2024-06-30 564 views
是日同朋友嚟tea一tea,因為都唔太餓,叫左幾樣小食同甜品開心share😋店舖好多西式舊擺設,店面細細,一長大長枱喺中間,我地下午三點幾黎到,剛好無乜人,可以霸左張枱。整體感受係環境舒適,下次會再試下main dish

整體感受係環境舒適,下次會再試下main dish
Avocado  Tomato  Toast
French  Fries  with  Truffle
Oldish  Hot  Wings
Oldish  Tiramisu
Apple  Crumble
Avocado  Tomato  Toast
Oldish  Hot  Wings
2024-05-18 714 views
今日喺上環做完嘢,咁啱友人喺澳門落船返到上環呢邊,所以即興約佢試食呢一間café ✨我哋大約12點15去到呢間餐廳(餐廳營業時間為12點),但係去到嘅時候已經有兩枱客人享用緊佢嘅brunch🤤🤤餐廳環境非常舒適,我同友人被安排坐喺餐廳中間嘅位置上。我哋兩個打對面坐,雖然張枱嘅距離有啲長,但係坐得好舒適,傾得好開心😀餐廳亦都提供類似bar枱望街景嘅位置,位置同樣舒適,如果有下一次,我都希望可以坐到嗰啲位置上面用餐。店員亦都好貼心咁樣為我哋倒咗兩杯檸檬水,同時附上餐具。

店員亦都好貼心咁樣為我哋倒咗兩杯檸檬水,同時附上餐具。

安格斯牛肉Burger 配薯條
海鮮risotto
凍朱古力
安格斯牛肉Burger 配薯條
凍朱古力
2024-04-15 625 views
跟住嚟到上環”Oldish”,主要係食佢個超巨型4 cheese burger同傳說中嘅tiramisu雪糕。坊間成日都比較唔同嘅tiramisu,呢度嘅特色係用鋪滿可可粉嘅雪糕再提供熱嘅Espresso俾你自己倒落去,好有儀式感!Four cheese burger嘅芝士味濃厚,牛肉味都夠,當然價錢會比坊間burger貴少少。最後要講講呢個環境,係舊式爵士風,連啲枱都係用舊式木,幾有特色。上環,真係越來越多特色咖啡店!

上環,真係越來越多特色咖啡店!
Lunch
  • Oldish Tiramisu
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
話說早兩日情人節我約咗女朋友去呢度食飯,咁大家去到嗰陣有啲誤會,所以大家就將所有野拎出黎傾,講晒雙方嘅內心感受出黎啦。但我地一d都冇大聲,係正常傾計嘅音量去溝通返,完全冇影響到人間cafe 9:30關門,我地都提早兩分鐘離開,跟住其他客人都走曬。因為我地未傾完,所以出到去再傾,就行到離間cafe起碼一個鋪位咁遠,係完全離開左間cafe範圍但傾左幾句,有店員出來搬野,見到我地仲傾緊,一陣之後,突然間由播緊好抒情浪漫歌改播啲分手失戀歌!!!第一首係《好心分手》,仲要播到成條街都聽到,真係大聲到驚死我地聽唔到🌚播完再播第二首分手歌,我地就行去第二條街。D店員洗唔洗咁黑心?自問我地完全冇影佢地所有嘅運作,好明顯見到我地唔開心,驚死我地分唔到手,係度落井下石,播埋d分手嘅歌贈興本來係播浪漫英文情歌嘅cafe,竟然播d分手歌,黑心到冇人有嘅店員,以後唔會再去,仲要野食又一般!(我地心情差到都冇影野食)利申:佢家下仲係我女朋友,冇散到,傾完後感情更加好🫶🏻

利申:佢家下仲係我女朋友,冇散到,傾完後感情更加好🫶🏻
2024-01-21 611 views
去咗間Gwee飲完杯嘢後,心思思想食下佢哋嘅漢堡同提拉米蘇。店內嘅裝潢真係懷舊到不得了,感覺一下子回到舊時光。漢堡送上嚟嗰刻,真係賞心悅目,只不過忘記影相咗。啱啱好嘅多汁牛肉餅,加埋脆卜卜嘅芝士邊,真係哂口水💦,一啲都唔油膩。之前食過另一間嘅漢堡,都有呢個設計,但佢嘅就濕笠笠,油到滴。沙律用咗醋調,吃漢堡薯條並唔覺得負擔。至於提拉米蘇,味道正宗,唔會過甜,單係意式濃縮咖啡就已經夠晒香濃,但似乎佢哋啲甜品出得太急啦,最初兩啖仲半凍咁,要等埋啖咖啡都未夠溫暖。我俾佢放咗一陣,玩下電話,之後就啱啱好👌,如果佢伴吓溫,就真係可以俾滿分。總括,喺呢度食嘢,感覺就好似自己屋企妹妹整嘅普通家常,但係味道真係出奇唔俗!下次再嚟,我一定記住要影低提拉米蘇嘅菜單先。😄

已經支持咗OLDISH好幾年💖除咗因為環境舒適、裝修有品味,食物質素都唔錯!尤其係signature burger🍔所以,去開附近,都一定會去支持食吓嘢。但事隔一段時間再幫襯,都覺得幾失望。我平日夜晚(8點左右)去到。入到去,食物只係得返意粉同飯,飲品(其實上到去食都會想enjoy杯咖啡🥲)、甜品都未能提供🙅🏽‍♀️。另外,食物未到,就先請我哋埋單。我理性上明白平日夜晚唔係咁旺、唔多客人,可能去到呢個鐘數,預留嘅食物已經唔多,而且想趁收工前埋埋條數。但係我(情感上😂)都幾失望食物嘅選項淨返咁少。而且,個氛圍令人唔會想好似之前咁靜靜坐低、慢慢enjoy吓啲食物。平心而論,食物質素保持到,真係好食,但今次會令我卻步再過嚟幫襯🥲(少少side note,唔好誤會,其實staff嘅態度冇問題同友善~不過,對比起之前嚟嘅經驗,今次咁樣真係有啲失望。)
已經支持咗OLDISH好幾年💖

所以,去開附近,都一定會去支持食吓嘢。

但事隔一段時間再幫襯,都覺得幾失望。

但係我(情感上😂)都幾失望食物嘅選項淨返咁少。

Pesto  Mussel  Spaghetti

Pesto  Mussel  Spaghetti
2024-01-05 374 views
-Oldish All Day Breakfast💰$158MVP係蘑菇❤️好重牛油味加黑椒味好出😍蛋就普通咗少少冇乜味😕香草腸 濃味之選 就咁食都好好味👍🏼生既蕃茄 冇酸味口感沙沙質地都唔錯☺️牛角包好難食 好乾 好似擺左好耐咁😵Oldish Four Cheese Angus Beef Burger💰$168個包皮好脆 同埋發現佢係用咗提子包 好特別😳快芝士片大到可以滅出嚟當薯片咁食😜啲牛肉好多汁 好好味🫶🏻配左雜錦沙律菜,車厘茄同埋黑醋汁😊酸酸地好開胃😯本來以為份量好小 但食落都幾飽😗Flat White💰$45偏濃烈嘅咖啡香味同埋上面嘅奶泡綿密細緻,不錯😆總括嚟講試一次可以嘅,不過可能一開始期望太高啦🤣 每樣野都夾住一般 什至有唔好食🥲Oldish 📍上環東街53號地舖#hkfoodie #香港美食 #性價比餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #期間限定 #打卡一流 #抵食之選 #上環 #alldaybreakfast #burger #flatwhite #vintage
Oldish All Day Breakfast💰$158
牛角包好難食 好乾 好似擺左好耐咁😵

個包皮好脆 同埋發現佢係用咗提子包 好特別😳
快芝士片大到可以滅出嚟當薯片咁食😜
啲牛肉好多汁 好好味🫶🏻
配左雜錦沙律菜,車厘茄同埋黑醋汁😊酸酸地好開胃😯
本來以為份量好小 但食落都幾飽😗

Flat White💰$45
偏濃烈嘅咖啡香味同埋上面嘅奶泡綿密細緻,不錯😆

Oldish
📍上環東街53號地舖

2023-12-23 251 views
Americano勁難飲 完全冇味 只係一杯有色嘅水係我試過最差嘅咖啡 叫咗兩杯都係一樣對沖咖啡冇研究 但係快餐店嘅機出咖啡都好過佢然後望一望啲差評 原來好多人都試過呢個情況換言之 呢間鋪對咖啡質素/其出品完全冇追求 唔專業Tiramisu 好硬 味道正常 酒味唔濃 但係同雪藏嗰啲冇乜分別espresso唔夠熱 所以倒咗落去都解唔到凍唔係平時tiramisu 嘅質感 似一舊好硬 雪咗好耐嘅雪糕呢個價錢非常進取 但係質素唔成正比 總結 應該係我去過最差嘅cafe而且價錢都唔平 唔知啲好評點嚟🙂
Americano

呢個價錢非常進取 但係質素唔成正比

總結 應該係我去過最差嘅cafe
而且價錢都唔平
唔知啲好評點嚟🙂
利申:平時我無咩事唔會寫食評,呢間嘢係我第二次寫包場Team lunch,已預先落單叫晒嘢食,4份羊架臨時話無2份,咁即刻轉啦。新叫嗰個all day breakfast要等45分鐘先上到。湯都要等半個鐘先上。嘢飲都係啲簡單茶包沖嘅咖啡、茶同果汁,又係話無,要即場歌order。都唔緊要,啲茶又要等佢20分鐘,等到啲同事都等唔切,要返office開會。咁唯有臨時轉外賣杯啦,拎返去飲都好,點知餐廳又無外賣杯。乜都無,點經營㗎?
利申:平時我無咩事唔會寫食評,呢間嘢係我第二次寫
乜都無,點經營㗎?
1K
📍位置:上環站 A2 出口,沿禧利街往上到文武廟,再轉右邊直行到東街,走到小巷盡頭就是了。🏠環境:紅磚牆身的門面,由外到內的裝修十分復古,近門口是吧枱,中庭一張八人大木枱,靠近黃色牆身是二人枱,雖然面積不大,但佈置上很用心,處處見到懷舊海報、酒樽、巴士模型等裝飾,配合暖色燈光,打卡一流!🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️晚市:沒套餐,主要提供西餐🍝及小食🍗,當中招牌名物是提拉米蘇🍮!🍗Oldish Hot Wings🐔 (6 pc) $88😍炸得十分酥香的雞中翼,配辣椒醬和黑醋汁沙律🥗,份量算多,口感皮脆肉嫩🤤,帶點香茅味道👍。🍔Oldish Four 🧀Cheese Angus Beef Burger $168😚賣相型格的漢堡,🍔漢堡中間插有刀,配了粗薯條🍟和黑醋汁沙律🥗,份量大份,重點是漢堡底的🧀芝士餅十分鹹香脆口🤤,好邪惡呀😂!漢堡的肉排厚身,中間的芝士醬呈流質,配較脆硬身的麵包🥯,口感很豐富👍!🍄Wild Mushroom Risotto $158份量適中,意大利飯跟🍄野菇菌炒得好香濃🤩,飯粒質感軟綿,沾滿忌廉醬,😉這個飯要趁熱吃,味道會更濃郁。🍰Oldish Tiramisu
🏠環境:紅磚牆身的門面,
由外到內的裝修十分復古,
近門口是吧枱,
中庭一張八人大木枱,
靠近黃色牆身是二人枱
雖然面積不大,但佈置上很用心,
處處見到懷舊海報、酒樽、
巴士模型等裝飾,配合暖色燈光,打卡一流!
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️晚市:
沒套餐,主要提供西餐🍝及小食🍗,當中招牌名物是提拉米蘇🍮!
🍗Oldish Hot Wings🐔 (6 pc) $88
Oldish Hot Wings
😍炸得十分酥香的雞中翼,配辣椒醬和黑醋汁沙律🥗,份量算多,
Oldish Hot Wings
口感皮脆肉嫩🤤,帶點香茅味道👍。
🍄Wild Mushroom Risotto $158
份量適中,意大利飯跟🍄野菇菌炒得好香濃🤩,
飯粒質感軟綿,沾滿忌廉醬,
😉這個飯要趁熱吃,味道會更濃郁。
🍰Oldish Tiramisu $88
😆重頭戲是其甜品,圓形的提拉米蘇配搭濃縮咖啡☕️,將☕️咖啡倒入陶盆,
Oldish Tiramisu
讓提拉米蘇吸收☕️咖啡汁,沖淡了甜度😋,
Oldish Tiramisu
提拉米蘇質感如雪糕🍦,二者很配合☺️!
2023-12-16
$276 (Dinner)
2023-11-30 358 views
終於去咗bookmark咗好耐但一直未去既餐廳~🕰 整個餐廳既擺設同裝修都好有懷舊復古feel,好有去咗歐洲嘅感覺呀!Black Truffle Eggs Benedict 係黑松露加煙三文魚配搭牛油果toast ! 🍞 麵包食落係脆既加埋牛油果成個口感好清新🥑加埋三文魚同蛋喺上面令到每一啖食落都好豐富!個蛋仲要係流心既🍳配菜仲有厚身既薯條🍟同埋沙律🥗Oldish Tiramisu 🌟 最特別既就係呢個甜品! 唔同普通嘅Tiramisu ,佢有一細杯既Espresso☕️係旁邊,大家可以因應自己口味而加咖啡份量 🍰 而蛋糕本身比較凍同結實,口感有啲似雪糕,但加埋杯espresso之後會溶化咗少少而且令到食落既每一口都會散發住咖啡嘅香氣呀~.😋係環境好靚同食物都好食既一間餐廳,期待下次再去過!
終於去咗bookmark咗好耐但一直未去既餐廳~

Black Truffle Eggs Benedict
係黑松露加煙三文魚配搭牛油果toast !

Oldish Tiramisu
🌟 最特別既就係呢個甜品!
😋係環境好靚同食物都好食既一間餐廳,期待下次再去過!
2023-11-28 270 views
喺上環站行6分鐘就會搵到呢間餐廳,呢間餐廳好出名就係佢嘅懷舊風格,同埋佢嘅天份Tiramisu,所以今日就嚟拜訪一下。環境整返好舒服,唔算好大間,但係嘅裝飾同埋飲我都好有90年代美國嘅style!值得打卡All day breakfast 比較豐富嘅一個All day breakfast ,有三文魚、薯餅、腸仔、蘑菇等,薯餅啱啱炸起,腸仔係豬肉腸,唔係普通嘅廚師腸!仲有好精緻嘅牛角包🥰wild mushroom risotto 好香濃嘅忌廉味,意大利粉粒粒分明,食落口感好滿足,而且夠晒大碟,啱兩個人食。薯條唔係普通買既薯條。而係自己切薯仔,切成一條條唔同嘅形狀,即炸好香脆。Tiramisu 呢個好可愛,好似車太既Tiramisu其實係一個Tiramisu雪糕,仲有埋咖啡可以倒落去,好特別!呢個係最好食嘅

All day breakfast

wild mushroom risotto

薯條

Tiramisu
今日遊歷上環,去影相、打卡、行街,沿途好多特色餐廳小店,見到有間懷舊復古西餐廳,環境氣氛唔錯,所以同朋友入去試下先。[ MAIN ]🐂 🍔🧀 Oldish Four Cheese Angus Beef Burger $168( Cheddar Cheese, Parmesan cheese Crisps, Mozzarella, French Fries & Mixed Salad )~ 上網介紹呢個四色芝士漢堡喺邊食推介,梗系要order試嚇。仲有 雜錦沙律菜、車釐茄配黑醋汁。[ Risotto ]🍄🍛Wild Mushroom Risotto $158( Mixed Mushroom, Parmesan Cheese & Black Truffle Paste )~ 滿滿嘅黑松露醬、雜菌,面頭灑上Parmesan Cheese ,令綿滑嘅意大利飯,更好香口更豐富。[ SNACKS ]🐓 Oldish Hot Wings $88~煎炸得好香脆,配上自家制辣醬,以隨自己喜好添加。亦有沙律菜配黑醋汁伴碟。

[ MAIN ]

[ Risotto ]
🍄🍛Wild Mushroom Risotto $158

[ SNACKS ]
🐓 Oldish Hot Wings $88
2023-11-18
Dinner
2023-11-20 370 views
星期日和老公到上環Oldish吃晚餐。餐廳環境佈置得很有特色,可以慢慢打卡。Oldish Hot Wings (6pc)雞翼炸得很香脆,配上辣醬更加惹味。Apple Vinaigrette Chicken Salad沙律新鮮,配以沙律醋,雞肉亦很軟嫩,健康的選擇。Wild Mushroom Risotto 奶香味十足,雜菇沒有草味,非常creamy,好吃。Oldish Tiramisu以冬甩的造型呈現,很特別。Tiramisu是冰得硬硬的,加一小杯暖暖的espresso下去,就會慢慢軟化,很特別。
星期日和老公到上環Oldish吃晚餐。
餐廳環境佈置得很有特色,可以慢慢打卡。
Oldish Hot Wings (6pc)
雞翼炸得很香脆,配上辣醬更加惹味。
Oldish Hot Wings (6pc)
沙律新鮮,配以沙律醋,雞肉亦很軟嫩,健康的選擇。
Wild Mushroom Risotto
奶香味十足,雜菇沒有草味,非常creamy,好吃。

2023-11-19
Dinner
Wild Mushroom Risotto
上環人氣英倫復古風✨CAFE 《Oldish》我bookmark 咗好耐架勒🤭必食餐廳嘅Tiramisu ,佢嘅造型係可愛ᴅᴏɴᴜᴛ夠晒特別😍吸睛又好味🤤ღ Apple Vinaigrette Chicken Salad $168沙律菜新鮮爽脆,加上雞胸肉同蘋果片,再加埋蘋果醋,味道酸甜香口又輕盈,食落開胃又健康😋ღ Oldish All Day Breakfast $158有選擇困難症嘅朋友,揀ADB就啱晒勒🤭呢個ADB 好豐富呀😀有脆脆牛角包🥐、香脆薯餅、炒蛋、香腸、煙肉🥓、煙三文魚、蘑菇、蕃茄同焗豆ღ Oldish Tiramisu $88ᴅᴏɴᴜᴛ造型嘅Tiramisu ,表面鋪滿可可粉,食落似雪糕,淋上微熱嘅espresso,一冷一暖嘅口感,令人一試難忘!ღ Apple Crumble $88帶有肉桂味嘅蘋果肉中搭配脆脆嘅合桃碎碎,再加上面頭嘅雪糕,一次過品嚐甜中帶酸、軟中帶脆、温熱中帶點冰凍嘅多重口感
上環人氣英倫復古風✨CAFE 《Oldish》

我bookmark 咗好耐架勒🤭

有選擇困難症嘅朋友,揀ADB就啱晒勒🤭

ღ Oldish Tiramisu $88

ღ Apple Crumble $88