第1次寫食平,係因為真係差,無野食,早知係禁,我比多少少錢去第2度食lunch buffet 好過,之前見D食平話好,都唔知好D咩,好平?我以為有好多甜唔食炸,點知好少,唔吸引,不過好彩唔太甜,只有幾款可以食。
2016-11-25
Type of Meal
Tea
星期一至五,每人$88(再加一服務費),可以食個甜品自助餐(happy tea time)數一數……起碼有18款甜品品道令人回味的選擇人參芝士蛋糕第一啖,有人參味,芝士味好香,口感幼滑,糕面有層甜甜的境面,味道特别m&m&kit kat朱古力蛋糕朱古力迷的驚喜,好香濃的朱古力味,蛋糕好鬆軟,好sweet 好好味水梨金寶好香牛油曲奇香味,口感香脆,失色係梨果只在底層出現<中間也有梨蓉,就完美>粟子撻失色(撻好軟身,唔香脆)雖然有原粒栗子,栗子蓉好香滑,但撻皮已扣一半分焦糖燉蛋焦糖境面燒得好靚(金黄色)蛋好滑好甜銅鑼燒(要等)部機一次整6個(有人一次過拎2,3個,又要再等)出2次等……都無中段時間,已無店員再整,家人問在場女職員,想要3個(有禮回應,你抱住BB,我整好,再送到你坐的位置)她不是企這位置,都親自整,好貼心服務外表燒得好靚,蛋漿好香蛋味,配上红豆和吉士,好sweet自助窩夫機噴上油……再一匙蛋漿倒在鐵板上(拉下~上夾板),按-制……(等部機響),自己望太耐個說明表,個女店員幫我整,嘩熱心服務<原來好多食客無按製,所以白等>巧遇女店員的幫忙,個窩夫
數一數……起碼有18款甜品

粟子撻
焦糖燉蛋
焦糖境面燒得好靚(金黄色)蛋好滑好甜

銅鑼燒(要等)
部機一次整6個(有人一次過拎2,3個,又要再等)
出2次等……都無
她不是企這位置,都親自整,好貼心服務

外表燒得好靚,蛋漿好香蛋味,配上红豆和吉士,好sweet
自助窩夫機
熱心服務<原來好多食客無按製,所以白等>巧遇女店員的幫忙,個窩夫焗得好靚

蛋漿好重蛋味,焗得外脆內軟(好好味)
自己加煉奶和花生醬(可以重醬)

焦糖芝士撻
好濃厚芝士味,口感好實的芝士,配上面的焦糖,好sweet
栗子蛋糕
栗子蓉好香滑,蛋糕好鬆軟

杯子甜品,好甜
竹炭甜薯卷
(蛋糕好鬆軟,甜薯好甜,但竹炭味唔多)
抹茶蛋糕
不重抹茶味,但蛋糕口感鬆軟
北海道牛奶蛋糕仔
最吸引頂上的威化纸蝴蝶(好靚)
蛋糕好鬆軟,但唔重牛奶味
甜品
味道整體好味
價錢唔貴
2016-11-08
$290.4 (Tea)
  • Kitkat&M&M朱古力蛋糕
  • 韓國人參芝士蛋糕
2016-11-07 4541 views
從網上得知沙田帝都酒店推出了全新秋日韓風甜品自助餐,價錢十分相宜,平日來的話竟然任食3小時只需$88,比平時afternoon tea抵食多了,十分誇張。於是我便相約媽媽來到1+1 bar吃一個平靚正的甜品下午茶。甜品自助餐2:30pm正式開始,因爲實在太划算的緣故,所以即使是平日,人流也同樣很多,不消一會已經座無虛席了,幸好一早訂座!雖然價格便宜,可是質素毫不馬虎,現場甜品款式有10多款,選擇多元化,而且定期refill。大廚還會即時製作大判燒和waffle,食客可以自行DIY,絕對是一個新奇的體驗。咖啡或茶當然可以任飲。甜品雖然不算特別高質,但勝在款式多,而且賣相好,味道同樣不俗。當中特別喜歡的甜品是栗子撻,撻皮鬆脆,栗子蓉軟綿綿,而且味道突出。各款布丁如芒果布丁和草莓布丁味道亦很清新開胃,味道天然。apple crumble熱辣辣,配上肉桂,香氣撲鼻,蘋果味亦甚為突出,雖然是較爲飽肚的甜品,但我也忍不住encore呢。大判燒非常推薦。大判燒新鮮製作,質感鬆軟且濕潤,蛋香味濃,内裏更有紅豆吉士,味道豐富。我和媽媽還自製了waffle,雖然賣相不討好,不過味道不錯!沒想到自己弄的wa

當中特別喜歡的甜品栗子撻,撻皮鬆脆,栗子蓉軟綿綿,而且味道突出。各款布丁如芒果布丁和草莓布丁味道亦很清新開胃,味道天然。apple crumble熱辣辣,配上肉桂,香氣撲鼻,蘋果味亦甚為突出,雖然是較爲飽肚的甜品,但我也忍不住encore呢。
我和媽媽還自製了waffle,雖然賣相不討好,不過味道不錯!沒想到自己弄的waffle也可以如此鬆軟,加了提子乾和花生醬煉奶後,味道更是甜美。
酒店還有FB按讚送甜品的活動。只要like帝都酒店的fb page就可以免費獲得宇治金時。我們兩個『小師奶』當然不會執輸XDD 分量不少呢,紅豆更加用上十勝紅豆,用料優質,吃來亦特別軟綿香甜。
平時吃afternoon tea每位起碼2百多元,但在這兒不用$100就可以吃到那麽多酒店級甜品,實在太划算了!吃完豐富的dessert buffet還可以順便和媽媽去逛街呢!
$88 (Tea)
前排朋友講起沙田E間酒店有88蚊甜品自助餐食,抵到我唔信,今日終於有機會黎大開眼界!入到場一眼望落去,款式唔多唔少,有十多款左右。今期職員話做緊秋日韓風theme,除左幾款Standard嘅甜品外,有一系列主題甜品供應。可惜岩岩食完Lunch沒幾耐,太飽只能品嘗到幾款。甜品質素都唔錯,由其是芒果拿破輪,口感鬆化抵讚!但甜品賣相方面有進步的空間。最後嘆返杯靚茶, perfect池!聽朋友講,仲有師傅幫手整窩夫&日式大判燒,不過我沒咩興趣就沒理到。甜品自助餐,加埋一都唔洗100蚊,環境清幽又可以坐足兩個幾鐘,物有所值,如果款式可以再多幾款就真係抵到喊啦。

入到場一眼望落去,款式唔多唔少,有十多款左右。

芒果拿破崙,栗子紅豆杯子蛋糕
日式竹炭甜薯卷蛋,抺茶日式芝士蛋糕
草莓栗子忌廉撻,韓國士多啤梨忌廉蛋糕,芝士蛋糕
茶&咖啡可無限Refill
最後嘆返杯靚茶, perfect池!

2016-10-24
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2016-10-23 706 views
好久沒有食特色下午茶,其實這個是酒店推廣季節性的甜品下午茶自助餐,全是甜品,我估大部分女士都會喜歡吧,甜點可以令人開心。全部以芒果做主題,我個人覺得最好食 芒果拿玻倫,燕窩燉蛋,芒果蛋撻,和自助自家制窩夫。
2016-09-25
$130 (Tea)
  • 雪糕
  • 所有芒果甜品
2016-10-21 2665 views
沙田帝都酒店的"1+1 吧"推出"秋.日韓風甜品自助餐", 週一至週五, 收費只是$88, 就算加一後, 也是百元有找, 超級划算。 星期六、日及公眾假期收費是$118, 但設有任食Haagen Dazs雪糕, 計落也很超值呢! 又到年尾清假, 趁人人都在上班的時候, 就跟老公來歎個悠閒下午茶。 自助餐的供應時間由下午2:30到5:00, 我們準時2:30到達, 門外早已聚集等候入場的食客 (平日竟然有這麼多人不用上班~~真羨慕!!)。 "1+1 吧"位於酒店大堂隔離, 樓底高, 一列落地玻璃窗, 自然光滲透, 格外悠閒舒適。 雖然食物選擇並不算十分多, 但色彩繽紛又精緻的甜點卻十分吸引。甜品設於兩旁, 踏入秋季, 主打栗子的甜品可不少, 以日式和韓式食材為主題製成的也有特色。 一邊有: 北海道牛奶杯子蛋糕、草莓栗子忌廉撻、日式竹炭甜薯卷蛋、抹茶日式芝士蛋糕、芒果酥、韓國士多啤梨忌廉蛋糕、韓國水梨金寶、白朱古力榛子心太軟等。 有即場製作的銅鑼燒, 只提供一款餡料選擇, 不過很香噴噴。 設有窩夫機可以自製窩夫, 難道不算高, 輕易可以做出, 旁

一邊有: 北海道牛奶杯子蛋糕草莓栗子忌廉撻日式竹炭甜薯卷蛋抹茶日式芝士蛋糕芒果酥韓國士多啤梨忌廉蛋糕韓國水梨金寶白朱古力榛子心太軟等。

草莓栗子忌廉撻
日式竹炭甜薯卷蛋、抹茶日式芝士蛋糕、芒果酥
芒果酥
韓國士多啤梨忌廉蛋糕
韓國水梨金寶、白朱古力榛子心太軟
有即場製作的銅鑼燒, 只提供一款餡料選擇, 不過很香噴噴。

即場製作的銅鑼燒
設有窩夫機可以自製窩夫, 難道不算高, 輕易可以做出, 旁邊還有不同配料選擇。

自製窩夫
自製窩夫
另一邊則有: 朱古力蛋糕韓國人蔘杞子蜂蜜果凍野莓意式奶凍秋栗朱古力脆脆蛋糕韓國人蔘芝士蛋糕芒果布丁法式香草焦糖燉蛋脆焦糖芝士撻等。

朱古力蛋糕
韓國人蔘杞子蜂蜜果凍
野莓意式奶凍
秋栗朱古力脆脆蛋糕
韓國人蔘芝士蛋糕
脆焦糖芝士撻
自助無限添加的咖啡和茶, 放假就不需要咖啡因, 就來杯熱檸水, 順道一減甜膩感, 可以多嚐幾款甜品

自助無限添加的咖啡和茶
見到侍應們不斷為其他食客送上玻璃杯盛載的雪糕, 引來一眾艷羨目光, 於是詢問店員, 原來於酒店的FB讚好後就會免費送上"宇治金時雪糕", 簡單動作就可食到, 當然不放過。

宇治金時雪糕
綠茶雪糕的綠茶味一般, 奶味較濃, 但質感很幼滑, 甜度剛好, 還有綠茶蒟蒻, 北海道紅豆蓉和白玉丸子, 再加條朱古力威化條, 很豐富呢!

宇治金時雪糕
每款甜品都十分精緻, 每樣先取一個來淺嚐。

以下幾款味道和賣相都十分不錯:

北海道牛奶杯子蛋糕 - 精緻的蝴蝶裝飾很有心思, 不禁令賣相加了分。鬆軟的杯子蛋糕內是香滑栗子蓉, 甜度適中, 既漂亮又好吃。

北海道牛奶杯子蛋糕
脆焦糖芝士撻 - 微脆的焦糖面, 與質感芝士平衡得很不錯, 如果撻底再薄一點就更完美。

脆焦糖芝士撻
法式香草焦糖燉蛋 - 剛剛燒起的表面, 還帶微暖, 比平時自助餐雪凍的燉蛋, 焦糖來得更香口甜蜜, 燉蛋香滑細膩, 好味!

法式香草焦糖燉蛋
抹茶日式芝士蛋糕 - 淡淡的抹茶味, 鬆軟芳香, 值得再食。

抹茶日式芝士蛋糕
韓國士多啤梨忌廉蛋糕 - 忌廉清甜香滑, 蛋糕鬆軟, 加上香甜多汁的韓國士多啤梨, 也不錯。

韓國士多啤梨忌廉蛋糕
芒果布丁 - 布丁輕柔滑溜帶芒果的香甜, 加上芒果粒粒, 口感層次豐富。

芒果布丁

銅鑼燒 - 即場製作熱騰騰十分可口, 鬆香帶濕潤, 餡料是吉士醬加紅豆蓉, 甜而不膩, 口感豐富。

銅鑼燒
銅鑼燒
窩夫 - 老公自己動手製作的窩夫, 明顯沒有入廚的天份吧, 哈哈~! 雖然做得頗為厚身一點, 但注入花生醬、煉奶、白朱古力碎和提子乾, 味道卻是很香甜, 窩夫的蛋香味也不錯呢!

窩夫
絕對以定價取勝的一頓美味甜品下午茶, 有當造的栗子做甜品, 更有宇治金時雪糕, 而且沒設上時限, 飽頓一輪後, 可以慢慢享受柔和日光。想過一個悠閒下午, 而又不用太花費, 這兒是不錯的選擇。
2016-10-14
抹茶日式芝士蛋糕
2016-10-20 1309 views
出黎做野之後同朋友見面時間少左,星期六日放假都係想搵個靜靜地既地方,同閨蜜high tea傾下心事。帝都酒店1+1吧既甜品buffet一向comment都唔錯,咁啱見到佢新推出左「秋‧日韓風甜品下午茶自助餐」,有栗子同其他日韓特色甜品做主打,於是同甜品控友人C黎試下,順便同佢補祝生日。甜品Buffet時間為下晝2:30 - 5:00,我地大約2:20到達,等左5分鐘左右好快就俾安排入座。我地既位置靠窗,可以望到戶外環境,感覺更relax! 坐底之後就行左一圈睇下有咩食,大概有10幾款甜品,種類唔算特別多。栗子甜品有秋栗朱古力脆脆蛋糕、草莓栗子忌廉撻同栗子紅豆杯子蛋糕,日式甜品有日式竹炭甜薯卷蛋、抺茶芝士蛋糕等,韓風甜品就有韓國人蔘芝士蛋糕、韓國人蔘杞子蜂蜜果凍、韓國水梨金寶等,仲有即製窩夫同大判燒。另外有自助飲品區,可以沖咖啡或者檸檬茶之類。韓國人蔘杞子蜂蜜果凍:一入口就feel到好濃烈既人蔘味,雖然有蜂蜜襯托,但係都俾人蔘味蓋過左,食左幾啖就放棄左韓國士多啤梨忌廉蛋糕:比想像之中好食,士多啤梨唔會酸而且幾juicy,海綿蛋糕都好鬆軟草莓栗子忌廉撻:上面既栗子蓉打得好細好滑,有好濃郁既

坐底之後就行左一圈睇下有咩食,大概有10幾款甜品,種類唔算特別多。栗子甜品秋栗朱古力脆脆蛋糕草莓栗子忌廉撻栗子紅豆杯子蛋糕,日式甜品日式竹炭甜薯卷蛋抺茶芝士蛋糕等,韓風甜品就有韓國人蔘芝士蛋糕韓國人蔘杞子蜂蜜果凍韓國水梨金寶等,仲有即製窩夫大判燒。另外有自助飲品區,可以沖咖啡或者檸檬茶之類。
韓國人蔘杞子蜂蜜果凍、韓國士多啤梨忌廉蛋糕、草莓栗子忌廉撻、日式竹炭甜薯卷蛋

草莓栗子忌廉撻:上面既栗子蓉打得好細好滑,有好濃郁既栗子味,不過撻皮就淋左少少

日式竹炭甜薯卷蛋:黑色既卷蛋好得意,帶淡淡既竹炭味唔會過甜,仲有粒粒甜薯好有口感
脆焦糖芝士撻、韓國人蔘芝士蛋糕、抺茶芝士蛋糕、Kit Kat & M&M 朱古力蛋糕、栗子紅豆杯子蛋糕
脆焦糖芝士撻:表面有一層玻璃焦糖,芝士餡好幼滑,外脆內軟,如果熱辣辣仲正,我同友人C都忍唔住encore左次

韓國人蔘芝士蛋糕:上面真係有成條人蔘好足料,表面係一層人蓼啫喱,同芝士味出奇地夾,感覺幾清新,連一向唔鍾意人蔘味既友人C都話唔錯

Kit Kat & M&M 朱古力蛋糕:純粹係貪得意夾既,令我同友人C諗起以前中學家政堂都整過一個類似既蛋糕,不過我地當然冇酒店大廚整得咁好食啦

栗子紅豆杯子蛋糕:蝴蝶裝飾好靚好精緻,栗子同紅豆都幾夾唔會太甜
栗子紅豆杯子蛋糕
食完咁多件甜品其實已經好飽,但係唔心惜點都要出去行多圈。見到有師傅用BRUNO機整緊大判燒,於是拎左一個同友人C share,即整既大判燒帶點煙韌同蛋香,裡面係custard同紅豆,不過略嫌紅豆太少,個人認為可以再甜返少少。雖然仲有即製窩夫,但我地實在太飽唯有放棄。
即製窩夫、大判燒
吉士紅豆大判燒
另外仲有好幾款甜品我地都冇試到
士多啤梨奶凍
焦糖燉蛋
總括黎講,食物款式唔算多,但始終係酒店質素點都有保證,而且每人都只係HK$118+10%,絕對物超所值。環境方面幾清幽舒服,如果想靜靜地傾下計hea幾粒鐘都係一個唔錯既選擇。下次再有新主題,都會考慮再黎。
2016-10-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$129.8 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 韓國人蔘芝士蛋糕
  • 脆焦糖芝士撻
2016-10-19 755 views
甜品都有好多款,有自助華夫餅,有四種口味的Haagen -Dazs,都唔錯。不過食甜品真係好快飽⋯⋯果日係我同學生日,所以點埋蠟燭-------------------

-------------------
Type of Meal
Tea
下午要來到沙田見客,之前要做足準備功夫!目標係搵到一間舒適休閑可以坐幾個鐘嘅餐廳,唔好太嘈又唔可以太靜,最重要係唔好over budget ~ 一陣返公司claim 唔到錢就麻煩!比我見到1+1bar 做緊秋日韓風甜品自助餐,$88 時間兩點半到五點半,三個鐘夠晒我同客傾偈!價錢又合理,地理位置又好!即book 叫得做秋日韓,當然就係有啲精品嘅日式或者韓式甜品。主打栗子紫薯,呢兩個我like 喎!先施咗個日式竹炭甜薯蛋捲,呢個幾好味喎!竹炭蛋捲皮很有口感,最欣賞嘅係裏邊嘅甜薯蓉,冇用過糖水浸過,滲出嘅係淡淡的甜薯清香!加上不會太多的忌廉,適合不愛太甜的我!坐了不久服務生為我送上呢個綠茶紅豆杯!來綠茶同紅豆都係最佳配搭!呢個都唔例外,唔會太甜嘅綠茶雪糕配上蜜味很重的紅豆同小丸子!美味仲有呢個迷倒一眾女生嘅蝴蝶杯子蛋糕,有粒甜美的小栗子咖。呢期嘅韓日風仲有呢個綠茶紅豆蛋糕雪芳蛋糕狀的小蛋糕,輕盈棉密而且水份很足!配上一點點嘅紅豆蓉。剛好不油膩!仲有呢一個栗子撻,栗子蓉十分之軟滑,口感好但一個人吃會很飽啊!不得不提用上這個現在最潮流的燒烤爐煮的銅鑼燒,味道選擇很多!做出嚟的銅鑼燒可愛別緻,令

仲有呢個迷倒一眾女生嘅蝴蝶杯子蛋糕,有粒甜美的小栗子咖。

呢期嘅韓日風仲有呢個綠茶紅豆蛋糕
不得不提用上這個現在最潮流的燒烤爐煮的銅鑼燒,味道選擇很多!做出嚟的銅鑼燒可愛別緻,令我都手痕想買個爐。。
即做的還有窩夫,不過呢這個就有自己做沒有師傅代勞啊!分量挺大有原味和朱古力味選擇!配料也不小啊!很多小朋友和家長一齊來做,做得很開心!
還有這個人參芝士蛋糕,這個配搭我都是第一次見!起初有點怕但想不到的出色,兩種味道的配搭很夾啊!
自助餐又怎會少得焦糖布甸呢,全部都新鮮熱辣!今天吃的這個焦糖布甸裏便啲布甸很滑啊!
要這歌芒果拿破崙呢是這裏的招牌美食甜品,不管轉幾多次主題他都會存在!拿破崙口感鬆化,芒果先便不怪得食埋招牌!
有吃這個秋涼朱古力脆脆蛋糕說很好吃不過已經太飽了!$88自助下午茶抵食又舒適,同客人坐得舒舒服服,傾計都方便點!生意都順點! 見到好多人一家大細都泥食tea ~ 價格合理選擇都幾多,實在幾吸引。
2016-09-20 1759 views
食左咁耐終於有時間打返個差評。比想像中好失望,款式真係好少,質素都唔高。香芒椰子macaron,真係唔得,林身。炸雪糕,比較好嘅一個,但有陣拎到返去已經融左。芒果燕窩tart,無燕窩味,唔錯嘅,但但tart皮唔係好掂。有芒果布甸,味道係出面個啲布甸粉味。最好味嘅都係自己整嘅窩夫,但醬得花生醬,我唔食花生醬要就咁食,好失望。

香芒椰子macaron,真係唔得,林身。
炸雪糕,比較好嘅一個,但有陣拎到返去已經融左。
有芒果布甸,味道係出面個啲布甸粉味。
2016-08-17 2731 views
忽然心血來潮想食個tea buffet, 但平日唔係間間酒店有, 咁啱呢度又以我至愛的芒果做主題的tea buffet, 就即刻book位嚟食book咗位但去到見到人龍, 照排隊等入座.  裡面其實唔係好大, 同鄰座座位有少少近, but acceptable.放眼見到一枱的芒果甜品, 種類唔係話好多, 只放了一長枱&另外一邊的bar枱, 不過都ok.  龍眼果凍幾特別, 一啖一粒, 清甜, 至於燕窩呢...算啦; 香蕉pancake都ok, 可以放多少少朱古力就好嘞marcaroon做得唔錯, 煙煙靱靱的,又唔太甜, 帶點點芒果椰子清香, 我食咗好多粒(肥); 拿破侖就....個皮唔得, '立'咗, 芒果還可以, 幾甜; 另外啲蛋糕就ok啦, 鍾意佢切到細細件, 可以樣樣都試下bar枱嗰邊住要係放full cake &一杯杯嗰啲小布甸, 其中有款係黑糯的, 甜甜地煙煙靱靱幾好食呢個係'期間限定' - 因為係食到咁上下先出現, 都幾特別, 個皮...我唔識形容, 裡面係芒果雪糕, 半凍半暖..可以一試, 不過我prefer食一杯雪糕多啲(但平日係冇雪糕供應...)好好食又唔算, 但加埋
燕窩黑糖龍眼果凍; 香蕉朱古力pancake
香芒椰子marcaroon
仲有一杯杯的黑糯米
炸雪糕

好好食又唔算, 但加埋一唔洗一舊又有咁多款甜品試, 唔錯啦

2016-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$96.8 (Tea)
燕窩黑糖龍眼果凍; 香蕉朱古力pancake
香芒椰子marcaroon
2016-08-08 2172 views
見到酒店有出甜品buffet, 應該唔錯,就試一試!今期係芒果,燕窩做主題,正呀!Poster甜品相好吸引 我地準時去時,但已經好多人排隊去拎甜品,我地每款拎左一件試下!芒果千層酥好味,但想再拎已經冇晒酒店refil左2次,但太多人拎! 最後只食左一件!如果大家鐘意食,就一開始拎多件先!芒果燕窩tart同熱情果朱古力mouses都好味,不過熱情果比較酸!呢度可以自己整窩夫,幾得意!不過其他甜品就一般,可能我地期望太大,所以覺得正常,冇咩太大驚喜!
見到酒店有出甜品buffet, 應該唔錯,就試一試!
今期係芒果,燕窩做主題,正呀!
Poster甜品相好吸引
芒果千層酥好味,但想再拎已經冇晒

酒店refil左2次,但太多人拎! 最後只食左一件!
如果大家鐘意食,就一開始拎多件先!
呢度可以自己整窩夫,幾得意!

2016-08-05
$100 (Tea)
2016-07-21 2686 views
朋友知道我鐘意抹茶見到有就話不如試下,吾可以講中伏,講真$108坐係酒店入面食野都算係咁…但可以改善得更好咸點吾多,這個格餅係其中一個,配料都有吾少選擇,當然我食最保險的花生醬煉奶,味道吾錯。Matcha X honey dressert buffet $108…以抹茶為作主打梗要試啦,說好的抹茶算把啦,其他只屬普通,而且甜品可以影已經影晒。最多係拿燉蛋同熱檸檬茶,當比$108坐下酒店傾下計燉蛋和柚子蜜糖蛋糕最好味,抹茶紅豆勁失望係冇味。這2個綠茶都係冇味,蜂蜜天使蛋糕吾錯,朱古力都濃味!~
燉蛋和柚子蜜糖蛋糕最好味,抹茶紅豆勁失望係冇味。
這2個綠茶都係冇味,蜂蜜天使蛋糕吾錯,朱古力都濃味!~
2016-07-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$119 (Tea)
2016-07-21 1144 views
全場一共17款甜品,是將價就貨,還是無心製作,未食過水準咁差的甜品,屋邨餅餅比他更好。新鮮做的拿破倫應該不會煙韌吧!撻皮批皮不香也不脆🙄最好味都是自製waffle。另外,酒店必會幫親他的洗手間,門口已嗅到味,入去一格地下濕晒,朋友去第二格,第三格冚左板,呢間無下次👎🏻👎🏻👎🏻
2016-07-20
$97 (Tea)
2016-07-21 1681 views
自助餐會定期換主題,今期係地球人都喜歡既抹茶。先簡介價錢,有人話平日去到先知冇哈根大師雪糕食,有d搵笨,其實酒店poster有寫清楚:Mon-Fri: $78Sat-Sun:$108(任食雪糕)另加一,14:30準時開餐,全場一眼望哂,其實得兩邊,十幾種抹茶紅豆芝士蛋糕:同cheese冇關係,似Mousse cake, 全場最有抹茶味既一樣甜點,甘與甜度剛好,Good馬卡龍:首先座山既設計是傻的嗎,Macaron痴到實一實,所有人唔出力夾又唔得,一夾外皮一定裂⋯其實法國老牌賣二、三十蚊一粒係有理由,呢度出品就當過下癮,filling死甜,外皮亦唔太好食,因為佢係keep住冷藏再拎出,其實Macaron係可以放室溫keep2、3日。心太軟:亦好濃抹茶,但流心餡太結,feel到牛油落太重手,似食抹茶醬多d抹茶Mousse: 好重魚膠粉,唔得抹茶紅豆泡芙:個名堂好似係咁,但內裡既冇抹茶亦冇紅豆,泡芙好淋,係米上錯檯?蛋白蜂蜜天使蛋糕:有蜂蜜味只是上面的脆片,cake身非常普通,cream亦不討好,又係好魚膠粉,試左一口放棄芒果拿破倫:全場最好食竟然係佢,拿破倫仲脆口,芒果甜,加雪糕球食超正格
Mon-Fri: $78
Sat-Sun:$108(任食雪糕)

抹茶Mousse: 好重魚膠粉,唔得

格仔餅:要排隊自製,優點係確保夠熱,但冇乜牛油香,自己加兩球雪糕上面,米等於出面cafe賣成$七、八十個種,喜歡平民版都有花生醬、沙糖提供
炸芝士蛋糕:我情願唔炸,因為試到個味幾ok,就咁食應該仲好

柚子芝士蛋糕:幾柚子,正常

雪糕:靠食佢回一回本,3個味only:牛奶、士多啤梨、朱古力

只提供茶、咖啡、熱水,之後仲冇哂茶,冇人refill
味道就不要強求,嚴格黎講得2、3種較貼題既抹茶甜品,抹茶控會失望,但百零蚊任食雪糕,又可以DIY格仔餅,由14:30坐到17:00,weekend 冇野做可以一戰