2 day(s) ago 0 views
韓國去完旅行返嚟之後好掛住佢哋嘅食物🤭今日一於去尖沙咀呢條韓國街搵嘢食🙂‍↔️聽講佢哋嘅熱熔芝士好出名😍芝士控嘅我點可以錯過熱熔芝士炸雞外皮酥脆,內裡的芝士流心,每一口都令人陶醉。佢哋係鐵板上,好多拉絲放咗好耐都唔會凍 可以同朋友邊傾偈邊食啦 😍牛骨湯濃郁醇厚,湯底香氣四溢,讓人感受到肉骨的精華。牛肉肉都可以食埋好腍。兩者1 齊食,炸雞的香脆與湯的溫暖形成完美對比。冬天食真係暖笠笠 ~~👍🏻👍🏻

兩者1 齊食,炸雞的香脆與湯的溫暖形成完美對比。
冬天食真係暖笠笠 ~~👍🏻👍🏻
尖沙咀金巴利街又叫韓國街,咪有好多唔同嘅韓國餐館都集中喺呢度。不過餐廳普遍都係傳統韓國味道,而呢間就主打新潮嘅年輕人路線!嚟到呢度,當然要食佢哋最出名嘅⭐泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188- 餐廳員工即場為我哋製作爆漿嘅熔岩炒飯,芝士嘅香味四溢,睇到都口水流!真係有得睇又有得食!😋🍕韓國韭菜海鮮煎餅(大)$160- 煎餅份量十足,而且韭菜同埋海鮮比例啱啱好;每塊都煎得好薄身,上台嘅時候仲熱辣辣,點埋佢個醬汁食,真係好美味!🫔蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108- 紫菜包飯出邊都成日食,但係用蟹膏蟹肉做配菜,我都係第一次食,口感新鮮!

嚟到呢度,當然要食佢哋最出名嘅
⭐泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188

🍕韓國韭菜海鮮煎餅(大)$160

🫔蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108

2025-01-05
$250 (Lunch)
2025-01-07 0 views
今天來到尖沙咀金巴利街吃韓國菜,這家餐廳有韓國炸雞,泡菜蛋漿熔岩炒飯和蟹膏蟹肉紫菜卷等等的人氣韓國菜。牛肋骨湯 (細)我們兩個女生點了份量較少的牛骨湯,湯底鮮味,牛骨份量豐富,蘿蔔亦入味。魚糕湯魚糕和年糕等等,都是我的最愛,所以是必點的菜式😆 魚糕有兩串,魚糕有條狀,有片狀,還有獅子狗,滿足到我喜歡吃不同口感魚糕的願望。蟹膏蟹肉紫菜包飯這個紫菜包飯,我一眼便相中了它,這個紫菜包飯除了蟹膏以外,還有蛋絲和甘筍條,清新的甘筍條中和了蟹膏的膩,推薦!其實很想嚐嚐它的人氣炸雞,可是我們兩個小女生只有兩個小鳥位,唯有下次再來了。🥹

牛肋骨湯 (細)

2025-01-07 0 views
見到OpenRice都幾高分試一試佢先🤭🤭🤭見到大家都話必試蛋漿熔岩炒飯我就試一試佢嘅海鮮口味 $198完全冇諗過真係有個oppa專人幫你烹調 🥘味道都幾唔錯 兩至三個人share就啱啦🌟🌟人氣炸雞,又係個個推薦我揀咗蜜糖牛油口味$208皮薄肉嫩 直程想外賣拎返屋企今晚煲劇嘆~仲有勁多薯條㖭啊,仲有個紫菜包飯 $108蟹膏蟹肉,人氣首選我反而覺得普通咗如果可以,會偏向傳統韓式飯卷我下次會想試埋其他口味
見到OpenRice都幾高分

完全冇諗過真係有個oppa
專人幫你烹調 🥘
味道都幾唔錯
兩至三個人share就啱啦🌟🌟

人氣炸雞,又係個個推薦
我揀咗蜜糖牛油口味$208
皮薄肉嫩 直程想外賣拎返屋企
今晚煲劇嘆~
仲有勁多薯條㖭啊,

仲有個紫菜包飯 $108
蟹膏蟹肉,人氣首選
我反而覺得普通咗
如果可以,會偏向傳統韓式飯卷
我下次會想試埋其他口味
聖誕自製年假很開心一早planning 要男人陪我去食呢個炒飯之前肥朋友社交平台分享,佢啲芝士拉絲令我好深刻見到差不多檯檯都點了呢個🔥蛋漿溶岩炒飯見到店員起每檯都放火🔥🤭好熱鬧大家睇下以下圖片就知,個火都唔細架,仲要「蓬蓬聲」,由加蛋漿、超多芝士🧀、放火去到炒飯,店員都一手一腳處理好,我地舉高手機就可以等食架啦📷個芝士可以拉到好高,大癲🤣但又真係好正,因為我超鐘意食芝士🧀(月巴🤪)飯底本身是炒飯底,所以本身都夠味,但多食係會漏嘅所以另一份點咗份🥘細牛肋骨湯濕濕口,牛肋骨燉到好稔,入面仲有洋蔥🧅和韓式粉絲,好豐富
聖誕自製年假很開心
一早planning 要男人陪我去食呢個炒飯
之前肥朋友社交平台分享,佢啲芝士拉絲令我好深刻

見到差不多檯檯都點了呢個🔥蛋漿溶岩炒飯
見到店員起每檯都放火🔥🤭好熱鬧

2024-12-27
$170 (Lunch)
  • 海鮮蛋漿熔岩炒飯
🐙 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯($198)店員先將蛋漿同芝士倒入炒飯當中,然後用火槍加熱燒熔,再將蛋漿,芝士同炒飯一齊撈勻,芝士仲可以拉絲拉到好高,睇住成個過程未食都已經流緊口水;每一啖炒飯都有滿滿嘅芝士,十分邪惡,中間仲夾有彈牙嘅章魚,口感豐盛,炒飯調味偏咸如果味道淡少少就更加完美🍲 魚糕湯($220)魚糕湯好大份,入面有兩大串魚糕,水煮蛋,年糕,白蘿蔔,洋蔥,紅蘿蔔等非常足料,而且湯底比較清甜🫔 JUMBO 芝士蛋卷($188)一上枱我同朋友都俾佢嘅份量嚇親,有我成隻手臂咁長😱蛋卷上面鋪滿左滿滿嘅椰菜絲,蛋卷煮得好滑啱啱好唔會老,裏面包左紫菜,芝士,配埋面頭嘅椰菜絲一齊食,中和左芝士嘅膩
🐙 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯($198)

🍲 魚糕湯($220)

🫔 JUMBO 芝士蛋卷($188)
秘製章魚蛋漿熔岩炒飯
JUMBO芝士蛋卷
2024-12-28
$335 (Lunch)
秘製章魚蛋漿熔岩炒飯
JUMBO芝士蛋卷
2025-01-01 0 views
佳節當前,心血來潮想食韓國料理,於韓國街找到一家咖啡店裝潢以灰色主題牆及木色系為主,加上磚頭裝飾,水吧前擺放一系列韓國燒酒簡單工業復古風裝修充滿韓國色彩,播著韓國歌曲,適合和朋友聚會餐廳由來自釜山的韓國人親自主理,提供正宗風味的韓國料理,主打炸雞及熔岩炒飯韓式煎餃子肉汁豐富,酥酥脆脆的外皮咬起來喀滋喀滋牛肋骨湯非常足料,油份不多,多喝一點也不會覺膩蟹膏蟹肉紫菜包飯內有蘿蔔絲蛋絲等配料,口感非常豐富
佳節當前,心血來潮想食韓國料理,於韓國街找到一家咖啡店
韓式煎餃子肉汁豐富,酥酥脆脆的外皮咬起來喀滋喀滋
韓式煎餃子
牛肋骨湯非常足料,油份不多,多喝一點也不會覺膩
牛肋骨湯
蟹膏蟹肉紫菜包飯內有蘿蔔絲蛋絲等配料,口感非常豐富
2024-12-30
Type of Meal
Lunch
韓式煎餃子
牛肋骨湯
2025-01-01 29 views
繼續喺韓國街試韓國餐廳,嚟之前上網搵到呢一間都好多人推介就即本喺朋友生日試吓。餐廳環境係十分之逼夾嘈吵,我就訂咗枱諗住位置會好啲,但係點知安排坐喺飲品吧隔籬全程就聽住洗杯聲水喉聲開野飲聲好嘈。。。 叫咗四樣嘢食,最surprise係個韓國蛋捲,簡單啲嚟講就係一舊好厚嘅玉子燒,蛋香味濃,而且仲有大量沙律陪襯10分有用(之後你就會明我講咩)。第二樣就係八爪魚芝士拌飯,四個字,冇乜特別。第三樣就係海鮮韭菜餅,都係一樣,冇乜特別,韭菜好多海鮮得幾粒,未至於難食但又唔想繼續食咁。第四樣,韓國嘢梗係不少得有炸雞。但係呢一間嘅炸雞有啲難頂,份量的確係多,但每一嚿雞肉嘅份量佔比就十分之少,粉皮多到爆,直頭同氣炸鍋嗰啲急凍炸雞有得比,雞肉真係好少,同埋完全冇乜味道可言。。。呢個時候啲沙律就好有用,夾埋一齊食起碼叫做調返個味。

2024-12-23
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-12-30 179 views
今日試一試呢間位於尖沙咀聽聞人氣好高嘅韓國菜 OPPA Coffee Bar Restaurant 。餐廳座位唔算多,晚上七點後已經坐滿排隊,大部份客人都是一早訂左位。餐廳佈置簡約,正值聖誕節,餐廳都有悉心加咗充滿聖誕氣氛嘅擺設🥰無骨甜辣炸雞 ($208/半份)雞肉嫩滑,炸皮香脆,配合韓國甜辣汁,底下亦有薯條做陪襯,不錯不錯。三色韓國煎餅 ($168)三色包括泡菜煎餅,蔥煎餅和南瓜煎餅,色彩鮮艷。蟹膏蟹肉紫菜包飯($108)濃郁嘅蟹膏,配搭紫菜包飯,內有蘿蔔絲蛋絲等配料,口感非常豐富。📍 OPPA Coffee Bar Restaurant (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1F號地舖營業時間:星期一至四 12:00-22:30星期五至六 12:00-23:00@oppacoffeebar.tst #韓國餐廳 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #甜辣炸雞 #紫菜包飯 #韓式煎餅 #koreanfood #ginseng #dumpling #dumplings #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodies #hongkongfoodblogger #hkfo

無骨甜辣炸雞 ($208/半份)

三色韓國煎餅 ($168)
三色包括泡菜煎餅,蔥煎餅和南瓜煎餅,色彩鮮艷。

蟹膏蟹肉紫菜包飯($108)

尖沙咀金巴利街1F號地舖
營業時間:星期一至四 12:00-22:30
星期五至六 12:00-23:00

@oppacoffeebar.tst #韓國餐廳 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #甜辣炸雞 #紫菜包飯 #韓式煎餅 #koreanfood #ginseng #dumpling #dumplings #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodies #hongkongfoodblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodie #foodies
2024-12-29 189 views
門面都幾有聖誕氣氛🤭🍽人參雞湯🍽💰320火鍋形式咁樣上菜 食到最尾都可以係熱材料有:糯米、栗子、紅棗、人參、仲有炒過嘅松子仁味道濃郁~而且最緊要又唔會太鹹~雞肉唔算太柴~真係幾唔錯~🍽芝士排骨🍽💰275 (M)有得睇表演之餘又好味~滿滿嘅芝士拉絲包住排骨 視覺已經好治癒~排骨嫩滑 芝士味濃郁味道:🉐冬天食完真係成身暖笠笠~而且味道非常唔錯~聖誕氣氛滿滿~期待有機會一大班朋友再嚟試多啲菜式~

門面都幾有聖誕氣氛🤭
人參雞湯

🍽人參雞湯🍽
💰320
火鍋形式咁樣上菜 食到最尾都可以係熱

材料有:糯米、栗子、紅棗、人參、仲有炒過嘅松子仁

味道濃郁~
而且最緊要又唔會太鹹~
雞肉唔算太柴~
真係幾唔錯~

🍽芝士排骨🍽
💰275 (M)
有得睇表演之餘又好味~
滿滿嘅芝士拉絲包住排骨 視覺已經好治癒~
排骨嫩滑 芝士味濃郁

味道:🉐

冬天食完真係成身暖笠笠~
而且味道非常唔錯~
聖誕氣氛滿滿~
期待有機會一大班朋友再嚟試多啲菜式
~
2024-12-22
$330 (Lunch)
人參雞湯
  • 芝士排骨
2024-12-27 130 views
座位唔真係坐得好唔舒服,隔籬左右離開都要起身讓位俾俾其他人走,年糕份量太少感覺似餐前小食多啲味道還可以,炸雞太乾身好似炸過時間,半份同一份嘅價錢相差20 30,價錢略為偏貴,唔太值得再去。
2024-12-27
$280 (Dinner)
2024-12-25 162 views
♧OPPA Coffee Bar Restaurant♧📍金巴利街1F號地舖✅️超吸睛熔岩拉絲炒飯✅️韓國OPPA主理✅️佈置用心 滿滿韓國風味及聖誕氣氛泡菜蛋漿熔岩炒飯|$188必點的招牌料理!!店員OPPA拿著火槍在你面前即場炮製澎拜的拉絲芝士。拉絲高度超過30厘米,非常驚豔,值得一試!滿滿芝士香卻不會過於油膩,配合泡菜口感非常豐富。三色韓國煎餅|$168泡菜煎餅、墨魚餅、南瓜煎餅,一次滿足多種願望!小小的煎餅被煎的焦香,混合本身煎餅的香味,融合的恰到好處。地道的韓式小煎餅作為開胃前菜在合適不過了!飲料多種韓式飲料米酒等任君選擇~
♧OPPA Coffee Bar Restaurant♧
📍金巴利街1F號地舖

✅️超吸睛熔岩拉絲炒飯
✅️韓國OPPA主理
✅️佈置用心 滿滿韓國風味及聖誕氣氛

泡菜蛋漿熔岩炒飯|$188
必點的招牌料理!!
店員OPPA拿著火槍在你面前即場炮製澎拜的拉絲芝士。
拉絲高度超過30厘米,非常驚豔,值得一試!
滿滿芝士香卻不會過於油膩,配合泡菜口感非常豐富。

三色韓國煎餅|$168
泡菜煎餅、墨魚餅、南瓜煎餅,一次滿足多種願望!
小小的煎餅被煎的焦香,混合本身煎餅的香味,融合的恰到好處。
地道的韓式小煎餅作為開胃前菜在合適不過了!

飲料
多種韓式飲料米酒等任君選擇~

2024-12-25 167 views
食去之前沒有看了菜單和價格,覺但看了許多食評1000個like,大多都稱讚食物水準很高、很好吃,所以覺得如果真的好吃那麼應該cp不錯。我們一行四人,吃了牛骨湯、芝士骨和海鮮煎餅。牛骨湯的味道一般,沒有特別驚喜;芝士骨也就是普通的燒烤味,沒有太多特色$288 /6條;海鮮煎餅,吃起來只是普遍海鮮餅的味道 。結帳加一服務費後,三樣野$688人均約 $160。出CP 不高。不會再來了,這次花費實在太貴了。---

---

2024-12-25
2024-12-23 181 views
經過尖沙咀想吃韓國菜🫧 泡菜蛋漿熔岩炒飯現場係你面前整這個熔岩蛋漿炒飯成個飯有好多芝士🧀真的變肥肥🫢🫢加上泡菜,令個飯有少許口感🫧 JUMBO芝士蛋卷好多椰菜好大個蛋卷裏面有紫菜、芝士🧀加上甜醬味道還好🫧 韓國泡菜煎餅(大)煎得好香好好味🤤脆脆嘅煎餅雖然味道偏但係都煎得很用心燶燶地😄😄🫧 菊花糯米酒雪凍冰冰地會比較好飲不然放暖左有點苦店舖坐得舒服😌推薦🫧 泡菜蛋漿熔岩炒飯🫧 韓國泡菜煎餅(大)
經過尖沙咀
想吃韓國菜

🫧 泡菜蛋漿熔岩炒飯
現場係你面前整這個熔岩蛋漿炒飯
成個飯有好多芝士🧀
真的變肥肥🫢🫢
加上泡菜,令個飯有少許口感

🫧 JUMBO芝士蛋卷
好多椰菜
好大個蛋卷
裏面有紫菜、芝士🧀
加上甜醬
味道還好

🫧 韓國泡菜煎餅(大)
煎得好香

不然放暖左有點苦

店舖坐得舒服😌
推薦
🫧 泡菜蛋漿熔岩炒飯
🫧 韓國泡菜煎餅(大)
2024-12-21 168 views
知道呢間好出名韓式炸雞,雖然好邪惡,但咁啱同朋友到附近,就叫咗一份一齊share✨😆 share住食就可以一齊分擔卡路里😎 炸雞有好多唔同味可以選擇😙 我哋揀咗蜜糖牛油🍯🧈💛🔸 蜜糖牛油無骨炸雞🍗 (一份$238)一份熱辣辣嘅炸雞份量都幾多下😍新鮮出爐炸雞嘅金黃色外層超酥脆✨估唔到嘅係裡面居然係好juicy雞肉好滑😳咬落口就食到甜甜地嘅蜜糖香味,又帶住牛油嘅鹹香😎 好好食🤤仲要配埋薯條🍟 薯條沾滿晒啲蜜糖牛油醬,超正🤤🔸 蟹膏蟹肉紫菜包飯 ($108)賣相已經好吸引,頭尾兩件嘅蟹膏係爆滿😍中間嘅飯卷都食得出明顯嘅蟹膏味同蟹肉😋配住蛋絲、蘿蔔、芝麻,好夾👍🏻🔸 烤豬肉拉麵 ($110)個拉麵軟硬度啱啱好,好彈牙😆又有超多料😍 撈埋個蛋再加其他配菜,加上微辣嘅湯底,個人即刻暖晒🔥烤豬肉嘅份量比想像中多😍 啱啱好半肥瘦,但食落去唔會好油膩😙整體而言,食物真係好好食❤️ 如果想食炸雞🍗或特色包飯,不妨試下🩷

🔸 蜜糖牛油無骨炸雞🍗 (一份$238)
一份熱辣辣嘅炸雞份量都幾多下😍
新鮮出爐炸雞嘅金黃色外層超酥脆✨
估唔到嘅係裡面居然係好juicy雞肉好滑😳
咬落口就食到甜甜地嘅蜜糖香味,又帶住牛油嘅鹹香😎 好好食🤤
仲要配埋薯條🍟 薯條沾滿晒啲蜜糖牛油醬,超正🤤
蜜糖牛油無骨炸雞

🔸 蟹膏蟹肉紫菜包飯 ($108)
賣相已經好吸引,頭尾兩件嘅蟹膏係爆滿😍
中間嘅飯卷都食得出明顯嘅蟹膏味同蟹肉😋
配住蛋絲、蘿蔔、芝麻,好夾👍🏻
蟹膏蟹肉包飯

🔸 烤豬肉拉麵 ($110)
個拉麵軟硬度啱啱好,好彈牙😆

蜜糖牛油無骨炸雞
蟹膏蟹肉包飯