2023-12-11 19 views
Ohayo by Ocio (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖首先是慢煮鴨胸,這是一道精心烹調的菜餚,以低溫緩慢烹煮,確保鴨胸肉保持嫩滑多汁。這道菜的口感搭配了薯餅、扒茄、焗燒烤菇等配料,為整個餐點增添了豐富的口味層次。早餐腸和煙肉是傳統早餐的經典元素,它們提供了豐富的蛋白質和獨特的風味。迷你牛角包是一種可愛的點心,它們的酥脆外殼和鬆軟內部使其成為完美的早晨節日。茄汁焗豆是一道營養豐富的配菜,提供了纖維和蛋白質,同時帶來了豐富的口感和美味。這道菜與其他配料的結合,使得整個早餐更加豐富多樣。作為整個早餐組合的亮點,焦糖香蕉朱古力窩夫為這個早餐增添了甜蜜的結尾。這款甜點結合了香蕉的自然甜美和朱古力的豐富口感,絕對是一個令人垂涎的甜點選擇。最後,我們還有一碗香草洋甘菊,舒緩和放鬆的感覺,帶來了一絲清新的口感。焦糖香蕉朱古力窩夫是一道讓人垂涎三尺的甜點。這款窩夫結合了美味的焦糖和香濃的朱古力,糅合成一個令人難以抗拒的絕妙組合。窩夫外層酥脆,內部鬆軟且微鬆散。它們的口感完美平衡,既有酥脆的外殼,又有柔軟的內部,每一口咬下去都帶來了極致的享受。接下來是焦糖的魅力。焦糖
Ohayo by Ocio (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖

接下來是焦糖的魅力。焦糖帶來了一種獨特的甜味和微妙的焦香,為窩夫增添了豐富的口感。它的黏稠質地和甜蜜滋味,與窩夫的酥脆外殼形成了完美的對比。

朱古力的加入使得這款甜點更加美味。朱古力的豐富口感和濃郁的巧克力風味,與窩夫和焦糖相互融合。每一口朱古力窩夫都帶來了濃郁的朱古力滋味,讓人難以抗拒。

2023-12-11 20 views
放咗工 即刻同皮姐去尖沙咀拍拖拖呢又係時候 去提升一下喺生活上嘅品味呢度嘅環境好樸素 睇落好簡單嘅格調可以好隨意咁 揀啱自己合適嘅位置坐我哋揀咗近窗邊 望海成個感覺好治療一直都想 兩個人望住個維港傾下將來嘆住甜品 度過咗一個甜蜜寧靜嘅下午-Green Tea Red Bean Mochi Waffle ($98)綠茶紅豆麻糬窩夫 ($98)Chocolate Ice-cream + Vanilla Ice-cream (+$30/2)朱古力雪糕 + 雲呢拿雪糕 (+$30/2)呢度最出名嘅就係甜品 有部分仲係限量嚟超級中意食甜品嘅我 真係選擇困難症發作好多唔同嘅窩夫 仲可以額外加雪糕球添啊加埋雲呢拿雪糕同朱古力雪糕 真係好滿足成個份量啱啱好 綠茶窩夫上有甜甜嘅紅豆 窩夫中有麻糬食落好有口感 多啲就更加好個窩夫熱辣辣同好鬆軟 配上凍冰冰嘅雪糕食落成個感覺真係好夾 甜度之幸福感滿滿-Kyoho Grapes Lemon Soda ($48)巨峰提子檸檬梳打 ($48)少甜嘅甜度啱啱好 解渴一流 -P.s. 下次一定要試埋熱香餅系列 同埋其他窩夫先得
放咗工 即刻同皮姐去尖沙咀拍拖拖呢
又係時候 去提升一下喺生活上嘅品味
呢度嘅環境好樸素 睇落好簡單嘅格調
可以好隨意咁 揀啱自己合適嘅位置坐
我哋揀咗近窗邊 望海成個感覺好治療
一直都想 兩個人望住個維港傾下將來
嘆住甜品 度過咗一個甜蜜寧靜嘅下午
綠茶紅豆麻糬窩夫 ($98)
朱古力雪糕 + 雲呢拿雪糕 (+$30/2)
呢度最出名嘅就係甜品 有部分仲係限量嚟
超級中意食甜品嘅我 真係選擇困難症發作
好多唔同嘅窩夫 仲可以額外加雪糕球添啊
加埋雲呢拿雪糕同朱古力雪糕 真係好滿足
成個份量啱啱好 綠茶窩夫上有甜甜嘅紅豆
窩夫中有麻糬食落好有口感 多啲就更加好
個窩夫熱辣辣同好鬆軟 配上凍冰冰嘅雪糕
食落成個感覺真係好夾 甜度之幸福感滿滿
Kyoho Grapes Lemon Soda ($48)
巨峰提子檸檬梳打 ($48)
少甜嘅甜度啱啱好 解渴一流
P.s. 下次一定要試埋熱香餅系列 同埋其他窩夫先得
2023-12-04
  • 綠茶紅豆麻糬窩夫
2023-12-11 20 views
喜歡去Ocio 食甜品~餐廳簡約木系裝修,舒服休閒!!特別是海港城分店,可以望着海景!!當晚喺海港城食完晚餐,再係Ocio食埋甜品,出去海邊散步好舒服~☁️ 蜂蜜雪山熱香餅 $89熱香餅好鬆軟,用鑊仔形式,賣相加分!!,熱香餅好厚,兩大件!!淡淡蛋香點上蜂蜜食啱啱好!!熱香餅面頭放有兩舊蜂巢,食落係蜂蜜香味,好滿足!!!另外配有阿波羅雪糕~一口雪糕,一口熱香餅~ (*¯︶¯*)☁️ 75% 朱古力心太軟 $79個人更喜歡呢個心太軟!!一切開真係有流心效果,朱古力慢慢流出來~75%朱古力甜度啱啱好,朱古力蛋糕香脆外表,裏面軟軟嘅朱古力熔岩好濕潤,帶有微微嘅朱古力苦澀味。配上雲呢拿雪糕,一熱一凍!!

☁️ 蜂蜜雪山熱香餅 $89
熱香餅好鬆軟,用鑊仔形式,賣相加分!!

☁️ 75% 朱古力心太軟 $79
2023-12-09 14 views
海港城地下一入直行到玩具反斗城就到,好方便,窗邊吧枱可以見到海景。有晚餐$148,有湯有飲品。揀咗個明太子鮮蝦海鮮意粉,有些微辣,明太子煮熟的,味道不算突出,有好多海鮮,有墨魚粒、蝦等,蝦都有好多隻,夠爽口牙。湯是磨菇湯,比較稀,飲品可以揀$33 以下的,有茶或叻啡等選擇。朱古力麻糬窩夫超正,即叫即整,窩夫夠脆,中間夾著麻糬,煙煙韌韌,加上朱古力粒及雪糕,充滿了朱古力味。總括而言,甜品幾吸引,環境可以睇海景。

總括而言,甜品幾吸引,環境可以睇海景。
2023-12-08 23 views
尖沙咀海景甜品店喜愛甜品嘅你一定不能夠錯過因為環境真係非常舒適寧靜 望住海邊真係好舒服奧斯蜜瓜雪山熱香餅半隻奧斯蜜瓜賣相打卡一流不過真係打吓卡就算 熱香餅濕咗好口感未如理想蜜瓜看上去很好看 但是不是很香甜雪糕就是一個正正常常嘅雪糕 朱古力窩夫 實際上應該係朱古力心太軟咁樣 最正常最好食水果茶正正常常 有水果味有茶味服務員態度殷勤行海港城行到攰想坐下係一個唔錯嘅地方下午茶坐吓傾吓偈都真係幾舒服甜品 如果唔係好高要求都可以接受
尖沙咀海景甜品
奧斯蜜瓜雪山熱香餅
  • 奧斯蜜瓜雪山熱香餅
  • Ohaya水果茶
2023-12-06 18 views
經過玩具反斗城,發現隔離開左間日系cafe,望過餐牌,average $148就有一個set dinner!仲要無限時坐,即刻入去trytry!Dinner set menu定時會改變,當日餐牌同我係open rice見到已經唔同了!餐廳以木系muji風,俾人感覺好relax空間都夠大,bb車都放得落,所以見到都唔少有小朋友的家庭幫親。仲有卡位timn當日叫左2個set dinner包一碗餐湯+主菜+飲品1. 醬漬杏鮑菇牛肝菌意大利粉($148)creamy,好多菇,好入味!好味!2. 炭燒加拿大3a肉眼扒配薯菜($237)扒係大塊的,當日叫5成熟剛剛好,只係有少少咸。薯菜係蘿蔔豆角及薯角都好味!3. 朱古力麻薯窩夫($98)好好味!窩夫有4塊,好重朱古力味,中間夾住麻薯,一d都唔甜,仲非常crispy!如果雪糕可以大球d就更perfect!現在未夠分🤣海港城無限時又好味,甜品又出色,值得一試!
經過玩具反斗城,
發現隔離開左間日系cafe,
望過餐牌,
average $148就有一個set dinner!
仲要無限時坐,
即刻入去trytry!
Dinner set menu定時會改變,
當日餐牌同我係open rice見到已經唔同了!

餐廳以木系muji風,
俾人感覺好relax
空間都夠大,bb車都放得落,
所以見到都唔少有小朋友的家庭幫親。
仲有卡位timn

當日叫左2個set dinner包一碗餐湯+主菜+飲品

1. 醬漬杏鮑菇牛肝菌意大利粉($148)
creamy,好多菇,好入味!好味!

2. 炭燒加拿大3a肉眼扒配薯菜($237)
扒係大塊的,當日叫5成熟剛剛好,只係有少少咸。
薯菜係蘿蔔豆角及薯角都好味!

3. 朱古力麻薯窩夫($98)

海港城無限時又好味,甜品又出色,值得一試!
2023-12-02 25 views
今日同朋友收工過咗嚟海運呢邊買啲嘢,我見到佢呢度有間新開嘅餐廳,啲甜品好似幾靚咁水入去試吓。我哋叫咗一個dinner set,佢會跟咗個餐湯同埋飲品。你今晚嘅係蘑菇忌廉湯,未飲已經聞到好香,而且好幼滑。主食揀咗個德國豬手。佢個外表嚟到嘅時候真係好乾,好似唔係太討好。但係當你切開見到中間嘅時候真係不得了,因為中間要真係好嫩,而且仲好多汁添。最重要嘅係佢個外皮一啲都唔硬,反而仲好脆添。不過佢個酸椰菜就唔夠酸,如果可以再算啲嘅話個解膩嘅程度會更加好。飲品方面佢會跟住一杯$33以下嘅餐飲,但全部都係熱飲嘅選擇。我揀咗呢一杯白桃烏龍茶,不過原來佢只係茶包,但係都幾香嘅。然後我哋叫咗個小食拼盤,你個拼盤都豐富。而佢個辣椒醬係令到人哋有啲驚喜,忍唔住樣樣都要點佢。當中佢隻炸蝦真係好大隻,最重要嘅係佢隻蝦係好彈牙,唔係啲腍啤啤嘅合成蝦。最後我哋揀咗個焦糖鐵板疏呼厘,我個賣相係幾靚㗎。不過佢就唔係我想像中嘅疏乎厘,佢係比較實心似蛋糕果款。其實佢呢間餐廳嘅裝修都幾靚。而且仲有海景添,不過可能係閒日嘅關係就冇乜人。所以職員都希望啲客人可以集中門口位置,唔俾人坐入邊,希望下次有機會嘅話可以坐到打卡位啦。

最後我哋揀咗個焦糖鐵板疏呼厘,我個賣相係幾靚㗎。

不過佢就唔係我想像中嘅疏乎厘,佢係比較實心似蛋糕果款。

其實佢呢間餐廳嘅裝修都幾靚。

2023-11-30
$300 (Dinner)
尖沙咀今年3月新開了一家向海日系餐廳,180°大海景,是拿個行程廂就乘船出走的節奏ᵎᵎᵎᵎ high chair 和帆布窗簾也超漂亮,不費力就能拍出日系少女風的照片♡知道Ocio 的朋友也熟悉他們的甜品,另外還有set lunch~ 𝙁𝙤𝙤𝙙ଘ Ohayo芝士瀑布安格斯牛肉漢堡$148牛肉很厚,juicy,配熱溶芝士是挺不錯的,薯條另外用藍子裝好,量很足夠´༥`ଘ ohayo 蜜瓜雪山熱香餅 $128舊讀者應該有看過Jenny 吃蜜瓜pancake,這次再試,風味依然,蜜糖星星雪糕、soufflé pancake 和半個大蜜瓜仍是十分吸引˙º̬˙𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𖠚 菠蘿藍柑橘梳打 $48又來菠蘿特飲,看這杯藍藍的很配海景就叫了,跟餐加錢就嗌到~ 味道正常發揮,能想像出來~Ocio 以往一向以甜品作招徠,但是店內環境一直都是普普~ 這次有大大海景,還rebrand 了作ohayo,是挺有feel 的,尖沙咀海景餐廳,價錢合理,這間要收藏起來吧ˊᵕˋ )ଓ𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩海景high chair 位

𝙁𝙤𝙤𝙙

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
海景high chair 位
  • ohayo 蜜瓜雪山熱香餅
2023-11-27 25 views
Cafe走日式風格,所以枱櫈都係木造或者雲石造,隔離仲有海境。🍴海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬:有大大粒蝦🍤、帆立貝及大量木魚絲,奶油湯有點淡,所以烏冬掛唔到湯。🍴芝士流心蛋南瓜🎃鍋伴脆單骨雞翼:味道係夾既,原個南瓜上造型可愛。🥗燒蜜餞南瓜伴紅菜頭藜麥牛油果沙律: 超足料!醋汁偏甜,個人中意呢個汁。南瓜煮淋啲就更好。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
餐廳以米白色為主調,周圍仲印有好得意嘅熊仔公仔,打卡一流~而且坐得都幾舒服,幾啱同朋友嚟Chill住食!磨菇湯:勁濃郁,好好飲!!磨菇味好出,忌廉湯底又好香好滑,飲完即刻打開晒個胃,可以準備食好嘢😆日式醬燒雞扒定食 $148 :配以味曾湯、漬菜、小食和白飯。雞扒鮮嫩多汁,醬汁香濃不膩,味曾湯清甜鮮味,漬菜爽脆開胃,小食係炸餃子,炸到金黃酥脆,香氣四溢,點埋酸酸甜甜嘅醬汁食,非常惹味。加配烤芝士肉丸伴自家制薯蓉 $78 :喺綿密嘅薯蓉上面,加入鮮嫩多汁嘅肉丸,再加入大量芝士,好正!層次豐富,肉丸好好食,薯蓉又夠多!橙汁:正常發揮,至少飲得出係新鮮橙汁,而唔係現盛果汁先生啲friend😆酸度較高,夠晒解膩!

磨菇湯:

日式醬燒雞扒定食 $148 :
配以味曾湯、漬菜、小食和白飯。

加配烤芝士肉丸伴自家制薯蓉 $78 :

橙汁:
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍖 ᖴᖇOᗰ TEᑎᗪEᖇ TO ᑕᖇIᔕᑭY @ 🌟 Ohayo by Ocio《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:Crispy Pork Knuckle With Sauerkraut HKD 237.👽 大媽幾間分店都食過,最鍾意就係佢成日會轉餐牌,每一次嚟套餐嘅內容都可能會唔一樣,今次呢就試咗呢一款從來未試過嘅「脆香原隻豬手伴酸椰菜」。.🍖 本身諗住一人叫一份套餐,但係上枱後發現佢嘅SIZE一啲都唔細,好大隻豬手,一個人根本冇可能食得晒,於是就決定一齊分啦。豬手炸得外皮非常鬆脆,但係唔好以為啲肉會好晏喎,咬落係嫩架,好神奇。配上酸椰菜,帶出一啲清爽酸味,有消膩嘅效果。.🍟 揀咗配薯菜真係好正確,薯條係粗身嘅呢!同豬手嘅肉肉完美配合,超邪惡!.🍲 套餐仲包括同嘢飲,今次係雜菜羅宋湯,同埋揀要熱咖啡。個湯幾濃郁,都算多蔬菜,幫助開胃。.😋 呢款鹹豬手真係令我覺得幾驚喜,估唔到個調味同烤嘅火候會咁不錯,同埋價錢真係幾抵,大家有機會遇到呢個餐牌嘅時候可以試吓。.📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖☎️ +
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食:

Hot  Coffee

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖
☎️ +(852)2880-0395
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$131 (Dinner)
Hot  Coffee
2023-11-23 121 views
因為去尖咀行街,所以Book左台食飯上網睇相見到係好靚既cafe,黎到都覺得好靚但由開始上餐開始,對餐點既感覺就愈來愈差首先佢用韓式既銀色金屬杯裝水,感覺同餐廳格調不夾叫左芝士炸雞,好多粉,冇乜肉係芝士醬唔係真芝士,個薯條只有頭半分鐘脆,好明顯係未炸得夠,食落粉粉的感覺個牛扒較韌,又多筋,雖然冇打算係會好好質素的牛,但似乎真係普通左啲呢間店還是比較適合食甜品呢個窩夫好鬆軟好熱,配上雪糕係一流意粉同朱古力都唔錯整體來講,牛扒都係去返專食牛扒嘅地方啦黎呢度食甜品先係最正
因為去尖咀行街,所以Book左台食飯
上網睇相見到係好靚既cafe,黎到都覺得好靚

但由開始上餐開始,對餐點既感覺就愈來愈差
首先佢用韓式既銀色金屬杯裝水,感覺同餐廳格調不夾

叫左芝士炸雞,好多粉,冇乜肉

朱古力布朗尼窩夫

呢間店還是比較適合食甜品
呢個窩夫好鬆軟好熱,配上雪糕係一流

意粉同朱古力都唔錯
整體來講,牛扒都係去返專食牛扒嘅地方啦
黎呢度食甜品先係最正
朱古力布朗尼窩夫
2023-11-21 34 views
位於海運大廈玩具反斗城隔離
裝修幾靚,白色木系、自然風。
空間感十足,坐得幾舒服,睇到海景,慢慢坐放空下。
價錢親民,而家餐廳仲有新張優惠,經OpenRice訂位,晚市套餐85折。 晚市套餐
奉送跟餐湯和飲品(揀咗熱檸茶水) 是日餐湯
南瓜湯,淡淡南瓜味,幾Creamy。 煙三文魚炒蛋全日早餐 $148
超級大份,好豐富,有煙三文魚、芝士腸、煙肉、炒蛋、粟米、迷你牛角包、沙律菜、茄汁豆、仲有好多薯條。
All Day Breakfast,樣樣都有少少,好滿足。炒蛋好嫩滑,薯條炸到好香脆。 蒜香牛油炒雜菜 (跟餐+$68)
炒得好香蒜蓉牛油味,椰菜、西蘭花、椰菜花、蘿蔔、豆角。蔬菜爽口新鮮。牛角包 $28
牛角包🥐一定要加熱,超級香脆,牛油味好香濃,夾埋炒蛋同煙肉一齊食好正。 朱古力脆酥 $28
朱古力香濃,唔會太甜,餐廳的包做得好出色。
位於海運大廈玩具反斗城隔離
裝修幾靚,白色木系、自然風。
空間感十足,坐得幾舒服,睇到海景,慢慢坐放空下。

晚市套餐
奉送跟餐湯和飲品(揀咗熱檸茶水)

是日餐湯
南瓜湯,淡淡南瓜味,幾Creamy。

煙三文魚炒蛋全日早餐 $148

蒜香牛油炒雜菜 (跟餐+$68)

牛角包 $28

朱古力脆酥 $28
朱古力香濃,唔會太甜,餐廳的包做得好出色。
Dining Offer
Tasting Event
2023-11-21 30 views
放工去到海港城行街,原來底層新開了一間cafe,呢到的裝修帶木調,座位寬敞,好適合打卡。我們點了一個dinner set,包一個course、餐湯和飲品。是日餐湯係蘑菇湯,用上大量蘑菇熬製而成,香濃十足,十分creamy。All-day breakfast每次來cafe必點All-day breakfast!呢到的All day好豐富,有牛角包、炒滑蛋、香腸、煙肉、煙三文魚、烤番茄、清新沙律和炸薯條。一次滿足幾個願望,十分喜歡即炸薯條,食到唔停口。鑊仔伯爵茶雪山熱香餅輪到重頭戲:甜品!呢間cafe有幾款甜品都好出名,包括窩夫、心太軟和熱香餅!最後我們揀左呢個鑊仔伯爵茶雪山熱香餅,即點即製,用上小型鐵鑊仔擺盤夠曬得意,熱香餅有d似平時食的梳乎里pancake,但就唔係空氣感行先,而係香濃蛋香味!加上伯爵茶味唔會過甜,配上一口雪糕,十分滿足。熱洋甘菊茶晚餐仲有一杯飲品,就揀左熱洋甘菊茶幫助解膩,飯後呷一口品嚐回甘味。下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。

All-day breakfast

鑊仔伯爵茶雪山熱香餅

熱洋甘菊茶

下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。
2023-11-21 38 views
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,望一望個Menu,係我想食嘅嘢,同朋友諗都唔諗即刻衝入去Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,因為新鮮整起,所以個外皮超級脆而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感蒜香牛油單骨雞翼:由於單骨雞翼,所以非常易入口亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹坐窗口位可以望住呢個維港景食無論朝早同夜晚,都會好靚,成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,
望一望個Menu,係我想食嘅嘢,
同朋友諗都唔諗即刻衝入去

Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕
要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,
因為新鮮整起,所以個外皮超級脆
而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,
一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感

蒜香牛油單骨雞翼:
由於單骨雞翼,所以非常易入口
亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆
雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹

坐窗口位可以望住呢個維港景食
無論朝早同夜晚,都會好靚,
成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯