2019-09-28 1159 views
約咗閨蜜喺中環食飯,食乜就由佢哋話事,唔想成日食中西日式餐,於是就揀咗呢間食東南亞美食的餐廳試吓馬來西亞肉骨茶(大)肉骨茶帶有鮮濃的肉香,以多種中草藥及香料熬製而成,香料獨特的香味,加上慢慢滲出濃郁而不苦澀的藥材味道,再伴以醬油、碎紅椒及油條蘸湯來吃,風味正宗燒參峇魔鬼魚配飯套餐選用魔鬼魚魚鰭部分,先焗後燒,肉質嫩滑;參峇醬微辣,相當惹味招牌海南雞(半隻)雞肉滑溜有雞味,付上傳統的辣醬、黑豉油、薑蓉,個人喜歡蘸黑豉油甜而不膩,入口涼爽沒有一絲油膩感,進一步提升雞的鮮味馬拉盞通菜煲這道菜以煲仔上,鑊氣夠之餘又可保持香氣,馬拉盞味道不會太辣,反之增添咸味及提升蔬菜味道,加上通菜炒得夠爽口又保持青綠,用嚟送飯一流牛油酥餅配咖哩汁牛油酥餅香酥軟熟,蘸埋濃香微辛的咖哩汁,滋味滿滿串燒半打(豬/牛/雞)豬、牛、雞各2串,燒得香口,蘸埋香濃的沙嗲醬,絕配新加坡喇沙湯底用椰汁及多種香料熬煮而成,辛辣惹味,配搭海鮮份外鮮甜,而米線則軟熟滑溜檳城炒米粉材料相當豐富,米粉爽口配以黑醬油炒製甜而不膩薏米水(凍)跟套餐送的,煮透的薏米煙韌軟糯,冰凍薏米水有消暑去濕,美白去水腫及清熱降火的好處,女士至愛青檸咸檸梳

馬來西亞肉骨茶(大)

燒參峇魔鬼魚配飯套餐

招牌海南雞(半隻)

牛油酥餅配咖哩汁

牛油酥餅香酥軟熟,蘸埋濃香微辛的咖哩汁,滋味滿滿

串燒半打(豬/牛/雞)

豬、牛、雞各2串,燒得香口,蘸埋香濃的沙嗲醬,絕配

新加坡喇沙

檳城炒米粉

材料相當豐富,米粉爽口配以黑醬油炒製甜而不膩

薏米水(凍)

青檸咸檸梳打

咸檸的咸香搭配青檸的清香,與及夠氣的梳打,清涼消膩,飯後喝至佳

新鮮椰青

椰青水清甜解渴,椰肉鮮嫩香甜

2019-09-21
$270 (Dinner)
  • 招牌海南雞
  • 馬拉盞通菜煲
2019-09-23 916 views
中環接完朋友放工食飯再去飲酒所以喺威靈頓街近蘭桂坊搵咗間餐廳試海南雞(半隻)海南雞皮輕薄清爽而且肉質嫩滑柔軟;海南雞跟配三款蘸醬:特製蒜頭辣醬酸辣刺激;星加坡黑醬油濃稠香醇;薑蓉微辛清香新加坡喇沙椰漿香濃稠厚配搭多種香料微辛惹味;大蝦鮮甜魚片爽彈配搭米線軟滑柔韌串燒(半打)(豬/牛/雞)豬牛雞三款食材各兩串總共半打;串燒整體微焦肉嫩配搭沙嗲蘸醬佐酒啱哂牛油酥餅配咖哩汁牛油酥餅麵團鬆軟而且油皮金黃酥脆略帶乳香配搭咖哩辛香濃惹層次豐富馬來西亞肉骨茶(五位用)豬肉骨排配搭多種名貴藥材煲製近八小時補脾益氣同時驅寒袪濕而且可以無限添加;肉排肉質鬆軟鮮嫩而且骨肉容易分離肉骨茶湯跟配油條以及辣椒醬油可以按照個人喜好搭配馬拉盞通菜煲通菜翠嫩清爽配搭炸蒜以及馬拉盞醬爆炒蒜香鹹鮮檳城炒米粉米粉配搭星加坡黑醬油炒製醇香微甜而且配料豐富份量幾多燒參峇魔鬼魚配飯套餐魔鬼魚肉細緻嫩滑配搭參峇醬料燒烤香辣刺激;套餐跟配白飯以及冬瓜燉湯清熱解暑薏米水(凍)晚市套餐奉送凍或熱薏米水;薏米口感軟糯煙韌而且有效美白消腫女士必點新鮮椰青椰水清甜解渴同時滋潤養顏而且椰肉爽嫩好正青檸鹹檸梳打青檸以及鹹檸配搭經典;梳打氣泡感足冰涼

海南雞(半隻)

新加坡喇沙

串燒(半打)(豬/牛/雞)

牛油酥餅配咖哩汁

馬來西亞肉骨茶(五位用)

肉骨茶湯跟配油條以及辣椒醬油可以按照個人喜好搭配

椰水清甜解渴同時滋潤養顏而且椰肉爽嫩好正

青檸鹹檸梳打

青檸以及鹹檸配搭經典;梳打氣泡感足冰涼消膩
2019-09-21
$270 (Dinner)
  • 海南雞
  • 馬拉盞通菜煲
在中環要吃甚麼菜都有,星馬菜都難唔到佢。Old town在The Loop 11樓,環境不錯,坐的舒適。菜式好吸引,有不少特色菜。特色香草炸蝦球($78)好彈牙,有成隻蝦係入面,有香草味,不錯的小吃。馬來西亞肉骨茶($108/2位用)必吃的,味道蠻正宗的,湯可以加,一不小心就上癮了。海南雞($98/例牌)十分嫩滑,去骨的雞肉特別好吃。熱薏米水($28)相當足料,還可以去濕消腫,女士最愛。燒參岩魔鬼魚($108)坊間少有,醬汁香辣惹味,魚肉質也很特別。四大天王($88)就是西蘭花、粟米芯、茄子、秋葵,炒得香口帶微辣,充滿星馬風味。熱羅漢果龍眼茶($28)清熱解暑,仲有好多粒龍眼肉,健康又好喝。
在中環要吃甚麼菜都有,星馬菜都難唔到佢。

菜式好吸引,有不少特色菜。

海南雞($98/例牌)十分嫩滑,去骨的雞肉特別好吃。

熱薏米水($28)相當足料,還可以去濕消腫,女士最愛。

$300 (Dinner)
  • 熱羅漢果龍眼茶
  • 肉骨茶
  • 海南雞
2019-09-13 311 views
放工約朋友食飯,黎到中環近蘭桂芳呢頭,見到The Loop 這棟商廈門口,介紹呢間新加坡菜,幾吸引就去試試。餐廳環境好舒適,靜靜地可以邊食邊傾。 餐廳用左傳統公雞圖案的餐具,好有新加坡地道特色。黑胡椒龍蝦尾,新加坡地道菜之一是黑胡椒蟹,呢度有另一選擇:炒龍蝦尾,本身鐘意食龍蝦,用黑椒炒做法非常惹味。黑胡椒不會太辣太搶,龍蝦尾肉多,夠鮮嫩,份量好夠大滿足!另店員提議加薄餅,可蘸點黑椒汁食,果然無介紹錯,薄餅好鬆脆,真係連汁都撈埋! 本身會配埋咖哩汁,味道都唔錯。海南雞,食新加坡菜一定要食海南雞,呢度的雞已去骨,切成較為細件易入口,雞肉好滑,入口即溶,味道鮮味。有齊三款醬汁,最愛酸辣汁點黎食更滋味!用左干蒜同蝦干來炒通菜,菜好脆綠,味道咸香適中夠惹味。聞到陣陣蝦湯香味,飲到好鮮蝦味。細問下原來係大廚精心研製的湯底,用蝦頭及其他海鮮秘製的,落足料!加上少少椰香,湯底滿分!而配料有新鮮蝦,豆卜,蛋,魚片。煲到薏米完全溶至米白色,好濃郁,沒添加太多糖,夠正氣健康,亦好解渴。店員服務非常好 值得一讚。 食物質素好,係中環地區絕對性價比高,朋友都話會再推介佢d朋友來飯聚。

用左干蒜同蝦干來炒通菜,菜好脆綠,味道咸香適中夠惹味。
2019-09-11 257 views
在中環鏞記的斜對面有幢食肆聚集的大廈:The Loop,其中11樓的Old Town Restaurant 是一間主打正宗星馬菜的餐廳。看了介紹,見到當中招牌菜有胡椒炒蟹、喇沙及海南雞飯等,感覺不錯,就同朋友去相聚品嘗。餐廳環境清靜優雅,適合談心聊天的地方。餐牌精緻,我們都被食物吸引得三心兩意... 最後選了兩個dinner set (包餐飲), 一個細的肉骨茶,一個菜,之後見到有鮑魚,又點了🤭海南雞飯配冬瓜雞湯,雞肉滑嫩,油飯香而可口,冬瓜雞湯清淡解暑。儘管是伴碟青瓜配上正宗雞飯辣椒醬,餸飯一流。新加坡喇沙很正宗,帶些辣味,有蝦、魚片條及雞蛋,份量很大。侍應中途還會窩心問是否需要添加喇沙湯。馬拉盞通菜煲上來時,熱騰騰地翻滾,鑊氣夠,很惹味。不過,配菜蝦干味道略為鹹了點。肉骨茶用迷你爐仔熱住來保持熱度,中藥味濃郁,配上油炸鬼及蘸著特制醬油吃。湯味好好,忍不住喝了多碗。最後登場的是椒鹽鮑魚。每粒鮑魚都是酥炸的放在脆口的蝦片上,配上青葱蒜粒,色香味俱全,鮑魚鮮甜爽口,值得一試的。總括而言,幾乎每一款菜式都份量十足,絕不欺場,味道不錯😋 滿足的一餐

2019-09-03 272 views
Lived in Singapore, so I looked forward to dining here that received raving reviews on Open Rice. Except for their Laksa noodle which was pretty good, we were not impressed at all with the rest of our orders. Neither their Hainan chicken nor Sambal dish was up to typical taste. The melon soups that came with the dinner set was nice though, good old fashion clear broth. The Roti was not crispy so we were disappointed .

年紀大左,中環再吾系只識到蘭桂坊消遣,近排就到處搵好嘢食😆😆Old town 就是我近期新寵,被呢隻超大只白胡椒肉蟹令到我心思思💕💕環境好乾淨企理,坐得舒服,店員也nice 👍👍不時換骨碟,添湯☺️白胡椒炒蟹,比預期中香!感覺fusion ,不像中式般😊肉質鮮甜,扎實,點上白胡椒汁更惹味,蟹鉗很大,超爽🥰🥰海南雞例牌,當然要試,算是這店的招牌,當然沒有失望😆肉骨茶 2人份量,湯可無限添加👍藥材味好香,好辣的可加點指天椒,惹味😍😍巴東牛肉 5大塊 厚切,不會太辣,送飯一流!串燒 半打 豬牛雞各2串,唔錯,配上青瓜,紫洋蔥 一解油膩😊😊牛油酥餅配咖喱汁 雖然有點邪惡,但真的值得一試😆😆下次要試黑胡椒炒蟹呀😂😂

白胡椒炒蟹

海南雞例牌,當然要試,算是這店的招牌,當然沒有失望😆

肉骨茶

巴東牛肉 5大塊 厚切,不會太辣,送飯一流!
巴東牛肉

牛油酥餅配咖喱汁
雖然有點邪惡,但真的值得一試😆😆

馬拉盞炒通菜褒

下次要試黑胡椒炒蟹呀😂😂
$280 (Dinner)
巴東牛肉
馬拉盞炒通菜褒
2019-09-02 987 views
賀同事升職,就近近地喺公司附近搵間餐廳食飯慶祝☺☺The loop 選擇很多,最後揀咗11樓星加坡菜🤩老字號,食物品質有保證!座位濶落,店員好nice 呀,會介紹菜式的特色,同有哪些signature 必試😀一來就俾黑/白胡椒炒蟹吸引左,店員解說黑胡椒蟹會辣得來偏甜,白胡椒蟹比較搶喉,十分香。我哋都想試白,平時會比較少機會試到這款菜式,正是新加坡的特色菜😃有全套裝備,圍裙,手套,濕紙巾,食蟹工具,食完飯再happy hour都唔驚😆一上枱,嘩一聲,超大只,賣相一流,香味撲鼻,如果不會咬到白胡椒粒的話,只是微辣,是香多於辣🥰🥰蟹肉扎實,鮮甜,手掌般的蟹鉗,剝殼之後都好大粒😍😍😍超大只,4人食都夠曬喉👍👍店員建議加 牛油酥餅配咖喱汁 好配,熱熱辣辣海南雞配油飯 亦是另一招牌菜,嫩滑有雞味,醬汁亦不錯☺☺肉骨茶 (2人份) $108 湯味濃無油,加上油炸鬼和少少指天椒,非常惹味,湯🉑免費任添🤭🤭🤭飲左三鍋😎😎串燒抵食 半打 $78 (豬牛雞各二) 沙嗲汁香濃!馬拉盞通菜煲夠獲氣,翠綠,微辣,幾惹味😃加埋椰青、青檸梳打 好滿足!4個人 坐足3個鍾傾足3個鐘,人頭300元吾使,坐得舒服😌多左個
賀同事升職,就近近地喺公司附近搵間餐廳食飯慶祝☺☺

白胡椒炒蟹

蟹肉扎實,鮮甜,手掌般的蟹鉗,剝殼之後都好大粒😍😍😍

超大只,4人食都夠曬喉👍👍

店員建議加 牛油酥餅配咖喱汁 好配,熱熱辣辣

海南雞配油飯 亦是另一招牌菜,嫩滑有雞味,醬汁亦不錯☺☺
海南雞  例牌

肉骨茶  2人份

串燒抵食 半打 $78 (豬牛雞各二) 沙嗲汁香濃!

馬拉盞通菜煲
夠獲氣,翠綠,微辣,幾惹味😃

加埋椰青、青檸梳打 好滿足!

椰青

青檸梳打

4個人 坐足3個鍾傾足3個鐘,人頭300元吾使,坐得舒服😌多左個聚腳點👍👍
$300 (Dinner)
海南雞  例牌
肉骨茶  2人份
椰青
青檸梳打
  • 白楜椒炒蟹
  • 肉骨茶
2019-08-29 210 views
I’m not actually sure if this place is officially a Malaysian place, but since they serve a lot of dishes which are probably best described as Malaysian, I’ll just consider it as such.I’ve actually been coming to this spot for many years, but my most recent visit was last night. We got laksa noodles, a side order of vegetables, hainan chicken, a few other things. The taste is pretty much the same as it used to be, and has always been very solid. We probably spent about 200 hkd per person, but ac

I’ve actually been coming to this spot for many years, but my most recent visit was last night. We got laksa noodles, a side order of vegetables, hainan chicken, a few other things. The taste is pretty much the same as it used to be, and has always been very solid. We probably spent about 200 hkd per person, but actually if you just come in and eat a bowl of laksa noodles, it’s only like $95

This place also seems to have some great lunch deals as well. Plus, apparently if you finish your lunch before 12:40 pm, you can get 10% off your set lunch, making this a super affordable option- not that it wasn’t already reasonably priced before!

Oh, my only complaint is that they had no toilet paper in the men’s room.
2019-08-28
$200 (Dinner)
  • 海南雞飯
2019-08-08 548 views
我一直都好鍾意呢間餐廳嘅海南雞飯,佢會配有冬瓜雞湯,又有薏米水,雖然價錢都要成$100 一個餐,但係我覺得平衡返個食物質素同埋豐富度,呢個價錢都係可以接受嘅。最鍾意嘅呢就係佢嘅海南雞就算唔買雞髀都相當滑溜,點上呢個甜豉油,真係好好味嘅一餐。食物質素好,自然當然多人嚟食。通常嚟到都要排一陣隊,最長試過要排半個鐘添!所以,如果唔係好得閒嘅話,就未必會排啦。等得閒D先,例如有假期,或者雨天,就可以唔使排,好快有得入座。

2019-04-28 2345 views
又到lunchtime 喇,又係時間醫肚!由於要提早準備一陣開會,唯有叫外賣喇!唔知食乜好,行行下見到呢間係街擺嘅易拉架就試下喇。聽體朋友講呢度都有好多人食drunk-food,而且都幾好食。海南雞飯行街,外賣要等大概三個字,因為餐廳原來有很多訂單,趕時間的話可能就不太適合了。海南雞份量比較少,不過肉質十分之嫩滑,雞油飯和而不膩,香茅味非常突出,一試難忘。雖然這個外賣要$98 ,相比其他外賣是貴很多,不過如果真的想吃一頓好吃的星馬泰外賣,也可以偶爾選擇這個餐廳。

2019-03-15 1355 views
Fair 啲講,我同朋友都鍾意食佢個海南雞飯. 但今次應該係最後一次去。 我哋大約十二點五坐低咗,未落單就叫我哋換枱話佢想拼枱都算,落咗單上咗餐之後都唔知有冇十分鐘,我哋個海南雞飯仲有一大半啲侍應就面無表情咁走嚟係咁e問吓係咪唔要(果陣手已經想拎走個tray)阻止佢之後 唔使兩分鐘另一個又嚟...果吓睇吓電話12點十都未夠 見我哋仲未食完,另一個就叫我哋埋單明白中環lunch多人 但都唔好咁過份,畢竟都收緊$98個餐 再收加一
Fair 啲講,我同朋友都鍾意食佢個海南雞飯.
但今次應該係最後一次去。

見我哋仲未食完,另一個就叫我哋埋單

2019-02-26 1234 views
午餐相約同事食馬來西亞菜之前已經試過 Old Town 幾次,不過今次係第一次試海南雞飯。海南雞味道唔錯,仲要係無骨雞,食落啖啖肉估唔到 lunch set 既海南雞飯咁多餸,食完真係好飽。個人認為油飯正正常常,另包一碗細既冬瓜湯同一杯餐飲,薑蜜都唔錯,偏重薑味~
午餐相約同事食馬來西亞菜
Type of Meal
Lunch
2019-01-23 1439 views
中環呢個全球金融中心Lunch 想係到搵餐飯食確實唔係咁易今日同友人去到 The loop 11號既 Old Town Restaurant 試下呢到最出名既海南雞飯係中環主打海南雞飯既求其數都數到十幾間要脫穎而出確實唔容易Old Town 既海南雞飯有傳統既三款醬汁甜豉油、薑蓉同辣椒醬主角海南雞份量唔少加少少青瓜食落清新雞唔太肥食落口感適中飯係油飯對於一個正宗既海南雞飯我個人認為油飯係必需的飯唔會太淋軟硬適中另外跟餐送上清熱東瓜湯和薏米水下次會再黎
中環呢個全球金融中心
Lunch 想係到搵餐飯食確實唔係咁易

係中環主打海南雞飯既求其數都數到十幾間
要脫穎而出確實唔容易
Old Town 既海南雞飯有傳統既三款醬汁
甜豉油、薑蓉同辣椒醬

主角海南雞份量唔少
另外跟餐送上清熱東瓜湯和薏米水
下次會再黎
2019-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 海南雞飯
2018-12-31 1745 views
夜晚係中環上完堂,同group mate 想隨便搵間餐廳食個飯,係街見到有個姐姐派傳單,就上去試下。我地一行四人叫左個5人份既肉骨茶,印尼炒飯套餐,黑胡椒檸蜜雞煲套餐,串燒半打,馬拉盞通菜,椰青。打開menu諗唔到叫咩個陣,諗住係open rice睇下有無推薦啦,點知見到好多都話服務唔太好,都擔心會好伏。不過,唔知係咪因爲我地入坐個陣無乜人,侍應好主動問我地洗唔洗幫手分左d肉骨茶,又幾次同我地講個肉骨肉可以免費refill...之後我地成餐飯食左幾個鐘都無人趕我地,所以對佢地既服務都覺得係ok既。
黑胡椒檸蜜雞煲
馬拉盞通菜
印尼炒飯
串燒半打
$180 (Dinner)
馬拉盞通菜