2023-02-18 1002 views
本來好肚餓嘅時候,有嘢食都會好滿足,不過今時今日去到荃灣開店多年嘅大戶屋,就真係大失所望。我哋一行三人各自點咗鹽麴牛扒盒,燒腩肉同燒花魚定食,再加咗喬麥冷麵。食物上桌時間適中,食物溫度尚可,味道方面可以接受,但跟餐那個燉蛋就做得非常核突,好難想像以咁樣價錢食到咁嘅質素,連X氣及X X郎都好過呢間餐廳嘅出品。另外冷喬麥麵亦都係難得嘅失敗,麵條碎濕濕,唔好食,蔥花係好基本嘅配搭,都係唔新鮮,埋單四百多元,午餐嚟講係貴,但質素之差,係過份。呢間餐廳在荃灣超過八年,以前出品同服務都係有水準嘅,但係現在就相差甚遠。
成間鋪有半個場係吉檯,係都要編我同太太同對情侶一檯搭檯,成個場得我地係咁,我估係著紫色衫既4眼阿嬸(可能高級d?) 以為好多人跟住黎,點知坐到我地食完都得2,3枱入黎,但又比佢地自己一張枱喎,感覺好唔公道,成餐被迫聽情侶談情都算,d野食同張相差好遠,呢個盒子飯定食成127蚊餐牌樣:實物:餐牌樣:實物:個飯牛肉又乾又薄,碗麵得個咸字,食茶餐廳都好過佢個定食麵豉湯成浸怪味,吉野家都好飲過佢仲有個串燒成155蚊,諗住有一定質素。嗌完3分鐘都冇就送上枱,就知係整返熱你食。果然只係微暖,又乾爭爭,雞肉寫就寫有4種味道,食落完全一樣,好似冇整過咁,醬又冇得你點仲有杯焦糖荳奶(冇影到相),攪極都唔勻,成杯冇甜味既荳漿咁,篤枝筒落去飲到一patpat焦糖埋單2個人463蚊,食到成肚火,下次咪搞我!

都算,d野食同張相差好遠,呢個盒子飯定食成127蚊

餐牌樣:

實物:

餐牌樣:

實物:

個飯牛肉又乾又薄,碗麵得個咸字,食茶餐廳都好過佢
個定食麵豉湯成浸怪味,吉野家都好飲過佢

雜錦串燒

埋單2個人463蚊,食到成肚火,下次咪搞我!

2023-02-02
$232 (Dinner)
2023-02-05 449 views
五花腩拼牛扒, 我沒選套餐. 因為主菜份量很適中.味道可以, 過得去.但疫情前(不需戴口罩時), 食物味道好好多.疫情前, 午餐及晚餐, 吃過數次, 都不錯.因為對日本餐廳應有一定各方面要求, 應注意一下, 換掉破崩碟, 不應用破崩碟盛食物給客人, 一間日式有規模連鎖餐廳, 各方面也細心一點.競爭多, 選擇多,  要有回頭客, 選擇日式, 就係要美觀好睇又好食.熱茶很好, 味道均勻, 不過濃又不過淡, 優勝之處每枱都有一大壺, 員工很忙, 不用客人久等, 可自斟, 很好.
五花腩拼牛扒, 我沒選套餐. 因為主菜份量很適中.

味道可以, 過得去.
但疫情前(不需戴口罩時), 食物味道好好多.
疫情前, 午餐及晚餐, 吃過數次, 都不錯.
因為對日本餐廳應有一定各方面要求, 應注意一下,
換掉破崩碟, 不應用破崩碟盛食物給客人,
一間日式有規模連鎖餐廳, 各方面也細心一點.
五花腩拼牛扒
2023-02-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
  • 牛扒
2022-11-19 765 views
想要更多食物推介 follow me on openrice/instagram👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻 🤑價錢約 $100-200 有d weekday lunch set都幾抵食🪑都坐得幾闊落 樓底幾高 有d位近窗邊可能會曬d weekday去到唔多人 可以任意揀位Ⓙ 銀鱈魚定食🐟$166呢個好食過鰻魚 無果種腥腥地ge味夾埋d蘿蔔蓉一齊食 感覺幾freshⒿ 燒牛扒盒子飯定飯🥩$127牛肉幾嫩滑 唔會好多筋可以要求整得熟d/生d Ⓙ 燒鰻魚盒子飯定食🍱$177可以揀要全條/半條今次試左全條 份量好足 有少量腥味 可以落埋味粉 就香口d呢幾個定食都配有漬物、茶碗蒸同麵豉湯整體食物整得唔係好夠熱🙊
👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻

Ⓙ 燒鰻魚盒子飯定食🍱$177
可以揀要全條/半條
今次試左全條 份量好足
有少量腥味 可以落埋味粉 就香口d

呢幾個定食都配有漬物、茶碗蒸同麵豉湯
整體食物整得唔係好夠熱🙊
2022-11-09 612 views
成日經過荃灣大戶屋,今日自己一個食午飯,終於可以試試啦~ 餐廳地方寬敞,坐得都舒服,枱同枱之間距離唔會太近,今次點左個大戶屋嘅招牌套餐($99):套餐內容包括有炸牛肉薯蓉球、五花腩、煎蛋,另外跟沙律、麵豉湯、白飯同漬物(*ˉ︶ˉ*)由於當日唔算好肚餓,同埋套餐份量都算大,所以我係食唔晒嘅🤣🤣牛肉薯蓉好香口,做到外脆內軟,雖然係雜物,但一啲都唔油膩(*ˉ︶ˉ*)牛肉碎同埋薯蓉簡直係天生一對,好味! 煎蛋🍳做到微焦脆口,蛋黃仲有少少流心~五花腩煎得好香,而且好多肉汁,令人忍唔住食完一舊又一舊!肥瘦適中,識落口一啲都唔油膩,平時唔太鍾意食豬肉,但今次我都覺得OK🤤至於麵豉湯同埋沙律,就正正常常啦,冇乜特別。白飯就係珍珠米,煮得好軟熟,甜甜地仲有米香添! 連埋+1盛惠$108,食物味道幾好,但係職員態度有待改善,連續幾個侍應見到我舉手想要落單都冇人理我,唔通真係唔想做生意?( ̄▽ ̄)
成日經過荃灣大戶屋,今日自己一個食午飯,終於可以試試啦~

2022-10-09 661 views
喺門口見到餐牌好吸引,於是便取票等位,都等咗差不多30分鐘有多,我們點了1) 雜錦串燒B (6串) - 溫度不至於去到凍,6串味道好似一樣,不過都分到邊串是牛,邊串是豬,😔2) 雜錦串燒D (4串) - 唔熱嘅串燒,冬菇,菜肉瓜,秋葵,還可以👍🏻3) 牛肉壽喜燒定食 跟 山芋飯 - 熱辣辣嘅壽喜燒,味道唔錯,跟山芋飯是相當配,因沒味道的山芋飯加上壽喜燒湯,令山芋飯變回有味道👌,牛肉一搬4) 增量五花腩定食 跟 迷你滑蛋豬扒飯 - 五花籃一半,較乾身,迷你豬扒飯,味道夠,但太鹹,一路食一路飲水,最後飲了三杯水😔餐附的蒸蛋 - 唔熱,料太少,很稀😔總括成餐飯,食物唔夠熱,一邊食一邊聞到燶嘅味道。

餐附的蒸蛋 - 唔熱,料太少,很稀😔

總括成餐飯,食物唔夠熱,一邊食一邊聞到燶嘅味道。
增量五花腩定食跟迷你豬扒飯定食
牛肉壽喜燒定食  跟山芋飯
雜錦串燒  D
雜錦串燒  B
2022-10-01 413 views
燒生薑醬油牛脷定食👅 8.5/10 $120牛脷對得住個價錢🥰口感好好 小編很喜歡呢😙味道都唔錯 都係屬於好好味嘅😆點牛肉嘅醬幾好味 好出色🧡🧡但個配菜有陣洗潔精咪好奇怪呢🥹.味道👅:8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7.5/10.壽喜燒牛肉飯 (定食送白飯 呢個要加$30)正常味 好食嘅味囉 但一碗飯仔加我$30…😔.味道👅:8.5/10賣相👀:7/10扺食💰:7/10.吉列熟成豬扒玉子鍋定食 👅 8.5/10 $122成個定食都好大份‼️不過唯一美中不足就係個鍋我覺得可以淡番少少咁樣因為有點點太鹹🥹.味道👅:8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7.5/10.迷你三文角吞拿魚飯 (定食送白飯 呢個要加$30)小編中意刺身/ 食呢啲魚生 所以毫不猶豫咁樣揀左 $30就$30🤭但4塊魚生似乎被調味料蓋過左原來嘅鮮味囉😞不過質感ok 咬落厚身的‼️.味道👅:8.5/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7/10.蒸蛋(定食裡面包埋)幾滑的蛋蛋🤣裡面仲擺左啲雞肉同冬菇😙食落唔會太鹹😙.味道👅:8.5/10賣相👀:8.5/10.面豉湯(定食包埋)幾好食🤣 唔太鹹 出面好多麵豉湯都超級鹹…而且有豆腐等配
燒生薑醬油牛脷定食👅 8.5/10 $120
牛脷對得住個價錢🥰
口感好好 小編很喜歡呢😙
味道都唔錯 都係屬於好好味嘅😆
點牛肉嘅醬幾好味 好出色🧡🧡
但個配菜有陣洗潔精咪好奇怪呢🥹
扺食💰:7.5/10
壽喜燒牛肉飯 (定食送白飯 呢個要加$30)
正常味 好食嘅味囉 但一碗飯仔加我$30…😔
賣相👀:7/10
扺食💰:7/10
吉列熟成豬扒玉子鍋定食 👅 8.5/10 $122
成個定食都好大份‼️
不過唯一美中不足就係個鍋我覺得可以淡番少少咁樣
因為有點點太鹹🥹
扺食💰:7.5/10

迷你三文角吞拿魚飯 (定食送白飯 呢個要加$30)
但4塊魚生似乎被調味料蓋過左原來嘅鮮味囉😞
不過質感ok 咬落厚身的‼️
扺食💰:7/10
蒸蛋(定食裡面包埋)
幾滑的蛋蛋🤣
裡面仲擺左啲雞肉同冬菇😙
食落唔會太鹹😙
賣相👀:8.5/10
面豉湯(定食包埋)
幾好食🤣 唔太鹹 出面好多麵豉湯都超級鹹…
而且有豆腐等配料冇咁悶😙
賣相👀:7/10

巨峰梳打🍇 👅8/10 $25(登記成為會員可以免費享用)
好飲 唔會過甜😆
新登記做會員就可以免費享有一杯$30以下嘅飲品🥰
幾抵😙😙😙
整體而言😬
成間餐廳嘅嘢食都不錯🥹
雖然價錢方面唔係話好平🫢
但好多野食都係好大份 特別係定食 飽到傻啦😙
服務唔錯 但係我哋坐嘅位置有啲偏僻所以有時舉手未必有人睇到😞
佢有個鐘可以禁 好似食薩莉亞咁
但係個鐘壞嘅🤭🤣🤣
賣相👀:8//10
環境🌸 :8/10
服務👼🏻:7/10
2022-09-26 431 views
星期五晚7點幾嚟到要等幾張枱,不過等候時間都好快👍🏻👍🏻呢間其實食過幾次,今次食都仲係咁出色,所以都會keep住有下次!😍😍 上次嚟叫咗便當,試咗佢個黑醋雞好好食,所以今次就直接叫咗黑醋雞定食同埋自選飯+麵set🥰🥰 黑醋雞每次嚟都係咁好食,好少喺其他地方食到,雞肉好滑,肉同配菜都十分入味!😍 不過佢個賣相唔係好討好,得四至五舊雞,個人覺得有啲少🥺 不過味道勝於一切!定食仲會跟埋麵豉湯同茶碗蒸,其實食晒都已經好飽,但都好想食多幾舊雞肉🤣🤣 另一個飯麵set就分別叫咗滑蛋雞肉丼同冷蕎麥麵!上到嚟份量超級大🤣🤣 身為女仔其實淨係食飯或者面已經夠飽,不過一次過可以食兩樣嘢好滿足🥰🥰 先講滑蛋雞肉丼,佢個飯有少少濕,可能因為好多汁嘅關係,不過味道都可以,乾返少少就perfect~ 而冷蕎麥麵個汁係鰹魚汁,就咁食都唔覺得dry😍😍 而且呢個set都係跟埋茶碗蒸,食完真係好飽🤣🤣 啲麵同飯麵未食晒!下次都會繼續encore👍🏻👍🏻 價錢兩個人below $300,呢個quality好抵食🥰🥰
星期五晚7點幾嚟到要等幾張枱,不過等候時間都好快👍🏻👍🏻

今日第一次嚟幫襯荃灣大戶屋,點咗一個燒五花腩套餐,一上枱該碟五花腩已被切得零碎而且攞放零亂,完全不像Menu所見的圖樣。第二上枱時日式起誰的五花腩肉,溫度年常溫都不及。最後將整個套餐退回,以後都不會再幫襯!

好耐冇出街食飯,今日咁啱我同老公都得閒。响荃新天地逛逛下,見到大戶屋覺得應該唔錯,就行咗入去。兩個人坐二人枱好正常。我哋叫咗一個二人套餐。18:02落單,幾分鐘後上咗個豆腐沙律,正左品嘗,服務員再上魚生,話未講完,又上主菜,結果唔到15分鐘整個套餐放晒响一張二人枱。我真心覺得自己去咗快餐店!期間我同服務員講,但一點反應都沒有。😒只是繼續上菜。超勁!用機械人上菜仲好過佢哋☹️不知所謂!😡我估我唔會再嚟各位如果你想用幾百蚊食快餐,可以一試真心講句:唔駛嚟。勁

兩個人坐二人枱好正常。

我哋叫咗一個二人套餐。

我真心覺得自己去咗快餐店!

我估我唔會再嚟
各位如果你想用幾百蚊食快餐,可以一試
真心講句:唔駛嚟。

2022-07-23
Type of Meal
Dinner
2022-07-22 469 views
its my first time eating here and I notice staff if not quite attentive. stay in the corner and chatting with each other. the food I ordered was presentable but when i tasted it, the pork is as hard as a stone. i hardly ate it. and informed to staff to take it out fromy table as The meat is so hard to eat. she just replied OK. imagine that?
imagine that?
2022-06-24 463 views
個烏冬又無野飲,八十幾蚊絕對唔平!食物送到果陣係幾吸引gei,因為d煙熱騰騰,d湯好熱好滾,因為個煲係堅熱。不過,食落d烏冬無乜味,唔係好知食緊乜味,成碗野好寡,但未至於難食嘅。於是叫侍應拿七味粉,又因為我鐘意辣,所以必須要佢拿d七味粉來調下味。d七味粉唔辣,不過唔緊要,問題係可能個七味粉有d舊,唔新鮮了,d粉一舊舊咁,無乜味,似乎已經走曬d氣了。雖然,d位幾好坐嘅,但係食物真心有很大的進步空間,所以計落係唔抵,暫時唔去第二次。

個烏冬又無野飲,八十幾蚊絕對唔平!

2022-06-09 454 views
疫情期間已經盡量少喺外面食飯,搵一間唔係咁多人嘅餐廳就入咗去,就嗌返以前食過嘅兩款定食燒花魚及燒五花腩。五花腩定食等咗十幾分鐘上枱,再過多十幾分鐘即係總共差唔多半個鐘條燒花魚終於游到我面前。侍應放低條魚嗰陣我已經聞到一浸腥味,仲諗住可能係餐具唔乾淨,我起動食第一啖嘅時候已經覺得好唔妥,好腥好鹹好臭嘅味!係鹹魚味呀!我用麵豉湯清一清個口,再俾多次機會佢試第二啖,妖!我究竟食緊乜嘢!好乾好鞋好實嘅鹹魚嚟㗎喎!黐線嘅咩俾啲咁嘅嘢人食!舊魚真係燒到過晒龍通晒窿窿㗎!忍唔住幫佢影返張相!自己掙扎咗好耐先至同侍應反映返,然後換過另外一個定食。唉!鹹魚腥臭味繞樑三日!整臭晒一個美好嘅週日!
2022-06-05
Type of Meal
Lunch
2022-06-08 442 views
因為身體係敏感,所以不能夠食太油膩同埋生冷嘅嘢,所以去咗食日本料理,當然有啲嘢都點到即止,唔好食太多。.兩個人就嗌左:1. 銀鱈魚便當 💲1662. 熱烏冬 💲433. 豬柳片生薑燒 💲804. 雞肉串燒 💲305. 牛肉串燒 💲456. 翠玉瓜串燒 💲17.首先講下個銀鱈魚便當,口感比較滑,偏甜,有三小塊,分量適合一個女仔自己嗌黎食,我哋就share..因為唔識得刺身壽司,所以嗌咗豬柳片山姜燒,另外再加配熱烏冬,豬柳片比較邊度有洋蔥,洋蔥幾甜,豬柳片有半肥瘦,味道正常。.三種串燒,我冇食到牛肉,因為驚發敏感,而雞肉同埋翠玉瓜串燒就普通啦。.對我來講,呢間日本料理算係中中間間,經開可以試吓,但唔會特登行過去試🥹
兩個人就嗌左:
5. 牛肉串燒 💲45
6. 翠玉瓜串燒 💲17
2022-06-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-06-05 381 views
星期日同老公去撐枱腳,去開荃灣行街就不如睇下有乜食啦行行下見到有大户屋就即刻去食,因為尖沙咀果間未執既時候食過覺得好食,有種去左日本既感覺諗住今次無揀錯啦⋯⋯點知門口寫住要拎飛,咁我拎飛啦拎左飛企左系門口大概10分鐘之後有個爸爸帶住個女拎飛,我張飛係004號,個爸爸張飛係005個爸爸拎完飛之後好熟手咁doo 安心同針卡再探熱,之後個著白色既呀姐(應該係店長🧐)安排佢地入去坐。我老公就問我:有位啦?我話:下?我吾知喎,我拎左飛企系度都無人理我,但遲過我既入左去坐(特登講俾個店主聽)店長聽到之後話:吾洗等位架啦,入邊有位。我聽到之後同佢講:咁你門口叫人㩒飛嘛,我咪㩒囉,點知你入邊有位啫⋯⋯我企系度咁耐你都無理過我。之後個呀姐安排我地入座。睇完餐牌之後諗住落單,咁岩有個男侍應行過,我嗌佢,佢吾睬我,但我好肯定佢係望住我,因為佢系正我隔離行過。老實講,睇完個餐牌之後覺得佢餐牌已經吾同左,雖然改左餐牌,但係都叫做不過不失。但服務態度真係吾得!
星期日同老公去撐枱腳,去開荃灣行街就不如睇下有乜食啦
行行下見到有大户屋就即刻去食,
因為尖沙咀果間未執既時候食過覺得好食,有種去左日本既感覺
諗住今次無揀錯啦⋯⋯點知
門口寫住要拎飛,咁我拎飛啦
安排佢地入去坐。
我老公就問我:有位啦?
店長聽到之後話:吾洗等位架啦,入邊有位。
之後個呀姐安排我地入座。
老實講,睇完個餐牌之後覺得佢餐牌已經吾同左,
雖然改左餐牌,但係都叫做不過不失。
但服務態度真係吾得!

2022-06-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)