最近晚餐好似好耐無食過西餐,所以特別去咗銅鑼灣附近,係嘅天后食咗呢間—— 🌟𝐎𝐧 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐩𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐁𝐚𝐫 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭🌟入到去環境昏暗感覺好有氣氛呀,仲要安排咗坐係半圓枱卡位,坐得舒適💕呢間餐廳的確真心好食到令我覺得好深刻,而且價錢唔算話太高,好推介,尤其係節日慶祝呢間都好掂🥰._./ 𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌 /🐖|𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 · 脆皮乳豬|🐖(法式干層馬鈴薯千層、醃潰白蘿蔔)見到小食類別有呢個脆皮乳豬就覺得好吸引,好少西餐廳有呢碟菜式,而我偏偏好鐘意食😍上到枱,已經聞到好香,咬一啖個皮已經係好爽脆,每舊乳豬仲要裏面夾雜咗煎洋蔥片同芝士,味道係超夾超香💕•/ 𝑴𝒂𝒊𝒏 /🐂 | 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗢𝗫 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 · 慢煮牛頰肉|♨️(松露薯蓉、醃漬白蘿蔔、西班牙紅醬)慢煮牛我食唔少,但呢個又係食一啖已經好想追加再食下一啖,佢啲肉質腍到基本唔洗點咬,而且勁香濃,配埋啲汁簡直好食到好深刻❤️•/ 𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 /🍄|𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 · 北海道帶子蘑菇意大利飯|🍲意大利飯要整得好食一啲都易,而佢呢個意大利飯我覺得整得好出
._.
/ 𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌 /
🐖|𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 · 脆皮乳豬|🐖
(法式干層馬鈴薯千層、醃潰白蘿蔔)

/ 𝑴𝒂𝒊𝒏 /
(松露薯蓉、醃漬白蘿蔔、西班牙紅醬)

/ 𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 /
意大利飯要整得好食一啲都易,而佢呢個意大利飯我覺得整得好出色,意大利飯腍熟度啱啱好,而佢個汁係好結身又要勁重我最我嘅巴馬臣芝士,帶子煎得勁香濃,又係我最愛嘅味道😋

/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /
🍰 | 𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 · 泡泡煙燻提拉米蘇|🍫
呢個甜品可以話餐廳嘅心機之作,因為呢個甜品係啱打卡影相📸️佢面頭個泡泡煙燻就已經睇得出佢個誠意,可以我影唔砌🥹不過唔止賣相得,佢嘅味道亦堅得,唔會好甜,口感勁正👍🏻

/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /
🥭|𝗠𝗔𝗡𝗚𝗢 𝗧𝗔𝗡𝗚𝗢 𝗙𝗜𝗡𝗘 𝗧𝗘𝗔 · 芒果探戈精品茶|🍵
🍓|𝗦𝗧𝗥𝗔𝗪𝗕𝗘𝗥𝗥𝗬 𝗛𝗜𝗕𝗜𝗦𝗖𝗨𝗦 𝗙𝗜𝗡𝗘 𝗧𝗘𝗔 · 洛神草莓精品茶|🍵
兩杯果茶果香味濃郁,帶有少少落神花酸味,而且雖然係一個茶杯咁上枱,但飲曬店員仲會幫你加熱水,呢點讚🥰
._.
2023-02-23 79 views
餐廳裝修具時尚感仲空間感十足‼️食物有質素 仲好啱打卡有梳化位 坐得非常舒適好啱慶祝生日🎂🔸香蒜忌廉白酒煮藍青口伴法包 $168🔸煎焗比目魚&老虎蝦 $268🔸火焰雪山 $108🔸泡泡煙燻提拉米蘇 $88🔸Morning After $68香蒜忌廉白酒煮藍青口伴法包🥖份量都唔少,香蒜忌廉汁味道香濃,配埋白酒煮就更出味。藍青口鮮味十足,食落肉質嫩滑彈牙,而且吸收哂個汁嘅味,真係好高質🤤比目魚煎完再焗,外皮非常香脆,焗完之後魚肉仍然好嫩滑,味道好鮮甜😋老虎蝦🦐好大隻,肉質實正,食落口感好爽彈,呢道菜仲配有西蘭花同椰菜花,真係營養豐富火焰雪山🏔️上菜時都仲著住火🔥,要打卡嘅朋友要把握時間呀!火焰雪山其實係一個芒果慕絲配海綿蛋糕,食落十分軟綿綿👅泡泡煙燻提拉米蘇賣相好精緻,Tiramisu 上面有個大氣泡,篤穿之後會飄煙,真係玩味十足。Tiramisu食落亦好滑溜,酒味好濃!Morning After係由百香果、青瓜同薄荷再加上梳打水🍹同糖漿溝成,所以飲落好涼快,味道甜甜哋幾好飲🤤
餐廳裝修具時尚感

🔸泡泡煙燻提拉米蘇 $88

🔸Morning After $68

2023-02-18
Dinner
🌟餐廳:On The Spot Cafe Bar Restaurant📍地址:天后電氣道68號金輪天地8樓💰價位:~$200- $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 23:00📱電話:3583 3188銅鑼灣、天后一向都有好多高質既西餐廳,朋友今日就帶我去左呢間位於金輪天地8樓既「On The Spot Cafe Bar Restaurant」,主打精緻西餐及cocktails,裝修同環境都好有情調,今晚輕輕鬆鬆歎咗餐causal fine dining🥰———————————————————🔹會飛的雞(6隻雞翼)菜名夠哂搞笑雞翼好大隻,用左Cajun醬調味,外層炸粉適中,食起黎脆扑扑夠哂香口雞翼既肉質仲好juicy,微微辣夠哂惹味~———————————————————🔹墨西哥玉米脆片墨西哥玉米脆片上枱時熱辣辣,好香脆,抵讚~配料用左蕃茄莎莎、牛油果蓉及洋蔥粒,口感豐富,係一款好傳統既墨西哥style 餐前小食😋———————————————————🔹墨西哥辣椒芝士卷又係墨西哥既小食🤣呢款類似係墨西哥style 既炸春卷,內餡加入芝士及青辣椒,食落酸酸辣辣都幾過癮,芝士仲有
📍地址:天后電氣道68號金輪天地8樓
💰價位:~$200- $400
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 23:00
📱電話:3583 3188

———————————————————
🔹會飛的雞(6隻雞翼)

🔹墨西哥玉米脆片

🔹墨西哥辣椒芝士卷
又係墨西哥既小食🤣呢款類似係墨西哥style 既炸春卷,內餡加入芝士及青辣椒,食落酸酸辣辣都幾過癮,芝士仲有拉絲效果添✨

🔹脆炸薯條配香蒜羅勒奶油醬
好惹味既薯條~炸得好香脆,搭配埋香蒜羅勒奶油醬,令人食到停唔到口💟

🔹羅馬花椰菜森林
食多咁多炸野,係時候食返個蔬菜先~呢款羅馬花椰菜森林,將椰菜花、羽衣甘藍、粟米及紅蘿蔔焗制,蔬菜既外層帶點焦脆口感,食落幾有口感,都幾特別🤓

🔹慢煮牛頰肉
慢煮牛頰肉肉質夠哂軟淋,牛肉入口鬆軟啖啖肉,都幾嫩滑~配菜仲有薯仔,椰菜花等,擺盤精緻👍🏻

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳既陳設及裝修都好優雅,環境夠寧靜舒適,好適合舒舒服服咁歎個dinner~

食物方面,匯聚好多唔同國家既特色食物,選擇夠哂多元化,份量亦好充足,又可以同朋友order 返杯cocktail 慢慢歎~
2023-02-17
2023-02-22 65 views
天后精美裝修的餐廳和酒吧,特別適合晚上來吃一餐,享受一下生活。看到很多人推薦燒雞,於是決定嘗試一下,真的很不錯。燒雞準備時間比較長,因為是現做所以,味道特別鮮美。雞的肚子裡面有細小的糯米,吸收了雞的鮮美和精髓,補充澱粉質又有營養。雞肉鮮美多汁,烤到剛剛好。提拉米蘇也很好吃,精美的雪糕配上特製的提拉米蘇,瞬間覺得去了旅行On The Spot Cafe Bar Restaurant天后電氣道68號金輪天地8樓

天后電氣道68號金輪天地8樓
情人節前夕Love is in the air~ 當然要同比情人更親近的閨密預先慶祝節日,甜甜蜜蜜幸福閨蜜聚👩🏻‍❤️‍👩🏻天后最近開左間新晉西餐廳,一於接埋閨蜜收工去食食位置位於天后金輪天地,美食商廈層層有好西環境餐廳走Bar and Restaurant style,甫出lift門就見到圓拱形梳化 🛋️、落地大玻璃一覽天后,銅鑼灣鬧市景觀。吧台擺滿琳瑯滿目酒樽,五光十色加上射燈輝映下好有格調。食物聽服務員講,餐廳主廚曾經去過外國學廚,食物質素外觀都好高汁,十分有保證我地叫左Dinner Set for Two $798 有齊前菜、餐湯、主食、餐茶及甜品;一道道咁上菜慢慢食完又可以傾下計🧀 冷肉併芝士碟木盤上有辣同埋唔辣既莎樂美腸、巴馬火腿、芝士、酸瓜、青提子、香脆多士配埋酸甜蕃茄莎莎醬好開胃🥣 周打忌廉蜆肉濃湯巨量蜆肉同埋青口,好足料湯頭清清地,淡淡忌廉味食到湯頭鮮味🥗 柑橘羽衣甘藍沙律柑橘、紅石榴粒、合桃粒、完美攪拌係沙律菜配上,不得不提調味紫洋蔥圈酸甜開胃,世一洋蔥圈,令整個沙律生色不少,清甜開胃🐚鮑魚意大利飯食西野當然唔少得意大利飯鮑魚大大隻好吸睛,咬落彈牙唔會靭飯粒軟硬適中,啖

天后最近開左間新晉西餐廳,一於接埋閨蜜收工去食食

位置
位於天后金輪天地,美食商廈層層有好西

食物

我地叫左Dinner Set for Two $798

🥣 周打忌廉蜆肉濃湯

巨量蜆肉同埋青口,好足料湯頭清清地,淡淡忌廉味食到湯頭鮮味

🥗 柑橘羽衣甘藍沙律

柑橘、紅石榴粒、合桃粒、完美攪拌係沙律菜配上,

🐚鮑魚意大利飯

食西野當然唔少得意大利飯
鮑魚大大隻好吸睛,咬落彈牙唔會靭
飯粒軟硬適中,啖啖都食到意大利飯、雞髀菇粒、洋蔥粒、芝士碎
食落好芝味,creamy又足料

🐮烤牛里脊肉

牛里脊肉質幼滑肉汁豐富,肉味濃郁
旁邊仲有爆汁大啡菇夾埋牛肉一齊食肉汁菇汁四淺

🍨雜錦水果奶凍
幼滑奶凍奶味濃,配埋新鮮水果口感入口即溶
唔會太甜好柔軟細膩

🧇士多啤梨麻糬窩夫
輕量版甜品一樣大滿足,外層香脆內層軟糯
下面仲有濃郁黑朱力mousee
草莓乳酪雪糕好開胃

總括來講,Dinner Set for Two $798 性價比超高,賣相同食物質素都超水準,閏蜜的幸福晚餐聚,開心🥳

上星期五收工去咗朋友介紹嘅天后樓上西餐食晚餐,順便happy Friday下!餐廳裝修幾有格調,內裏有個大projector播住餐廳嘅介紹,人流唔算好多,可以靜靜哋同朋友傾成個晚上😉Appetizer方面,首先嗌咗呢個切件乳豬,佢的的式式咁,有四件,每件都配上法式千層薯仔,口感一脆一軟,非常有趣🤓 配菜仲跟咗醃白蘿蔔,可以解吓膩,唔錯!平時一向麻麻哋食青口,除咗白酒忌廉汁煮之外😋 今次嚟到都試一試佢,青口整體都偏大粒,而食落又幾鮮嫩,個sauce煮得好好,點包食一流!唯一美中不足嘅係個法包唔夠硬身🤔而重頭戲當然唔少得呢塊重400g嘅西冷扒,我哋嗌咗medium,所以呈現到鮮嫩嘅粉紅色🤩 由於餐廳選用咗澳洲靚靚穀飼牛,肉質肥美鮮嫩,幾乎冇咩筋,食落仲有淡淡牛香,就咁點啲燒汁已經好好味😌 而薯條亦新鮮炸起,夠哂香脆可口!🌟 Fineapple Fizz $68嘢飲方面,我嗌咗呢杯藍色嘅mocktail,原來一杯咁靚嘅嘢飲係由勁多材料調製而成,有菠蘿汁、藍椰子糖漿、青檸、蛋白、蘇打水、青瓜同海鹽,味道覆酸甜甜,好醒胃😆🌟 Fire Spritz $68另外,我哋仲嗌多咗一杯,而呢杯係由自家製

脆皮乳豬

香蒜忌廉白酒煮藍青口伴法包

澳洲安格斯西冷扒

🌟 Fineapple Fizz $68

🌟 Fire Spritz $68

另外,我哋仲嗌多咗一杯,而呢杯係由自家製羅勒糖漿、菠蘿汁、檸檬同薑汁啤酒調製而成,同樣酸酸甜甜,但就會多咗陣薑味同香料味,都幾特別🤣

脆皮乳豬
香蒜忌廉白酒煮藍青口伴法包
澳洲安格斯西冷扒
這間新晉的西餐廳開業不久,環境舒服優閒, 老闆到外國學廚修畢後,回來親自擔任餐廳主廚,並負責設計菜式及親自監督工作,食物質素有保證👍🏻🧀 冷肉併芝士碟非常開胃既前菜小食,有莎樂美腸、parma ham🥓、芝士🧀 同酸瓜🥒,配上香脆莎莎醬多士好夾🥪🥣 周打忌廉蜆肉濃湯蜆肉份量都幾多,忌廉湯味道好濃郁🥗 柑橘羽衣甘藍沙律沙律菜 配上柑橘同合桃粒, 清新之餘口感豐富Scallop Mushroom Risotto 帶子蘑菇意大利飯意大利飯軟硬適中,忌廉汁夠濃郁,蘑菇片份量充足,整體味道不錯。Pork Tomahawk 斧頭豬扒豬扒醃得入味,口感軟嫩多汁唔會韌,味道層次豐富,做到外焦內嫩,真係好正~ on the spot cafe bar restaurant天后電氣道68號金輪天地8樓
🥣 周打忌廉蜆肉濃湯
蜆肉份量都幾多,忌廉湯味道好濃郁
🥗 柑橘羽衣甘藍沙律
沙律菜 配上柑橘同合桃粒, 清新之餘口感豐富

Pork Tomahawk 斧頭豬扒

• 斧頭豬扒
  • 帶子蘑菇意大利飯
2023-02-14 91 views
今日約咗三個朋友嚟到北角呢間餐廳食飯,同朋友刷吓存在感😂因為我自閉緊~呢間餐廳環境幾好,坐得舒服,唔想煩直接叫咗晚市二人套餐2份冷肉併芝士碟~有莎莎醬多士,芝士,肉腸片,ham,側邊仲有提子同酸瓜俾你配埋一齊食周打蜆肉忌廉濃湯~一個好足料嘅湯,有幾粒蜆肉,有薯仔,忌廉嘅味道輕吾算太重,亦為湯加添香味柑橘羽衣甘藍沙律~好新鮮,上面有條洋蔥圈好甜,有柑仔果仁碎柚子紅石榴粒,加上有柑橘汁,酸酸甜甜清甜開胃Abalone Risotto 鮑魚意大利飯~但睇落呢個飯好似好平凡,飯入面有雞髀菇粒冬菇洋蔥,我覺得雞髀菇粒令飯加分,冬菇又香🤤好啱我食Pork Tomahawk 斧頭豬扒~本身諗住叫牛,但職員推介我哋叫豬扒,本身都好疑惑,因為豬扒好多都好伏~食完好有驚喜😀👍真係好食,豬扒肉質好嫩滑,好似突然愛上食豬扒咁😝係咪講得好浮誇?試吓先啦🤭建議將肉切細每舊再點燒汁食最後食埋甜品有Tiramisu,奶凍,士多啤梨麻糬窩夫🧇呢餐飯就圓滿結束☺️呢餐飯食得好開心

2023-02-13 72 views
這間位於天后新開的樓上西餐廳,地點旺中帶靜,環境氣氛舒適,樓頂甚高,檯與檯之間十足空間感。老闆由加拿大學廚回流,對烹調充滿熱誠,食物質素甚有水準,菜式令人有驚喜。🌟Dinner Set for Two $798🦋冷肉併芝士碟小編很欣賞這個冷盤,平時一向對冷肉興趣一般,這裡的冷肉不但沒有死咸,再配搭青提、酸瓜及芝士,清新又開胃。🦋周打忌廉蜆肉濃湯非常足料的蜆肉濃湯,除了蜆肉,還有薯仔粒及青口,啖啖充滿口感。🦋柑橘羽衣甘藍沙律沙律用了很多不同質感的蔬菜及水果,層次豐富,感覺好清新。🦋意大利雜菌豬面頰肉卡邦尼意粉選用豬面頰肉取代了煙肉,鹹香味更突出,增添口感。意大利粉掛汁力強,芝香味濃。🦋烤牛里脊肉細緻軟嫩的牛里脊肉,肉汁豐富,牛魔王推介。由於牛里脊肉油脂含量極低,盡顯師傅的烹調功夫。🦋是日甜品是日甜品選了提拉米蘇及麻糬窩夫,賣相及味道都滿分💯,生日或紀念日慶祝可要求餐廳加上蠟燭及寫字,為客人帶來驚喜的儀式感。

🌟Dinner Set for Two $798
🦋冷肉併芝士碟

🦋周打忌廉蜆肉濃湯

🦋柑橘羽衣甘藍沙律
沙律用了很多不同質感的蔬菜及水果,層次豐富,感覺好清新。

🦋意大利雜菌豬面頰肉卡邦尼意粉

🦋烤牛里脊肉

🦋是日甜品
2023-02-12 69 views
難得同老公港島遊🚋就去到天后站附近一間西餐廳兩口子食午餐👫On The Spot位置方便,距離叮叮站同鐵路站都係幾分鐘☺️環境好舒適,牆上掛咗幾幅藝術作品🖼餐廳採用自然光,氣氛casual悠閒🎈⭐️ 安格斯西冷扒(8 安士)叫咗五成熟。上枱時廚師已經將西冷切開咗,可以見到入面嘅肉質好粉嫩!肉汁好豐富,肉味香濃。食落口感軟嫩,帶嚼口。薯條都炸得外脆內軟。⭐️ 雞牛油果薄餅 手工製嘅批底,係厚批底,不過有啲位置都有少少薄脆。上面有不少雞胸肉,再加上牛油果醬。味道好夾。因為牛油果醬味道清啲,所以批上面再吱咗沙律醬,再有少少甜酸味,唔會咁膩。📍On The Spot天后電氣道68號金輪天地8樓

⭐️ 安格斯西冷扒(8 安士)

⭐️ 雞牛油果薄餅

📍On The Spot
2023-02-08 64 views
今日嚟叫咗個二人餐,前菜有parma ham,沙樂美腸芝士等等都幾多種類湯係忌廉蜆肉湯,蜆肉嘅份量好足料, 有好多蜆肉, 而且忌廉湯味道濃郁沙律🥗柑橘羽衣甘藍沙律主食叫咗鮑魚意大利飯鮑魚大大隻, 意大利飯配菇同芝士, 食落好滋味另外叫咗一個北海道帶子&原隻龍蝦尾, 龍蝦尾已經起咗肉,擺盤做得好靚,食落有驚喜,龍蝦新鮮肉質亦都好彈牙甜品揀左tiramisu同麻糬窩夫, 麻糬窩夫口感好得意食到麻糬嘅煙韌再食到窩夫嘅香脆整體嚟講食物質素唔錯廚師好有心思做好每道食物而且甜品好有心思有驚喜

沙律🥗柑橘羽衣甘藍沙律

2023-02-04 88 views
今日叫左兩個set是日精選湯品1)蘑菇濃湯,濃調適中,味道真的不錯。2)雞尾酒蝦入面少少千島醬,切半車厘茄,牛油果酸忌廉配埋羅馬生菜,比較清新的前菜。3)肯瓊醬虎蝦意大利飯番茄、白蘑菇、蜜糖豆、洋蔥。每一口飯,味道濃郁,但唔會覺得滯,反而好想食晒佢,而配搭虎蝦,簡單得黎,口感又好豐富,好好食。4)安格斯西冷扒(8安士)燒汁、水耕沙律菜,配洋葱圈或薯條西冷扒煎得恰當,還有肉汁,我最喜歡配合水耕菜。Mocktails百香果、糖漿、青瓜、薄荷、梳打水。百香果清香,顏色好靚,飲了感覺清新。菠蘿汁、藍椰子糖漿、青檸、蛋白、蘇打水、青瓜、海鹽。香香的椰子味,少少甜嘅菠蘿汁,調教出來杯面有點泡泡🫧藍綠色好靚。火焰雪山$108芒果雪糕慕絲蛋糕,值得一試。
今日叫左兩個set
是日精選湯品
1)蘑菇濃湯,濃調適中,味道真的不錯。
2)雞尾酒蝦

3)肯瓊醬虎蝦意大利飯
番茄、白蘑菇、蜜糖豆、洋蔥。

4)安格斯西冷扒(8安士)
燒汁、水耕沙律菜,配洋葱圈或薯條
西冷扒煎得恰當,還有肉汁,我最喜歡配合水耕菜。

Mocktails
百香果、糖漿、青瓜、薄荷、梳打水。
百香果清香,顏色好靚,飲了感覺清新。

菠蘿汁、藍椰子糖漿、青檸、蛋白、蘇打水、青瓜、海鹽。

火焰雪山$108
芒果雪糕慕絲蛋糕,值得一試。
一月份同老公一齊去慶祝生日,喺驚喜滿滿嘅一間餐廳,好推介俾大家😎😎原先並未有search太多資料,喺OpenRice上面見到佢哋好評都多,book咗位,睇相見啲環境都唔錯幾安靜舒適嗰晚我哋點咗個二人晚餐set餐,整體嚟講食物質素好好,價錢都算合理。因為我哋之前都食過其他都算出名餐廳,價錢更加高嘅set 餐,但係個實物就真係 好難食😟佢地食物素質唔錯,其中我對佢哋個杯凍檸茶印象好深刻,佢哋個茶底係用伯爵茶,嗰個茶味呢唔係出邊見親嗰隻,一飲落去你就會覺得係高級嘢😂真係好香😌個龍蝦都好新鮮肉質好彈牙🤩🤩因為book位嘅時候要話想要窗邊卡位,佢哋都可以安排到,同埋有提到係生日主題,最後上甜品嘅時候有寫埋happy birthday,上菜嘅時候都有播生日歌👍真心好推介俾大家,希望大家多多幫襯,都希望佢哋可以繼續做落去,繼續搵多啲好嘢食會繼續幫襯
個龍蝦都好新鮮肉質好彈牙🤩🤩

會繼續幫襯
  • 凍檸茶
2023-01-24 113 views
▫️繼續生日月🎂🥳 今次fd子帶我黎到天后一間樓上西餐廳🍽 fd子搵餐廳時做左好多research👩🏻‍💻 餐廳環境清幽浪漫💕 聽講仲會定時轉menu俾驚喜食客🎉👭🏻 Dinner Set for Two $798🧀 冷肉併芝士碟▫️非常開胃既前菜小食,有parma ham🥓、莎樂美腸、芝士🧀 同酸瓜🥒,配上香脆莎莎醬多士好夾🥪🥣 周打忌廉蜆肉濃湯▫️蜆肉份量都幾多,忌廉湯味道好濃郁☺️🥗 柑橘羽衣甘藍沙律▫️沙律菜好新鮮🥬 配上柑橘同合桃粒🍊 清新之餘口感豐富🤓🍝 北海道帶子扁意粉▫️扁意粉煙韌索晒汁,加左紅甜椒同洋蔥🧅 令意粉味道甜甜地幾好食🍝 帶子都好鮮甜,唯獨望落好似煎得燶左少少🫣🥩 烤牛里脊肉 6oz▫️要左5成熟,牛味濃郁,而且入口非常嫰滑😍 伴碟仲有juicy大啡菇🍄 同薯蓉🥔🧇 是日甜品▫️當日甜品揀左tiramisu同麻糬窩夫,多謝朋友book枱預先同餐廳講定慶祝生日有蠟燭同名🎂😚▫️窩夫烘得香脆,加上麻糬令到窩夫外脆內煙韌😍 tiramisu口感軟滑兼好香咖啡味☕️🍹 Morning After +$38▫️套餐包咖啡或茶🫖 另外加錢可以轉cocktail/ mocktail/ hous

👭🏻 Dinner Set for Two $798

🥣 周打忌廉蜆肉濃湯
▫️蜆肉份量都幾多,忌廉湯味道好濃郁☺️

▫️沙律菜好新鮮🥬 配上柑橘同合桃粒🍊 清新之餘口感豐富🤓

🍝 北海道帶子扁意粉

🥩 烤牛里脊肉 6oz

🧇 是日甜品

🍹 Morning After +$38
▫️套餐包咖啡或茶🫖 另外加錢可以轉cocktail/ mocktail/ house wine🍸
▫️呢杯mocktail由百香果、薄荷、青瓜🥒 調配而成,飲落酸酸甜甜又幾fresh🍃

🍷 House White - Sauvignon Blanc +$38

2023-01-02 89 views
《1/1/2023 》今日係1月1日,下午去完工展會作最後衝刺,四點想食下午茶,行經天后站附近嘅金輪天地廣場,全楝都係餐廳食肆,隨意揀咗一間在8/F嘅On the Spot,因為覺得個名好得意。《環境》餐廳嘅環境不錯,餐廳內冇乜客人,待應很細心,安排左我坐窗邊嘅梳發位置,很寬敞舒適,外望樓景及少許維園景,餐廳播放著柔和嘅音樂,好有悠閑嘅感覺!《食物》下午茶餐牌上有多種選擇,待應推介我試吓Mochi Waffle with fresh fruits & ice cream ,飲品叫左杯Matcha Latte🍵,等嘅時候留意到個open kitchen都幾有特色,原來個廚師好年輕,好快待應送上下午茶,個waffle伴碟幾有心思,味道唔錯,有驚喜!配埋杯有拉花嘅Matcha Latte,正!食完下午茶已經五點半,窗外只見黃昏,餐廳嘅燈光轉暗,待應放左一個方形枱燈在桌上,加上音樂好有情調,下次我會再嚟試吓佢哋嘅lunch set 或dinner set,希望不會令我失望!
《1/1/2023 》
《環境》
《食物》
2023-01-01
$100 (Tea)