2021-05-31 666 views
是一間值得推介的餐廳,服務態度專業,店員對每一道菜都悉心介紹,而每一款菜的味道都各有特色,環境裝修設計也令我覺得好舒服,但是在炎熱夏天裡,就不建議坐室外 總括來講有超級水準值得一去
2021-05-30
$1200 (Dinner)
2021-05-29 3003 views
又一打卡餐廳好介紹, 呢到係尖沙咀1881既復古建築物, 前身水警總部遺址翻新,. 訂左室外位置, 要2個月前訂位, 向4月仲未太熱時又唔太涼既時間最合適,  加埋經典三層Tea Set,包括兩款英式鬆餅+四款咸點及甜點,加埋一碟冷盤, 仲有木造建築及吊扇,真系好有味道. 食物有水準加埋面對海景,  過左一個輕鬆既下午. 甜點: Strawberry Crème Brûlée Pistachio Tart 士多啤梨布甸開心果撻: 系士多啤梨布甸撻加上開心果碎, 感覺幾清新French Wild Strawberry & Lemon verbena cake 士多啤梨慕絲檸檬馬鞭草蛋糕: 最特別系士多啤梨既外表, 非常吸引, 士多啤梨加檸檬酸酸地唔會好漏Belgium strawberry cream & sponge比利時士多啤梨海綿蛋糕:外表平凡但軟熟既海棉蛋糕, 加埋士多啤梨好夾味Local Farm Strawberry tiramisu parfait士多啤梨意大利芝士餅慕絲杯: 呢個系士多啤梨tiramisu, 咖啡加埋士多啤梨唔會令人失望咸點: Strawberry Yog

甜點:

咸點:
Strawberry Yoghurt & Lobster Sandwich士多啤梨乳酪龍蝦三文治: 雖然外表似甜點但其實咸點嚟,乳酪加埋龍蝦做三文治餡又點會唔好味, 仲想食多份

Duck Foie Gras Cup Cake, Strawberry & Fig Balsamic鴨鵝肝杯蛋糕、士多啤梨和無花果香脂: 最愛鴨鵝肝, 平時搭麵包, 宜家搭Cupcake 有創意味道幾特別.

Crab & Strawberry with Pan Cake, Caviar蟹肉草莓魚子醬配煎餅: 兩塊班㦸中間夾魚子醬同埋蟹肉絲,高貴之選.

Strawberry & Brie de Meaux Tart 士多啤梨芝士撻: Brie de Meaux系法國芝士, 口感軟滑, 半融化的狀態, 呢款芝士系一種帶有潮濕樹葉和菇菌香味, 同一般芝士味道有所不同.

另外仲有一碟冷盤,都系士多啤梨加新鮮三文魚仲有啲蕃茄仔做伴碟

以士多啤梨為主題做下午茶, 又酸又甜味道一D都唔會漏,  加上師傅創意及用心制作, 咸點整到好似甜點咁, 甜點外表精緻, 配搭有驚喜😊

2021-04-11
上星期五去ODEA 試試她們的tea,服務員整體服務不錯,負責餐廳內的服務員服務更是一流,細心介紹high tea的內容和建議食法次序,但不會太騷擾,需要服務時,很快有人埋來幫忙。因餐廳外露台已經早被預約,到了餐廳內用餐,餐廳內部環境典雅舒服,是跟朋友傾計一聚的好地方。食物質素不錯,兩人價錢650左右,這樣的服務和環境,價錢合理!

2021-05-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-05-16 699 views
《Odea》位於House 1881 公館內,戶外位置很搶手,慶幸「為食貓」第一次就訂位成功💥聽聞大廚是前洲際Spoon的主廚,相信唔會中伏。今次是朋友的生日飯,因為位置是在半露天的位置,天氣唔算熱,未點食物,心情已經比英倫風的建築物吸引了☀️☀️☀️我們點了$398 3 course 的午餐,course 中我們各算不用的菜,咁就每樣菜都可以吃到了💫服務員(看制服應該是經理吧)非常細心,而且會教我地怎樣吃才是最佳吃法,而且對於顧客問題亦會細心解答。總結:如果想在中午休休閒閒吃個午餐,又唔會比人趕,我會再次選擇來這裡,而且搵日要黎High 下Tea🥰
聽聞大廚是前洲際Spoon的主廚,相信唔會中伏。
法國菜
法國菜
2021-05-12 655 views
咁耐以嚟間中都有衝動想嚟試試位於1881正中位置嘅餐廳 如果唔係好朋訂呢度為我慶祝生日我諗都唔會試到呢間不錯嘅餐廳 平時見openrice 嘅share 通常好多人都係嚟食high tea餐廳主打貴精不貴多 如果嚟食一定要request outside area 同埋餐廳outside 位置真係好適合嚟傾計談心 今次仲安排咗最後更寧靜位置俾我哋朋友今次訂呢間餐廳都係有朋友推介呢 又係每次不同嘅面包 餐廳仲可以俾客人自選侍應親自過嚟介紹添 最有特式嘅係 佢哋係配honey嘅 啱晒我鐘意食甜包嘅口味頭盤仲有驚喜 ~黃油慢煮法國鴨肝 侍應上枱前先會要倒上中國黃酒 所以黃酒就唔會搶晒鴨肝嘅味道 慢煮鴨肝真係第一次食法式馬賽海鮮濃湯伴意粉 烤日本和牛 👍👍👍好少法國菜會用上日本和牛 今次仲要係用烤嘅方法 都係第一次食 話明和牛肉質方面不用多講配菜 法式香蒜炒蘑菇 味道都有驚喜 整體嚟講餐廳唔係傳統嘅法國菜用咗好多創新元素煮法特別係黃酒慢煮鴨肝 都好有驚喜
餐廳主打貴精不貴多

Celebration
Birthday
  • 黃酒慢煮鴨肝
2021-05-11 326 views
喜歡士多啤梨的女生應該會心心眼。整體的士多啤梨tea set色香味俱全。第一層scone,第二層是咸點,最有驚喜。最底的一層是甜點和蛋糕,意外地不太甜。唯獨頭盤的smoke salmon不啱口味。如果book枱,建議balcony位置,影相效果好。下次會再試午餐!

如果book枱,建議balcony位置,影相效果好。

下次會再試午餐!
2021-05-10 416 views
環境好舒適, 好清靜, 非常適合同朋友傾吓偈😆甘岩今次我地撞岩換左士多啤梨🍓Menu全部都pink pink , 好靚🥰🥰味道都好好😋😋 598/2 , 但份量足夠3人食我地兩個女仔最後係食唔曬😖

環境好舒適, 好清靜, 非常適合同朋友傾吓偈😆

甘岩今次我地撞岩換左士多啤梨🍓Menu

全部都pink pink , 好靚🥰🥰

味道都好好😋😋

598/2 , 但份量足夠3人食

我地兩個女仔最後係食唔曬😖

2021-05-09 308 views
༺ODEA༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 呢一間下午茶係喺1881公館入邊🏯,成座建築物以白色為主,設計有優雅復古嘅感覺🌹,下午茶嘅擺盆以鳥籠設計為主🕊,而且圍左一圈圈嘅綠葉🌿,有童話森林嘅感覺👸🏻。值得一讚嘅係員工服務方面👩🏻‍💼👍🏻,佢真係會每一樣嘢食都介紹一次,最重要嘅係好細心咁幫我哋影相📷,影到我哋满意为止。💕∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 餐廳🛎:ODEA 地址📌: 尖沙咀廣東道2A號1881主樓地下 價錢💲:498 /2位(另計+1服務)營業時間⏰ :星期一至日 12:00~21:00 交通🚗:港鐵尖沙咀/尖東站 L3 出口, 步行約8分鐘🚶🏻‍♂️∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ Follow我哋 @foodoirsis 💋帶你去到更多打卡嘅地方❣️
༺ODEA༻

餐廳🛎:ODEA

地址📌: 尖沙咀廣東道2A號1881主樓地下

價錢💲:498 /2位(另計+1服務)

營業時間⏰ :星期一至日 12:00~21:00

2020-08-13
2021-05-09 292 views
༺ODEA༻

餐廳🛎:ODEA

地址📌: 尖沙咀廣東道2A號1881主樓地下

價錢💲:498 /2位(另計+1服務)

營業時間⏰ :星期一至日 12:00~21:00

2020-08-13
Tea
2021-05-07 365 views
今次選擇座落1881 Heritage 嘅ODEA食飯慶祝Wedding anniversary,剛好餐廳只提供tasting menu,不過就有8或10 course可以選擇,經過服務員嘅講解,最後我哋都係揀8 course!未上主餐前就先展示一下菜式所用嘅香料,更附上一件餐前小吃,賣相真係一流!餐包嘅相我無放,不過尼晚總共有三款包可選擇,我個人比較喜歡暖暖嘅牛油軟包,加上蜜糖非常美味第一道菜以一個小木盒盛住樱花蝦,上面放上蝦片,配合青瓜北海道帶子同魚子,蝦片香脆不油膩,食落反而覺得清新牛油果卷內藏紅蝦,放上魚子醬點䮕,再拌芒果salsa ,紅蝦鮮甜、芒果salsa非常醒胃!Japanese clam配上香茅打出嚟嘅泡泡,蜆肉軟滑,香茅foam能帶出鮮甜味Oyster 配上海葡萄,原來都幾夾尼個意粉係用左四川胡椒,味道麻麻辣辣再配langoustine🦞海螯蝦,肉厚鮮甜,好特別嘅味覺享受旁邊點點醬汁係廚師為怕麻辣嘅朋友用作解辣,認真細心。中國黃酒配法國鴨肝中西fusion真係第一次,黃酒有少許解膩嘅作用,不過我就比較喜歡傳統製法!尼款湯出場嘅時候响盛器放上Japan squid,服務
Oyster 配上海葡萄,原來都幾夾
旁邊點點醬汁係廚師為怕麻辣嘅朋友用作解辣,認真細心。
尼款湯出場嘅時候响盛器放上Japan squid,服務員隨後再從壺倒出濃濃嘅西洋菜湯,西洋菜湯好creamy,尼種西式煮法又幾順口
又到左sorbet清清口腔嘅時候,話咁快到主菜喇
第一份係日本A5西冷,我哋楝左medium rare, 肉嫩牛味重,再配埋黑胡椒汁,真係好正!旁邊放左油封蕃茄同洋蔥醬,酸酸可以中和A5嘅油膩感!
Black cod fish以味噌調味配上蝦焗製,旁邊再放上义燒醬汁,擺盤精美,估唔到咁好味道,真係值得一試
終於到左最後嘅甜品
賣相一流,一樣俾到驚喜,竟然係一個辣味嘅朱古力蛋糕,而且個蛋糕並唔係用麵粉製作!上層再加上柑橘sorbet,兩者配合又真係好特別。
總括嚟講個,喜歡試吓新嘢嘅朋友真係值得一試!
2021-04-27 5651 views
今天食完這餐午飯感到非常滿意, 要立即寫低食後感想. 首先要由訂座開始說起, 親自打電話到餐廳訂座, 服務員非常有禮貌. 訂座收線後便立即收到餐廳所發出的確認訂座短訊.餐廳位於尖沙咀1881, 建築設計已經很美觀, 沿扶手電梯上到三樓, 餐廳門口的室外位置真的很漂亮&舒適, 令人感到心境舒暢😚😚當你收到確認訂座短訊, 內附有當日餐單, 分別有兩道菜/三道菜/四道菜選擇. 我們也詢問服務員, 原來餐單是每兩/三個月換一次我與朋友分別選擇兩道菜&三道菜, 再加杯咖啡作結尾😋 點餐後會有服務員送上麵包籃, 內有三款不同麵包給你選擇, 而這張相只是其中兩款, 麵包是熱哄哄的, 跟蜜糖海鹽橄欖油, 點食又有另一番風味頭盤新鮮蟹肉配有機蕃茄開心果新鮮的蕃茄沙律菜, 蟹肉撈在沙律醬內, 有少少蟹腥味, 不過整體味道清新好味😋日本魷魚配摩洛哥香料,牛油果及芒果莎莎這碟味道非常多元化, 所謂摩洛哥香料, 本人覺得似咖哩味, 魷魚爽口配新鮮沙律菜, 牛油果亦很新鮮&好creamy, 旁有酸酸開胃的芒果莎莎😋沙律烤薄切西冷配秘製燒烤醬當服務員送上這沙律時, 已介紹這個燒烤醬 味道偏鹹, 建議撈埋底部沙律菜一

頭盤
新鮮蟹肉配有機蕃茄開心果
新鮮蟹肉配有機蕃茄及開心果

日本魷魚配摩洛哥香料,牛油果及芒果莎莎
日本魷魚配摩洛哥香料牛油果及芒果莎莎

沙律
烤薄切西冷配秘製燒烤醬
服務員送上這沙律時, 已介紹這個燒烤醬 味道偏鹹, 建議撈埋底部沙律菜一齊食. 西冷肉嫩口, 底部有新鮮的沙律菜&車厘茄
烤薄切西冷配秘製燒烤醬

主菜
燒鯛魚及蟹肉炒蛋配芹菜根及紅蘿蔔
鯛魚煎得幾好, 炒蛋嫩滑, 薄切芹菜根及紅蘿蔔, 不過本人覺得芹菜根及紅蘿蔔的醬汁有有點騷味
燒鯛魚及蟹肉炒蛋配芹菜根紅蘿蔔

摩洛哥風味烤雞配蝦配芹菜根及紅蘿蔔
送餐時, 烤雞配蝦造型是長方形圍牆企起來😅 基本上這件食物是分上下兩層, 一層是煎香雞皮的雞肉, 另一層是煎過的蝦膠. 摩洛哥風味就像之前所說的咖哩味. 薄切芹菜根及紅蘿蔔的醬汁有點騷味. 這個烤雞肉質嫩滑, 不鞋口. 整體味道口感非常特別😋👍
摩洛哥風味烤雞配蝦, 芹菜根及紅蘿蔔

烤九層塔虎蝦
這個主菜是要另加$98, 三隻頗大隻虎蝦, 蝦肉新鮮彈口, 配有醬汁煮過的洋蔥絲, 微辣惹味. 味道都不錯😋
烤九層塔虎蝦

最後, 另加$25叫了一杯熱泡沫咖啡作總結. 咖啡香&滑
熱泡沫咖啡

整體用餐經驗非常滿意, 環境好👍服務好👍食物好👍, 已安排下一次再次光臨品嚐🤗 看過主餐牌, 食午餐性價比高過食晚餐😬

2021-04-27
Lunch
2021-04-26 513 views
終於來到了ODEA,這裏的戶外位真的一位難求,我們早了一個多月訂位才book 到!雖然這裏也有brunch menu,可是難得來到當然要嘆個貴婦afternoon tea!這裏的裝修懷舊富英倫風,加上外望1881園景,還有那純白風扇、吊燈,再加上好天氣,一切就是那麼美好!Afternoon tea 價錢合理,人人坐戶外都黎食呢個!三層高的尖三角設計,食物顏色配搭豐富。最上層是鬆餅和果醬!中層是咸點,龍蝦肉三文治、蟹肉馬卡龍、和牛酥餅、南瓜撻等,味道都十分不錯!最下層的野莓朱古力杏仁撻、抹茶栗子蛋糕、芒果布甸,比我預期中好,甜品做得頗出色!星形馬卡龍就不過不失。整體而言,這個afternoon tea我是滿意的,食物味道不差,最重要是環境復古打卡一流,加上好天氣,感覺寫意又悠閒!

2021-01-31
Tea
​📍 Odea同C先生慶祝anniversary 緊係要揀啲靚又有浪漫情調嘅地方慶祝啦。平時見冇乜人去1881 Heritage有間可以坐戶外既法國餐廳,價錢又合理。就book左位,特別request左戶外位置。➖➖餐廳屬Lubuds旗下餐飲品牌,係1881公館既the steak room,后園,The Cell都係屬同一集團。Odea有戶外座位,庭廊具歐陸風情,如果係晏晝黎食下午茶,會有置身外國嘅感覺。➖➖ ​📌Baked Escargots with Garlic Herb Butter 法式香草焗田螺 $168Odea招牌菜,一向對法式焗田螺都好有要求,呢碟都滿足到係香港想食田螺既craving。底下有好多薯蓉,出乎意料之外咁好食,leighleigh平時好唔鍾意食薯蓉都食左好幾啖,食落好軟綿滑身,唔係好重芝士味同牛油味蓋過主角田螺既味道。個醬汁好香,帶點甜味,又有香草味,好有層次。如果田螺唔煮過熟,再帶啲creamy既質感會更開心。➖➖​📌 Chinese Yellow Wine Duck Foie 黃油慢煮鴨肝 $188好特別嘅一碟,用中式酒壺呈上經調煮嘅黃酒,微暖。淋上鴨
​📍 Odea
➖➖
​📌 Chinese Yellow Wine Duck Foie 黃油慢煮鴨肝 $188好特別嘅一碟,用中式酒壺呈上經調煮嘅黃酒,微暖。淋上鴨肝後有一層泡泡。服務員溫馨提示可以飲埋啲酒。鴨肝厚身富有油香,同黃酒味道意外地夾。

➖➖
​📌 Grilled Iberico Pork Rack & Collar 烤西班牙黑毛豬架及梅頭肉$468
烤得好脆口,梅頭肉烤到好似有少少叉燒,好脆口。,黑毛豬架份量唔少野,好大舊,啲肉外脆內軟,黑毛豬架如果可以再juicy d就更好,覺得有少少overcooked。
➖➖
​📌 Seared Hokkaido Scallop with Lard & Long Macaroni, Shellfish Jus 香燒北海道帶子配秘製通心粉$268
賣相超吸睛,有4份帶子放上特製通粉上面。通粉係袖幾條通粉合成一個好似長方盒子狀咁,好特別。帶子燒得好香,外層微微帶焦,而內裏肉質好嫩滑,食落好鮮甜。通粉食有al dente口感,但又好入味,吸左龍蝦醬汁既精華。連埋一啖咁食真係好正,食到帶子既鮮嫩同埋通粉既濃香。
​📌French Toast
緊係嗌返個甜品做結尾啦,有流心custard,雪糕係walnut味,炸得啱啱好,完全唔會油膩,連埋水果一齊食中和左之前既飽腹感。perfect ending for the night!
➖➖
All in all,呢間餐廳浪漫有情調,服務好好,會好細心幫各位影相。各位男士如果想氹女朋友又或者係慶祝生日or紀念日。Odea絕對係一個唔錯嘅選擇。
地址: 尖沙咀廣東道2A號富衛1881公館主樓地下
➖➖
人均消費:$750 (subject to service charge)好食指數:4.5/5
抵食指數:4/5環境指數:4.5/5服務指數:4.2/5
朋友週末跟我慶祝生日特意訂了這家餐廳 實在讓我十分驚喜。餐廳位於尖沙咀1881內,這棟大樓充滿英式殖民地建築風味,以前是印度水警的總部,在香港來說實在非常漂亮。週末有很多人在這裡擺婚宴或影婚紗相,背後有一大片草地擺戶外婚宴實在非常浪漫。週末點了這裏的中午套餐,前菜是鮮蟹肉配有機蘑菇及牛油果,蟹肉的味道比較清淡,不過配菜蘑菇牛油果加上火箭菜混在一起吃口感很清新,廚師加了一點薄脆更點出蔬菜的香味。另外服務員還送上了麵包藍,芝士麵包條特別鬆脆好吃。沙律點了羅馬生菜配蝦沙律,大蝦配上生菜非常清新,夏天吃這道菜特別涼快。絕對是整個套餐 我最喜歡的一道菜。主菜點了燒鯛魚及蟹肉炒蛋,燒鯛魚魚肉比較嫩滑,而且魚肉很新鮮,魚皮燒得香脆,不過蟹肉炒蛋還是太過清淡,蟹肉味道不夠濃。但整體還算可以。甜品店了芒果拿破崙配開心果雪糕,這道菜做得只算合格,拿破崙皮做得不夠香脆,夾層的忌廉 也不夠厚,普普通通吧。整體來說環境非常漂亮,食物賣相也不錯,但味道只屬於中等偏上。以法國菜來說感覺衹是一般。

2021-04-11
$600 (Lunch)
2021-04-06 624 views
今日同老公慶祝生日🎂,真係值得一讚,環境一流,今日天朗氣清!而且,預先訂咗露台位,每個角落影出嚟D相一定靚;服務態度非常有禮,員工亦細心講解食材配搭,下午茶套餐,係比人有驚喜!份量給人一個剛好;味道上也適中,所以,值得介紹。