2017-12-28 136 views
聖誕party一定要搞嘅,不過由以前生冷嘢、刺身蠔食,到依家成班大肚婆無得再叫嘢食都要改一改風格見呢個到會package都唔算貴,於是叫咗食物好唔好味呢,個人認為不過不失啦。牛角包三文治餡有幾種,碎蛋、火腿芝士、吞拿魚,算係呢幾盒嘢入面比較好味的。撻都幾好,煙三文魚撻最出色,反而碎蛋撻味道比碎蛋牛角包仲差...唔係同一兜潷出嚟嘅咩?百思不得其解...腸都OK,黑松露螺絲粉就麻麻...太淋,而且無咩味中規中矩咁囉,無咩驚喜份量就好夠,如果有黑洞朋友可以叫下
嘢食都要改一改風格
見呢個到會package都唔算貴,於是叫咗

食物好唔好味呢,個人認為不過不失啦。
腸都OK,黑松露螺絲粉就麻麻...太淋,而且無咩味
中規中矩咁囉,無咩驚喜
份量就好夠,如果有黑洞朋友可以叫下
2017-12-26
$200 (Other)
2017-12-10 139 views
N曾有段時間好鍾意食焗薯,lunch time有多些時間,所以去重拾之前嘅味道。Oliver's由德福一期搬到二期,裝修靚咗,舖面細咗,但我鍾意而家嘅感覺,好warm.N揀咗新奥爾良雞肉焗薯,配凱撒沙律及磨菇湯,一共$57,叫完嘢食慢慢揀番個位坐好,由親切嘅店員送餐到你桌上,下午有時真需要休哉悠哉,可以忘記一下煩事。N習慣將鍾意食嘅放最後,首先食咗沙律清下個口,再喝啖磨菇湯,濃香又暖肚,仲有磨菇片在內,暖到入心。慢慢地才開始食焗薯,雞肉入味而不會太多醬料,配搭焗薯,殿粉質跟蛋白質嘅比例適中,期間再喝下磨菇湯,整個lunch time都好滿足,全身都好溫暖。

N習慣將鍾意食嘅放最後,首先食咗沙律清下個口,

Lunch
2017-12-01 152 views
話咁快又嚟到12月,聖誕鐘聲在耳畔響起!係時候約埋班friends, 傾下食下開心下!今日喺德福廣場睇完高仿度99.9%嘅高迪築跡後,就逛逛睇下有咩好食!冇去一排,商場二期變咗好多……好多新舖湧現,其中一間綠色裝潢嘅三文治店,就好有聖誕氣氛……我哋點咗野菌芝士焗薯配凱撒沙律、海鮮寬條麵配鮮茄威末酒龍蝦汁,仲有胡桃果仁糖朱古力!嘩!飲品係用聖誕杯裝架!飲落好香果仁味,有啲似Mocha 仲更濃滑,甜度適中,暖在口窩在心!講返主菜,我最like野菌夾焗薯,真係絶配!寬條麵掛滿龍蝦汁,大大隻蝦、青口夠彈牙。咁就叫多兩碟開心share。經理仲會過來打點、攞下意見,咁重視客人、咁貼心服務,我like!😎

2017-11-28 1478 views
九龍灣「德福廣場」,最近經過一次店舖重組之後,有一些食店新搬入「德福廣場」,在裡面開分店,或者在「德福廣場」內進行「內部搬遷」。「奧利華超級三文治」就屬於兩者「合而為一」的模式。因為「奧利華超級三文治」曾經在一期位置開門營業過,但是九龍灣分店舊舖,在上年五月左右時候「忽然」宣言結業,跟著暫時搬離了「德福廣場」一段小時間,直至最近「奧利華超級三文治」才重返「德福廣場」。「奧利華超級三文治」本身屬於英國菜的餐廳,餐廳本身就洋溢着一片,很濃厚的書卷味和英國學術研究的風味。期間我在餐廳內,發現不少年青,和像學生的顧客,在餐廳享用午餐。另一方面,「奧利華超級三文治」本身屬於英國菜,所以不缺乏一些英國菜風格比較濃厚的食品,例如英式焗薯和三文治,英式焗薯就是英國人很喜歡食用的食品。「奧利華超級三文治」的招牌三文治也很明顯造成很濃厚英式風味,避免被人拿來跟美式快餐店,如潛艇三文治或漢堡包相提並論。但是吃過今次「奧利華」的公司三文治之後,我對「奧利華」的看法,又再有新的體會。由於我在下午茶時間,上門幫襯「奧利華超級三文治」,所以飲品都沒有想太多,只是揀選了一杯尋常的凍檸檬水就算數了。我最初還以為,「奧利

我最初還以為,「奧利華超級三文治」製作三文治的廚房,會像潛艇三文治店「Subxxy」一樣,要由麵包開始,到配菜,醬汁逐步選擇。選擇三文治的結果反而比我想像中簡單了。

亦可能是因為我選擇了「奧利華超級三文治」的「公司三文治」,三文治所有的餡料,醬汁都一早已經被固定了,不輪到我有機會再去選擇。

如果「奧利華超級三文治」真的有部分位置是可供食客,應該只剩下麵包的部份,我選擇了食麥包。「公司三文治」剩下的位置,都由廚房員工自行決定,大概十多分鐘之後,我的「公司三文治」餐順利完成。

在「公司三文治」製造的時候,我望向「奧利華超級三文治」的具英國文化內涵的店舖設計,包括牆上那幅模仿傳統砌字遊戲,以前我在中學曾經玩過的「Mastermind」砌字裝飾牆,令整間「奧利華」忽然多了一片書卷味。

不曉得「奧利華超級三文治」的「公司三文治」,算不算是「奧利華」的招牌菜,我只是發現了,「奧利華」的「公司三文治」擺放造型十分精美,中間竟然還放置了幾塊薯片。
公司三文治

如果薯片當是食「公司三文治」前菜的話,效果都算還可以接受的。薯片是屬於炸薯片那一類,三文治剛上檯,立刻食的話口感還算鬆脆,沒有氧化發漲變腍的。

對於有選擇困難症的人來說,公司三文治不失為,最適合患上選擇困難症的人享用的三文治。公司三文治好處(亦可以是壞處)是餡料固定,學電影「最愛女人購物狂」女主角張柏芝在電影中的對白話齋,由餐廳店員為你揀選餡料醬料,你不用再愁選擇的問題。

至於飲料方面,看官們應該都不再浪費口水,問我為什麼會選擇飲「凍檸水」,我在之前很多食評都已經講過解釋過很多次。唯一稱讚「奧利華」凍檸水的,只有杯面那插着的那塊檸檬。
凍檸水

我篤完檸檬後喝過一次,發現凍檸水的味道很淡,再篤一次檸檬結果還是這樣子。後來我迫不得已,唯有叫侍應補上糖漿,之後凍檸水內才稍有了一點甜味。

「公司三文治」口感尚算清新,因為廚房還有在每件三文治夾層內,加上了至少加入了一大片新鮮的生菜和蕃茄,令公司三文治不會單純只有煙肉、火腿和芝士的濃味。

雖然公司三文治口感是新鮮的,但是我只是嫌三文治還未烘底,所以口感還未至於造得很香脆。公司三文治口感未夠脆,是否因為英國人食公司三文治,未必有烘底的習慣,所以公司三文治出來,沒有了那些香脆口感?

整個九龍灣「奧利華超級三文治」的招牌公司三文治,連凍檸水飲品一杯,下午茶茶餐價錢不算十分便宜,總共價錢一共要港幣六十元一餐。

不過對有選擇困難的人來說,「奧利華超級三文治」的招牌「公司三文治」,都可算是下午茶的理想選擇之一,大前提是你不能嫌價錢昂貴……
2017-11-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
公司三文治
凍檸水
2017-11-19 171 views
LUNCH時間最難搵位,LEE度食嘢係貴咗小小,不過尚可接受,最緊要唔洗點等就有位,今日約咗舊同事聚下吹吹水。我就揀咗個意粉餐,LEE個"挪威三文魚蜆肉忌廉汁扁意粉"真係好美味,料多味道佳,忌廉汁好滑,意粉軟硬道適中,份量啱啱好飽,配杯熱咖啡好香,食個晏仔簡簡單單都算唔錯。我個Friend就食咗個焗薯沙律配忌廉磨菇湯,佢話好耐無食過,覺得特別好味,最重要足料,焗薯唔會太單調,沙律夠新鮮,不過加埋個湯就太飽了,最後個湯佢轉咗外賣,仲唔洗加錢,服務真係好。

Lunch
2017-11-17 165 views
九龍灣新店報置簡單,但勝在坐得舒服,可以一路食一路慢慢傾!就算係星期五黎到,都不用等位,點餐後十分鐘已經有得食😋點左焗薯combo($54),一個焗薯一份凱撒沙律再配飲品,不會太heavy剛剛好!沙律十分足料,唔似其他餐廳咁得幾塊菜!但焗薯就普普通通,食食下就好膩另外也點了公司三文治($94),份量十足,有三文治、凱薩沙律、薯條、湯同飲品,細食的女仔可以兩人share一個餐,因為實在太大份喇!薯條係新鮮炸起,外脆內軟😋蘑菇忌廉湯就啖啖蘑菇,正!

2017-11-17
$75 (Dinner)
2017-10-25 206 views
今日早咗小小出門口,咁啱遇上架有位坐嘅巴士,暢通無阻,話咁快到九龍灣,心情超靚,睇下手錶有足夠時間,好好嘆番個早餐先返工。一份西式早餐,可能你會覺得好普通,但對一個每朝只會食一個麵包嘅我,真係享受嚟㗎!係你啦!正!今次食B2輕盈早餐,超級多嘅"茄汁焗豆"係我最愛,罐頭嘅"茄汁焗豆"同佢真係無得比,另外炒蛋同牛角包都好好味,唯獨條腸仔,唔係好啱我口味,好實唔香,可能係D健康嘢吧,感覺唔多鐘意,好彩都唔影響我嘅食欲,最後當然係最緊要嘅飲品,我揀咗熱嘅"百爵奶茶",好香好味。

2017-10-25
$39 (Breakfast)
2017-10-03 264 views
最鐘意post餐牌😂,因為見九龍灣分店好似冇Super sandwich 餐牌😅一開頭以為有All day Breakfast 🍳 食😟點知原來佢系breakfast only🤔叫左2個餐J3 蜜味火腿 + 車打芝士 + 蘑菇配意大利包飲品轉愛爾蘭之杖,個名都幾特別佢其實系芒果蜜桃梳打轉combo(即係多杯普通飲品) 加12蚊特飲要再加15蚊由於揀野食已經花多眼亂,而特飲款都系得呢樣所以就揀左呢杯野飲,但當我打呢篇野既時候就覺好唔抵😣E11 Super Combo $72煙三文魚沙律加碎蛋沙律焗薯配細碎蛋沙律牛角包(細) + 熱飲有餐湯粟米忌廉湯加酥皮 + $12又有涷奶茶+$6?😅➡️牛角包唔脆唔香的小牛角麵包👎🏻 ➡️碎蛋無味😰 我諗可能系sell健康😣➡️煙三文魚都可以接受➡️焗薯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻➡️粟米忌廉湯麻麻地,礶頭湯甘,唔係我想飲既忌廉湯,酥皮唔多脆,但夠熱😬服務員好好,提醒左2次小心個碗個耳仔燙手

叫左2個餐

J3 蜜味火腿 + 車打芝士 + 蘑菇配意大利包
飲品轉愛爾蘭之杖,個名都幾特別
佢其實系芒果蜜桃梳打

轉combo(即係多杯普通飲品) 加12蚊
特飲要再加15蚊

由於揀野食已經花多眼亂,而特飲款都系得呢樣
所以就揀左呢杯野飲,但當我打呢篇野既時候就覺好唔抵😣

E11 Super Combo $72

➡️煙三文魚都可以接受
➡️焗薯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

服務員好好,提醒左2次小心個碗個耳仔燙手
2017-10-01
$86 (Tea)
2017-08-22 294 views
今日去左九龍灣約左一個係附近返工的朋友午餐,佢提議去德福二期的super sandwich,貪佢午飯時間都應該唔洗等好耐位。其實我都已經好耐冇食過super sandwich, 印象中佢的食物是頗輕盈健康的。我點左個公司三文治套餐, 份公司三文治真係好大份、好足料。入面有生菜、雞蛋、火腿、煙肉、芝士、蕃茄、牛油果等等,面包皮又香又脆,好食咁大份我最後都要食淨少少,因為已經好飽套餐連埋餐飲都係$68, 都算好抵食!

咁大份我最後都要食淨少少,因為已經好飽
套餐連埋餐飲都係$68, 都算好抵食!
2017-08-22
$70 (Lunch)
2017-06-09 346 views
一日之計在於晨!早餐好食全日都過得開心左!話說我一大早考車成功左!又未到返工時間,所以去左德福搵野食!可能太早所以冇咩鋪有開!又或者係太多人,所以我去左食Oliver,貪佢坐得耐又靜靜地!我叫左個All大約breakfast!份量剛剛好$4x,其實我食的不是早餐,是獨自靜靜坐下的感覺!haha不過當日係環保日,佢哋冇飲管,但銷售人員非常好禮貌,態度正確地告訴我,而且說如果有需要可以為我送上飲管!感覺好好!當然環保更好!

我叫左個All大約breakfast!

2017-06-07 313 views
Super Sandwiches 座落在商場第一期時曾多次光顧, 食物、服務、整體印象不俗, 去年搬上商場第二期之後還是第一次來用膳。這是周末的下午茶時段, 店舖較入的座位幾近滿座, 結果選擇靠近門口的位置。點餐付款後, 找尋座位, 等待店員送餐到來。由於枱與枱之間太貼近, 店員每每走過來送餐/清理枱面都會碰撞到我的枱 。今期商場消費積分優惠, 其中一項是 Super Sandwich 免費“碎蛋沙律焗薯配凱撒沙律”一客。這天我用上這項優惠, 另外單點一枝鮮橙汁。沙律菜鮮甜爽脆, 煙肉、沙律汁份量亦算可以。碎蛋沙律, 一如以往的味道沒有感到太突出。但是焗薯,卻較人失望了!焗薯不夠稔, 也不夠熱, 熱度連 “暖” 也稱不上。食到中段, 發現碟邊, 有一撻撻疑似括花的紋理, 但當用手或紙巾一抹, 那些紋就被抹去了, 換句話說那可能是油漬 (應該不會是清潔劑吧), 無論它是甚麼, 反正事實就是碟未洗淨吧 ! 焗薯還好有薯皮包裹著, 沙律直接上碟, 碟不夠衛生, 又怎能食得安心。鮮橙汁, 有驚喜。根據包裝顯示, 那是自家工場製品。橙汁清甜, 有濃濃橙香, 還有橙渣半浮沉, 飲前要搖勻更鮮味。

碎蛋沙律焗薯配凱撒沙律

鮮橙汁, 有驚喜

鮮橙汁

2017-05-21
Tea
鮮橙汁
2017-01-07 731 views
商場呢間 Super Sandwich 搬咗位置,重新裝修過之後,第一次入去食早餐。今次叫咗一個早餐,再加一杯伯爵茶。呢個早餐的配搭有炒蛋、蕃茄、煙肉、白肉腸同埋窩夫,每一款配菜都係我喜愛的。如果呢個餐可以煮得再熱一些,同埋塊煙肉冇咩多肥肉的話,呢個餐我覺得真係會幾好食。另外,呢杯伯爵茶所沖的水真係好熱好熱,仲熨親個咀,但飲落覺得較苦,完全唔似伯爵茶的味道,呢杯飲品唔會再有下次。

今次叫咗一個早餐,再加一杯伯爵茶。

2016-12-03
$38 (Breakfast)
2016-11-16 716 views
食個set dinner就要快手做野,加左12蚊轉左西柚汁飲,唔會糖水味,而且都有果肉幾好。卡邦尼意粉份量唔大,可能我太餓,食完都未好飽。有少少煙肉同個汁都無好咸忌廉粟米湯都好飲既有少少粟米。
忌廉粟米湯都好飲既有少少粟米。
$80 (Dinner)
2016-10-31 574 views
其實之前間唔中都會來 Oliver 今 lunch,後尾轉舖位,過咗幾個月終於出現翻。 好靚呀!因為新開,好整潔,我至鐘意😁其實都係一個小 lunch, 味道就一般啦,叫做食咗晏😝不過,記得佢個焗薯都唔錯,下次再來會食焗薯😅佢有分 combo 同 super combo,我通常都只會要 combo,有杯嘢飲 or 湯。 都可單叫嘅。
其實都係一個小 lunch, 味道就一般啦,叫做食咗晏😝

不過,記得佢個焗薯都唔錯,下次再來會食焗薯😅

上-三文魚蜆肉扁意粉 ;下-煙肉火腿忌廉扁意粉
2016-10-26
$56 (Lunch)