2023-11-21 30 views
放工去到海港城行街,原來底層新開了一間cafe,呢到的裝修帶木調,座位寬敞,好適合打卡。我們點了一個dinner set,包一個course、餐湯和飲品。是日餐湯係蘑菇湯,用上大量蘑菇熬製而成,香濃十足,十分creamy。All-day breakfast每次來cafe必點All-day breakfast!呢到的All day好豐富,有牛角包、炒滑蛋、香腸、煙肉、煙三文魚、烤番茄、清新沙律和炸薯條。一次滿足幾個願望,十分喜歡即炸薯條,食到唔停口。鑊仔伯爵茶雪山熱香餅輪到重頭戲:甜品!呢間cafe有幾款甜品都好出名,包括窩夫、心太軟和熱香餅!最後我們揀左呢個鑊仔伯爵茶雪山熱香餅,即點即製,用上小型鐵鑊仔擺盤夠曬得意,熱香餅有d似平時食的梳乎里pancake,但就唔係空氣感行先,而係香濃蛋香味!加上伯爵茶味唔會過甜,配上一口雪糕,十分滿足。熱洋甘菊茶晚餐仲有一杯飲品,就揀左熱洋甘菊茶幫助解膩,飯後呷一口品嚐回甘味。下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。

All-day breakfast

鑊仔伯爵茶雪山熱香餅

熱洋甘菊茶

下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。
2023-11-21 50 views
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,望一望個Menu,係我想食嘅嘢,同朋友諗都唔諗即刻衝入去Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,因為新鮮整起,所以個外皮超級脆而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感蒜香牛油單骨雞翼:由於單骨雞翼,所以非常易入口亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹坐窗口位可以望住呢個維港景食無論朝早同夜晚,都會好靚,成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,
望一望個Menu,係我想食嘅嘢,
同朋友諗都唔諗即刻衝入去

Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕
要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,
因為新鮮整起,所以個外皮超級脆
而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,
一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感

蒜香牛油單骨雞翼:
由於單骨雞翼,所以非常易入口
亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆
雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹

坐窗口位可以望住呢個維港景食
無論朝早同夜晚,都會好靚,
成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯

2023-11-20 41 views
#20231116 📝📍 Ohayo by Ocio @ohayo.byocio尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖 🍽️鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🥢 #是日餐湯 💭 之前試過尖沙咀間ocio @ocio_kitchen ,今次試埋佢另一條line,menu大致都差唔多,係個dinner set既main有啲分別,好記得上次食個餐湯係紅湯,🐷仲話間野咁日式竟然有啲茶餐廳風味😂今次係南瓜忌廉湯,match返間野既style,南瓜既甜香好出,但同時個湯好幼滑,面頭有幾塊杏仁片有野咬下都幾有心思🎃.#明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 $148💭 基本上明太子配意粉呢個配搭本身就無得輸,呢個再加左啲茄汁令個味再豐富啲🥫仲有啲芝士粉係面頭,成個意粉一啲都唔單調喇🧀️海鮮都數量都唔少,蝦有足足6隻🦐仲有啲蜆肉同八爪魚粒🐙對得起價錢啦.#鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯 $148+$38💭 見到有好多枱都有叫,睇落幾吸引🤩紫菜底下色彩繽紛,有紅色既辣泡菜🔴有黃色既醃蘿蔔🟡又有綠色既酸瓜🟢三隻配菜都好刺激味蕾
#20231116 📝
📍 Ohayo by Ocio @ohayo.byocio
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🥢 #是日餐湯

#明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 $148

#鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯 $148+$38
💭 見到有好多枱都有叫,睇落幾吸引🤩紫菜底下色彩繽紛,有紅色既辣泡菜🔴有黃色既醃蘿蔔🟡又有綠色既酸瓜🟢三隻配菜都好刺激味蕾,仲有其他野菜食好健康,個牛板腱食落淋身有牛味,加少少黑椒落去已經好好味,完全唔需要平時食石鍋飯啲辣醬😬

🥢 #芒果綠茶
🥢 #蜜桃紅茶
💭 佢啲水果茶係聞落好香但飲落完全唔甜,搞到🐷都有啲唔捨得飲晒佢,呢間舖好正有落地玻璃位,食完飯可以嘆下茶欣賞下海景,chill下打下卡咁,都係一種高級既享受📸

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #鑽石山美食 #🐷在鑽石山 #將軍澳美食 #🐷在將軍澳 #🐷_食
今次呢間餐廳走🌴木系小清新風格,估唔到大商場都有d比較靜嘅Cafe,仲要望海幾寫意🛥😍。同朋友每人叫咗一個👯‍♀️晚市套餐,套餐有餐湯、主菜同一杯$33嘅飲品。是日餐湯🥘係南瓜湯,南瓜嘅天然甜味加上暖粒粒嘅湯幾開胃。主菜就叫咗以下兩款:1️⃣海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬🦐烏冬係稻庭嗰類,份量多而且幾有口感幾煙靭,內有最吸睛嘅大扇貝❗️仲有🦐鮮蝦、🦀蟹柳、獅子狗,都幾足料,on top加埋滿滿嘅鰹魚乾碎碎,加埋成個湯底味道幾正。2️⃣鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯牛板腱嘅🐮牛味濃郁同有咬口,呢個部位冇咁肥,啱哂要減重/健身嘅朋友。話說通常都好少會hou雜菜,但呢度係用牛油炒過好香,幾有誠意👍。漬物嘅黃蘿蔔都幾出色,另外都仲有d泡菜同醃青瓜送飯,不過飯入面嘅汁都已經好夠味了😌餐飲🫖️就叫咗蜜桃紅茶同芒果綠茶,冇落糖飲,覺得咁樣更易飲到茶香。紅茶濃郁配上🍑淡淡蜜桃味不俗,綠茶就聞落勁香🥭芒果味但入口先係綠茶味,芒果味就後續出場,幾唔錯👍 應該加上適量糖就更可以帶出香味啦😌

是日餐湯🥘係南瓜湯,南瓜嘅天然甜味加上暖粒粒嘅湯幾開胃。

主菜就叫咗以下兩款:

1️⃣海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬🦐

2️⃣鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯

2023-11-15
Type of Meal
Dinner
去到尖沙咀行吓街 醒起呢到有間悠閑cafe 想舒舒服服食Dinner就二話不說地揀咗Ocio🪴鍾意呢到既淺木色家具🍂 裝潢充滿文青感覺 夠晒舒服而晚市套餐最抵食😚😆安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士 $148🍔🍟安格斯牛肉製成漢堡肉 食落牛肉味濃郁 肉汁極度豐富🥰 炸得好香口🍟 抵食之餘仲要配埋餐湯 今次嘅餐湯係蘑菇湯🍄蘑菇味香濃Ohayo by Ocio📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖

安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士 $148🍔🍟
安格斯牛肉製成漢堡肉 食落牛肉味濃郁

Ohayo by Ocio
📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖
2023-11-15 38 views
放工再次到 Ohayo by Ocio 享用了他們的Dinner Meun, 很喜愛他的日式木系裝潢,再配上愛可小熊插畫,感覺舒適寫意!🥰Dinner menu 包餐湯、主菜和飲品。時日餐湯為磨菇湯🥣,這碗湯熱騰騰地送上桌,湯的質地濃郁滑順,帶著淡淡的蘑菇香氣。湯的口感非常順滑,入口即化,我可以明顯感受到新鮮的蘑菇粒粒。😋接著,主菜上桌了,一份明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉🍝。這道意粉的外觀非常誘人,鮮紅的茄汁醬汁與意粉完美融合在一起。明太子的鮮味在每一口都能品嚐到,而新鮮的蝦和海鮮更是增添了豐富的口感。意粉麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁。😋今次我選擇了朱古力布朗尼窩夫🧇作為甜點。布朗尼窩夫外層酥脆,內部濕潤且濃郁的朱古力味道。它與忌簾、朱古力雪糕和醬汁完美搭配,為整個餐點增添了甜蜜的結尾。😋最後飲埋杯熱檸水暖胃,清新又醒神!為忙碌了一天的我加油!🥰

最後飲埋杯熱檸水暖胃,清新又醒神!為忙碌了一天的我加油!🥰
又老一歲真系好唔想面對,因為我真系好中意海,所以朋友帶我去海運大廈個邊食晚餐,Ohayo by Ocio系一間海景cafe,可以對住個海景食嘢真系好chill !我地嗌了2份晚市套餐,加2款小食,每人有一份是日餐湯,南瓜湯來的,唔算太濃稠,但飲落清爽。OHAYO 熔芝士炸雞原以為小食應該好細份,點知大到嚇親,炸雞外脆內軟,食落juicy,最正系個芝士醬,非常香濃,除左炸雞之外仲有薯條,真系好大份。德國腸拼盤一份4大條,共2款,肉質幼嫩,咸淡味適中,我喜歡有香草的那一款,如果有啤酒親更好。炭燒加拿大3A肉眼 (10oz)唔知點解每年生日,我都一定要食牛扒,照舊嗌左5成熟,要薯菜。勁大塊,唔算好厚,但真系好大塊,熟度剛剛好,內裡粉紅色,肉質頗柔軟,牛味香濃,但略嫌脂肪多了一點。脆香只豬手拌酸椰菜即焗嘅關係,豬手比較遲先上菜,又系勁大份,已經飽到唔系好食得落😂。豬皮可能有小小烤過龍,硬了一點,但味道是不錯的,有的最愛的酸椰菜,加分。同埋伴菜的薯角好好食,好香脆。原本想試嚇佢哋嘅松餅,見隔離枱食好正咁,但真系勁飽,唯有留返下次先再試。

OHAYO 熔芝士炸雞

德國腸拼盤

炭燒加拿大3A肉眼 (10oz)

脆香只豬手拌酸椰菜

2023-11-06
2023-11-13 28 views
去海港城玩具反斗城買玩具後, 隔離有一間木系、走自然風的西餐廳,環境很舒服。 腳已不由自主地走進去,吃一個休閒的午餐了。餐廳內的中庭位設置了一些植物、藤椅,木系的裝潢加上維港景色盡收眼底。午市套餐的種類都幾多,我叫了一客日式照燒雞扒定食。 前菜可以選擇餐湯或沙律, 南瓜湯香濃幼滑,內有一些杏仁片增加咬口。日式餃子皮脆肉厚是一款不錯的前菜。照燒雞扒分量不少,很嫩滑內裡仍有澎湃的肉汁。最令人驚喜的是這碗白飯,洋溢著日本的米香。 最後來一杯鮮奶咖啡,咖啡香濃拉花漂亮,就這樣看著維港慢活了半天。

日式餃子皮脆肉厚是一款不錯的前菜。

今晚與閨密去咗呢度食Dinner同我提早慶生🥳我哋叫咗個Dinner set 意粉+ 份小食& 甜品窩夫,好滿足😚🧡明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉🍝🧡🧡蒜香牛油單骨雞翼🧡🧡綠茶紅豆麻薯窩夫🧡🍹菠蘿藍柑橘梳打🍹意粉個汁幾鮮味,加咗少少明太子吊一吊味,意粉質地食落幾好,仲有好多隻大蝦🦐,蝦肉質爽彈。份小食單骨雞翼原來配埋薯條,份量比我哋想像中多,單骨雞翼食起來也很方便,薯條炸得好香脆。呢間啲甜品好吸引,今次試咗綠茶紅豆麻薯窩夫,中間夾住的麻薯好煙韌好好食,窩夫質地做到外脆內軟,綠茶味也很出。
今晚與閨密去咗呢度食Dinner同我提早慶生🥳

Dinner
Celebration
Birthday
2023-11-09 39 views
日系和風嘅cafe, 位於海運大廈地下位置~新張dinner 有85折優惠煙三文魚炒蛋全日早餐 $148超大一份all day breakfast 好豐富煙三文魚玫瑰、煙肉、腸、炒蛋、粟米、薯條、牛角包、沙律菜!女生食量會食唔晒~是日餐湯蘑菇湯有蘑菇碎碎嘅咬感,味道濃郁!熱蜜桃紅茶 $33 茶包真係好香嘅蜜桃香氣!鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅 $98 甜品時間! 鑊仔上碟熱辣辣焦糖糖漿加冰凍雲呢拿雪糕冰火感點會唔好食,熱香餅質地鬆軟,口感較似戚風蛋糕幾好食
日系和風嘅cafe, 位於海運大廈地下位置~

新張dinner 有85折優惠

煙三文魚炒蛋全日早餐 $148

超大一份all day breakfast 好豐富

是日餐湯

蘑菇湯有蘑菇碎碎嘅咬感,味道濃郁!

熱蜜桃紅茶 $33
茶包真係好香嘅蜜桃香氣!

鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅 $98
甜品時間!

2023-11-01
$200 (Dinner)
  • 鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅
2023-11-09 35 views
呢間日系cafe係香港有3間分店每一間店舖裝修同食物都靚靚~~好岩打卡📷食物質素同味道都好好🫶🏻🫶🏻✨明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉🍝大大既蝦份量好多,有勁多隻意粉偏向濃濃蕃茄🍅味道醬汁好豐富,沾滿每一條意粉✨ 安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡🍔漢堡好厚,好大個仲會配埋薯條🍟,沙律🥗漢堡味道好濃郁,好香蛋味包本身都有調味,味道好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)粗薯片炸到外脆內軟本身都好夠味,吾洗加茄汁🥫✨巨峍提子檸檬梳打🍇飲品可以少甜,提子味香濃帶陣陣酸味,味道豐富✨加勒比海/ 菠蘿🍍藍柑橘🍊梳打飲品顏色好靚~~好海洋風,好岩影相 菠蘿同柑橘味好夾👍🏻💰經openrice訂位,晚市套餐可以有85折~~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

呢間日系cafe係香港有3間分店
每一間店舖裝修同食物都靚靚~~
好岩打卡📷
食物質素同味道都好好🫶🏻🫶🏻

✨明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉🍝
大大既蝦份量好多,有勁多隻
意粉偏向濃濃蕃茄🍅味道
醬汁好豐富,沾滿每一條意粉

✨ 安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡🍔
漢堡好厚,好大個
仲會配埋薯條🍟,沙律🥗
漢堡味道好濃郁,好香蛋味
包本身都有調味,味道好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
粗薯片炸到外脆內軟
本身都好夠味,吾洗加茄汁🥫

✨巨峍提子檸檬梳打🍇
飲品可以少甜,提子味香濃
帶陣陣酸味,味道豐富

✨加勒比海/ 菠蘿🍍藍柑橘🍊梳打
飲品顏色好靚~~
好海洋風,好岩影相
菠蘿同柑橘味好夾👍🏻

💰經openrice訂位,
晚市套餐可以有85折~~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-11-08
2023-11-08 31 views
🍊 餐廳名稱:Ohayo by Ocio 🐝 味道:7/10環境:8/10整體分數:7/10💰人均:$100~200———————————————————近排尖沙咀海港城開左間日式cafe,專登走去試下。木系簡約裝修令人有種好cozy既感覺,如果坐近窗邊嘅位置仲可以欣賞到海景!明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 💰148可以話係一份好足料嘅意粉,淨係蝦都已經有五隻,另外仲有蜆仔&魷魚。明太子伴隨着蕃茄醬包住每條意粉,味道濃郁,不錯!鑊仔麻糬雪山熱香餅 💰98賣相100分,口感似蛋糕既熱香餅,外型就似soufflé!鑊仔熱辣辣咁上黎,中間夾住咗一大片麻糬,底下再溶左嘅棉花糖,當你食嘅時候仲會拉絲添!烤芝士肉丸伴自家製薯茸 💰加配$58肉丸分量十足,薯茸好滑!呢間位置可能比較隱蔽,係玩具反斗城對面。好適合打卡,同朋友gathering嘅cafe!🗺️海港城海運大廈地下OTG19號舖 🔍#FlavorforToday尖沙咀🚆 尖沙咀站A出口,步行約10分鐘
🍊 餐廳名稱:Ohayo by Ocio 🐝

———————————————————

明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 💰148

鑊仔麻糬雪山熱香餅 💰98

烤芝士肉丸伴自家製薯茸 💰加配$58

肉丸分量十足,薯茸好滑!

🗺️海港城海運大廈地下OTG19號舖
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站A出口,步行約10分鐘
2023-11-08 34 views
之前去過鑽石山分店食晚餐,今次就下午時間同朋友嚟咗尖沙咀分店。呢度同鑽石山分店裝修差唔多,唔同在有埋海景睇。打卡一流,仲可以望住個海食嘢。都幾Chill!!平日大概2點過嚟,唔洗book枱,亦估唔到都好多位!我哋兩個女仔,朋友唔係大食嘅女仔。所以我哋叫咗一份午餐套餐Share,再叫一份甜品,就已經好飽!芝士焗肉醬意粉,重芝士,亦係熱辣辣!套餐可以揀湯或雜菜沙律,我揀咗雜菜沙律。另外點咗熱蜜桃紅茶,幾清新,因為唔會好甜,非一般嗰種蜜桃糖漿味。跟餐嘅雜菜沙律朱古力布朗尼窩夫,仲有球朱古力雪糕,朱古力控啱晒,好好味!佢哋甜品選擇都多,下次都想試埋佢哋嘅Souffé Pancake。
呢度同鑽石山分店裝修差唔多,唔同在有埋海景睇。
打卡一流,仲可以望住個海食嘢。
都幾Chill!!
平日大概2點過嚟,唔洗book枱,亦估唔到都好多位!
我哋兩個女仔,朋友唔係大食嘅女仔。

芝士焗肉醬意粉,重芝士,亦係熱辣辣!
套餐可以揀湯或雜菜沙律,我揀咗雜菜沙律。
跟餐嘅雜菜沙律
朱古力布朗尼窩夫,仲有球朱古力雪糕,朱古力控啱晒,好好味!
2023-11-07
$120 (Lunch)
2023-11-06 38 views
放假同男朋友去海港城Shopping,發現左ocio 居然響果度有分店,就順手去試試佢,覺得海港城店裝修最靚,空間感好足,窗邊位仲可以睇住海景食😆❀是日餐湯❀呢款係跟餐嘅南瓜湯,飲落甜甜地,比我地食野前先暖下個胃。❀安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡❀個煎蛋巨吸引,仲要係流心蛋,一咬落去蛋汁流哂出黎,令到成個包都好有蛋香味。安格斯牛肉漢堡幾juicy,牛肉味濃,不過個包好厚,一啖咬唔哂要分開咬😂❀煙三文魚全日早餐❀成日去cafe都會心思思想食all day breakfast,見煙三文魚好靚咁就try try,煙三文魚整成玫瑰花形,入口軟嫩又鹹鹹地;牛角包好香牛油味,兼且好軟熟;炒蛋煮到岩岩好,夠哂滑溜。❀餐茶❀蜜桃紅茶有少微甜,好香桃味;香草洋甘菊茶溫和清甜,飲完幾潤喉。
放假同男朋友去海港城Shopping,
發現左ocio 居然響果度有分店,
就順手去試試佢,
覺得海港城店裝修最靚,空間感好足,
窗邊位仲可以睇住海景食😆

❀是日餐湯❀
呢款係跟餐嘅南瓜湯,飲落甜甜地,
比我地食野前先暖下個胃。

❀安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡❀
個煎蛋巨吸引,仲要係流心蛋,
一咬落去蛋汁流哂出黎,
令到成個包都好有蛋香味。
安格斯牛肉漢堡幾juicy,牛肉味濃,
不過個包好厚,一啖咬唔哂要分開咬😂

❀煙三文魚全日早餐❀
見煙三文魚好靚咁就try try,
煙三文魚整成玫瑰花形,
入口軟嫩又鹹鹹地;
牛角包好香牛油味,兼且好軟熟;
炒蛋煮到岩岩好,夠哂滑溜。

❀餐茶❀
蜜桃紅茶有少微甜,好香桃味;
香草洋甘菊茶溫和清甜,飲完幾潤喉。
2023-11-04 47 views
收左工,去到海港城附近的海運大廈,經過冒險樂園後,見到呢間充滿日系風情的餐廳,一於入去食個靚晚。日式醬燒雞扒飯定食雖然佢係定食,但係一點都唔馬虎。面鼓湯作為前菜,溫暖而濃郁,開始食正餐前帶來了一種家的味道,好嘅開始。定食除左雞扒,更有小丸子作伴,小丸子內蛋黃醬不會結撻撻,係2粒合格正常的小丸子🔮至於雞扒,質地不會食到孩身,肉質偏鮮嫩多汁,每一口都可以帶來滿滿的肉汁和香氣。另外用優惠價加配左小食蒜香牛油單骨雞翼,有雞翼,當然唔少得薯條呢個配角。無論係雞翼定薯條,都係入口熱辣辣,配上香甜醬汁,未食已經聞到香氣濃郁。餐飲就點咗草莓菠蘿香橙梳打,清新的果香和泡沫帶來了口感上的享受,甜度適中份量足夠(唔會話好多冰🤧)隔離枱都有點甜品,我都唔可以錯過,叫左個窩夫。朱古力麻糬窩夫是一個唔錯的選擇。窩夫鬆軟香甜,配上豐富的朱古力醬和凍冰冰的雪糕,每一口都是甜蜜的享受。麻糬的彈性和口感則增添了獨特的風味層次。這款甜點不僅美味,而且外觀精緻,絕對是滿足味蕾的完美選擇。整體而言,裝修令人放鬆,每一道菜品都經過精心搭配,絕對是一道值得品味的美食體驗。後記: 記住叫甜品時需在備註寫明後上,咁就可以先食主菜,餐廳

日式醬燒雞扒飯定食

雖然佢係定食,但係一點都唔馬虎。

後記: 記住叫甜品時需在備註寫明後上,咁就可以先食主菜,餐廳職員再待你有需要時送上甜品😊
2023-11-02
$160 (Dinner)