Restaurant: One Point Zero One
Info:

📍總係會心血來潮想食台灣菜! 😹 呢間台灣菜之前有朋友推薦過 表示高性價又夠地道✔️ 經常成為佢既午餐之選 店內裝修簡約整潔 環境光猛 依家做緊9折優惠仲要免加一 🙋🏻‍♀️🌀 我不是章魚燒 做咩要將我打扮成章魚燒!?🌚 其實我係墨魚丸! 表面淋上千島沙律醬 灑上少許木魚絲 小巧精緻😻 墨魚丸Q彈爽口 配上沙律醬係有加分! 🌀 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) 蛋餅係我每次必點菜色🙋🏻‍♀️ 芝士火腿蛋呢個配搭本身就冇得輸 蛋餅屬於粉漿蛋餅 很有古早味 質感以煙韌為主♥️ 熱溶芝士做到拉絲效果 表面有點花生碎增加口感🌀 台北夜市小食拼盤 & 蜜汁酥炸排骨小食拼盤賣相吸引 包咗3款經典炸物:鹽酥雞+花枝丸+台灣腸💃🏻 一次過滿足三個願望! 鹽酥雞炸得香脆唔油膩 而且細細粒好方便share🧑‍🤝‍🧑👭 排骨表皮酥脆厚肉 表面塗上蜜糖 鹹鹹甜甜好開胃🌀 香蔥紫菜手撕雞飯手撕雞大大塊 皮爽肉嫩 部分仲連住少少骨膠原啫喱 鹽焗調味剛剛好 飯面放上大量紫菜 口感好豐富🌀 珍珠奶茶 & 芝。紅茶珍珠奶茶茶香濃烈 甜度適中 紅茶超濃郁 帶微甘
📍

🌀 我不是章魚燒

🌀 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)

🌀 台北夜市小食拼盤 & 蜜汁酥炸排骨

🌀 香蔥紫菜手撕雞飯

🌀 珍珠奶茶 & 芝。紅茶
珍珠奶茶茶香濃烈 甜度適中 紅茶超濃郁 帶微甘
  • 我不是章魚燒
  • 台北夜市小食拼盤
2024-11-28 532 views
壹.O1一間係官塘賣台式小食的餐廳,位於觀塘工廠區駿業街56號中海日昇中心二樓,餐廳裝修簡約以木系為主調,環境光猛乾淨衛生,餐廳主打台灣菜,主要賣蛋餅,古早二文治,我不是章魚燒和新出台式特飲,服務員招呼友善有禮。飲品手作芋頭鮮奶,四方形嘅樽裝,上層鮮奶下層芋頭蓉,微甜,香芋頭蓉好綿滑。熱八寶桂圓玫瑰茶 (養血調理),此飲品有益健康,最適合女士飲用。凍雙檸冬瓜茶,微甜酸酸地,好有冬瓜味的凍飲。香蔥紫菜牛肉飯 配料食材鋪滿整個牛肉飯,配料有紅荳絲,香蔥,紫菜,洋蔥,紅蘿蔔絲和椰菜,材料新鮮豐富,牛肉份量都不少,肥瘦均勻食落嫩滑有牛味。我不是章魚燒我不是章魚燒有3粒,配料有紅豆絲和香蔥,我不是章魚燒係花枝丸燒,面頭加左明太子醬,微鹹,食落爽口彈牙又香口。薑蔥排骨飯 (酥炸)大大塊排骨排滿整個飯碗,上面有一著薑蓉,配料有紅荳絲和香蔥,排骨炸漿不太厚,微鹹,古早味的排骨食落好香脆酥軟。熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)拉絲芝士火腿蛋餅面鋪有花生碎,每夾一件都有拉絲效果,火腿和雞蛋與芝士一層一層相隔,古早味的粉醬蛋餅口感點煙靭,非常美味可口。餐廳下午二時半之後有九折免加一。
壹.O1

凍雙檸冬瓜茶,微甜酸酸地,好有冬瓜味的凍飲。

香蔥紫菜牛肉飯

我不是章魚燒

薑蔥排骨飯 (酥炸)

熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)
餐廳下午二時半之後有九折免加一。

下着大雨的星期六晚,同場的食肆都比較冷清,就只有這一間外表完全不起眼的台灣小店,19:30去到,幾乎全場滿座,之後還不停有客入座/外賣,如此盛況令人對食物質素充滿期待見到幾乎每一枱都在點同一款飯,第一次來就先跟大隊就是這個芒果魯肉飯($60)芒果和魯肉的組合,就像菠蘿和咕嚕肉,都是用果香襯托濃郁的肉味。魯肉一般要帶些脂肪才香滑,配上芒果可以減低油膩感。而店家用的芒果夠甜,和用醬油煮得入味的魯肉一鹹一甜竟然碰出意料之外的火花,令兩者的味道都更突出。個人口味來講,魯肉的調味如果重手一點會更精彩呢。而旁邊的蔥絲/酸菜/西蘭花也令口感和味道更豐富。小食的選擇也不少,還有些未試過的原創菜式明明.我不是章魚燒(6粒$48):外貌明明是章魚燒,但其實是酥炸花枝丸塗上明太子醬再灑些鰹魚絲喬裝而成的,玩味十足。鹹香的明太子醬,配炸得金黃口感彈牙內有鮮甜墨魚粒的花枝丸,上面有煙薰香的鰹魚絲,再夾着葱絲和少少甜辣的紅豆絲(不是紅薑)一起吃,比真的章魚燒更香口拉絲芝士火腿蛋餅($45):真的如餐牌所講要等15分鐘,但值得去等。香脆外皮包著一層充滿彈性的蛋皮,再包著半溶芝士和火腿。夾起來真的可以見到芝士拉絲咬下

見到幾乎每一枱都在點同一款飯,第一次來就先跟大隊

就是這個芒果魯肉飯($60)

小食的選擇也不少,還有些未試過的原創菜式

咬下去芝士像溶岩流出來舖滿整個口腔,還有火腿和蛋的香味讓人很滿足,怪不得又名「熔岩蛋之戀」

炸鮮奶.芋泥二文治($48):我沒寫錯,因為這是用兩片餅乾夾着厚厚芋泥炸香的小食,所以叫二文治。芋泥軟糯充滿芋頭香,用脆口的炸餅乾襯托,口感好像輕盈了,沒想像中那麽飽滯。
炸鮮奶咬開鬆脆外層,裏面是幼滑香甜的鮮奶糊,作為飯後甜品很不錯

吃台灣菜當然要叫茶飲

仙草雙檸冬瓜茶(L:$27):雙檸是指黃檸檬和青檸。因為冬瓜茶味道比較淡,也沒有紅茶的微澀,不像一般茶餐廳檸茶要放很多酸度十足的檸檬。混合青檸清新的氣味,加上爽滑的仙草,口感和味道更有層次

黑糖珍珠鮮奶(L:$40):強烈建議不要少甜,必須選正常甜度,因為黑糖那種帶着醇厚蜜糖香的甜味,是需要正常甜的甜度才可以散發出來,配上鮮奶飲下去圓潤順滑,還有Q彈的珍珠,是在地的台灣味

P.S. Follow 店家的IG, 2:30pm 後有9折優惠,這餐折後才$240,抵食👍🏼

2024-11-23 414 views
朋友知我鍾意食芋頭,就介紹左一間有芋泥蛋餅嘅餐廳比我。今日我去開觀塘就去食下呢間餐廳先,餐廳裝修簡約但又好多小佈置,感覺舒服。我地叫左手作芋泥肉鬆蛋餅, 肉鬆加芋原來好夾架,咸咸甜甜再加埋煙韌嘅蛋餅,朋友的確冇介紹錯。壹。01芒果滷肉飯,新款嘅配塔,可以減底油膩感,非常好味。明明,我不是章魚燒,原來係粒章魚丸😂😂。蜜味薑蔥排骨排骨炸得酥脆,配合蜜味,層次感非常豐富。珍珠奶茶茶味夠濃,不過朋友點錯走冰,但總算好飲立方西瓜氣泡賣相十分靚,打咭一流。
朋友知我鍾意食芋頭,就介紹左一間有芋泥蛋餅嘅餐廳比我。

壹。01芒果滷肉飯,新款嘅配塔,可以減底油膩感,非常好味。

明明,我不是章魚燒,原來係粒章魚丸😂😂。

蜜味薑蔥排骨
排骨炸得酥脆,配合蜜味,層次感非常豐富。

珍珠奶茶
茶味夠濃,不過朋友點錯走冰,但總算好飲
立方西瓜氣泡
賣相十分靚,打咭一流。

2024-11-21 645 views
🥢我不是章魚燒 $23/3粒賣相似足章魚燒,咬一口原來花枝丸在調製千島醬汁,有驚喜口感彈牙🥢花雕雞翼$30/3隻浸得醉香濃,淡淡酒香,結實爽口🥢台北夜市小食拼盤$45 (台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)炸得酥脆乾身,粒粒鹽酥雞外脆內嫩,食到暫不停口💢必試推介芒果魯肉飯 $60|香蔥紫菜手撕雞飯$59自家便當🍱達20款,揀咗多飯加埋用料誇張,分量都唔少野,飯質糯糯:當中配料有黃豆造成既素食,好味又健康💢芋泥控要試試!!🥢邪惡蛋之戀$45皮薄脆米紙卷蛋餅、芋泥同肉鬆,蛋香唔太明顯,反而芋泥特出甜絲絲的,係邪惡但唔會太甜太滯;🍠芝.芋頭鮮奶$32|古早紅茶$16又幼滑芋泥與芝奶蓋好夾飲落厚身,芝蓋又唔會搶佢芋泥味道🍉西瓜立方 $18 新嘢~睇得又解熱,晶凝通透,爆汁透心涼以下時段可享九折優惠 💢免加一💢OpenRice訂座💢下午時段2:30-6:00落單💢晚市 時段社交平台post
🥢我不是章魚燒 $23/3粒
🥢花雕雞翼$30/3隻
浸得醉香濃,淡淡酒香,結實爽口
🥢台北夜市小食拼盤$45
(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
炸得酥脆乾身,粒粒鹽酥雞外脆內嫩,食到暫不停口
💢必試推介
芒果魯肉飯 $60|香蔥紫菜手撕雞飯$59
💢芋泥控要試試!!
🥢邪惡蛋之戀$45
🍠芝.芋頭鮮奶$32|古早紅茶$16
又幼滑芋泥與芝奶蓋好夾飲落厚身,芝蓋又唔會搶佢芋泥味道
🍉西瓜立方 $18
新嘢~睇得又解熱,晶凝通透,爆汁透心涼
以下時段可享九折優惠
  • 明明·我不是章魚燒
  • 手作芋泥肉鬆蛋餅
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 花雕雞翼
觀塘隱世台式料理,又親民又有特色👍臺01今日約咗朋友接佢收工,佢介紹左佢平時的飯堂🤣▫️脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $37脆炸鮮奶卷。外面有一層金黃鬆脆嘅皮,內面炸鮮奶好香又滑。古早芋泥二文治。外面有一層酥脆餅乾,中間就軟綿綿芋泥。甜甜地😜也不會太熱氣也不會太漏。我們好喜歡這個小食,有雙重驚喜🤩👍▫️明明- 我不是章魚燒 $48 原品3粒 ,明太子味3粒明明唔係章魚燒,又攪到似🐙章魚燒的創新口味,其實係炸花枝丸,配上章魚燒汁和沙律醬。明太子味,也特別惹味👍。▫️芒果魯肉粉絲🥭🍚 $60平時吃魯肉飯比較多,飯轉粉絲第一次。一上枱比超多的芒果吸引左, 第一時間就食芒果先🥭🤣。芒果好甜又新鮮。滷肉比較瘦👍, 粉絲索曬啲滷肉汁好正,這個配搭真係好夾又創新。當晚我見好多客人也叫這個飯,真超人氣之選😋▫️熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45店長推介👍。這個一定要趁熱食呀, 拉絲芝士在蛋餅內流出,中間夾左火腿,上面的沙律醬汁,好有層次感。▫️芝.芋頭鮮奶🥤🍠 $37芝士奶蓋+芋頭。 有質感,飲落幾特別▫️爆珠馬蹄椰子🥤🥥 $28本身喜歡飲椰青水,加左爆珠馬蹄爽,口感好正,爽口清新怡人,又不會太甜👍*原價:
觀塘隱世台式料理,又親民又有特色👍臺01

今日約咗朋友接佢收工,佢介紹左佢平時的飯堂🤣

▫️脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $37
脆炸鮮奶卷。外面有一層金黃鬆脆嘅皮,內面炸鮮奶好香又滑。
古早芋泥二文治。外面有一層酥脆餅乾,中間就軟綿綿芋泥。

▫️明明- 我不是章魚燒 $48
原品3粒 ,明太子味3粒

▫️芒果魯肉粉絲🥭🍚 $60

▫️熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45

▫️芝.芋頭鮮奶🥤🍠 $37
芝士奶蓋+芋頭。 有質感,飲落幾特別

▫️爆珠馬蹄椰子🥤🥥 $28

*原價:266 9折後HK$239*
而家做緊Follow IG 🉐️有9折(下午茶/晚市)@1.01_ig

餐廳主要做午市和晚市,客人主要左近上班客人。主打台式便當和創新小食,價錢親民。老闆又後生親力親為🧑🏻🙋‍♂️讚👍

📍觀塘駿業街56號2樓D號鋪中海日升中心
2024-11-13
$120 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
  • 炸鮮奶·芋泥二文治
  • 壹.01芒果魯肉飯
2024-11-16 192 views
呢間餐廳個好中意食台灣野既朋友係咁分享比我🤭今日難得大家都得閒就黎試下呢間好正既台灣餐廳先,呢度既裝修風格係叫簡約樸素,職員既服務態度都好好,比人覺得好舒服既感覺,仲要下午2:30就可以全單9折,超大既優惠❗️超正🌟壹01芒果魯肉飯黎到就簡係要試下佢地既招牌啦,個魯肉煮到好入味,好嫩,加上芒果既香甜🥭好惹味🌟熔岩蛋之戀我叫左我地2個都好想試既拉絲芝士火腿蛋餅🫔入面係好多芝士,仲可以拉絲🧀入面滿滿既料,超滿足🌟炸鮮奶卷,芋泥二文治個炸鮮奶係超香脆🥛一啖落去係爆曬既鮮奶成黎芋泥出糧脆到好似餅乾咁,入面係滿滿既芋泥,好濃既芋香味,超推薦呢個拼盤🌟我不是章魚燒呢個章魚燒同出面食開既唔同,呢個係一粒章魚丸子,好彈牙,入面一舊舊既章魚🐙好特別🌟芝.芋頭鮮奶呢杯打卡真係一流,佢有3層唔同既顏色,上面係芝士🧀中間係鮮奶,下面係芋泥,一啖落去係好濃郁既鮮奶同芋頭味,加上至愛既芝士,超好飲🍹🌟爆珠馬蹄椰子水成杯都用左椰子水🥥我仲加左寒天,可以係一邊飲品入面食到好多既配料真係好正,有爽脆既馬蹄,超有口感既爆珠,滿滿既料帶黎滿滿既幸福

🌟壹01芒果魯肉飯

🌟熔岩蛋之戀

🌟炸鮮奶卷,芋泥二文治
個炸鮮奶係超香脆🥛一啖落去係爆曬既鮮奶成黎

🌟我不是章魚燒

🌟芝.芋頭鮮奶

🌟爆珠馬蹄椰子水
2024-11-15 784 views
以前係觀塘番工都唔發現到呢間台式料理店🫣經朋友介紹今日就去試吓🥰再番舊公司聚聚。今次嚟到呢間係觀塘工業區嘅隱世平民台式料理店;原來係由幾個後生仔經營。最喜歡吃台灣夜市小吃,所以點了多款小吃,再試試便當。款式多樣化,樣樣都想試。最後就點了🍽️台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $45▪️台灣腸好吃有夜市的回憶❤️但花枝丸和鹽酥雞就一般比較乾,及過於淡味了。🍽️蜜汁台灣腸 $16▪️小食拼盤上的都不夠吃要加單就知好吃。🍽️我不是章魚燒 $44▪️這個看似章魚小丸子的小食,原來是花枝丸來的,配上千島醬汁彈牙的口感🥰有說不出的滋味,正👍🏻🍽️熔岩蛋之戀 $45▪️拉絲火腿芝士蛋餅,即叫即做熱辣辣真係做到拉絲效果🥰岩晒芝士控❤️不過這個吃一兩件就很飽肚了🤣🍽️牛肉汁煮風琴豆腐 $14▪️這個醬汁有點酒味,豆腐完全吸收晒醬汁味道,好味😋🍽️特製牛肉(肥牛)$28▪️這款醬汁跟豆腐是一樣的❤️牛肉滑嫩好吃。🍽️202蜜汁紫菜排骨飯 $62▪️酥炸排骨不會太多厚的炸粉,也沒有平時吃的台式料理太多濃烈味精調味粉。雖然沒有濃烈的味精調味,但依然好味肉嫩香脆送飯一流。🧋古早奶茶+仙草 $18🧋雙檸冬瓜茶 $22整體而言超抵吃,以平民

🍽️台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $45

🍽️蜜汁台灣腸 $16
▪️小食拼盤上的都不夠吃要加單就知好吃。

🍽️我不是章魚燒 $44

🍽️熔岩蛋之戀 $45

🍽️牛肉汁煮風琴豆腐 $14
▪️這個醬汁有點酒味,豆腐完全吸收晒醬汁味道,好味😋

🍽️特製牛肉(肥牛)$28
▪️這款醬汁跟豆腐是一樣的❤️牛肉滑嫩好吃。

🍽️202蜜汁紫菜排骨飯 $62

🧋古早奶茶+仙草 $18
🧋雙檸冬瓜茶 $22

整體而言超抵吃,以平民價錢吃到份量十足味道健康又好味的台式料理。可以掛住台灣美食先來吃吃☺️
下午兩時後只要Follow佢哋社交平台仲有9折優惠。

#台式便當 #台式料理 #觀塘美食 #蛋餅 #台灣菜 #健康無味精
2024-10-06
Other
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 蜜汁排骨便當
2024-11-13 752 views
今日再次嚟到呢間1.01!「觀塘除咗塞車,重有壹.01」呢間台式餐廳有唔少新穎嘅菜式,例如芒果滷肉飯、二文治等,我哋今次嗌咗兩個主食、兩個小食同兩杯飲品!飲品嗌咗黑糖珍珠鮮奶同芝·紅茶。🥭芒果魯肉飯一個好新奇嘅組合,芒果帶甜+滷肉飯帶鹹,加埋有好特別嘅感覺~🍱香蔥紫菜牛肉飯非常足料,好多牛,亦唔少紫菜!🍳 7.01熔岩蛋之戀佢係拉絲芝士火腿蛋餅,芝士真心好拉絲,蛋餅面脆口,整體推介!🍱 台北夜市小食拼盤入面有台灣腸、鹽酥雞同花枝丸!份量好多,share嚟食啱晒!
今日再次嚟到呢間1.01!
「觀塘除咗塞車,重有壹.01」
呢間台式餐廳有唔少新穎嘅菜式,
例如芒果滷肉飯、二文治等,
我哋今次嗌咗兩個主食、兩個小食同兩杯飲品!
飲品嗌咗黑糖珍珠鮮奶同芝·紅茶。

🥭芒果魯肉飯
一個好新奇嘅組合,
芒果帶甜+滷肉飯帶鹹,
加埋有好特別嘅感覺~

🍱香蔥紫菜牛肉飯
非常足料,
好多牛,亦唔少紫菜!

🍳 7.01熔岩蛋之戀
佢係拉絲芝士火腿蛋餅,
芝士真心好拉絲,
蛋餅面脆口,整體推介!

🍱 台北夜市小食拼盤
入面有台灣腸、鹽酥雞同花枝丸!
份量好多,share嚟食啱晒!
2024-11-11 666 views
Weekday Dinner 🐣熔岩蛋之戀 蛋餅出色,外層酥脆,中間有邪惡的拉絲芝士及鹹香火腿,是必點的項目。🐙明明-我不是章魚燒(6粒)日式章魚燒的賣相另有乾坤,香口彈牙的炸墨魚丸加上了明太子醬、海苔及木魚絲,很惹味。🐷蜜汁排骨便當便當份量大,澎湃的蜜汁排骨下有豐富的配料,有鵪鶉蛋、菜脯、椰菜、西蘭花、滷肉、台灣香腸等等,伴飯吃一流。🥪脆炸鮮奶卷·芋泥二文治鮮奶卷外層脆身,一咬下去,中間是香濃滑身的鮮奶。芋泥二文治裡有驚喜,香脆的餅乾夾著香滑芋泥,作為甜品剛剛好。🥛全手作芋頭鮮奶手工芋泥綿密順滑,配新奶是不敗的組合。🥤仙草雙檸冬瓜茶味道酸酸甜甜,加上餐廳自家製的滑身仙草,清爽又有口感。壹.01 是值得回訪的小店,牆身有可愛的插畫。光顧了幾次,保持水準。本來食物及飲品價格不高,追蹤@1.01_社交平台或者Openrice訂位都可以享有九折優惠,性價比很高👍🏻👍🏻
Weekday Dinner

🐣熔岩蛋之戀

🐙明明-我不是章魚燒(6粒)

🐷蜜汁排骨便當

🥪脆炸鮮奶卷·芋泥二文治

🥛全手作芋頭鮮奶
手工芋泥綿密順滑,配新奶是不敗的組合。

🥤仙草雙檸冬瓜茶
味道酸酸甜甜,加上餐廳自家製的滑身仙草,清爽又有口感。

2024-10-30 0 views
位於觀塘嘅「壹.01 」係一間主打台式料理嘅小店,除咗有蛋餅、台式便當同埋台式特飲之外,仲有一啲有創意嘅特式小食添!而家餐廳仲做緊限時優惠,2:30pm後只要follow餐廳IG即可享有9折優惠,真係好抵食啊🤩~熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)💰HK$45蛋餅皮口感軟糯,火腿嘅咸香味同芝士相得益彰!芝士仲有拉絲嘅效果添,真係好邪惡啊😋~魯肉便當💰HK$68魯肉便當好豐富,有魯肉、台灣腸、鵪鶉蛋、菜脯、蔬菜同埋酸菜等等!賣相色彩繽紛,而且整體口感非常之多元化!主食仲可以由白飯轉做粉絲,更加能夠吸收到魯肉汁嘅味道~我不是章魚燒💰HK$44外表看似係章魚燒,實質係花枝丸!花枝丸好彈牙,配埋醬汁同木魚絲,真係有章魚燒嘅味道,非常之有創意~黑糖鮮奶(大)💰HK$33呢杯簡咗少甜少冰,奶香醇厚,仲帶有濃郁嘅黑糖香氣,味道甜而不膩~全手作芋頭鮮奶(中)💰HK$26芋頭口感綿密,甜度同冰度雖然係固定咗嘅,但係甜度剛剛好!芋頭同牛奶真係超夾,係進店必飲嘅飲品之一👍🏻~

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)💰HK$45
熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)

魯肉便當💰HK$68

我不是章魚燒💰HK$44

黑糖鮮奶(大)💰HK$33
黑糖鮮奶

全手作芋頭鮮奶(中)💰HK$26
全手作芋頭鮮奶
Dinner
熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)
黑糖鮮奶
全手作芋頭鮮奶
2024-10-25 212 views
商場餐廳食到悶又唔想同人迫,行多幾步就多個選擇喇~🔸明明我不是章魚燒 $26唔係章魚燒咁究竟係咩嚟?🫨 係炸花枝丸上面吱咗明太子醬呀😆 好盞鬼嘅小食🤭🔸台北夜市小食拼盤 $45想樣樣試少少所以叫咗個小食拼盤,有鹽酥雞、炸花枝丸、台式香腸炸到脆卜卜嘅鹽酥雞細細粒方便入口😋🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $45台灣小食唔少得蛋餅,仲要有拉絲芝士🤩 賣相好靚又大份~熱辣辣嘅蛋餅拉絲效果澎湃🤩 外層蛋餅微微脆口,食落煙韌有蛋香,芝士同火腿嘅咸香😋 上面仲有花生碎同微甜嘅醬汁,咸咸甜甜好好味😋🔸薑蔥酥炸排骨飯 $59大大塊排骨覆蓋整個飯面🫨 酥脆得嚟唔會炸得過硬,啖啖肉配埋醬汁唔覺意食晒🤣 除咗上面嘅薑蓉,下面有配菜拌飯,忍唔住一口接一口🤭🔸香蔥紫菜魯肉飯 $61魯肉飯加紫菜呢個拌飯組合會唔覺意食晒成碗飯🤣台灣嘅魯肉飯肥肉多到怕怕,餐廳調整咗肥肉比例,啱本地口味😋🔸珍珠奶茶 $25🔸古早奶茶 $18飲品唔少得珍珠奶茶,大大杯好抵飲!埋單時follow餐廳仲有9折,抵食又好食😋 啱晒觀塘附近返工嘅朋友🤭🐾貓奴足跡🐾🌐壹.01 (觀塘)📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
商場餐廳食到悶又唔想同人迫,行多幾步就多個選擇喇~
明明我不是章魚燒
🔸明明我不是章魚燒 $26
台北夜市小食拼盤
🔸台北夜市小食拼盤 $45
炸到脆卜卜嘅鹽酥雞細細粒方便入口😋
🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $45
台灣小食唔少得蛋餅,仲要有拉絲芝士🤩 賣相好靚又大份~
薑蔥酥炸排骨飯
🔸薑蔥酥炸排骨飯 $59
香蔥紫菜魯肉飯
🔸香蔥紫菜魯肉飯 $61
魯肉飯加紫菜呢個拌飯組合會唔覺意食晒成碗飯🤣
台灣嘅魯肉飯肥肉多到怕怕,餐廳調整咗肥肉比例,啱本地口味😋
🔸珍珠奶茶 $25
🔸古早奶茶 $18

飲品唔少得珍珠奶茶,大大杯好抵飲!

🐾貓奴足跡🐾
🌐壹.01 (觀塘)
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
明明我不是章魚燒
台北夜市小食拼盤
薑蔥酥炸排骨飯
香蔥紫菜魯肉飯
2024-10-19 960 views
芝士火腿蛋餅叫熔岩蛋之戀非常貼切熱溶咗嘅拉絲芝士配火腿一定好食食台式料理點少得街邊小食叫拼盤就岩哂~裡面有齊台灣腸、花枝丸、鹽酥雞配埋珍珠奶茶🧋真係絕配❕鍾意芋泥嘅朋友仔要試試全手作芋頭鮮奶係香滑綿綿嘅芋頭泥❕主菜魯肉飯有埋薑蔥好特別好解膩便當亦非常多配菜 有台灣腸、鵪鶉蛋、酸菜等等分量十足❕✰拉絲芝士火腿蛋餅$45✰台北夜市小食拼盤$45✰薑蔥魯肉飯 $59✰蜜汁排骨便當 $68✰全手作芋頭鮮奶 $38✰珍珠奶茶 $35
芝士火腿蛋餅叫熔岩蛋之戀非常貼切
熱溶咗嘅拉絲芝士配火腿一定好食

食台式料理點少得街邊小食
叫拼盤就岩哂~裡面有齊台灣腸、花枝丸、鹽酥雞

配埋珍珠奶茶🧋真係絕配❕
鍾意芋泥嘅朋友仔要試試全手作芋頭鮮奶
係香滑綿綿嘅芋頭泥❕

主菜魯肉飯有埋薑蔥好特別好解膩
便當亦非常多配菜
有台灣腸、鵪鶉蛋、酸菜等等
分量十足❕

✰拉絲芝士火腿蛋餅$45
✰台北夜市小食拼盤$45
✰薑蔥魯肉飯 $59
✰蜜汁排骨便當 $68
✰全手作芋頭鮮奶 $38
✰珍珠奶茶 $35
2024-10-09 2235 views
再次到訪呢間台灣餐廳,食物質素仍然保持熔岩蛋之戀 $45上次去食都有試呢個蛋餅,今次嘅質素依然,外皮煎得好香脆,同時食落蛋皮亦都會好煙靭,芝士同火腿嘅份量都好足料我不是章魚燒 $23&明明我不是章魚燒 $25佢個樣望落去真係好似章魚燒,但其實食落去係花枝丸!超彈牙好有咬口,我不是章魚燒主要嘅調味就係靠蜜糖,所以食落去會有燒烤花枝丸嘅感覺食落甜甜地,而明明我不是章魚燒,上面就係鋪咗一層明太子醬,明太子醬超級香濃牛肉汁煮風琴豆腐 $14呢個食落超級有驚喜,因為豆腐索滿晒牛肉汁,好入味好香!蜜汁紫菜排骨飯 $62一定要撈勻個飯先食,個飯充滿醬汁同榨菜紫菜嗰啲咬落去口感同味道都好豐富,排骨食落去外皮炸得好鬆脆,同時肉質亦都唔會柴同乾脆炸鮮奶卷&古早芋泥二文治 $48芋泥二文治食落去有餅乾嘅酥脆口感同時亦都有芋泥嘅綿密口感,不過今次食落去個餅乾炸得有少少油炸鮮奶卷亦都好鬆脆,不過略嫌個外皮有少少厚芝·紅茶$27紅茶上有一層芝士奶蓋,飲落有芝士嘅鹹香味配埋紅茶嘅茶香味一齊唔會太流,用嚟解渴都好啱胚芽豆奶 $19胚芽豆奶嘅甜味啱啱好,飲落好重胚芽嘅麥豆香味
再次到訪呢間台灣餐廳,食物質素仍然保持

熔岩蛋之戀 $45

我不是章魚燒 $23
&
明明我不是章魚燒 $25

牛肉汁煮風琴豆腐 $14
呢個食落超級有驚喜,因為豆腐索滿晒牛肉汁,好入味好香!

蜜汁紫菜排骨飯 $62

脆炸鮮奶卷&古早芋泥二文治 $48
炸鮮奶卷亦都好鬆脆,不過略嫌個外皮有少少厚

芝·紅茶$27

胚芽豆奶 $19
胚芽豆奶嘅甜味啱啱好,飲落好重胚芽嘅麥豆香味

Dining Offer
Tasting Event
2024-10-06 2007 views
今日同舊同學聚會,嚟咗呢間食台灣菜嘅餐廳,原來呢度嘅食物無論打卡、味道、性價比都唔錯。 依家餐廳做緊優惠,過咗2:30pm,follow餐廳社交平台仲有九折優惠。食完之後好想去返一轉台灣。芒果滷肉飯$58呢個台灣滷肉飯特別之處係加入咗大量芒果粒,平衡返平時食滷肉飯嘅油膩感。估唔到芒果加咗入去完全冇違和感,清甜又清爽,同滷肉嘅味道好夾。蜜汁紫菜排骨飯$62同學話呢個係呢度嘅叫食品之一,排骨炸得酥脆,啖啖肉,加上蜜汁,真係好好味,紫菜令到飯更加惹味。拉絲芝士火腿蛋餅$45呢個蛋餅好邪惡,熱辣辣芝士勁拉絲,超多芝士,加上火腿嘅鹹香,呢個蛋餅係好味嘅。炸鮮奶,芋泥二文治$48好耐冇食過炸鮮奶,估唔到呢度食到,勾起兒時嘅回憶。芋泥二文治,個名勁得意,原來佢唔係麵包整嘅三文治,係餅乾,餅乾夾住香滑芋泥,外脆內軟又綿密嘅口感。我不是章魚燒(6粒)$44個賣相真係似日式章魚燒,但其實佢係炸墨魚丸加上沙律醬海苔同埋木魚,墨魚丸夠爽彈,真材實料,食得出墨魚嘅香味。肧芽豆奶(M) $16呢度飲品都幾多選擇,今日就揀咗杯感覺健康嘅杯芽豆奶,仲有得按自己嘅喜好選擇甜度同冰量。
芒果滷肉飯$58
蜜汁紫菜排骨飯$62