2019-06-05 71 views
東方宮蘭州拉麵食到地道北方風味。鋪位雖小,五臟俱全,門口可以睇到師父手拉麵。蘭州牛肉拉麵($58)一場來到,叫左款經典款式。麵條size有A到I款選擇,我選左C-三細麵,因為手拉麵,口感特別彈口。湯底非常清,配有芫茜添香氣。牛肉係牛展部位,好味!炸醬麵($68)有別於市面炸醬麵,肉醬係親自製成,不含味精。因為麵滾熟,碗底仲有少少湯底,將所有配料混合一齊,加上少少湯底,更易入口。蒜片青瓜($18)青瓜自家醃製,酸甜味分外突出,青瓜間夾有蒜片,香口又開胃的小菜,值得一試!羊肉串($18/串)滿滿孜然粉在面,香口又唔會太辣口,有種食完再成食的感覺。

東方宮蘭州拉麵食到地道北方風味。

鋪位雖小,五臟俱全,門口可以睇到師父手拉麵。

蘭州牛肉拉麵($58)
炸醬麵($68)

蒜片青瓜($18)

羊肉串($18/串)
滿滿孜然粉在面,香口又唔會太辣口,有種食完再成食的感覺。
Type of Meal
Dinner
  • 東方宮蘭州牛肉拉麵
2019-06-04 41 views
本身以為係食台灣牛肉麵,所以傻更更走咗入去。然後拎起Menu,先發現原來係食中國蘭州拉麵,佢就連receipt都係出簡體字,好似返咗深圳食飯咁。一坐低見到好多南亞人,周圍望,原來呢間係清真的。佢嘅麵好得意,分九種粗幼度,食物以牛同羊做主打。我同屋企人叫咗一碗蘭州牛肉細面,令一碗係紅燒牛肉薄寬。佢嘅面比較淋身,如果可以好似日本拉麵店咁,自選面嘅軟硬會更好。至於羊肉串,孜然味好濃, $18一串來講,有點貴。反而同一個價錢,呢碟涼拌木耳就幾有驚喜,佢加咗洋蔥,好Fresh。

一坐低見到好多南亞人,周圍望,原來呢間係清真的。

佢嘅麵好得意,分九種粗幼度,食物以牛同羊做主打。
我同屋企人叫咗一碗蘭州牛肉細面,令一碗係紅燒牛肉薄寬。
至於羊肉串,孜然味好濃, $18一串來講,有點貴。
2019-06-03 84 views
晏晝過去食,已經勁多人,而且一入到門口, 已經畀佢嗰種香料味吸引住1. 酸菜牛肉拉麵 (細碗) $58好多酸菜 而且食落辣辣地 好惹味 同好有層次 之後個麵亦都可以按自己喜好 揀粗幼 幼嘅都有分兩三種 師傅係即場拉 我就叫咗薄闊麵 所以好彈牙 牛肉好多筋 超級香牛肉味 而且份量都多仲會配埋啲蘿蔔 啲湯嘅精華入曬蘿蔔到 呢個配合真係冇得彈2. 烤雞翼 ( 三隻) $25又係即場烤 表面有好多辣椒粉 孜然粉 未去到極辣 烤到個皮勁香勁脆 但係入面嘅肉有好多肉汁好鮮嫩

1. 酸菜牛肉拉麵 (細碗) $58
牛肉好多筋 超級香牛肉味 而且份量都多
仲會配埋啲蘿蔔 啲湯嘅精華入曬蘿蔔到 呢個配合真係冇得彈

酸菜牛肉拉麵

2. 烤雞翼 ( 三隻) $25

2019-06-02 28 views
無意間找到這家店 本來沒有抱太大的希望 只是隨便吃吃 沒想到出乎意料的好評。很符合內地人的口味 設施寬敞 份量大 種類多 面勁道 味道好 價格超級划算 童叟無欺 總之就是好評 希望開的久一點 以後會經常來 !
2019-06-01 58 views
👁‍🗨牛肉拉麵 (7/10)💲 58呢個牛肉拉麵揀用左三細麵,即叫即拉🙈牛肉就以牛𦟌為主,每片都有牛味,夠薄身,吾會靱😬湯底係清湯,絕對香醇清香👁‍🗨蘭州炸醬麵(7/10) 💲 68炸醬麵比牛肉拉麵較為惹味,揀左薄寬麵,好似刀削麵咁,薄薄地又寬身,同樣都係即叫即拉,如果想濕啲都可以加附上既清湯一齊食,不過個人覺得吾需要加🤡👁‍🗨紅燒醬牛肉(7.5/10) 💲68紅燒味非常突出,每一舊牛肉都好嫩身腍口,牛味十足,辣度係我接受得倒既,極微辣😇再加埋店員介紹既香油一齊食,味道更好,更有層次,確係吾錯🤤不過就要趁熱食,紅燒汁凍左會凝固成一塊塊😬🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨牛肉拉麵 (7/10)💲 58

👁‍🗨蘭州炸醬麵(7/10) 💲 68

👁‍🗨紅燒醬牛肉(7.5/10) 💲68

🔛 整體評分(7/10)

2019-05-31 65 views
🔎東方宮蘭州牛肉拉麵 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下C舖-經過銅鑼灣,見到有間食清真牛肉麵嘅鋪頭,而且喺門口會見到有人整麵,於是入去試吓-🔷牛肉拉麵$58有5塊牛肉,食落會好似牛展咁,湯底都有濃郁嘅牛味,拉麵幼身而且彈牙,成個湯底令到碗麵更加好食,唔會有味精🔷紅燒牛肉拉麵$58呢款牛肉就係牛肉粒,易咬唔痴牙,湯底就會再濃小小,有五香牛肉嘅味道,呢款拉麵係粗身,麵身有五條行,令到麵更加彈牙🔷烤羊肉串$18熱辣辣嘅羊肉串,濃郁既孜然味,烤到皮脆肉嫩,值得一試菜式非常特別,而且好好食,仲見到好多遊客食添
🔎東方宮蘭州牛肉拉麵 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下C舖
🔷牛肉拉麵$58

🔷紅燒牛肉拉麵$58

🔷烤羊肉串$18
熱辣辣嘅羊肉串,濃郁既孜然味,烤到皮脆肉嫩,值得一試

菜式非常特別,而且好好食,仲見到好多遊客食添
2019-05-29 69 views
銅鑼灣下午茶又有好抵既牛肉麵係蘭州好超多分店既拉麵店 賣正宗牛肉拉麵🍜同西北小食下午茶只係$38蚊‼️每款仲配埋涼拌前菜.牛肉麵 $38呢款係清湯底既幼麵 雖然係清湯底 但都有陣淡淡既牛肉香味😌牛展有4塊 比較薄身 但一啲都唔韌 幾淋值得一讚既係麵條 麵條幼身 好滑 🤩好鐘意食呢款質感嘅麵條🍜.紅燒牛肉麵 $38呢款係紅燒牛肉湯底 雖然個面好紅 但係唔算好辣 同埋食落唔算話好多油🤭牛肉比較細粒 有咬口 牛肉粒唔算太淋 如果牛肉大嚿啲 牛肉再入味啲會更好麵條係闊條麵 好似西式既千層麵 口感爽口 軟硬度適中😌.孜然雞翼 $25雞翼有3隻 最好食竟然係呢款雞翼比土匪雞翼更入味👍🏻👍🏻好重孜然味
銅鑼灣下午茶又有好抵既牛肉麵

雞翼有3隻 最好食竟然係呢款
雞翼比土匪雞翼更入味👍🏻👍🏻好重孜然味
  • 東方宮蘭州牛肉拉麵
2019-05-29 97 views
銅鑼灣有好多間食麵既店,見佢新開就去食下啦!店面光鮮,好吸引到人們入去食,環境都算乾淨因為晚市太多人食,等5分鐘位然後被安排到門口位坐(有點熱)🔶蒜片青瓜 $18係涼菜,前菜食會更開胃!見到有啲辣椒咪以為辣,其實係少少辣,加埋蒜片好惹味🔶烤雞翅 $25其實都幾重味精,睇樣都知,但係幾好味既雞翅都好juice,可以試下🔶牛肉拉麵 $58麵質細滑唔粉,湯底清甜,牛肉是牛展,有4小片加半個蛋,兩條菜心,我覺得比較少份量🔶蘭州素涼麵 $58唔好睇個名以為凍既麵,其實麵係熱既!麵質類似刀削麵咁,都幾有口感!侍應姐姐特別推薦我地落呢個秘制辣香料佢話唔辣架,係香架!咁就試下,果真唔辣!
銅鑼灣有好多間食麵既店,見佢新開就去食下啦!
店面光鮮,好吸引到人們入去食,環境都算乾淨
因為晚市太多人食,等5分鐘位
然後被安排到門口位坐(有點熱)
🔶蒜片青瓜 $18
係涼菜,前菜食會更開胃!
見到有啲辣椒咪以為辣,其實係少少辣,加埋蒜片好惹味
蒜片青瓜

🔶烤雞翅 $25
其實都幾重味精,睇樣都知,但係幾好味既
雞翅都好juice,可以試下
烤雞翅

🔶牛肉拉麵 $58
麵質細滑唔粉,湯底清甜,牛肉是牛展,有4小片
加半個蛋,兩條菜心,我覺得比較少份量

🔶蘭州素涼麵 $58
唔好睇個名以為凍既麵,其實麵係熱既!
麵質類似刀削麵咁,都幾有口感!
蘭州素涼面

侍應姐姐特別推薦我地落呢個秘制辣香料
佢話唔辣架,係香架!咁就試下,果真唔辣!
秘制辣香料
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
蒜片青瓜
烤雞翅
蘭州素涼面
秘制辣香料
2019-05-27 44 views
行過銅鑼灣見到有蘭州牛肉麵,二話不說就入去。平時北上都一定會吃蘭州拉麵,現在附近就有一間,沒理由不試。入面裝修很中國人風,而食客多是外國人,有趣有趣!點了酸菜牛肉刀削麵,湯底酸辣。牛𦟌算大塊,重牛味。不過刀削麵有點淋,吃得慢麵會糊,所以要吃快點。友人就吃蘭州素涼麵,以為好辣,其實不辣。配料都是蔬菜,健康滿分。拉麵比刀削麵硬身,我比較喜歡。小吃就要了蘭州大盤雞,少少麻辣,有好多椒同薯仔,都好飽肚。雞肉不算很辣,不過再嫩滑點會更好吃。

2019-05-27 59 views
日本拉麵食得多,中國拉麵真係未食過,得知呢間人氣蘭州牛肉麵係銅鑼灣開左店,就決定去試下!中國既拉麵技藝絕對係國寶級,大家可以係店到見到師傅拉麵既手藝,十分精彩!店員話比我知,呢度既拉麵都係即叫即手制!我叫左個紅燒牛肉拉麵同烤羊肉串!紅燒牛肉麵既湯底唔會好辣,味道十分香濃,麵條較闊身有點似刀削麵,入口好有口感,而且好吸到湯汁,牛肉有咬口都幾嫩,十分正!烤羊肉串係用孜然粉同辣椒粉週味,食落十分惹味,唔會得個辣字,香香麻麻咁,食完我都忍唔住再叫多份!呢度既麵質素高又食到傳統中國美食,好推薦大家黎試下

呢度既麵質素高又食到傳統中國美食,好推薦大家黎試下
2019-05-24 57 views
是咁的。 個日一支公去搵食。 咁橋見到個面好似有d特別咁。 就神推鬼onh 咁入左去。坐低睇完menu. 咁 就叫野食啦。 好正常。阿姐黎到( 西口西面都算)。 我話要乜之後。佢指下支筆話"自己tick啦"(so mean).....無言ok. 寫完比佢。 跟住等其他人都自動有茶。 我要叫先加杯茶。。。食完話加茶。。。佢話 "下?! 加茶"。。。乜原來加茶唔得架咩…算。 但我見人地個阿姐好好笑容。 係我唔好彩。講返食物。 我個人食左個紅燒牛肉麵。 薄寬面 都幾好食。 但我唔想受氣我走。。。

坐低睇完menu. 咁 就叫野食啦。 好正常。

.....無言

ok. 寫完比佢。 跟住等

其他人都自動有茶。 我要叫先加杯茶。。。

食完話加茶。。。佢話 "下?! 加茶"。。。
乜原來加茶唔得架咩…

算。 但我見人地個阿姐好好笑容。 係我唔好彩。

我走。。。
2019-05-24
$78 (Lunch)
銅鑼灣,香港最繁忙的地段,在此地覓食,尤為困難,食店都擠滿了吃午飯的上班族及遊客。為避走人潮,走進遠離大街的食店碰運氣,大不了不再去該店就是了。我們點了一道「蘭州牛肉拉麵」,另外點了兩道菜「紅燒醬牛肉」及「蘭州大盤雞(小)」先上菜的是「紅燒醬牛肉」,牛肉相當軟綿,稍帶辣味,味道不錯。然後上的是「蘭州牛肉拉麵」,清湯牛肉麵,麵是總共分十一種,總有一種合口味。我們就點了較幼身的細麵,再來可以再試其他麵食比較一下。最後來的「蘭州大盤雞(小)」,形態嚇人一跳,令人意外。顏色全紅彷彿有令人噴火的感覺,對我們不甚吃辣的人為帶有警號的顏色。淺嚐一下,發覺辣味不重,反而麻勁十足。最後我們還偶爾用當中的辣醬佐拉麵進食,又是另一番風味。這樣,就概括了我們的「銅鑼灣新嘗試」,是在鬧市中另外一個不錯的選擇。

紅燒醬牛肉

東方宮蘭州牛肉麵

2019-05-15
$100 (Lunch)
紅燒醬牛肉
東方宮蘭州牛肉麵
2019-05-22 235 views
銅鑼灣這地方 有很多中國旅客, 意想不到這裏也存在著然地道的中國蘭州拉麵。店舖內的師傅都是說普通話,而且在現場即拉拉麵!所以拉麵是非常新鮮。所謂一清二白三紅四綠,就是用以形容蘭州拉麵。湯底清澈,拉麵色白, 醬料鮮紅, 蒜頭青綠⚡是次和朋友分別點了 紅燒牛肉拉麵和招牌蘭州牛肉拉麵。紅燒牛肉拉麵是幼身的,因為是手工製拉麵,所以 每條麵都一條到尾非常長。 湯底濃濃紅燒香味, 非常惹味。蘭州牛肉拉麵 是清湯製成,和紅燒牛肉拉麵不同,它是闊麵, 是另一種美味。之後點了兩款小食, 分別是羊肉串燒和這裏的招牌雞翼。雞翼值得一讚, 除了煎得香脆, 配搭的獨有香料, 令人驚艷😍今日簡直似走了一趟中國。
是次和朋友分別點了 紅燒牛肉拉麵和招牌蘭州牛肉拉麵。
之後點了兩款小食, 分別是羊肉串燒和這裏的招牌雞翼。
今日簡直似走了一趟中國。
蘭州牛肉拉麵
紅燒牛肉拉麵
羊肉串
2019-05-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
蘭州牛肉拉麵
紅燒牛肉拉麵
羊肉串
2019-05-22 73 views
今日同朋友去食東方宮蘭州牛肉拉麵,因為朋友之前去過蘭州做義工,好懷念當地嘅蘭州拉麵。 我叫咗牛肉拉麵,好食而且好大碗,食唔晒。朋友話牛肉拉麵嘅麵底就係佢在蘭州食過的拉麵。朋友叫咗紅燒牛肉拉麵,辣辣地,牛肉好軟滑,闊麵有啲似刀削麵。朋友請我試吃了一些,我發現自己比較喜歡這種麵質。店長話泡菜是來自蘭州,好有特色,果然好爽口。蒜片青瓜,又係辣辣地,好脆口好惹味。原來佢哋有下午茶,40蚊左右就可以食到蘭州拉麵配前菜,okay wor。

店長話泡菜是來自蘭州,好有特色,果然好爽口。

蒜片青瓜,又係辣辣地,好脆口好惹味。

2019-05-22 42 views
Weekday收工同朋友meet up, 第二朝要返工, 唔可以食到咁晏, 唯有食個quick dinner 啦。由於銅鑼灣係食肉獸嘅天地, 作為素食者嘅朋友真係無咩選擇。經過東方宮蘭州牛肉拉麵, 見到個師傅好有駕勢咁喺度拉麵, 就有啲興趣, 睇埋個menu見到有素食選項, 就沖左入去。<特色酸菜牛肉拉麵$58> (好味: 4.5/5) (抵食: 4/5)不得不說, 佢嘅拉麪真係非常煙韌, 大食妹最鍾意呢啲有咬頭嘅麪, 簡直就係拉麪界嘅辛辣麪。酸酸咸咸嘅湯厎令人食指大動, 配上鬆軟嘅牛腱, 正!<蘭州素涼麪$58> (好味: 3.5/5) (抵食: 3.5/5)見到呢碗素涼麪嘅時候, 仲以為佢係幾咁嘅麻辣, 原來淨係有少少酸酸地, 一啲都唔辣, 真係麪不可以貌相。麪底同牛肉麪嘅唔同, 麪身扁闊, 有啲似鵝腸麪, 配上素菜, 都相當開胃。<涼拌木耳$18> (好味: 4/5) (抵食: 4.5/5)呢份涼拌木耳真係好抵食, 只需18蚊。木耳爽口, 配合紫洋蔥嘅鮮甜, 好清新<烤羊肉串$18/隻> (好味: 4/5) (抵食:
由於銅鑼灣係食肉獸嘅天地, 作為素食者嘅朋友真係無咩選擇。

酸酸咸咸嘅湯厎令人食指大動, 配上鬆軟嘅牛腱, 正!

<烤羊肉串$18/隻> (好味: 4/5) (抵食: 3.5/5)
雖然有啲貴, 但孜然粉配羊肉真係無得輸

大食妹推薦: 特色酸菜牛肉拉麵、涼拌木耳