Restaurant: Odelice! (新城市廣場一期)
Terms & Details:
2023-08-21 67 views
🚩Odelice! 上次就同男朋友食過佢哋嘅Brunch,今次同媽咪你試吓佢哋嘅晚餐~沙田分店裝修做得幾好,一如既往用咗寶藍色做主色,我哋安排坐咗一個半開放式座位,側邊仲有好多假花綠葉可以影靚靚相☘️🌹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Dinner for two $538✨Daily Soup 紅蘿蔔打成嘅湯,睇相都見到湯底仲有少少顆粒感紅蘿蔔性質有少少寒涼,所以都加左薑蓉中左返但其實真係要好認真品嚐先feel到,就算唔食薑嘅朋友都絕對接受到✨Pork Belly Bites用嘅係瘦五花腩((心感欣慰味道就比較似中式嘅燒五花腩,不過唔似中式咁脆身肉嘅位置保持左肉汁,熱辣辣而皮最面頭嗰層係非常脆身,中間嘅位置保留左豬皮軟軟糯糯嘅質感✨Soft-Shell Crab Risotto 軟殼蟹炸得非常靚仔,唔油膩Risotto中間唔會硬,芝士味十分濃郁✨Australian Ribeye steak +$30薯條幼身香脆肉眼order左5成熟,內裏粉粉嫩嫩肉質感比較重,邊位有啲焦香嘅感覺✨Lemon Meringue Tart 灸燒過嘅忌廉有一種獨特嘅香味中間嘅檸檬酸得來唔會話好刺激,恰到好處不
🚩Odelice!
🌈Dinner for two $538
✨Daily Soup
紅蘿蔔打成嘅湯,睇相都見到湯底仲有少少顆粒感
紅蘿蔔性質有少少寒涼,所以都加左薑蓉中左返

✨Pork Belly Bites
用嘅係瘦五花腩((心感欣慰
味道就比較似中式嘅燒五花腩,不過唔似中式咁脆身
肉嘅位置保持左肉汁,熱辣辣

✨Soft-Shell Crab Risotto
軟殼蟹炸得非常靚仔,唔油膩
Risotto中間唔會硬,芝士味十分濃郁

✨Australian Ribeye steak +$30
薯條幼身香脆
肉眼order左5成熟,內裏粉粉嫩嫩
肉質感比較重,邊位有啲焦香嘅感覺

✨Lemon Meringue Tart
灸燒過嘅忌廉有一種獨特嘅香味
中間嘅檸檬酸得來唔會話好刺激,恰到好處
不過略嫌撻皮唔夠牛油香

🌈French Oysters 4pcs $145
生蠔唔係話好大隻嗰啲,不過勝在夠濃味
第一次真係食到生蠔嘅金屬味,出乎意料地好食
如果鍾意食原味嘅話就建議配搭檸檬
重口味少少嘅可以加佢哋嘅秘製黑醋
2023-08-20 72 views
我和閨蜜一樣喜歡吃西餐,所以放假就相約來這裡吃個午餐。現在沙田新城市廣場都進註了這間餐廳,我倆不用出九龍都可以吃到啦!裝修光猛簡潔,佈置很多花花給客人有陽光和很溫暖的感覺。澳洲 M4+ 牛胸腹排 $148🥩200克 牛胸腹排,薯條,黑松露紅酒醬汁牛胸腹排份量也很多,肉質嫩又腍身配黑松露紅酒醬汁很特別又醒胃。很喜歡吃粗薯條,熱辣辣炸得夠乾身不會太多油,外炸得脆卜卜內薯條軟綿綿。軟殼蟹意大利飯 $135🥘蘆筍,龍蝦醬汁軟殼蟹炸得鬆脆,而意大利飯夠煙煙韌韌,滿滿龍蝦醬汁包著意大利飯,令吃每一啖都感覺非常之開心,還有蘆筍很爽脆鮮甜。凍檸檬茶🍹茶底香濃幼滑配合冰凍新鮮檸檬🍋真爽呀!肉桂蘋果可麗餅🍰到甜品時間今次我們點了肉桂蘋果可麗餅,加了肉桂的蘋果超甜又很香濃,可麗餅軟綿綿有蛋香。

裝修光猛簡潔,佈置很多花花給客人有陽光和很溫暖的感覺。

澳洲 M4+ 牛胸腹排 $148🥩
200克 牛胸腹排,薯條,黑松露紅酒醬汁

軟殼蟹意大利飯 $135🥘
蘆筍,龍蝦醬汁

凍檸檬茶🍹
茶底香濃幼滑配合冰凍新鮮檸檬🍋真爽呀!

肉桂蘋果可麗餅🍰

• 肉眼牛排配薯條
2023-08-14 84 views
最近發現沙田新城市廣場一期六樓開了一間新的Odelice法國餐廳,藍色田園外觀好有法國浪漫情懷,非常吸睛。今日約咗朋友來食個lunch,餐牌選擇都很多, 先來個熱辣辣的餐湯暖暖胃,主菜選了香煎盲曹魚和封油鴨腿肉意大利飯。香煎盲鰽魚柳,外皮煎得金香,味道不錯。封油鴨腿肉鹹香惹味risotto creamy煙韌。加了一個煎封吞拿魚薄片作為前菜,非常開胃 這個秘製酸汁令到吞拿魚味道非常鮮味。飯後甜品選了這個香蕉船,可麗餅煎香外脆內煙韌作為船底,上面有兩球軟滑雲呢拿、士多啤梨雪糕球和忌廉配上香脆花生、香蕉、士多啤梨、薄荷葉非常豐富又滋味。這裡店員服務非常熱情殷勤,內裏環境舒服 ,食物水準不錯,性價比高。下次可以試下happy hour和晚餐。

香煎盲鰽魚柳,外皮煎得金香,味道不錯。

封油鴨腿肉鹹香惹味risotto creamy煙韌。

下次可以試下happy hour和晚餐。

2023-08-14 156 views
我最近跟朋友去了位於沙田新城市廣場一期的法式餐廳Odelice!🇫🇷不論是餐廳的食物品質、服務態度還是裝修風格,都充滿了法國的味道。餐廳位於新城市廣場,交通方便各區朋友🥰。一踏入Odelice,我被它獨特的法式風格所吸引。餐廳的裝修考究而精緻,使用了柔和的色調和精心挑選的家具,營造出一種溫馨而浪漫的氛圍。餐桌上擺放著精美的餐具和玻璃蠟燭杯,這些小細節展現了餐廳對細節的重視。我跟朋友選擇了Odelice的晚市$538雙人套餐,首先是是日精選餐湯,這次是青瓜忌廉湯。湯的口感清爽宜人,青瓜的清香和忌廉的濃郁完美融合,為整個用餐體驗帶來了美好的開始。接下來是頭盤,我們點了蕃茄茴香酒煮蜆。這道菜以新鮮的蜆貝為主角,搭配蕃茄和茴香的香氣。蜆肉鮮嫩多汁,食完全碟都未有發現有沙粒值得一讚😎👍🏾,令人回味無窮。主菜方面,朋友選擇了軟殼蟹意大利飯,配以蘆筍和龍蝦醬汁。軟殼蟹外酥內嫩,搭配蘆筍的清甜和龍蝦醬汁的濃郁,味道相得益彰。意大利飯煮得恰到好處,口感豐富,使整道菜色香味俱全。此外,我選擇了另一款主菜,加了$20選法國油封鴨腿。這道菜是我在Odelice的亮點之一。鴨腿烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。搭配皺

此外,我選擇了另一款主菜,加了$20選法國油封鴨腿。這道菜是我在Odelice的亮點之一。鴨腿烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。搭配皺菜、椰菜和薯糰丸子,再淋上砵酒醬汁,整體味道豐富而美味。

最後,我們品嚐了法式蛋白霜檸檬撻作為甜品。這款撻酸甜適中,蛋白霜輕盈柔滑,搭配檸檬的清新風味,為整餐提供了完美的結尾。

這家法式餐廳不僅提供優質的食物,還展現出對細節的關注和對客人的周到服務。無論是用餐環境還是菜式的味道,都充滿了法國的風情。

餐廳詳細資訊:

蕃茄茴香酒煮蜆
法國油封鴨腿
法式蛋白霜檸檬撻
2023-08-12 74 views
接朋友收工,又想飲下紅酒,就搵下沙田有無西餐食,竟然喺地鐵站樓上就有。叫咗個二人套餐,餐湯、開胃小菜、甜品都有齊。先嚟個是日餐湯配法包,法包仲暖暖哋,浸落忌廉菜湯度,開始享受今晚嘅晚餐。嚟個冷盤——煎封呑拿魚薄片,實際一啲都唔薄,厚度剛剛好,有咀嚼感,鮮甜而不腥,蕃茄仔同橙粒襯托住吞拿魚,味道更加豐富。Main course軟殼蟹意大利飯,口感好creamy軟綿綿,原隻軟殼蟹,香脆可口,再加啲檸檬汁,更加醒胃!澳洲肉眼牛扒,叫左7成熟,好juicy,肉汁豐富鮮嫩,唔洗點醬汁都夠曬味,配埋卜卜脆嘅薯條,更加滿足!最後甜品:法式蛋白檸檬撻,一份大大件,2個人食啱啱好,酸酸甜甜。

叫咗個二人套餐,餐湯、開胃小菜、甜品都有齊。

Main course

2023-08-09
Type of Meal
Dinner
呢間性價比咁高嘅法國菜餐館🍽️已經幫襯過哂佢全港多間分店啦🤗🤗是晚再回訪沙田分店用餐!享受慢活優雅法式情懷🗼. 🌠晚市雙人套餐 $538🌠. ✨法國波爾多紅酒 (每杯 +$75) ✨甜白葡萄酒(每杯 +$60). ✨是日精選餐湯今晚係南瓜湯🎃超香濃南瓜滋味!附一塊卜卜脆餐包🍞. ✨是日沙律🥗. ✨法國產地直送生蠔 (四隻 +$145) 🦪海水味道蠔肉再簡單擠上檸檬汁/紅酒洋蔥汁令鮮味更上一層樓😊😊. ✨煎封吞拿魚薄片😙將吞拿魚外層輕輕煎一下…內層依然呈半生熟狀態!烹調得剛剛好!口感味道都一流👏🏻👏🏻. ✨法國油封鴨腿 (+$20) 鴨腿醃製得入味🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️外脆內軟嫩!鴨腿咸香十足!依舊喜愛當中嘅軟糯薯團丸子口感!!. ✨軟殼蟹意大利飯炸得香脆嘅軟殼蟹🦀配上濕潤口感嘅意大利飯!形成衝突口感層次😆😆味道都唔錯!. ✨法式蛋白霜檸檬撻之前食過之後就為其檸檬清香🍋而著迷!不過是晚感覺味道比之前偏甜…而且質感唔夠紮實…期待下次回復正常高水準😉😉
🌠晚市雙人套餐 $538🌠
✨法國波爾多紅酒 (每杯 +$75)
✨甜白葡萄酒(每杯 +$60)
✨是日精選餐湯
今晚係南瓜湯🎃超香濃南瓜滋味!附一塊卜卜脆餐包🍞
✨是日沙律🥗
✨法國產地直送生蠔 (四隻 +$145)
✨煎封吞拿魚薄片
✨法國油封鴨腿 (+$20)
✨軟殼蟹意大利飯
✨法式蛋白霜檸檬撻
2023-08-05 89 views
沙田新城市都開咗Odelice!,星期日下午茶時間都幾多人,brunch set好多選擇,而且份量多。南瓜湯湯稠有濃濃的南瓜香味,有少少松籽有些嚼口。煎封吞拿魚薄片 | $75吞拿魚兩邊煎到少少熟,有些芝麻,加了醬油幾香,柚子酸甜開胃。半隻龍蝦炒蛋 | $265龍蝦肉有鮮甜味、牛油果醬中有洋蔥粒、上面有大份的炒滑蛋、荷蘭醬,麵包用brioche,軟香有牛油味。旁邊的沙律菜新鮮,沒有落太多沙律醬幾清新。澳洲M4+牛胸腹扒 | $148有200克牛胸腹扒、薯條、黑松露紅酒醬汁,點黑松露紅酒汁好惹味,有些菇菌香,帶微微紅酒酸。它的薯條好好食,脆得來有薯仔香味,有點似法國的青口薯條。香蕉船 | $95兩球士多啤梨及雲呢拿雪糕裝在一個脆脆的crêpe 內,加上花生粒、香蕉,是十足十的香蕉船。感覺好豐富,脆脆crêpe 加雪糕口感幾夾。檸檬茶可以走冰,檸檬已經篤好。較多侍應講英文,服務都好好。

南瓜湯
湯稠有濃濃的南瓜香味,有少少松籽有些嚼口。

煎封吞拿魚薄片 | $75

半隻龍蝦炒蛋 | $265
旁邊的沙律菜新鮮,沒有落太多沙律醬幾清新。

澳洲M4+牛胸腹扒 | $148

香蕉船 | $95
感覺好豐富,脆脆crêpe 加雪糕口感幾夾。

檸檬茶
可以走冰,檸檬已經篤好。

較多侍應講英文,服務都好好。
  • 煎封吞拿魚薄片
  • 半隻龍蝦炒蛋
  • 香蕉船
2023-08-03 111 views
晚市雙人套餐$538餐湯:南瓜湯🍲頭盤:蕃茄茴香酒煮蜆🍅主菜:法國油封鴨腿配椰菜薯糰丸子🍗澳洲肉眼牛排配薯條🥩花生朱古力可麗餅🫓追加:軟殼蟹意大利飯$145🦀海鮮墨汁意粉$165🐙整體來說(👍🏻5):環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道:👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備註:可以要求蛋糕有生日裝飾,仲有機會廚師送蛋糕來唱埋生日歌添。(親眼目睹)
晚市雙人套餐$538

價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-08-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-07-31 83 views
Odelice!係沙田開咗分店一間好有情調又感覺悠閑嘅法國餐廳店內以藍白色為主加上花草佈置好有法式風情約咗媽咪嚟食brunch 慢慢食~ 慢慢傾好chill!🔸雅枝竹芝士湯餐湯係一款好養人嘅湯,店員話雅枝竹可護肝,味道酸酸地,幾creamy。🔸法國油封鴨腿($168)鴨腿煎得外脆內軟,用刀叉輕輕一推開,肉同骨已經可以分離,質地軟腍而不失咬口。旁邊配有喜福丸子、皺葉椰菜。🔸香煎盲槽魚($155)魚扒好大塊,外皮煎得好脆,配叼草荷蘭汁,味道清清地。伴碟有蘆筍、焗薯粒,好好味!🔸香蕉船($95)新鮮士多啤梨、香蕉配雲呢拿士及多啤梨雪糕,成件事好香甜又fresh!薄餅充滿蛋香,越食越滋味。
Odelice!係沙田開咗分店
一間好有情調又感覺悠閑嘅法國餐廳
店內以藍白色為主
加上花草佈置
好有法式風情
約咗媽咪嚟食brunch
慢慢食~ 慢慢傾好chill!

🔸雅枝竹芝士湯

🔸法國油封鴨腿($168)

🔸香煎盲槽魚($155)

🔸香蕉船($95)
2023-07-30 78 views
沙田最近開了一間法式家常菜,經常也很多人排隊,今天的人不算很多,所以便試一試Set of 2 dinner$538生蠔4 隻非常新鮮大隻, 入口滿滿蠔香!是日精選餐湯南瓜忌廉湯非常香滑,入口已有軟綿綿的感覺煎封吞拿魚薄片吞拿魚片新鮮,過的表面令魚片非常香,鮮味十足軟殼蟹意大利飯
以龍蝦汁意大利飯,配以軟殼蟹和鮮蘆筍,軟殼蟹香脆富有海鮮味,啖啖肉,讓人非常滿足* 澳洲肉眼牛排 +$30肉眼扒非常香, 牛肉味香濃無比,肉質鮮嫩,牛味重,讓人一試難忘,薯條香脆外脆內軟,黑松露紅酒,醬汁令牛扒更添鮮味
花生朱古力可麗餅這個可麗餅非常特別,花生醬和朱古力配上Caramel雪糕,出奇地夾,一口又溫暖又冰凍的甜品,讓人非常滿足

Set of 2 dinner$538

生蠔4 隻
非常新鮮大隻, 入口滿滿蠔香!

是日精選餐湯
南瓜忌廉湯非常香滑,入口已有軟綿綿的感覺

煎封吞拿魚薄片
吞拿魚片新鮮,過的表面令魚片非常香,鮮味十足

* 澳洲肉眼牛排 +$30

花生朱古力可麗餅
2023-07-25 110 views
新世市廣場一間新開的西餐廳,有午市套餐,套餐包湯/飲品+主食,炸軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹都炸得夠脆,飯有重芝士味,如果鍾意芝士味的可以試吓,當日甜品自己另外,沒有優惠的,檸檬芝士撻略嫌太甜,雪糕班戟正常發揮沒有好大驚喜。餐廳環境留底比較矮,所以用餐嘅時候覺得餐廳有啲嘈。
2023-07-24 3096 views
上星期六放工太夜,本身諗住去赤柱食飯,因為太夜所以都係留喺沙田,又想食啲類似嘅外國嘢,行吓行吓就見到呢一間,記得灣仔有分店,不過一直都未食,夜晚八點幾,等咗一陣位就有得入啦。餐廳有一大部份侍應都係外國人,好Nice, SeT dinner都逐樣介紹吓,又可以加錢叫生蠔同埋酒,不過揸咗車,所以最後叫咗花茶,不過都嗌咗幾隻生蠔過吓口癮。Tomato basil soup,飲得出仲有好豐富嘅蕃茄肉, basil咪又好出,上面淋咗橄欖油香口好多。Pork belly bites,豬腩肉嘅皮烤得好脆,就咁食有啲乾,但加左青檸汁就啱啱好。4件生蠔,平時都會配Tabasco,餐廳溝咗一杯仔黑醋汁,驚喜地好食,檸檬任用一啲都唔孤寒。花茶有三款,我叫咗anti stress,因為返工真係太攰了。花茶都用茶壺上,起碼飲到三四杯,好抵,仲有Lotus餅乾,好似歐洲Cafe咁。佢主菜叫左法式油封鴨腿,要加$20,鴨腿嘅size同外國差唔多,都係唔算大隻,不過肉質好柔嫩。佢配咗一個砵酒醬汁,下面嘅薯仔意粉同埋椰菜都即刻變得好惹味。我就揀咗軟殼蟹risotto ,唔使加錢,飯底好creamy,唔會太硬,不過檸檬汁

我就揀咗軟殼蟹risotto ,唔使加錢,飯底好creamy,唔會太硬,不過檸檬汁唧上去軟殼蟹嘅時候,好容易滴到落飯,飯整酸咗冇咁好食,要小心啲。

老公全晚最愛呢件檸檬撻,佢比出邊一般嘅冇咁酸,上面嘅cream亦都好清新,一啲都唔Heavy。

埋單連加一每人300幾,都算幾抵食,食到飽住走,係兩人枱張枱細少少,餐碟有啲迫。

2023-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • Lemon  tart
有晚市套餐選擇,2人餐但係每碟份量好大方😂🍅《蕃茄茴香酒煮蜆》冇諗過2人套餐嘅頭盤份量都咁多🥩《澳洲肉眼牛扒》肉質好鮮嫩又juicy,配正常發揮嘅薯條🍝《海鮮墨汁意粉》中上之作🍴《火焰橙酒可麗餅》大人口味帶酒香😛,塊crepe夠薄又好食叫套餐仲可以八折飲紅白氣泡酒🥂套餐之外,仲另外叫咗《空運黑青口》同《牛腹肉意粉》食得出青口好新鮮,好味之餘份量又好多,夠曬抵食🤤個牛腹肉🍝大推,啲肉又係做到好嫩,好想一食再食,個醬汁又惹味,每次夾起啲意粉有微微拉絲效果🍝3個女仔食左$1186,地方又坐得舒服啱曬傾計💬沙田區喱間分店職員服務同態度都好好客🫡本地西餐廳性價比高嘅選擇‼
有晚市套餐選擇,2人餐但係每碟份量好大方😂

🍅《蕃茄茴香酒煮蜆》冇諗過2人套餐嘅頭盤份量都咁多
🥩《澳洲肉眼牛扒》肉質好鮮嫩又juicy,配正常發揮嘅薯條
🍝《海鮮墨汁意粉》中上之作

叫套餐仲可以八折飲紅白氣泡酒🥂

套餐之外,仲另外叫咗《空運黑青口》同《牛腹肉意粉》
食得出青口好新鮮,好味之餘份量又好多,夠曬抵食🤤

3個女仔食左$1186,地方又坐得舒服啱曬傾計💬
沙田區喱間分店職員服務同態度都好好客🫡
本地西餐廳性價比高嘅選擇‼

2023-07-20 150 views
午市套餐主菜有沙律、薄餅、扒、意粉或意大利飯🤩款式繁多,好想乜都試下🤭午市套餐有餐湯/飲品加主菜或可加$15就有齊餐湯同飲品喇🫶🏼✨油封鴨腿凱撒沙律有雞蛋、牛油果、車厘茄、芝士片、羅馬生菜沙律🥗配料都好新鮮👍🏼主角油封鴨腿係法國菜🇫🇷嘅經理菜式油封保存保持原汁原味👍🏼煎烤後肉質仍嫩滑,鹹香味十足🤤✨澳洲M4+牛胸腹排200克牛胸腹排配薯條同黑松露紅酒醬汁牛排🥩肉味香濃帶鮮味❤️肉中含有豐富油脂,食落軟腍香滑✨黑松露薯條(套餐追加)份量勁多🤩炸得香脆可口黑松露味道濃郁,芳香撲鼻😋無得輸嘅小食✨花生朱古力法式可麗餅法式傳統煎餅,蛋味香濃濕潤香滑我哋揀咗花生朱古力口味有香濃嘅花生醬🥜味道朱古力香甜唔會膩👍🏼

午市套餐主菜有沙律、薄餅、扒、意粉或意大利飯🤩
款式繁多,好想乜都試下🤭
午市套餐有餐湯/飲品加主菜
或可加$15就有齊餐湯同飲品喇🫶🏼

✨油封鴨腿凱撒沙律
有雞蛋、牛油果、車厘茄、芝士片、羅馬生菜
沙律🥗配料都好新鮮👍🏼
主角油封鴨腿係法國菜🇫🇷嘅經理菜式
油封保存保持原汁原味👍🏼
煎烤後肉質仍嫩滑,鹹香味十足🤤

✨澳洲M4+牛胸腹排
200克牛胸腹排配薯條同黑松露紅酒醬汁
牛排🥩肉味香濃帶鮮味❤️
肉中含有豐富油脂,食落軟腍香滑

✨黑松露薯條(套餐追加)
份量勁多🤩炸得香脆可口
黑松露味道濃郁,芳香撲鼻😋
無得輸嘅小食

✨花生朱古力法式可麗餅
法式傳統煎餅,蛋味香濃濕潤香滑
我哋揀咗花生朱古力口味
有香濃嘅花生醬🥜味道
朱古力香甜唔會膩👍🏼

2023-07-14 146 views
今日放假,帶呀媽出黎食個飯,行過新誠市見到呢間遍佈地區都有分店嘅餐廳,見到有brunch set 份量多又唔貴。媽媽叫左份香煎盲曹魚,條魚煎得好香好嫩,跟餐有個蔬菜湯,飲落開胃。另一份叫左法國charolais 生牛肉他他,食落好軟而且無咩腥味,仲有薯條🍟做拌菜,熱辣辣好香口,而且呢個配搭唔太heavy 。另外再追加左一口燒豬腩,油脂充份,一啖一口,腩肉都幾爽嫩。飲品方面,extra加左各$15蚊叫左杯iced Americano同 iced lemon tea,冰涼舒爽。

另外再追加左一口燒豬腩,油脂充份,一啖一口,腩肉都幾爽嫩。