Odelice! (新城市廣場一期)

Restaurant: Odelice! (新城市廣場一期)
Terms & Details:
2024-09-24 2535 views
見同屋企人未食過法國菜,今日中午經過見呢間有油封鴨腿,之前喺其他店鋪食過好好食想介紹俾屋企人品嚐和回味一下,而且有班尼迪克蛋我都未食過,好想試,所以就入咗呢間鋪試下 當打算叫幾個午市套餐時,侍應話星期一至五冇班尼迪克蛋提供,原因係工序繁複 唯有改叫其他套餐。 最終選咗黑松露雜菌烩飯、法式牛肉漢堡配薯條和香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒。三個餐頭盤要咗個個餐湯、炸黑松露蘑菇球,同埋加錢要西班牙白毛豬火腿(50g)。蔬菜蓉忌廉湯:入口好香菜味同好creamy,另外加係湯嘅金華火腿粒帶少少鹹香炸黑松露蘑菇球:新鮮熱辣炸起勁熱,外脆內軟,好香黑松露味西班牙白毛豬火腿(50g):冇得輸,鹹香啱啱好恰到好處,好好味黑松露雜菌烩飯:整個飯好香黑松露味,飯粒硬度恰到好處。 唯一係鹹咗少少法式牛肉漢堡配薯條:薯條好脆,牛肉漢堡入口好juicy多汁香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒:鴨腿有香橙味,但有少少鹹 而且鴨肉質唔似我在其他食店,入口唔使用力即融嘅感覺,呢間要用少少力咬,比較遜色,蘆筍比較老有啲渣呢間法國餐廳唔算上等衹係普普通通,而且啲位有啲逼枱面唔夠大,叫多幾個餐就冇位放
我都未食過,好想試,所以就入咗呢間鋪試下
唯有改叫其他套餐。 最終選咗黑松露雜菌烩飯法式牛肉漢堡配薯條香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒

蔬菜蓉忌廉湯
炸黑松露蘑菇球:新鮮熱辣炸起勁熱,外脆內軟,好香黑松露味
炸黑松露蘑菇球
西班牙白毛豬火腿(50g)
黑松露雜菌烩飯
法式牛肉漢堡配薯條:薯條好脆,牛肉漢堡入口好juicy多汁
法式牛肉漢堡配薯條
香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒:鴨腿有香橙味,但有少少鹹
香橙油封鴨腿蘆筍燒薯粒
凍檸檬茶
美式咖啡
2024-07-29
$151 (Lunch)
蔬菜蓉忌廉湯
炸黑松露蘑菇球
西班牙白毛豬火腿(50g)
法式牛肉漢堡配薯條
凍檸檬茶
美式咖啡
2024-09-07 3907 views
Odelice 位於沙田新城市廣場嘅分店採用了半開放式設計,餐廳周圍放置了花草🪴怖置,魷魚置身法國巴黎街頭嘅餐酒館感受到浪漫🌹愜意嘅vibe👍🏻一貫對於法國菜嘅印象都係價錢比較貴,Odelice 有別於其他餐廳,主打家庭式法國菜,以親民價錢就可以品嘗到地道法國菜😌另一大讚嘅係店員嘅服務相當到位,會留意👀食客嘅需要同進食速度,好以安排下一道菜👍🏻👍🏻除咗a la carte menu ,仲有2-5人晚市套餐可以選擇,無論二人晚餐定家族朋友聚會都非常適合🈴我地今晚就揀咗二人晚市套餐,任選兩款小碟,兩款主菜連餐湯及餐前小法包🥖法式點心拼盤拼盤有6款小食點心,法式醃蘿蔔爽爽脆脆,沾上秘製醬料一齊食,別有一番風味☺️西班牙火腿鹹香十足,迷你蛋批同蟹肉塔,細細件一口size 好方便,炸黑松露蘑菇球係小妹最愛,外脆內軟👍🏻👍🏻巴黎式芝士蛋糕🍰芝士蛋糕較一般更濕潤,入口順滑綿密,配上酸酸甜甜嘅紅莓醬,平衡芝士嘅甜膩感。再配上額外加配嘅XTC雪糕,冷熱搭配更加滋味❤️原隻烤龍蝦🦞原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭

法式點心拼盤

巴黎式芝士蛋糕🍰

原隻烤龍蝦🦞
原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭仲附上即叫即炸粗薯條,都唔使另外再嗌小食😆

阿根廷🇦🇷安格斯牛脊肉
7成熟安格斯牛鄭肉熟度剛好,外面煎到焦糖化而入面仲係粉紅色,切落去啲肉汁即刻流晒出嚟😆😆淨係睇到流晒口🤤🤤沾上鴨肝砵酒醬汁更滋味,伴碟嘅燒薯粒同埋烤蘆筍都唔可以錯過👍🏻

• 法式點心拼盤
  • 炸黑松露蘑菇球
2024-09-04 3355 views
呢間餐廳原來有五間分店, 今次就試下新城市廣場既分店先, 佢係走巴黎小酒館風格的法式餐廳, 以法國菜為主, 餐廳以藍色格調和外圍有花草群作裝飾, 裡面感覺優雅, 坐位舒適。晚市雙人套餐 $538包括有兩個頭盤 + 兩主菜。Starter/甜品,可以各一,或者兩個頭盤/兩個甜品都可以, 自由選擇~*餐湯甘荀打蓉製成既濃湯, 湯好濃郁又夠熱, 好飲。配埋小法包, 牛油加左小小鹽, 更有味道~*法式點心拼盤拼盤6款小食各有特色, 小蘿蔔仔好得意爽脆, 點埋特別醬料一齊食, 好有新鮮感, 香濃迷你蛋批和蟹肉他他塔唔錯, 西班牙火腿有鹹香味, 外酥內軟的炸黑松露磨菇球我就最喜歡, 黑松露味道香濃~*煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)鴨肝煎得外脆內軟,食落濃郁, 鴨腿拆肉, 不會太咸, 意粉軟硬適中掛滿忌廉汁,好creamy。*油甘魚海鮮鍋
包括有油甘魚,黑青口,蜆同薯粒。個海鮮濃湯汁味道唔錯。*芒果,紅莓醬可麗餅-椰子雪糕可麗餅上面鋪滿鮮甜的芒果粒和塗上紅莓醬,加上很香的椰子雪糕,味道有層次。我自己完show後, 當然要飲番杯酒開心下啦, 叫左杯 House White Wine, 要fruit
晚市雙人套餐 $538
*餐湯
*法式點心拼盤
*煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)
*油甘魚海鮮鍋

包括有油甘魚,黑青口,蜆同薯粒。個海鮮濃湯汁味道唔錯。
*芒果,紅莓醬可麗餅-椰子雪糕
我自己完show後, 當然要飲番杯酒開心下啦, 叫左杯 House White Wine, 要fruity啲, 店員介紹左(Nuala)俾我, 唔錯, 好香又易入口, 朋友就叫左杯花茶飲(ChamomileTea)~
呢到整體服務良好, 會再次光臨試下其他食物。
2024-09-02
Type of Meal
Dinner
🇭🇰 Sha Tin 沙田|Odelice! Wanting to visit France 🇫🇷 but forced to stay in HK? No worries, 😉 you can now enjoy fantastic French food in HK easily at Odelice! 🥹 Their dinner set is just $528 for 2 people! 😯 I tried it and ordered:🔥 Seared Scallops 🔥 This is definitely the right choice for appetisers! 🤤 The scalloped are seared perfectly and goes very well with the cauliflower purée! 😋🦆 Seared Foie Gras & Confit Duck Leg Spaghetti 🍝 I love how oily and juicy the foie gras is ❤️ and when the spaghetti
🇭🇰 Sha Tin 沙田|Odelice!

🔥 Seared Scallops 🔥

I love how oily and juicy the foie gras is ❤️ and when the spaghetti is soaked with the juice, 😩 they smell and taste even better!

🇦🇷 Argentinian Angus Ribeye 🥩
They put a lot of spice on top of the steak and it is cooked to medium rare, 😜 which is not chewy at all. I also love the truffle red wine 🍷 sauce that goes with it! 😊

🧀 Speculoos Basque Cheesecake 🍰
This Basque cheesecake is one of the best I have ever tried! 😍 It is so heavy in taste and I love every bites of it! 😚 It’s freshly made from the kitchen, so there’s lava in it 😍

I also love the interior design that seemingly brings you back to 🇫🇷~ Come and check them out! Thank you for the great hospitality and yummy food ✨

📍 Shop 628, 6/F, New Town Plaza Phase I, 18-19 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
💲Price per person: $264 + 10% service charge
  • 焦糖餅乾口味芝士蛋糕
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 Odelice! @沙田@o.delice💁🏻BISTRÔT SET FOR 2 $528晚市雙人套餐 (Soup + Starter + Main + Dessert 餐湯+頭盤+主菜+甜品)💁🏻餐湯溫潤順口,湯頭清爽怡人,食材精選,開胃開始,為整個晚餐打下良好基礎。搭配小法包,酥脆外皮內裡綿軟,令人食指大動💁🏻法式點心拼盤這道點心拼盤有成足足6款食物。而且每款都有其獨特之處,從香脆的法包手指餅配醬料(有點像吞拿魚檸檬夾心餅,爆多醬料)到香濃的迷你蛋批(鬆餅加蛋的組合很驚喜)到層次豐富的西班牙火腿(浸浸鹹香味由0開始慢慢到100),再到外酥內軟的炸黑松露磨菇球(由少少辣味到他他味再到黑松露味到cream味),如果覺得太油膩的話可以食兩片酸瓜中和油膩感,每一項都讓人回味無窮,令人對還未上的主菜更有期待感。💁🏻吞拿魚他他、厚三文魚藏盛、阿根延安格斯肉眼牛排三道主菜均為高品質食材,烹調手法出眾。吞拿魚他他清新爽口,大大粒青口,無骨的厚身三文魚肥美之餘還煙靭多汁(又結實又大件,配羅宋湯汁),牛排入口即化,還有連皮馬鈴薯粒,搭配特製醬汁,層次豐富😻😻
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 Odelice! @沙田
@o.delice

💁🏻BISTRÔT SET FOR 2 $528

💁🏻餐湯

💁🏻法式點心拼盤

💁🏻吞拿魚他他、厚三文魚藏盛、阿根延安格斯肉眼牛排

💁🏻焦糖餅乾口味芝士蛋糕
這道甜點糅合了焦糖餅乾的香脆和綿密濃郁的芝士蛋糕,口感層次豐富,甜而不膩,超級完美

💁🏻白葡萄酒
酸度適中,清新爽口,與整個晚餐搭配得恰到好處,為整頓餐飲劃下完美句號。
💁🏻Herbal tea

是否推薦↩️?
✅無論是環境、菜式本身還是搭配,都體現了高超的廚藝和精緻的用餐體驗、拍拖一流
  • 阿根廷安格斯肉眼牛排
1K
2 day(s) ago 0 views
只有Odelice能帶給我輕鬆享受法式美食撇除繁文縟節雖然餐廳是連鎖店但服務和食物沒半點鬆懈假日bruch menu很精彩怪不得客人絡繹不絕頭盤,主菜和餐飲均有幾款選擇也可加購小食和甜品豐富一下菜式一道接一道的上卓節奏掌握的不錯同時不覺得緊迫是日餐湯是creamy椰菜花聽到別的老餐饕說這是餐廳的signature果然名不虛傳如果大家巧遇椰菜花湯記得不作他選必點這一道菜!炸黑松露磨菇球也不錯切開時,濃濃的黑松露味立馬飄出來了加購了小食白蘭地大蜆蝸想不到份量如斯大方!那個白蘭地忌廉汁真是太太太美味有點想叫一盤意粉沾滿醬汁幸好主食中有薯條可以把醬汁沾完否則實在是太浪費大廚的廚藝了!主菜阿根廷安格斯肉眼扒伴薯條和忌廉肉汁自覺忌廉肉汁只是錦上添花因為肉眼本身已經十分美味略嫌筋多了一點,雖不至影響口感糖漬煙肉多士甜和咸之間,煎至香脆的煙肉配牛油果和炒滑蛋富麥香的多士還有糖漬香煎薯粒欲罷不能的組合甜品是香草雪糕配朱古力布朗尼配上expresso奶油糖醬怎麼可以這麼好吃!香草雪糕帶點椰子味還吃到椰絲的餐茶冰美式和法國熱茶earl grey完美又豐盛的bruch服務貼心殷勤,非常值得再來
只有Odelice能帶給我
輕鬆享受法式美食撇除繁文縟節
雖然餐廳是連鎖店
但服務和食物沒半點鬆懈

假日bruch menu很精彩
怪不得客人絡繹不絕
頭盤,主菜和餐飲均有幾款選擇
也可加購小食和甜品豐富一下
菜式一道接一道的上卓
節奏掌握的不錯同時不覺得緊迫

是日餐湯是creamy椰菜花
聽到別的老餐饕說這是餐廳的signature
果然名不虛傳

如果大家巧遇椰菜花湯
記得不作他選必點這一道菜!

炸黑松露磨菇球也不錯
切開時,濃濃的黑松露味立馬飄出來了

加購了小食白蘭地大蜆蝸
想不到份量如斯大方!
那個白蘭地忌廉汁真是太太太美味
有點想叫一盤意粉沾滿醬汁

幸好主食中有薯條可以把醬汁沾完
否則實在是太浪費大廚的廚藝了!

主菜阿根廷安格斯肉眼扒
伴薯條和忌廉肉汁

自覺忌廉肉汁只是錦上添花
因為肉眼本身已經十分美味
略嫌筋多了一點,雖不至影響口感

糖漬煙肉多士
甜和咸之間,煎至香脆的煙肉
配牛油果和炒滑蛋富麥香的多士
還有糖漬香煎薯粒
欲罷不能的組合

甜品是香草雪糕配朱古力布朗尼
配上expresso奶油糖醬
怎麼可以這麼好吃!
香草雪糕帶點椰子味還吃到椰絲的

餐茶冰美式和法國熱茶earl grey
完美又豐盛的bruch
服務貼心殷勤,非常值得再來
慶祝重要日子想食法國餐,之前就想試吓由法國人主理嘅「Odelic!」,知道沙田新城市廣場有分店,預先book咗位。離遠見到門面寶藍色外牆好搶眼,餐廳內掛上綠色植物裝飾,黑白色地磚配藤椅,昏暗燈光加柔和燭光,尤如置身於巴黎街頭小酒館。店員笑容親切有禮貌,見到佢哋對每一枱客人都好細心,營造出愉快而有情調嘅氛圍。晚市套餐選擇多元化,二至五人餐自由配搭無煩惱。二人餐有兩碗餐湯、一款頭盤、兩款主菜同一款甜品,埋單三百幾蚊一位嘅法國菜,食出貴價嘅享受,性價比好高。❥ 晚市二人套餐 $538𝒮𝑜𝓊𝓅⍥ 意大利青瓜芝士湯湯底有薯仔質感,青瓜清新帶淡淡芝士香,配小法包同軟牛油,餐湯每星期都會轉換款式。𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
⍥ 生牛肉他他小漢堡𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮 𝓢𝓵𝓲𝓭𝓮𝓻𝓼秘製牛肉他他鋪滿香脆小漢堡,食到最raw嘅牛肉香味,加生鵪鶉蛋黃同辣椒蛋黃醬,口感更滑溜,夾埋小酸瓜一齊食清新減膩,配香脆薯條。ℳ𝒶𝒾𝓃⍥ 原隻烤龍蝦 +$135𝓦𝓱𝓸𝓵𝓮 𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻店員介紹龍蝦剛剛由法國新鮮運到,就一於試吓,一入口真心有驚喜,龍蝦肉厚,超新鮮爽彈,好好好鮮甜,烹調時間掌控得非常好,配芥末荷蘭
意大利青瓜芝士湯

𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮 𝓢𝓵𝓲𝓭𝓮𝓻𝓼
ℳ𝒶𝒾𝓃
⍥ 原隻烤龍蝦 +$135
𝓦𝓱𝓸𝓵𝓮 𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻
店員介紹龍蝦剛剛由法國新鮮運到,就一於試吓,一入口真心有驚喜,龍蝦肉厚,超新鮮爽彈,好好好鮮甜,烹調時間掌控得非常好,配芥末荷蘭醬汁,香濃帶酸,唔會搶咗龍蝦嘅鮮味,加檸檬汁更增添香氣。新鮮芝麻菜簡單加咗橄欖油同芝士已經好好味,薯條炸得外脆內軟,伴菜細節位都好出色。高質食材新鮮故然贏咗一半,大廚功架亦要大讚,必食推介。
烤法國鵪鶉
⍥ 烤法國鵪鶉
𝓡𝓸𝓪𝓼𝓽𝓮𝓭 𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓠𝓾𝓪𝓲𝓵
法國傳統菜式,鵪鶉熟度剛好,肉質緊致,嫩滑有彈性,味道鮮美。蘆筍非常爽嫩,醬汁係用番茄同紅甜椒煮成,濃郁帶番茄酸,有顆粒口感,配鵪鶉一齊食更能帶出肉嘅鮮味。
芒果紅莓醬可麗餅
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
⍥ 芒果紅莓醬可麗餅
𝓜𝓪𝓷𝓰𝓸 𝓜𝓮𝓵𝓫𝓪 𝓒𝓻ê𝓹𝓮
法國經典甜品,溫熱薄薄嘅可麗餅,微焦軟軟口感,有蛋香;表面鋪有新鮮芒果粒,味道酸甜;配甜甜紅莓醬,加埋自家製椰子雪糕,超冰凍,味道天然食到椰子顆粒,夾埋一齊食,恰到好處嘅酸甜滋味,完全唔覺得甜膩,無論溫度、口感同味道,層次都非常豐富。
Chardonnay、法國傳統花茶
⍥ 白酒 $75
𝓒𝓱𝓪𝓻𝓭𝓸𝓷𝓷𝓪𝔂
揀咗一杯法國傳統嘅Chardonnay,氣味濃郁,果香味豐富,為慶祝晚餐畫上完美句號。

⍥ 法國傳統花茶
飲杯酒,再泡一壺熱花茶,充滿醇厚法國香草味,食完飯傾吓偈好relax。
#Odelice!
地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
2024-10-28
$374 (Dinner)
Celebration
Anniversary
意大利青瓜芝士湯
生牛肉他他小漢堡
烤法國鵪鶉
芒果紅莓醬可麗餅
6 day(s) ago 0 views
本身都已經對新城市嘅餐廳冇咩信心全部都係大型連鎖品牌,而近來在大陸引入不少品牌, 唯獨是這一家法式小酒館, 他在沙田開了一年多,已經幫襯過不下數十次, 尤其是他性價比很高的午餐和下午茶餐。而這次晚上經過還在苦惱吃什麼時候,門口店員介紹晚餐時,他說剛剛更改了餐牌,而推介了幾道菜式也很值得嘗試就決定試試。 套餐有2-5人,平均大約$300一位, 2人餐選兩個頭盤兩個主菜,今晚選了<法式點心拼盤>和 <流心水牛芝士>, 主菜選了<黑豚豬安扒>和<香橙油封鴨腿>。點心拼盤有 蟹肉撻, 黑松露薯蓉球, 風乾火腿,菠菜蛋和三文魚蓉蟹肉加了水瓜柳, 酸中帶出蟹肉鮮甜不錯。基本上餐廳有水牛芝士我也一定會選,他們沒有選用蕃茄而是用醃製過的水蜜桃, 加上風乾火腿及火箭菜, 甜酸鹹甘, 每一口都不同感覺,非常特別,而他們選用的水牛芝士奶味十分香濃及新鮮。 主菜的黑豚豬鞍 雖然配菜沒有很大特色,很多西餐都是用南瓜蓉或甘筍蓉配搭, 但是讚賞是他們控制的火喉拿捏得十分準確,外脆, 內裡還十分juicy。油封鴨腿法菜招牌菜式, 香橙汁醬令到油封鴨腿不會

蟹肉加了水瓜柳, 酸中帶出蟹肉鮮甜不錯。

油封鴨腿法菜招牌菜式, 香橙汁醬令到油封鴨腿不會覺得油膩和很咸, 簡單配菜, 不會喧賓奪主。
套餐還有<是日餐湯和餐包>今天是椰菜花忌廉湯,覺得比以前更好。
今次就沒有吃甜品了,太飽了,也換了幾款不同的甜品, 下次再試。

2024-11-13
$300 (Dinner)
  • 香橙油封鴨腿
  • 法式點心拼盤
  • 伊比利亞黑毛豬肩肉
2024-11-08 0 views
🍽️ 香港搵食 🍽️} Odelice早排係沙田見到有間餐廳裝修好靚嘅法國風餐廳,周圍放滿左花花草草既佈置,已經諗住下次去開沙田就要去食呢間,lunch set有齊前菜、主菜同飲品,仲可以upgrade配菜同甜品!潛意識覺得法國菜價錢會好貴,但原來呢一間價錢好親民!所以長期會不停有客人等位👍🏻 西班牙白毛豬火腿火腿切得好薄,味道豐富,鹹香適中,配上酸青瓜一齊食,唔錯煙三文魚拼盤 麵包焗到好脆,夾埋三文魚一齊食,好味生牛肉他他入邊有蛋黃同埋香草碎,比以前喺韓國食嘅生韓牛更好食,有牛肉嘅鮮味亦都有彈牙嘅口感~再放喺烤得好鬆脆嘅麵包多士上面阿根廷🇦🇷安格斯肉眼牛排5成熟既安格斯既熟度岩岩好,外面煎至焦脆而入面既肉仍然係粉紅色架,睇見都流口水🤤🤤 牛扒一啲都唔韌,夠哂淋,配埋熱辣辣既薯條同黑椒汁,份量十足 🤤烤龍蝦 🦞 燴飯半龍蝦以芥未荷蘭醬烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁,燴飯軟硬適中,而且吸左龍蝦嘅鮮味,每一啖都好好食,絕對唔可以錯過🤓巴黎芝士蛋糕芝士蛋糕口感比平時食開既濕潤,甜而不膩,仲配埋酸酸甜甜嘅紅莓醬,可以平衡番芝士既膩👍🏻👍🏻📍沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓#odelice #法國菜 #
🍽️ 香港搵食 🍽️} Odelice

西班牙白毛豬火腿
火腿切得好薄,味道豐富,鹹香適中,配上酸青瓜一齊食,唔錯

煙三文魚拼盤
麵包焗到好脆,夾埋三文魚一齊食,好味

生牛肉他他

阿根廷🇦🇷安格斯肉眼牛排

烤龍蝦 🦞 燴飯

巴黎芝士蛋糕

📍沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓

#odelice #法國菜 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙嘴好去處 #沙田美食 #香港美食
2024-11-08 0 views
今次的光臨是老公為我慶祝生日,我們是第一次光顧。店長的細心,專業的服務態度,令我對紅酒的認識增加不少。其後由店員也詳細介紹我點了的紅酒,讓我感到被受重視。他們的細心服務,讓我第一時間享受到最佳美食。店員親切及可愛笑容,和客人之間的愉快聊天,一定令客人留下深刻印象。最後甜品碟上的Happy birthday wishes, 加上主動幫忙拍照,令我感受到我過了一個完滿的生日。多謝你們!
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 肉眼牛排配薯條
  • 白蘭地煮蜆
2024-11-08 86 views
1. 牛扒唔好食, 肉味唔夠亦唔香, 但5成熟口感OK2. 老婆食完當晚腸胃炎肚痾, 當晚有食不同海鮮,但相信係生蠔有問題,因為只有這道菜我無食&無事3. 前菜個湯唔好飲,似係紅湯打成泡沫狀,味道比較生&草青味,泡沫唔厚重,食落好空氣感4. 龍蝦算係意外地好食,有香味,肉有口感唔梅5. 鵝肝醬都好食,雖然及唔上原粒燒既好食,但都有鵝肝香6. 野飲係沙冰&無酒精cocktail,比較普通整體本來想俾3星,但食完肚痾再扣分雖然未必再幫襯,但都希望改善唔好食壞人。
1. 牛扒唔好食, 肉味唔夠亦唔香, 但5成熟口感OK
4. 龍蝦算係意外地好食,有香味,肉有口感唔梅
5. 鵝肝醬都好食,雖然及唔上原粒燒既好食,但都有鵝肝香
6. 野飲係沙冰&無酒精cocktail,比較普通

整體本來想俾3星,但食完肚痾再扣分
雖然未必再幫襯,但都希望改善唔好食壞人。
2024-11-07
2024-11-07 0 views
法國人主理,抵食正宗法國菜 🇫🇷😍 ℒ’𝑒𝓈𝓅𝑜𝒾𝓇 𝒻𝓁𝑒𝓊𝓇𝒾𝓉 𝒶𝓊 𝒸𝒾𝑒𝓁 𝒹𝑒 𝒫𝒶𝓇𝒾𝓈 海鮮批超好食!!😋😋 Crêpe also. ❤️🌟1️⃣𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗽𝗮𝗰𝗰𝗶𝗼煎封吞拿魚薄片sᴛᴇᴀᴋ🥩2️⃣𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗰ô𝘁𝗲 𝗙𝗿𝗶𝘁𝗲𝘀 𝟮𝟮𝟬𝗴肉眼牛排配薯條 220克🌟3️⃣ 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗶𝗲蕃茄焗海鮮批🌟4️⃣𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗖𝗼𝗰𝗼𝘁𝘁𝗲白蘭地煮蜆ғʀᴇɴᴄʜ ᴄʀêᴘᴇs: 🌟5️⃣𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹, 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝗔𝗹𝗺𝗼𝗻𝗱𝘀, 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗹𝗰𝗲-𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺海鹽焦糖醬,朱古力醬,杏仁片,雲呢拿雪糕法式可麗餅ᴅᴇssᴇʀᴛ 🍰6️⃣𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗠𝗲𝗿𝗶𝗻𝗾𝘂𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁 🍋法式蛋白霜檸檬撻

🌟1️⃣𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗽𝗮𝗰𝗰𝗶𝗼

蕃茄焗海鮮批

🌟4️⃣𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗖𝗼𝗰𝗼𝘁𝘁𝗲
白蘭地煮蜆

ғʀᴇɴᴄʜ ᴄʀêᴘᴇs:
海鹽焦糖醬,朱古力醬,杏仁片,雲呢拿雪糕法式可麗餅

ᴅᴇssᴇʀᴛ 🍰
  • 阿根廷安格斯肉眼牛扒
  • 煎封吞拿魚薄片
  • 南瓜湯
2024-11-06 0 views
久違既拍拖日🥰🥰🥰呢排為左結婚都要控制住飲食🥹但間唔中都要食好d先平衡架嘛😝今日去左odelice 試試佢個brunch (*´∀`)~♥₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷Brunch 好抵食 選擇又多頭盤 + 主菜 + 飲品 最平$95 就有☾⋆.頭盤⠀✨西班牙白毛豬火腿食落咸香惹味,白毛豬火腿脂肪分布平均,唔會過於油膩✨煙三文魚拼盤配埋多士食好好食 ☾⋆.˚ 主菜✨澳洲牛空腹排薯菜好惹味,牛味都好出✨阿根廷安格斯肉眼牛扒揀左5成熟,食落軟嫩多汁,牛味濃郁😙☾⋆.˚ 另外再加左香草醬煮蜆同埋朱古力合桃Brownie😋🤩🤩🤩食埋甜品好滿足🥰朱古力味濃郁又唔會過甜加埋合桃 口感好豐富 熱辣辣既Brownie配埋凍冰冰既雪糕perfect match 💗💗餐廳闊落 坐得都好舒服好岩約埋朋友黎傾下計食下飯😙📍Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號鋪#法式餐廳 #brunch # cheatday #高質西餐廳 #沙田美食 #odelice #法國菜 #西餐 #香港美食 #foodie #igfood
久違既拍拖日🥰🥰🥰
呢排為左結婚都要控制住飲食🥹
但間唔中都要食好d先平衡架嘛😝

Brunch 好抵食 選擇又多
頭盤 + 主菜 + 飲品 最平$95 就有

☾⋆.頭盤⠀

✨西班牙白毛豬火腿
食落咸香惹味,白毛豬火腿脂肪分布平均,唔會過於油膩

✨煙三文魚拼盤
配埋多士食好好食

☾⋆.˚ 主菜
✨澳洲牛空腹排
薯菜好惹味,牛味都好出

✨阿根廷安格斯肉眼牛扒
揀左5成熟,食落軟嫩多汁,牛味濃郁😙

🤩🤩🤩食埋甜品好滿足🥰朱古力味濃郁又唔會過甜

餐廳闊落 坐得都好舒服
好岩約埋朋友黎傾下計食下飯😙

📍Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號鋪

#法式餐廳 #brunch # cheatday #高質西餐廳 #沙田美食 #odelice #法國菜 #西餐 #香港美食 #foodie #igfood #goodvibes

沙田店好有法國風情,猶如法國露天茶座感覺,二人晚餐有好多選擇,先有餐湯同百吉麵包,再有前菜香煎帶子香煎帶子大大粒帶子好香,配搭忌廉煮大蔥,脆脆帶子好多汁,忌廉醬好美味香橙油封鴨腿好幼嫩鴨腿,油封鴨腿肉質好滑,加上香橙醬香味好有特別,又不會太油膩,配菜是燒薯粒及蘆筍原隻烤龍蝦足料大大原隻龍蝦,開半邊烤焗後上碟,配香脆熱辣辣薯條芒果紅莓醬可麗餅🥞好味道嘅法國Crepe 可麗餅,上面舖滿紅莓醬,再加芒果,酸甜味道交雜好好味,還有椰子雪糕好味道今晚選擇白酒及紅酒配法國菜,特別有氣氛🍷

香煎帶子

香橙油封鴨腿

原隻烤龍蝦
足料大大原隻龍蝦,開半邊烤焗後上碟,配香脆熱辣辣薯條

芒果紅莓醬可麗餅🥞

今晚選擇白酒及紅酒配法國菜,特別有氣氛🍷

2024-11-04 180 views
呢間法式餐廳都有幾間分店,今次嚟沙田呢間食晚市二人餐😉餐廳環境都有情調,用嚟慶祝都唔錯,成個Set都幾滿足✨🔸二人餐(HK$623)🔸餐湯&麵包Creamy嘅南瓜湯,仲有比較脆身嘅麵包,可以用嚟佔住湯食都得🥣🔸法式點心拼盤有5樣野:蟹肉他他,蕃茄紅甜椒蘸醬,迷你蛋批,炸黑松露蘑菇球,西班牙火腿,最鍾意係黑松露蘑菇球,黑松露味道好濃郁☺️🔸香橙油封鴨腿油封鴨腿好少食,肉質嫩滑,好濃嘅鴨味,仲有蘆筍同埋脆薯粒伴碟🌞🔸阿根廷安格斯牛脊肉擺盤都幾吸引,牛隻肉切成厚片,外面微焦入面就幾粉色,仲可沾鴨肝砵酒醬汁就更香🔸法式可麗餅澳門芒果果粒配上紅莓醬,酸酸甜甜幾開胃,仲有椰子雪糕🥥

🔸二人餐(HK$623)
🔸餐湯&麵包

🔸法式點心拼盤

🔸香橙油封鴨腿

🔸阿根廷安格斯牛脊肉

🔸法式可麗餅
澳門芒果果粒配上紅莓醬,酸酸甜甜幾開胃,仲有椰子雪糕🥥