2009-11-23 12 views
第 2 次黎嚕~ 今次同舊同學聚舊 : )呢度環境好靚~ 好鐘意啲全部白色嘅地方打開餐牌.. 全部都想食.. 佢仲有個甜品餐牌添呀~~真係好難揀~最後我地叫左:1. 蕃茄煙肉薄餅 ~ 呢個幾好食 不過同其他就比下去了2. 燒烏東 ~ 上面有木魚同蛋黃醬.. 趁熱撈埋食就最好啦~3. 三文魚炒飯 ~ 佢用日本米黎炒.. 好特別 : )4. 香草天使麵 ~ 呢個好重橄欖油味.. 天使麵唔會太淋~5. 一品盛 ~ 入面有 鰻魚 餃子 雞軟骨串 牛肉卷.. 可惜唔夠分 6. 芒果甜品 ~ 我本身唔太鐘意甜的.. 不過呢個真係食到停唔倒~~今餐食得好開心 : ))不過就唔太抵食.. 如果份量多返啲或者平啲我一定會黎多幾次 p
第 2 次黎嚕~ 今次同舊同學聚舊 : )
呢度環境好靚~ 好鐘意啲全部白色嘅地方

打開餐牌.. 全部都想食.. 佢仲有個甜品餐牌添呀~~
真係好難揀~

最後我地叫左:
1. 蕃茄煙肉薄餅 ~ 呢個幾好食
不過同其他就比下去了

3. 三文魚炒飯 ~ 佢用日本米黎炒.. 好特別 : )

今餐食得好開心 : ))
不過就唔太抵食.. 如果份量多返啲或者平啲我一定會黎多幾次
p
燒烏東
三文魚炒飯
一品盛
芒果甜品
2009-11-22
$80 (Dinner)
燒烏東
三文魚炒飯
一品盛
芒果甜品
2009-11-14 8 views
女友想吃窩夫,吃慣了 UCC,想來一點新意,就去了附近的風月堂。到涉時人客不多,全店以白色作主調,設計頗具型格,坐的又是梳化位,寬敞舒適,相信是不少年輕拖友的勝地。看看餐牌,供應的是典型的日系西餐,菜式選擇甚多,價錢中等,女友先選照燒南瓜素菜沙律 ($55),將南瓜、冬菇、意大利青瓜、意大利黃瓜、翠玉瓜、黃椒、茄子切成絲,再加上紫菜碎鋪面,五彩繽紛的賣相,的確健康又開胃,材料略略烤過,味道也十分惹味,是一個不錯的前菜。我則比較懶,直接要個 dinner set ($118),包餐湯、主菜、甜品及餐飲,純粹貪其抵吃。餐湯是忌廉湯,配料是火腿蔥絲,味道正正常常,麵包鬆軟而且熱辣辣,感覺並不馬虎。鱸魚羊扒伴意粉是主菜,鱸魚是雪藏貨,皮煎至微脆,唯肉質始終有點削,影響了味道發揮。羊扒則烤至差不多全熟,毫無肉汁可言,肉也有點韌有點鞋,香草燒汁也幫不上忙,實在有點浪費,幸脂肪位仍有丁點羶味,否則可能分不清吃進口裡的是羊還是牛,反而意粉有點驚喜,起碼沒有煮得過火,同時也加入了欖油,故入口帶點彈性,十分討好。甜品時間,套餐附送的是窩夫伴以朱古力雪榚,一刀切下,窩夫香脆,灑下白糖令賣相更精緻,對味道就無

甜品時間,套餐附送的是窩夫伴以朱古力雪榚,一刀切下,窩夫香脆,灑下白糖令賣相更精緻,對味道就無大幫助,而且只得一件窩夫,實在不夠喉,也沒法試真其味道。女友獨享一份玉桂鮮菓鴛鴦窩夫 ($50) ,所謂鴛鴦窩夫即是原味及朱古力味,其實味道分別不大,再以香蕉、士多啤梨、芒果作伴,論賣相確比 UCC 優勝,可惜玉桂味重手了,蓋過生果的鮮甜味,整體仍然輸了一個馬鼻。

來這種日式西餐廳,最後總會以一杯凍啡作結,少奶無糖,味道充滿甘香,挺不錯的。埋單後發覺門外已有十數人等候,看來這裡蠻受歡迎,我覺得來這裡吃甜品,或是沙律、意粉應該不錯,但如果一心想鋸扒的話,就不要有所期望了。
忌廉湯、牛油餐包
鱸魚羊扒普普通通
照燒南瓜素菜沙律
窩夫配朱古力雪榚
玉桂鮮菓鴛鴦窩夫
甘香凍啡
$110 (Dinner)
照燒南瓜素菜沙律
2009-11-11 5 views
每次去到都要等位... 因為真係幾多人...好適合一家大細去, 三五知己 or 男女朋友去都得........坐得好舒服, 店員又好有禮貌, 店舖以白色為主, 令人望落好舒服...... d設計都ok~主菜試過好多款, 款款都唔差........覺得D意粉尤其出色...甜品甜品方面, 真係整得好靚, 每次去都會叫四款試下...所以應該都試得七七八八......除非有D暫停供應未有得試.........總之去到就一定要試下佢D甜品啊~~~
每次去到都要等位... 因為真係幾多人...

坐得好舒服, 店員又好有禮貌,

主菜

甜品
甜品方面, 真係整得好靚, 每次去都會叫四款試下...
所以應該都試得七七八八......
除非有D暫停供應未有得試.........

總之去到就一定要試下佢D甜品啊~~~
2009-11-01
2009-10-26 6 views
一直想試下呢間餐廳, 琴晚同朋友三人行去食晚飯, 六點幾到, 唔洗等位餐廳座位寬敞, 坐得舒服食物有好多選擇, 亦有dinner set, 我地三個order左: (D名唔係好記得)照燒汁雜菜沙律 bad唔推介呢個沙律, 雜菜有紅黃青椒, 青瓜, 冬菇, 南瓜, 茄子, 南瓜甜但青瓜是苦的青芥末牛肉薄餅 good餅底同餅邊都好脆, 我覺得青芥末味道啱啱好, 令成個薄餅好香, 不過建議要即刻食,咁先夠熱同脆海鮮湯意粉 ok意粉軟硬度適中, 湯底係蕃茄湯, 有D蕃茄茸, 個人認為蕃茄湯的香草味太濃了窩夫 good窩夫伴有cream同糖漿, 窩夫不俗, 糖漿不太甜, good酥皮香蕉伴芝麻雪糕 good酥皮香蕉好好味!!好香, 仲有D芝麻醬夾係D香蕉中間香蕉同芝麻醬同酥皮的配搭非常好, 喜歡香蕉的人一定要試下!!我對甜品的印象較深, 下次亦會再試呢間餐廳
餐廳座位寬敞, 坐得舒服

照燒汁雜菜沙律 bad

青芥末牛肉薄餅 good
咁先夠熱同脆
海鮮湯意粉 ok
窩夫 good
酥皮香蕉伴芝麻雪糕 good
酥皮香蕉好好味!!
好香, 仲有D芝麻醬夾係D香蕉中間
我對甜品的印象較深, 下次亦會再試呢間餐廳

照燒汁雜菜沙律
青芥末牛肉薄餅
海鮮湯意粉
窩夫
酥皮香蕉伴芝麻雪糕
2009-10-24
$100 (Dinner)
青芥末牛肉薄餅
窩夫
酥皮香蕉伴芝麻雪糕
2009-10-26 22 views
吃過晚飯後, 又要為找吃甜品的地方傷腦筋, 差不多十二點, 想吃的haagen dazs和麻布茶房都關門了, 突然想起風月堂好像收一點, 行快兩步試試看。京都廣場的分店是第一次光顧, 和旺角分店一樣以白色為主調, 予人簡約舒適的感覺。每次看這裡的甜品menu都要花上一段時間, 因為圖片實在精美得很, 大家上其網站一看便知。我們各選一款甜品share來吃。 栗子窩夫$48: 因之前吃過紅豆窩夫叫好叫座, 今次即管試別的口味, 就栗子吧! 鍾情風月堂的甜品除了因為味道外, 還有其presentation, 看得出花過不少心機, 確是賞心悅目。 中間黃色那球是芒果雪糕, 三件窩夫伴在碟邊, 又有一些鮮果作襯托。 雪糕味道普通, 似是牛奶公司出品? 還是之前的綠茶雪糕較好, 茶香與奶味並重。栗子蓉的味道和栗子蛋糕吃到的不同, 有少許酸味, 而且又唔甜, 整體不太配合。出色的就只有窩夫, 仍是那麼香脆富蛋香。 黑芝麻忌廉班戟杯$48: 一上檯大家都不禁話咁多cream, 想像到會幾膩的。 軟軟的班戟皮內盡是黑芝麻忌廉, 當中又夾著生果如哈密瓜和士多啤梨, 可惜密瓜頗硬不夠甜, 士多啤梨又略酸,
吃過晚飯

。出色的就只有窩夫, 仍是那麼香脆富蛋香

黑芝麻忌廉班戟杯$48: 一上檯大家都不禁話咁多cream
, 想像到會幾膩的。 軟軟的班戟皮內盡是黑芝麻忌廉, 當中又夾著生果如哈密瓜和士多啤梨, 可惜密瓜頗硬不夠甜, 士多啤梨又略酸, 味道大打折扣。伴的那球士多啤梨雪糕算是最可取。底層有些鮮果粒、忌廉和士多啤梨醬, 基本上吃到最多的還是忌廉, 漏得封喉

每人連加一要$53, 比起連鎖糖水店當然費, 但勝在可以坐耐些慢慢暢談一番。大家惠顧前別忘記先從網站下載九折優惠券啊!
栗子窩夫
黑芝麻忌廉班戟杯
超級多cream
2009-10-25 2 views
沒有book檯服務,朋友們等等等...我遲到,因為要帶蛋糕來,切餅費為每人$10,最多收五人這裡雖然以白色作background,都幾靚,但實在太太太嘈,我們deduce的原因是『女人愛白色這個環境, 所以吸引了很多女人, 所以就好多聲...』要了以下食物: 1) grilled lamb chop w/ scallop:我不吃羊, 只吃了配菜及scallop, 不過見朋友cut時幾soft2) potato au gratin (baked potato with cheese & ham):共中一友人說這個dish的材料(potato, ham & cheese)不過$3 係就係平凡了少少,好重芝士味,不過幾滯。薯仔是一舊舊,我覺得如果是薯蓉會好一點3) salmon angel hair w/ pesto sauce:幾好,但 pesto sauce 可濃一點4) fried udon w/ mayonnaise:喜歡木魚,加燒汁炒,幾惹味5) pepperoni bacon pizza:蕃茄醬令成個pizza好酸,唯一欣賞的是個批底好脆其實食物材料及烹調方法也較普通, 大致上
沒有book檯服務,朋友們等等等...
我遲到,因為要帶蛋糕來,切餅費為每人$10,最多收五人

要了以下食物:

其實食物材料及烹調方法也較普通, 大致上不過不失, 不過就是沒有驚喜。還是喜歡上次在這裡吃的desserts。

p.s. hsbc 有10%off (over $300)
$90 (Dinner)
Celebration
Birthday
2009-09-11 17 views
晚上近十點去到, 已經冇 dinner set, 要散叫野食叫左大蝦天使麵, 帶子炒飯, 甜品十點九 last order, 佢會問你有冇野加, 冇就出埋單...野食整體 ok, 飯份量夠, 麵就少左o的環境幾舒服, 卡位幾好坐, 可能夜左唔洗等坐, 兩個人去都有近窗卡位 offer 到
晚上近十點去到, 已經冇 dinner set
, 要散叫野食

叫左大蝦天使麵, 帶子炒飯, 甜品

野食整體 ok, 飯份量夠, 麵就少左o的
炒飯份量夠
份量略少
味道一般般啦
2009-09-10
$130 (Last Night Supper)
炒飯份量夠
份量略少
2009-09-04 3 views
LUNCH SET $72 比足料.今日約了人在銅鑼灣LUNCH , 未想到去那一間, 行過見到個名好似在OPEN RICE 有見過, 印象中都好似唔差. 就上了去等位, 約在 1:40 有枱. 1.) 羅宋湯 : 合格 , 好濃蕃茄味和有好多蔬菜2.) 沙律 : 我好喜歡, 在沙律菜中加入了橙肉和果仁, 好新鮮和醒胃3.) 煎三文魚 + 薄煎豬朳 配 蕃茄汁意大利粉 : 份量比足, 三文魚煎過都不是太過"鞋"身, 而豬扒就一般, 因為薄身怎都不及厚厚的一塊咁好食, 但合格的4.) 鰻魚帶子串 配 飯 : 雖然沒有試食過, 這是朋友叫的. , 但睇下去件鰻魚都好肥美, 而鰻魚汁我有食到, 調得都好味.5.) 甜品送上雪糕配格仔餅 : 雪糕有三款自選, 我們都要了朱古力味, 好香濃. 而個格仔餅是即夾出來, 外皮脆內裡就又軟又香, 正 !!6.) 餐飲 : 咖啡一杯, 沒有特別, 但不會有煲過火的燶味.環境給人一種好光亮舒適的感覺.
LUNCH SET $72 比足料.

1.) 羅宋湯 : 合格 , 好濃蕃茄味和有好多蔬菜

環境給人一種好光亮舒適的感覺.
$79.2 (Lunch)
2009-08-22 7 views
跟朋友聊天聊到唔知時候,10點左右才知道餓要覓食。風月堂其實想試很久,因為看到食評不錯。10點多也有蠻多人在外面等候,超有人氣的!我們2個人,點了2個主菜跟1個小食。 焗煙三文魚芝士年糕:聽名字跟MENU的圖片,對這個的期望可能太大了,不太好吃,不夠味道,不懂欣賞。 白汁煙三文魚蟹子意粉:這個不錯,有點像吃Carbonara的感覺。 芝士黑松露意大利飯: 這個最好吃的!每一淡飯也有濃濃的芝士跟黑松露的香味,飯的硬度也恰到好處。
跟朋友聊天聊到唔知時候,10點左右才知道餓要覓食。
風月堂其實想試很久,因為看到食評不錯。
10點多也有蠻多人在外面等候,超有人氣的!
我們2個人,點了2個主菜跟1個小食。

焗煙三文魚芝士年糕
白汁煙三文魚蟹子意粉
芝士黑松露意大利飯
$100 (Dinner)
白汁煙三文魚蟹子意粉
芝士黑松露意大利飯
2009-08-18 3 views
差不多半年無光顧此店,食品質素還是令人滿意。餐包依舊熱辣辣,夠軟夠香。羅宋湯都幾足料,味道濃得來偏酸。沙律賣相一般。主菜鵝肝牛柳,鵝肝食落有少少根,一般。牛柳肉質腍,幾好味。白汁海鮮意粉,個汁幾rich幾好食,海鮮有蝦、青口、帶子等等。芝麻雪糕忌廉華夫味道OK。
差不多半年無光顧此店,食品質素還是令人滿意。

[15/8/2009; Sat]

2009-08-15
$120 (Dinner)
2009-08-12
late tea, 六時多, 人也不多 4人要了:1) 焗芝士青口: 幾好食, 最怕青口好腥, 我和朋友平日也不喜歡青口, 但這個ok!2) 綠茶紅豆窩夫: 窩夫好脆, 夾紅豆蓉很match! 綠茶雪糕好rich green tea, 很像HD的味道3) 香蕉 pancake: 一般, 沒有什麼特別4) 芝麻香蕉酥: 這個真的個個讚, 香蕉配芝麻醬原來很 match! 環境幾好, 靜, 果然適合我們相討旅行事宜, 喜歡整店也是白色!service ok, 但 waiter/waitress比較呆滯, 說話速度頗慢, 個芝麻香蕉酥很久也未到, 叫他幫手催促一下也依然縵地回應我們...
late tea, 六時多, 人也不多

4人要了:
3) 香蕉 pancake: 一般, 沒有什麼特別

芝麻香蕉酥
綠茶紅豆窩夫
$50 (Tea)
芝麻香蕉酥
綠茶紅豆窩夫
昨日同個fd黎食晚飯唔係太餓所以兩人叫左個set dinner同埋小食set係個牛肉卷沙律..冇乜味..個煙三交魚鵝肝天使麵...唔知點解我覺得d三文魚味好怪..個甜品係芝麻雪糕配waffle,冇乜特別小食係饅魚牛油果米卷..個饅魚連埋皮,我覺得可以用難食黎形容...唉......不過呢度環境ok..但如果for食野唔會再來囉
昨日同個fd黎食晚飯
唔係太餓所以兩人叫左個set dinner同埋小食
set係個牛肉卷沙律..冇乜味..
個煙三交魚鵝肝天使麵...唔知點解我覺得d三文魚味好怪..
甜品係芝麻雪糕配waffle,冇乜特別
唉......
不過呢度環境ok..
但如果for食野唔會再來囉
2009-07-28
Celebration
Christmas
2009-07-27 3 views
到風月堂點了個豪華雞扒定食(真正的名字不記得了),先來細的蟹子沙拉和麵豉湯,沙拉夠凍,湯夠熱,唔錯.之後等了很久,才來主菜,評論如下:先吃天婦羅金姑,脆漿薄而香口,good job!吃完炸野,口乾,吃煙三文魚壽司,三文魚ok,但飯不得,原因是飯由膠模壓成,導致太大件和太實,很難入口.雞扒唔錯,有照燒汁味.最後是生果,1/4個連皮橙,火龍果,很甜,好好味.整体來說,是滿意的一餐.
先吃天婦羅金姑,脆漿薄而香口,good job!
整体來說,是滿意的一餐.
2009-06-23
$123 (Dinner)
  • 豪華雞扒定食
2009-07-24 15 views
如果味道係好味的話排得耐都會值得, 但好可惜佢並唔係咁好食.....完全唔值要排咁耐...等左成個幾鐘...好crazy....真係有d等到一肚火.....試左以下幾款食物....佢d食物賣相的確好吸引...有d期望佢既甜品....佢個甜品menu賣相勁吸引....但好可惜佔大部份都係好睇唔好食....不過佢勝在個環境的確幾好....同埋坐好耐d待應都唔會趕你走....岩晒傾計....男生應該唔會幾夠飽- 凱撒沙律配燒雞- 一品盛盒- 焗煙肉忌廉薯片- 蒜茸飽 冇蒜味既蒜茸包- 辣肉腸煙肉蕃茄薄餅- 石鍋燒雞肉什錦飯- 田舍風味燒烏冬 (好似係叫呢個名)- 拿破崙雞柳意粉甜品- 鮮雜果船 (應該係叫呢個名)- 朱古力咖啡芭菲 完全好睇唔好食- 芒果香蕉班戟卷- 草莓雪糕班戟 (應該係叫呢個名) - 雜果酥餅 (應該係叫呢個名) - 芒果紅豆酥 (應該係叫呢個名) 咁多個甜品, 呢個最好食

- 凱撒沙律配燒雞
- 一品盛盒
- 焗煙肉忌廉薯片
- 蒜茸飽 冇蒜味既蒜茸包
- 辣肉腸煙肉蕃茄薄餅
- 石鍋燒雞肉什錦飯
- 田舍風味燒烏冬 (好似係叫呢個名)
- 拿破崙雞柳意粉
甜品
- 鮮雜果船 (應該係叫呢個名)
- 朱古力咖啡芭菲 完全好睇唔好食
- 芒果香蕉班戟卷
- 草莓雪糕班戟 (應該係叫呢個名)
- 雜果酥餅 (應該係叫呢個名)
蒜茸飽
田舍風味燒烏冬 (好似係叫呢個名)
焗煙肉忌廉薯片
拿破崙雞柳意粉
芒果紅豆酥 (應該係叫呢個名)
朱古力咖啡芭菲
草莓雪糕班戟
芒果香蕉班戟卷
$120 (Dinner)
芒果紅豆酥 (應該係叫呢個名)
芒果香蕉班戟卷
2009-07-15 10 views
下午去銅鑼灣攞完嘢,差不多3點鐘可以食完下午茶再返上環,望到吉野家樓上的風月堂,排car位好正,下午茶$48位要加一,得蕃貼門口的一個car位,有d熱都好過無,叫了一客小食拼盤及熱咖啡咖啡比較淡少少ok啦,但杯碟好靚。。。小食拼盤個樣同隻碟都好靚有牛肉卷但好硬同無味、菠菜芝士焗磨菇菠菜好老、餃子ok、吞拿魚蛋卷幾好食、菜沙律好酸太多汁了地方好舒服,價錢不是太貴,但食物真是吾得,應該不會再試。
下午去銅鑼灣攞完嘢,差不多3點鐘可以食完下午茶再返上環,
得蕃貼門口的一個car位,有d熱都好過無,
叫了一客小食拼盤及熱咖啡
咖啡比較淡少少ok啦,但杯碟好靚。。。
小食拼盤個樣同隻碟都好靚
有牛肉卷但好硬同無味、菠菜芝士焗磨菇菠菜好老、
餃子ok、吞拿魚蛋卷幾好食、菜沙律好酸太多汁了
地方好舒服,價錢不是太貴,但食物真是吾得,應該不會再試。
2009-07-14