2023-02-03 43 views
聽講呢度每日都有$10生蠔嘅promo,價錢咁吸引,好難抗拒。。生蠔 $10 x6每日嘅指定款都唔同,今次嘅蠔係來自法國,$10一隻當然唔會好大隻,但平平哋用嚟止蠔癮一流。生蠔帶點海水嘅鹹味,細細隻但幾新鮮。。香蒜辣椒橄欖油意粉 $108好香橄欖油味但又唔會太油膩,蒜片同辣椒令到碟意粉好惹味。。香辣炸雞翼 $78送酒一流嘅單骨雞翼,炸得香脆夠晒邪惡。。墨西哥辣椒意式牛肉丸 $108蕃茄蓉好足料,牛肉丸蘸上酸酸辣辣嘅醬好開胃。

生蠔 $10 x6

香蒜辣椒橄欖油意粉 $108
好香橄欖油味但又唔會太油膩,蒜片同辣椒令到碟意粉好惹味。

香辣炸雞翼 $78
送酒一流嘅單骨雞翼,炸得香脆夠晒邪惡。

墨西哥辣椒意式牛肉丸 $108
蕃茄蓉好足料,牛肉丸蘸上酸酸辣辣嘅醬好開胃。
2023-02-02
$200 (Dinner)
  • 生蠔
2023-01-26 61 views
好耐無食過生蠔, 所以早幾日去咗 ❥⧽蠔站 ❥⧽食飯。餐廳環境闊落, 以木色系為主調, 感覺舒適。𓊈生蠔Tatihou $𝟷𝟶/隻 𓊉生蠔偏重海水味, 質感比較薄身, 肉質爽口, 個人喜歡加好多檸檬汁, 令蠔嘅味道更鮮甜。可以咁平咁食生蠔止一止心癮真係好抵。𓊈白酒香蒜辣椒蜆肉扁意粉 $𝟷𝟻𝟾𓊉賣相精美, 蜆肉粒粒都飽滿, 唔會有沙, 扁意粉味道偏辣, 好有鑊氣所以好惹味, 好食!𓊈冬蔭公海鮮扁意粉 $𝟷𝟻𝟾𓊉估唔到幾多唔同海鮮, 有蝦, 青口, 魷魚同蜆肉, 份量大方, 醬汁真係同冬蔭公無異, 酸酸辣辣好開胃, 推介!♡♡ 整體食物都有水準, 環境幾舒適, 係值得再去嘅餐廳。

𓊈生蠔Tatihou $𝟷𝟶/隻 𓊉

𓊈白酒香蒜辣椒蜆肉扁意粉 $𝟷𝟻𝟾𓊉

𓊈冬蔭公海鮮扁意粉 $𝟷𝟻𝟾𓊉

♡♡ 整體食物都有水準, 環境幾舒適, 係值得再去嘅餐廳。
$210 (Lunch)
2023-01-14 63 views
Weekend悶悶地想食下生蠔,近近地去下oyster station。lunch time無乜人,餐廳係商場一角,人流偏靜,氣氛無乜,不過傾偈一流。坐低未睇menu,伙記先介紹生蠔🦪。今日來貨主打法國蠔,二話不說,就先嚟一打,再加set lunch。🍴法國蠔10元一隻,無預算有幾大隻。size 的骰,亦唔算肥美漲卜卜,不過新鮮,亦有海水味。唔回甘,亦鮮甜,平平地止蠔癮,都交到功課。🍴帆立貝拼比目魚比目魚正常,帆立貝屬雪藏貨,少少失望

🍴法國蠔

🍴帆立貝拼比目魚
比目魚正常,帆立貝屬雪藏貨,少少失望
2023-01-04 62 views
今日同男朋友去左將軍澳行街順便食埋晚餐,行過見到尼間餐廳主打生蠔,堂食有$10生蠔優惠,男朋友鍾意食生蠔道入左尼間餐廳食飯尼間餐廳好有情調,餐牌有小食、薄餅、意大利粉、扒餐,我地揀左半打$10生蠔、炸薯條、炭燒美國CAB頂級西冷(10安士)、巨峰提子梳打、青檸梳打,西冷揀左3成熟職員好快送上2杯梳打,飲品杯size偏大,份量吾錯,然後送上炸薯條,薯條咬落超級脆好好味,然後送上西冷同埋生蠔,西冷有肉汁,生蠔好新鮮原來餐廳有其他分店,下次可以去其他分店食
原來餐廳有其他分店,下次可以去其他分店食
值得一贊係意粉兩碟都即煮因為送到檯夠曬熱(好耐未食過夠熱意粉)B餐辣肉醬意粉散叫炸軟殼蟹天使麵要提一提個天使麵汁雖然係忌廉,但有流沙嘅感覺,似有鹹蛋黃或者蟹黃味道,沙沙地好好味另外軟殼蟹夠脆身,好香蟹味一碟唔夠喉呀🤭$10/隻生蠔order咗12隻細細隻,薄身但海水味夠、夠爽口過口癮值得order~甜品都有orderTiramisu (2人份)係兩件似餅店貨剛剛解凍再拎出黎,因為中間仲係冰凍架😅試一次就夠了~
值得一贊係意粉
兩碟都即煮
因為送到檯夠曬熱(好耐未食過夠熱意粉)
B餐辣肉醬意粉
散叫炸軟殼蟹天使麵

要提一提個天使麵汁
另外軟殼蟹夠脆身,好香蟹味
一碟唔夠喉呀🤭

$10/隻生蠔order咗12隻
細細隻,薄身但海水味夠、夠爽口
過口癮值得order~

甜品都有order
Tiramisu (2人份)係兩件
似餅店貨
剛剛解凍再拎出黎,因為中間仲係冰凍架😅
試一次就夠了~

2022-12-30
$200 (Tea)
  • 炸軟殼蟹天使麵
2022-12-26 51 views
之前經過呢間餐廳好多次,經常俾佢個$10生蠔吸引,終於得閒去試吓!餐廳用咗英倫風格嘅裝修,有個igable嘅英式電話亭,仲有落地大玻璃可以睇街景,坐得舒服又有得打卡!------------------------------🦪◖指定生蠔◗ $10//隻你冇睇錯,真係$10就有一隻生蠔,呢個係堂食優惠,仲冇限嗌幾多隻,真係好抵食!尺寸比較細隻,肉質口感偏爽脆,海水味唔會太重,食落略帶微微嘅鹹香~每人嗌返一打都冇問題,可以盡情咁食生蠔過口癮!🦐◖冬蔭功海鮮扁意粉◗ $158可以揀長通粉、扁意粉同埋天使麵,今次揀咗扁意粉~海鮮有蝦、魷魚、蜆肉同埋青口;扁意粉掛汁,幾有口感,撈埋酸酸辣辣嘅冬蔭功醬,好creamy又開胃!🍇◖巨峰提子梳打◗ $48香濃嘅提子味,酸酸甜甜咁,味道正常冇特別驚喜,幾開胃~🌟Encore指數:8.5/10
🦪◖指定生蠔◗ $10//隻

🦐◖冬蔭功海鮮扁意粉◗ $158

🍇◖巨峰提子梳打◗ $48
香濃嘅提子味,酸酸甜甜咁,味道正常冇特別驚喜,幾開胃~

🌟Encore指數:8.5/10
2022-12-22 44 views
今天來到將軍澳蠔站分店吃午餐,午餐比較便宜又抵食。最喜歡吃生蠔的網友們必來蠔站吃$10一隻生蠔雖然今次生蠔肉比較少,又不夠肥,但是生蠔真是有很清新香甜的海水味食半打只需要$60元。我們吃了4隻然後,吃完頭盤當然要吃正式午餐。我們今次吃香煎豬扒蛋飯配黑椒汁$68元正豬排有兩大塊,再加上一隻煎蛋,賣相非常正份量好夠非常適合平日上斑一方族吃將軍澳區價錢方面也合理第二就是照燒雞扒定食$98元,雞扒滑又大塊
$10一隻生蠔
食半打只需要$60元。我們吃了4隻

豬排有兩大塊,再加上一隻煎蛋,賣相非常正
份量好夠

2022-12-17
Type of Meal
Lunch
2022-12-20 965 views
今個周末下午,就㨂咗「蠔站」位於將軍澳嘅分店,嘆番個chill嘅生蠔下午茶😆😆 佢哋長期有promotion,$10 一隻生蠔,真係超級抵。一坐低就立即order咗一打生蠔🦪😎Oyster Mauger $10@each$10 一隻當然唔會expect好大隻。今次嘅生蠔係法國Mauger,唔算好飽滿,但勝在蠔味鮮甜,海水味適中,口內亦帶有餘韻,啲個價錢絕對抵食。之後我哋再叫咗幾樣小食,品質都非常不錯!墨西哥辣椒意式牛肉丸 $108個醬汁非常惹味,帶少少辣,配合肉嫩多汁嘅肉丸,非常出色。肉丸有5粒,如果可以多幾粒就更好啦😆香辣炸雞翼 $78特色炸雞翼,雞翼開邊炸,所以望起上來好似幾多咁。炸粉適中炸得夠香脆,帶點辣味道層次更豐富,再沾上泰式辣醬,真係一流食到停唔倒口😆即磨咖啡 $48用上了一個靚靚嘅茶杯來盛載,賣相非常討好,咖啡都好香濃總結:$10一打生蠔,雖然細細隻但蠔味濃郁且新鮮,仲要係冇上限,可以話係最抵食嘅生蠔,沒有之一。而佢嘅熱食亦唔錯,值得推薦👍🏻
Oyster Mauger $10@each
生蠔
之後我哋再叫咗幾樣小食,品質都非常不錯!
墨西哥辣椒意式牛肉丸 $108
墨西哥辣椒意式牛肉丸
香辣炸雞翼 $78
香辣炸雞翼
即磨咖啡 $48
用上了一個靚靚嘅茶杯來盛載,賣相非常討好,咖啡都好香濃
即磨咖啡
2022-12-18
$200 (Tea)
墨西哥辣椒意式牛肉丸
香辣炸雞翼
即磨咖啡
2022-12-17 562 views
半個將軍澳居民日常路過呢間鋪頭但真係從來無幫襯過位於出口附近的蠔站🤣🤣今日一試真心大驚喜!!指定生蠔$10的promotion每日都有!係店外就可以見到大大個招牌寫住今日係咩產地的生蠔~~一入座已經望到附近台台桌上都擺住一堆生蠔殼,我地當然都唔執輸先試半打!好快上之餘、下面亦會鋪上大量碎冰~~而生蠔肉頗爲肥美都無大家最怕的蠔殼碎半打都係一人三隻好快就比我地清曬~~!完全唔夠喉🤣所以我地又補左半打生蠔同Order左兩款意粉o(* ̄▽ ̄*)ブ1. 黃金軟殼蟹扁意粉🍝$158大隻軟殼蟹咬落酥脆之餘都有蟹肉但無咩油膩感,可以自選通粉意粉或天使面、選擇性幾有彈性~~而扁意粉配上口感還有點沙沙質地的咸蛋黃醬汁~~幾特別但味道又不會太奇怪,都可以一試!2.冬陰公海鮮扁意粉🍝$158一樣都係揀左我中意食的扁意粉~~冬陰公味比想象中濃鬱之餘更會有陣椰奶味~~入口雖然會有少少辣但好快就會有椰奶味去蓋過,整體調味幾有層次。而内都有不少海鮮,除表面的兩隻青口、大蝦🦐、醬汁内都有不少細粒的蜆肉和蝦肉、更混合埋青椒和洋葱絲所以都幾多配料下,真係幾不錯好味~~再追加的半打生蠔一樣新鮮又好味~~點上少少另上的秘製醬汁
今日一試真心大驚喜!!

半打都係一人三隻好快就比我地清曬~~!完全唔夠喉🤣
1. 黃金軟殼蟹扁意粉🍝$158

2.冬陰公海鮮扁意粉🍝$158

再追加的半打生蠔一樣新鮮又好味~~點上少少另上的秘製醬汁就超好味!!✌✌
性價比超高!見Pizza都係100中價錢,下次會想試下^^~~
重點環境比較昏暗仲可以望到出邊樓景再加上放鬆的音樂,同明亮又多人到爆的將軍澳廣場完全不同感覺🤣🤣
一打生蠔再加兩個主食我地都係食左400幾蚊~~推薦附近人士一試!
2022-12-13
$200 (Dinner)
  • 冬陰公海鮮扁意粉
本來book咗台9位,同事食lunch。到步後要求我地分開坐,擾攘一輪先肯泊埋兩張四人台,聲稱係唔想我地用曬啲細台... 期間店員態度奇差,入座後連餐牌都唔俾,中間又對我地作出奇怪指令,例如如何擺放餐具之類,語氣猶如教官。落單後,發覺其中一個餐係得3個供應(我地order咗6個), 據稱當時啱啱開午市... 餐到後,發現每碗白飯得半碗,經查詢後證實原來唔夠白飯,正煲緊飯。食物當中,等咗好耐嘅燒雞,只有外皮有孜然粉灼燒嘅味道,雞肉本身淡而無味,最多只有雪藏味,懷疑係白烚完燒乾啲皮就上菜,極度業餘求其,貨不對版。 餐飲點咗6杯熱咖啡,全部都室溫狀態,懷疑落咗凍奶,又或者用未滾嘅水沖,經查詢後,店員回應是否需要微波爐加熱,令眾人都啞口無言。我地同事全部都斯斯文文,無提出過任何無理要求,但卻遭受奇怪嘅服務態度。我地亦唔明白打開門做生意,好似要同客過唔去係咩心態。勸喻想選擇呢間餐廳嘅朋友要小心。
2022-12-14 61 views
自己一直都好鍾意食生蠔,上網見有人推薦呢間位於將軍澳嘅西式餐廳可以$10食生蠔咁抵就即刻試下啦Carlingford $80今日嘅生蠔係愛爾蘭嘅,都好大隻同好新鮮,而且仲已經預先幫我鏟起左粒帶子食落都方便,呢一款海水味唔算好重,但係都好有鮮味香蒜辣椒橄欖油扁意粉 $108意粉炒得超級香,加左少少辣椒味道更加香口,而且要讚嘅仲有意粉口感都係啱啱好,唔會太硬太軟超級海鮮薄餅 $178呢一款pizza都好足料,有齊好多款海鮮,不過最正嘅都係佢嘅芝士好夠多同濃郁

Carlingford $80

香蒜辣椒橄欖油扁意粉 $108

超級海鮮薄餅 $178
2022-12-13 246 views
用餐超體驗, 未到打大佬水準但想開眼界不妨一遊晨早book定枱, 1行9人到達後叫我地坐門口, 話要留枱入其他walkin 客 lunch set 平均$70-$150不等, 我地分別叫左: 照燒雞定食 / 石板蒜片牛柳粒定食 / 燒汁厚燒豚肉飯 / 烤雞薯菜味道總結係:唔算熱的飯用麵豉湯碗裝得半碗 (問有無得加少少飯, 店員話要再煲先有)烤雞同豚肉飯都係無味, 餐湯係羅宋湯服務體驗:。落單時有澳牛感覺"好親切" - "你!食咩? 你呢?到你"。叫雞定食時話得1個, 叫牛柳粒定食落6個, 10mins後話得3個要轉其他野 (因為廚房只備2日食材, 賣晒就無, 大家記得選中佢入食材個日先去幫襯)。先上的其中2個餐湯時, 經理訓示我地要暫停手上的野聽左佢講野先, 唔好傾計住, 因為呢2個湯只係俾烤雞的客 (突然覺得自己番左糼稚園咁..sor囉, 食飯唔好傾計...)。上石板蒜片牛柳粒定食 時份餐好熱好重, 經理叫侍應就咁放低係枱, 等客自己由枱頭拎去枱尾(客人表示我都手震同好熱架~不過其實所有野都係求其擺低, 等客人自己傳黎傳去...style黎)。水樽一定要擺近牆的枱尾 (可能係處女座力
用餐超體驗, 未到打大佬水準但想開眼界不妨一遊
味道總結係:
烤雞同豚肉飯都係無味, 餐湯係羅宋湯
服務體驗:
。水樽一定要擺近牆的枱尾 (可能係處女座力求完美擺枱mode, 但支水係侍應自己放低係枱中心)
。咖啡唔熱, 經理話"幫我"拎入去微波爐叮叮佢
仲有GEI, 不能盡錄.....

用餐1小時, 親眼見證:
- 1行4人食lunch, 入黎坐低叫極無人理, 最後起身走
- 單頭客入黎叫set lunch咩都話無, 店員話門口寫左架啦~
- 直到埋單都係得我地一枱客, 所以唔知開始佢話留位係俾邊個walkin
2022-12-13
$130 (Lunch)
  • 超凡服務
放工行過見幾靚就食個晚餐。十蚊一隻嘅特價生蠔還可以。雖然好細隻,但都叫有甜味,十分唔錯。二人份嘅西班牙海鮮焗飯都正常發揮,海鮮有大蝦細蝦青口蜆仔,量絕對係唔錯,味道都還可以。唯獨是個pizza我一啲都接受唔到。叫嘅係芝士pizza,諗住愈唔複雜愈少伏,可惜事與願違。Pizza啲邊同個底,全部都焗到黑曬,食落係苦嘅。個芝士面焗到有好多泡泡,望落極之唔開胃。另外食物衛生大家自行去體驗下,無圖我就唔多講了。絕對唔會再考慮番黎食。
2022-12-09
$300 (Dinner)
  • 生蠔
2022-12-06 69 views
位於將軍澳位置,超級方便嘅蠔站 裝修都幾有度假風 好適合同家人一齊聚會.-虎蝦意大利飯-意大利飯特色就係半山熟飯粒 餐廳嘅意大利飯,亦都為咗香港人嘅口味有所改良 口感creamy,夾雜翠玉瓜粒,令飯每啖都好有層次。虎蝦亦都好新鮮,仲要好細心咁樣挑好蝦線.-生蠔-相信喺呢間餐廳要食嘅一定係佢哋嘅蠔 非常驚喜 真係好鮮甜 就連我朋友唔食生蠔都食咗兩隻 而且價錢真係好抵食 $10隻咋!鍾意食好蠔的人不能錯過.-超級海鮮薄餅-叫得海鮮薄餅入邊當然係超級豐富,有蝦、帶子、魷魚、蜆,去買芝士醬同埋香脆餅底,真係滋味無窮!

-虎蝦意大利飯-

-生蠔-

-超級海鮮薄餅-
📍 Oyster Station📍 將軍澳 𝗧𝘀𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗞𝘄𝗮𝗻 𝗢 • 將軍澳中心1樓163B舖 (& all around hk)〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Oyster Station > provides fresh oysters carefully sourced from all around the world, and offers them at affordable prices! Their oysters can go as cheap as $10/piece, so any oyster lover can easily savor a dozen without breaking the bank.Their promotional oysters this night were Fine de Claire from France, fresh and adequately briny, though a bit on the firm side.-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀
📍 Oyster Station
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
在香港隨處可見的《Oyster Station
以他們的$10生蠔最為著名🦪
在百物騰貴的時代下,這裡的$10生蠔優惠卻依舊沒有變過,真的令人感動🥲
將軍澳分店店面滿大;燈光昏暗;裝潢加入英式元素
電視裡播著韓語、外語音樂影片,令氣氛更輕鬆
是日$10生蠔是來自法國的Fine de Claire
尺寸小小的,一個人KO半打也不難,而且絕對不傷荷包!
海水味適中;口感較實,不是走creamy那種路線
擠點檸檬汁、加點cocktail sauce,更提鮮~
$10 生蠔

鹹蛋黃雞翼 ($98)
Deep-fried chicken wings with salted egg yolk sauce
雞翼分成了單骨,很容易吃
每一隻都裹滿了鹹蛋黃醬,超級惹味~
鹹蛋黃雞翼

酥皮波士頓龍蝦扁意粉 ($268)
Linguine with Boston lobster & puff pastry
在生蠔上省了不少,就在主食上豪爽一點😛
點了這道份量十足的〔波士頓龍蝦意粉〕
只是放著,也充滿氣派🦞
波士頓龍蝦先拆肉,放入扁意粉裡同炒
蝦肉鮮味又彈牙,意粉口感同樣彈牙,但醬汁裡的龍蝦味不濃
平常會吃酥皮龍蝦湯,但想不到龍蝦意粉都可以加入酥皮
酥皮酥脆,味道香香的,但不算很搭,放著裝飾就好

Menu: