6 day(s) ago 24 views
今日同朋友到元朗食飯,我們去到餐廳等一會就可以入座 。我們叫了兩個套餐,鹽燒牛舌心及自家炆牛舌心和燒自家製一夜干馬友 。另外叫了桃味梳打汽水同大紅袍茶 。首先,鹽燒牛舌心的呈現令人驚艷,肉質鮮嫩,外層微微焦香,搭配上淡淡的海鹽,讓牛舌的肉香更加突出。每一口都能感受到肉質的彈性,口感滑順,彷彿在口中融化。自家炆牛舌心則是另一番風味,經過長時間的慢炖,肉質吸收了濃郁的湯汁,帶有淡淡的醬油香氣。燒自家製的一夜干馬友則是這次用餐的亮點,魚肉經過精心的醃製,外皮酥脆,內裡卻保持著鮮嫩的口感,搭配一點檸檬汁,讓整體風味更加清新。這道菜的獨特之處在於它的製作過程,餐廳使用的是當季新鮮的魚,確保了食材的質量。飲品方面,桃味梳打汽水清爽可口,帶有自然的果香,與肉類的濃郁風味形成了完美的平衡。而大紅袍茶則是濃郁的茶香,讓人感受到一種悠然自得的氛圍。整體而言,餐廳的食材新鮮,烹調技術精湛,特別是牛舌心的多樣化呈現 。
今日同朋友到元朗食飯,我們去到餐廳等一會就可以入座 。

2025-02-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-11-28 544 views
放假前夕,份外開心,歎啤酒食串燒,心情放鬆。環境設計有格調,菜式別緻帶點華麗。餐具都是貓貓🐱的,有點小可愛。三得得利sunset啤酒 價錢特惠,兩杯比較下來顏色較深,麥味很濃,啤酒入口苦中帶點清新。三得得利白啤酒順喉絲滑,味道比上一款輕盈,更適合女生飲。看著氣泡慢慢升起,頓時變得動感起來。燒羊肉串一客四串,一上桌就有羊肉芳香,主要調味是孜然粉和五香粉,質感有嚼勁,帶少少羊膻,基本上燒得夠味,吃起來羊味不會太過份。薄牛肉杏鮑菇卷牛肉包裹著爆汁的杏鮑菇,燒過後味道顯得濃縮,牛肉質地軟糯易入口,兩樣有齊又淋又脆的不同感受。牛舌芯賣相要好,黑椒鹽灑上厚切牛舌,簡簡單單卻彈牙滋味。柚子胡椒燒豬肋肉柚子味道好清爽,使爽口的豬肋肉更減膩,還甜甜的。生死豬紫蘇卷燒得漂亮,半肥瘦的豬肉片包著特濃郁味紫蘇,紫蘇食味獨特,令好有嚼頭的豬肉寧舍不同。唐揚雞芝麻醬冷稻庭烏冬雞件炸得金黃,沾了蛋黃醬吃格外味美。Q彈烏冬撈上蟹棒和芝麻醬就成一道簡單的主食,如果可以加上青瓜絲會更出色。皊叄木炸壽司相當出色,基本上已完全還原到炸腸仔壽司的味道,由飯到紫菜全是脆卜卜。雞頸肉有脆脆口感,不失雞肉細嫩,挺特別。燒左口魚邊拌飯
放假前夕,份外開心,歎啤酒食串燒,心情放鬆。

三得得利sunset啤酒

三得得利白啤酒

燒羊肉串

薄牛肉杏鮑菇卷

牛舌芯
賣相要好,黑椒鹽灑上厚切牛舌,簡簡單單卻彈牙滋味。

柚子胡椒燒豬肋肉
柚子味道好清爽,使爽口的豬肋肉更減膩,還甜甜的。

生死豬紫蘇卷

唐揚雞芝麻醬冷稻庭烏冬
雞件炸得金黃,沾了蛋黃醬吃格外味美。

皊叄木炸壽司

雞頸肉
有脆脆口感,不失雞肉細嫩,挺特別。

燒左口魚邊拌飯
燒左口魚邊滿是魚油,魚脂散落在芝麻香蔥珍珠米上,潤澤非常,魚肉不多但滋味無窮。
用脆紫菜包著吃,有得吃又有得玩,加了紫菜令拌飯層次和惹味好了一倍。

手作免治雞肉軟骨棒
肉帶甜,入面的軟骨具脆爽感,沾上雞蛋汁,更上一層『溜』。

脆炸軟殼蟹
香噴噴,炸得完好有心機,原隻上的軟殼蟹炸得酥脆,不會吃得滿口是油,唧入檸檬🍋汁有點酸甜解膩,和蛋黃醬更是好朋友,送酒份外香口。

食後感:好近地鐵站,地理位置一流。而且啤酒🍻便宜,又沒有加一,感覺親民。

客人挺多的,要些時間等串燒出爐,正所謂慢工出細活,值得三五知己說東說西去等待。
2024-09-30 1066 views
平時經過匆匆忙忙,今日終於停下來入店舖品嚐一下,餐廳的碗碟全部都是我最喜歡的貓貓。餐單上的串燒好吸引,有一些我比較喜歡吃的。豬腩片山葵卷豬腩片包住一條山葵,通透了的山鬼有點像啫喱,豬腩片肉質嫩,脆炸明太子青椒仔(6入)熱辣辣細細條青椒,燒至外層脆口,把明太子釀入青椒,咬入口明太子爆出來,配啤酒一流。串炸吉列蠔芝士燒(2入)生蠔好鮮味和肉質飽滿,外層有沙律和芝士醬,但不會感覺油膩。燒大蔥芯大蔥外層有木魚,而且大蔥不會有多餘殘渣,一同放進口更加豐富口感。鹽燒一夜干馬友(半身去骨)灑上檸檬汁魚肉外層魚皮脆口,馬友肉鮮嫩,真的完全沒有任何碎骨。唐揚雞芝麻醬冷稻庭烏冬炸雞大而多肉,肉汁已鎖在雞肉內,咬入口時都充滿肉汁,芝麻醬伴入蟹柳,吃烏冬時增加多一層口感,好開胃。蒲燒街市白鱔白鱔的皮燒到脆卜卜,有點乳豬皮感覺,一點也沒誇張,皮燒到金黃色白鱔肉彈牙。配搭兩款新出嘅啤酒淡淡而清的小麥味道,男女啱飲,其中一款是黑白啤酒混合。

豬腩片山葵卷
豬腩片包住一條山葵,通透了的山鬼有點像啫喱,豬腩片肉質嫩,

脆炸明太子青椒仔(6入)

串炸吉列蠔芝士燒(2入)
生蠔好鮮味和肉質飽滿,外層有沙律和芝士醬,但不會感覺油膩。

燒大蔥芯

鹽燒一夜干馬友(半身去骨)

蒲燒街市白鱔
鹽燒一夜干馬友  (無骨)
柚子胡椒燒豬肋
薄牛肉山葵卷
脆炸明太子青椒仔
串炸吉列蠔芝士燒
新得利黑白啤
新得利黑啤
2024-09-26
Dinner
鹽燒一夜干馬友  (無骨)
柚子胡椒燒豬肋
薄牛肉山葵卷
脆炸明太子青椒仔
串炸吉列蠔芝士燒
新得利黑白啤
新得利黑啤
2024-09-29 828 views
呢日嚟到元朗「皊叄木」,呢度主打各種唔同嘅串燒同燒物,而且仲做緊啤酒同清酒嘅優惠特價!Suntory 啤酒咁大杯都只係$30🤪我哋叫咗一杯Sunsrt,味道比較濃郁,好香嘅麥味,另一杯叫咗白啤,味道清新🍻燒鱈魚脆片,配上沙律醬味道好夾,食完令人好開胃😋牛油醬燒北寄貝,清甜多汁,非常新鮮,加上牛油非常惹味😛原塊燒雞皮,好脆口,而且充滿雞皮香味🥰雞胸軟骨,有咬口,外脆內軟,作為伴酒嘅美食好適合😁M5南非和牛肋條肉串,見到啲肉汁咁飽滿就知非常高質,肉質軟腍,而且一咬落去,肉汁爆曬出嚟😚厚燒豬五花腩,炭香味十足,五花腩肥瘦適中,既係肉味香濃,同時亦有豬油香味😝炸芝士年糕,芝士控啱晒🤣一咬落去入邊嘅芝士湧晒出來,外層炸到脆香😝串炸吉列蠔芝士燒,表面大大塊芝士,吉列蠔新鮮,味道濃郁😎自家炆牛舌蓋飯,牛舌炆得好入味,每一塊都好腍滑,而且飯粒香糯,同牛舌嘅味道融合得好完美🫣唐揚雞芝麻醬冷稻庭烏冬,一上枱見到炸雞,每一塊都好大塊好滿足🤗芝麻醬加上烏冬,簡直係絕配😳焦糖生命多士,麵包香脆,同時焦糖嘅甜香,令人食到停唔到😋
燒鱈魚脆片,配上沙律醬味道好夾,食完令人好開胃😋
牛油醬燒北寄貝,清甜多汁,非常新鮮,加上牛油非常惹味😛
原塊燒雞皮,好脆口,而且充滿雞皮香味🥰
雞胸軟骨,有咬口,外脆內軟,作為伴酒嘅美食好適合😁
串炸吉列蠔芝士燒,表面大大塊芝士,吉列蠔新鮮,味道濃郁😎
焦糖生命多士,麵包香脆,同時焦糖嘅甜香,令人食到停唔到😋
2024-09-11
2025-02-27 0 views
🥂 白啤同Sunset一坐低,我就點咗杯白啤同Sunset。入口清爽順喉,麥香同啤酒花嘅香氣搭配得啱啱好,一啖落肚,成個身心都放鬆曬,同埋食燒嘢嘅時候飲,簡直解膩一流!🍢 濃汁牛丸(4粒)呢個濃汁牛丸真係冇得輸!粒大飽滿,咬落彈牙多汁,濃郁嘅肉香瞬間喺口腔爆發,每一口都超有滿足感,好似有個小精靈喺舌頭上跳舞💃🍄 Teri汁燒冬菇Teri汁燒冬菇,味道同樣令人驚艷!冬菇吸滿咗Teri汁嘅香甜,咬落去軟嫩多汁,帶住淡淡嘅菌香,正到冇朋友!🦪 串炸吉列蠔芝士燒(2入)呢個串炸吉列蠔芝士燒真係必試!吉列蠔炸得金黃酥脆,加上融化嘅芝士,拉絲效果超讚🧀 咬落去外脆內軟,蠔肉鮮甜,芝士香濃,兩者嘅搭配簡直天衣無縫!🍣 皊參木炸壽司(8入)有8件炸壽司,性價比超高!每一件壽司都炸得香脆,內餡豐富,有蟹柳、青瓜、蘿蔔等,口感層次豐富,一啖一個,根本停唔到口🤤🍞 焦糖生命多士(2件)焦糖生命多士,真係甜品控嘅福音!多士烤得金黃香脆,表面嘅焦糖香甜不膩,咬落去“卡滋”一聲,幸福感爆棚!🐔 原塊燒雞皮(限量)呢個原塊燒雞皮真係要靠搶!雞皮燒得金黃脆口,油脂香濃,咬落去“卜卜”聲,真係越食越上癮,可惜限量供應,
🥂 白啤同Sunset

🍢 濃汁牛丸(4粒)

🍄 Teri汁燒冬菇

🦪 串炸吉列蠔芝士燒(2入)

🍣 皊參木炸壽司(8入)

🍞 焦糖生命多士(2件)

🐔 原塊燒雞皮(限量)
呢個原塊燒雞皮真係要靠搶!雞皮燒得金黃脆口,油脂香濃,咬落去“卜卜”聲,真係越食越上癮,可惜限量供應,手快有手慢冇啊!

🥩 燒pamaham水牛芝士串
燒pamaham水牛芝士串,味道好特別!火腿鹹香,芝士柔滑,燒過之後芝士微微融化,兩者嘅味道完美融合,超級好食!

🍗 手作免治雞肉軟骨棒
手作免治雞肉軟骨棒,口感好獨特!雞肉軟嫩,軟骨爽脆,咬落去“嘎吱嘎吱”,超有嚼勁,越食越香!

🥩 薄牛肉山葵卷
薄牛肉山葵卷,牛肉薄切,包裹住新鮮嘅蔬菜同山葵醬,一啖落去,牛肉嘅鮮香、蔬菜嘅清爽同山葵嘅辛辣完美融合,刺激又過癮!

🐷 生死豬紫蘇卷
生死豬紫蘇卷,名字好有趣,味道更有趣!豬肉包裹住紫蘇葉,燒過之後,豬肉香嫩,紫蘇葉嘅清香滲透入肉裡,味道好特別,一試就難忘!

🦐 燒瀚尿蝦6隻(拆殼)
有6隻拆殼嘅燒瀚尿蝦,好貼心!蝦肉新鮮彈牙,燒過之後蝦香四溢,加上店家調配嘅醬料,味道更加提升,一啖一隻,超級滿足!

🍗 雞中翼連尖(2隻)
有2隻雞中翼連尖,雞翼燒得外皮金黃,內裡肉質嫩滑,雞皮香脆,雞肉多汁,味道調得好正,食咗一隻就想食第二隻!

🌭 金妹司華力腸
金妹司華力腸,腸仔彈牙多汁,燒過之後外皮微焦,配上店家嘅特色醬料,味道一流,好適合配酒!

🌽 粟米(半條)
半條嘅粟米,香甜可口,燒得火候啱啱好,咬落去汁水豐富,充滿咗玉米嘅清香,超級解膩!

🍅 燒櫻桃蕃茄
燒櫻桃蕃茄,價錢有啲小貴,但味道真係值得!櫻桃蕃茄燒過之後,表皮微皺,內裡果肉軟爛,酸甜可口,好清新嘅味道!

🍱 燒右口魚邊拌飯(付紫菜)
呢個燒右口魚邊拌飯真係好大份!魚邊燒得香脆,魚肉鮮嫩,拌上粒粒分明嘅白飯,再加上紫菜,一啖飯一啖魚,味道好豐富,超級飽肚!
2025-02-27 0 views
公司附近的隱世小日式餐廳。見到午市定食幾吸引,鹽燒牛舌心與自家炆牛舌及和風野菜炒牛小排。定食搭配的配菜有芝華豆腐、蟹柳、雜菜味噌湯和茶碗蒸,幾抵食😍鹽燒牛舌心串燒的外表烤得微微焦香,散發出誘人的香氣。咬下去時,肉質鮮嫩、彈牙,輕輕一咬便能感受到肉汁四溢🥰 鹽的調味恰到好處,而下面的是自家炆牛舌,經過長時間的慢煮,肉質變得軟糯,醬汁滲透每一絲纖維,好入味又滋味😆和風野菜炒牛小排呈現出鮮亮的顏色,牛小排肉質嫩滑,搭配新鮮的季節野菜,讓整道菜味道變得鹹鹹甜甜!實在讓人食欲大開。座位雖然不多,但坐得幾舒服,以及餐具非常有趣,好喜歡😄

座位雖然不多,但坐得幾舒服,以及餐具非常有趣,好喜歡😄

2025-02-18 0 views
高質午餐豬頸肉賣相吸引,肉質非常鬆軟,味道香口,調味好用心,亦好獨特!忍唔住食完一塊又一塊,而且份量亦充足!牛小扒亦同樣出色,非常入味,配飯非常合適!而茶碗蒸同樣值得一讚,蛋液滑嫩,入口非常順滑。 雖然今次沒有黑松露口味,但呢個茶蒸碗味道很獨特,超級好味!每道菜都充分體現了廚師的用心,就連每一度前菜都非常高質,絕對值得一試。而一個午餐定食包咁多樣食物,非常抵!另外一定要提及嘅係放筷子嘅箸置, 佢有唔同嘅貓貓設計,就連小擺設都非常有心思!
高質午餐

牛小扒亦同樣出色,非常入味,配飯非常合適!

而一個午餐定食包咁多樣食物,非常抵!

2025-02-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2025-02-09 159 views
聽說朗屏站附近有一間隱世的日式居酒屋,這次就聞名不如見,跟朋友到這裡吃個日式午餐!原來餐廳有提供午市定食,價錢亦很合理,非常吸引~和風野菜炒牛小排定食💰HK$86和風野菜炒牛小排是用了130g的牛小排及多款蔬菜而炒成!牛小排肥瘦均勻,肉質柔軟!野菜亦為牛小排帶來了清新的口感及色彩!真是色香味俱全~和風五目雞肉伴炒定食💰HK$73這個和風五目雞肉伴炒是用了雞腿肉、五種蔬菜及自家製甜雞汁炒製而成!這種香甜惹味的味道配搭上口感鬆軟的日本米飯,整體感覺非常出色~每個午市定食都附有多款前菜,這次的前菜有南蠻雞、醋漬大根、雜菜味噌湯及黑松露茶碗蒸,非常豐富!每款前菜也精緻而美味~食物充滿了家庭風味,而且店員亦親切有耐性,是一間有誠意的小店~

和風野菜炒牛小排定食💰HK$86

醋漬大根
黑松露茶碗蒸
雜菜味噌湯
2025-02-09 92 views
早兩日朋友約我去元朗食飯,我朋友帶我去食串燒,餐廳不是很大,有一種日本風的感覺,地點很就腳,很近朗屏站。焦糖生命多士,賣相很吸引,一層一層疊的,相當香脆,帶有焦糖香甜味,但不太甜。明太子燒脆肉瓜,看見都想食,入口爽脆,有蔬菜的清新味道,不會太乾,幾好味。薄牛肉山葵卷,牛肉燒得好香,帶有淡淡的山葵味,相當搭。串燒吉列蠔芝士燒,芝士舖在吉列蠔上,幾好看,香脆中有濃郁的芝士香味,不錯。鹽燒一夜干馬友,外皮燒得好靚,不會過焦燶,皮脆肉嫩,肉汁在口腔內流淌,雖然不是很大塊,但一定要試試。原塊炸雞皮,樣子超逗,十分脆口,有點像食薯片的感覺。皊三木炸壽司,平日好少食到炸壽司,脆中有軟,不用再點醬油,已夠味,口感不錯。蒜蓉牛油蜜汁燒蟶子,十分有鮮味,帶有牛油蒜蓉的香味,食味豐富,令人回味。爆汁牛丸,真的是爆汁,超爽口彈牙,很惹味,但小心燙嘴。梨園香梨果酒,可自選不同的彩色玻璃小杯,十分細緻,梨酒帶有濃郁的梨味,微甜,幾好飲。白啤,價錢合理,入口清醇,食燒烤炸物怎可少了啤酒。

薄牛肉山葵卷,牛肉燒得好香,帶有淡淡的山葵味,相當搭。

原塊炸雞皮,樣子超逗,十分脆口,有點像食薯片的感覺。

爆汁牛丸,真的是爆汁,超爽口彈牙,很惹味,但小心燙嘴。

白啤,價錢合理,入口清醇,食燒烤炸物怎可少了啤酒。
2025-02-02 202 views
星期日朋友約我去元朗食串燒烤肉,餐廳店面不大,但幾雅致,地點都幾就腳,就在朗平西鐵站附近。炸雞皮,幾有趣,張開來炸,十分脆口,幾特別。炸壽司,平日很少食,脆中有軟,不須點醬油已很夠味。鹽燒一夜干馬友,燒得好香,魚皮都是脆的,魚肉鮮嫩,很美味。生死豬紫蘇卷,名字很特別,味道不錯,肉味香濃,口感好。蒜蓉牛油蜜汁蟶子,都幾大隻,很有鮮味,蒜蓉燒特別香,最重要是不會乾柴。唐揚雞稻庭烏冬,雞塊超多,香脆軟嫩,能保持雞肉的肉汁,烏冬彈牙有口感。汁燒炸芝士年糕,賣相吸引,香脆又可感受年糕的軟糯,令人回味。焦糖生命多士,好似層層疊,樣子幾可愛,味道微甜,十分香脆,一食好難停得口。白啤,清醇爽口,價錢合理,一邊食一邊飲,樂趣無窮。

炸雞皮,幾有趣,張開來炸,十分脆口,幾特別。

壽司,平日很少食,脆中有軟,不須點醬油已很夠味。

鹽燒一夜干馬友,燒得好香,魚皮都是脆的,魚肉鮮嫩,很美味。

生死豬紫蘇卷,名字很特別,味道不錯,肉味香濃,口感好。

白啤,清醇爽口,價錢合理,一邊食一邊飲,樂趣無窮。
  • 焦糖生命多士
  • 燒雞皮
2024-12-15 272 views
平時都係午餐嚟食,喜歡set 有少吃配菜,茶碗蒸蛋,炸雞都好好味,麵豉湯,近近地今晚就一家四口食餐飯,6:47落單,叫左4碗飯,5串串燒!每碗去到最飯分開十五分鐘上菜,我的「燒右口魚邊🐟伴飯附紫菜」,竟然在50分鐘才上菜,正想取消,侍應又話2分鐘就出菜,嚟到仲要一D味都冇,又油,我食左兩啖就走人店員話得一個廚師👨🏻‍🍳,冇辦法建議等得先好去,又或者食酒食燒物都可以嘅我都想支持香港飲食業大家做好啲,咁咪留到客囉🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻拜託
近近地今晚就一家四口食餐飯,
6:47落單,叫左4碗飯,5串串燒!
每碗去到最飯分開十五分鐘上菜,

店員話得一個廚師👨🏻‍🍳,冇辦法
建議等得先好去,
又或者食酒食燒物都可以嘅

我都想支持香港飲食業
大家做好啲,咁咪留到客囉
🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻拜託

2024-12-15
$120 (Dinner)
  • 牛舌
2024-11-05 346 views
這間位於元朗的【皊叄木】,主打日式串燒,配上多款啤酒或清酒,而且不需加一,適合朋友聚會的好地方。清酒八折優惠,三得利啤酒$30杯,送串酒一流。柚子胡椒燒豬肋肉、燒三角牛、牛舌芯、厚燒豬五花腩淡淡柚子香味,十分清新且減輕豬肋肉油膩感;三角牛肉味濃郁且嫩;牛舌爽口彈牙;五花腩充滿油脂香味。原塊雞皮又薄又脆的雞皮,有陣陣雞油香。白鱔、大葱雞肉串、濃汁牛丸白鱔十分新鮮彈牙,燒至皮脆肉嫩;雞肉嫩滑多汁;牛丸裏面爆汁,有潮汕風味。薄牛肉山葵卷、薄牛肉杏鮑菇卷、豬腩片山葵卷串燒燒至表面焦香,山葵微微辛辣味充斥口腔;而杏鮑菇充滿肉汁。手作免治雞肉軟骨棒雞肉棒裏面有粒粒軟骨,十分爽脆,加上日本蛋漿更添嫩滑。粟米、明太子醬燒翠玉瓜明太子咸香味突出,而翠玉瓜依然充滿肉汁。唐揚雞、醬油雞湯稻庭烏冬烏冬爽滑,炸雞炸至金黃香脆。

清酒八折優惠,三得利啤酒$30杯,送串酒一流。

柚子胡椒燒豬肋肉、燒三角牛、牛舌芯、厚燒豬五花腩

原塊雞皮
又薄又脆的雞皮,有陣陣雞油香。

白鱔、大葱雞肉串、濃汁牛丸

薄牛肉山葵卷、薄牛肉杏鮑菇卷、豬腩片山葵卷

手作免治雞肉軟骨棒
雞肉棒裏面有粒粒軟骨,十分爽脆,加上日本蛋漿更添嫩滑。

粟米、明太子醬燒翠玉瓜
明太子咸香味突出,而翠玉瓜依然充滿肉汁。

唐揚雞、醬油雞湯稻庭烏冬
烏冬爽滑,炸雞炸至金黃香脆。
2024-10-12 484 views
一路見證「皊叄木」成長,今次幫襯,只覺佢哋食物款式愈來愈多,質素亦愈來愈高!這家串燒餐廳,海鮮類的選擇讓人耳目一新。津田室生蠔的鮮美令人驚嘆,口感滑嫩,搭配一點檸檬汁,更能突顯海味的清新。而蒲燒街市白鱔則外焦內嫩,特製的醬汁讓其風味更加豐富。肉類方面,生死豬紫蘇卷是必點的美味,紫蘇的香氣與豬肉的搭配相得益彰,讓人忍不住想再來一份。豬腩片山葵卷也不容錯過,豬腩肉質鮮嫩,山葵的微辣恰到好處。而手作免治雞肉軟骨棒則以其獨特的脆口感與雞肉的鮮美結合,每口都充滿驚喜。炸物類的選擇同樣讓人垂涎欲滴。炸芝士年糕外脆內軟,芝士流心的口感令人陶醉。而串炸吉烈蠔芝士燒則將蠔的鮮美與芝士的濃郁巧妙結合,讓人欲罷不能。蔬菜類的菜品也令人印象深刻。脆炸明太子青椒仔的明太子風味與青椒的清香,口感清新,讓人感受到蔬菜的魅力。Teri汁燒冬菇的甜鹹適中,明太子醬燒翠玉瓜則將翠玉瓜的爽脆與明太子的濃郁完美融合,令人回味。主食類的選擇也相當出色。皊叄木炸壽司外脆內軟,十分香口。野菜炒肩胛牛肉烏冬則將牛肉的鮮嫩與野菜的清脆相結合,Q彈的烏冬更是讓人滿足。在甜品方面,焦糖生命多士以香脆的多士搭配焦糖醬,甜而不膩,成為完美的用

甜品方面,焦糖生命多士以香脆的多士搭配焦糖醬,甜而不膩,成為完美的用餐結尾。來到串燒店,不得不喝點酒品,三得利sunset啤酒清爽宜人,只售$30,適合搭配各種串燒;梨園香梨果酒果香濃郁,口感柔和,十分適合輕食。而清酒亦有折扣,不妨點點淺嚐!

皊叄木 (元朗)
地址:元朗媽橫路7號富來花園地下15號舖
2024-09-30 511 views
-元朗朗屏日式定食-平時去開朗屏居酒屋搞埋午市今轉去試一試味道如何!定食一律包湯、開胃小菜、黑松露燉蛋、麻醬豆腐,慣常先食前菜,每款味道出色又唔會互搶味道,成件事好配合!#A4伊藤和牛壽喜燒定食數件壽喜燒和牛配埋生蛋,好濃郁蛋味同牛味壽喜燒味道唔會太甜,整體味道幾夾!和牛好軟綿又少筋,配埋滑身生蛋,幾滿足。朋友叫左烏冬減膩,不過我覺得配飯一定更加正#鹽燒牛舌芯 #自家炆牛舌呢款牛舌芯夠厚又燒得焦邊,同夜晚食既無分別中午食到好開心鹽燒令牛舌更加惹味,感覺似想叫多杯啤酒!而自家炆牛舌好軟綿,又夠厚,不過當然有牛羶味,愛牛既我係接受到既!當日係星期六下午,幾乎都滿座大家都叫唔同定食,我仲見有馬友一夜干,下次再試試佢!
-元朗朗屏日式定食-
平時去開朗屏居酒屋搞埋午市
今轉去試一試味道如何!

#A4伊藤和牛壽喜燒定食
數件壽喜燒和牛配埋生蛋,好濃郁蛋味同牛味
壽喜燒味道唔會太甜,整體味道幾夾!
和牛好軟綿又少筋,配埋滑身生蛋,幾滿足。
朋友叫左烏冬減膩,不過我覺得配飯一定更加正

#鹽燒牛舌芯 #自家炆牛舌
呢款牛舌芯夠厚又燒得焦邊,同夜晚食既無分別
中午食到好開心
鹽燒令牛舌更加惹味,感覺似想叫多杯啤酒!

當日係星期六下午,幾乎都滿座
大家都叫唔同定食,我仲見有馬友一夜干,下次再試試佢!

2024-09-16 445 views
店舖就近朗屏站B1出口,位置都算就腳,附近有唔少既平民小店。店舖面積唔算大,但裝修好別緻,特別有溫馨感。我和朋友分別叫了一個午市定食,定食除了自己選擇既主食外,仲包括蒸蛋、麵豉湯、漬物和前菜。今次有炸雞前菜、青瓜漬物及日式蒸蛋。炸雞外皮脆口,配有芥未味的千島醬。青瓜配上甜豉油及芝麻,爽脆可口。蒸蛋蒸得幾滑溜,內有海鮮及表面有黑松露,十分香口。燒自家制馬友一夜干馬友一夜干燒得非常好,不會油膩同時亦唔會有乾既感覺。魚皮一面燒得焦脆,香味可口,至於魚肉方面,則保留了魚肉的鮮嫩味。鹽燒牛舌及自家炆牛舌鹽燒牛舌一串有三件,非常厚肉及有咬口,相對香口。而自家炆的牛舌就相對軟身以及入味,一個價值兩種享受。值得一提套餐的碗碟都好可愛,個個都印有貓圖案,連筷子座都是貓公仔設計,愛貓人士黎到應該會幾興奮。

炸雞外皮脆口,配有芥未味的千島醬。

青瓜配上甜豉油及芝麻,爽脆可口。

蒸蛋蒸得幾滑溜,內有海鮮及表面有黑松露,十分香口。

燒自家制馬友一夜干

鹽燒牛舌及自家炆牛舌