2020-07-02 1414 views
一年前食過,walkin要排好耐,所以book左位,去到都好快有得入,但係服務就差d,成個場得2個人做樓面,忙都不得了,明顯唔夠人,食物方面,叫左2小時任食,但侍應就成日送錯餐🙈不過都好味既,食到好飽
2020-06-17 1592 views
好想念日本!又不太想食壽司,居酒屋又有點想念關西的大阪燒,來道頓堀御好燒就可以回味一下關西的味道店內是點餐後自己料理,可以話有得食又有得玩餐廳也有圖文並茂的解釋,所以不用太擔心會失敗,重點是大阪燒的醬汁,沙律醬,紫菜可以任加!記得最後叫甜點的熱香餅,自己整的熱香餅配忌廉特別好食

2020-06-05 1286 views
門口經常排滿人,所以今次一早嚟到等。大約半個鍾後有位~第一次自己親自製作,既興奮又期待。每張枱都有鐵板爐、煎鏟同埋醬汁。製作好簡單,同埋會有員工教你點整,(再加上 上網睇埋教學,有哂準備!)首先將麵粉,蔬菜、肉類或海鮮配料均勻,之後倒落鐵板爐上面。再用煎鏟每隔5分鐘反一反,避免煎燶, 大約15分鐘後淋醬汁。最後,落埋海苔粉同鰹魚粉 就食得。口感外脆內軟,有好多材料,好豐富,大滿足!加上自己整會覺得特別好食!
門口經常排滿人,所以今次一早嚟到等。
大約半個鍾後有位~
第一次自己親自製作,既興奮又期待。
每張枱都有鐵板爐、煎鏟同埋醬汁。
製作好簡單,同埋會有員工教你點整,
(再加上 上網睇埋教學,有哂準備!)
首先將麵粉,蔬菜、肉類或海鮮配料均勻,
之後倒落鐵板爐上面。
再用煎鏟每隔5分鐘反一反,避免煎燶,
大約15分鐘後淋醬汁。
最後,落埋海苔粉同鰹魚粉 就食得。
口感外脆內軟,有好多材料,好豐富,大滿足!
加上自己整會覺得特別好食!
2020-05-18 1791 views
星期日晚上7點 我和朋友來到位於K11 2樓既道頓堀御好燒! 今次係我第一次食,之前聽朋友講話呢度有得一齊煮下野食,係拍拖/同朋友溝通既好去處,所以就決定試一次!我地兩個人點左一個道頓堀豪華七品和廣島燒,兩杯大日本生啤。食物-廣島燒 (強烈推薦)- 首先廣島燒製作步驟較多,你需要煎皮底,煎蛋,炒熟海鮮,炒麵等等,比起其他選擇好玩! 第二,食呢啲最驚係唔飽,而廣島燒入面已經包一個炒麵底,個炒麵仲要預先浸左昆布高湯,非常入味。第三,入面有好多椰菜絲,適合鐘意菜既朋友。我就建議鐘意椰菜絲淋d 既朋友,可以先把椰菜絲炒熟才開始做。道頓堀豪華七品(適合小朋友)- 首先佢既製作好簡單,只需將所有配料混合,然後平均倒在鐵板上,煎熟就完成! 當中比較考手藝就係反嗰下,一不小心就會整爛塊餅!味道正常,沒有特別。日本生啤 (大)- 食飯不能無酒,點左兩杯,感覺有點細杯,但計返個價錢$38 蚊,平過出面飲野就算。環境 - 座位寛敞!衛生 - menu, 油樽 ,調味料有點油膩,摸完要抺手,略嫌不足服務 - 上菜有點慢

我地兩個人點左一個道頓堀豪華七品和廣島燒,兩杯大日本生啤。

食物-

環境 - 座位寛敞!

服務 - 上菜有點慢
2020-04-04 1886 views
這間鐵板燒好食又好玩。我們沒有放題,因為怕吃得太撐,單點也夠飽呢。材料準備好給我們,我們就只是需要放鐵板煎,不知為什麼,總覺得這種鐵板好神奇,不會煎燶😛技巧很低,但味道仍然很好喔!當然店員見你狼狽也會忍不住來幫一下忙🙈😛廣島燒很好味,本來自己就喜歡拌麵、抄麵類的,麵很有彈性。前菜沙律也美味(這配搭不可能出錯吧🤣以上這個年糕燒餅也好美味啊!有三塊芝士年糕在裡面,吃的時候芝士香,年糕的綿也吃得到喔🤤來甜品pancake做個happy ending! 呢個pancake 漿真係冇得彈,煎出黎既pancake 好香蛋味, 配上cream and berry 真係好好味,大家都好歡喜

當然店員見你狼狽也會忍不住來幫一下忙🙈😛
廣島燒很好味,本來自己就喜歡拌麵、抄麵類的,麵很有彈性。
前菜沙律也美味(這配搭不可能出錯吧🤣
甜品pancake做個happy ending!
1K
2020-03-25 4964 views
#尖沙咀 大家被困太耐, 忍唔住要活動一下! 同事們相約放工後食飯開會, 老闆嚷著未食過御好燒, 因為奧運站嗰間暫停營業, 咁大家就陪佢試試吧! 自己親手燒係幾好玩, 每張枱均有圖示教如何燒各種不同的燒餅, 時間掌握及程序等! 道頓崛特選御好燒 $108 ~ 呢款最易燒, 亦最好味! 不過所需時間甚長 (總計16分鐘), 如果肚餓就唔好燒呢樣先喇! 泡菜豚肉文字燒 $78 ~ 一啲都唔好玩, 好難處理! 我們跟店員表示唔係好明白應該點燒, 店員表示枱面有圖可看….後尾我哋自行發現原來醬汁唔係另上…而係要自己揀走晒啲餸, 再將碗下剩底既醬汁加上…..道頓崛炒麵 $88 ~ 麵身軟硬適中, 現炒夠香夠熱! 燒烤組代表: 牛肋肉 $78, 豬五花 $52, 雞肉 $48 ~ 各樣都唔錯, 牛肋肉有小6片, 切得有點薄身! 豬五花最好味, 有肉香! 最後, 店員服務態度欠奉, 基本上係唔多理會客人亦唔執枱的, 只要放得落食物便算, 根本唔會理會其實只放得落 2/3 隻碟!

道頓崛炒麵 $88 ~ 麵身軟硬適中, 現炒夠香夠熱!

最後, 店員服務態度欠奉

$250 (Dinner)
2020-03-22 1452 views
第一次去試自家煎大阪燒嘅餐廳😂😂5位朋友都覺得好玩,食物都同樣有驚喜⭐️ 最推廣島燒,叫咗個2人套餐份量都好大~食材新鮮!最驚喜係個pancake真心味道唔錯~唯一要改善係調味料冇標誌,容易落錯野⋯。整體來講,體驗唔錯❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️好適合一大班朋友食飯傾計,然後一齊煮下野!另外!希望抽煙效果可以更好,食完全身都有煙味⋯身上所有衣物都需要大清潔⋯😅😅😅😅😅
2020-03-20 1505 views
今日專登和同事來,已經準備好OpenRice優惠券,點知嚟到做$98午餐,優惠券都不用了仲包嘢飲,好多生嘅食物自己炒炒炒,第一次嚟都夾覺得好得意。咁多食物選擇,任叫任食,一次真係食唔晒咁多種,留返下次再嚟過。最欣賞送雪糕,煎炒後吃雪糕頂呱呱。
2020-02-21 1380 views
大阪燒🇯🇵相信是很多人去關西旅行時也有品嘗過.❤ 而這間餐廳是可以自己親手去整 既好玩 又好味道啊!😋 坐低之後 我還有點緊張 怕整不到別人那麼好賣相 雖然有圖片及程序去說明應該怎樣掌握時間的控制 無論如何 一於大展身手啦!😎我們分別點了1份大阪燒和1份炒麵. 女朋友將碗上的蛋攪勻 然後按圖片下鑊5分鐘再反一反 做兩次 然後加入甜甜的照燒汁 沙律醬 勁多的紫菜 完成之後就可以起筷.😋 我可以說這個真心是很好吃 原因是本身自己也喜歡大阪燒這名物 第二是裡面包住的材料也很多 第三是可按自己喜好加入很多的紫菜和醬汁 簡直是和在日本吃的一樣 世界級.👍👍👍 跟住我們親手去玩炒麵 先將蝦 魷魚 雜菜放入去煮 然後再加入麵 芽菜. 整個過程也釋出很多油煙味的關係 唯一缺點就是抽風機好似沒有什麼大作用. 這個炒麵沒有剛才的那般出色 味道正常 可加入醬汁一起吃或會較好.最後 這間餐廳服務員有禮 亦很主動照顧客人爐上的火調教大細. 我覺得最特別之處 是大家可享受屋企以外的烹調 亦可留給對方美好的片段.👍 這餐廳下一次當然要再去幫襯.❤

2020-02-03
$110 (Lunch)
  • 大阪燒
之前第一去食已經覺得好玩又好食,所以就做咗會員,會員優惠亦很吸引,之後亦去過好幾次食,而且每次都必定食日式燒餅和加拿大厚切豬腩,因為實在好味道,肉質鮮嫩咬落有口感。食材也算新鮮。酒——當然是我的喜好,呢到既梅洒味道也可以,梅酒核打🍹🍷厚厚的腩肉——-又有肉汁,又夠肉味。帶子——又是每次都吃,新鮮昩美,厚肉鮮甜蒸什菜——食咁多肉當然又食吓蔬菜🥬清一清,蒸出來的蔬菜🥬原汁原味。八爪魚鬍🐙,🐔翼昧道適中,燒完都不用再加調味料豬肉片——薄簿的,味道是ok的,不過食過加拿大厚切豬腩片,就反唔到轉頭😂😂尤其是燒餅,真係其他地方食既燒餅無呢到咁好食,店員服務仲非常好,由於我係唔識佢既步驟去煮呢個燒餅但每次吃,店員都招呼周到幫我煮埋,食物隨咗好食,令到客人會返轉頭再去食,服務也很重要人。所以有好多食肆我都會keep住幫襯,當然呢間也不例外😂😂😂😂😂😂😂

酒——當然是我的喜好,呢到既梅洒味道也可以,梅酒核打🍹🍷
厚厚的腩肉——-又有肉汁,又夠肉味。

帶子——又是每次都吃,新鮮昩美,厚肉鮮甜

八爪魚鬍🐙,🐔翼昧道適中,燒完都不用再加調味料

2020-01-18 927 views
格離同事有一日無啦啦話想食大阪燒,所以我地一行五人lunch就去左呢間食飯啦。其實我本身就唔算太鐘意食大阪燒,食一舊兩舊ok,食成個就唔係太想啦!不過好在,呢到都幾多唔同既選擇,有大阪燒,文字燒,甚至仲有燒肉添!燒肉set lunch仲跟埋白飯,都算ok抵既~而且仲買四送一添,我地五個人就岩岩好啦。每個set lunch既跟餐沙律~係白蘿蔔絲黎既,正常發揮~同事點既上級牛肋肉,份量我覺得有啲少,唔係好抵,我點既牛肋肉,份量都好多下,但係無乜牛味,又勁多黑椒,普通。另一位同事點既道頓堀雜錦大阪燒,佢煎得幾成功哈哈味道還好啦,都係勝在有得自己整,有得玩姐!不過食完之後成個身好大陣味,陣味跟足我地成日。

1948 views

同事點既上級牛肋肉,份量我覺得有啲少,唔係好抵,

另一位同事點既道頓堀雜錦大阪燒,佢煎得幾成功哈哈
味道還好啦,都係勝在有得自己整,有得玩姐!

不過食完之後成個身好大陣味,陣味跟足我地成日。
Type of Meal
Lunch
2019-12-14 1594 views
奧爾加有次同朋友行完尖沙咀,講起近排想去日本去唔成既事,朋友無啦啦拉左我去排隊,話可以自己整大阪燒,好啦就試下,不過排呀排,排左成個鐘,真心嬲,所以朋友話先去食甜品,好啦!最後終於等到,好彩有得食,不過朋友幫我燒埋呀唔該!我要開動啦!個大阪燒好唔好食就要靠自己煮野既食既功力啦,好彩小妹有個好識整野食既好友,成晚有人煮俾我食,味道一流!個大阪燒好鬆軟又多海鮮,味道好豐富,一路食大阪燒一路飲啤酒係人生一大享受

Celebration
Birthday
2019.11.23 18:30 今日陽光好心情好 市面平靜, 難得能跟老朋友"即興"約到食飯, 就決定試下 新奇有趣的 (FB fan 分享好開心我都嚟玩下)♡服務生: 主動 有禮 ( 店內只有幾枱客,所以得閒睬我哋。 為免浪費食物, 邀請了女服務員幫我哋製作廣島燒這是他們的招牌菜呢! ) 加多啲廣島燒甜醬油和沙律醬 好味薄切牛肋肉片 $78 五小片: 醬油入味,分量多少少就好啦! (燒1~2分鐘就夠 好快變老)牛油帶子$68 四粒: 鮮嫩,大個五蚊少少啦!厚pancake, 材料很香 忌廉很滑; 只是製作不易. 如果店員細心啲 過嚟提我哋調教(隱藏在枱角的)計時器 就更好了。 同朋友掛住傾計敘舊 似乎不適合 呢種DIY形式 若能對第一次光顧的客人, 再殷勤啲示範或引導點樣燒到好味,相信能培育更多回頭客 整體滿意嘅
2019.11.23 18:30 今日陽光好
心情好 市面平靜

, 邀請了女服務員幫我哋製作
廣島燒
這是他們的招牌菜呢! )
加多啲廣島燒甜醬油和沙律醬 好味

牛油帶子$68 四粒: 鮮嫩,大個五蚊少少啦!

整體滿意嘅

2019-11-23
$190 (Dinner)
今午好希望能試一些日本餐,在K11都有好幾間,見這餐廳門口幾"日本",於是決定在此好好食一餐,讓生活帶點精彩形格的滋味。我點了A4黑毛和牛西冷,我好熱切期待品嚐這星級的味道。這店是由客人親自在其枱上的鐵板自行煎煑,過程都幾好,我當正自己係靚仔廚神顯"功駕",在不想牛扒太熟的情況下,我在一分多鐘後,我就把它上碟。其實一塊薄薄的黑毛和牛扒,講真…我是有期待的,我期待著入口即溶的感覺,但只可惜...這牛扒並不太柔軟,我要花多點氣力把它切開,同時我也要花一些氣力去𡁻,入口尚算可以,但沒有什麼驚喜可言,不是物有所值。為了補救這塊扒的口感,我決定點了一瓶熱的日本清酒Sake以配之,這酒我喜歡,入口好清新的白酒,好好飲呀!在帶有些少醉意下,這A4黑毛和牛西冷扒與清酒之味道交織下,互應之下的口感,算是佳作的。

A4黑毛和牛西冷扒
熟咗之A4黑毛和牛西冷扒
日本熱清酒Sake
2019-11-09
$300 (Lunch)
日本熱清酒Sake
2019-10-21 1973 views
同朋友行開K11見到依間餐廳可以自己整大阪燒,好似幾特別咁,貪得意就入咁去試,點知就係惡夢嘅開始。🤮門口寫到明限時90分鐘要交枱,我地等位都等咗30分鐘。😐坐低就快快手揀咗三個餐,淨係記得其中一個係廣島燒😀 啲食材到咗嘅時候,我地都無從入手唔知要點整,睇咗餐牌個說明書都唔明,好彩最後職員都有教我地。將啲材料倒曬落去之後,好快就成形,再加自己鍾意嘅配料,味道算係咁啦,點都唔夠日本好食😐但最大嘅問題係整整下,超級大煙,個抽氣扇係完全抽唔到氣,搞到勁頭暈,無胃口,好唔舒服。仲話90分鐘交枱,最後食唔曬都走咗lu😐

門口寫到明限時90分鐘要交枱,我地等位都等咗30分鐘。😐