Odelice! (The ONE)

Restaurant: Odelice! (The ONE)
Terms & Details:
同朋友去咗呢間價錢好親民的法國菜餐廳,係The One商場位置方便,餐廳環境裝修靚,用了Navy Blue做主題,整個感覺很Chill 。晚市套餐二人餐$538up ,包2 款頭盤/ 甜品+ 2 主菜,我哋加錢叫咗龍蝦同埋牛脊肉😚。呢度除咗食物質素好之外,員工服務態度都好Nice ,我相信呢點都係餐廳喺平日晚上都坐到爆滿的原因👍🏻✨餐湯+麵包✨餐湯好濃郁,小法包配牛油,用來點餐湯一起食不錯。✨Starter 頭盤✨🔶生牛肉他他小漢堡牛肉碎加入洋蔥、橄欖油等拌勻,生蛋汁放在上面,食落好軟滑,拌上酸黃瓜小漢堡,口感豐富。🔶空運黑青口黑青口肉幾飽滿,口感嫩滑,食落鮮味,配白酒煙肉忌廉汁食好夾。✨Main 主菜✨🔶原隻烤龍蝦🦞呢個必點推介龍蝦開邊用芥末荷蘭醬汁焗好香,龍蝦肉爽口彈牙,連龍蝦鉗都好大隻,食落好鮮甜,仲有配埋炸薯條。🔶阿根廷安格斯牛脊肉以煙醺方式煮到五成熟,粉嫩顏色好吸引,牛脊肉食落肉味濃,肉質香嫩細滑,配搭鴨肝砵酒醬汁更滋味,配有烤過薯粒及露荀。✨飲品✨🔶Punch Fruite 🍹薑味汽水加入菠蘿、西柚、小紅莓汁

✨餐湯+麵包✨
餐湯好濃郁,小法包配牛油,用來點餐湯一起食不錯。

✨Starter 頭盤✨

原隻烤龍蝦

🔶阿根廷安格斯牛脊肉

✨飲品✨
🔶Punch Fruite 🍹
薑味汽水加入菠蘿、西柚、小紅莓汁
原隻烤龍蝦
2024-09-28 1200 views
為慶祝旅遊巴黎一週年,今天特意前來這家法國餐廳回味一番 😁。我們選擇了一個二人套餐($538),套餐不包括飲料,但食法國菜,都係有杯酒開心啲,況且今日都算是個週年紀念日,所以另外點了兩杯餐酒 🤭。📌Moon Rosé, Domaine d'Astros IGP Maures (+$75)呈迷人的粉紅色,入口輕盈,非常清新,絕對是視覺、嗅覺和味覺的三重享受。📌Rendez-vous, Pays d'Oc IGP (+$75)這款白酒偏向輕盈,口感清新,果香濃郁,容易受落。📌甘筍椰奶湯湯頭清甜,帶有椰香,湯內充滿了豐富的甘筍蓉,營養豐富,搭配每頓法國菜都絕不或缺的百吉包一同享用。今晚這個迷你版百吉,外型可愛。📌法式點心拼盤(+$30)蟹肉他他迷你撻 - 蟹肉鮮甜,撻皮香脆微甜。番茄紅甜椒芝士蘸醬+櫻桃蘿蔔 - 櫻桃蘿蔔外表小巧。入口爽脆,蘸上番茄紅甜椒芝士醬,味道極佳。炸煙肉忌廉芝士球 - 外皮炸得香脆,內裡充滿濃濃的煙肉忌廉芝士餡,醬汁帶一絲辣味,非常惹味。菠菜芝士迷你蛋批 - 以菠菜為主餡,散發出濃濃芝士香氣,入口充滿濃郁蛋香,健康又美味。西班牙火腿 - 肉質油潤,味道溫和,入口富鹹香

Rendez-vous, Pays d'Oc IGP

這款白酒偏向輕盈,口感清新,果香濃郁,容易受落。

📌甘筍椰奶湯
甘筍椰奶湯

迷你版百吉

📌法式點心拼盤(+$30)
法式點心拼盤

蟹肉他他迷你撻 - 蟹肉鮮甜,撻皮香脆微甜。
西班牙火腿 - 肉質油潤,味道溫和,入口富鹹香。

📌香橙油封鴨腿
香橙油封鴨腿

油封鴨腿是法國料理的一道經典傳統菜式,這道菜擺盤精緻,鴨腿肉質細嫩,只需用刀叉輕輕一撥便可輕易去骨,外皮超薄香脆,鴨肉鮮嫩多汁,完全沒有鴨臊味,配上甜甜的香橙醬汁,令味道更富層次。燒薯粒吸收了油封鴨的橙味醬汁,香甜可口。露筍鮮嫩爽脆,完全沒有粗糙纖維,也可中和油封鴨腿相對較膩的口感。

📌阿根廷安格斯牛脊肉(+$55)
阿根廷安格斯牛脊肉

這道牛脊肉採用先煎後焗的烹調方法,侍應建議我們選三成熟為最佳熟度,果然沒介紹錯,牛肉中心呈血紅色,非常輕易切開,外皮煎得香脆,中間肉質細嫩且牛味濃郁,之後再蘸上鴨肝砵酒醬汁享用,嚐到豐富而油潤的鴨肝精華,絕對是雙重享受!經過香烤的燒薯粒及鮮甜美味的蘆筍,味蕾十分滿足。

📌火焰橙酒可麗餅
火焰橙酒可麗餅

一道法國甜品的經典傳奇。侍應在我們面前將干邑橙酒點火,然後慢慢淋在可麗餅上,看著橙橘色可麗餅上擺動的火焰,非常有儀式感。可麗餅皮軟嫩帶Q感,再加上干邑橙酒的濃郁香氣,入口時充滿香醇的酒味,這甘中帶甜的口感,真是無與倫比!

這家法國餐廳秉持法式料理的高品質食材,加上別樹一幟的醬料與及精緻的擺盤方式,非常值得一試,難怪甚受食客歡迎。是夜全廳滿座,建議提早預約較為穩妥。

🍽️Odelice! (The ONE) (尖沙咀)
📪尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
2024-09-26
$425 (Dinner)
  • 法國油封鴨腿
  • 火焰橙酒可麗餅
🎀尖沙咀。二嘗浪漫法式花花裝修分店🌸🎀🪄店名* #Odelice!🔮地址* 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖🔮🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔💰價錢$721 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵之前去過呢間西餐廳灣仔分店食過覺得十分不錯 今次同朋友過黎試下佢地尖沙咀店 呢一間環境裝修更加合我心意😍空間更加寬敞 以法式花花裝修為主 燈飾綠植色調整體都好浪漫💕地板用黑白格砌成 以半開放模式 高樓底設計 好適合慶祝特別節日👍🍽️食物質素🍽️食物種類方面都令我目不暇給 見到每一款都覺得超吸引😍可以根據個人喜好選擇雞,牛,羊,豬等肉類 更有提供魚類,意粉,意飯,薄餅等選擇 每一款食物都各具特色😆十分吸睛 好建議節日慶祝或聚會選擇! $538 dinner set for two👀評分💖💖💖💖💖🪄餐湯(蘑菇煙肉忌廉湯) +餐包今次系我最愛既餐湯之一😍質感偏稀身 但蘑菇味好香濃 配上粒粒煙肉增加口感 配上牛油法包 質感偏硬
🎀尖沙咀。二嘗浪漫法式花花裝修分店🌸🎀

🪄店名* #Odelice!
🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔
💰價錢$721 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️食物質素🍽️

$538 dinner set for two
👀評分💖💖💖💖💖
🪄餐湯(蘑菇煙肉忌廉湯) +餐包
今次系我最愛既餐湯之一😍質感偏稀身 但蘑菇味好香濃 配上粒粒煙肉增加口感 配上牛油法包 質感偏硬 建議可以沾點餐湯😗

🪄前菜-法國田螺6件
食法式菜當然唔少得試下田螺 佢地呢款系原隻連殼田螺上 需要自己用叉享用 用左橄欖醬提升香味 質感軟軟地有咬口 無腥味😆

🪄主菜-香煎帶子蕎麥薄餅 配忌廉煮大蔥
呢款同平時食既薄餅有啲分別 佢系好薄身 有啲似可麗餅 帶有微香蕎麥味 配上新鮮大隻帶子 仲有大量大蔥醬😯整體都幾香 但如果本身好愛蔥味食品相信會更愛🤓

👀評分💖💖💖💖💖
🪄紅酒燉牛面頰 配薯蓉
必食✨呢個部位脂肪含量非常低 比較無甘肥膩 肌肉相對較高 但肉質非常腍 牛味重但不會有牛騷味 其中一面以及中層都有筋膜含豐富骨膠原 經過炆煮後有黏黏的口感 配上醇香紅酒汁燉煮 令香味更提升😍仲配埋超滑薯蓉 令人一口接一口!

🪄甜品-法式蘋果撻
呢款蘋果撻用左新鮮蘋果做 好爽脆 味道甜甜酸酸甘 十分不錯 配上雲尼拿雪糕球 冰涼感😆👍

👀評分💖💖💖💖
🪄飲品-Strawberry Frozen Mocktail $65 & Mad Mango Smoothie $52
第一款飲品偏酸酸甜甜 好濃草莓味~個人更喜歡芒果沙冰 濃香燕麥味 加上椰奶配搭 超清新😍

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
  • 紅酒燉牛面頰配薯蓉
2024-09-19 4427 views
𓍼 𓍼 𓍼Odelice一向主打精緻法國菜,全港有好幾間分店。裝潢都是走復古歐陸風格,整個用餐環境都是非常有情調的。晚餐性價比高,有不同的組合可供客人選擇,菜式亦非常多元化。𓐍 煙三文魚拼盤 +$20煙三文魚大大塊,有好幾片,配上酸種麵包和法國白乳酪,是咸香開胃的頭盤。𓐍 空運黑青口 +$25 黑青口肉質細嫩鮮甜,配上濃稠惹味的白酒煙肉忌廉汁,怎會不好吃呢?𓐍 香橙油封鴨腿油封鴨腿保留了鴨肉的香氣,但不油膩,配以香橙汁令口感更輕盈清新。還有蘆筍和燒薯粒作配菜,十分豐富。𓐍 原隻烤龍蝦 +$135必點推介!原隻龍蝦肥美而肉質鮮甜,配以芥末荷蘭醬汁和香脆薯條,是非常滿足的一個選擇。𓐍 Moon Rosé, Domaine d'Astros IGP Maures $75Caladoc, Cinseult, Grenache點了ROSÉ,這種酒口感比較Light & soft,花香清淡易入口。首次到訪Odelice尖沙咀分店,食物維持一貫高水準。其實這個價錢算是物有所值,因為除了食材配搭講究之外,這裏的份量也算大。可算是decent西餐的好選擇。𓍼 𓍼 𓍼

𓍼 𓍼 𓍼

晚餐性價比高,有不同的組合可供客人選擇,菜式亦非常多元化。

𓐍 煙三文魚拼盤 +$20

𓐍 空運黑青口 +$25

𓐍 香橙油封鴨腿

𓐍 原隻烤龍蝦 +$135

Caladoc, Cinseult, Grenache

𓍼 𓍼 𓍼

2024-09-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 法國油封鴨腿
  • 煙三文魚拼盤
最近同屋企人去咗尖沙咀依間「ÔDELICE」食晚飯,新晚市套餐Menu係可以任意自選2人餐至4人餐中嘅Appetiser或Dessert同Main Courses,仲有唔同菜式可以加配,額外Order多2杯飲品加個甜品真係超Perfect。*此餐廳收取加一服務費。晚市套餐二人餐(跟餐$673),原隻烤龍蝦,龍蝦肉質爽口,食落有鮮味,配以芥末荷蘭醬汁、檸檬汁食用,味道微辣帶酸,更意想不到嘅係,龍蝦鉗肉肉汁更加豐富,味道更加鮮甜,配菜包括有火箭菜,表面鋪有巴馬臣芝士碎。阿根廷安格斯牛脊肉(跟餐$55),五成熟,表面鋪有岩鹽、香葉,牛脊肉肉質嫩滑,牛味濃厚,配以鴨肝砵酒醬汁食用,食落帶有酒香味道,配菜包括有蘆筍、燒薯粒。法式點心拼盤(跟餐$30),蟹肉他他迷你撻,蟹肉食落好Juicy,味道鮮甜,配以青瓜、洋蔥、香草食用,味道清新;番茄紅甜椒芝士蘸醬,口感濃稠,配以櫻桃蘿蔔食用,味道清甜;菠菜芝士迷你蛋批,食落蛋香味濃;炸煙肉忌廉芝士球,表面鋪有黑松露醬,底部帶有辣味沙律醬,口感酥脆,內有大量煙肉、洋蔥,味道鹹香;西班牙火腿,肉質半肥瘦,味道鹹香。空運黑青口(跟餐$25),此菜式出色在於廚師將

*此餐廳收取加一服務費。

空運黑青口(跟餐$25),此菜式出色在於廚師將黑青口煮到剛剛好熟透,所以黑青口口感好嫩口,加上黑青口肉質飽滿,而且食落好新鮮,配以白酒煙肉忌廉汁食用,味道更佳。

2碗餐湯(跟餐$0),椰子甘筍湯,表面鋪有香草、乾蔥,口感Creamy,味道清甜。

2份小法包(跟餐$0),口感外香脆內軟硬適中,配以海鹽牛油食用,味道更佳,但個人比較推薦蘸湯食用。

香蕉船(單點$95),表面鋪有草莓、花生、紅桑子醬、朱古力醬、忌廉,花生經過烤焗之後,食落更加香口,法式可麗餅經過烤焗之後,口感香脆,配以XTC雲呢拿雪糕、XTC士多啤梨雪糕食用,冰火交融,味道酸甜。

Punch Fruité Mocktail(單點$65),採用菠蘿汁、西柚汁、小紅莓汁、薑味汽水製作,內有櫻桃,略嫌小紅莓汁味道偏向藥水味道、西柚汁味道苦澀。

Mad Mango Smoothie(單點$52),採用芒果汁、熱情果、椰奶製作,飲落好清爽。
  • 法國空運藍青口
  • 小法包
  • 香蕉船
  • Punch Fruité Mocktail
  • Mad Mango Smoothie
平時響尖沙咀都係高樓大廈,呢間法式餐廳既玻璃外牆有陽光照射入嚟,食晏嘅時候特別chill,仲有好多套餐選擇,慢活的假日節奏。今日揀左2個brunch setArgentinian Angus Ribeye阿根廷安格斯肉眼牛扒 $205 同 Lobster Risotto烤龍蝦燴飯 $225, 牛扒有配埋薯條,忌廉肉汁,五成熟好粉嫩,龍蝦有半隻,用芝士,忌廉煮大蔥烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁,risotto 配濃濃既醬汁真係好下飯,即使份量有點大都清哂碟。另外set 仲可以揀前菜,追加extra bite 同優惠甜品,咁揀係要加哂啦,前菜揀左法式三文魚醬配酸種麵包+$25, 同餐湯,仲加左一個流心水牛芝士沙律$95,甜品就揀左朱古力合核布朗尼 $48 加埋杯紅酒 $40 就夠哂法式風情同cafe 既價錢嘆法國餐,what a happy weekend

今日揀左2個brunch set

4 day(s) ago 0 views
搵到一間價錢親民又有質酸嘅法國菜!同朋友慶祝生日,叫咗個二人set dinner⭐️餐湯係甘筍薑汁湯,濃濃的甘筍味,好正😋⭐️烤牛骨髓,配香草醬,酸種麵包好有驚喜,以為會好肥膩,但一啲肥膩感都冇,反而好香,麵包好脆,好好食👍🏻👍🏻⭐️法國田螺,味好濃郁,唔算細隻,唔錯👍🏻⭐️原隻烤龍蝦配蘑菇呢個好正,大大隻龍蝦啖啖肉,仲有蕃茄茄醬薯角喺底。個蘑菇整得好香好好食,非常值得推介!👍🏻👍🏻⭐️阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條5成熟啱啱好,稍為有少少肥,但可接受,肉質都好靚,牛味重!😋😋薯條份量多,最後都食唔晒😂😂⭐️Winter Cranberry Fizz酸酸味味又唔太甜,幾好飲⭐️Honey Ginger Punch冬天飲啲薑,暖一暖個胃,薑味唔太重,好好飲!
搵到一間價錢親民又有質酸嘅法國菜!
同朋友慶祝生日,叫咗個二人set dinner

⭐️餐湯係甘筍薑汁湯,濃濃的甘筍味,好正😋

⭐️烤牛骨髓,配香草醬,酸種麵包

⭐️法國田螺,味好濃郁,唔算細隻,唔錯👍🏻

⭐️原隻烤龍蝦配蘑菇

⭐️阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條

⭐️Winter Cranberry Fizz
酸酸味味又唔太甜,幾好飲

⭐️Honey Ginger Punch
冬天飲啲薑,暖一暖個胃,薑味唔太重,好好飲!

6 day(s) ago 0 views
餐廳位於TheOne,鄰近尖沙咀地鐵站,見到有提供BrunchSet,有齊頭盤、主菜和飲品,主菜種類多樣,環境以法式主題為佈置,店員服務細有禮。生牛肉他他牛角包牛肉他他的調味有香粒,令冷盤都非常醒胃,牛角包鬆軟之餘,層次豐富。法式三文魚醬配酸種麵包三文魚醬的份量充足,酸種麵包較有質感,而且非常鬆軟。烤龍蝦燴飯龍蝦燴飯是今日的廚師推介,店員介紹龍蝦係新鮮由美國到香港既波士頓龍蝦。燴飯以蕃茄醬為主調,味道酸酸甜甜,十分濃郁,每粒米飯都充分吸收了醬汁。龍蝦肉質新鮮彈牙,以芝士、忌廉煮大蔥烤焗,部份龍蝦肉已經脫了殼,方便食用。黑松露鴨肝鍋黑松露醬味道和香味出眾,而鴨肝既火候控制不錯,熟度剛剛好,鴨肝肉汁能鎖住在內。薯仔粒先烤過再煮,令薯仔粒粒分明有咬口,配以鴨肝白蘭地醬汁,味道甘香純厚又可口。微甘菊法國熱茶配Lotus Biscoff微甘菊比較淡雅,配塊Lotus Biscoff更好。馬卡龍馬卡龍顏色誘人,形狀小巧,一口一粒,分別食到朱古力、士多啤梨和杏仁既口味。

生牛肉他他牛角包

法式三文魚醬配酸種麵包
三文魚醬的份量充足,酸種麵包較有質感,而且非常鬆軟。

烤龍蝦燴飯

黑松露鴨肝鍋

微甘菊法國熱茶配Lotus Biscoff
微甘菊比較淡雅,配塊Lotus Biscoff更好。

馬卡龍

6 day(s) ago 0 views
The One呢間餐廳真係超多人,晏d嚟都隨時無位!前菜同朋友一致選較為少食嘅烤牛骨髓,上枱望落十分霸氣,髓質滑膩可口,搭配上香脆嘅麵包,令牛骨髓的風味更加提升!另一前菜選法國田螺~田螺的肉質鮮嫩,混合牛油香同香草香,好味!主菜選煎鴨肝油封鴨腿意粉,組合幾有驚喜。鴨肝的濃郁同鴨腿的細嫩完美融合,意粉吸附了肉汁同鴨肝香氣,每一口都充滿著濃厚的獨特風味~~朋友點阿根廷安格斯牛脊肉,肉質結實、沒有多餘嘅脂肪,入口軟嫩,伴著鴨肝白蘭地醬汁,肝味又香又濃,係另一特色配搭。咁多美食梗係要叫返杯慢慢食慢慢傾~套餐仲有餐湯同麵包,而且無論前菜定主菜,都有多款選擇,亦可將前菜quota 轉為甜品,夠晒彈性,而且侍應雖然非常之忙,但不時照顧客人需要,夠貼心!
The One呢間餐廳真係超多人,晏d嚟都隨時無位!

咁多美食梗係要叫返杯慢慢食慢慢傾~

2024-12-05
黎到聖誕節🎄嘅月份,大家係咪已經開始plan緊約親朋戚友出嚟食聖誕餐🍽️好好歡聚下呢❓大家不妨考慮吓Odelice!高質素平民價嘅法國餐廳。Odelice!全港有五間分店,今次我哋就嚟到尖沙咀The One分店品嚐佢哋嘅午市套餐😃我地下午一點到達,見到餐廳坐滿晒人,好不熱鬧。佢哋裝潢富有情調,走復古歐陸風格~餐牌菜式多元化,特別係小食同前菜,配搭同用料新鮮有創意😇最喜歡佢哋嘅西班牙白毛豬火腿,切得夠薄,鹹香適中,配搭麵包,非常惹味😋佢哋嘅烤龍蝦燴飯,龍蝦鮮甜彈牙,米飯吸收咗龍蝦汁嘅精華,每一口都令人十分陶醉🥰另外,都特別欣賞生牛肉他他小漢堡,生牛肉口感軟滑,混醋醬非常開胃,小牛角包亦都十分酥脆,滋味無窮🤤阿根廷安格斯肉眼牛扒剛剛好五成熟,肉質鮮嫩,肉汁豐富~ 最後,嘆埋Cappuccino☕️同朱古力合桃Brownie配雲呢拿雪糕🍧真係大大大滿足吖💗整體嚟講,Odelice!係間有質素嘅法國餐廳,推薦比喜歡西餐嘅朋友仔,不能錯過😊

2024-12-15 0 views
同岩岩係外國番黎既朋友約開食飯,緊係就番地理位置方便就去左尖沙咀搵食。經過被滿有法國feel 既Odelice吸引入去試試。 原來係由法國人主理, 唔怪得知咁有法國風情🤩好令我懷念法國🥹🍽️ Dinner set for 2 ($538) : 套餐包左餐湯、前菜同主菜。 餐湯就係薯仔忌廉湯,好香濃的薯仔味🥔🤤🤤前菜簡左「法國田螺6隻」、「法式點心拼盤」(+$30) 。 田螺既香草醬好味好香, 一啲都唔腥。 點心拼盤包括蟹肉他他、炸黑松露蘑菇球、三文魚醬、菠菜芝士蛋批、西班牙火腿。黑松露蘑菇球好重黑松露味🤤 菠菜芝士蛋批味道幾特別。主菜簡左 「海鮮燴飯」同「阿根廷安格斯牛脊肉」(+$55) 。 海鮮燴飯好足料,有黑青口、蜆、虎蝦配以海鮮蕃茄醬汁,味道唔錯👍 阿根廷安格斯牛脊肉肉感鮮嫩軟熟,一啲都唔嚡😋配以鴨肝白蘭地醬汁,好吸引。 最後點少得飲品做結尾,分別叫左「Bloody Mary」 ($85) 同「Blueberry Mojito」 ($85) 。外觀幾靚🍸 Blueberry Mojito 味道幾清新🍸

薯仔湯

法國田螺

海鮮燴飯

薯仔湯
海鮮燴飯
阿根廷安格斯牛脊肉
今次再訪尖沙咀The One嘅法國餐廳 ÔDELICE食Afternoon Tea,餐廳由法國人主理,裝潢充滿法式風情,以藍色作主調,配上吊燈風扇同埋綠色植物,感覺優雅,地板用上黑白色階磚,配上法式藤椅,令人感覺置身喺巴黎大街小巷上嘅小酒館之中 。Tea Set 以Picnic In Paris 野餐在巴黎為主題,有10款鹹點同埋甜點,用上經典巴黎鐵塔造型做擺盤,配上搶眼嘅桃紅色野餐墊,好精緻。舒適嘅環境,加上窗外柔和嘅陽光,可以渡過一個愜意嘅下午。鹹點:蟹肉他他迷你撻三文魚醬多士康堤芝士菠菜芝士迷你蛋批炸黑松露蘑菇球蟹肉他他迷你撻,蟹肉味道鮮甜,經過香草調味好清新,配上酥脆撻底好夾;三文魚醬多士,三文魚醬鹹香味十足,好適合配上烘得香脆嘅多士;康堤芝士,屬於硬芝士,色澤金黃,令人齒頰留香;菠菜芝士迷你蛋批,口感輕盈,菠菜清新味道配上芝士鹹香味,層次感豐富;炸黑松露蘑菇球,外層炸至香脆可口,充滿黑松露香味,內裏蘑菇蓉口感軟滑,帶有香濃蘑菇味。甜點:蘋果肉桂迷你撻馬卡龍巴黎式芝士蛋糕朱古力合桃布朗尼蘋果肉桂迷你撻,充滿濃郁蘋果同埋肉桂味道,味道酸酸甜甜,迷你撻底酥脆;馬卡龍外層酥脆,配上紅
舒適嘅環境,加上窗外柔和嘅陽光,可以渡過一個愜意嘅下午。

鹹點:

蘋果肉桂迷你撻
馬卡龍
巴黎式芝士蛋糕
朱古力合桃布朗尼

蘋果肉桂迷你撻,充滿濃郁蘋果同埋肉桂味道,味道酸酸甜甜,迷你撻底酥脆;馬卡龍外層酥脆,配上紅桑子軟心醬,果香四溢;巴黎式芝士蛋糕,口感細緻幼滑,入口即溶,配上鹹香嘅流心芝士,好滋味;朱古力合桃布朗尼,口感紮實帶點濕潤,朱古力味道香濃,加上合桃碎令味道更香口。

Latte
Latte 口感柔順絲滑,奶味濃郁,冬天飲一杯熱latte再配搭Lotus Biscoff焦糖餅乾係唔錯嘅選擇。

Iced Lemon Tea
凍檸檬茶味道酸甜,入口清新,茶味香濃,最後帶有回甘。
2024-12-02
$150 (Tea)
  • 野餐在巴黎
2024-12-12 0 views
就算平日都幾多人~慶祝吹水都一流!食物都多款 又好食 最抵讚係服務態度一流!🥰🥰🥰Starter:1️⃣Canapés Platter 法式點心拼盤好好食 😋勁推介!有黑松露丸,吞拿魚沙律,火腿等等每樣都好有特色 !必點!Main:2️⃣ Seafood Risotto 海鮮燴飯
有虎蝦,黑青口,蜆,海鮮蕃茄醬汁整體都好鮮甜!3️⃣ Whole Grilled Lobster原隻烤龍蝦
以芝士,忌廉煮大蔥烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁,薯粒,酸種麵包🥖好豐富~好滿足既配搭Dessert:4️⃣ 76% French Dark Chocolate Mousse法國黑朱古力慕絲有海鹽焦糖,杏仁,忌廉😋好濃既朱古力🍫
就算平日都幾多人~慶祝吹水都一流!
食物都多款 又好食

最抵讚係服務態度一流!🥰🥰🥰

Starter:
1️⃣Canapés Platter 法式點心拼盤
好好食 😋勁推介!
有黑松露丸,吞拿魚沙律,火腿等等
每樣都好有特色 !必點!

Main:
2️⃣ Seafood Risotto 海鮮燴飯
有虎蝦,黑青口,蜆,海鮮蕃茄醬汁
整體都好鮮甜!

以芝士,忌廉煮大蔥烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁,薯粒,酸種麵包🥖
好豐富~好滿足既配搭

Dessert:
法國黑朱古力慕絲
有海鹽焦糖,杏仁,忌廉😋
好濃既朱古力🍫
2024-12-11 0 views
☀️放假約左好姊妹食晏😛呢間餐廳好多玻璃✅👍感覺好舒服呢❤️🥕紅蘿蔔忌廉湯:好濃郁好有質感嘅口感❤️入口仲有輕微姜嘅香味🫚好特別呀。🐂生牛肉他他牛角包:呢個上枱嗰嗰陣見到已經覺得好可愛嚕🫶細細個嘅牛角包入面鋪滿曬生牛肉🥳好鮮味😄好正呀😍🐂阿根廷安格斯肉眼牛扒:呢個肉眼扒一定要趁熱食呀🔥我揀咗7成熟✨切落去已經係軟軟嫩嫰💯配埋佢個醬汁真係不得了呀👍呢個扒好推介呀✅🫚蜜糖生薑特飲:呢個天氣飲番杯蜜糖生薑特飲真係無得頂✅暖入心呢🥳🍞法式三文魚醬酸種麵包:一客有4片酸種麵包🥖酸種麵包🥖你可以放好多好多三文魚醬上去食🍱三文魚醬份量好豐富呀🥳🦞烤龍蝦燴飯:賣相一流👍龍蝦爽口彈牙❤️仲有海水嘅鮮味✨配埋個海鮮汁嘅燴飯超夾💯☕️泡沫咖啡:又香又滑✅層次分明❤️唔錯🥳🍮馬卡龍:呢度甜品除咗蛋糕之外🍰仲有我好鍾意食嘅馬卡龍呀😍一份有三粒👍最愛士多啤梨口味🍓

☕️泡沫咖啡:又香又滑✅層次分明❤️唔錯🥳

2024-12-07 115 views
在開飯啦見到餐廳有一個訂座優惠,75折可享用法國嚐味雙人套餐,於是選了今晚去試試。先說餐廳的環境,餐廳在The one 4樓的一角,整個面積是長方型,擺檯密集,檯的面積細,我們安排入座的檯與旁邊的檯差不多是沒相隔,大家說話都能聽見。不過裝修得不錯,黑白地磚配滕椅,感覺悠閒,吊燈的燈罩以繩子編織而成,暗暗透出絲絲的黃光,營造出浪漫格調。套餐包括湯,頭盤,主菜和甜品。餐湯是甘荀湯。湯入口稠密香甜,面層放了些葵花籽點綴,增加一些口感。配湯的餐包只有一款,法式的小包,偏硬身,不太好吃。頭盤是法式點心拼盤。包含五種法式食品。所有食材放在一隻黑色平底碟上,擺盤有序。蟹肉他他,一個細撻內放滿了蟹肉,一絲一絲蟹肉混合清新的醬汁,味道都很好。迷你蛋批,蛋皮做得鬆,一口可吞下。炸黑松露蘑菇球,面層是脆脆面包糠,內層充滿細碎菇球粒,混和黑松露香料的氣味,香脆可口。西班牙火腿,鹹香味充足。三文魚醬用來伴多士吃很相配,多士烘得外脆內軟。我們喜歡吃牛,選了兩款牛的食物。阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條。牛扒和薯條分量相若。牛扒要五成熟,煮出來的效果很好,肉色粉嫩腍滑,微微滲出少許肉汁,很易切開,不需太多咀嚼已可吞下。薯
套餐包括湯,頭盤,主菜和甜品
我們喜歡吃牛,選了兩款牛的食物。
阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條。牛扒和薯條分量相若。牛扒要五成熟,煮出來的效果很好,肉色粉嫩腍滑,微微滲出少許肉汁,很易切開,不需太多咀嚼已可吞下。薯條香脆,醮上茄汁同吃好味。
紅酒燉牛肉頰意粉,意粉幼細彈牙,兩大塊牛面頰肉燉得很腍,吃起來像牛腩的口感,帶點黏稠。醬汁也像牛腩汁液,色濃但不鹹味偏淡。
兩款牛各有特色,吃完已很飽肚。
要吃甜品消消膩,要了朱古力合桃。凍凍雲呢拿雪糕放在暖暖的布朗尼上,一凍一暖,布朗尼蛋糕的甜與雲呢拿雪糕的甜互相交融,口感特別。
以價格和食物質素看,這頓法國餐算是可以的。
甘荀湯
餐包
阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條
紅酒燉牛肉頰意粉,
2024-12-03
$280 (Dinner)
阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條
紅酒燉牛肉頰意粉,