, 盡是琳瑯滿目的食店。 是一間不太眼、細細間的餐廳,好似日式居酒屋的模式。裝修較隨意,  岩幾個朋友黎開飯,坐得迫迫地,但無壓迫感。 食物種類有佐酒小食、串燒、當中以日式大碗飯為主。 澱粉質向來是我喜歡的食物, 所以餐牌上各式各樣的大碗飯也很吸引我。 點好食物後店員會送上兩款茶, 分別有薑茶、柚子茶, 而且是無限任飲。 對於唔太飲凍飲既人而言都幾窩心。 先上枱是兩類小食 $40 材料簡單, 切粒八爪魚、日本醃菜, 以芥辣調味。Wasabi 的辣味點到即止, 口感冰涼; 相當惹味, 當飯前小食適合不過。  $40炸野一般我好小食, 但是炸蟹肉就是例外。即炸蟹餅沒太油膩感¸ 一咬落去忌廉相當流心, 略嫌蟹肉份量太小,吃不到到其鮮味 , 喜歡食香口野的朋友可以一試。 黑松露溫泉蛋牛肉蔥飯大碗飯好快有得食, 先上枱是 黑松露份量十足,其芳香先飄過來,更令人急不及待起動。先將溫泉蛋輕輕弄破,再將所有食材撈好。溫泉蛋的柔滑滲滿飯內;香
香港蘭桂芳揚威海外, 好多飲食男女去玩前都會醫飽個肚仔先。

争分奪秒的香港人, 醫肚可以考慮一下離 蘭桂芳不遠的 [和安里] , 一條只須行二、三分鐘的街, 盡是琳瑯滿目的食店。

[Nunu 燒] 是一間不太眼、細細間的餐廳,好似日式居酒屋的模式。

裝修較隨意,  岩幾個朋友黎開飯,坐得迫迫地,但無壓迫感。

食物種類有佐酒小食、串燒、當中以日式大碗飯為主。

對於唔太飲凍飲既人而言都幾窩心。

先上枱是兩類小食 [芥辣八爪魚] $40

[蟹肉忌廉薯餅] $40

炸野一般我好小食, 但是炸蟹肉就是例外。

黑松露溫泉蛋牛肉蔥飯

大碗飯好快有得食, 先上枱是 [黑松露溫泉蛋牛肉蔥飯]

黑松露份量十足,其芳香先飄過來,更令人急不及待起動。

先將溫泉蛋輕輕弄破,再將所有食材撈好。溫泉蛋的柔滑滲滿飯內;香蔥粒切得細緻,其香味將黑松露的芳香蓋過了, 略嫌可惜。肥牛軟靭適中,份

量十分。 無論味道和層次上也是豐富的大碗飯。

另一大碗飯也上枱 [黑松露鰻魚飯] $140

賣相令人有點小驚喜, 以三串串燒鰻魚放在日本珍珠飯上, 配以十分慷慨的黑松露醬。

飯粒圓潤有彈性又不會過份黏稠 , 配上以甜味為主道的鰻魚汁, 夾一件香口微微焦香的鰻魚放入口,

魚皮香脆, 鰻魚油潤香軟。 配上無人可以抗拒的黑松露香氣,吃每一口飯是也feel 到有heart

雖然只是一碗簡單的鰻魚飯已經令我感到萬分滿足了。

有人會問比百幾食碗飯抵唔抵, 以中環區來說, 就算去翠X 都要成舊水埋單時, 呢到就一點都唔貴了。

但其實 [抵唔抵] 呢個term 從來都係觀點與角度。

我個人而言只要食得開心,也是能力範圍內就OK 啦!
2018-07-27
$170 (Dinner)
  • 鰻魚飯
2018-07-30 201 views
中環搵食的苦況相信中環打工仔會了解。午餐時候跟本找不到位置!又不想吃快餐,又不想和人爭位,外賣是其一,或者可以在這小店偷懶一下。位於蘭桂坊和安里,小小的店沒有很多人。店內只有十二個位左右,中午就外賣好了。公雞杯懷舊之餘更盛著店的熱心,有免費的玄米茶,生薑茶和柚子茶任君選擇。蒲燒鰻魚飯這鰻魚是太肥美了!雖然看上去以為很少,但其實是超飽滿的!啖啖都有爽口的油脂,和炭烤的焦香味飯也有很多呢!燒汁撈飯 女生們應要兩人分,男生就是夠飽了。牛油芝士燒龍蝦尾店員會用火槍燒上面的牛油至著火,然後融到龍蝦尾中,用了白酒調味,令牛油味更香濃。由於有飯剩,也用了龍蝦的汁和芝士撈飯了。因為外賣有8折!買回去公司吧!細食的朋友這就是二人份了,或者像我一樣,自私的分兩餐吧!

位於蘭桂坊和安里,小小的店沒有很多人。

店內只有十二個位左右,中午就外賣好了。

飯也有很多呢!燒汁撈飯
女生們應要兩人分,男生就是夠飽了。

牛油芝士燒龍蝦尾
芝士燒龍蝦尾

由於有飯剩,也用了龍蝦的汁和芝士撈飯了。

2018-07-24 1154 views
星期六的下午,去蘭桂芳的啤酒節湊熱鬧,結果不喝啤酒吃午飯。不知由何時開始,整條和安里都是食肆,日式、西式、韓式、中式,應有盡有。想吃得平平地,這間日式小店是個選擇。一入門口,店員親切地招待我們。座位不多,幸運的我們到達時還有最後一張枱。每張枱上有兩個壺。沒有留意,喝了才發現甜甜的,是柚子茶,很驚喜。細看之下,原來一壺生姜,一壺柚子,比起常見的茶更特別,感受到店方的誠意。芝麻八爪魚很久沒有吃過芝麻八爪魚。雪得少少冰,頭沒有喜歡的彈牙,勝在味道不俗。別看它細細碗,份量都幾多,而且很大隻。溫泉蛋豚肉蔥飯豚肉有肉香,不嚡不韌不乾,跟大量的蔥花伴在一起,味道一流。溫泉蛋全個蛋黃流心,用作拌飯,黏黏的,蛋香雖然不明顥,但提高濕度和豐富口感。飯不會太濕,軟硬度適中,吃到清幽的飯香。簡單一碗飯,用料踏實,份量剛好,叫人心滿意足。蒲燒鰻魚飯鰻魚有原條和半條供選擇。半條被切成三截,串起去燒。塗上微甜的鰻魚汁,跟鰻魚的魚油香融為一體,味道不錯,獨欠炭燒的香味。淋上適量鰻魚汁的飯,都可以。兩碗飯,沒有花巧,只有最簡單的滋味,一樣可以充滿幸福感。

芝麻八爪魚

芝麻八爪魚
別看它細細碗,份量都幾多,而且很大隻。

蒲燒鰻魚飯
兩碗飯,沒有花巧,只有最簡單的滋味,一樣可以充滿幸福感。
2018-07-21
$100 (Lunch)
  • 溫泉蛋豚肉蔥飯
2018-07-23 779 views
落左咁多日雨,今日星期六放假終於好天lu ~更加難得既係,終於唔駛做宅女。今晚去中環參加朋友生日Party 。 悉心既打扮💄👠,連老豆都極為震驚🤭。去到中環,距離party time 時間尚早喔。 就去左搵野食醫肚先。-安和里依條街附近好多餐廳喔我搵左依間日式餐廳。因為實在太喜歡日本料理😍 而且餐牌選擇多,價錢唔算貴。一打開餐廳門,有點surprise。 牆上點了日本景點posters 及推介既菜式。餐廳細細間,環境裝修感覺像日本居酒屋🏮。一門之隔,像多啦A夢既隨意門,我從喧鬧既中環大街走到日本風情居酒屋。-🥁Chef Special ⭐️龍蝦沙律 $80天氣炎熱,這個時候最適合來一個清新既沙律菜冷盤。用上鮮甜既龍蝦肉,配上咸香濃稠滑溜既龍蝦明太子沙律醬👍🏻 -🥁NuNu 燒季節限定⭐️白鱔 $180 /2 ❗️一試難忘❗️本身十五十六,掙扎叫鰻魚飯定白鱔好呢最後叫左燒白鱔,因為唔多餐廳可以食到。燒鱔好考功夫呢。之前同朋友BBQ,知道燒鱔係一樣幾高難度既事不能太大火,否則很易燶,燶左唔好睇又唔好食,要超級有耐性喔。對我黎講,係做唔到既😁 職員說這份燒白鱔要每邊燒五分鍾,製作時間約25分鐘。 慢
落左咁多日雨,今日星期六放假終於好天lu ~

安和里依條街附近好多餐廳喔

餐廳細細間,環境裝修感覺像日本居酒屋🏮。

🥁Chef Special
⭐️龍蝦沙律 $80
龍蝦沙律

🥁NuNu 燒季節限定
⭐️白鱔 $180 /2
燒白鱔

❗️一試難忘❗️
本身十五十六,掙扎叫鰻魚飯定白鱔好呢
最後叫左燒白鱔,因為唔多餐廳可以食到。
職員說這份燒白鱔要每邊燒五分鍾,製作時間約25分鐘。 慢工出細貨! 好期待
Wow 🤩🤩🤩
賣相已經💯分!
用四個字來形容:皮脆肉嫩
金黃色既魚皮十分脆口
白鱔厚身肥美、十二分爽口彈牙
因為新鮮,簡單的用鹽燒及蔥花點綴更能突顯其鮮味。
⭐️軟骨雞棒 $80/2

雞棒以免治雞肉及雞軟骨打成蓉
啖啖肉香,而且日本雞胸軟骨相當有嚼口
咬起來帶有彈牙感
蛋汁加入了黑芝麻、七味粉及蔥花
雞棒薰蛋汁來吃,口感更香更滑溜。
飲品(任飲)

餐廳有三款茶任添飲的:柚子茶、玄米茶、生薑茶。 我比較喜歡柚子茶,因為天氣比較熱,冰涼既柚子茶最岩消暑,同埋只是微微甜帶著淡淡既柚子清香,喝了很多杯呢。
龍蝦沙律
燒白鱔
2018-07-06 347 views
我的中環飯堂一個星期一定食一次同朋友食芝士饅魚飯食食下唔夠喉想加多半份鰻魚 原來係餐牌減$10 就可以單點最愛生姜茶~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~|火
我的中環飯堂
半條饅魚
芝士饅魚飯半條
  • 芝士饅魚飯
2018-04-17 1304 views
我和男友最近幾個禮拜真是幾乎每個禮拜幫襯至少兩餐,二人午餐一般去堂食,總是選門口的戶外高檯,晚餐時而選擇外賣自取,更有8折本人愛烹飪的媽咪同班friend去俄羅斯旅行,我二人一個忙到抽筋一個懶到抽筋,只得多D幫襯「飯堂」偏愛黑松露配鰻魚飯、牛肉飯、溫泉牛肉飯等... 套餐有含免費玄米茶/柚子茶/薑茶三款飲品;烤串也不錯,價格不低質素良好;不推薦火山芝士版本,嫌肥膩總體在蘭桂坊來說算是物美價廉了,繼續作為no brainer 飯堂選用
黑松露鰻魚飯

2018-04-12
黑松露鰻魚飯
可能星期6中環真係少人D,今日去到唔洗等就入得~點解我會話第一次堂食呢間餐廳呢,因為公司在附近,通常都叫定然後落黎拎外賣返去食,原因其實係因為, LUNCH某個時段外賣自取平好多架,有8折~不過好坦白講, 堂食又真係好似好食D咁...但係座位真係好少, 多過4個人去食都未必合適, 因為會分台,同埋好似TOTAL得3-4張台ONLY.呢個係蒲燒鰻魚飯(半條)另外一款係雙重芝士火山蒲燒鰻魚飯(半條) - 貴$10但鐘意芝士GE我覺得好抵呀...香DD^^鰻魚燒得幾香架,不過飯就可以再做好少少,有D過軟, 同埋SUPPOSE呢個價同埋日式的餐廳,應該會係日本粒粒分明的珍珠米, 所以希望下次會有驚喜啦.^^溫泉蛋豚肉蔥飯豚肉份量都幾多, 好多蔥又香又正~另外有個黑松露版的, 都食過佢GE外賣,黑松露多到...............真係食完過幾個鐘仲有香味架HAHA^^炸雞BTW,佢係真心好食又滑又多汁, 雞肉係好嫩.不過$80黎講, 好似份量細左少少個人覺得~*多提一點, 佢個柚子茶好好飲,外賣當然每個飯只有一杯,但係堂食任飲的3款都是.
可能星期6中環真係少人D,
今日去到唔洗等就入得~
點解我會話第一次堂食呢間餐廳呢,
因為公司在附近,通常都叫定然後落黎拎外賣返去食,
不過好坦白講, 堂食又真係好似好食D咁...
同埋好似TOTAL得3-4張台ONLY.
呢個係蒲燒鰻魚飯(半條)
溫泉蛋豚肉蔥飯
豚肉份量都幾多, 好多蔥又香又正~
另外有個黑松露版的, 都食過佢GE外賣,
炸雞
BTW,佢係真心好食又滑又多汁, 雞肉係好嫩.
不過$80黎講, 好似份量細左少少個人覺得~

*多提一點, 佢個柚子茶好好飲,
外賣當然每個飯只有一杯,
但係堂食任飲的3款都是.
2018-03-17
$120 (Lunch)
  • 雙重芝士火山蒲燒鰻魚飯(半條)
2018-02-20 1431 views
Located near Lan Kwai fong in central, this Japanese restaurant is quite small which can accommodate nearly 20 people only so there much be queue during lunch time, better go earlier to wait seats if rush hours. There are lots of sets to choose and some small dishes too !!! price is reasonable! Have beef rice, pork rice, eel rice! And there are different flavour with curry or add the cheese. Cheese is my favourite ordered cheese eel rice and cheese curry beef rice the eel is fresh and taste yumm
the eel is fresh and taste yummy ! The eel source is good too ! Beef rice is not bad ! Good to try! With free drinks of ginger tea or yuja tea! It’s nice !
2018-02-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2018-01-24 1394 views
今日lunch 同同事去左和安里搵野食, Menu 放0係餐廳門口, 價錢唔貴, 見到客人食緊一個個日式牛肉同豚肉飯, 出哂煙, 吸引到仲諗緊食咩既我地等左一陣已經有位, 入到去得2張枱加一條BAR枱, 坐得有D迫桌上有2-3款茶可以俾客人自己添加, 分別有玄米茶, 柚子茶同生薑茶, 哩樣野我覺得幾好我叫左雙重芝士咖喱豚肉飯, 聽個名已經知Heavy....佢真係好多CHEESE, 好多汁係好容易就食哂成碗飯, 佢味道OK同埋夠哂熱, 豚肉亦都唔錯, 唔係又鞋又乾既肉, 不過我諗我下次唔會叫, 因為真係好漏, 但係好食既~芝士仲要係勁RICH 0個隻一位朋友叫左鰻魚飯, 佢話好好食, 勁快就食完另一位朋友叫左我本身都想叫既, 溫泉蛋豚肉荵飯, 食左佢一啖, 我覺得好好食呀, 佢有好多荵, 成碗飯撈暈哂之後啖啖都有蔥同蛋醬, 我覺得仲好食過我個咖喱, 所以我下之去一定會再叫呢個黎食, 張相已經係撈暈左...

芝士仲要係勁RICH 0個隻

一位朋友叫左鰻魚飯, 佢話好好食, 勁快就食完

2017-12-25 1305 views
是晚係happy shopping night!! 出番嚟港島區,同觀塘返工真係著得hea咗,始終港島係我喜歡嘅返工環境。本身諗住係置地食日本嘢,不過shopping耐咗,行度過去都已經關門,最後過咗嚟呢邊食。蘭桂芳附近係多嘢食,係呢條小巷度有幾種菜色可以食,行入小小有呢間日式小店。店內有兩張4人枱,有一排單人面壁位大概5,6個位,唔算大。可以坐出邊,又另有風味。我地一人叫一個飯,再叫兩個小食(到底我地有幾肚餓呢)我地分別叫咗雙重芝士火山咖喱豚肉同牛肉飯各一,芝士味濃,咖喱味ok。無論豚肉定係牛肉都係薄切,不過份量算少。佢嘅芝士唔同韓國芝士,可以玩拉絲。另外一個友人叫雙重芝士火山鰻魚飯(半條),味道都ok嘅。一口炸雞上枱個陣我以為係麥x雞咁,食落口係兩回事。雞肉係滑同嫩,麵粉唔厚,可以唔點沙律醬都唔會話好油。蟹肉忌廉薯餅,又係好味,忌廉同蟹肉都夾得到,蟹肉算多,恰到好處。佢有三款茶飲,有玄米,生薑同柚子。玄米淡小小,生薑味濃,我地三個都鍾意柚子多啲(可能食咖喱關係)。我地大概每人140至180元,呢間我會建議食小食送酒,油燒味都勁。

我地一人叫一個飯,再叫兩個小食(到底我地有幾肚餓呢

佢嘅芝士唔同韓國芝士,可以玩拉絲。

另外一個友人叫雙重芝士火山鰻魚飯(半條),味道都ok嘅。

2017-11-29 1069 views
中環和安里街裡有間隱世平民居酒屋小店每到午飯時間就會大排長龍,舖頭很細小,但服務食物質素都很用心每枱都會放上熱姜茶和柚子茶免費飲用,好喜歡這家的姜茶,飯前暖暖胃-----🐶雙重芝士火山蕃茄牛肉飯($70)這個飯份量真的超大,男士們都定會飽肚,好足料當中一層用火槍燒過的芝士熔鋪滿全碗,真的流口水了芝士裡頭就是有蕃茄和牛肉蕃茄份量都算多,和芝士熔配搭,減低芝士的膩度,加上滿滿的蕃茄汁拌著飯來吃,口感會豐富多些,牛肉是薄切,肥瘦適中吃完一大碗飯真的會滯左,不過好滋味

中環和安里街裡有間隱世平民居酒屋小店
-----
🐶雙重芝士火山蕃茄牛肉飯($70)
這個飯份量真的超大,男士們都定會飽肚,好足料
當中一層用火槍燒過的芝士熔鋪滿全碗,真的流口水了
芝士裡頭就是有蕃茄和牛肉
拌著飯來吃,口感會豐富多些,牛肉是薄切,肥瘦適中
吃完一大碗飯真的會滯左,不過好滋味