1K
2016-12-11 2867 views
難得友人放星期六,相約到青衣公園行下影下相,本身打算係青衣城食lunch,但又唔太想食連所,上網見到青衣游泳池有間餐廳,一於去試下呀。 位置係游泳池側,真係幾隱世。 透明玻璃,一目了然。 餐廳面積大,甚有空間感,簡約的裝潢,以粉紅及粉紫為主調,木枱及梳化椅 ,感覺柔和舒適,不過梳化椅有點污漬,要注意一下。 檸檬水。 可愛的調味料架。 lunch set,約$50-60不等。 熱咖啡,個波點杯色彩繽紛,好可愛呀,熱咖啡的色澤似朱古力,茶記咖啡的味道,香濃的咖啡味。 俄國牛柳絲飯,$60,好多醬汁,惹味濃郁,但略為偏鹹,牛柳絲份量不少,口感有嚼勁肉味香,配上甜而不辣的三色椒,味道不俗。 法式焦糖燉蛋,跟餐+$20, 口感軟滑,味道香甜。 食物味道不俗,價格合理,服務態度幾好,坐得幾舒服,之前見到介紹有個神秘西多士,但下午茶時段先有,下次有機再來試下呀。 lunch後出去,見到好靚的籃天,即影下幾張相呀。

位置係游泳池側,真係幾隱世。

透明玻璃,一目了然。

檸檬水。

可愛的調味料架。

lunch set,約$50-60不等。

法式焦糖燉蛋,跟餐+$20, 口感軟滑,味道香甜。

lunch後出去,見到好靚的籃天,即影下幾張相呀。
N年都唔去一次青衣, 要係青衣搵食就只係會諗起地鐵上蓋…但周末地鐵上蓋既商場實在太多人啦>< 打開openrice搵間價錢唔貴,又近地鐵站既餐廰就搵到呢間啦店舖入口係正泳池隔離, 一入到去見到環境都唔錯,幾開揚,啲座位全部都係梳化,地方夠闊落。叫左二個SET ,包飲品同西湯。Carbonara意粉好足料,黑松露雜菌意粉夠熱又夠味。一個SET都係100蚊左右,唔洗等位仲可以慢慢坐,呢啲就係小店既好處啦~

搵間價錢唔貴,又近地鐵站既餐廰就搵到呢間啦

$100 (Dinner)
Olbye Cafe煙三文魚菠菜汁意粉 $60Smoked salmon spaghetti with spinach cream sauce $芝士白汁蜆肉意粉 $50Clams pasta with cheese & cream sauce唔太鍾意連鎖餐廳, 所以一向都覺得青衣城無啖好食🙈🙈 今日睇完戲, 逃離青衣城來到泳池附近既鰲拜cafe .個名真係好搞笑😆😆, 定係我腦補太多? Lunch set 價錢親民, 免加一, 包野飲/salad/soup, 凍飲唔駛加錢tim, 良心企業呀~~~😘 唔好以為平就無好野, 2碟pasta 做得好有水準😁 smoked salmon 花賞心悅目, pasta 軟硬適中, cream n cheese sauce 香濃😽😽 Spinach cream sauce 第一啖比較清淡, 但再加埋 minced garlic 同olive oil 好香😋 略嫌食到底 olive oil 太多🙈Cafe weekend 都唔算多人, 幾好坐, 都岩吹下水, 但sofa 真係有d 污糟, 如果可以整整佢就好啦😂
Olbye Cafe煙三文魚菠菜汁意粉 $60

芝士白汁蜆肉意粉 $50

2016-08-20 851 views
點了兩個西班牙橡果豬鞍外脆內軟,份量不少,材料質量高。老闆娘還介紹食法要每次直切,每分都帶有小量脂肪部份。果然非常香口。老婆不嬲怕肥都敢嘗試,需然吃不消脂肪部份但仍大滿足完成
點了兩個西班牙橡果豬鞍

外脆內軟,份量不少,材料質量高。

老婆不嬲怕肥都敢嘗試,需然吃不消脂肪部份但仍大滿足完成
  • 西班牙橡果豬鞍
意粉好味,但職員唔記得我要走青紅黃椒,明明之前提了兩次。 南瓜湯味道一般&唔夠熱。同行朋友話牛粒好味~ 餐廳的chair 好dirty,建議用清潔到的膠chair。布sofa質地,好dirty,好笠的感覺。

同行朋友話牛粒好味~

白汁芝士蜆肉意粉
南瓜湯
白汁芝士蜆肉意粉
前幾日得知新假期介紹呢間係青衣游泳池旁邊有間隱世cafe,心裡即刻有疑問:下?青衣有間咁既野咩?今日同P大人即刻去試下 呢度既食物的確幾ok,但相信可以更好,因為短短唔夠一個鐘已經睇出幾個問題。神秘西多士,神秘係指入面係芝麻吧?!味道Ok唔太甜,但老實講我喜歡傳統茶記既西多士多D。厚切豬扒配菠蘿汁飯,豬扒都幾大塊,而豬扒煎得岩岩好,外層有些少脆口,加埋個汁,又真係幾好食喎!焦糖燉蛋,口感唔錯,如果係入面再加埋雲尼拿子咁就無得頂喇!飲品普普通通,還可以。
今日同P大人即刻去試下

神秘西多士
厚切豬扒飯配菠蘿汁
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋,口感唔錯,如果係入面再加埋雲尼拿子咁就無得頂喇!
飲品普普通通,還可以。
2016-07-16
$60 (Tea)
厚切豬扒飯配菠蘿汁
焦糖燉蛋
  • 厚切豬扒飯
2016-07-08 1043 views
事隔差不多20天我又忍唔住去探Cola,可知能抱她的日子真所剩無幾,她長大後分分鐘高過我呢!!探她前相約Cola媽媽到她家附近的泳池餐廳Olbay去試一試它的神祕西多有神祕先~高樓底的泳池餐廳原來可以那麼浪漫粉紅添上粉紫又頗融和噃!!我哋選了來吃下午茶,不知是否下大雨的關係人客不算太多~下午茶有六款選擇,未吃lunch的我倆決定叫三份tea set分享^0^飲品有三杯好彩我都劈得下那我包攬兩杯吧!!我的檸檬柑桔蜜,幽幽的柑桔香都ok啦!!先上場嘅係{神祕西多}$45,厚厚的兩片多士中塗上近年大熱的黑芝麻醬 ,可惜唔係流心如果唔係效果應更吸引!!多士煎得夠甘香少少的黑芝麻醬不太甜,食西多我喜歡少餡的,整體都算不俗~吉列魚柳併炸薯角$45,賣相好得可惜炸薯角須夠粉淋但外皮未夠香脆,而魚柳亦炸得太乾硬這個set麻麻哋咋!!最後一份係{水牛城雞翼併蒜蓉包}$40,汁醬做得非常惹味而且雞翼沒有過熟好味,蒜蓉包也烘得挺香脆這set我推介的^0^
事隔差不多20天我又忍唔住去探Cola

高樓底的泳池餐廳原來可以那麼浪漫粉紅添上粉紫又頗融和噃!!

我哋選了來吃下午茶,不知是否下大雨的關係人客不算太多~

飲品有三杯好彩我都劈得下那我包攬兩杯吧!!

我的檸檬柑桔蜜,幽幽的柑桔香都ok啦!!

水牛城雞翼併蒜蓉包(下午茶餐)
2016-06-29
$65 (Tea)
水牛城雞翼併蒜蓉包(下午茶餐)
2016-07-03 905 views
朕今日睇見個太陽咁毒,就諗同隨從去泳池玩下水,降下温,點知去到青衣城諗住行過隔離既青衣游泳池嗰陣,突然間落狗屎,跟手仲出埋個雷暴警告添,好彩未入閘,唔通連個天都唔鍾意朕,咁朕唯有過泳池Canteen Hea下先,呢間Olbye Cafe,並唔似一般既泳池Canteen,入到去都幾舒服,望一望Menu,朕就叫左個《吉列魚柳併脆炸薯角配他他汁》配即磨咖啡。吉列魚柳炸得剛剛好,炸粉亦不會太厚,入面既魚肉嫩滑出面外皮香脆,配埋他他汁,好味。另外薯角朕就覺得炸得未夠火喉,咬落比較硬,入面唔夠透,外皮唔夠香口。食完啲炸野,跟手食埋沙律配黑醋汁平衡一下,無咁上火。仲有杯香濃既即磨咖啡,香滑濃厚,不俗!-----完-----
即磨咖啡
即磨咖啡
-----完-----

2016-07-02
$45 (Tea)
2016-07-02 547 views
早前網上有個選舉,要大家投出最無好西食的地鐵站,而青衣站也是「候選人」之一。雖說青衣城的食肆都以大型連鎖店為主,但隨便一數也能說出近二十間餐廳,若想找吃的還算方便容易。不過住在這邊久了,有時也想有點新意思,那天從運動場走回家時見到泳池旁的餐廳好像已易手,新餐廳賣的是偏西式的菜式,也感興趣,決定找天試試。店家就正正位於青衣公共游泳池旁邊,牆身油上粉紅色的油漆,桌子是討好的木製出品,但那梳化椅子有點殘舊髒髒的痕跡,扣了少少分數,整體有點家庭小本經營的感覺。午餐有十款選擇,以意粉為主,而除了那主食外,價錢還包了一份沙律或湯或飲品。芝士白汁蜆肉意粉 $50店員端上的一刻已令人驚喜,五顏六色的彩椒滿佈意粉上,還有一片蕃茜作裝飾,沒想過賣相會如此有心思;意粉煮得彈牙入味,蒜頭切得細、爆得香,忌廉和芝士味香濃,加上鮮甜不腥的蜆肉,讓人一口接一口吃過不停。西西里香草醬雜菌炒意粉 $55想吃得清一點,所以選了這個無肉的主食,不過點餐過後才想起一般的Pesto醬意粉都是較油,而這個也不例外,幸好意粉沒煮過頭,香草味道還是很突出,不錯。厚切豬扒配蜜桃汁跟飯 $55沒兩個星期已光顧兩次,有心的餐廳還是要支持支
芝士白汁蜆肉意粉 $50
西西里香草醬雜菌炒意粉 $55
厚切豬扒配蜜桃汁跟飯 $55
沒兩個星期已光顧兩次,有心的餐廳還是要支持支持。第二次到來忍不住再叫那白汁意粉,味道還是一樣讚;而另外一款就隨便點個肉類嚐嚐,豬扒是一般茶餐廳的處理手法,經鬆肉粉洗禮後再油炸,味道普普通通,反而那蕃茄醬汁真材實料、調味得宜,酸酸甜甜的甚好下飯。
午市沒加一,每人大約五十至六十塊錢,比青衣城的餐廳相宜一點點,重要的是出品和服務都用心,有連鎖店缺少的人情味,一定會返轉頭。
2016-06-15
$55 (Lunch)
2016-04-14 927 views
係青衣做完野之後差唔多lunch hour, 決定去青衣城醫肚之際,體育館前少少既路口有個餐牌,價錢同野食都似乎幾吸引喎...咁不如就試下新野啦。不過揾間餐廳都揾左好耐,事關佢話泳池旁,咁我就一路係外圍兜圈,結果原來間餐廳係泳池大門口旁邊,omg 我太愚笨了 足足揾左我10-15分鐘估唔到都幾多人排隊,我地排第2,等左一陣就有位啦lunch set可配湯配salad我揀左配salad一黎到 好多我冇諗過有幾個圈圈既青紅黃椒係普通前菜salad 度其實60蚊都唔使一個餐 堅扺!兩個意粉都好食 不過蜆肉意粉會出色d佢好入味,食落幾creamy另一個就濃味左dd 塊雞雖然係煎既但唔會好油另外環境亦唔錯,静静地傾下計,欣賞下大商場以外既小店ps: 唔知係咪家庭式經營 舖面人手得2個3個清場需時,有時有檯都未有職員執,不過佢地好有禮貌 會叫大家等多等唔好意思

估唔到都幾多人排隊,我地排第2,等左一陣就有位啦
lunch set可配湯配salad
我揀左配salad
一黎到 好多
我冇諗過有幾個圈圈既青紅黃椒係普通前菜salad 度
其實60蚊都唔使一個餐 堅扺!

兩個意粉都好食 不過蜆肉意粉會出色d
佢好入味,食落幾creamy
另一個就濃味左dd 塊雞雖然係煎既但唔會好油

另外環境亦唔錯,静静地傾下計,欣賞下大商場以外既小店

ps: 唔知係咪家庭式經營 舖面人手得2個3個
和風燒肉汁香煎雞扒意粉
芝士白汁蜆肉意粉
2016-04-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
和風燒肉汁香煎雞扒意粉
芝士白汁蜆肉意粉
2016-01-31 863 views
美食沙漠者,美食如水源如綠洲般旱有而珍貴。記得於某網上銀論壇有人說青衣這個幽靜住宅區於香港美食沙漠排行榜中位列三甲。(馬鞍山也不遑多讓吧。)Olbye是此沙漠之新晉cafe,開張不久,位於青衣城旁公共游泳池側。前往泳池的行人路上站著一個掛了可愛燈泡的餐牌,孤單的在冷風中等候沙漠居民及旅人的匆匆一瞥,或者駐足觀看,再被吸引,步行前往無人的泳池去尋找綠洲。路過了不下十次,看著看著,Menu一次比一次充實,卻又無人問津,怪可憐的,就暗自許諾要找天一探究竟。門面有池畔餐廳之感,髹上粉紅色油漆的牆,配淡黃色沙發,透著溫暖的燈光,與地上灰色的泳池防滑磚的不搭調,處處都滲著小店的不完美,不是一式一樣的倒模連鎖店,沒有用盡一點一滴的空間擺滿桌椅,與隔壁食客的距離令人舒服自在。只點了一個名字平凡的香煎雞扒配黑椒汁(配意粉)午餐,沙律、餐湯或飲品三選一。等候上菜期間,侍應送上一杯熱水,不是水喉的自來水,也沒有收費。在不久以後,是日的西蘭花忌廉湯就到了,微暖的忌廉湯裡幾乎沒有渣,口感挺滑溜,不膩口,但嚐不到西蘭花的細碎,香草拌入湯後香氣明顯得多。主角香煎雞扒意粉,要求黑椒汁另上,就是為了試試雞扒的原味。擺盤
主角香煎雞扒意粉,要求黑椒汁另上,就是為了試試雞扒的原味。擺盤看著像是隨意,餐具是務實的ikea,店家毫不吝嗇地附上一碗滿滿的黑椒汁。茶記的菜式,會帶來甚麼驚喜?
香煎雞扒配黑椒汁(配意粉)
原來雞扒外皮煎得金黃,甫上菜便感受到一股熱力和輕微的焦香由這塊雞扒傳入鼻中,絕對是即點即做才能做到的效果。兩塊形狀不規則的雞扒傳遞的是店家的誠意與實力。切開一看,肉質很嫩很滑,皮下脂肪不算厚,皮與肉已融化在一起,雖然雞皮因此口感不脆,但眾所周知香港沒有新鮮雞肉,就算未淋上黑椒醬汁也能吃到肉感,不霉而且沒有雪味,火候剛剛好,實在難得。
淋上黑椒醬汁後的幼身意粉乾爽而有咬勁,帶點點辣的惹味,雞肉加上醬汁後令人食指大動,真的有衝動請店家「添飯」,光是黑椒汁意粉本身就可以吃上一整碟,約加上雞扒,份量真的不夠呢!
旁邊的食客點了晚市的豬仔骨,目測最少有十條骨,價錢卻只是一百一十多元,份量之大令人咋舌。該食客要求加飯,店家很友善的答應了。我在旁看著,恨不得自己再叫一客豬仔骨加飯。美食沙漠中的綠洲,Olbye當之無愧。
2016-01-30
$55 (Lunch)
香煎雞扒配黑椒汁(配意粉)
2016-01-14 721 views
裝修明顯花了心思, 低成本又有一點特色。廚師對烹調有一份熱誠和執着。食物外表有80-90分,特別喜愛西蘭花的拉花。食物的味道只可算過得去,勝在價錢公道。一條露荀太少了,食不出味道來。三文魚不太咸又不太肥。黑醋汁可加多一點就更完美。蕃茄味道剛剛好,意粉有口感。港幣108元,預了用冷凍海鮮。羊架夠軟身,但還是超過七成熟。蕃茄仔最鮮美,沙律敗筆於太少黑醋。我最喜愛的薯角不夠熱和脆,有點失望。但想起只是98元,也很抵食。如果大家有興趣一試,我會推介意粉,上次中午來過,意粉比另一款出色。
裝修明顯花了心思, 低成本又有一點特色。

廚師對烹調有一份熱誠和執着。
食物外表有80-90分,特別喜愛西蘭花的拉花。
西蘭花湯
食物的味道只可算過得去,勝在價錢公道。
三文魚露荀卷
蕃茄大蝦海鮮意粉
蕃茄味道剛剛好,意粉有口感。港幣108元,預了用冷凍海鮮。
羊架配薯角
羊架夠軟身,但還是超過七成熟。
蕃茄仔最鮮美,沙律敗筆於太少黑醋。
我最喜愛的薯角不夠熱和脆,有點失望。
但想起只是98元,也很抵食。

2016-01-14
$125 (Dinner)
蕃茄大蝦海鮮意粉
2015-12-23 696 views
我要首先講聲, 我手筆係好垃圾, 不過見到間鋪咁好食但又無人去至想寫返篇食評...注意: 依間雖然係食西餐, 但係如果你係想食氣氛, 我一定唔會推薦呢間, 佢成個環境都似大學canteen多過餐廳, 同埋format亦都唔係formal。圖:俾大家睇返個鋪面先其實係一啲浪漫氣氛都無, 反而有種家庭餐廳嘅感覺, 另外佢地亦都有播類似jazz嘅音樂咁我就叫左個豬胺($118), 俾大家睇下個餐牌佢個餐有配嘢飲同湯, 另外有小食餐單咁個湯就第一個黎先其實都係好正常嘅菜湯加啲crouton, 但係比普通湯好食 (扣分位:佢地無proper嘅湯匙)之後就係個主餐個餐有配埋薯角(必選!!)或者飯or意粉薯角真係好好食, 佢即炸所以上枱都仲係熱, 佢有配埋茄汁, 不過我覺得已經好有味唔洗點sauce, 點完反而有種畫蛇添足嘅感覺個豬扒至係最加分嘅位, 一開始入餐廳嘅時候真係覺得係伏嚟㗎, 尤其是當佢連正常嘅湯匙都無嘅時候...但係食完個豬胺真係完全改觀佢個邊係煎到金黃色仲要係脆, 同時間, 佢個肉質係十分嫩~~~ 切落去仲會出汁... 佢亦都(葉)得好好, 加埋個汁真係好好食佢隔離個salad都真係

圖:俾大家睇返個鋪面先

咁我就叫左個豬胺($118), 俾大家睇下個餐牌
佢個餐有配嘢飲同湯, 另外有小食餐單

咁個湯就第一個黎先

之後就係個主餐
豬胺 (唔記得全名)
薯角
個餐有配埋薯角(必選!!)或者飯or意粉

佢隔離個salad都真係不得不提~~本人最憎食菜都完全食哂, 佢應該係加左apricot (唔肯定) 但係同菜陣味好夾

最後要左杯涷奶茶, 不過都係同街上面嘅一樣, 無咩特別, 我總有少少嫌棄, 因為佢地用碎冰....
milk tea
另外就係佢地無賣酒同埋甜品....依點我覺得有啲蝕..

Other Info. : 其實會去係因為暗戀左人覺得佢又唔會愛我 (超題外話) 所以想學下一個人享受下生活... 食呢間除左嘢食異想不到嘅好食之外, 我覺得都係食返種我以為喺香港消失左好耐嘅人情味... 可能佢地新開,同埋又偏僻, 生意又唔多, 佢地好有嗰種人情味, 我食嗰陣有一家四口入黎嗌左三個餐, 但係老闆娘都俾左4個湯佢地。 老闆娘見到我一條毒L喺度食又會走過黎同我傾計... 最好笑係我俾120叫佢唔洗找, 佢居然攞住個$2追住我話細鋪黎咋, 唔洗俾tip屎啦 食完會覺得好窩心, 因為依個世道出街全部都係連鎖店, 好少會有依種家庭式餐廳, 所以我覺得除左嘢食好食之外, 我仲feel到以前嗰種互助互愛嘅香港精神....
2015-12-22
$118 (Dinner)
Celebration
Xmas's Eve
豬胺 (唔記得全名)
薯角